Dodaj do ulubionych

Polacy są bogaci

02.07.25, 18:10
Od połowy lat 90-tych latam do tzw. resortów. Na samym początku wycieczki musiałem kupować z Niemiec - bo u nas nie dość, ze byly droższe (!) , to jeszcze touroperatorzy uważali, że Polakowi na wakacjach zasadniczo należy sie hotel standardu "los karaluchos", a i tak bedzie zadowolony. Przyzwoite warunki byly z automatu tylko przy zakupie wycieczki z niemieckiego biura, z wylotem z Niemiec.

W tych lepszych hotelach wtedy Polaków nie było wcale. Zaczęli sie pojawiać w połowie lat dwutysiecznych , ale w homeopatycznej ilości. No i nie byli to ludzie standardowi, przypadkowo poznałem paru , można rzec, że byli z górnych warstw społeczeństwa.

Teraz spędziłem tydzień może i w budżetowo taniej Bułgarii, ale na pewno nie w tanim hotelu (jak na tutejsze warunki). Jest to gigantyczny moloch z gatunku 4 gwiazdki z minimalnym plusem (rozpatrując kategorie hotelowe obiektywnie, bez poprawki na warunki lokalne). Są tutaj najróżniejsze nacje, ale generalnie HOTEL JEST ZAWALONY POLAKAMI. Dominujemy w stopniu ewidentnym, jakieś 60-65% gości hotelowych to Polacy.

Ktoś powie - ale świat zachodni nie lata do paździerzowej Bułgarii. No dobra, to sięgnijmy dalej.

Jeśli chodzi o oficjalne dane, najświeższe pochodzą z 2023r. Wtedy 6,7 mln Polaków skorzystało z czarterowych wycieczek samolotowych od touroperatorów i na własną rękę. Przy czym wzrost rok do roku wyniósł rekordowe +24% !!!!! O tyle więcej Polaków skorzystało z oferty zorganizowanego wypoczynku zagranicznego samolotem czarterowym.

Moje wnioski są takie, że w hiper szybkim tempie stajemy sie społeczeństwem bogatym.

Wasze uwagi? Też tak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:13
      Tak. Też tak sądze.
      Ale ja nie jestem tu obiektywna bo co zarobie to idzie na podróże.
    • po_godzinach_1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:14
      riki_i napisał:

> Od połowy lat 90-tych latam do tzw. resortów.

co to znaczy do resortów?
      • lajtova Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:15
        To mozna sobie wyguglać w kilka sekund.
        • po_godzinach_1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:16
          nie chce mi się
          • lajtova Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:22
            To zamknij dziub.
      • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:16
        Do hoteli z biur typu TUI, Itaka, Rainbow i co tam jeszcze. W slangu branżowym mówi sie na nie resorty.
        • po_godzinach_1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:17
          riki_i napisał:

> Do hoteli z biur typu TUI, Itaka, Rainbow i co tam jeszcze. W slangu branżowym
          > mówi sie na nie resorty.

aha, dzięki, nigdy nie korzystałam smile
        • krwawy.lolo Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:23
          W moim rozumieniu resort to hotel składający się z kilku budynków, ew. domków zwanych hucznie bungalowami albo willami i jakiegoś terenu wokół, niechby parku z ławkami.
          Hotel to budynek przy ulicy.
          • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:44
            krwawy.lolo napisał:

> W moim rozumieniu resort to hotel składający się z kilku budynków, ew. domków z
            > wanych hucznie bungalowami albo willami i jakiegoś terenu wokół, niechby parku
            > z ławkami.
            > Hotel to budynek przy ulicy.

Chyba nie zlezy tu od ilosci budynkow ale od tego co dany obiekt oferuje.
            Hotel to budynek gdzie oprocz moze basenu i jakiejs malej restaracji nie ma wiecej nic. To jest nasrawione aaby ludzi mieli sie gdzie przespac.
            Resort to komleks gdzie jest raczej wyzszej klasy hotel i wiele innych rzeczy sportowo rekrecyjnych oraz serwisow a takze kilka albo lepszej klasy restauracje. I takieobekty sa nastawione ze ludzi sie tam zatrzymaja nie tylko aby spac ale na dlugo bo maja wszytko co potrzebuja w jednym kompleksie
            • po_godzinach_1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:53
              ok, rozumiem
    • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:18
      Nie tyle się bogacimy co pewne rzeczy stają się relatywnie tanie, w porównaniu z tym, ile kosztowały 30 lat temu. Przecież pisałeś że ta Bułgaria to niedroga jest. Jak są wycieczki po 2500 na tydzień to nie dziwne że ludzi stać, ale o bogactwie to nie świadczy. Popatrz na inne statystyki - jaki procent dzieci nie wyjeżdża na żadne wakacje czy ile osób nie ma żadnych oszczędności
      • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:50
        gru.u napisała:

> Nie tyle się bogacimy co pewne rzeczy stają się relatywnie tanie, w porównaniu
        > z tym, ile kosztowały 30 lat temu. Przecież pisałeś że ta Bułgaria to niedroga
        > jest. Jak są wycieczki po 2500 na tydzień to nie dziwne że ludzi stać, ale o bo
        > gactwie to nie świadczy. Popatrz na inne statystyki - jaki procent dzieci nie w
        > yjeżdża na żadne wakacje czy ile osób nie ma żadnych oszczędności

Mysle ze Polska i Polacy sie bogaca ale to nie znaczy jeszcze ze sa bogaci bo takich jest jeszcze maly procent. Reszta to chce byc i najczescije naciaga i udaje ze jest bogata. Ludzi bogaci maja na tyle ze nie podrozuja juz budzetowo czy tez koszt nie jest pierwszym i najwazniejszym problemem w wyborze czegokolwiek.
        • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:15
          Skad ty wiesz jak zyja POlacy za oceanem?
          • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:20
            hanusinamama napisała:

> Skad ty wiesz jak zyja POlacy za oceanem?
            >

Czytam, slysze i widze wsrod rodziny, przyjaciol i znajomych poniewaz mam cale spektrum jesli chodzi o zasobnosc zarowno w Polsce jak i tu przyjezdzajacych
            • fogito Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:36
              Aha 🫣
        • memphis90 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 17:23
          Jest też taka rewolucyjna idea, że ludzie jeżdżący budżetowo nie chcą „naciągać i udawać bogaczy”, tylko zwyczajnie chcą zwiedzić trochę świata na miarę swojego budżetu…. Akropol wygląda dokładnie tak samo, kiedy się go ogląda przyjechawszy z noclegu w hostelu, jak i z Hiltona.
          • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 17:31
            memphis90 napisała:

> Jest też taka rewolucyjna idea, że ludzie jeżdżący budżetowo nie chcą „naciągać
            > i udawać bogaczy”, tylko zwyczajnie chcą zwiedzić trochę świata na miarę swoje
            > go budżetu…. Akropol wygląda dokładnie tak samo, kiedy się go ogląda przyjechaw
            > szy z noclegu w hostelu, jak i z Hiltona.
            >
            jest jeszcze inna, niektórzy po prostu lubię taki a nie inny sposób spędzania wakacji. W Norwegii to nic dziwnego spotkać gdzieś rozbity namiot na pustkowiu, przy którym stoi Maserati. Ludzie czasem szukają czegoś innego po prostu, niż mają na co dzień.
      • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:27
        gru.u napisała:

> Nie tyle się bogacimy co pewne rzeczy stają się relatywnie tanie, w porównaniu
        > z tym, ile kosztowały 30 lat temu.

Ale to też świadczy o bogactwie kraju. Bo oznacza, że jego waluta robi się mocna.

> Przecież pisałeś że ta Bułgaria to niedroga
        > jest. Jak są wycieczki po 2500 na tydzień to nie dziwne że ludzi stać, ale o bo
        > gactwie to nie świadczy.

Świadczy. Wyjaśniłem powyżej.

> Popatrz na inne statystyki - jaki procent dzieci nie w
        > yjeżdża na żadne wakacje czy ile osób nie ma żadnych oszczędności

6,7 mln poleciało samolotem na wykupione w biurze podróży wakacje. W 2023 roku.

Na 28 mln osób w wieku produkcyjnym i po-produkcyjnym to nie jest mało.
      • palacinka2020 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:02
        Wycieczki są po 2500 na tydzień za osobę, za rodzinę wydasz 10k…
        • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:13
          Za dziecko nie musi być 2500 za tydzień. Zwłaszcza przy first minute są często b. duże zniżki za dzieci.

No i są jeszcze tańsze opcje. Parę osób zalewa mnie tu fekaliami za tę tanią Bułgarię, która im śmierdzi, ale przecież najtańszy jest Egipt. Mój ojciec przed śmiercią poleciał w lastach do dobrego hotelu w Egipcie za tysiąc złotych.
          • memphis90 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 17:27
            Przecież to Ty narzekasz na Bułgarię… Ja byłam i dla mnie Bułgaria była ok, szczególnie że w 2020 większość resortu była nieczynna, wszystkie kidosy poszły na „basen z animacjami i leżakami” i przez cały pobyt mieliśmy duży, głęboki basen praktycznie wyłącznie dla siebie… I mocne drinki dawali 😂
        • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:18
          Zależy jaką masz rodzinę… Natomiast nadal to jest relatywnie tyle samo co kiedyś kosztowały inne wyjazdy
      • majenkirr Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 01:29
        gru.u napisała:
        Przecież pisałeś że ta Bułgaria to niedroga jest.

Kiedyś Bułgaria musiała „się wrócić”😭😭
        • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:55
          majenkirr napisała:

> gru.u napisała:
          > Przecież pisałeś że ta Bułgaria to niedroga jest.
          >

>
          > Kiedyś Bułgaria musiała „się wrócić”😭😭

Tiaaa. Na biseptolu i kremie Nivea. Docent ze "Zmienników" 😀
    • bene_gesserit Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:19
      Sądzimy, że zamiast dowodów anegdotycznych warto byłoby sie przyjrzeć wskaźnikom ekonomicznym PKB, wskaźnik siły nabywczej czy coś w tym rodzaju
      • lajtova Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:25
        Te wskaźniki też wskazują na wzrost zamożności.
        Ja patrzę na kurs euro który jest mniej więcej stabilny w okolicach 4,3 pln(oczywisćie są też górki jak w 2022) a nasze pensje rosną. Czyli możemy kupić dużo więcej euro niż 10 lat temu.
        • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:52
          Zwłaszcza mieszkań.
        • milva24 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:19
          Moja pensja niby rośnie co roku a i tak uwzględniając inflację zarabiam coraz mniej...
      • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:56
        bene_gesserit napisała:

> Sądzimy, że zamiast dowodów anegdotycznych warto byłoby sie przyjrzeć wskaźniko
        > m ekonomicznym PKB, wskaźnik siły nabywczej czy coś w tym rodzaju

Twarde dane odnośnie liczy Polaków latających czarterami na wycieczki zorganizowane, to dla Ciebie "dowód anegdotyczny"? <shock>

turystyka.rp.pl/biura-podrozy/art41735711-polacy-pokochali-zagraniczne-wojaze-z-biurami-podrozy-padl-nowy-rekord
      • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:22
        bene_gesserit napisała:

> Sądzimy, że zamiast dowodów anegdotycznych warto byłoby sie przyjrzeć wskaźniko
        > m ekonomicznym PKB, wskaźnik siły nabywczej czy coś w tym rodzaju
        >

Statystyki na poziomie kraju niewiele mowia aby ocenic poszczegolnych ludzi.
      • ariathedevil Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:23
        Przecież wskazują na wzrost PKB.
    • po_godzinach_1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:19
      Tak, bogacimy się.
      W kameralnych miejscach gdzie jeżdżę jest coraz większy tłok i coraz mniej kameralnie.

• mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:22
      Chociaż nie korzystam z wypoczynku zorganizowanego to generalnie się zgadzam (i nie dotyczy to tylko podróży)

Wynika to m.in. z relacji PLN do walut zachodnich, i.e. zarabiamy więcej licząc, nawet licząc w walutach obcych
    • krwawy.lolo Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:26
      Już parę lat temu w Bangkoku było słychać polski na każdym winklu. Fakt, wtedy Tajlandia z powodzeniem konkurowała cenowo z innymi kierunkami.
      • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:23
        krwawy.lolo napisał:

> Już parę lat temu w Bangkoku było słychać polski na każdym winklu. Fakt, wtedy
        > Tajlandia z powodzeniem konkurowała cenowo z innymi kierunkami.

A dlaczego? Byc moze dlatego ze tam relatywnie tanio.
        Ludzie bogaci zwykle nie jezdza tam gdzie tanio.
        • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:31
          engine8t napisał:

> Ludzie bogaci zwykle nie jezdza tam gdzie tanio.

W USA tak.
          • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:20
            > W USA tak.

W Usa lataja w kosmos od lat 60tych. Podobno w koncu jakiemus Polakowi sie udalo zalapac na stopa.
            • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:32
              To się śrubokrętka przenieś do USA, może się załapiesz.

Jakoś od 2004r. pies z kulawą nogą nie chce z Polski emigrować do Stanów (pomijam ekspatów).
              • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:38
                > To się śrubokrętka przenieś do USA

Dzieki za dobra rade big_grin
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:08
              srubokretka napisał:

> > W USA tak.
              >
              > W Usa lataja w kosmos od lat 60tych. Podobno w koncu jakiemus Polakowi sie udal
              > o zalapac na stopa.

Pierwszy Polak poleciał w kosmos w 1978 roku, ignorantko.
              • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:22
                Rzeczywiscie. Za czasow Gierka. Warto sobie o tych czasach przypomniec w kontekscie "bogatego Polaka".
          • engine8t Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 01:07
            riki_i napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > Ludzie bogaci zwykle nie jezdza tam gdzie tanio.
            >
            > W USA tak.

Bogaci z Polski nawet jak jada do USA to jada tam gdzie drogo. No i oczywicie nie omieszkja zapodac forki na FB i Instagrama. Nie zybue sie chwalic ale zeby inni widzieli i zazdroscili LOL
    • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:27
      A kto wg ciebie jest czy moze byc uwazany za bogatego?
    • marileskrzys Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:32
      pomimo inflacji... fascynujące.
    • hexella Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:38
      W czerwcu w Chanii (Kreta) czułam się jak we Wrocławiu. Byliśmy tam chyba najliczniejszą nacją przyjezdną. Możliwe też, że Polacy mają w sobie podróżniczego ducha.
      • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:03
        A w Chorwacji? W sezonie słychać prawie tylko polski na plaży.
      • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:16
        Podobnie w tym roku na Cyprze. Przy czym ja leciałam w czasie E8 i wiem ze tak samo zrobiła masa innych rodzin z dziecmi podstawówkowymi...ale zeby prawie cały hotel był zapełniony POlakami to się nie spodziewałam
        • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:32
          hanusinamama napisała:

> Podobnie w tym roku na Cyprze. Przy czym ja leciałam w czasie E8 i wiem ze tak
          > samo zrobiła masa innych rodzin z dziecmi podstawówkowymi...ale zeby prawie cał
          > y hotel był zapełniony POlakami to się nie spodziewałam

No i właśnie to mnie natchnęło do założenia tego wątku.
          • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:40
            Pewnie raz ze część!!! ludzi stać na więćej, dwa ...weź jednak pod uwage ze srodem maja to jeszcze nie zeson. Ceny dużo niższe
            Dla mnie to jeszcze znośny upał, a dzieciaki lubią wypoczywać w basenie i morzu
            • memphis90 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 17:35
              Ale są hotele, które się „specjalizują” w narodowościach. W Grecji w jednym roku cały hotel był polski, animacje po polsku, nieliczni Azjaci uciekali z krzykiem na dźwięk odpalanych głośników z łomotem, a pojedynczy Brytyjczycy strzelali focha, że leci „Mam tę moc” a nie „Let it go”. Rok temu inny hotel w Grecji był generalnie brytyjski, pojedyczny Francuzi, pojedyncze rodziny z Polski.
          • infinitypool Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 09:42
            Czerwiec , Majorka, playa de Muro, czyli nie najtansza czesc wyspy - jezyk polski najczesciej slyszany tuz po niemieckim
            • snakelilith Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 11:27
              infinitypool napisał(a):

> Czerwiec , Majorka, playa de Muro, czyli nie najtansza czesc wyspy - jezyk pols
              > ki najczesciej slyszany tuz po niemieckim

Majorka nie jest wielką wyspą, więc przemieszczanie się na niej, nie jest wielkim problemem. Playa de Muro ma tam pewną sławę i ciągle nie jest zbyt oblegana, ze względu na pewną odległość od Palmy, więc to nic dziwnego, że nawet ekonomiczni turyści mają ją na swojej liście " trzeba być i zobaczyć". Ale bogatsi na Majorce mieszkają raczej w willowych dzielnicach w Son Vida, Port d'Andratx i Bendinat oraz Puerto Portals bo tam jest port jachtowy.
        • taje Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 11:46
          Wyjaśnienie jest proste - w innych krajach nie jeździ się na wakacje z dziećmi przed zakończeniem roku szkolnego. Tylko w Polsce takie zwyczaje, stąd nadreprezentacja polskich rodzin w terminach poza szkolnymi wakacjami.
          • milva24 Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 07:56
            taje napisała:

> Wyjaśnienie jest proste - w innych krajach nie jeździ się na wakacje z dziećmi
            > przed zakończeniem roku szkolnego. Tylko w Polsce takie zwyczaje, stąd nadrepre
            > zentacja polskich rodzin w terminach poza szkolnymi wakacjami.
            >
            Ostatnie dwa tygodnie roku szkolnego to czyste marnowanie czasu. Połowa lekcji odwołana, na reszcie oglądają filmy albo nic się nie dzieje. I tak od lat, nie wiem doprawdy czy nie można tego lepiej zorganizować. Nie dziwię się, ze niektórzy z tego korzystają.
            • taje Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 20:25
              Nie kwestionuję sensu, ale dociekam przyczyny. Poza Polską jest inaczej i nikt dziecka nie zabiera na wakacje przed zakończeniem roku szkolnego.
    • snakelilith Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:41
      W tym samym czasie, jak twoim zdaniem Polacy się tak strasznie wzbogacili (choć się wzbogacili, tego się nie da negować), wzrosła ogólnie tzw. turystyka masowa. Głównie dzięki tanim lotom i powiększaniu niedrogiej oferty turystycznej w popularnych, wakacyjnych krajach. Takim to sposobem wszędzie jest nie tylko więcej Polaków, ale turystów różnej narodowości i wiele destynacji pęka po prost w szwach. Wielu ludzie w całej Europie jedzie więc na urlop nie raz w roku jak wcześniej, a dwa, a nawet trzy i nie wydaje na to wiele więcej niż kiedyś w relacji do całościowego budżetu.
      Dziś nie da się już w sezonie pojechać by coś pozwiedzać, bo tłumy są wszędzie obłędne. Wiele popularnych miejsc np w Hiszpanii zaczyna powoli się buntować i ograniczać tanie propozycje. Więc obecność Polaków tam o niczym nie świadczy.
      • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:01
        Snejkowa, Ryanaira masz w Polsce od 2005 r. , z czego od 2007r. w wymiarze znaczącym. Nie zgodzę sie z twierdzeniem, że dopiero w ostatnich kilku latach wzrosła turystyka masowa jako taka.
        • ichi51e Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:14
          A Ryan czy Wizz tanie już byly
          • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:16
            Ale nie było ich w latach 90. o ktorych pisał riki.

Ja nawet za zwykłe linie płacę o wiele mniej niż w latach 90.
            • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:20
              p.s. pamiętam, że w latach 90. za lot europejski (obie strony) zapłaciłam 1400 PLN (przed denominacją plus 4 zera). Pamiętam cenę, bo to była super okazja. Teraz płacę ok 800- 1000 pln (normalne linie)
          • lajtova Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:53
            Nadal są tanie.
            • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:22
              Ale ofert wwa-Wiedeń za 9€ już nie ma 🥲
      • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:17
        Akurat tanie loty przestały być już jakiś czas temu...takie tanie. Ze wszystkim sie zgadzam o czym piszesz ale nalatałam się bardzo tanimi lotami i to se ne vrati
      • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:07
        Ale Polaków za granicą (w wakacyjnych miejscach) jest wszędzie relatywnie dużo więcej niż jeszcze 10-15 lat temu, wszędzie słychać polski. Tak, uważam, że polskie społeczeństwo bardzo się wzbogaciło w ostatnich latach. I bardzo się z tego cieszę.
        • pursuedbyabear Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:11
          A jednak przeciętny Polak ma kłopot z wzięciem kredytu na mieszkanie. Bo to, że go stać na AI w Bułgarii za 1500 na tydzień w trybie last minute, naprawdę o niczym nie świadczy.
          • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:17

w latach 90. brałam kredyt na mieszkanie z oprocentowaniem 14%, potem 17%
            • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:18
              partner mnie poprawił - wzrosło do 22%
          • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:41
            Gdzie indziej też młodym trudno kupić nieruchomości. W Luksemburgu od zawsze kryzys nieruchomościowy bo mały kraj i mało ziemi. Choć przyznam, że nieruchomości w Polsce mocno nadganiają cenami te na zachodzie, niestety.
          • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:36
            pursuedbyabear napisała:

> A jednak przeciętny Polak ma kłopot z wzięciem kredytu na mieszkanie. Bo to, że
            > go stać na AI w Bułgarii za 1500 na tydzień w trybie last minute, naprawdę o n
            > iczym nie świadczy.

Świadczy. 30 lat temu nie było ofert AI w Bułgarii za taką cenę w relacji do ówczesnych zarobków.

Mieszkania są ultra drogie w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu i Poznaniu. W reszcie Polski przewiduje się raczej korekty niż wzrosty.
        • trina45 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:06
          nakocilo sie po prostu ludzi ,nie jezdza nad Baltyk tylko leca do Turcji
    • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:41
      Mapa: porównanie cen hoteli i restauracji w stosunku do tych w Polsce.
      Jak zwykle w przypadku takich tematow: "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia".

> Wasze uwagi?

Takie same jak pisalam wczesniej. Polak nie powinien sie chwalic, ze jest lepiej , bo przyjda i mu to co ma (nawet byleco) zabiora. Taka nasza polska tradycja.
      Nawet na forum widac wyraznie, ze przedstawicie tych co wyciagaja lapy po nieswoje sa aktywni. Sami krzycza na caly swiat, ze im krzywda, ze ich bija.

• taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:15
        Serio, nie wiem, co chciałaś powiedzieć. Kto niby Polakom i co zabiera? Kto wyciąga łapy po nieswoje? I co do tego ma mapa cen hoteli?
        • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:23
          uderz w stol
          • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:28
            Nadal nie ma to sensu. Może popracuj nad jasnością przekazu. I kto krzyczy, że ich biją? To jakiś dziwny strumień świadomości.
            • srubokretka Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 20:32
              >Może popracuj nad jasnością przekazu.

tu masz racje. Ty;e razy mnie juz wykasowali, ze pisze kodami. Kto cos tam wiecej wie, lub ten co wyciaga lapy, ten sie domysli. Polska interesuja sie ci , ktorzy potrafia na naiwnych ludziach zarabiac (dlatego tyle razy pl inteligencja byla eliminowana. ) i im zalezy, zeby Polak zyl w klatce i mysal, ze jest bogaty.

>I kto krzyczy, że ich biją?

sprobuj sie domyslec. Ucza o nich w szkolach, narod wybrany, wiecznie ich wszyscy krzywdza, wyganiaja, zabijaja i ograbiaja itp. Bog obiecuje im kazda ziemie, ktora sobie upatrza.
          • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:28
            Ale kto zabiera?
      • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:26
        Ta mapka pokazuje ceny "razy" czy procent pwowyzej?
        • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:23
          procenty. Nie bierzcie tego doslownie. Chodzilo mi, o ta wspomniana Bulgarie.
      • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:45
        Ale gdzie w Czechach jest 19 proc taniej niż w PL? Przecież tam jest masa Niemców, Austriaków i to naciąga ceny w górę. Co to za mapa? Na Słowacji jest wyraźnie taniej niż w Polsce z noclegami. Masa hoteli gdzie dwójka kosztuje poniżej 40-50 euro.
        • srubokretka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:20
          mapa z FB. Jakiegos biura podrozy, jezeli dobrze pamietam.
    • primula.alpicola Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:42
      Jestem teraz w hotelu5* w Bułgarii, i jest mnóstwo Polaków.
      Moja uwaga- jednibsię bogacą inni biednieją, rozwarstwienie się pogłębia.
      • krwawy.lolo Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:54
        W Bugari
    • kariwitch00 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:42
      W tych czasach przeciętny zjadacz chleba mający do dyspozycji zaoszczędzone pieniądze i wczasy pod gruszą kopiuje kierunki wakacyjne z mediów społecznościowych celebrytów i youtuberow a ci promują te hotele wyciągając z tego darmowy wypoczynek lub i extra forsę. Dużo jest ekskluzywnych kierunków ale też zdaje się jakiś czas temu była duża promocja Bułgarskich Hotelu sponsorowane wyjazdu dla youtuberow i może stąd to większe zainteresowanie.Ci ze skromnym budżetem, zwłaszcza mlodzi chcą tak jak ta garstka co kasuje 10-100 tys za post sponsorowany ( pudel właśnie donosi)
      • bmtm [...] 02.07.25, 19:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:07
          Kto ci broni zostać jutuberem? Odwagi.

bmtm napisał(a):

> to takie gówno więcej dostaje niż lekarz ze stopniem naukowym.
          • kariwitch00 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:13
            W sumie to i zarabiac kupe forsy w internecie na hazardzie dla dzieci tez nikt nikomu nie broni
          • krwawy.lolo Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:25
            How to be youtuber.
            Be you, have a tuba.
    • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:46
      O bogactwie jednostki świadczą jej nieobciążone aktywa, czyli tzw.
      wartość netto.

Więc to, że ludzie podróżują, wcale nie świadczy o bogactwie. Rzeczywiście, wycieczki zagraniczne stały się relatywnie tanie (szczególnie te zorganizowane, do "resortów" - taki turystyczny fast food), a podróżowanie modne, stąd coraz więcej podróżujących rodaków. Mnóstwo wśród nich jest takich, którzy co zarobią, to wydadzą (może i nawet być na podróże). I oni są biedni, nawet jeśli wiodą komfortowe życie i podróżują.

> Moje wnioski są takie, że w hiper szybkim tempie stajemy sie społeczeństwem bog
      > atym.
      >
      • princesswhitewolf Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 14:45
        Dokładnie. Zakredytowany bogacz to biedak
    • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:48
      bogaci a bogacimy się to nie są synonimy. Ale tak, z obserwacji zgadzam się. To widać porównując zwłaszcza do krajów byłego "Demoludu". Chociaż ja mieszkam w dość zamożnym rejonie, czasem jak pojadę gdzieś na wschód nie wszędzie jest różowo. Ale generalnie tak, widać że się bogacimy. Gorzej jak PIS do władzy znowu wróci. Kiedyś pamiętam Budapeszt, były tam rzeczy, nie do kupienia w Polsce. Teraz bieda na Węgrzech coraz bardziej widoczna. Polska jawi się wręcz jako zamożny kraj w porównaniu, szok jakie tam mają badziewie w sklepach. W Debreczynie, 2 miasto co do wielkości, a najlepsza marka w sklepach to Pepco...
      • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:18
        Dziwne to co piszesz. Pierwsze z brzegu CH w Debreczynie.

www.forumdebrecen.hu/en/shops/all/.

nenia1 napisała:

> b W Debreczynie,
        > 2 miasto co do wielkości, a najlepsza marka w sklepach to Pepco...
        • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:23
          no byłam parę lat temu i nie było nic z tego. Może też nie do wszystkich CH weszłam. Ale ogólnie w Węgrzech się biedniej robi w porównaniu nawet do 10 lat temu i to naprawdę widać po ludziach, po samochodach, po budynkach. Odwrotnie niż w Polsce. Przy czym ja Węgry i Węgrów bardzo lubię, stąd trochę to nawet przeżywam. Choć oni jako ludzie wiele się nie zmienili, tak samo przyjacielscy i lubiący zabawę jak wcześniej. Przynajmniej na te pobyty co jestem, tak to widzę.
          • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:23
            na Węgrzech oczywiście.
          • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:25
            Znajomi jeżdżą na Węgry co roku, od lat. Mówią to samo- jest coraz gorzej i biedniej
            • eva_evka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:26
              I to mnie przeraża, jak słyszę, że chcemy być jak Węgry.
            • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:18
              To samo mówią moje koleżanki Węgierki z pracy. Tyle, że niedawno po raz pierwszy od kilku lat usłyszałam od nich, że może wieje jakiś wiatr zmiany i zaczynają myśleć, że może jednak dni Orbana są policzone. Oby!
              • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:21
                widziałaś paradę równosci w Budapeszcie? Jets nadzieja
                • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:39
                  Widziałam. A mówiły mi o tym jeszcze przed paradą. Cos się zmienia.
          • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:27

> Ale ogólnie w Węgrzech się biedniej robi w porównaniu nawet do 10 lat te
            > mu i to naprawdę widać po ludziach, po samochodach, po budynkach.

I to wszystko wiesz po wizycie parę lat temu? smile Czy może usłyszałaś w tvn (bo wiadomo - Orban to zły człowiek)?
            • ichi51e Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:28
              Ja też miałam to wrażenie jo byłam na Węgrzech niestety.
              • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:02
                Jeżdżę co roku jesienią do Egeru. Nie zauważyłem zbiednienia i pogorszenia standardów. Rozną ceny, ale to jak wszędzie.
                • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:21
                  marecky81 napisał(a):

> Jeżdżę co roku jesienią do Egeru. Nie zauważyłem zbiednienia i pogorszenia stan
                  > dardów. Rozną ceny, ale to jak wszędzie.

Też jeżdżę do Egeru, raptem w zeszłym roku temu mieszkałam w Egerze ponad tydzień wynajmując lokal w jednej z kamienic dość blisko Bazyliki. Eger trzyma się dobrze, bo to turystyczne miasto, bardzo popularne. Ale pojedź choć trochę dalej, nawet jak z Egeru wyjeżdżasz to na obrzeżach już widać jak się biednie robi.
            • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:29
              Jeżdżę tam od lat, mają świetne jesienne przeloty żurawi, jeżdżę głównie na węgierską Pusztę, znam ciut więcej niż Budapeszt, to węgierską prowincję, wieś i małe miasteczka. Wygląda to wszystko coraz gorzej.
          • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:04
            Największe CH w Debreczynie. Otwarte z 10 late temu.

nenia1 napisała:

> no byłam parę lat temu i nie było nic z tego.

• marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:04
              Zresztą parę late temu, jak piszesz, powinno być zamożniej, skoro Wębrzy biednieją.
            • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:27
              Napisałam że nie chodzę po wszystkich supermarketach. Nie po to jeżdżę na Węgry żeby ciuchy kupować. Byłam w dużym supermarkecie, 1 piętrowym, ze znanych marek było tylko Pepco.
              Generalnie masz sporo informacji w sieci i polemizuj z tym:
              obserwatorgospodarczy.pl/2024/12/28/kryzys-na-wegrzech/
              www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8607062,wegry-inflacja-kryzys-recesja-gospodarka-orban.html
              businessinsider.com.pl/gospodarka/wegierska-gospodarka-sie-kurczy-to-czwarty-raz-w-ostatnim-trzydziestoleciu/36xypdn
              • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:31
                Ale po co mi sieć, skoro jestem na Węgrzech kilka razy w roku? Jakiegoś ubożenia nie zauważyłem. Miskolc coraz bardziej zakorkowany, a remontów dróg stanowczo za mało.
                • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:44
                  No to nie zauważyłeś, ale dane ekonomiczne mówią jednak coś innego.
                  • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:19
                    Dane big_grin
                • mamkotanagoracymdachu Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:38
                  marecky81 napisał(a):

> Ale po co mi sieć, skoro jestem na Węgrzech kilka razy w roku? Jakiegoś ubożeni
                  > a nie zauważyłem. Miskolc coraz bardziej zakorkowany, a remontów dróg stanowczo
                  > za mało.

Węgry coraz bardziej odstają od Polski, widać to na każdym kroku. I skoro jesteś tam kilka razy do roku, to musisz naprawdę odwracać wzrok, żeby tego nie widzieć. Jest biedniej, a jednocześnie drożej, spożywka jakieś 30-50% droższa, mniejszy wybór produktów. Jest drożej w Ikei, w sieciówkach odzieżowych. Widzę i porównuję na co dzień.
                  • marecky81 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 06:59
                    Tego jeszcze nie było. Jechać na Węgry do Ikei big_grin
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 20:57
                      marecky81 napisał(a):

> Tego jeszcze nie było. Jechać na Węgry do Ikei big_grin

Ale wiesz, że na Węgrzech też mieszkają ludzie i potrzebują mebli, ze nie wszyscy ci przechodnie na ulicach to turyści?
                  • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:24
                    Ikea w Polsce ma chyba jakieś specjalne ceny - w Austrii to kosztuje tak samo tyle że w euro, w Czechach też jest nieznacznie drożej i co ciekawe tam nie ma tych wszystkich promocji które cały czas cyklicznie są u nas.
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 09:48
                      Bo ja wiem? Porównuję czasem między Polską a Szwecją i ceny są praktycznie takie same, kiedyś było minimalnie taniej w Polsce ale to się wyrównało przez zmiany kursu walut.
                  • chicarica Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 09:50
                    W stosunku do forinta euro sporo zdrożało a więc wszystkie towary sprowadzane musiały podrożeć, podrożały też komponenty i surowce do produkcji lokalnej.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 21:01
                      chicarica napisała:

> W stosunku do forinta euro sporo zdrożało a więc wszystkie towary sprowadzane m
                      > usiały podrożeć, podrożały też komponenty i surowce do produkcji lokalnej.
                      >

Jak porównujemy Polskę i Węgry to może warto spojrzeć na kurs złotego do forinta.
    • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:51
      Że niby w Czechach są 20 procent tańsze hotele niż w Polsce? Wątpię.
      Inna sprawa.

W hotelach, które odwiedzalem w ciagu ostatnich 12 mcy w Genewie i w Korei nie spotkałem żadnych Polaków, więc trudno mówić, że są wszędzie.
      • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:56
        Mozę wydali na czekoladę i kaszę gryczaną, na którą ciebie nie stać jak pisałeś?
        • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:59
          Kiedy tak pisałem? Płacenie 10 zł za czekoladę uważam za przesadę i tyle płacił nie będę więc w pewnym sensie mnie nie stać.
          • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:02
            A pracę już znalazłeś? Zarabiasz na tej nieistniejącej publikacji w Oxford University Press?wink

p.s. i 5 pln za kaszę gryczaną też nie zapłaciszwink
          • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:05
            Stać cię, tylko skąpisz.
    • damartyn Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:54
      Tak, bogacimy się. Widać to nie tylko na wyjazdach ale i na każdym kroku w kraju. Oby tak dalej.
      • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:55
        gdzie niby?
        • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:58
          Na pewno nie w tych miastach z katedrami ale bez kawiarni, o których pisałeś, ale nazw nie podałeśsmile
        • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:07
          Wszędzie. Wystarczy wyjść na ulicę w mieście- ludzie ładnie poubierani, knajpki pełne, w sklepach ruch, samochodów tyle, że nie ma gdzie zaparkować, jedzenie na wynos kupują zamiast robić kanapki w domu itd.
          • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:10
            To wszystko nie świadczy o bogactwie. Znam wielu ludzi jadających na mieście, wydających fortuny na ubrania, samochody i wyjazdy, jednocześnie nie posiadających żadnego znaczącego majątku. W miastach szczególnie.

marta.graca napisała:

> Wszędzie. Wystarczy wyjść na ulicę w mieście- ludzie ładnie poubierani, knajpki
            > pełne, w sklepach ruch, samochodów tyle, że nie ma gdzie zaparkować, jedzenie
            > na wynos kupują zamiast robić kanapki w domu itd.
            >
            • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:30
              Jak ktoś wydaje na coś fortuny, to musi co najmniej dobrze zarabiać, ewentualnie mieć zamożnych krewnych. Jak ktoś jest biedny, to nie wyda.
              • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:57
                Oczywiście. Natomiast nie wszyscy dobrze zarabiający są bogaci, a wiele osób utożsamia te dwa pojęcia. To błąd.

(Pomijając, że czasami taka konsumpcja na pokaz jest finansowana kredytem.)

marta.graca napisała:

> Jak ktoś wydaje na coś fortuny, to musi co najmniej dobrze zarabiać,
                • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:38
                  mayoliijka napisała:

> Oczywiście. Natomiast nie wszyscy dobrze zarabiający są bogaci, a wiele osób ut
                  > ożsamia te dwa pojęcia. To błąd.
                  >
                  > (Pomijając, że czasami taka konsumpcja na pokaz jest finansowana kredytem.)
                  >
                  >
                  > marta.graca napisała:
                  >
                  > > Jak ktoś wydaje na coś fortuny, to musi co najmniej dobrze zarabiać,

Wysokie zarobki to jeszcze nie bogactwo. Bogactwo oceni sie nie po tym ile zarabiamy ale ile posiadamy na wlasnosc minus dlugi. Mozna duzo zarabiac i duzo wydawac i w rozrachunku miec niewiele a wiec byc biednym.
          • engine8t Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:35
            marta.graca napisała:

> Wszędzie. Wystarczy wyjść na ulicę w mieście- ludzie ładnie poubierani, knajpki
            > pełne, w sklepach ruch, samochodów tyle, że nie ma gdzie zaparkować, jedzenie
            > na wynos kupują zamiast robić kanapki w domu itd.
            >

Ale ciagle malo ludzi kupuje nowe samochody i te w wysokiej polki.
            Te drogi to firmowe.
            A jedzenie na wynos to oznaka "bogactwa na wynos" albo lenistwo pomieszen z glupota bo to nawet nie jest zdrowe
            • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:10
              engine8t napisał:

> Ale ciagle malo ludzi kupuje nowe samochody i te w wysokiej polki.
              > Te drogie to firmowe.

A jaki sens kupować za własne pieniądze auto, które w dwa lata traci 40% wartości?

Lepszy wynajem długoterminowy.
              • engine8t Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 01:14
                riki_i napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > Ale ciagle malo ludzi kupuje nowe samochody i te w wysokiej polki.
                > > Te drogie to firmowe.
                >
                > A jaki sens kupować za własne pieniądze auto, które w dwa lata traci 40% wartoś
                > ci?
                >
                > Lepszy wynajem długoterminowy.

Taki sens ze bogaci ne licza kasy i nie wazne dla nich ile traci a wazne ile maja z tego przyjmenosci.

Juz sam fakt ze zwracasz na to uwage sugeruje ze nie jestes bogaty smile
                • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:47
                  Powiedz Warrenowi Buffetowi, że tylko biedni ludzie zwracaję uwagę, na co wydają pieniądze.

Ubawisz go.

engine8t napisał:

>
                  > Juz sam fakt ze zwracasz na to uwage sugeruje ze nie jestes bogaty smile
                • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:58
                  Engine8t , właśnie dlatego coś mam, że nie rozrzucam pieniędzy bez sensu. Aczkolwiek powiedzenie o pytaniu się o cenę Rolls-Royce'a, które strawestowałeś znam.
                  • engine8t Re: Polacy są bogaci 06.07.25, 19:38
                    riki_i napisał:

> Engine8t , właśnie dlatego coś mam, że nie rozrzucam pieniędzy bez sensu. Aczko
                    > lwiek powiedzenie o pytaniu się o cenę Rolls-Royce'a, które strawestowałeś znam
                    > .

Pytanie o cene RR nie rozni sie niczym od pytania o cen uzywanego forda.. Wiesz co kupujesz i ile na takie trzeba wydac. I jeszcze jak kupujesz forda to znaczy ze musisz sprawdzic czy cie stac a jak idziesz po RR to jedyne co cie interesuje to wyposazenie a to wiadomo ze kosztuje.
    • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:54
      Dodam, to nie dotyczy tylko podróży - wszystko co jest/było produkowane na Zachodzie/dla Zachodu jest teraz o wiele tańsze w stosunku do zarobków niż było kiedyś, od jeansów począwszy na cytrusach kończąc. Sprzęt AGD w relacji do wynagrodzenia też o wiele tańszy niż 20-25 lat temu
    • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 18:55
      Polacy nie są bogaci, część Polaków jest. Jest natomiast bardzo duże rozwarstwienie. Poza tym jest też bardzo permisywny system podatkowy, pozwalający wiele wydatków traktować jako wydatki firmowe, plus ogromne pseudozatrudnienie (na tzw. B2B), co powoduje, że spora grupa ludzi ma te dobra i usługi konsumpcyjne dużo taniej niż reszta, opłacająca je z już opodatkowanych i ozusowanych pieniędzy.
      • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:05
        Ale ci bogaci pseudozatrudnieni jak mój kuzyn na przyklad, na emeryturze będą żreć tynk ze ściany.
        • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:08
          O ile sobie nie odkładają. Ja na emeryturę nie liczę, więc staram się maksymalnie duzo mieć na nią odłożone.
          • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:09
            Kuzyn nic nie odkłada. Wystawia co miesiąc fakturę na b. grubą kwotę.
            • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:12
              No to dlaczego piszesz, że jest bogaty? Może i dużo wydaje, ale jest biedny.

riki_i napisał:

> Kuzyn nic nie odkłada. Wystawia co miesiąc fakturę na b. grubą kwotę.
              • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:15
                Od lat zarabia bardzo dużo. Kupił duże mieszkanie bez kredytu. Ale oszczędności nie posiada, a emeryturę z działalności będzie miał minimalną.
                • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:22
                  No to jednak potrafi oszczedzać, skoro odłożył na mieszkanie - nie chce byc inaczej. Zatem twoje twierdzenie, ze nic nie odklada nie jest uzasadnione. Po prostu nie spowiada ci sie z tego co robi ze swoją kasa. Może boi się, że będziesz chciał pozyczycsmile?
                  • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:30
                    O rany, ciotka mu ze spadku dała lwią część, zadowolona?
                • turbinkamalinka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:19
                  riki_i napisał:

> Od lat zarabia bardzo dużo. Kupił duże mieszkanie bez kredytu. Ale oszczędności
                  > nie posiada, a emeryturę z działalności będzie miał minimalną.

No ale to tylko znaczy że on jest głupi a nie biedny.
            • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:37
              To nie ludzie na dg będą gryźć tynk tylko idioci do których zalicza się kuzyn
              • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:43
                On twierdzi, że nie dożyje emerytury, a z tego co mi mówi ciotka faktycznie ma na to spore szanse.
                • turbinkamalinka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:27
                  riki_i napisał:

> On twierdzi, że nie dożyje emerytury, a z tego co mi mówi ciotka faktycznie ma
                  > na to spore szanse.

A jak dożyje to będzie żył w biedzie. Pewnie jakąś minimalną emeryturę będzie miał, może się załapie na jakieś dodatki z MOPS. Ale nadal będzie to bardzo biednie. Tylko że to nadal jest jego głupota
                  • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:29
                    Nie twierdzę przecież, że on jest mądry, czy przewidujący.
        • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:20
          Ja mam kase włożoną w mieszkanie i odkładam dalej....
        • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:30
          Albo żyć z nakupionych wcześniej apartamentów na wynajem. Moi znajomi na samozatrudnieniu w ten sposób odkładają na emeryturę poza oficjalnym systemem.
          • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:33
            No raczej nikt przy zdrowych zmysłach nie uwaza, że emerytury będą wystarczyły na godne życie, więc jak się nie chce biedować, to trzeba planować wcześniej.
            • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:35
              Marta, ja święcie wierzę, że moja mi wystarczy. Mam 11 lat do emerytury i jedenaście waloryzacji sporego kapitału.
              • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:40
                No, ale ja mam na myśli tych młodszych, z mojego pokolenia i obecnych 30-latków.
                • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:43
                  No tak, tutaj bez kapitału początkowego to będzie marniutko.
      • eva_evka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:09
        chicarica napisała:

> Polacy nie są bogaci, część Polaków jest. Jest natomiast bardzo duże rozwarstwi
        > enie. Poza tym jest też bardzo permisywny system podatkowy, pozwalający wiele w
        > ydatków traktować jako wydatki firmowe, plus ogromne pseudozatrudnienie (na tzw
        > . B2B), co powoduje, że spora grupa ludzi ma te dobra i usługi konsumpcyjne duż
        > o taniej niż reszta, opłacająca je z już opodatkowanych i ozusowanych pieniędzy
        > .
        >
        Czekam na informację, że samochody mamy za pół ceny, podczas, gdy "zwykły Kowalski" musi wydać na niego więcej.
        • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:10
          No nie wiedziałaś, że jak coś wrzucasz w koszty, to znaczy, ze tak naprawdę nie wydałaś na to kasy? wink
          • eva_evka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:14
            Dokładnie, Marta. Za darmo od państwa i może jeszcze z "ich" podatkow.
        • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:19
          Tez na to czekam. Oraz na info jak to robic. Bo ja mam samochód na firmę ( klientów ma po całym kraju rozrzuconych) ale jakoś tak musiałam z aniego zapłacić, uwaga: za benzynę też płacę.
          • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:34
            Ja to w ogóle jestem frajerka, moje koszty dg to księgowa, telefon i jedna maksymalnie faktura za paliwo.
            • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:41
              Ja mam paliwo i abonament za telefon i internet. Wsio
              Spoko samochód ma 12letni. Jakby się tak opłacało na firmę kupować miałabym przez te 12 lat już pewnie ze 4
          • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:36
            Płacisz za ten samochód z jeszcze nie opodatkowanych i nie ozusowanych pieniędzy, odliczasz vat, nie wiem dokładnie jaka to wychodzi różnica ale kiedyś sobie liczyłam pi razy oko że wszystko co kupione jest na działalność, jest około 40-50% tańsze niż to samo kupione za prywatne pieniądze pochodzące z wypłaty pensji z pracy.
            • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:47
              To źle liczyłaś. Serio. Działaność mam od dawna i jakoś nadal ten samo 12letnie volvo. Przy czym nie mam samochodu 100% na działnośc bo nie mogłabym nim jezdzic poza działanością.
              40-50% ...śmiechłam.
              • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:09
                50% odliczenia standardowo jest, nie?
                Tak, owszem, 50%. Dam Ci przykład.
                Gość prowadzi JDG, jest stolarzem. Fakturuje 10 tys PLN netto, z tego zostaje mu w ręku coś koło 6 tys z groszami. Liczmy 6000.
                Kupuje za swoje prywatne pieniądze pilarkę kosztującą 2000 PLN z VAT, nie na fakturę więc nic nie odliczy. Zostaje mu 4000.

Ten sam gość kupuje to samo narzędzie na firmę. Około 1500 netto (bo VAT sobie odliczy). Po wrzuceniu 1500 w koszty, z kwoty zafakturowanej 10 000 netto zostaje mu po zapłaceniu podatków i zusów 5000. Czyli mówiąc krótko, ta sama pilarka "kosztowała go" po wrzuceniu w koszty o połowę mniej.

Oczywiście w pierwszym przypadku pilarka nie jest jego prywatną własnością, ale nadal, jeśli będzie sobie w domu chciał przyciąć dechę, to może.
                • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:10
                  W drugim przypadku, pardon. Chodziło mi o to, że pilarka kupiona na firmę nie jest prywatną własnością tego pana, tylko firmy.
                • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:18
                  No ale kwestionujesz czy stolarz może sobie kupić narzędzie na firmę? Aż tak odleciałaś?
                  • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:19
                    Ba, jeszcze uważa to za przywilej.
                  • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:31
                    Ależ ja nic nie kwestionuję, pilarka to jest absolutnie niezbędna rzecz w takiej działalności. Ja tylko wyjaśniam jak ja liczę że rzeczy kupione na firmę są około 40-50% tańsze od tych które kupuje człowiek prywatnie, z wypłaty.

Jak ja potrzebuję kupić sobie ekspres do kawy do domu czy dajmy na to kurtkę, to nie biorę na to faktury i nie wrzucam w koszty. Natomiast ludzie tak robią. Popytaj księgowych obsługujących te B2B co ludzie potrafią wrzucić w koszty.
                    • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:41
                      To kolejny wątek na temat DG, w którym sie tak odpalasz. Współczuję ci, że otaczają cie sami złodzieje.

chicarica napisała:

> Natomiast ludzie tak robią. P
                      > opytaj księgowych obsługujących te B2B co ludzie potrafią wrzucić w koszty.
                      >
                      • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:44
                        Mnie ci ludzie na szczęście niespecjalnie otaczają, ot tam tacy - dalecy znajomi, znajomi znajomych. Za bogate kręgi na moje biedne nogi.

O, kolejny ciekawy przykład: właściciel campingu nad dużym jeziorem, towarzystwo z zadupia na rubieżach województwa, ale kasa jest. Kupuje łódź motorową, taką mocno luksusową, dużą, czytaj drogą. I myślisz że on tę łódź ot tak sobie kupił, na siebie? Ha ha. Łódź jest oczywiście na wynajem, dla gości campingu, kupiona przez camping a nie przez pana. Z tym że nie słyszałam jeszcze żeby ktokolwiek ją kiedykolwiek wynajął.
                        • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:38
                          chicarica napisała:

> O, kolejny ciekawy przykład: właściciel campingu nad dużym jeziorem, towarzystw
                          > o z zadupia na rubieżach województwa, ale kasa jest. Kupuje łódź motorową, taką
                          > mocno luksusową, dużą, czytaj drogą. I myślisz że on tę łódź ot tak sobie kupi
                          > ł, na siebie? Ha ha. Łódź jest oczywiście na wynajem, dla gości campingu, kupio
                          > na przez camping a nie przez pana. Z tym że nie słyszałam jeszcze żeby ktokolwi
                          > ek ją kiedykolwiek wynajął.

Co jakiś czas musi puścić fakturę na wynajem tej łodzi.
                          • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:06
                            No więc właśnie, co jakiś czas.
                            Natomiast tutaj musiałabym mieć na tyle zaksięgowanego przychodu z łodzi, że musiałoby mi się to opłacać, bo inaczej mi urząd skarbowy nie uwierzy że trzymam na działalności łódź nie generującą zysku.
                            • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:15
                              Chicarica, zawracasz kijem Wisłę. W Twojej Hiszpanii król Juan Carlos I całymi latami defraudował miliony, a w tym tygodniu najbliżsi ludzie premiera dostali mega ciężkie zarzuty korupcyjne. A Ty będziesz nam wpierać, że w Polsce to jest "be", a w Hiszpanii to panie dzieju, kontrolują ludzi do samego korzenia. Gucio prawda!
                              • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:20
                                riki_i napisał:

> Chicarica, zawracasz kijem Wisłę. W Twojej Hiszpanii król Juan Carlos I całymi
                                > latami defraudował miliony, a w tym tygodniu najbliżsi ludzie premiera dostali
                                > mega ciężkie zarzuty korupcyjne. A Ty będziesz nam wpierać, że w Polsce to jest
                                > "be", a w Hiszpanii to panie dzieju, kontrolują ludzi do samego korzenia. Guci
                                > o prawda!

oj Hiszpania to się chicarice chyba też niezbyt podobała. To w Szwecji jest psiejsko czarodziejsko.
                                • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:23
                                  Psiejsko czarodziejsko nie jest, ale za takie numery z B2B i działalnościami jak w Polsce to tutaj Skatteverket rozwałkowuje podatnika na cienki placuszek, następnie zwija w trąbkę i podpala.
                    • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:43
                      Ja bym bardzo chciała wiedzieć jak mam sobie wrzucić w koszty kurtkę.
                      • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:45
                        Jak dostaniesz fakturę że to robocza i rodzaj działalności będzie się zgadzał to swobodnie.
                        • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:46
                          No to logiczne że jak ktoś prowadzi na przykład szkołę jazdy konnej to sobie może strój do jazdy kupić na firmę. Ale ja nie mogę sobie odliczyć kurtki tylko dlatego że w niej chodzę do pracy. Za to plecak na laptop mogłam
                          • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:55
                            A widzisz, a ja będąc osobą prywatną muszę sobie za swój plecak zapłacić z opodatkowanych pieniędzy.

Ja nie twierdzę, że przy każdym rodzaju działalności da się odliczyć wszystko. Natomiast da się odliczyć bardzo wiele, a już w ogóle w wielu przypadkach te umowy B2B to jest jedna wielka lipa, bo ta tak zwana działalność to po prostu praca, która powinna być oskładkowana i opodatkowana jak praca i odbywać się na podstawie umowy o pracę.
                            • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:59
                              Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Tak, pracownik etatowy nie odlicza kosztów bo robi to jego pracodawca, czyli przedsiębiorca. Tak samo jak robię to ja. Natomiast to bzdura że można odliczyć bardzo dużo
                              • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:03
                                Pracodawca mi nie kupi plecaka takiego jak ja chcę, tylko taki jaki kupi. A na działalności to mogę sobie kupić plecak LV na laptopa i wrzucić w koszty. I owszem, można odliczyć bardzo dużo. Podawałam przykład: luksusowa łódź motorowa. Co prawda ona zapewne jest w jakimś leasingu, no ale to na jedno wychodzi, koszt leasingu prywatnego też jest o wiele wyższy niż koszt na firmę.
                                • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:14
                                  Ale zrozum, ja sobie żadnej łodzi nie odliczę, podobnie jak moja księgowa czy właściciel warzywniaka. Tak, w konkretnym przypadku można odliczyć łódź, a w innym konia. Nie znaczy że każdy to może zrobić
                                  • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:21
                                    Ale ja w żadnym momencie nie twierdziłam że można.
                                    Natomiast gdybym ja tutaj chciała odliczyć łódź, to urząd skarbowy najpierw pękłby ze śmiechu, a potem przyłupałby taką karę że głowa boli. Żeby się z tego wybronić, musiałabym przedstawić listę klientów, dokładną analizę opłacalności tego przedsięwzięcia by uprawdopodobnić, że faktycznie łódź jest na wynajem jako część mojego biznesu, bo w życiu by nie przeszło, że jak wynajmuję za X koron jednemu typowi raz na pół roku a za leasing czy ratę płacę X razy X koron miesięcznie, to łódź jest faktycznie na wynajem. Tam z kolei pan pływa nikomu nie wynajmując i śmieje się wszystkim w nos. Mnie chodzi o to, że część tego bogactwa to jest właśnie tego rodzaju bogactwo. W leasing, w koszty, na firmę itp. Bo na firmę kosztuje realnie połowę tego co dla zwykłego placka.
                            • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:26
                              chicarica napisała:

> te um
                              > owy B2B to jest jedna wielka lipa, bo ta tak zwana działalność to po prostu pra
                              > ca, która powinna być oskładkowana i opodatkowana jak praca i odbywać się na po
                              > dstawie umowy o pracę.

Ci ludzie, tak jak ten z mojej rodziny , dostają potem po tyłku na emeryturze. Coś za coś.
                        • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:43
                          Czyli w biurowych dg odpada.
                    • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:46
                      No ale pilarki stolarz nie wykorzysta do celów pozazawodowych, tak jak Ty możesz to zrobić w przypadku ekspresu do kawy czy zwłaszcza kurtki. Mnie nie dziwi, że stolarz wrzuca w koszty narzędzia do pracy, to chyba normalne u osoby prowadzącej działalność gospodarczą. To czego nie rozumiem to np. wrzucania w koszty firmy jedzenia dla kota czy designerskiego fotela.
                      • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:47
                        Jak najbardziej fotel możesz mieć na wyposażeniu firmy
                        • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:54
                          Mnie chodzi o to, że wrzucanie tego typu elementów wyposażenia w koszty często jest nadużyciem i relatywnie łatwo to zrobić. Ktoś ma firmę zarejestrowaną w domu i kupuje fotel do salonu. Kiedy przyjdzie kontrola to się ewentualnie przeniesie do gabinetu.
                          • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:00
                            Dokładnie cały czas o tym mówię. Ludzie cuda kupują/ leasingują na firmę, a tu ematki mi wyjaśniają że one przecież najpierw płacą zus i podatek, a dopiero potem mogą coś kupić na firmę z pieniędzy które zostały na koncie... Błosz. No mam nadzieję że kogoś oświeciłam choć trochę.
                            • trina45 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:26
                              u was w Szwecji tez tak jest ,byle ogrodnik kupuje kawe i proszek do prania na firme , samochody tez firmowe
                              • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:26
                                Samochody firmowe tutaj to jest gruby temat.
                                Ogrodnik tu może kupić i zaksięgować, księgowa nawet mu to zaksięguje. Natomiast odpowiedzialność za to spoczywa na samym właścicielu firmy a nie na księgowej, taka jest różnica. Dlatego ludzie czasem próbują, do pierwszej kontroli, zwłaszcza Polacy bo uważają że skoro księgowa klepnęła to jest ok.
                                • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:42
                                  chicarica napisała:

> Samochody firmowe tutaj to jest gruby temat.
                                  > Ogrodnik tu może kupić i zaksięgować, księgowa nawet mu to zaksięguje. Natomias
                                  > t odpowiedzialność za to spoczywa na samym właścicielu firmy a nie na księgowej
                                  > , taka jest różnica.

W Polsce przecież jest tak samo.
                                  • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:47
                                    Nie, nie jest. W Polsce księgowy ma także odpowiedzialność karno-skarbową. W Szwecji nie.
                                    • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:55
                                      chicarica napisała:

> Nie, nie jest. W Polsce księgowy ma także odpowiedzialność karno-skarbową. W Sz
                                      > wecji nie.
                                      >
                                      ale nie za to piszesz.
                            • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 06:50
                              chicarica napisała:

> Dokładnie cały czas o tym mówię. Ludzie cuda kupują/ leasingują na firmę, a tu
                              > ematki mi wyjaśniają że one przecież najpierw płacą zus i podatek, a dopiero po
                              > tem mogą coś kupić na firmę z pieniędzy które zostały na koncie... Błosz. No ma
                              > m nadzieję że kogoś oświeciłam choć trochę.
                              >
                              ok, a w tym gabinecie, skoro jest stanowisko pracy, na czym się siedzi?
                              Pomijając już fakt, że nie wszędzie są oszuści. Oczywiści prócz Szwecji...Pomijając kolejny fakt, że na etacie ludzie też kombinują, oszukują i kradną. Da się? Da się. Sama miałam przypadek w mojej firmie oszustwa ze strony pracownika....Co to za plus działalności, że ktoś na działalności oszukuje? Na etacie same anioły? Będziemy wymieniać sytuacje wykorzystywanie rzeczy firmowych prywatnie, bez ponoszenia kosztów, jako plus etatu? Nie płacisz nic, a korzystasz - to dopiero zysk, a nie 12% plus 9% ZUS jak jesteś na zasadach ogólnych (skąd ci się 50% bierze to nie wiem) A załatwianie prywatnych spraw w czasie godzin pracy płatnych przez pracodawcę - kolejny plus? Mnie na działalności nikt nie płaci nawet za 5 minut, jak nie wykonuję w ich czasie konkretnej pracy. Pracownik na ematce dziennie parę godzin popisze a kasę dostanie. Mało tu ludzi z pracy pisze? Patrz ile wymiernych korzyści z etatu, których nie masz na działalności.
                              • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:47
                                nenia1 napisała:

> Mnie na działalności nikt nie płaci nawe
                                > t za 5 minut, jak nie wykonuję w ich czasie konkretnej pracy. Pracownik na emat
                                > ce dziennie parę godzin popisze a kasę dostanie. Mało tu ludzi z pracy pisze? P
                                > atrz ile wymiernych korzyści z etatu, których nie masz na działalności.

Dodajmy jeszcze płatny urlop. A na JDG nie pracujesz, to nie zarabiasz.
                          • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:00
                            W mojej działalności nie da się rozdzielić kiedy na krześle mój tyłek jest służbowo a kiedy prywatnie
                            • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:30
                              Ale możesz mieć fotel Swan albo fotel z ikea i odpowiednio sobie odliczyć. A że Swan stoi akurat przy kominku? No widocznie tam akurat pracowałaś ostatnio.
                              • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:32
                                Oczywiście, podobnie jak mogę mieć telefon Xiaomi a mogę mieć najnowszy iPhone, za to nie mogę odliczyć nawet najtańszego konia kupionego w promocji… Co więcej, pracuję nawet z łóżka, a łóżka też nie mogę odliczyć
                                • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:35
                                  Myśle, że szansa jest. Np zamiast nazwy łóżko - platforma do pracy w pozycji półleżącej.
                                  • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:36
                                    Znam moją księgową 35 lat ale nie będę ryzykowała nadużywania jej cierpliwości, bo obawiam się że może być tak samo nerwowo jak wtedy kiedy pożyczyłam od niej pachnącą gumkę do ścierania i zgubiłam
                              • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 06:58
                                chicarica napisała:

> Ale możesz mieć fotel Swan albo fotel z ikea i odpowiednio sobie odliczyć. A że
                                > Swan stoi akurat przy kominku? No widocznie tam akurat pracowałaś ostatnio.
                                >
                                ale musisz najpierw wydać na ten fotel Swan. Vat odliczysz, ale musisz też być Vatowcem, co często znaczy, że twoje usługi/towary są droższe, więc sporo firm nie jest podatnikami VAT. Następnie, żeby odliczyć, musisz mieć dochód. Czyli płacisz podatki. Kolejno jak będziesz zamykać działalność, będziesz się musiała z tych zakupów rozliczyć. I dalej nie odliczasz 50%, skąd ci się to bierze? Masz opodatkowanie na ryczałcie, gdzie nic nie odliczysz, dokładnie zero. A potem liniowy 19% i 4,9 ZUS co daje 24%, albo 12% i 9% ZUS - co daje 21%.
                                Fajnie odpływasz chicarica. Zapalczywa jesteś, że masz rację, a sadzisz bzdurę za bzdurą. Z kolei samochód w Polsce ma ograniczenie dla wpisywania w koszty do 150 tys. zł. O wow, to faktycznie nowy luksusowy samochód można w koszty wpisać...
                          • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:29
                            taje napisała:

> Mnie chodzi o to, że wrzucanie tego typu elementów wyposażenia w koszty często
                            > jest nadużyciem i relatywnie łatwo to zrobić. Ktoś ma firmę zarejestrowaną w do
                            > mu i kupuje fotel do salonu. Kiedy przyjdzie kontrola to się ewentualnie przeni
                            > esie do gabinetu.

No dobra, jeden fotel może kupić. Niech będzie, że to przed komputer. Ale do salonu to chyba potrzeba więcej niż jeden? Poza tym za moich czasów to musiało być na fakturze, że fotel biurowy, żadne ozdobne mebelki nie przechodziły.
                            • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:36
                              Jak masz jakąś działalność która wymaga swego rodzaju reprezentacyjności, to przejdzie i designerski. Mamy w biurze stolik Swedese Flower Mono, jak zobaczyłam jego cenę w necie to lekko skisłam bo stoją na nim kwiaty doniczkowe i jest traktowany nieco po macoszemu, przez długi czas myślałam że to ktoś z secondhandu przywlókł.
                      • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:53
                        Stolarz wykorzystuje dokładnie tę samą pilarkę do remontu swojego domu, więc owszem, może. Natomiast ja tak jak napisałam, podałam tylko przykład jak to wygląda w kwestii ceny, podatku dochodowego i zusu jeśli zakup jest robiony na firmę, a na człowieka prywatnego.
            • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:34
              chicarica napisała:

> Płacisz za ten samochód z jeszcze nie opodatkowanych i nie ozusowanych pieniędz
              > y, odliczasz vat, nie wiem dokładnie jaka to wychodzi różnica ale kiedyś sobie
              > liczyłam pi razy oko że wszystko co kupione jest na działalność, jest około 40-
              > 50% tańsze niż to samo kupione za prywatne pieniądze pochodzące z wypłaty pensj
              > i z pracy.
              >

odliczasz sobie 50% VAT. A potem jak sprzedajesz oddajesz 100%.
              Ciekawe, że wszyscy liczą jak coś kupujesz. A nikt co się dzieje, jak to sprzedajesz albo zamykasz działalność.
              Pomijając kwestię, że legalnie można odliczyć wyłącznie to co służy działalności i nie ma charakteru rzeczy osobistych typu buty, torebka czy telewizor.
              • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:37
                Co jest o tyle ciekawe że buty jak najbardziej mogą mieć wpływ na wysokość przychodu wink
                • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:48
                  gru.u napisała:

> Co jest o tyle ciekawe że buty jak najbardziej mogą mieć wpływ na wysokość przy
                  > chodu wink

tak smile zresztą zdarzają się działalności, gdzie i buty mogą być kosztem, ale to już niuanse, spowodowane charakterem działalności, np. ktoś butami handluje. Co do zasady nie są (chyba że robocze, z noskiem). Te dyskusje są z doopy, bo zawsze ktoś wyskakuje, że jego sąsiad to wszyyyyystko w koszty daje. Przepisy jednak w tej materii są bardzo jasne.
                  • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:59
                    Ciekawe czy jakby założyć konto na majtkomacie to można by gacie wrzucać w koszty
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:07
                      Na onlyfansie różne rzeczy można wrzucać.
                      • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:43
                        Hiszpańską muchę zapewne można wrzucić. wink
        • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:34
          Bo macie. Samochód kupiony na działalność czyli z pieniędzy jeszcze nie opodatkowanych, odliczenie VAT, podczas gdy "normalny Kowalski" czyli człowiek często wykonujący tę samą pracę ale na umowie o pracę, płaci za ten samochód cenę z VAT i to z już opodatkowanych pieniędzy.

Swego czasu mój znajomy prowadzący taką działalność okrutnie się indyczył, że złe państwo zabiera mu pieniądze, bo tylko połowę paliwa może odliczyć na działalności*. Na pytanie, czy jak jedzie po bombelka do przedszkola to ma do tych celów oddzielny, prywatny samochód jak my wszyscy, rozindyczył się jeszcze bardziej.

* Co akurat nie jest prawdą, może odliczyć całość, tylko musi wtedy prowadzić dokładną ewidencję przebiegu pojazdu np. przy pomocy rejestratora GPS, no i oczywiście użytkować pojazd tylko służbowo.
          • eva_evka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:37
            Żeby kupić taki samochod to muszę mieć pieniądze na koncie, co oznacza, że zapłaciłam już od nich duże podatki i duży ZUS.
            • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:46
              No jeśli kupujesz na firmę w koszty to nie, kupujesz go zanim od tej kwoty odciągniesz podatki i ZUS.
              Polska to kraj aut "z kratką" i w leasingu "na firmę" więc nie mów mi że tak nie jest. Dokładnie ostatnio znajoma wrzucała na fejsie zdjęcie autka "dla syna na 18" a na aucie (jakiej to marki nie pomnę, ale nie był to dostawczak) nalepka "gospodarstwo rolne Iksmena Iksińska".
              • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:48
                Dziewczyno w bajki wierzysz...Jak chcesz z kratką jezdzić z rodziną?
                • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:57
                  Ale mam wrzucić tu fotkę tego auta, czy jak?
                  Ono chyba nawet nie jest z kratką. Aż tak dokładnie się nie przyglądałam. Pani ma dobrych księgowych, wiele rzeczy tak kupuje.
                  • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:06
                    NO chyba nie ejst z kratką bo dzisiaj kratka musi być za siedznieem kierowcy...
                  • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:36
                    chicarica napisała:

> Ale mam wrzucić tu fotkę tego auta, czy jak?
                    > Ono chyba nawet nie jest z kratką. Aż tak dokładnie się nie przyglądałam. Pani
                    > ma dobrych księgowych, wiele rzeczy tak kupuje.
                    >
                    ojp...ależ ty naiwna jesteś...
              • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:23
                "Kratka" skończyła się wiele, wiele lat temu.
                • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:27
                  NO ale chicarica nadal siedzi w tamtych czasach. Ona w PL kiedyś prowadziła działąnośc...ona wie. Kiedy to było?
            • niemcyy Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 22:21
              eva_evka napisała:

> Żeby kupić taki samochod to muszę mieć pieniądze na koncie, co oznacza, że zapł
              > aciłam już od nich duże podatki i duży ZUS.

Tak jak ktoś na etacie płaci ze swojego netto.
              • marta.graca Re: Polacy są bogaci 04.07.25, 06:17
                Ale chicarica pisze: "No jeśli kupujesz na firmę w koszty to nie, kupujesz go zanim od tej kwoty odciągniesz podatki i ZUS". A przecież na dg kwota, którą można dysponować jest po zapłacie podatków i ZUS.
          • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:40
            chicarica napisała:

> Bo macie. Samochód kupiony na działalność czyli z pieniędzy jeszcze nie opodatk
            > owanych, odliczenie VAT, podczas gdy "normalny Kowalski" czyli człowiek często
            > wykonujący tę samą pracę ale na umowie o pracę, płaci za ten samochód cenę z VA
            > T i to z już opodatkowanych pieniędzy.

Moją wieloletnią działalność (JDG) zamknąłem parę lat temu, nie jestem też już właścicielem ani prezesem żadnej spółki z o.o. Być może zatem jestem nie w temacie. Tym niemniej , na bazie wieloletnich doświadczeń chcę zauważyć, że to nigdy nie wyglądało tak różowo, jak Ty to przedstawiasz. Państwo polskie czuwa, żebyś miała pod górkę. Np. wycofanie samochodu z JDG żeby do tego nie dołożyć to zawsze była ekwilibrystyka.

• chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:49
              Nie ma czegoś takiego jak "wycofanie samochodu z JDG" żeby "nie dołożyć" bo takie auto kupione było z odliczeniami, prawda? Można zapewne (nie wiem jak w Polsce, ale tu można) sprzedać sobie takie auto z firmy do siebie samego i wystawić fakturę, VAT odprowadzić, kupić za opodatkowane pieniądze, czyli jak normalny człowiek.
              • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:50
                NO ale my nie jestesmy u ciebie.
              • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:00
                Kiedyś można było zrobić darowiznę bez żadnych kosztów na członka najbliższej rodziny, a potem ta osoba po roku mogła to auto sprzedać.

Potem trzeba było bardziej zakombinować.

Sprzedawać tak aby mieć pseudodochód do opodatkowania i jeszcze podatki do zapłacenia to szaleństwo. Lepiej już dogadać się ze złodziejem, żeby "ukradł" smile <żart, bo niektóre gotowe mnie tu zaraz ukamienować>
          • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:43
            Co to znaczy "z pieniędzy nie opodatkowanych"? Jak kupię coś z pieniedzy nieopodatkowanych, to podatek muszę zapłacić i tak, w tej samej wysokości, podatku mi nikt nie odpuści.
            • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:49
              Do niej nie dociera ze tą kase trzeba najpierw zarobić. Uwaga w tym czasie płacić zus, dochodowy, vat...i dopiero jak tą kase masz to kupujesz sobie samochód.
              Kurwa gdzie w tym kraju zarabia się bez dochodowego, vatu i zusu?
              • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:51
                To raczej do Ciebie nie dociera, że przecież jeśli kupujesz auto czy ekspres do kawy na firmę, to kupujesz go w koszty firmy i to są pieniądze jeszcze nie opodatkowane. Dopiero kiedy pieniądze sobie wypłacisz jako osobisty zarobek, to masz to opodatkowane i wtedy idziesz sobie kupić prywatny samochód. Czego nikt kto ma firmę nie robi, bo dlaczego tak robić jak może kupić w koszty?
            • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:49
              Jak kupujesz coś w koszty firmy, to gdzie i jaki podatek odprowadzasz?
              • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:50
                A za co kupujesz?
                Ja znaim dostanę kasę ze zlece płace zus, płace vat. Potem jeszcze dochodowy.
                • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:53
                  Za pieniądze firmy, do firmy.
                  Ty chyba w ogóle nie rozumiesz o czym ja mówię. Nie mówię o prywatnych zakupach ludzi, którzy prowadzą akurat firmę. Mówię o tym, że tacy ludzie nawet papier toaletowy kupują "na fakturę" i to są pieniądze jeszcze przed opodatkowaniem, ozusowaniem, a vat jest odliczany. A że potem tym papierem podcierają się w prywatnym domu, po prywatnej kupie, tego już US nie sprawdza, lub sprawdza za rzadko.
                  • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:56
                    48 rolek papieru toaletowego w Action czy Lidlu na promocji kosztuje jakieś 28 złotych. Bez promocji za tę cenę kupisz bez problemu 24 rolki.

Ekhem.... to mają być "istotne koszty na firmę"?
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:12
                      Podałam powyżej jak wyglądają zarobki i koszty zakupu przykładowego narzędzia stolarskiego. Koszty realne, pilarka stołowa Makita, akurat ostatnio przewinęła mi się przez ręcę, dlatego wzięłam jako przykład.
                  • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:58
                    Nie kupujemy papieru na DG!!!!
                    Jak mamy DG to ten samochód kupujemy za swoje zarobione w tym DG pieniądze.
                    Ty słyszysz ze dzowni ale nie wiesz w którym kosciele
                    Mylisz wydatki wielkich firm z działanościami takimi jak DG.
                    I nawet jak moj ojciec kupuje dla pracownikow papier toaletowy to nie wrzuca w to swojego papieru....
                    A jak raz pracownik kupując pomyłkowo wrzucił tez do FV podpaski (dla żony kupował) to na kontroli wyszło. Na szczęscie mają na pół etatu jedna dziewczynę więc się jakoś obroniło ale zachodu było z tym tyle ze to nie jest tego warte.
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:14
                      Widzisz, ja kupuję podpaski i wrzucam, bo to jest do uzupełnienia firmowego pudełka w łazience, mimo że sami faceci pracują i ja, a ja podpasek nie używam.
                      Jeśli Twój ojciec tego nie robi to tylko mu się to chwali. Ja znam informatyków na B2B co kupują mnóstwo sprzętu na działalność, podczas gdy ten sprzęt zupełnie im do danej działalności nie służy.
                      • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:40
                        chicarica napisała:

> Widzisz, ja kupuję podpaski i wrzucam, bo to jest do uzupełnienia firmowego pud
                        > ełka w łazience, mimo że sami faceci pracują i ja, a ja podpasek nie używam.
                        > Jeśli Twój ojciec tego nie robi to tylko mu się to chwali. Ja znam informatyków
                        > na B2B co kupują mnóstwo sprzętu na działalność, podczas gdy ten sprzęt zupełn
                        > ie im do danej działalności nie służy.

Tak, znasz mnóstwo...tylko, że większość, jeśli nie wszyscy informatycy jadą na 12% ryczałcie, z uwagi na składki ZUS. A na ryczałcie, UWAGA: nie ma kosztów...nie opowiadaj tu bajek chica, bo straszny z ciebie bajkopisarz, nie tylko w tym temacie.
                        >
                        • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:00
                          To fakt, nie znam chyba ani jednego programisty na skali czy liniowce
                      • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:28
                        Informatycy są na ryczałcie jak są na B2B i...nie mają kosztów!!!!!
                        Teraz widać ile wiesz na ten temat. Okrągłe zero
                  • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:35
                    No nie, przecież ja wystawiam faktury, płacę ZUS, podatki, składkę zdrowotną. Z tego co mi zostanie na koncie po tych opłatach mogę kupić albo coś dla siebie albo zainwestować w coś na firmę. I dopiero potem ten zakup na firmę mogę odliczyć
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:51
                      Ale jak odliczasz, to zmniejsza Ci to przychód do opodatkowania (i ozusowania). Czyli podatek i zus z tych pieniędzy Ci wróci/zostaje. Jezu, ja widzę że tu serio osoby prowadzące JDG nie rozumieją własnych finansów.
                      • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:54
                        ZUS nie zależy od przychodu. Ja nie jestem od finansów, od ich rozumienia mam księgową
                        • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:58
                          U Was nie, u nas zależy, ale nie wdawajmy się w szczegóły, chodzi mi ogólnie o to, że te pieniądze są obłożone składkami i podatkami, a przy kupowaniu na firmę nie.
                          • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:01
                            Są obłożone składkami i podatkami dopiero potem koszty pomniejszają przyszły przychód
                            • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:24
                              No to przecież to na to samo wychodzi, tylko jest przesunięte w czasie. Z kolei jak kupisz całkiem prywatnie to przecież nie jest przesunięte ani nic nie pomniejsza. Błoże. Rozrysować?
                              • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:28
                                No to normalne że koszty pomniejszają przychod, co chcesz rozrysować?
                              • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:40
                                Z taką różnicą, ze musisz mieć tą kasę aby kupić ten komputer a potem dopiero jakąś małą część z tego zakupu ci się zwraca
                                Najpierw musisz to zarobić....taki tyci, tyci szczegół
                          • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:39
                            Ale nie jestes u nas a wypowiadasz się polskiej sytuacji.
                            Ja ci nie pisze jak jest u ciebie...bo mnie tam NIE MA.
                      • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:29
                        Napisz nam jeszcze chica o tych informatykach na B2B i co oni sobie mogą odliczyć.
                        Ja na to czekam....większośc na ryczałcie i nie moze żadnych kosztó odliczac
          • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:53
            Straszne bzdury opowiadasz. W sumie nie wiem po co. Nie żyjesz w PL, nie prowadzisz DG wiec ok nie musisz wiedzieć jak to działa...ale po co się wypowiadać. Sami znajomi chwalący sie "przesiębiorczościa" masz w PL, A to reczniki pani kupuje na firmę męża ( nie nie moze ich wrzucic w ubranie robocze).

Nie, nie moze odliczyć całości. Samochodu też w 100% nie ma na firmę...bo nie mogłby nim jechać po bąbelka. To jest nic...nie mogłby nim bąbelka wozić.
            Nie mam auta 100% na firme bo uzywam go do celów prywatnych też. Teraz rozumiesz kotek?
            • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:55
              Żyłam w PL, prowadziłam DG. Do dziś jestem na bieżąco z wieloma rzeczami.
              Owszem, ręcznik mogła wrzucić w coś, i wrzuciła. Podobnie wrzuca wyjazdy do różnych miejsc, bilety. Na ile to przejdzie w razie kontroli skarbówki, nie wiem, nie jestem skarbówką. Ale wiele rzeczy przechodzi.
              • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:59
                Dawno dawno temu...patrzać co piszesz o kratkach w smochodach.
                Wiesz gdzie one teraz muszą być montowane? Za przednimi siedzeniami....
                Moj chłop programista sie z 3 monitora tłumaczył. Pokazywał jak wygląda stanowisko pracy i ze takich ramionach ma 3 monitory do pracy.. Musiał wykazać ze tego wymaga jego praca...
                • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:03
                  W ogóle, odkąd jest Jednolity Plik Kontrolny to lepiej nie kombinować. Kiedyś można było ryzykować nawet z kompletnie lewymi fakturami kosztowymi, dopiero przy krzyżowej kontroli wychodziło. Ale to było kiedyś.
                  • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:07
                    KOlejny monitor kupi pewnie bez tego. wiecej kłopotu z tego było niz zysku. 2 podróże w czasie godzin pracy (czyli nie miał płącone) do urzędu....
              • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:12
                Masz znajomą złodziejkę i tylko dlatego myślisz, że wszyscy kradną.

chicarica napisała:

> Żyłam w PL, prowadziłam DG. Do dziś jestem na bieżąco z wieloma rzeczami.
                > Owszem, ręcznik mogła wrzucić w coś, i wrzuciła. Podobnie wrzuca wyjazdy do róż
                > nych miejsc, bilety. Na ile to przejdzie w razie kontroli skarbówki, nie wiem,
                > nie jestem skarbówką. Ale wiele rzeczy przechodzi.
                >
                • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:50
                  Prawdopodobnie jest to złodziejka i oszustka podatkowa, tak. Nie jest to moja przyjaciółka tylko osoba którą miałam okazję poznać, tak dla wyjaśnienia. Z przyczyn zawodowych znam trochę różnych ludzi, niestety większość z tych prowadzących działalność ma tego rodzaju optymalizacje podatkowe na koncie.
                  • eva_evka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:02
                    chicarica napisała:

> Prawdopodobnie jest to złodziejka i oszustka podatkowa, tak. Nie jest to moja p
                    > rzyjaciółka tylko osoba którą miałam okazję poznać, tak dla wyjaśnienia. Z przy
                    > czyn zawodowych znam trochę różnych ludzi, niestety większość z tych prowadzący
                    > ch działalność ma tego rodzaju optymalizacje podatkowe na koncie.
                    >

Mało wiesz, a się mądrzysz.
                    A tymi kratkami w autach to już się nie ośmieszaj do końca. Widziałaś ostatnio kratki w nowych samochodach? Już chyba z 10 lat tego nie ma. To tylko pokazuje, że coś tam wiedziałaś, ale dawno już twoja wiedza przestala byc aktualna.

• riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:49
                      eva_evka napisała:

> Mało wiesz, a się mądrzysz.
                      > A tymi kratkami w autach to już się nie ośmieszaj do końca. Widziałaś ostatnio
                      > kratki w nowych samochodach? Już chyba z 10 lat tego nie ma. To tylko pokazuje,
                      > że coś tam wiedziałaś, ale dawno już twoja wiedza przestala byc aktualna.

Ano. Mercedesa z kratką kupowałem w 2003r. i bodajże już w 2009r. przy jakimś przeglądzie dało się legalnie tej kratki pozbyć. Kratek nie ma już od bardzo bardzo bardzo dawna.
                    • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:33
                      Ona się zatrzymała na latach 90 góra 2000. Klasyka przypadku: emigrantka któa wie jak w PL bo żyła tu 30 lat temu i mysli ze jest tak jak było wtedy
                  • mayoliijka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:24
                    To nie jest optymalizacja podatkowa. To oszustwo. Optymalizacja podatkowa jest jak najbardziej legalna.

Z przy
                    > czyn zawodowych znam trochę różnych ludzi, niestety większość z tych prowadzący
                    >
                  • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:51
                    chicarica napisała:

> niestety większość z tych prowadzący
                    >
                    prowadzisz im księgowość, że wiesz? Czy są kretynami na tyle, że ci się z takich rzeczy zwierzają?
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:09
                      Z różnych przyczyn wiem.
                      Baba od auta dla syna na gospodarstwo rolne ma: gospodarstwo, hotelik, catering, jakieś tam poboczne typu apartamenty na wynajem, powierzchnie biurowe i dzierżawę ziemi rolnej. Plus pewnie jakieś biznesy o których nie wiem. Od lat nie kupiła prywatnie nawet wyżywienia dla rodziny.
                      • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:26
                        Czyli jednak to nie jest tak że jest informatyczką i odlicza „wszystko” tylko ma bardzo rozbudowane przedsiębiorstwo
                      • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:01
                        chicarica napisała:

> Z różnych przyczyn wiem.

jak hanusina, na każdą okazję dogłębna wiedza o innych i znajomi jako przykład.
                        • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:34
                          O sorry ja nie znam nikogo kto sobie odlicza ręczniki smile
                          Co ciekawe chłop ma wielu kolegów tez programistó na B2b i kazdy na ryczałcie...gdzie te koszty odliczane u programistów się pytam?
                      • pade Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 09:53
                        chicarica napisała:

> Z różnych przyczyn wiem.
                        > Baba od auta dla syna na gospodarstwo rolne ma: gospodarstwo, hotelik, catering
                        > , jakieś tam poboczne typu apartamenty na wynajem, powierzchnie biurowe i dzier
                        > żawę ziemi rolnej. Plus pewnie jakieś biznesy o których nie wiem. Od lat nie ku
                        > piła prywatnie nawet wyżywienia dla rodziny.
                        >
                        I to wszystko na jednej jdg?big_grin
                        • gru.u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 09:54
                          Jak najbardziej może mieć w ramach jednej działalności to wszystko, przecież możesz mieć dowolną liczbę pkd.
                          • pade Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:36
                            gru.u napisała:

> Jak najbardziej może mieć w ramach jednej działalności to wszystko, przecież mo
                            > żesz mieć dowolną liczbę pkd.

Ale to jest zwyczajnie niekorzystne.
                        • pursuedbyabear Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:57
                          Można przecież. Możesz dowolnie wpisywać i wypisywać, co ci się zechce.
                  • pade Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 09:52
                    chicarica napisała:

> Prawdopodobnie jest to złodziejka i oszustka podatkowa, tak. Nie jest to moja p
                    > rzyjaciółka tylko osoba którą miałam okazję poznać, tak dla wyjaśnienia. Z przy
                    >

Chica, Twoja wiedza na temat jdg jest sprzed m/w 10 lat. Od tego czasu dużo się zmieniło, włącznie z przepisami.
                    Ostatnio, po ogromnych utyskiwaniach na obniżenie składki zdrowotnej, wklejałam na forum porównanie tego co dostaje etatowiec na rękę z tym, co zostaje po opłaceniu składek osobie na jdg. Chętni do komentowania i jojczenia jakoś dziwnie zamilkli.
                    • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:35
                      Dalej niż 10 lat. ja prowadzę działaność ponad 10 i nie pamietam zeby było to co ona opowiada...
                • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:30
                  Ona ma wiedzę chyba z lat 2000, o kratce pisze. Ze programisci na B2B nie wiem co odliczają (będac na ryczałcie??? jak???). Pani lata temu żyła w Pl miałą tu biznes i mysli, ze wie cokolwiek o dzisiejszych czasach
      • nenia1 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:29
        chicarica napisała:

> Polacy nie są bogaci, część Polaków jest. Jest natomiast bardzo duże rozwarstwi
        > enie.

Według wskaźników Polska ma niższe rozwarstwienie niż średnia w Unii Europejskiej. Ale oczywiście rozwarstwienie jest. Co nie znaczy że nie zwiększa się również liczba zamożnych Polaków, ona stale rośnie i to też o czymś świadczy.
      • mocca25 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:29
        Polacy nie są bogaci, część Polaków jest.

Ale znacznie większa część niż w latach 90. (licząc siłę nabywczą)
        • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:41
          To prawda. I to dobrze, bardzo to cieszy.
      • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:37
        To mit z tym że na przykład księgowa sobie wrzuci w koszty dg wyjazd z dzieckiem do Bulgarii
        • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:43
          Znajoma przy mnie kupowała ręczniki (dość luksusowe i ładne) na dg męża prowadzącego firmę budowlaną. Zakładam, że było to wrzucone w koszta jako odzież robocza dla pracowników czy coś, przy czym pracownicy na pewno w szatni żadnego ręcznika nigdy nie widzieli.

Wyjazdy, wyjścia do restauracji, auta, paliwo, środki czystości, takie rzeczy jak np. kawa (dość droga ostatnio) - wszystko na fakturę.
          • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:46
            Jak na fakturze masz ręcznik to nie możesz wrzucić jako odzież roboczą tylko jako ręcznik
            • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:16
              Na fakturze było coś innego bo właśnie przy mnie się toczyła dyskusja na co ma być wystawiona faktura i czy tak się da.
              • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:39
                Ciekawe jak sprzedawca to ogarnie księgowo, jak co innego sprzedał a co innego zafakturował.
                • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:48
                  Tego nie wiem. Tak jak mówiłam, przy mnie trwała ta dyskusja jak wystawić fakturę. Przy mnie toczyły się też podobne dyskusje w recepcjach hotelowych. Ci sami ludzie, otwierając działalność tutaj, są bardzo zdziwieni jak słyszą np. że za użytkowanie auta firmowego do celów prywatnych muszą zapłacić podatek i założyć rejestrator GPS bo inaczej szwedzka skarbówka im to odrzuci.
                  • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:55
                    A hotel Twoim zdaniem to na co może wystawić fakturę? Na sprzedaż krów? Czy może na usługę malowania wnętrz?
                    • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:12
                      No hotel zakładam że może rozpisać jakoś swoje usługi tak, żeby faktura wyglądała na podróż służbową i spotkanie z kontrahentem, nie?
                      • marecky81 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:25
                        A jak Szwedzi prowadzą kreatywną księgowość i kantują fiskus?
                        • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:56
                          Głównie tak, że mają drugą firmę w jakimś tanim państwie i ta firma jest właścicielem znaku towarowego oraz wykonuje usługi zarządu.
                          Albo rezydencję podatkową w takim państwie ale wtedy trzeba się bardzo pilnować żeby nie przekroczyć 180 dni pobytu w Szwecji i być w stanie to udowodnić np. biletami, kartami pokładowymi. A i tak można wpaść. No i takie ciekawostki: policja człowiekowi zatrzymanemu do kontroli drogowej może zabrać np. drogi zegarek czy auto, gdy taka osoba ma długi u komornika czy skarbowe (można to dość łatwo sprawdzić a policja może dosłownie na miejscu). Mało tego, możesz np. pożyczyć koledze auto, kolega ma długi u komornika, zatrzymają jego i auto wezmą i sprzedadzą na licytacji i jest to bardzo trudno zatrzymać, a Ty możesz się domagać odszkodowania za auto od tego kolegi. Czyli opcja że pan przedsiębiorca w skarbówce zadłużony po uszy, ale wozi się autem żony i wszystko jest na żonę i go nie capną, nie wchodzi w grę.
                          • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:17
                            chicarica napisała:

> No i takie ciekawostki: pol
                            > icja człowiekowi zatrzymanemu do kontroli drogowej może zabrać np. drogi zegare
                            > k

TO się chyba nazywa rewizja. W Polsce nie wolno bez powodu, a konfiskata mienia tylko przez sąd i komornika.

> Mało tego, możesz np. pożycz
                            > yć koledze auto, kolega ma długi u komornika, zatrzymają jego i auto wezmą i sp
                            > rzedadzą na licytacji i jest to bardzo trudno zatrzymać, a Ty możesz się domaga
                            > ć odszkodowania za auto od tego kolegi. Czyli opcja że pan przedsiębiorca w ska
                            > rbówce zadłużony po uszy, ale wozi się autem żony i wszystko jest na żonę i go
                            > nie capną, nie wchodzi w grę.

No to auto z wypożyczalni i gra gitara.

• chicarica Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 00:27
                              No to jest powód: długi wobec państwa.

Z wypożyczalni pod warunkiem że Ci ktoś wypożyczy, zakładam że chodzi o długoterminowe bo na pojedynczy przejazd bierzesz taxi i jest ok. Wynajem dość drogo wychodzi i trzeba mieć kartę kredytową, a z tym może być ciężko jak przy kreditkoll wychodzi że są długi. Nawet przy kupnie czegoś "på faktura" (to nie jest to co w Polsce na fakturę, tylko raczej coś w stylu odroczonej płatności na miesiąc czy dwa) wyskakuje czy ktoś ma takie długi a co dopiero przy wynajmie auta na dłużej.
                              • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:03
                                chicarica napisała:

> Z wypożyczalni pod warunkiem że Ci ktoś wypożyczy, zakładam że chodzi o długote
                                > rminowe bo na pojedynczy przejazd bierzesz taxi i jest ok. Wynajem dość drogo w
                                > ychodzi i trzeba mieć kartę kredytową, a z tym może być ciężko jak przy kreditk
                                > oll wychodzi że są długi.

A wpłata gotówką do wypożyczalni dużego depozytu zamiast tej karty kredytowej? Poza tym przecież można mieć kartę kredytową wyrobioną w innym kraju, nie jest to wielki problem.

Btw ludzie , którzy wywieźli kasę do off-shor'ów korzystają ze zanonimizowanych kart debetowych do wypłacania gotówki z bankomatów.
                      • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:27
                        Nie, hotel ma konkretne usługi - i na fakturze masz po prostu usługa hotelowa i tyle. Niczego tu się nie wymyśli
                        • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:57
                          Tym łatwiej. Opisujesz jako spotkanie z kontrahentem Zdzisiem Zdzisiowskim i tyle. A że spała żona na wypadzie z koleżankami? Phi.
                          • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:25
                            Oczywiście, a kontrahent rzecz jasna radośnie potwierdzi
                      • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:04
                        chicarica napisała:

> No hotel zakładam że może rozpisać jakoś swoje usługi tak, żeby faktura wygląda
                        > ła na podróż służbową i spotkanie z kontrahentem, nie?
                        >
                        no możesz. A urząd skarbowy może zapytać o dane tej drugiej firmy, kontrahenta i wezwać do wyjaśnień, czy faktycznie spotkanie miało miejsce. Ty sądzisz, że w skarbowym idioci siedzą? Wciśniesz im kit, a oni "aha, ok".
                      • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:35
                        Nie
          • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:49
            Baaaaaaajki!!!!
          • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:52
            Jeszcze raz zastrzegam, że moje info może być już nieaktualne.

1. Restauracje to jest fundusz reprezentacyjny, którzy może stanowić tylko parę procent wydatków.

2. Auta i paliwo tylko w części są kosztem, chyba, że masz pełną ewidencję przebiegu, w co nikt nie chce się pieprzyć.

3. Środki czystości - ok. No ale Ty to uważasz za jakieś istotne pieniądze? W dobie wojny cenowej Lidla i Biedronki? wink

4. Kawa - tak, masz rację. Z tym , że ja piję naprawdę dużo kawy, małżonka sporo, a jeszcze nawiedza nas teściowa, która na ekspresie automatycznym preferuje program "kawa ekstra mocna" i wypija tego minimum dwie podwójne filiżanki. Nie wydaje mi się, abyśmy byli w stanie wypić więcej niż półtora kilo kawy ziarnistej miesięcznie. No to jest raptem 100 zł (zakładam jakąś średniej klasy kawę Dallmayr czy Jacobs kupowaną na promocjach, wiadomo mi, że obrzydliwa i niepitna najtańsza Woseba wyjdzie taniej, a drogie selekcjonowane gatunki oczywiście sporo drożej).
            • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:55
              Ja np pracując z domu nie moge wrzucać srodkó czystości.
              MOje koszty to opłata za telefon (tak sie z klientami kontaktuje), internet (tak wysyłam zlecenia) oraz czesc paliwa (gdyz samochód nie ejst w 100% na firmę). chicarice się chyba popitoliło w wielkimi firmami, któe papier toaletowy, kawę i owoce na owocowy czwartek kupują i wrzucają w koszty...
              • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:10
                Możesz wrzucić środki czystości jak pracujesz z domu
                • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:38
                  Tak próbowałam. Nie wszystko tylko musisz dobrze wydzielić i jeszcze wyjasnic po co.
                  Biorąc pod uwage ze ja zarobie jak zrobię to moje siedzenie i wymyślanie jak odliczyć paczkę papieru toaletowego i mydło w płynie nie m sensu i nie wiem czy ktokolwiek to robi
            • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:08
              Nie ma funduszu reprezentacyjnego natomiast można w szczególnych przypadkach wrzucić w koszty jak się to dobrze opisze - na przykład jak mam spotkanie z kimś z tekstu to mogę. Natomiast nie może to być alkohol. Środki czystości można istotnie, podobnie jak napoje niealkoholowe. Ale to naprawdę nie są wysokie kwoty. W moim przypadku jeszcze różnego typu subskrypcje mediów wchodzą
            • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:21
              1. Na wyjazdach w praktyce nieograniczony, jeśli podciągniesz pod spotkania z potencjalnymi kontrahentami.
              2. Jeśli auto w praktyce używasz 3x w miesiącu do celów służbowych, a 103 do prywatnych, przy tym możesz odliczyć 50%, to sam zysk. Jak potrzebujesz używać dużo do celów służbowych to zakładasz rejestrator GPS i ewidencjonujesz. Służbowe auta w Polsce to bajka w porównaniu z tym co jest tutaj. U nas za sam fakt że masz auto firmowe na dojazdy firma-dom i do celów prywatnych musisz zapłacić podatek od tzw. wartości przywileju (wyliczanej na podstawie różnych czynników i odpowiadającej mniej więcej miesięcznej cenie leasingu) i do tego podatek od paliwa wyjeżdżonego do celów prywatnych, na podstawie zliczonych kilometrów z rejestratora GPS. Czasem bardziej się opłaca używać prywatnego auta do firmowych celów i wypisywać sobie kilometrówkę bo ta jest nieopodatkowana.

3,4 - ludzie którzy mają firmy, potrafią brać fakturę na paczkę ołówków. Ziarnko do ziarnka.
              • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:29
                Owszem, kupuje materiały biurowe na fakturę, niecałą to jakieś ogromne koszty ale zawsze coś. Natomiast z tymi wyjazdami to za cholerę nie przejdzie mi na przykład pobyt tu gdzie jestem teraz jako spotkanie z kontrahentem, księgowa by się mnie zapytała czule czy się z męskimi genitaliami na łeb zamieniłam jakbym jej wyskoczyła z czymś takim
          • pursuedbyabear Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:06
            Myślę, a nawet jestem pewna, że piszesz o dużych firmach, bo JDG raczej nie wrzuci sobie w koszty wyjścia do restauracji. No chyba że te twoja znajoma jest teraz z tobą w pokoju, to chętnie z nią pogadam.
            • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:09
              Tez bym chciała wiedziec jak wJDG wrzucic koszty restauracji. Jak mam wyjazd do klienta (ale wizyta np 2 dniowa), wrzucam hotel i jak tam zjem to posiłek. Taki poza hotelem nie...uwaga i tak za ten hotel i żąrcie płace
              • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:18
                Wytłumaczyłam powyżej jak wygląda koszt wrzucony w koszty firmy vs koszt płacony z prywatnych pieniędzy.
                Teraz sobie wyobraź że są ludzie, którzy za pobyt w jakimś hotelu z żoną i dziećmi też biorą faktury.
                • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 22:57
                  chicarica napisała:

> Teraz sobie wyobraź że są ludzie, którzy za pobyt w jakimś hotelu z żoną i dzie
                  > ćmi też biorą faktury.

Na co niby? Pod co to możesz podciągnąć?

Zrobiłem parę razy coś takiego lata świetlne temu, jak miałem podmiot typu dęte stowarzyszenie pod jakieś popularyzatorskie programy unijne. Ale kiedy to było!!!! Prehistoria. A dzisiaj jak trzeba elektroniczną księgowość i roczne sprawozdania robić, to biuro rachunkowe więcej kasy weźmie niż zyskasz na podobnych kombinerkach. A jeszcze przecież całą papierologię trzeba by dorobić, sprawozdania, tematy, listy obecności... A idi na c*uj z takimi kombinacjami!
                  • angazetka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 23:09
                    Lata świetlne to miara odległości...
                  • chicarica Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 00:42
                    Słuchaj, nie wiem, aż takich szczegółów nie znam.

Wiem tylko, że ludzie którzy w Polsce prowadzą działalność i robią właśnie takie rzeczy że wszystko albo prawie wszystko co kupują jest na firmę, gdy otwierają działalność tutaj, są bardzo zdziwieni jak się dowiadują że to samo co tam robią, tu nie przechodzi.
                    • nenia1 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:11
                      chicarica napisała:

> Słuchaj, nie wiem, aż takich szczegółów nie znam.
                      >
                      > Wiem tylko, że ludzie którzy w Polsce prowadzą działalność i robią właśnie taki
                      > e rzeczy że wszystko albo prawie wszystko co kupują jest na firmę, gdy otwieraj
                      > ą działalność tutaj, są bardzo zdziwieni jak się dowiadują że to samo co tam ro
                      > bią, tu nie przechodzi.
                      >
                      in tyle jest właśnie warte twoje słowa na temat różnic w PL i w Szwecji...zapluwasz się, udowadniasz jak tu źle, a tam dobrze, a praktycznie większość rzeczy, które tu piszesz to bzdury, aż głowa boli...
                    • mocca25 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 07:36
                      chicarica napisała:

> Słuchaj, nie wiem, aż takich szczegółów nie znam.
                      >
                      > Wiem tylko, że ludzie którzy w Polsce prowadzą działalność i robią właśnie taki
                      > e rzeczy że wszystko albo prawie wszystko co kupują jest na firmę, gdy otwieraj
                      > ą działalność tutaj, są bardzo zdziwieni jak się dowiadują że to samo co tam ro
                      > bią, tu nie przechodzi.
                      >

Ale o sobie piszesz? Czy o czasach z lat 90. może? (od razu napiszę, że nie wiem jak wtedy było, ale czasy były "elastyczne"

Mój partner ma też małą dg i sorry, ale nic prywatnego nie wlicza do wydatków. Nawet nie wiem co by miał wliczyć

• pursuedbyabear Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:04
                        mocca25 napisała:

> Ale o sobie piszesz? Czy o czasach z lat 90. może? (od razu napiszę, że nie wie
                        > m jak wtedy było, ale czasy były "elastyczne"
                        >
                        > Mój partner ma też małą dg i sorry, ale nic prywatnego nie wlicza do wydatków.
                        > Nawet nie wiem co by miał wliczyć

Otóż.
                        Troszkę z mchu i paproci wydają mi się te opowieści o magicznym wrzucaniu w koszty. To znaczy oczywiście można wrzucić nawet i wyłożenie łazienki marmurem z Ferrary. Teoretycznie.
                    • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:32
                      Nie tylko szczegółów, ogółu tez nie ogarniasz. Serio twoja wiedza na temat działności w PL to chyba lata 2000. Duzo się zmieniło...
                • pade Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 09:57
                  chicarica napisała:

> Wytłumaczyłam powyżej jak wygląda koszt wrzucony w koszty firmy vs koszt płacon
                  > y z prywatnych pieniędzy.
                  > Teraz sobie wyobraź że są ludzie, którzy za pobyt w jakimś hotelu z żoną i dzie
                  > ćmi też biorą faktury.
                  >
                  Jasne. I to wszystko na jdgbig_grin
                  • dreg13 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:24
                    Muszę chyba zażalenie gdzieś zgłosić. Tyle lat biedowania, a wszystko mogłam na fakturkę.
                    Zamiast fakturki to mam za to kolejną kontrolkę.
                    • pade Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:34
                      I oczywiście "na fakturkę" oznacza za darmo! Taki magiczny zwrot i za nic nie płaciszbig_grin
                      • dreg13 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:38
                        Najwięcej takich tekstwów usłyszałam od urzędników. I się pytam - jak to się dzieje, że jak do mnie przychodzą na kontrolę, to jest tak dokładnie wszystko sprawdzane, a innym przepuszczają te restauracje, hotele i zakupy spożywcze? Czy ja zawiniłam?
                  • gru.u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:40
                    Dla jasności - wziąć fakturę to istotnie można na wszystko. To jeszcze nie oznacza, że wszystko można odliczyć. Największy „sukces” to połączenie po prostu wyjazdu służbowego z zabraniem rodziny, wtedy istotnie można odliczyć, ale ma się podkładkę na dany wyjazd. To znaczy jak robię reportaż z Krakowa na przykład to mogę zabrać ze sobą kogoś i nikt mi nie liczy ile mi zajęła praca a ile prywata, w razie kontroli mam dowody na pobyt służbowy. Ale życzę sama sobie powodzenia w udowadnianiu że robiłam dwutygodniowy reportaż z Mielna w środku lata 😀
                    • ichi51e Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:42
                      Ja mam wrażenie z w PL to za co nie płacisz pytają czy rachunek czy faktura. Zwłaszcza u dentysty, w opiece zdrowotnej…
                      • gru.u Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:46
                        Bo przedsiębiorca ma obowiązek wystawić fakturę więc prościej zapytać
                    • mocca25 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:50
                      Ja biorę fakturę za hotele odruchowo, po tym jak kiedyś wydawało mi się, że dwa razy zapłaciłam ( mój błąd)

Kiedy do podróży służbowej dołącza do mnie ktoś prywatnie, proszę o rozpisanie faktury ( ja akurat niczego nie odliczam, ale rozliczam się z pracodawcą.
                    • riki_i Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 11:15
                      Pamiętam z lat 90-tych akcje profesorów c1 z DE, typu byle jaka konferencja w Auckland , Papetee czy czymś podobnym. Oczywiście w szczycie sezonu. smile
                • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 10:31
                  To ci mowie ze się mylisz.
            • gru.u Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:09
              JDG to forma działaności a nie wielkość firmy
    • pursuedbyabear Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:06
      Twoja małżonka też? Ta, której w sąsiednim wątku o niepracujących żonach zamierzałeś odpalać max 50 zł?

Nazywanie Bułgarii pażdzierzową świadczy o tym, że dupy nie ruszyłeś z tego swojego resortu. Ty nie podróżujesz.
    • eva_evka Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:08
      Polacy może i więcej wydają na podróże ale też są o wiele bardziej zakredytowani.
    • ichi51e Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:12
      Mi się wydaje że teraz w PL wszystko takie drogie że za granicą zwyczajnie jakoś tanio
      • hanusinamama Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:21
        No chyba ze spedzisz tydzien w Norwegii...wtedy wszedzie jest taniej, w PL też smile
        • riki_i Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:33
          hanusinamama napisała:

> No chyba ze spedzisz tydzien w Norwegii...wtedy wszedzie jest taniej, w PL też
          > smile

Jeszcze bym Szwajcarię dorzucił.
          • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:42
            O ile ma się nocleg i środek transportu to Szwajcaria wcale droga nie jest.
            • marta.graca Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:18
              A skąd ma się nocleg? Wozisz ze sobą namiot, czy ma się dom w Szwajcarii?
              • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:26
                Ja akurat mam miejscówkę, ale jest sporo opcji budżetowego spania, kempingi itd. Ostatecznie schronisko młodzieżowe w cenie 38 CHF za noc.
                • snakelilith Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 21:01
                  bmtm napisał(a):

> ale jest sporo opcji budżetowego spania, kempingi itd
                  > . Ostatecznie schronisko młodzieżowe w cenie 38 CHF za noc.

Ale to jest wtedy najmarniejszy standard i potem się wypisuje bzdury jak berga, że Szwajcaria to syfiasty kraj i pizzę mają niesmaczną, bo tylko na najtańsze odpady było ją stać.
          • taje Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:38
            Islandię!
        • chicarica Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:34
          Żebyś się nie zdziwiła, nie wszystko jest aż tak drogie w Norwegii.
          • bmtm Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 20:40
            Podobnie ze Szwajcarią.
            • marta.graca Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:11
              Szwajcaria niedroga, za to kasza gryczana i czekolada za 10 zł drogie. Wiesz, że peron ci odjeżdża?
              • mocca25 Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:17
                Po prostu historie mu się rozjeżdżaja i myli się kiedy jest światowcem a kiedy bywalcem
      • milva24 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:24
        O to, to. Z resztą zależy od tego jaki kto wypoczynek preferuje. Na taki jaki my lubimy (nie przepadamy za plażą i basenami a lubimy pozwiedzać lokalne atrakcje i zabytki) nadal potrzeba sporo. Natomiast koleżanki preferujące all inclusive twierdzą, że w Turcji czy Grecji wychodzi taniej, nie wspominając o Egipcie.
        • milva24 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:31
          A i dlatego my za granicę nie jeździmy, zwiedzamy Polskę na raziesmile
    • nena20 Re: Polacy są bogaci 02.07.25, 19:15
      W końcu pokolenie z wyżu oddało kredyty , ma swoje domy lub mieszkania. W końcu można szaleć.
      • marta.graca Re: Polacy są bogaci 03.07.25, 08:02
        Z którego wyżu?
      • simply_z Re: Polacy są bogaci 05.07.25, 19:54
        Jestem z wyzu i wiekszisc z nas te kredyty nadal splaca, wiec o czym ty piszesz??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka