29.06.25, 07:46
Pobudka wstać, koniom wody dać, kto konia nie ma może odmaszerować spowrotem do łóżka.
Życzę słonecznej niedzieli czy jaką tam chcecie.

To chyba wątek na niedzielę i pytania:
Co tam?
Jak tam?
Z kim tam?
Co na śniadanie, ll śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację i może jakieś przekąski międzyczasie?
U mnie buła z boczusiem, na obiad ziemniaki z mizerią i gotowana pierś.
Jak robicie mizerię? Najpierw solicie i odlewacie wodę czy dodajecie śmietanę a później solicie? kroicie w plasterki, czy trzecie na tarce? Jakie jeszcze dodajecie składniki?
Tyle pytań...
A te słoneczniki i wysadziłam do tuby na dokumenty, nie mam takiego wysokiego wazonu.

Obserwuj wątek
    • gru.u Re: Pobudka! 29.06.25, 07:53
      Pobudka była o 5:30. Zdążyłam już zrobić trening hiit, wypić kawę, wstawić do piekarnika owsiankę, bo chcę mieć na wyjeździe gotowe jedzenie i chwilę popracowałam. Zaraz zaczynam pakować siebie i towarzystwo na wyjazd. Licze na słońce bo planowałam harce w basenie, ale na wszelki wypadek skompletuję jakiś zestaw rozrywek na niepogodę.
      Jedyna słuszna mizeria to ogórki pokrojone na bardzo cienkie plasterki, potem odsączone i śmietana z odrobiną soli.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 07:58
        Bogaty program dnia.
      • heca007 Re: Pobudka! 29.06.25, 09:04
        Mam kompleksy jak to czytam wink
        • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 09:06
          Ja się zmęczyłam czytając, chyba poleżę dłużej w łóżku żeby odpocząć 😉
          • stephanie.plum Re: Pobudka! 29.06.25, 09:38
            mam tak samoooo...
        • gru.u Re: Pobudka! 29.06.25, 09:40
          Ale wiesz że to ściema z tym, że jak się wstaje rano to się jest milionerem? Jest się człowiekiem niewyspanym 😀
          No i po prostu nie posiadając PMG muszę to wszystko ogarnąć sama
          • heca007 Re: Pobudka! 29.06.25, 11:37
            Jak się wstaje rano to zęby wypadają! wink
        • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 09:49
          Ja nudności. Owsianka znaczy. smile
          • piataziuta Re: Pobudka! 29.06.25, 18:47
            Pieczona smakuje jak ciasto.
            • piataziuta Re: Pobudka! 29.06.25, 18:48
              (gotowana na mleku to też dla mnie rzyg)
            • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 21:00
              Ciasto to lubię francuskie. Otulające coś padlinopochodnego najlepiej.
      • taje Re: Pobudka! 29.06.25, 20:57
        A gdzie cukier do mizerii, się pytam, hę?
        • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 21:27
          Ile tego cukru na 4 duże gruntowe ogórki?
          Chętnie spróbuje.
          • taje Re: Pobudka! 29.06.25, 21:30
            Nie więcej niż jedna płaska łyżeczka.
            • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 21:32
              Dzięki
    • alpepe Re: Pobudka! 29.06.25, 07:56
      Jaka pobudka, jaka pobudka? Ja od 5.30 na nogach, sama z siebie.
      Mizeria na tarce, takiej od plasterków, solę, odstawiam, odciskam po jakimś czasie, pieprzę, dodaję zwykle kefiru, śmietany od dawna nie. Dziś na obiad danie w stylu arabskim pierś z kurczaka parowana, do tego sos, którego główne składniki to pomidory, kawałek piersi z kurczaka i Schmand, czyli coś w stylu kwaśnej kremówki, do tego parowane marchewka, cukinia i i papryka i to wszystko w towarzystwie kuskusu. Wczoraj zrobiłam tartę cytrynową, no i uważam, że coś robię z bezą nie tak, jak powinnam, więc koniec eksperymentów, obraziłam się, ale ogólnie dobra. Dam pospać mężowi jeszcze pół z 10 minut i niech wstaje, trzeba iść na spacer, jak kiedyś z moją psiącórką. A potem późne śniadanie i się zobaczy. W zasadzie to powinnam się zająć podpisywaniem dokumentów i wysyłaniem do KRS, ale żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.
      • alpepe Re: Pobudka! 29.06.25, 07:57
        Aha, i oczywiście ogórek bez skórki.
        • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 08:18
          Ja tez bez skórki.
        • stasi1 Re: Pobudka! 29.06.25, 09:05
          mizerie chyba zawsze bez skórki. Ja kroiłem kiedys zawsze na plasterki nożem, wychodziło z 10 plasterków z centymetra ogórka
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 08:17
        Czyli jeszcze pieprzysz.
        Wczoraj właśnie w jakimś porannym programie mówili o bezie, normalnie jakiś kosmos co trzeba z nią robić, ja mam na dzisiaj krowke z biedronki.
        • mysiulek08 Re: Pobudka! 29.06.25, 08:45
          jaki kosmos z beza? owszem sa trzy metody robienia ale wszystkie trzy proste 🤣
          • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 08:47
            dla mnie wszystkie wypieki to kosmos 😑
            • mysiulek08 Re: Pobudka! 29.06.25, 08:49
              bywa i tak 😘
              ja no nie biore sie za smazenie pączkow i robienie zakwasu, no nie wychodzi ani jedno ani drugie
              • alpepe Re: Pobudka! 29.06.25, 10:10
                Wiem, że proste, ale coś robię nie tak, mam przepis, gdzie jest białko podgrzewane, robiłam z chłodzonym termomixem, robiłam różnie. Tylko z wierzchu mam chrupką skorupkę i sądzę, że to nie jest poprawnie.
                • mikams75 Re: Pobudka! 29.06.25, 10:43
                  bo beze sie suszy a nie piecze, wiec nie ma szans, zeby na tarcie wyszla inna. Za wysoka temperatura i za krotko, ale inaczej to tarta nie wyjdzie.
                • qwirkle Re: Pobudka! 29.06.25, 11:10
                  Jeśli masz chrupka skorupkę i ciągnący, delikatny środek to, zdaje się, beza jest idealna. Chętnie przyjdę, zjem i pochwalę, albo... przekaż mi po łączach, bo za daleko.mieszkam wink.
                  • alpepe Re: Pobudka! 29.06.25, 19:07
                    No to tak mam, widocznie mam jakieś za wysokie oczekiwania.
    • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 08:24
      Obudziłam się o 7 ale jeszcze nie wstałam, mąż ogarnia kuchnie i jadalnię, nastawił zmywarkę i pranie więc nie będę mu przeszkadzać, przyjdę na gotowe jak będzie sprzątnięte i przygotowane do śniadania 😉

Dziś w planach ogarnianie ogródków (mam przed i za domem), przesadzenie kwiatków, pielenie, cięcie trawy i na koniec podlewanie bo są upały i moje rośliny przyzwyczajone do deszczu, zupełnie sobie nie radzą ze słońcem.

Nie znam się na mizerii, bo nie jadam, w domu jada tylko mąż, cienko krojone plastry ogórka (ze skórą), sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, mieszanka śmietany i skyru i koperek. Robione tuż przed podaniem, więc nic odsączam.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 08:42
        O, ja mam taki mały kawałek ogródka do zagospodarowania i się właśnie nad nim zastanawiam, czy zrobić tam cieniście czy jednak sadzić rośliny na patelnie i mam zagwozdkę.
        • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 08:51
          Jak mały to obrałabym i zjadła i nawet nie robiła sałatki 😉
          • mysiulek08 Re: Pobudka! 29.06.25, 08:53
            ale dziewczyna ma maly kawalek ogrodka 🤣 a jaki ogorek to nie wiemy 😎
          • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 09:00
            Zara pęknę 😆
            • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 09:05
              Przeczytałam ogórka, nie za bardzo zrozumiałam powiązanie z patelnią ale połączyłam z obiadem 😂
              Co nie doczytałam to dopowiedziałam 🤣
              • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 09:09
                Bardzo mnie to rozśmieszyło, fajnie wyszło 😙
                • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 09:13
                  Też się uśmiałam jak zobaczyłam swój błąd, chyba się jeszcze do końca nie obudziłam 😂
        • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 09:12
          Sa rośliny które lubią patelnię, miałam na tarasie mieczyki w doniczkach, taras był od południa i w lecie nie dało się tam siedzieć, a mieczyki rosły jak głupie, zasądziłam 10 cebulek i po 2 latach miałam chyba ze 30 mieczyków.
          Stoją teraz u mnie na tarasie, ale taras nie jest od południa i ledwo kwitną, część zmarniała, półcień im nie pasuje. Zasadziłam też w ogródku ze 100 cebulek mieczyków, kwitnie w sezonie może 10, muszę je usunąć bo tylko zajmują miejsce.
          Na słońcu dobrze radzi sobie u mnie czosnek, marchewka i ziemniaki, rozmaryn i drzewko laurowe też zadowolone. Po raz pierwszy posadziłam pomidory, mimo nie podlewania przez miesiąc, wyrosły całkiem nieźle.
          • kamin Re: Pobudka! 29.06.25, 18:42
            Wykopujesz cebulki mieczyków na zimę?
            • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 20:50
              Nie, zostawiam w ziemi. Nawet jak były w donicach i był przymrozek czy odrobina śniegu to nic im nie było. Teraz mam w ziemi i z braku ostrego słońca nie kwitną - liście rosną bardzo ładnie ale kwiatów nie ma.

Tyle że ja mieszkam w Holandii więc tu raczej wilgoć kwiatom prędzej zaszkodzi niż mróz, na przykład tulipany muszę mieć w ziemi bo w doniczkach cebule mi gniły.

Tuja cebulki są bardzo tanie wiec nawiozłam też mojej mamie i ona najpierw wykopywała ale średnio zimowały i teraz nie wykopuje i rosną bardzo ładnie, ale ma dużo słońca.
    • wrota.do.lasu Re: Pobudka! 29.06.25, 08:33
      Teściowa nie odlewa wody sad
      Maskudna,zupa wychodzi
      • wrota.do.lasu Re: Pobudka! 29.06.25, 08:33
        * paskudna
        • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 08:44
          ble
    • ekstereso Re: Pobudka! 29.06.25, 08:37
      Dopiero leniwie się budzę. Muszę popracować gdzieś do pierwszej, zacznę za godzinę może. A potem trzeba trening zrobić, chyba że zamiast tego pójdę na rolki i mam bardzo wygodny nowy hamak i nowy kryminał, więc to będzie super.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 08:53
        Ta praca mi tu tylko nie pasuje, reszta znakomita.
    • mysiulek08 Re: Pobudka! 29.06.25, 08:43
      jaka pobudka ? ja wlasnie moszcze do spania 🤣

mizerie robie bez smietany, cienkie plasterki na tarce - obrany ogorek- troche soli, odrobina cukru, troche octu jablkowego, olej, sporo pieprzu , koperek ( niestety suszony, swiezego brak) i szczypiorek

jesli wersja 'na bialo' - z jogurtem (kwasna smietana to u nas rarytas) to bez szczypiorku i oleju

w obydwu wersjach nic nie odlewam, im mniej ciapowate ogorki tym lepiej

i jeszcze wariacja w temacie tzatziki, ogorek starty, posolony, odciekniety, czosnej, jogurt, oliwa, pieprz

na obiad ryba w warzywach i ryz jasminowy
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 08:49
        Nie masz konia to możesz iść spać 😉
        Dobrej nocki
        • mysiulek08 Re: Pobudka! 29.06.25, 08:52
          nie mam, ale sasiad zza miedzy ma 😛

ide, ide, bo juz pozno

dobranoc
      • homohominilupus Re: Pobudka! 29.06.25, 11:52
        W jedwabiach się mościsz? 😜
    • heca007 Re: Pobudka! 29.06.25, 08:48
      Dopiero się obudziłam. Kran muszę dziś kupić wink
      Mizeria u mnie jest bardzo rzadko ale jak już to ogórki starte na tarce, posolone, odlane i wymieszane z jogurtem oraz posypane ciut pieprzem.
      Na obiad ryż, mielone koreanskie z sosem pieczarkowym.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 09:07
        Akurat dzisiaj ci kran potrzebny?
        Koreańske seriale, koreańska kuchnia 😋
      • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 09:50
        W niedzielę? Chyba w internecie?
        • iwoniaw Re: Pobudka! 29.06.25, 09:56
          krwawy.lolo napisał:

> W niedzielę? Chyba w internecie?

W ogole nie jestes zorientowany w Kalendarzu Niedziel Handlowych. Toz to pierwsza niedziela wakacji, sklepy otwarte!
          • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 10:07
            Pambuk, tak mi wstyd, że siedząc w Niemczech nie mam pojęcia o handlowych niedzielach w Najjaśniejszej. tongue_out
            • iwoniaw Re: Pobudka! 29.06.25, 10:32
              krwawy.lolo napisał:

> Pambuk, tak mi wstyd, że siedząc w Niemczech nie mam pojęcia o handlowych niedz
              > ielach w Najjaśniejszej. tongue_out

No wlasnie, siedzac w Niemczech nie masz pojęcia, ale mansplaining o możliwosciach realizacji cudzych planów byc musiał 🤷‍♀️ Wstyd zatem na miejscu.
        • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 09:58
          Dziś handlowa, jakimś cudem.
          A, Rossmann!
          • iwoniaw Re: Pobudka! 29.06.25, 10:26
            primula.alpicola napisała:

> Dziś handlowa, jakimś cudem.
            > A, Rossmann!

Co dobrego będziesz sprawiala w Rossmannie?
            • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 11:13
              Tarkę do pięt, maseczki w płachcie, mokry papier toaletowy, pilniczek, i jakiś lekki, NIEKLEJĄCY się balsam do ciała, czy ktoś moze polecić?
              • pade Re: Pobudka! 29.06.25, 11:42

> Tarkę do pięt, maseczki w płachcie, mokry papier toaletowy, pilniczek, i jakiś
                > lekki, NIEKLEJĄCY się balsam do ciała, czy ktoś moze polecić?

Mnie się nie klei Nivea, a najlepszy dla mnie ostatnio to ten w białej butelce, nawilżający czy regenerujący, 72h.
              • homohominilupus Re: Pobudka! 29.06.25, 11:51
                Tarka cudo.
                Mokry papier bym poleciła z Mercadony ale nie macie 😉
              • iwoniaw Re: Pobudka! 29.06.25, 12:21
                www.ceneo.pl/165005431
                Ten sie absolutnie nie klei, tylko nie wiem, czy lubisz zapach róży taki niesyntetyczny, bo on pachnie jak prawdziwe róże damascenskie na krzaku, z taką nutą jeszcze nie rozkladu, ale czuć, że tam jest w tle woda, zielone liscie gotowe zbutwieć i słonce przepalajace te kwiatowe platki przez skupienie na kroplach rosy.
              • piataziuta Re: Pobudka! 29.06.25, 18:51

> Tarkę do pięt, maseczki w płachcie, mokry papier toaletowy, pilniczek, i jakiś
                > lekki, NIEKLEJĄCY się balsam do ciała, czy ktoś moze polecić?

Lekki, nieklejący, szybko się wchłania, a do tego super tani.
    • mariola233 Re: Pobudka! 29.06.25, 08:57
      Witaj piękna, u mnie rano było słońce, teraz chmury, wieje i zimno ,ja upieke bułki i zrobię zapiekanki z PRLu,na 10 idę na TRX, po obiedzie jedziemy na szoping do Janek, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego, pięknego i spokojnego dnia 🌻⚘️🌹🌺🌷
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 09:17
        U mnie słoneczko i całkiem ciepło.
        Dzisiaj będę się byczyć sama w domu, reszta jedzie zrywać czereśnie.
    • daniela34 Re: Pobudka! 29.06.25, 09:11
      Wstałam właśnie i piję kawę.
      Na obiad pieczeń rzymska i chyba będzie młoda kapusta do tego i to będzie mój jedyny wkład w obiad. Jest też resztka zupy z młodych warzyw.
      Wieczorem idę do teatru.
      Muszę przemyśleć plan na ten tydzień, bo zapowiadają upały.
      Wodę z ogórków oczywiście odlewam
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 09:33
        To dzisiaj masz prawie wolny dzień! łał
        W czym się wybierasz, chodzi mi o ubiór.
        • daniela34 Re: Pobudka! 29.06.25, 09:46
          Ja sie w ogóle od piątku obijam.
          A do teatru chyba pójdę w długiej kwiecistej kiecce
    • stephanie.plum Re: Pobudka! 29.06.25, 09:33
      kolejny dzień degrengolady.

wstałam o 09.00, piję kawę i gapię się w okno, leniwie formułując we łbie myśl, że gdyby mi powiedziano, że będę na ten widok patrzeć do końca życia, uszczęśliwiłoby mnie to.

degrengolada wynika z serii pikników rodzinnych.
      w nocy z czwartku na piątek wróciliśmy z Łagowa Lubuskiego, wczoraj po północy - z radosnego spędu na trawniku w Parku Dreszera w Warszawie, dziś mamy koczować na Polu Mokotowskim. mam dużą rodzinę i niemal wszyscy przyszliśmy na świat na przełomie wiosny i lata.
      jeszcze mnie czekają urodziny młodego w kolejny weekend, dom trzeba zabezpieczyć przed najazdem barbarzyńców.

ach, i dowiedzieliśmy się z mężem, że "musimy" urządzić coś hucznego z tej przyczyny, że oboje tej wiosny pięćdziesiątkę mieliśmy.
      w sumie marzy mi się impreza z motywami nocy, ognia i wody, mam po temu warunki idealne, tylko duch organizacji słaby.

mizeria to ogórki gruntowe w grubych plastrach albo kostce, chrupiące i soczyste, z młodą cebulą, lubczykiem, koperkiem, świeżo mielonym pieprzem, do tego na talerzu dopiero śmietana i sól, ile kto lubi.

dziś będą młode ziemniaki takie wielkości orzechów, obtoczone w ziołach i podsmażone na rumiano, do tegozsiadłe mleko albo piwo, co kto woli.
      a potem kolejna biesiada piknikowa do nocy, chyba, że deszcz nas przepędzi...
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 10:07
        To dużo się u Was dzieje.
        Co do pięćdziesiątki to nic nie musicie, ale „czytam„ ten „błysk w oku„. Warunki macie, to tylko robić, będą super wspomnienia i zdjęcia i jeszcze ta tematyka imprezy, miodzio.
        • homohominilupus Re: Pobudka! 29.06.25, 11:01
          Ja tu tylko zostawię, apropos pięćdziesiątki. Zniżki dla seniora na lokalnym basenie u moich przyjaciół w UK. Kumpel juz się załapał 🙈
          • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 12:03
            Odważni są
    • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 09:42
      Wyspałam się pięknie a nad ranem miałam totalnie dziwaczne sny. Na śniadanie pudding chia i kawa, o reszcie posiłków nic nie wiem.
      Napierw solę, potem odciskam, kroję, jogurt i śmietana, sól pieprz ocet cukier.
      A teraz jadę na trening, pośladki i nogi, najgorzej.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 10:45
        Niezły początek dnia.
        • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 13:30
          Niedziela rano jest idealna, nie ma hord nastolatków. Są uciążliwi.
          Przy okazji wyklarował się obiad. Podjechałam do lidla po treningu i kupiłam piersi z kaczki, te wolno gotowane. Do tego kalafior i marchewka, i kopytka.
    • wapaha Re: Pobudka! 29.06.25, 09:46
      gdy zakładałaś wątek przebudzałam się po telefonie z info o śmierci bliskiej osoby ( dokładnie o 7:44) więc najbliższe dni będą podporządkowane w zasadzie tylko temu, reszta robi się mało istotna poza jednym pojawiającym się zawsze : w co ja się ubiorę tongue_out ( upały mają być nieziemskie)
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 10:29
        Przyjmij moje kondolencje.
      • iwoniaw Re: Pobudka! 29.06.25, 10:57
        Wyrazy współczucia.
      • pade Re: Pobudka! 29.06.25, 13:07
        Moje kondolencje.
      • mikams75 Re: Pobudka! 29.06.25, 13:14
        wyrazy wspolczucia sad
      • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 13:31
        O współczuję, wapaha
        • wapaha Re: Pobudka! 29.06.25, 14:22
          dzięki dziewczyny
          zmarła ciocia mojego M ale to taka ciocia...wiecie..przekochana, czekaliśmy na ten telefon bo we wtorek trafiła już do hospicjum...nie chciała się z nikim widzieć , z nikim żegnać, nikogo zajmowac i martwić sobą ( ona zawsze myślała o innych, w każdej kwestii)
          teściowa bardzo cierpi bo ta ciocia ją wychowywała przez pierwsze lata życia, były ze sobą mocno związane
      • ekstereso Re: Pobudka! 29.06.25, 18:35
        Bardzo mi przykro, Wapaha
    • ritual2019 Re: Pobudka! 29.06.25, 09:46
      Kolejny upalny dzien wiec spedze leniwie, w ogrodzie. Leniwie zaczelo sie od cancelled moja fitness class, partner zamowil sniadanie jak zwykle w niedziele. Polezymy dluzej w lozku, pozniej zamarynuje mieso (jagniecina, wolowina i wielrzowina) ktore o 17 wstawie do piekarnika i upiecze sie w folii. Na lunch zrobie na co najdzie mnie ochota. Wczoraj bylismy out wiec dzis spokojna niedziela w domu.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:18
        Co ciekawego zamówiliście?
        • ritual2019 Re: Pobudka! 29.06.25, 11:40
          Nic co lubilaby ematka. Starbucks breakfast dzis.
    • obrus_w_paski Re: Pobudka! 29.06.25, 10:05
      Dopiero co się obudziłam (wspaniałe jest mieć małe dziecko które lubi spać tak samo jak matka), nie znam odpowiedzi na większość twoich pytań. Dziś ma być 38 stopni więc raczej nie bece wychodzić z domu. Mizeria tylko z tartych plasterków, odsączonych, do tego jogurt naturalny (chyba nigdy nie jadłam ze śmietan??) i pieprz. Sól do smaku
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:20
        Wylosowałaś właściwe dziecko 😉
    • swiecaca Re: Pobudka! 29.06.25, 10:07
      Wstałam o 9, na śniadanie jajecznica. Przeczytałam wątek o białku i zmartwiłam się słabymi osiągami w tym temacie.
      Zaraz idę moczyć się w jeziorze, a po południu jak będzie 34 stopnie posiedzę w domu w klimie. Wieczorem zaplanowaliśmy wyjście do restauracji, zjem steka to poprawię makro.
      No najlepsze - jeszcze tydzień urlopu przede mną!
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:22
        Udanego urlopu.
    • em_em71 Re: Pobudka! 29.06.25, 10:09
      Nie mam jednego jedynego przeoisu na mizerię. Wczorajsza była na lekko słodko/pikantno. Gęstą śmietanę lekko rozwodniłam, dodałam soli, cukru, octu ryżowego, pieprzu czarnego i białego, sproszkowanego czosnku. I tym sosem zalałam ogórki pokrojone w plasterki z dodatkiem białej słodkiej cebuli. Nigdy nie solę wcześnirj samych ogórków, nie lubię takich flaczkowatych.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:26
        Ja w temacie ogórków z zmieniłam kolejność, wcześniej soliłam i odlewalam wodę, teraz odrazu dodaje śmietanę lub jogurt i pare kropli cytryny i są fajne chrupki.
        • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:27
          *chrupiące
    • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 10:12
      A w ogóle idę zaraz na rower. Pogoda idealna ma być. Słońce i +32°C. Dodatkowo wróciłem rowerowo do baktuderutów, znaczy jeżdżę normalnie ubrany, w japonkach i bez czepka, nie w trykotach z pieluchą, specbutach na górala i w kasku.
      • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 11:40
        Pozdrowienia z Unterwegsa.
        • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 12:05
          👋
          • abasia0 Re: Pobudka! 29.06.25, 12:11
            Rankiem poszłam do lasu / mam tu za płotem/ i uzbierałam trochę jagód do naleśników.
            Konia brak, krowy są😀 miejscowy kot obraził się na mnie na amen bo zaaplikowałam mu preparat na pchły.
            • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 12:29
              Twoje krowy?
              Jak mogłaś temu kotu takie świństwo zrobić?
              • abasia0 Re: Pobudka! 29.06.25, 12:47
                Krowy i inne kury czy indyki jedynych tutaj wiejskich sąsiadów . Ja tylko uwieczniam na zdjęciu 🙂Dziś wracam do miasta i do pracy.
      • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 13:19
        Pięknie jest.
      • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 13:33
        W japonkach?!
        • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 13:39
          W kitach
          • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 13:41
            Kity są japońską arystokracją. Odkryłem je w Bangkoku przez własne roztargnienie. Zapomniałem zapakować w domu i musiałem szukać na ulicy.
            • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 13:43
              Czym to się różni od japonek?
              • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 13:53
                Niczym, Kito jest marką m.in. japonek.
                www.kito.co.th/
    • pade Re: Pobudka! 29.06.25, 10:19
      Wstałam o 8, poszłam do ogrodu, zerwałam truskawki i czereśnie, jak zobaczyłam ile mam chwastów to szybciutko wróciłam do domu na drugą kawę, oczywiście na tarasiebig_grin Zaraz zjemy jajecznice na śniadanie, na obiad będzie pinsa, a w planach mycie basenu i błogie lenistwo. Chyba pod klimą bo gorąco jest okrutnie.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:32
        Ty masz wielki ten taras, zazdroszczę. Ile ma metrów?
        • pade Re: Pobudka! 29.06.25, 11:44
          Absolutnie nie jest wielki, 24 m2 max, dokładnie nie mierzyłam. Ale mieści się spokojnie wszystko co trzebasmile
          • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 12:10
            Na wczorajszym zdjęciu wyglądał na co najmniej 40 metrów, chociaż drugie piętro danieli też jest dużo wyżej 😀
            • pade Re: Pobudka! 29.06.25, 12:49
              A to dobrze, że tak wyglądabig_grin Te świerki też nie rosną przy samym tarasie, tylko parę metrów dalej.
    • alexis1121 Re: Pobudka! 29.06.25, 10:20
      Jadę właśnie na spotkanie/śniadanie z Tess i jej psijaciółmi do parku, ale mam zjeb***y humor.

• krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 10:23
        Pambuk, musisz pić to kolorowe świństwo. Rozumiem, że prowadząc samochód nie pijesz piwa, ale jest też mineralka. W Polsce piję Muszyniankę. Bardzo dobra woda, lekko gazowana.
        • alexis1121 Re: Pobudka! 29.06.25, 13:33
          Jak ja ci zazdroszczę! Chciałabym lubić smak wody, niestety nie jestem jej w stanie przełknąć (żadnej).
          • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 13:35
            Woda nie ma smaku, ma lekkie bąbelki, jest mokra, najlepiej zimna i gasi pragnienie. Piwo ma smak.
            • alexis1121 Re: Pobudka! 29.06.25, 13:43
              No mi nie gasi żadnego pragnienia, niestety.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:35
        Pomimo wkurwu dobrze wyglądasz.
        • alexis1121 Re: Pobudka! 29.06.25, 13:33
          Dziękuję 😵‍💫
    • nenia1 Re: Pobudka! 29.06.25, 10:33
      śniadanie już zjedzone, boże, jakie mi się udało kupić dobre warzywa. Piecząca, pikantna rzodkiewka, słodziutkie pomidory i chrupiący, orzeźwiający ogórek, pycha. Niedziela, po sobocie będzie na luzie. Wczoraj musiałam odbębnić shopping, bo za tydzień czeka nas spora impreza. A że w sumie w tym roku mało co kupowałam to stwierdziłam idę. I nie była tak źle, jedynie w Massimo Dutti kolejki do przebieralni i stracone 10 minut bo i tak nic tam nie kupiłam. Ale prócz tego "upolowałam" czerwoną sukienkę w COS, dwie spódnice takie jak lubię, z czego jedna w oliwkowym, pięknym kolorze no i cieniutki sweterek z kaszmiru na chłodniejsze letnie noce. Powiem szczerze, że jestem zadowolona. Jedno tylko jest dla mnie zagadką, dlaczego, pomimo że jestem przyzwyczajona do długiego chodzenia, po shoppingu jestem zawsze zmęczona, a kroków więcej niż przeciętnie nie robię.
      Tak więc dzisiaj relaks, jedziemy gdzieś do lasu, na rowery, potem późny obiad raczej w domu, bo już gotowy, tortille z warzywami i z kurczakiem.
      • pade Re: Pobudka! 29.06.25, 10:48
        Mnie też zawsze męczy takie drobienie kroczkami, czy to na zakupach, czy przy innych czynnościach. A już najbardziej ostatnio męczy mnie jazda autem w upale i w korkach. Jestem potem padnięta, jakbym bóg wie co zrobiła.
        Śniadanie wygląda pyszniesmile
      • swiecaca Re: Pobudka! 29.06.25, 11:25
        A pokaż te ciuchy z COS, ja tam nic nie umiem wybrać
        • nenia1 Re: Pobudka! 29.06.25, 22:20
          W sumie wkleiłam w innym wątku, ale dorzucę. Sukienkę tylko kupiłam w COS, spódnicę i sweterek w Marelli, druga spódnica to marka Gant.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:41
        Śniadanie zacne
        Szopingowanie to ciężka robota, dziwisz się żeś padnięta?
    • mikams75 Re: Pobudka! 29.06.25, 10:49
      Nie mam konia, wiec spalam do 10. Upal nieznosny, musze o roslinki zadbac a po poludnie spedze w wodzie w jeziorze. Sniadan nie jem, na obiad mam sushi, na deser lody.
      Czy jestem jedyna, ktora nie lubi mizerii? Ogorki bardzo lubie ale mizerii nigdy nie polubilam i tak mi zostalo.
      • kura17 Re: Pobudka! 29.06.25, 11:13
        > Czy jestem jedyna, ktora nie lubi mizerii? Ogorki bardzo lubie ale mizerii
        > nigdy nie polubilam i tak mi zostalo.

moj starszy syn ma dokladnie tak samo!
        reszta rodziny mizerie lubi, a ja wrecz uwielbiam.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:44
        Czy jestem jedyna, ktora nie lubi mizerii?
        w tym gronie chyba jedyna.
        • ritual2019 Re: Pobudka! 29.06.25, 11:58
          Nie jestes jedyna, nie znosze mizerii. Moje dzieci lubia.
      • eglantine Re: Pobudka! 29.06.25, 13:14
        Nie jesteś jedyna, nie cierpię surowych ogórków, więc mizeria tym bardziej nie przejdzie. Mąż lubi ogórki, za to nie tknie śmietany, więc dobraliśmy się idealnie. big_grin
        • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 15:58
          Też nie cierpię surowych ogórków, nie ważne czy w sałatce, czy w mizerii czy bez niczego. Zapach mnie drażni, nie jem też melonów i arbuzów bo tak samo są ogórkowe 🤢🤢
          • eglantine Re: Pobudka! 29.06.25, 16:53
            Siostro! Wszyscy się ze mnie śmieją, jak mówię, że arbuz to taki czerwony ogórek. 😈
            • andace Re: Pobudka! 29.06.25, 17:12
              Mnie tez nikt nie rozumie, a przecież arbuz i melon i ogórek pachną tak samo, one są z jednej rodziny roślin. Zawsze się wszyscy dziwią że jak można nie lubić arbuza 🙄
              • swiecaca Re: Pobudka! 29.06.25, 17:41
                Jasne że to jedna rodzina. Aczkolwiek ja lubię melona i ogórka a nie znoszę arbuza, a mąż uwielbia arbuza a nie zje melona i ogórka.
    • piataziuta Re: Pobudka! 29.06.25, 10:52
      Ad pierwsze trzy pytania: pomidor.

Mam absolutny odrzut od gotowania, więc bieda i pusto w lodówce.
      Na śniadanie kanapka z serem, troć i małosolne, trochę mango.
      Na przekąskę bieda tortilla z indykiem, serem, papryką, jalapeno, mango, kolendrą.
      Na drugą i trzecią przekąskę żelki i czereśnie.
      Obiadokolacja w knajpie.

Po południu może popływać się uda, jeśli mnie robota nie zay...bie.

Mam takie myśli ostatnio, że rozumiem, dlaczego Britney Spears ogoliła się na łyso. Też mnie ręka świerzbi.
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:46
        Doła złapałaś?
        • krwawy.lolo Re: Pobudka! 29.06.25, 13:16
          Jak Ziucia złapie doła, to biada mu. Temu dołu.
          • piataziuta Re: Pobudka! 29.06.25, 16:10
            Dół to wczoraj, ale wyżyłam się wpadając sto razy z foila do wody.
      • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 13:39
        Praca Cię tak dożarła?
        • piataziuta Re: Pobudka! 29.06.25, 16:09
          Praca, zmęczenie i ludziowstręt.
          • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 16:20
            piataziuta napisała:

> Praca, zmęczenie i ludziowstręt.

sad
        • piataziuta Re: Pobudka! 29.06.25, 16:12
          Myślałam o Tobie w piątek, jak mijałam szkołę jadąc rowerem!
          Kto ma dwa miesiące wakacji, kto? wink
          • primula.alpicola Re: Pobudka! 29.06.25, 16:23
            Pfff, dwa. Od połowy maja jestem na L4, to też jakby urlop, nie?
            Mogłabym tak żyć na stałe, ale chcę mieć emeryturę, to niestety.
            • piataziuta Re: Pobudka! 29.06.25, 17:57
              Ja tam się lubię czasem pomęczyć, potem się lepiej odpoczywa, ale czasem lubię też wolne jednak. wink
              • homohominilupus Re: Pobudka! 29.06.25, 18:28
                Ehhh dokładnie ziuta.

Nie z wyboru ani lenistwa mam tyle wolnego teraz, ale jak już mam to staram się w głowie sobie ułożyć żeby się tym czasem cieszyć i nie mieć schiz. Ale ZAWSZE wolne bardziej cieszy jak nadchodzi po czasie intensywnej pracy. Na to muszę poczekać do września/ października 🙄
                • piataziuta Re: Pobudka! 30.06.25, 10:48
                  Rozumiem.
                  Jak na trzy i pół miesiąca trafiłam na niespodziewane, przymusowe bezrobocie, to wyjazdów w tym czasie zorganizowałam nam osiem (byłoby więcej, gdyby Mieciu nie musiał się od czasu do czasu pokazać w swojej pracy). Ile się w tym czasie napływałam, to moje, ale każdy wyjazd podszyty był lekkim ptsd, kortyzolem, żałobą po poprzednim życiu, strachem o jutro i tak dużą niechęcią do podejmowania choćby najmniejszego ryzyka, że każde pływanie robiłam z przyczaju - żeby nic już więcej się złego nie wydarzyło.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Pobudka! 29.06.25, 10:55
      Wróciłam do domu!
      Drugi lot już całkiem bez nerwów. Praktycznie cały przespałam.
      Kilka wniosków:
      1. Anglia faktycznie jest nieco brudna. U nas tyle śmieci luzem nie lata.
      2. Londyńczycy uwielbiają siadać na trawie w parku. Nawet bez koców, na gruncie. Gromadami tak przesiadują. Nigdy takiego zjawiska w Polsce nie widziałam.
      3. Światła drogowe to tylko wskazówki. Zmiana na zielone zajmuje wieki, więc wszyscy ostentacyjnie je ignorują.
      4. Latanie w ogóle nie jest straszne,
      5. Anglia ma całkiem fajny system powiadamiania o opóźnieniach na kolei przez apki,
      6. Ponad 30k kroków codziennie to za dużo, ostatniego dnia siadają nogi.
      7. Kruki w Tower są spoko, bardzo rozrywkowe stworzonka.
      8. W opactwie Westminsterskim główną atrakcją został kotek.
      9. Zmiana warty - może zimą. Przez tłum nie widać nic.

A teraz do domu i się położyć we własnym łóżku...
      • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 12:12
        Ciekawe info, jak długo byłaś?
        • marusia_ogoniok_102 Re: Pobudka! 29.06.25, 12:58
          Od wtorku do dzisiaj rana smile
          • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 13:05
            Fajny wypad, wszystko zobaczylas to co chciałaś?
            Już wstałaś czy jeszcze się nie położylaś?😋
            • marusia_ogoniok_102 Re: Pobudka! 29.06.25, 13:31
              Tak, wszystko, co zaplanowałam, to było smile i, no cóż. Właśnie się kładę.
    • annpierle Re: Pobudka! 29.06.25, 10:57
      Czyli, mówicie, powinnam już wstać...?🤔
      • iwoniaw Re: Pobudka! 29.06.25, 11:00
        annpierle napisała:

> Czyli, mówicie, powinnam już wstać...?🤔

Niekoniecznie, jesli nic cie nie wzywa pilnie, to leż spokojnie i nie zaburzaj harmonii poranka. Jak znam zycie, w koncu i tak cos ci przeszkodzi w dalszym lezeniu.
        • niezwykladziewczyna Re: Pobudka! 29.06.25, 11:19
          popieram

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka