Dodaj do ulubionych

Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje

23.06.25, 19:41
Mam dość tego co się dzieje....czy świat nie może być normalny?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 19:43
      Nie może najwyraźniej. Ja dzisiaj dotarłam bankowiec Internetu i to na Facebooku. Szkoda gadać po prostu niektóre dzieci mają strasznego pecha a nie każdy powinien być rodzicem.
      • alpepe Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 19:57
        I co z tym bankowcem internetu?
        • chatgris01 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 19:59
          To raczej były krańce internetu.
          • ichi51e Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:49
            Tak zmieniło mi uncertain
    • alpepe Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 19:58
      Odetnij się od wiadomości. Przecież w twoim mikroświatku nic się nie dzieje, a martwienie się nic nie da.
    • kozica111 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 19:58
      A co się dzieje?
      • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:00
        kozica111 napisała:

> A co się dzieje?

Nic. Nic się nie dzieje. Zupełnie nic
        • kozica111 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:13
          W Europie nic, pomijam zachodnia bo tam wojna kulturalna jest od dawna, w Polsce nic, skoro nie histeryzowaliśmy po Palestynie to czemu teraz?
          • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:19
            Jak to nie? Cale watki za watkami byly w temacie Palestyny

Wojna z Iranem jest teraz bardziej niebezpieczna niz kiedykolwiek wczesniej, poniewaz zaangazowane sa globalne mocarstwa takie jak USA, Izrael, a po drugiej stronie potencjalnie Rosja i Chiny, co grozi rozszerzeniem konfliktu na skale swiatowa. Dodatkowo wszystkie strony dysponuja zaawansowana technologia wojskowa – rakietami, dronami i cyberbronia – co zwieksza ryzyko szybkiej eskalacji i masowych zniszczen. Region Zatoki Perskiej, zwlaszcza Ciesnina Ormuz, ma ogromne znaczenie strategiczne dla dostaw ropy, wiec kazde zaklocenie moze powaznie uderzyc w swiatowa gospodarke i ceny paliw. Obecni przywodcy Iranu i Izraela sa coraz bardziej agresywni i nieprzewidywalni, co zwieksza prawdopodobienstwo impulsywnych decyzji. Dodatkowo konflikt napedza glebokie napiecia religijne i ideologiczne, co utrudnia jakikolwiek kompromis i sprzyja dalszej eskalacji.
            • anbete Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:52
              princesswhitewolf napisała:

> Jak to nie? Cale watki za watkami byly w temacie Palestyny

Princess, moze nie warto sie przesadnie martwić o rzeczy, na które wpływu nie mamy?
              • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:11
                Anbete to sie nie martw. Widzisz ludzie maja zroznicowana strukture psychiczna. Sa tacy co spac nie moga po filmach noir a sa tacy ktorzy ogladaja je z upodobaniem.
                Sa tacy ktorzy ze spokojem mowia ze wkraczamy w wojne bo obserwuja to od dawna, a sa tacy ktorzy sie zamartwiaja.

• conena Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:30

> Sa tacy ktorzy ze spokojem mowia ze wkraczamy w wojne bo obserwuja to od dawna,
                  > a sa tacy ktorzy sie zamartwiaja.
                  >

ty od lat piszesz, że najdalej za trzy miesiące wojna, mąkę upychasz po kątach, i co z tego twojego bredzenia wynika? niewiele.
                  • runny.babbit Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:54
                    conena napisała:

>

> ty od lat piszesz, że najdalej za trzy miesiące wojna, mąkę upychasz po kątach,
                    > i co z tego twojego bredzenia wynika? niewiele.
                    >
                    >
                    Ciii, nie kopmy leżącego, a już tak dobrze wyglądało i cyk, rozejm. Ale jeszcze zobaczymy! Wspomnimy jej słowa 😄
          • livia.kalina Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:20
            Wojna kulturalna?!?
            • evening.vibes Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:22
              livia.kalina napisała:
              > Wojna kulturalna?!?

No kulturalna, elegancka. Bo ta na Bliskim Wschodzie jest niekulturalna big_grin
          • hrasier_2 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:34
            kozica111 napisała:

> W Europie nic, pomijam zachodnia bo tam wojna kulturalna jest od dawna, w Polsc
            > e nic, skoro nie histeryzowaliśmy po Palestynie to czemu teraz?
            W Polsce tyle się dzieje. I w polityce i w sprawie emigrantów. Wystarczy poszukać.
            • wstrzasnietyizmieszany Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 20:58
              Tych emigrantów co to twoi idole wpuścili za 5000 $ od łebka?
    • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 19:59
      Przyszło nam żyć w ciekawych czasach. Miałyśmy fajna, spokojna beztroską i bezpieczna młodość. Powinnyśmy być za to wdzięczne. Mało które pokolenie miało taki luksus. Szkoda że nasze dzieci będą musiały żyć w czasach zawieruchy.
      • emka_bovary Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:15
        sueellen napisała:

> Przyszło nam żyć w ciekawych czasach. Miałyśmy fajna, spokojna beztroską i bezp
        > ieczna młodo
        ść. Powinnyśmy być za to wdzięczne. Mało które pokolenie miało taki
        > luksus. Szkoda że nasze dzieci będą musiały żyć w czasach zawieruchy.

A Pustynna Burza i wojna na Bałkanach? To akurat moja wczesna młodość.
        • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:20
          Ale to nie byla wojna swiatowa
          • mamkotanagoracymdachu Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:21

> Ale to nie byla wojna swiatowa

Teraz tez nie ma wojny światowej.
            • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:23
              ...historia to oceni inaczej.
              • anbete Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:53

> ...historia to oceni inaczej.

Jesli sie nie rozpęta wojna światowa, to nie oceni inaczej.
                • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:11
                  Miej zatem nadzieje.
        • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:23
          Zawsze na świecie był jakiś konflikt.
          Obiektywnie dla Polski moim zdaniem najlepszy okres to lata 2004-2015. Wcześniej lata 95-99. W samej Europie zachodniej 1950-1973. Ogólnie na świecie lata 90te były chyba najlepsze i najstabilniejsze w całej powojennej historii.
          • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:25
            Na zachodzie np w Anglii lata 90 te byly fajne ale w Polsce nie, bezrobocie, inflacja, mafie itd. W Polsce to tak jak mowisz do 2015
            • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:36

> Na zachodzie np w Anglii lata 90 te byly fajne ale w Polsce nie, bezrobocie, in
              > flacja, mafie itd. W Polsce to tak jak mowisz do 2015

No więc piszę.. ogólnie na świecie. Nie wszędzie w końcu było tak samo. Ale pierwsze 20 lat xxi w Polsce było całkiem przyjemnie. Byliśmy w NATO, weszliśmy do Unii, wszystko się potwieralo, polska się rozwijała. Ale co dobre szybko się kończy. Teraz czeka nas zwijanie się gospodarki i nie ma zmiłuj. Ematki które myślą o wakajkach mają rację. Niech jadą bo potem może być różnie .
              • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:14
                No zgadzam sie chociaz to juz juz wiec oby z tym Ormuzem jeszcze nie.
            • ichi51e Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:51
              Chyba kpisz - a konflikt w Irlandii to pies?
              • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:13
                Mowimy o dobrobycie i ekspansji przeciez. A lata 90 te to podpisanie porozumienia wielkopoatkowego i koniec akcji IRA.
                • netlii Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:12

>. A lata 90 te to podpisanie porozumien
                  > ia wielkopoatkowego

To dopiero końcówka lat 90, bo podpisano je w 1998.

> i koniec akcji IRA.

W latach 90 byli na tyle sprawni organizacyjnie, że potrafili utrzymać atmosfere ciągłęgo napięcia przenosząc konflikt z terenu Irlandii do samego Londynu dokonując zamachu bombowego w Canary Wharf w 1996.
                • ichi51e Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 26.06.25, 09:52
                  www.instagram.com/reel/DLUlG-gI6lZ/?igsh=MXN0OTBtNG8xaDNwMA==
        • bezmiesny_jez Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 07:50
          Do tego ciągle słychać było o zamachach w Hiszpanii, wojna domowa w UK, która uroczo nazywają "Kłopotami"
      • dreg13 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:18
        Pogrzało cię?
        Moje dzieciństwo i młodość to transformacja, mafia, banksterzy i rozkwit terroryzmu. A wojen było jedna za drugą.
      • runny.babbit Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:45
        sueellen napisała:

> Przyszło nam żyć w ciekawych czasach. Miałyśmy fajna, spokojna beztroską i bezp
        > ieczna młodość.
        Chyba ty. Jak rozpadał się Związek
        Radziecki to też co chwila straszyli wojną, potem faktycznie wybuchła na Bałkanach, a ta bezpieczna i spokojna młodość to miały być lata 90 , hiperinflacja, super bezrobocie i przestępczość taka, że do dziś poraża?
        • milva24 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 00:32
          Też to tak pamiętam.
        • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:14
          Moze ona spędziła lata 90te tak jak ja poza Polska. Wyzej o tym pisalam
          • simply_z Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 23:02
            Taa poza, wyjechala w latach 2000-siecznych.
      • fogito Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 05:50
        Serio? Masz kłopoty z pamięcią najwyraźniej.
      • amast Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 20:48
        Brak teleranka i babcia płacząca, że czołgi jadą ulicą to nie jest beztroska i bezpieczna młodość, jaką chciałabym pamiętać.
        • taki-sobie-nick Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 23:08
          amast napisała:

> Brak teleranka i babcia płacząca, że czołgi jadą ulicą to nie jest beztroska i
          > bezpieczna młodość, jaką chciałabym pamiętać.

Ciesz się, że tylko taka.
    • taki-sobie-nick Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:03
      A o co chodzi? Też bym chciała, żeby był normalny, tylko nie wiem, czy to samo mamy na myśli.
      • vivainka Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:06
        Wojna!
    • mondaymorning1987 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:11
      Też mam takie myśli codziennie po przebudzeniu😥
      • bazia_morska Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 23:22
        Hej Monday, co u Ciebie?
    • ritual2019 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:14
      Co sie takiego dzieje niezwyklego? Chyba nie masz na mysli wojny w middle east, bo to nic nowego? Podobnie jak wojny w innych czesciach swiata. Zawsze byly, sa i beda. Nic nadzwyczajnego. Nie mam na to wplywu wiec sie tym nie martwie, przyjmuje do wiadomosci i ciesze zyciem w swojej bance. Czekam na wakacje, najblizsze za 6 tygodni.
      • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:21
        Najma ty chyba nie wiesz co sie dzieje w Ormuz i jakie to moze miec konsekwencje na twoje wakacje.
        • dreg13 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:28
          Konsekwencje na jej wakacje to może być pijany debil, który w nią wjedzie hulajnogą.
          • bezmiesny_jez Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 07:53
            Princess, ty lepiej napisz kiedy uchodzcy w Polsce wykupią w końcu to jedzenie ze sklepów, bo miały być braki po przybyciu fali Ukraincow. A i nuk. Nuk miał być w odwecie!
        • snakelilith Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:30
          Może, może, sroże. Ty lecz swoje lęki princess, bo już całkiem odlatujesz.
          • princesswhitewolf [...] 23.06.25, 20:36
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • snakelilith Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:50

> Snejkowa ty chyba policzyc do trzech nie umiesz skoro nie rozumiesz ze blokada
              > Ormuz oznacza ceny ropy w gore jak szalone, a to ma wplyw na ceny wszystkiego.
              > Normalnie przedszkole podstaw ekonomii ci nie jest znajome.

Przestań paplać bzdury histeryczko. Ormuz ma w najwęższym miejscu 55 km. Zablokować coś takiego, nie jest wcale takie łatwe. Część cieśniny kontrolowana jest do tego przez Emiraty i Oman. I blokując Ormuz Iran uderzyłby przede wszystkim w siebie, bo przecież Iran sam sprzedaje ropę i to jest bardzo ważna część gospodarki. Blokada zakłóci też handel chiński i trudno sobie wyobrazić, że Chiny na takie straty długoterminowo pójdą.
              Poza tym, Emiraty mogą 70% swojej produkcji ropy przez pipelines na lądzie do portów Morza Czerwonego. Więc wstrzymaj kopiowanie ideologicznie skrzywionych mediów straszących końcem świata.
              • ichi51e Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:56
                Chiny z bliskim wschodem to chyba od zeszłego roku mają świetne połączenie lądowe koleją. W 15 dni pociąg towarowy przerzuca co potrzebuje (dla porównania woda miesiąc) jest połączenie z Dubajem, Turcja, Iranem i Afganistanem…
                • snakelilith Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 22:05
                  ichi51e napisała:

> Chiny z bliskim wschodem to chyba od zeszłego roku mają świetne połączenie ląd
                  > owe koleją. W 15 dni pociąg towarowy

Jasne. Towar w wartości 3,58 bilionów dolarów, czyli prawie 15% procent globalnego rynku eksportowego, zaczną przesyłać pociągami, bo te pociągi to takie TARDIS, w środku pyerdylion razy większe niż z zewnątrz. big_grin
                  • ichi51e Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 22:55
                    Weź sobie zobacz. W maju otwarto nowe polaczenie
                    • snakelilith Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 23:34
                      Ja nie neguję tego połączenia, a jedynie śmieję się z tego, że widzisz to jako alternatywę do statków kontenerowych. Ty wiesz jaką potęgą eksportową są Chiny i ile towaru idzie drogą morską? Dla całej masy towarów jest to najtańszą, z tego powodu najczęstszą opcją, zwłaszcza w kierunku Europy i trudno sobie wyobrazić, że z powodu solidarności dla Iranu Chiny nagle zechcą dopłacać i przerzucą się na szyny.
                      • netlii Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:31
                        snakelilith napisała:

> Ja nie neguję tego połączenia, a jedynie śmieję się z tego, że widzisz to jako
                        > alternatywę do statków kontenerowych.

Swego czasu Wojczal argumentował dlaczego kolejowy Nowy Jedwabny Szlak to projekt raczej pompujący chińskie soft power niżeli rzeczywista alternatywa dla połączeń morskich. Przy dobrym załadunku 40 kontenerów na torach vs. tysiące kontenerów na jednym statku morskim. Do tego konieczność utrzymania infrastruktury i bezpieczeństwa, może się tak pewnego razu zdarzyć, że wynajęta przez telegram i "zbuntowana" komórka terrorystczna postanowi wysadzić tory.
          • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:43
            Tez nie zrozumiesz...ale co tam, wklejam
            • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:44
              "Wszyscy utrzymajcie ceny ropy" zagadka dla snejkowej do przemyslenia. Odpowie:" ja jeżdżę na rowerze", na bank!
              • snakelilith Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:51

> "Wszyscy utrzymajcie ceny ropy" zagadka dla snejkowej do przemyslenia. Odpowie:
                > " ja jeżdżę na rowerze", na bank!

Zrób baranka, bo inaczej tych mentalnych urojeń nie da się skomentować.
                • princesswhitewolf [...] 24.06.25, 01:04
                  • snakelilith Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 10:36

> Wybacz ale to nie ja z nas dwojga mam historie psychiatryczna i doskonale o tym
                    > wiesz.

Liczysz na to, że jak znowu rzucisz we mnie goownem, to coś się przyczepi? Tak jak konfabulacje o moim życiu podobno na socjalu, bezrobociu i braku partnera? Nie bardzo wiem też o jakiej "historii psychiatrycznej" ty piszesz, ale może o mojej praktyce na psychiatrii, którą musiałam robić w ramach moich studiów. I tam po raz pierwszy w życiu widziałam ludzi z naprawdę poważnymi zaburzeniami, halucynacjami i omamami. Jeden facet, który był przekonany, że ma czipa w głowie, przypomina mi bardzo ciebie. Też tworzył przez cały dzień takie bzdety jak ty. Przyczyna, dla której nie wybrałam psychologii klinicznej jako późniejszej drogi zawodowej. Gdyby trzeba było ciągle obracać się wśród takich bredni, to przestaje to być naprawdę zabawne.
                    • kot.z.kosmosu Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 10:56
                      snakelilith napisała:

> princesswhitewolf napisała:
                      >
                      > > Wybacz ale to nie ja z nas dwojga mam historie psychiatryczna i doskonale
                      > o tym
                      > > wiesz.
                      >
                      > Liczysz na to, że jak znowu rzucisz we mnie goownem, to coś się przyczepi? Ta
                      > k jak konfabulacje o moim życiu podobno na socjalu, bezrobociu i braku partnera
                      > ? Nie bardzo wiem też o jakiej "historii psychiatrycznej" ty piszesz

O matko, a kto by za tym nadążył? Trudno brać jej majaki na poważnie.
                      Princess: "Nie mam zamiaru wypisywac bzdur ponizajacych kobietom ktore maja jakies opinie i cos dla nich jest istotne a dla mnie nie"
                      Też Princess: "wybacz ale to nie ja z nas dwojga mam historię psychiatryczną"
                      • snakelilith Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 11:05
                        kot.z.kosmosu napisała:

> O matko, a kto by za tym nadążył? Trudno brać jej majaki na poważnie.

No cóż, princess podchwytuje podpuszczające brednie wy.rywane regularnie przez troliszcze asmę i bierze to jako "fakty". big_grin W ogóle brakuje jej podstawowych umiejętności odróżniania fejku od sensownej informacji, ludzie w jej otoczeniu muszą mieć niezły ubaw.
              • netlii Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:25

> "Wszyscy utrzymajcie ceny ropy" zagadka dla snejkowej do przemyslenia. Odpowie:
                > " ja jeżdżę na rowerze", na bank!

Ale wiesz, że kreśliłaś te słowa gdy akurat ceny ropy globalnie zaczęły spadać po krótkiej akcji pump&dump?
          • kloacznymysliwy [...] 23.06.25, 20:48
        • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:31

> Najma ty chyba nie wiesz co sie dzieje w Ormuz i jakie to moze miec konsekwencji
          > e na twoje wakacje.
          Nie sądzę by zamknęli Ormuz, nie dadzą rady, zbyt wiele państw się ostro sprzeciwi, ale ceny benzyny i tak znowu wystrzelą i to jest najbardziej upierdliwe z naszego punktu widzenia. Znowu inflacja, znowu ceny pójdą w górę, znowu uchodźcy, znowu napięcia. Jak to się rozszerzy, w rozszerzy się bo Iran właśnie zrzucił bomby na Kuwejt i Irak , UK zostanie wciągnięte w konflikt. Nie potrzeba nam teraz tego bo po brexicie jest wystarczający już bajzel. Ech. Głupi Trump. Mógł tego nie ruszać. To była sprawa między Iranem i Izraelem, a teraz znowu będzie bajzel na 10 lat.
          • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:37
            Zamkna tak by przepuszczac tych ktorych im sie bedzie podobalo.
            • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:06
              Jeśli, powtarzam JEŚLI zamkną to będzie katastrofa. Ceny ropy pójdą w górę w tempie jakiego świat nie widział od Jom Kippur w 73 roku. A i wtedy to był " tylko " konflikt lokalny. Przy czym Iran to nie Egipt. Ten konflikt może eskalować bardzo niebezpiecznie. Jeśli Iran zablokuje cieśninę dojdzie do pelnoskalowej wojny. UK, Francja , Emiraty zostaną wyciągnięte.. znowu zapaść gospodarcza, ataki terrorystyczne, imigranci, jeszcze większa polaryzacja. No świetlana przyszłość Europy...
              • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:13
                Niestety tak
              • snakelilith Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:50
                sueellen napisała:

> Jeśli Iran zablokuje cieśninę dojdzie do pelnoskalowej w
                > ojny. UK, Francja , Emiraty zostaną wyciągnięte..

To jakiś wirus u was w UK, czy macie tam wyjątkowe durne media?
                • ritual2019 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:56
                  snakelilith napisała:

> sueellen napisała:
                  >
                  > > Jeśli Iran zablokuje cieśninę dojdzie do pelnoskalowej w
                  > > ojny. UK, Francja , Emiraty zostaną wyciągnięte..
                  >
                  > To jakiś wirus u was w UK, czy macie tam wyjątkowe durne media?

To tylko sarenka, ksiazniczka i moze jeszcze ze dwie inne tak maja, indywidualne zaburzenie.🤣
                  • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:03
                    Natomiast pare tutaj wylewa pomyje by zagluszyc cudze opinie. To jest chore dopiero. Ja nie wlaze w watki jakie mnie nie interesuja, a jest takich masa. Nie mam zamiaru wypisywac bzdur ponizajacych kobietom ktore maja jakies opinie i cos dla nich jest istotne a dla mnie nie.
                    • kot.z.kosmosu Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 09:08

> Natomiast pare tutaj wylewa pomyje by zagluszyc cudze opinie.

Powiedziała princess 😂, która kawałek wyżej pisze:

"Wybacz ale to nie ja z nas dwojga mam historie psychiatryczna i doskonale o tym wiesz. Oj wiesz. Ale ja tam z ludzi chorych sie nie nasmiewam. Rozumiem ze nie jest ci lekko w zyciu"

To jest chore dop
                      > iero.

Prawda?

Nie m
                      > am zamiaru wypisywac bzdur ponizajacych kobietom ktore maja jakies opinie i co
                      > s dla nich jest istotne a dla mnie nie.

Nie masz zamiaru, ale wypisujesz 🤔
            • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:18

> Zamkna tak by przepuszczac tych ktorych im sie bedzie podobalo.

Naprawdę wątpię, choć samo straszenie napędzi ceny
        • ritual2019 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:52

> Najma ty chyba nie wiesz co sie dzieje w Ormuz i jakie to moze miec konsekwencj
          > e na twoje wakacje.

Dokladnie zadnych nie bedzie mialo. Ale ekscytuj sie, skoro lubisz.
          • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:14
            A ty to jasnowidzka? Przypomne ci
            • ritual2019 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:32
              Co mi przypomnisz?
              • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:01
                Jak ropa poleci w gore na skutek problemow z dostepem do niej
                • ritual2019 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 07:27
                  A jaki to bedzie mialo wplyw na moje wakacje (jesli poleci)?
    • princy-mincy Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:16
      Nie oglądaj/ nie czytaj wiadomości.
      Nie masz wpływu na to, co się dzieje, więc nie warto tym się obecnie martwić.
      • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:22
        Polityka mozna sie nie interesowac, rzecz w tym ze ona sie interesuje nami
        • princy-mincy Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:16
          No i dlatego mam panikować?
          Ja się obecnie interesuję lokalna i krajowa polityką. Na światową nie mam żadnego wpływu, do prepsow też nie należę.
        • milva24 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 00:49

> Polityka mozna sie nie interesowac, rzecz w tym ze ona sie interesuje nami

Ja Ci powiem naprawdę niezłośliwie - idz do psychiatry i lecz zaburznia lękowe. Ja tez tak miałam, ze chciałam być przygotowana na wszystko. Może nie miałam mąki w listwach wink ale zawsze zapasy, łącznie z wodą, opracowany plan ewakuacji na wieś w tym pieszej i bez męża na wypadek jakby go wzięli do wojska, plany jak przeżyć w bloku epidemię, brak ogrzewania zimą, skażenie promieniotwórcze i jeszcze parę innych. Przyczyny rodzinne skłoniły mnie do szukania pomocy lekarskiej i jest mi dużo lepiej. Nadal wiem ile rzeczy może się spierdzielić ale tez wiem, ze na niewiele mam wpływ więc staram się o tym nie myśleć co i Tobie polecam.
          • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:00
            Nie projektuj swojej dlugiej historii psychiatrycznej na ludzi i nie racjonalizuj sobie swoich psychoz obcymi niczkami.

Ja jestem spokojna nawet wiedzac ze jestesmy w wieloetapowej wojnie swiatowej. Nie sram w majty z tego powodu. To sa fakty a nie powod do emocji.
            • milva24 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:10
              Ja sobie nic nie racjonalizuję tylko przeleczyłam swoje zaburzenia lękowe i mi lepiej ale Ty zrobisz jak uważasz.
              • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 01:15
                Współczuję ci ze sie lekasz. To musi byc trudne. Ja spie spokojnie. Kazdy kiedys musi umrzec.
                • netlii Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:43

.> Ja spie spokojnie

Ehhem, pisząc wiadomość po godzinie 1:00? big_grin
                  • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 19:46
                    Zakladasz ze zyjemy w tej samej strefie czasowej?
                    • netlii Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 21:35

> Zakladasz ze zyjemy w tej samej strefie czasowej?

A co nadajesz z moskiewskiej strefy czasowej? tongue_out
                      • taki-sobie-nick [...] 24.06.25, 23:06
    • nangaparbat3 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 20:28
      Jest normalny. Jak świat światem się kotlowalo. To raczej spokój w części Europy przez tak wiele lat nie mieści się w normie.
    • abria Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:00
      a co sie dzieje? ja tam niczego niepokojacego nie zauwazam
    • mocca25 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 21:03
      Też mam dość, z drugiej strony urodziłam się w czasach zimnej wojny i wtedy tez miałam to na co dzień.

A kiedyś bardzo mnie zdziwił szwedzki dokumentlany fim o Abbie z polowy lat 70. Cała Szwecja była oburzona, że wojna za progiem a Abba śpiewa takie wesołe piosenki, głupki takie.
      • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 19:04
        Ale to byla zimna wojna, ludzie nie gineli masowo.
        • ritual2019 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 07:11
          Jako resultat bezposredniej akcji militarnej pomiedzy Ameryka a Zwiazkiem Radzieckim nie, natomiast w wyniku postednich akcji obu stron i ich zaangazowania w konfliktach na swiecie w tym czasie to 11-25 milionow ludzi zginelo.
    • primula.alpicola Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 23.06.25, 22:11
      Nie, nie może.
      Przestań oglądać i czytać njusy, wdech, wydech, ciesz się czerwcem.
    • milva24 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 07:59
      Trump ogłosił zawieszenie broni. I może jestem cyniczna ale jakoś mi to zaśmierdziało zagraniem pod publiczkę. Trumpowi sukces byl potrzebny po klęsce w negocjacjach między Ukrainą a Rosją i oto jest.
      • runny.babbit Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:12
        milva24 napisała:

> Trump ogłosił zawieszenie broni. I może jestem cyniczna ale jakoś mi to zaśmier
        > działo zagraniem pod publiczkę. Trumpowi sukces byl potrzebny po klęsce w negoc
        > jacjach między Ukrainą a Rosją i oto jest.
        I cyk, pokojowy Nobel o którym marzył 😄
        • milva24 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:19
          O to, to!
    • netlii Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 08:58
      Zależy jak definiujemy normalność. Przez demokratyczne europocentryczne okulary normalnie nie jest, gdyż rozpieszczono nas względną stabilizacją i bezpieczeństwem. Z perspektywy państw gdzie wojna jest przedłużeniem polityki najpewniej jest normalnie.

Jeśli nie jesteś jakaś lękliwa to lęk można oswoić przykładowo podróżą na Ukraine. Zobaczyć, że mimo wyjących syren ludzie starają się wyszarpać sobie małą stabilizacje. Nawet ci, którzy są pod bronią zainteresowani są głównie realizacją dzisiejszych i jutrzejszych zadań i średnio ich interesowało co tam w Mariupolu albo później pod Bachmutem, mieli i mają swoje problemy na własnym odcinku.
    • mocca25 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 09:17
      Na marginesie. Poza princesowa wojna światowa są małe końce świata, które są widziane tylko przez tych, których dotyczą. Dlatego 3 zasady: Carpe firm, śpieszmy się kochac ludzi i nie zapominać o jutrze, bo ono też może nadejść i tu prawdopodobieństwo jest większe niż w przypadku wojny.
      • mocca25 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 09:21
        Nie do końca miałam na myśli łapanie firm :,D
      • princesswhitewolf Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 19:03
        A to ja wojne swiatowa rozpetalam aby mowic ze to moja?
        A reszta to juz Milosz w wierszu o dziasku podwiazujacym pomidory pisal ale tam nie o wojne swiatowa ale koniec swiata chodzilo
    • babcia47 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 18:37
      Z własnego doświadczenia napisze ci że chyba nie może. Stare chińskie przekleństwo mówi " obyś żył w ciekawych czasach". W moim przypadku działa i nie zanosi się na nudę
    • 00zxc00 Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 19:38
      A co się dzieje?
    • rozwiane_marzenie Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 24.06.25, 21:44
      Rozwiń, bo trudno się do tego odnieść. Masz na myśli wojny? Najpierw Ukraina, teraz konflikt Izrael-Iran. Jest niespokojnie. Ale jak się przyjrzymy, to zawsze było "coś", np. w PL puste sklepy i kolejki, '89, trudne lata 90, nadal trudne 2000... dużo by można wymieniać.
      • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 07:54
        A lata 2004-2019 w Polsce? Co się strasznego działo przez te 16 lat?
        • rozwiane_marzenie Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 16:01
          A wiesz, że rzeczywiście nie pamiętam czegoś strasznego, wyjątkowego w tych latach. W sklepach dostatek, nawet praca bez znajomości się zaczęła pojawiać. Oczywiście w większości za najniższą krajową, ale nareszcie można ją było dostać.
          • simply_z Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 17:23
            No nie wiem...smoleńsk i ta cala histeria trwajaca latami, zaczely sie niepokoje na Krymie, rozne zamachy terrorysyyczne, wiec az tak spokojnie nie bylo.
        • runny.babbit Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 18:24
          sueellen napisała:

> A lata 2004-2019 w Polsce? Co się strasznego działo przez te 16 lat?
          Nadal wysokie bezrobocie, kiepskie pensje, eurosieroty, Smoleńsk...
          Jeżeli za straszne rzeczy uważasz wyłącznie naloty bombowe, to faktycznie od 1945 mamy się fantastycznie.
          • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 23:50
            runny.babbit napisał(a):

eurosieroty, Smoleńsk...
            > Jeżeli za straszne rzeczy uważasz wyłącznie naloty bombowe, to faktycznie od 19
            > 45 mamy się fantastycznie.

Serio przez eurosieroty i Smoleńsk spać po nocach nie mogłaś? W ten sposób wszystko może być znakiem niespokojnych czasów włącznie z porwaniem Madeleine McCann, ze śmiercią Michaela Jacksona, tsunami na Haiti, zamachami w Brukseli aż po pożar Notre dame...
            • runny.babbit Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 26.06.25, 11:25
              sueellen napisała:

>

> Serio przez eurosieroty i Smoleńsk spać po nocach nie mogłaś? W ten sposób wsz
              > ystko może być znakiem niespokojnych czasów włącznie z porwaniem Madeleine McCa
              > nn, ze śmiercią Michaela Jacksona, tsunami na Haiti, zamachami w Brukseli aż po
              > pożar Notre dame...
              Hihi, ale to ty dzwonisz pisząc, że żyjesz w ciekawych czasach. To co się takiego dzieje u was w tym UK, że spać po nocach nie możesz? Bo jak możesz, to po co drzeć szaty na forum?
              Ja ci tylko wskazuję, że nie było w przeszłości czegoś takiego jak beztroska spokojna młodość. Zawsze było coś, tylko z wiekiem człowiek wypiera i idealizuje.
              • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 26.06.25, 12:44
                runny.babbit napisał(a):

> Hihi, ale to ty dzwonisz pisząc, że żyjesz w ciekawych czasach. To co się takie
                > go dzieje u was w tym UK, że spać po nocach nie możesz?

No właśnie... teraz się dzieje. Przypomnij mi, kiedy ostatnio mieliśmy pełnoskalową wojnę tuż za miedzą? Kiedy w niedalekim kraju rządził zbrodniarz, którego spokojnie można postawić obok Hitlera i Stalina? Kiedy przywódcy państw zaczynali grozić sobie nawzajem bronią atomową?

Kiedy ostatnio świat zamarł z powodu pandemii, a ludzie kłócili się o to, czy wolno iść na cmentarz? Kiedy jeden europejski kraj przestawał z dnia na dzień dostarczać gaz sąsiadom, zrywał światłowody i wysadzał cudzy gazociąg, zakłócał sygnał GPS w regionie? Kiedy w Polsce spadały przypadkowo rakiety, wojsko musiało regularnie podrywać samoloty, a przestrzeń powietrzna była naruszana?

A pamiętasz, kiedy ostatnio światowy przywódca mówił poważnie o przejęciu Grenlandii, kanału Panamskiego czy części Kanady, jakby to były działki na sprzedaż, i groził, że jeśli nie będzie zgody, to będą "konsekwencje”???

Do tego dodaj jeszcze inflację, kryzys energetyczny, napięcia w Tajwanie, wojnę Izrael-Hamas- Iran, masowe protesty rolników w całej Europie, no i skrajne podziały polityczne do tego stopnia, że nawet prawica z prawicą nie potrafi się dogadać.

Acha. I jeszcze .. wisienka na koniec . Prezydentem USA jest kryminalista a prezydentem Polski oszust i sutener.

Normalny świat spokojny i wesoły 😅
                • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 26.06.25, 12:51
                  I jeszcze dodam:

Załamanie zaufania. Ludzie nie ufają instytucjom państwowym, dezinformacja, radykalizacja, teorie spiskowe, deep fejki , do tego zmiany klimatyczne, napięcia geopolityczne. Świat zmienia się bardzo szybko i nie są to zmiany na lepsze.
                • runny.babbit Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 26.06.25, 13:52
                  Tzn. w UK macie tam wojnę za miedzą? Co do reszty to jesteś ignorantką, która mało wie o tym co się działo kiedyś. Po prostu cię to nie obchodziło, albo bylas za młoda, żeby w ogóle to zarejestrować i żyjesz mitem spokojnej przeszłości. Na dodatek nie umiesz sobie wyobrazić, że w przeciwieństwie do ciebie, która ocenia wydarzenia historyczne po tym jak już się skończyły, ludzie którzy żyli wtedy wcale nie mieli pewności w jaki sposób zakończą się konflikty wokół nich. Po ataku na WTC wiele osób przewidywało wojnę. A zamachy bombowe w Europie? Ale spokój! Nie będę tu przepisywać podręczników do historii, bo możesz dokształcić się we własnym zakresie.
                  No chyba że chodzi tu o zwykłą hipokryzję, teraz jest najgorzej bo teraz to ja muszę się martwić tym co na świecie, a nie jakieś tam randomy z przeszłości.
                  • sueellen Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 26.06.25, 15:36
                    runny.babbit napisał(a):

P
                    > o ataku na WTC wiele osób przewidywało wojnę.

Przecież była! I doskonale pamiętam ten dzień.

A zamachy bombowe w Europie?

Byłam w Londynie w 2005 Często przejeżdżałam przez Kinga cross a moi znajomi musieli się wyczolgiwac z metra.

I nadal uważam że od 2020 świat idzie w bardzo złym kierunku. Nie spodziewałam się aby komukolwiek poza garstka wybranych w najbliższej przyszłości było lepiej. Będzie gorzej, zwłaszcza pod względem finansowym.
                    • runny.babbit Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 26.06.25, 16:04
                      "Miałyśmy fajna, spokojna beztroską i bezpieczna młodość."
                      Twoje słowa, to w końcu jaka była, bo ciągle się plączesz w zeznaniach...😄
    • m_incubo Re: Ja pitolę.... mam dość tego co się dzieje 25.06.25, 08:29
      Normalny czyli jaki?
      I kiedy konkretnie było wg ciebie "normalnie", skoro teraz jest niby nienormalnie? Podaj chociaż jakieś stulecie, tak w przybliżeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka