Dodaj do ulubionych

Ciekawostki historyczne

09.07.25, 09:02
Wpadły mi w oko, pomyślałam, że się z wami podzielęwink
Jedno, to przyczyny śmierci w Londynie w XVIIw a druga, to wymagania dla kandydatek na stewardessę w '45.
Jak macie coś ciekawego to wyrzucajcie wink
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 09:40
      Ja ostatnio się dowiedziałam że pierwszą skuteczną metodą leczenia kiły było zarażanie pacjentów malaria bo krętki blade są czułe na wysokie temperatury. Więc zarażali cię malaria i wywoływali w ten sposób gorączkę powyżej 40 stopni następnie leczyli malarię. Odkrywca tej metody dostał Nobla.
      • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 09:46
        Też to czytałam smile
      • piesfafik Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:03
        Tzw syf z malaria
    • kura17 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 10:37
      moze nie ciakawostka, ale fun fact wink (dekoderka, czekam!)

czy zdajecie sobie sprawe, ze pomiedzy Kleopatra, czyli ikoniczna postacia starozytego Egiptu, a terazniejszoscia uplynelo mniej czasu, niz miedzy Kleopatra, a piramidami w Gizie?

mniej wiecej po srodku (jesli chodzi o slawnych ludzi) jest Aleksander Wielki wink
      • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 10:41
        Tak, od dawna mnie to fascynowało.
        • grey_delphinum Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 10:54
          Zawsze sobie wyobrażałam, ze w sredniowieczu wielkie połacie zajmowala w Polsce puszcza (ogolnie lasy), a podobno bylo zupełnie inaczej.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:46
            grey_delphinum napisał(a):

> Zawsze sobie wyobrażałam, ze w sredniowieczu wielkie połacie zajmowala w Polsce
            > puszcza (ogolnie lasy), a podobno bylo zupełnie inaczej.

A jak?
            • memphis90 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:14
              I tak, i tak. Średniowiecze to jest 1000 lat, potworna ilość czasu. W tym okresie doszło do wylesienia i ponownego zalesienia.
              • kochamruskieileniwe Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:42
                Z bliższych czasów. Góry Świętokrzyskie. Ze zdjęć zrobionych w okresie międzywojennym wyłaniają się łyse, góry bez lasów. Przynajmniej, jeśli chodzi o południową część. Obecnie zalesione.
                Jedna z przyczyn braku lasów były...kozy. one działają jak kosiarki. Zwłaszcza, że chodziły luzem.
                • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:58
                  Podobnie Bieszczady. Tylko, że tam to była rabunkowa wycinka lasów na sprzedaż. To co rośnie teraz zostało nasadzone po wojnie.
                  • riki_i Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 20:21
                    Bieszczady w czasach Szwejka byly jednym z najgęściej zaludnionych rejonów Europy.

No a teraz....
                    • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 20:56
                      Były też wielkie połacie gór, które dosłownie ogołocono z drzew i sprzedano to na drewno. Nie prowadzono żadnej gospodarki leśnej tylko cięto i sprzedawano wszystko jak leci bo państwo wielmożni potrzebowali kasy na rozrywki tongue_out Te tereny ponownie obsadzono po wojnie i wróciły do życia.
                  • morekac1 Re: Ciekawostki historyczne 05.08.25, 12:46
                    Bieszczady i Beskid Niski były przed I i IIWŚ znacznie gęściej zaludnione niż obecnie, nic dziwnego, że pola pokrywały wszelkie dostępne wzgórza. I WŚ nieco przerzedziła tamtejszą zabudowę, lasy i ludnośc (front w rejonie Magury Małastowskiej stał kilka zimowych miesięcy), w czasie II WŚ cięzkue walki były w rejonie Dukli). Po Akcji Wisła ludność wysiedlono i góry zarosły chaszczami. Rabunkowa gospodarka leśna 100+ lat temu była praktycznie w całych polskich górach, nasadzili potem świerków ( bo szybko rosną) i kilka lat temu zaczęły wymierać całe połacie lasu w Tatrach i Beskidach.
                • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:19
                  Ostatnio znajomy mi opowiadał, jak kiedyś opiekował się domem innych znajomych kiedy ci pojechali na wakacje. Ogród jakoś zaczął zarastać, do koszenia się nie rwał, to od kogoś pożyczył dwie kozy i im tam na tydzień wpuścił... Wyobraźcie sobie co oni zastali po powrocie..
                  Był zdziwiony, kiedy zamiast się śmiać powiedziałam, że ja bym mu ukręciła łeb a co najmniej przestali byśmy być znajomymi :p
                • kafana Re: Ciekawostki historyczne 07.08.25, 08:42
                  A co się w tych górach działo 400 mln lat temu to już wgl głowa mała smile
                  • kochamruskieileniwe Re: Ciekawostki historyczne 07.08.25, 09:35
                    no akurat 400 mln lat temu, to mniej wiecej dewon (ems). Wyjatkowo spokojnie było big_grin

• babcia47 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 20:56
            Ja niedawno wyczytałam że największe polskie miasto w 1500 r Kraków miało 10 tysięcy mieszkańców a inne które leży w obecnej Polsce Wrocław aż 15 tysięcy. Toż moje miasteczko przy nich to metropolia. Największe wówczas w Europie, Paryż miało 150 tysięcy
      • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 12:43
        Nieustające mnie to uderza, za każdym razem kiedy sobie przypomnę smile I że kiedy Hatszepsut rządziła to piramidy stały już od ponad tysiąca lat. Kosmos.
        • kura17 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 14:10
          bylam w tym roku w Egipcie z siostra, bylysmy zobaczyc piramidy i jej to powiedzialam - to mi nie uwierzyla! big_grin
          zaraz googlowala daty LOL

a przeciez te w Gizie nie sa najstarsze ...
          • dramatika Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:00
            kura17 napisała:

> a przeciez te w Gizie nie sa najstarsze ...

Należałoby wspomnieć, że datowanie tych piramid jest mocno szacunkowe, ze wskazaniem na instytut danych z anusa tongue_out
            • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 16:09
              Yyyy? Tych czyli których konkretnie piramid?
            • memphis90 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:17
              A skąd te „rewelacje”? 🤔
              • profes79 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:31
                Pewnie z tego samego Instytutu wink

Akurat datowanie piramid jest dosyć dokładne bo ma poparcie w materiałach źródłowych (w postaci papirusowej dokumentacji i przekazów historycznych z okresu budowy). Owszem, może się rozjechać o kilkadziesiąt lat ze względu na jednak trudności w dokładnym datowaniu wydarzeń z 2500 pne i dawniejszych, niemniej jednak nie jest to rozjechanie się o wieki czy tysiąclecia.
          • babcia47 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 21:00
            Też mnie to zdziwiło ale są najstarsze . Co prawda jest wiele w gorszym stanie na południu i w Sudanie ale ze względu na materiały i sposób budowy , warunki atmosferyczne ale nie wiek.
      • klaramara33 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 13:15
        kura17 napisała:

> moze nie ciakawostka, ale fun fact wink (dekoderka, czekam!)
        >
        > czy zdajecie sobie sprawe, ze pomiedzy Kleopatra, czyli ikoniczna postacia star
        > ozytego Egiptu, a terazniejszoscia uplynelo mniej czasu, niz miedzy Kleopatra,
        > a piramidami w Gizie?
        >
        > mniej wiecej po srodku (jesli chodzi o slawnych ludzi) jest Aleksander Wielki ;

Ja sobie zdaję, ona byłą ostatnim faraonem.
        Robiła wszystko ,żeby Egipt nie upadł, była bardzo dobrze wykszatłcon ai inteligentna.
      • babcia47 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 21:03
        Tak akurat mnie nie zdziwiło bo czasy Kleopatry to przecież przełom starej i nowej ery , mniej więcej ale bardziej gdy się dowiedziałam że zalozycieciem dynastii Ptolemeuszy był Grek, jeden z przybocznych Aleksandra Wielkiego I właściwie z pochodzenia była Greczynką
      • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 21:24
        I w cale nie była piękna. A Cezara i Antoniusza zwabiła głównie narkotykami. Była kiepską władczynią - straciła władzę. I wróciła na rzymskich mieczach. Miała piękniejszą siostrę Arsinoe. A sama Kleopatra 12 (czyli wcześniej było 11) była pedofilką i uprawiała seks kazirodczy.
        • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 21:29
          Jakimi narkotykami, seksem ich zwabiła. Była absolutną mistrzynią seksu oralnego, ponoć trenowała na gwardzistach i doszła do perfekcji.
        • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 05.08.25, 14:31
          A jest pewność, że jej małżeństwo z bratem zostało skonsumowane?
    • lauren6 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 11:33
      W 1880 roku doszło do zabójstwa Aleksandera Kurcjusza, który został zastrzelony przez Stanisława Hiszpańskiego zazdrosnego o swoją żonę. Warszawska prasa rozpisywała się o sprawie i przy okazji do artykułu zostały dołączone plany mieszkań sprawcy i ofiary.

Ze współczesnego punktu widzenia XIX wieczne mieszkania to dramat. Moim osobistym hitem jest okno w pokoju czeladników w mieszkaniu sprawcy, które wychodziło centralnie na łóżko żony w sypialni.
      • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 11:47
        Świetne! Właśnie o takie coś mi chodziło:p
      • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 11:48
        Tak to mieszkanie jest dość niesamowite - tym bardziej że to były dość zamożne osoby z tego co pamiętam.
        Zawsze jak ludzie się rozpisują jaka piękna była Warszawa przed wojną przypomina mi się opis Grzesiuka jego mieszkania z dzieciństwa - brak wody (woziwoda u którego się kupowało wodę na wiadra) brak kanalizacji mieszkania wielkości małego pokoju w którym mieszka - 11 osób…
        • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 11:51
          Tu chyba lepiej widać www.raportwarszawski.pl/artykul/2328,domy-w-warszawie-bez-lazienek-to-byla-codziennosc-w-xix-wieku-tak-sobie-radzili#google_vignette ordynator i przedsiębiorca.
          • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 11:57
            O znalazłam jeszcze te łaźnię publiczną www.ryneklazienek.pl/produkty/145/zapomniane_miejsca_laznia_pod_messalka_w_warszawie,4388.html niestety obecnie odnowione i teraz tylko dostępne na wynajem
        • lauren6 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 12:19
          > mieszkania wielkości małego pokoju w którym mieszka - 11 osób…

Tak było. W mieszkaniu moich prapradziadków w Warszawie kisiły się 3 pokolenia: prapradziadkowie, ich dzieci i moi pradziadkowie z dziećmi. Dopiero po II wojnie przyszły przydziały mieszkań i każda rodzina poszła na swoje. Z resztą na wsiach sytuacja była jeszcze gorsza, bo kobieta średnio rodziła 8 dzieci i całe to towarzystwo mieszkało często w 1 izbowej chałupie.
          • advanced48 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 19:45
            Wiesz, ile jeszcze jest mieszkań bez wody, ile - bez toalet w budynku? Wiesz, ile rodzin mieszka na 12 - 15 metrach kwadratowych? Ale, poza tym, Polacy są zamożni lub szybko się bogacza (niektórzy).
            • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 19:49
              Ale takich warunków jak tam opisane już jednak nie ma - te mieszkania to było „jednoizbowe, 4,5mx3,5m” w których mieszkało 11 osób na warszawskim Powiślu.
            • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 20:42
              Kokosowy znów się odpalił big_grin Przestań się powtarzać, nie jesteśmy głupi i wiemy, że są lokale bez łazienki tongue_out Tak, tak to, że Kowalscy nie mają kibla to na pewno wina Nowaków mieszkających 100km dalej we własnym domu bo oni są bogaci. Zabrać burżujom i dać Kowalskim! sciana
              • advanced48 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:21
                Dobrze się czujesz? Po prostu, uświadamiam entuzjastkom liberalne go kapitalizmu, że warunki mieszkaniowe części społeczeństwa nie zmieniły się tak bardzo, jak im się wydaje.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:50
                  advanced48 napisał(a):

> Dobrze się czujesz? Po prostu, uświadamiam entuzjastkom liberalne go kapitalizm
                  > u, że warunki mieszkaniowe części społeczeństwa nie zmieniły się tak bardzo, ja
                  > k im się wydaje.

Dokładnych danych procentowych dotyczących posiadania pełnej łazienki w 1925 roku (z wanną, bieżącą wodą, ubikacją) w całym kraju nie mamy – takie statystyki GUS zaczął zbierać dopiero później, w PRL. Jednak dzięki badaniom z około 1927 roku można wyróżnić kilka ilustratywnych przykładów dla środowisk robotniczych w wybranych miastach:
                  • Warszawa: 53% mieszkań miało wodociąg wewnętrzny, ale tylko 18% posiadało własną ubikację (toaletę)  .
                  • Łódź: 19% mieszkań z wodociągiem, tylko 3% z własną toaletą.
                  • Dąbrowa Górnicza (region śląski): tylko 4% mieszkań wodociąg‑połączonych i praktycznie 0% z ubikacją ().

Dane GUS za 2020 rok (raport SDG 2021) wskazują, że:
                  • W Polsce około 8% mieszkań nie miało łazienki, co oznacza, że 92% mieszkań posiadało łazienkę .
                  • Rozwarstwienie: w miastach tylko ok. 4 – 5% mieszkań bez łazienki, na wsi ok. 16–17% .
                  • W 2021 roku w terenach wiejskich tylko około 2–4% gospodarstw nie miało łazienki, co oznacza, że w większości posiadali ją (czyli aż 96–98% wyposażonych) ().

Faktycznie, NIEWIELE się zmieniło.
                  • arthwen Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 02:06
                    Dodam jeszcze, że te dane obejmują wszystkie domy i mieszkania, w tym różne domki letniskowe, czy stare, niezamieszkane chałupy.
                  • advanced48 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 08:39
                    Przez ostatnie sto lat wynaleziono komputery, ludzie latają w kosmos, zrzucono bomby jądrowe - a nadal nie wynaleziono lekarstwa na katar i raka, a cześć mieszkańców Łodzi mieszka w takich samych warunkach jak te sto lat temu, 40% z 40 tysięcy mieszkań komunalnych nie ma toalety W BUDYNKU a kilka tysięcy - wody, mieszka się w kamienicach bez fundamentów, przyklejonych do sąsiednich ( patrz - dążenie tunelu kolejowego). Za to nowe budynki potrafią płonąć jak stodoły pokryte strzecha.
                    • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 08:47
                      Ale rozumiesz że wtedy do znaczna większość tak mieszkała?
                    • black.emma Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:27
                      advanced48 napisał(a):

> a cześć mieszkańców Łodzi mieszka w takich samych warunkach jak te sto lat temu,

W dobie pierdyliona dopłat, tak żyją ci, co chcą. Bo lepiej narzekać niż się zorganizować.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:31
                      advanced48 napisał(a):

> Przez ostatnie sto lat wynaleziono komputery, ludzie latają w kosmos, zrzucono
                      > bomby jądrowe - a nadal nie wynaleziono lekarstwa na katar i raka, a cześć mies
                      > zkańców Łodzi mieszka w takich samych warunkach jak te sto lat temu, 40% z 40 t
                      > ysięcy mieszkań komunalnych nie ma toalety W BUDYNKU

Według danych UMŁ około 2000 mieszkań komunalnych nie ma toalety w budynku. To daje nam 5%, a nie 40% z łącznej liczny prawie 40k mieszkań komunalnych.

Naprwdę myślisz, że nikt nie sprawdzi danych, którymi się posługujesz?
                      • advanced48 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:40
                        Przepraszam, masz rację. Zaledwie 40 % nie ma toalety, a tylko 10 tysięcy rodzin nie ma bieżącej wody. Jak na XXI wiek, to sladowa liczba.
                    • dr.amy.farrah.fowler Re: Ciekawostki historyczne 05.08.25, 22:19
                      Nie da się wynaleźć "lekarstwa na raka", bo to jest ponad 200 różnych schorzeń o różnych przyczynach i mechanizmach powstawania.
                      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 05.08.25, 23:40
                        No to ponad 200 trzeba.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: Ciekawostki historyczne 06.08.25, 06:52
                          No to na wiele z nich już są.
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Ciekawostki historyczne 05.08.25, 22:21
                    Przed wojną 1/3 populacji nie umiała czytać ani pisać, obecnie problem nie istnieje.

NIC się nie zmieniło.
      • alpepe Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 12:07
        Na Warszawie się nie znam, ale lubię zachwyty ludzi starymi kamienicami, bo miały po 4 metry wysokości itd. A te 4 metry wysokości były podyktowane tylko chytrością, by można było porobić dziewięciometrowe mieszkania, w których mieszkał stróż z piątką dzieci i im starczało powietrza, to tak w skrócie. Przepisy mówiły, ile metrów sześciennych musi minimalnie przypadać na osobę, stąd budowanie w górę. Tak było w Berlinie, więc pewnie w Warszawie podobnie.
        • gris_gris Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 14:39
          alpepe napisała:

> Na Warszawie się nie znam, ale lubię zachwyty ludzi starymi kamienicami, bo mia
          > ły po 4 metry wysokości itd. A te 4 metry wysokości były podyktowane tylko chyt
          > rością, by można było porobić dziewięciometrowe mieszkania, w których mieszkał
          > stróż z piątką dzieci i im starczało powietrza, to tak w skrócie. Przepisy mówi
          > ły, ile metrów sześciennych musi minimalnie przypadać na osobę, stąd budowanie
          > w górę. Tak było w Berlinie, więc pewnie w Warszawie podobnie.
          >

No nie wiem, czy to prawda… W Brukseli domy mieszczańskie miały bardzo wysokie sufity, bo uważano, ze tak jest higieniczniej; a pokoje małe też nie były. Po to też były ogromne okna.
          • tiffany_obolala Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 14:51
            Ale też w Brukseli typowych czynszówek prawie nie było, a domy mieszczańskie miały obowiązkowy wucet z wodą od połowy XIX wieku, co w Warszawie nie było normą nawet 100 lat później...
            • gris_gris Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:03
              tiffany_obolala napisała:

> Ale też w Brukseli typowych czynszówek prawie nie było, a domy mieszczańskie mi
              > ały obowiązkowy wucet z wodą od połowy XIX wieku, co w Warszawie nie było normą
              > nawet 100 lat później...

Tak, wiem, ale pisze, skąd się brały te sufity.

W moim domu te wucety były min. 2, i to oddzielne od łazienki, bo razem uważano za niehigieniczne, a łazienka (wciąż w tym samym miejscu) ma 16 m2 i dwa okna… Inny świat!
              • tiffany_obolala Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:38
                Chyba do Ciebie na priv napiszę smile
                • gris_gris Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 16:00

> Chyba do Ciebie na priv napiszę smile

Proszę bardzo smile
          • alpepe Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 14:54
            W Niemczech na sto procent to prawda. Pewnie, że były i wielkie kamienice, ale i były mieszkania jednoizbowe i budowanie nie tylko w studni, ale w niejako grzebieniu, dom frontowy, boczny, poprzeczny raz, potem boczny, potem znów poprzeczny. Ci w trzecim rzędzie, w drugim podwórku mieli światła słonecznego, co kot napłakał. A że też udowodniono, że przez wysokie okna wchodzi więcej światła niż przez niskie, choćby i większe, to budowanie w górę z uwagi na obowiązek zapewnienia powietrza oraz światła było jedyną konsekwencją. Swego czasu nawet miałam w zkładkach interesujący artykuł o tym, po niemiecku, ale nie myślałam, że będę musiała tu na forum przytaczać, co za pech.
            • gris_gris Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:08
              alpepe napisała:

> W Niemczech na sto procent to prawda. Pewnie, że były i wielkie kamienice, ale
              > i były mieszkania jednoizbowe i budowanie nie tylko w studni, ale w niejako grz
              > ebieniu, dom frontowy, boczny, poprzeczny raz, potem boczny, potem znów poprzec
              > zny. Ci w trzecim rzędzie, w drugim podwórku mieli światła słonecznego, co kot
              > napłakał.
              >

Na Zachodzie standardy dla zamożnych były wyższe, niż w Polsce, ale biedota mieszkała w tak samo strasznych warunkach. Nie bez powodu Marx zainspirował się slumsami Manchesteru i Brukseli właśnie. Na przełomie wieków powstały tu towarzystwa budownictwa społecznego i zbudowano (często do dziś istniejące) zespoły secesyjnych kamienic dla robotników, gdzie mieszkania miały dwie sypialnie, łazienkę i komórkę lokatorską smile
              • alpepe Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 16:03
                Mieszkałam w Berlinie w takim domu budownictwa socjalnego z chyba 36. Sąsiadka, najstarsza najemczyni opowiadała, jak się wprowadzili z rodziną do tego mieszkania i mieli luksus, bo dwa pokoje, mieszkanie 44 m kw., bo akurat to była rodzina z dwojgiem dzieci, a mieszkania dwupokojowe były przeznaczone dla rodzin z czworgiem dzieci. To było przed wojną oczywiście. Takie kamienice czterokondygnacyjne trzy mieszkania na piętrze, w środku kawalerka, po bokach dwupokojowe.
                • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:38
                  A najbiedniejsi wprowadzali się na krotko do takich świeżych, jeszcze mokrych mieszkań, by je osuszyć własnym oddechem. Koszmar.
              • babcia47 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 21:24
                Mieszkałam w takiej kamienicy i daj Boże zdrowie i standard budowania takich dwupokojowych mieszkań obecnie nawet. Każdy pokój ok 30 m kw, kuchnia polowa tego ale ze spuzarką osobna wielkości obecnych łazienek. Łazienka prawie tak duża jak kuchnia tylko krótsza z powodu tej spiżarki z takim tunelem w którym było okienko do wietrzenia który biegł nad spuzarką, spiżarka też miała okienko ale była niższa przez ten tunel w łazience. No i przedpokój ok 10 m kw. W normalnych kamienicach na piętrach były pojedyncze mieszkania a najwyżej dwa więc były wielkie. Miały osobną łazienkę i osobny WC, pomieszczenia kuchenne i pokoiki dla służby, wyraźnie mniejsze od tych dla państwa. Na parterze były dwa małe w tym jedeno dla gospodarza domu i dopiero na mansardzie małe mieszkania które można porównać wielkością z tymi które były budowane w PRL-u. Były też rodzaje szeregowców z garsoniera mi w których kuchnia występuje symbolicznie, jest salon, dwie sypialnie ale łazienka jak najbardziej z oddzielonym WC
      • mdro Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 14:07
        Tan pierwszy to jeszcze jak cię mogę (chociaż wizja noszenia jedzenia z kuchni przez sypialnię trochę dziwna), przynajmniej oddzielny pokój dla dzieci jest. Ale drugi? Z sypialnią, gdzie na kupie śpi ze 6-7 osób (z wejściem bezpośrednio ze schodów) i tym okienkiem (co prawda pewnie tuż pod sufitem) do pokoju czeladników?
        A przy tym całe mnóstwo przestrzeni "reprezentacyjnej": salon, jadalnia, gabinet...
        • paszczakowna1 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 10:30
          Prus bardzo narzekał w jednym z felietonów na rozkłady warszawskich mieszkań (takich dla stosunkowo zamożnych ludzi, robotnicze to oczywiście zupełnie inna bajka). Pokoje sypialne maleńkie, żadnego pomieszczenia, nawet najmniejszego, dla służącej nie przewidziano, za to najwięcej miejsca zajmuje salon.
          • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:04
            Służąca to często łóżko, a raczej barłóg, w kuchni miała, w ciągu dnia podwieszany pod sufitem.
          • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:10
            paszczakowna1 napisała:

> Prus bardzo narzekał w jednym z felietonów na rozkłady warszawskich mieszkań (t
            > akich dla stosunkowo zamożnych ludzi, robotnicze to oczywiście zupełnie inna ba
            > jka). Pokoje sypialne maleńkie, żadnego pomieszczenia, nawet najmniejszego, dla
            > służącej nie przewidziano, za to najwięcej miejsca zajmuje salon.

nawet nie na rozklad, tylko na ich urzadzenie przez mieszkancow - ze wlasnie najlepszy pokoj jest salonem, nawet gdy rodzina zycia towarzyskiego nie uprawia, ze sypialnie male i slabo wietrzone, ze wychodek jesli jest, to przy kuchni (smacznego) i woniejacy jak nieszczescie...

to samo mamy u Zapolskiej, trzypokojowe mieszczanskie mieszkanie (metraz przedwojenny) z sypialnia rodzicow, salonem i jadalnia, troje dzieci koczuje na szezlongach i kozetkach w pokojach ogolnouzytkowych, nikt w tym domu nie ma wlasnego kata, zeby odpoczac czy pouczyc sie w spokoju...
            • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 13:21
              O tym właśnie pisałam. Że dzieci często spały gdzie popadnie. Szczególnie chłopcy. No ale salon był tongue_out
              • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 13:38
                A na wsiach tzw. dobra izba, żeby księdza przyjąć.
                • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 13:59
                  Biała. Biała izba i czarna izba.
                  • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:19
                    Znam tylko dobrą i to nie z polskich źródeł.
                    • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:56
                      W Polsce to była biała izba. Otwierana na przyjazd lepszych gości, na święta i kiedy ksiądz chodził po kolędzie. Nooo, może jak swaty przychodziły tongue_out
                      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:59
                        Co za marnotrawstwo.
      • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:45
        Kiedyś miałam fazę na czytanie książek wspomnieniowych wink Takich z rozbudowanym opisem dzieciństwa. I ogólnie można stwierdzić iż prawo do prywatności, własnego kawałka podłogi nie mówiąc o pokoju było czymś praktycznie nieistniejącym poza najwyższymi klasami społecznymi. A i tak raczej dotyczyło dorosłych. W bogatych domach mieszczańskich było dużo pomieszczeń. Ale jak przychodziło do podziału pokoi między dzieci i rodziców to kończyło się na sypialni małżeńskiej, gabinecie ojca, jadalni, salonie, pokoju córek. A synowie jak byli starsi zaczynali spać po prostu na kanapce w salonie albo na jakiejś kozetce w jadalni. Z córkami często spała guwernantka. Jak nie było córek to z synami w pokoju spał guwerner albo jakiś kuzyn wzięty na czas nauki w gimnazjum. Posiadanie własnego pokoiku było bardzo rzadkie. Nawet jak dziecko było jedynakiem to często spało z opiekunem w pokoju. Albo jakąś uboższą krewną. Własne łóżko, nie wysiedziana kozetka w bogatych domach bywało luksusem. Podobnie układ pomieszczeń nie zapewniający prywatności. Piszę o zamożnych mieszczanach, o biedocie strach wspominać tongue_out Pokoje przechodnie z dwoma parami drzwi. Na korytarz i do drugiego pomieszczenia. Przez mieszkanie ciągle przetaczali się ludzie. A to sprzedawcy i dostarczyciele różnych rzeczy a to znajomi i krewni. A to rodzina przyjęta na czas nauki. Mam wrażenie, że dziś byśmy oszaleli tongue_out
        • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 16:21
          Ja to pamiętam że dla mojej babci normalne było że my dzieciaki śpimy w lozku wszyscy razem i tak na tapczaniki u babci spało sobie razem 4 dzieci…
          • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 18:27
            A to też. Na waleta i to podwójnego wink
        • 152kk Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 19:03
          Tryb życia ludzi był po prostu inny, więc i potrzeby były inne. Dzieci często uczyły się w domu, zwykle zamożne rodziny miały zamieszkująca nianię/guwernera, ale jednak osobę dla wszystkich dzieci, umieszczenie dzieci w jednym pokoju ułatwia ich ogarnięcie. Plus służące, kucharka, na jednym z planów widać też - że rzemieślnicy ( pewnie pracownicy męza) itp niespokrewnione osoby na stałe w domu. Zatem potrzeba wygenerowania przestrzeni dla tych osób (duża kuchnia, słuzbówki, osobne schody "od tyłu" itp) oraz przyzwyczajenie do braku prywatności. Poza tym tylko mężczyźni spotykali się ze znajomymi regularnie poza domem (praca, kluby dla panówwink, Kobiety i młodzież w zakresie życia towarzyskiego "na zewnątrz" nie mieli dużo opcji - ewentualnie teatr czy filharmonia, ale przecież nie na codzień, kobiety często nie pracowały lub pracowały w firmie męża. Więc ze znajomymi spotykały się po domach i potrzebowały na to przestrzeni reprezentacyjnej. Na prywatne sypialnie po prostu nie było już miejsca.
          • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 20:44
            Mimo wszystko spanie na kanapie w pokoju przechodnim to żadna atrakcja dla nastolatka tongue_out
      • profes79 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 20:06
        To okno to mogło być coś takiego, co było dosyć powszechne w blokach budowanych jakoś tuż po wojnie, gdzie takowe było pod sufitem między kuchnią i łazienką. Niewykluczone, że podyktowane to było względami bezpieczeństwa przy gazowym ogrzewaniu wody w łazience.
      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:34
        To był jakiś przodek tego malarza?
      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 05.08.25, 14:32
        Czy to był ten malarz bądź jego przodek?
    • snakelilith Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 12:07
      Jak na dzisiejsze warunki to te stewardessy niziutkie wtedy były. Poniżej 168 cm. By nie przewyższać głową niskich męskich pasażerów? wink
      • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 14:50
        Jak na tamte czasy to pewnie były wysokie
        • nick_z_desperacji2 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 14:58
          Teraz też to jest raczej wyższa-średnia niż "niziutka".
        • snakelilith Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:58
          No tak, Rita Hayworth i Marlene Dietrich miały "tylko" 168 cm, a jak ogląda się filmy z tymi aktorkami, to ma się wrażenie, że chodzi o kobiety bardzo wysokie, takie, które dziś mają powyżej 175 cm.
          Katharine Hepburn ze swoimi bardzo szczupłymi 172 cm uchodziła już prawie za żyrafę, a Lauren Bacall miała 174 cm i zawsze wśród innych aktorek na ekranie była najwyższa.
      • 00zxc00 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 17:53
        158-168cm to normalny wzrost dla kobiety. Chcieli po prostu zgrabne i szczupłe kobiety a nie wielkie baby.
        • hanusinamama Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 18:05
          miło wiedziec ze 168 i 60 kg to wielka baba smile śmiechłam
        • marta.graca Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 20:46
          A co ma wzrost do bycia szczupłym i zgrabnym?
        • snakelilith Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:48
          00zxc00 napisał(a):

> 158-168cm to normalny wzrost dla kobiety. Chcieli po prostu zgrabne i szczupłe
          > kobiety a nie wielkie baby.

Tak, oczywiście. Tylko by być modelką powinnaś mieć najlepiej pomiędzy 175 cm a 180 cm. Ciekawe dlaczego, chcą tam te wielkie baby. big_grin
          • wena-suela Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 14:02
            Dlatego, ze ubrania dobrze się prezentują na chudych androgynach, a projektanci męscy to w większości homoseksualiści i preferują takie sylwetki, nie wiedziałaś?
      • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 17:56
        W samolotach sufity są dość nisko, pewnie wygodniej i bezpieczniej jest poruszać się w nich przez wiele godzin osobom niezbyt wysokim.
        • snakelilith Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:45
          aandzia43 napisała:

> W samolotach sufity są dość nisko, pewnie wygodniej i bezpieczniej jest porusza
          > ć się w nich przez wiele godzin osobom niezbyt wysokim.
          >

Owszem, ale mimo tego stewardami, czyli męskimi stewardesami mogą być być faceci do 195 cm, albo 190 cm, w zależności od linii lotniczej. Myślę więc, że kobieta w okolicach 170 też się zmieści. I dziś takiego ograniczenia wzrostu kobiet nie ma. Dla obu płci jest ta sama granica.
          • ib_k Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:45
            No wtedy stewardesy obowiązkowo nosiły buty z obcasami więc właśnie były wyższe o te 5 cm.
    • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 12:51
      Szoklam sie, kiedy sie dowiedzialam od historyka medycyny, ze ta nieszczesna prusowska spalona w piecu Rozalka to bylo normalnie stosowane leczenie, i skuteczne - matka Rozalki po prostu przegrzala.
      • kochamruskieileniwe Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:32
        Tak. Koleżanki ojciec, pochodzący z Łomży, mówił, że wsadzanie do gorącego jeszcze pieca chlebowego. ( ale bez ognia) było stosowane jeszcze w połowie XX w.
        • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:42
          kochamruskieileniwe napisała:

> Tak. Koleżanki ojciec, pochodzący z Łomży, mówił, że wsadzanie do gorącego jesz
          > cze pieca chlebowego. ( ale bez ognia) było stosowane jeszcze w połowie XX w.

Podobnie jak zakopywanie w kupie gnoju (w miedzywojniu na pewno, w polowie wieku juz pewnosci nie mam) i to tez dzialalo* - cieplo i amoniak robily cuda ozdrowiencze.

*na niektore choroby rzecz jasna, nie na wszystkie tongue_out
          • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:27
            Bezdomne dzieciaki zakopywały się w kupie gnoju, żeby zimą przetrwać mrozy.
            W międzywojniu, za Janickim.
            • tiffany_obolala Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 13:46
              Zakopywanie chorych po szyję na wysypisku śmieci aka Gnojna Góra (tuż obok Zamku Królewskiego w Warszawie) było popularną "metodą" leczenia syfilisu... Może faktycznie trzymanie w ciepełku coś dawało?
              • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:20
                Że też od fetoru nie umarli.
                • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:29
                  anajustina napisała:

> Że też od fetoru nie umarli.

Przypomniało mi się stare powiedzenie: "Od smrodu jeszcze nikt nie umarł, a z zimna dwie armie" cool
                  • helka.na.zakrecie Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 22:43
                    chatgris01 napisała:

> anajustina napisała:
                    >
                    > > Że też od fetoru nie umarli.
                    >
                    >
                    > Przypomniało mi się stare powiedzenie: "Od smrodu jeszcze nikt nie umarł, a z z
                    > imna dwie armie" cool
                    >
                    Ja znam inaczej:
                    Od smrodu jeszcze nikt nie umarł, a od świeżego powietrza całą armia napoleońska ..
                    >
                    • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 23:44
                      big_grin
              • babcia47 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 21:29

> Zakopywanie chorych po szyję na wysypisku śmieci aka Gnojna Góra (tuż obok Zamk
                > u Królewskiego w Warszawie) było popularną "metodą" leczenia syfilisu... Może f
                > aktycznie trzymanie w ciepełku coś dawało?
                A cóż innego robi nasz szanowny organizm by bronić się przed patogenami? Włącza się gorączka!! To nie jest skutek choroby tylko reakcja obronna organizmu! Dlatego nie powinno się jej zbijać jeżeli nie bierze się antybiotyków bo one powyżej 38 st nie działają lub gdy jest zbyt wysoka i zbyt wyniszcza organizm
          • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:59
            Jak mój brat był mały (czyli ponad 50 lat temu wink ) to często chorował na drogi oddechowe. Rodzicom lekarz zalecił zabranie syna w góry. Pojechali do Zakopanego, był kulig no i matka się zgadała z woźnicą, że syn często na gardło chory. To woźnica kazał mu usiąść obok niego na koźle. Zaraz za zadem konia i wdychać te opary (końskiego gnoju de facto) bo to podobno było bardzo pomocne przy takich schorzeniach wink
            • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:55
              heca007 napisała:

> i wdychać
              > te opary (końskiego gnoju de facto) bo to podobno było bardzo pomocne przy taki
              > ch schorzeniach wink

Tę samą metodę (wdychanie oparów z końskiej stajni na leczenie płuc i dróg oddechowych) opisała Lucyna Legut w "Jak złapać męża, czyli skok stulecia" z początku lat 70 (kuracja jest tam wspominana z przeszłości, odbyła się na przełomie lat 40/50).
              • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:31
                Jako dziecko czytałam ksiązkę z klechdami i legendami i był opis, starca ( "starca") którego "połamało", bolały go plecy, nie mógł się ruszać itd ( korzonki ?) i w ramach leczenia na 3 dni i 3 noce zakopano go w gnoju ( wystawała tylko głowa) wink
                • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:37
                  No to porządnie wygrzał te korzonki, mogło nawet pomóc, ale gorąca kąpiel/gorące źródło byłyby jednak przyjemniejsze big_grin
                  • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:41
                    chatgris01 napisała:

> No to porządnie wygrzał te korzonki, mogło nawet pomóc, ale gorąca kąpiel/gorąc
                    > e źródło byłyby jednak przyjemniejsze big_grin
                    >
                    wygrzał, wygrzebał się z tego gówna-dosłownie i w przenośni wink
                    i gorące kąpiele niekoniecznie byłyby lepsze-no bo jak to zorganizować na wsi ? długie przebywanie w wodzie ( gorącej!) mogłoby skutkować również maceracją skóry, ) o stałej temperaturze, ktoś musiałby go pilnować żeby sie nie utopił gdy spał ( gdyby miało to trwac dłużej ). A tak mógł jeść spać defekować ( coś kojarzę że jakieś zwierzę zaczęło go skubać, darł sie i wołał o pomoc)
                    • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:43
                      Pewnie szczur :p one niczym nie gardzą, staruch w gnoju solo przekąska :p
                      • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:43
                        Spoko*
                        • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:54
                          nie, skubała go koza albo krowa

drąca się głowa starucha to kiepska przekąska właśnie, mało mięsa-no może oczy byłyby smaczne miękkie i mokre ale reszta? pff
                          • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:56
                            Dla szczura? Dla szczura najlepszy byłby mózg, ale najpierw musiałby się do niego dostać...
                            A że staruch drący, ale unieruchomiony, to akurat szczur szybko ogarnie, że nic mu nie zrobi :p
                            • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:00
                              hm
                              najłatwiej byłoby się przegryźć przez twarzoczaszkę albo wleźć do tej drącej się mordy suspicious
                              • kk345 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 18:22
                                Psychopatki smile
    • nick_z_desperacji2 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 14:46
      prawie całe życie myślałam, że Bartosz Głowacki miał na imię Bartosz. No nie, to był Wojciech tongue_out
      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:41
        No bo on zmienił.
    • zla.m Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:12
      W "kulturalnym" dwudziestoleciu międzywojennym studenci uniwersytetów umawiali się na ustawki, jakich nie powstydziłby się szanowny prawie-już prezydent. Wtedy elementem stroju była laska (w jakichś wspomnieniach było to nawet określane jako "laga") i tymi właśnie solidnymi laskami studenci się napiep..... eeeee.... tarmosili.
      • nick_z_desperacji2 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:19
        W starożytnych Atenach istniały gangi młodzieżowe.
        • memphis90 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:29
          Rzymianie starożytni kazali po ścianach grafitu typu „ tu srałem”.
          • memphis90 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:30
            🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ mazali grafitti
      • advanced48 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 19:55
        W LATACH dwudziestych mój Tato musiał, jako członek Bractwa, odbyć swoją Mensure, ale było to obwarowane szczegółowym przepisami.
    • marileskrzys Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 15:44
      Mało znaną ciekawostką są tzw. "nakłady poniemieckie", wprowadzone po wojnie przez komunistów. Podczas okupacji Niemcy zajmowali co bogatsze domy należące do ludności polskiej. Szczęśliwiec przenosił się dwie ulice dalej, a mniejszy szczęściarz trafiał do obozu czy na roboty w Rzeszy. Niemcy często dokonywali w tych domach modernizacji- budowali jakieś pseudo-schrony w piwnicach, stawiali tandetne przybudówki, "modernizowali" kanalizację skradzionymi rurami itp.

Myślicie pewnie, że polski właściciel po powrocie z obozu mógł normalnie zamieszkać we własnym domu. Otóż nic bardziej mylnego. Przychodziła komisja rzeczoznawców i za te niemieckie przeróbki trzeba było SŁONO ZAPŁACIĆ choć często byly one ewidentną dewastacją, a polski właściciel przecież nie miał na ich powstanie żadnego wpływu. Nie dość, że przesiedziałeś okupacje w obozie albo mieszkając na jakimś strychu to jeszcze musiałeś słono zapłacić za modyfikację (a często zdemolowanie własnego domu). Często była to równowartość rocznej-dwuletniej pensji urzędnika albo inżyniera.
      • simply_z Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 22:42
        Podobnym kuriozum było kwaterowanie lokatorów za czasów komuny. Kupa ludzi mieszkała z obcymi ludźmi. Moja ciotka, do lat 90-tych! w swoim całkiem sporym mieszkaniu z ogrodem ( w kamienicy), posiadała osobny pokój, w którym mieszkała lokatorka.
        • kochamruskieileniwe Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 05:20
          Mieszkam w domu, w którym po wojnie były... 4 mieszkania kwaterunkowe. Dom nie jest duży...
          Zresztą w większości domów w tej dzielnicy tak było. Potem nastąpiło odzyskiwanie własności przez właścicieli.
          Głód mieszkaniowy wpo wojnie (w Warszawie) był ogromny. W Śródmieściu, ocalałe kamienice, oprócz tych uprzywilejowanych) duże mieszkania były podzielone na mniejsze. Częściowo jednopokojowe ze wspólna kuchnia i łazienką. Takie mieszkania jeszcze funkcjonują.
        • advanced48 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 08:29
          To było "kuriozum"? W społecznym interesie było zapewnienie dachu nad głową bezdomnym zamiast wygody posiadacza kilku pokojowego mieszkania, tym bardziej że ci dokwaterowani byli potrzebni do odbudowywania kraju.
          • simply_z Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 11:22
            Taaa, zwlaszcza jak ktos mial dwa pokoje i w drugim lokatorow.
            • kk345 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 18:24
              Spoko, przestało istnieć jakieś 70% budynków mieszkalnych, ale grunt, żeby szczęśliwcy mieli salon i sypialnię, c'nie?
              • bulzemba Re: Ciekawostki historyczne 07.08.25, 07:52
                Salon i sypialnie? A twoją rodzinę stanowiły trzy pokolenia w tym kilkoro dzieci.
    • tiffany_obolala Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 16:26
      Ja uwielbiam czytać anonse matrymonialne z międzywojnia smile

A z ciekawostek - myślałam, że skoro odbudowa Warszawy jest na liście UNESCO, to był to jakiś ewenement na skalę światową. Okazuje się, że w Belgii jest co najmniej kilka miast zniszczonych doszczętnie w czasie I WŚ, a potem dość starannie odbudowywanych, m.in. starówka w Ypres (też zresztą na liście UNESCO).
    • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 16:48
      W sumie trochę historyczne : "globus "kojarzony z ogromnym bólem głowy/migrena nie istnieje. "Globus"to nazwa przypadłości określającej problemy z przełykaniem, "klucha w gardle",zaciskanie gardła
      • memphis90 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:34
        „Globus” to przecież od zawsze były dolegliwości związane z nadmiernymi nerwami/kobiecą histerią, a nie migrena…
        • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:29
          memphis90 napisała:

> „Globus” to przecież od zawsze były dolegliwości związane z nadmiernymi nerwami
          > /kobiecą histerią,

objawiające się bólem głowy/tak się mówiło o bólach głowy

wciąz wiele osób słysząc globus myśli :ból głowy

>
          • elinborg Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:22
            Ja też globusa kojarzę z bólem głowy. Nawet czasem tak mowię🤭
            • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:32
              elinborg napisała:

> Ja też globusa kojarzę z bólem głowy. Nawet czasem tak mowię🤭

no więc własnie wink
              a to z bólem głowy nie ma nic wspólnego wink
    • lauren6 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 17:46
      Jeszcze jako ciekawostkę historyczną wrzucę taki artykuł:
      szlachtapolnocnegomazowsza.pl/drobna-szlachta-w-powiatach-plonskim-i-plockim/

Zawiera dużo informacji o zwyczajach drobnej szlachty, ale również tej zamożniejszej, i chłopów.
      • nangaparbat3 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 18:58
        Ciekawy. Święty Mikołaj na wilku lub zgoła w wilka przedzierzgniety - bezcenny 😊
    • 00zxc00 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 17:57
      Ja niedawno czytałam książkę o romansach wśród polskiej szlachty i arystokracji i romansowali na potęgę, zarówno mężczyźni jak i kobiety, czasem tajnie a czasem całkiem jawnie, a czasem to była tajemnica Poliszynela. To tylko współczesnym zawsze się wydaje, że to oni wynaleźli seks pozamałżeński, a ich pradziadkowie i prababki żyli z jedną osobą do śmierci. wink
      • hanusinamama Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 18:07
        Ze tak powiem...Amerykę odkryłaś. Nie wiem kto niby uważa, ze seks pozamałżeński to nowość...
        • briar_rose Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 19:21
          Wśród ludzi, którzy zawierali związki małżeńskie z wszelkich możliwych powodów, poza miłością, musiało się tak dziać. Zdradzali się na potęgę. Szczęsny Potocki miał z pierwszą żona jedenaścioro dzieci i prawdopodobnie tylko najstarszy syn był jego potomkiem. Nawet nie bawili się w mydlenie oczu światu. Gdy zawarł kolejny związek małżeński Zofią Wittową, ta zaczęła mu rodzić dzieci-wnuki, ojcem ich był pasierb xD
          • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 19:23
            Chyba tylko ostatniego.
          • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 20:57
            Maria Walewska została szybko wydana za mąż bo była w ciąży z dzieckiem prawdopodobnie generała Suworowa (nie tego tongue_out). Zgrzybiały mąż uznał dziecko urodzone niespełna pół roku po ślubie a nawet dowodzono podobieństwa syna do ojca big_grin Za to drugi syn Walewskiej z Napoleonem uparcie twierdził, że jego ojcem jest naprawdę stary Walewski i obrażał się na porówniania z Cesarzem chociaż był do niego podobny.
          • lauren6 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 22:09
            Izabela Czartoryska prawdopodobnie nie urodziła mężowi ani jednego dziecka.

Najtragiczniejsza była historia jej córki Cecyli. Początkowo dziewczynka wychowywała się we Francji, bo matka nie mogła jej oficjalnie uznać. Po wybuchu rewolucji przyjechała do Polski, zamieszkała u Czartoryskich i zakochała się ze wzajemnością w swoim przyrodnim bracie. Wtedy matka ujawniła im rodzinną tajemnicę, że są rodzeństwem.
            • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 22:23
              Pierworodna Teresa była córką męża, ale faktycznie tylko ona.
              Biorąc pod uwagę, że mąż Izabeli był jednocześnie jej ciotecznym wujem, to raczej lepiej...
              • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:27
                chatgris01 napisała:

> Pierworodna Teresa była córką męża, ale faktycznie tylko ona.
                > Biorąc pod uwagę, że mąż Izabeli był jednocześnie jej ciotecznym wujem, to rac
                > zej lepiej...
                >
                Ja się kiedyś poważnie zastanawiałam czy mąż Izabeli nie był gejem. O jego romansach nie jest głośno (może było głośno kiedy żył), wydawał się być kompletnie nie zazdrosny a nawet nie zainteresowany jej życiem intymnym i jej cielesnością. Dzieci uznawał za swoje i chyba nawet lubił trochę. No gej czystej wody smile
                • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:37
                  aandzia43 napisała:

> chatgris01 napisała:
                  >
                  (może było głośno kiedy żył),
                  >
                  >
                  >

Było głośno, kochanki miał liczne i ogólnie uganiał się za kobietami intensywnie.
                  Takie małżeństwa, że każde z małżonków swobodnie romansowało sobie po swojej stronie, było wtedy sporo, wiek XVIII słynął z libertynizmu. We Włoszech i Hiszpanii to amant damy był nawet całkiem oficjalny i wychodzili we trójkę z mężem (do teatru, opery, na przyjęcia oraz promenady/przejażdżki).
                • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:53
                  aandzia43 napisała:

> Ja się kiedyś poważnie zastanawiałam czy mąż Izabeli nie był gejem. O jego roma
                  > nsach nie jest głośno (może było głośno kiedy żył),

Bylo, bylo. Przypisywano mu m. in. ojcostwo corki carowej Elzbiety smile

>wydawał się być kompletnie
                  > nie zazdrosny a nawet nie zainteresowany jej życiem intymnym i jej cielesnością
                  > . Dzieci uznawał za swoje i chyba nawet lubił trochę.

Zona go tak sobie obchodzila, to co mial byc zazdrosny czy przejety. A dzieci uznawal, bo z zona (a i z niektorymi jej kochankami) byl na tyle blisko spokrewniony, ze tak czy siak majatek przypadajacy dzieciom pozostawal w rodzinie tongue_out
                  • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:49
                    "przejety. A dzieci uznawal, bo z zona (a i z niektorymi jej kochankami) byl na tyle blisko spokrewniony, ze tak czy siak majatek przypadajacy dzieciom pozostawal w rodzinie tongue_out"

Też mi to przyszło do głowy. I przemawia do mnie jako ewentualny powód stoicyzmu męża wink
                  • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:02
                    tt-tka napisała:

> Bylo, bylo. Przypisywano mu m. in. ojcostwo corki carowej Elzbiety smile

>
                    Nie, kochankiem carowej Elżbiety był Czartoryski syn (Izabeli i, prawdopodobnie, księcia Riepnina).
                    • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:34
                      chatgris01 napisała:

> tt-tka napisała:
                      >
                      >
                      > > Bylo, bylo. Przypisywano mu m. in. ojcostwo corki carowej Elzbiety smile
                      >
                      > >
                      > Nie, kochankiem carowej Elżbiety był Czartoryski syn (Izabeli i, prawdopodobnie
                      > , księcia Riepnina).

Twoja racja, pomylilam Czartoryskich (tam trudno odroznic syna od ojca, gdy syn byl jednoczesnie siostrzencem czy tam ciotecznym wnukiem wlasnego ojca po matce big_grin)

Ale upierac sie bede, ze gejami nie byli, ani tatko, ani syn.
                      • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:38
                        Nie, zdecydowanie nie byli, żaden.
                    • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:39
                      Czyli Adam Michał od Hotelu Lambert?
                      • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:47
                        Adam Jerzy. Od Hotelu Lambert, tak.
                        • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:49
                          Tfu, oczywiście Jerzy.
                  • mdro Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:24
                    Akurat oni (Czartoryscy znaczy się), po początkowej niechęci, nawet się polubili.
                    Btw. styl ich życia stanowił sensację i w tamtych czasach, np. w którymś pamiętniku z podróży po Polsce są opisani jako istni celebryci wink.
                • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:56
                  Czasy były inne. Tych ludzi od początku nic nie łączyło poza umową społeczna.
                  • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:43
                    ichi51e napisała:

> Czasy były inne. Tych ludzi od początku nic nie łączyło poza umową społeczna.

Wiem jakie były czasy, ale nie każdy swobodnie żyjący pan i tolerujący swobodę życia żony chciał firmować swoim nazwiskiem, tytułami i majątkiem bękarty. Często robiono swoje/troje dzieci na początku małżeństwa (obowiązkowo syna) i dyskretnie oddalania się od siebie. Ale ewentualne następne dzieci żony często były dyskretnie rodzone i oddawane na wychowanie. Czartoryski uznał nie jakieś jedno zaplątane, ale właściwie całą gromadkę (poza Cecylią, bo tej już nie mógł, choćby bardzo chciał wink ) Chłop miał psyche.
                    • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:59
                      Ale te dzieci i tak miały w sobie krew Czartoryskich, po matce, a oprócz tego miała je prawie wszystkie z diukami, książętami, królami i hetmanami (oprócz właśnie Cecylii, podobno z guwernerem czy kimś podobnym i to podobno też była przyczyna, dla której jej nie uznał).
                      • mdro Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:45
                        Cecylia była córką Kazimierza Rzewuskiego, więc też arystokraty (aczkolwiek oczywiście niższej rangi niż Czartoryscy). Brak uznania przez męża był zdaje się spowodowany tym, że Adam i Izabela w krytycznym okresie przez dłuższy czas akurat przebywali w sporej odległości od siebie (ona we Francji, on w Polsce).
                        • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:55
                          Masz rację, pomieszali mi się.
                      • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:52
                        chatgris01 napisała:

> Ale te dzieci i tak miały w sobie krew Czartoryskich, po matce, a oprócz tego m
                        > iała je prawie wszystkie z diukami, książętami, królami i hetmanami (oprócz wł
                        > aśnie Cecylii, podobno z guwernerem czy kimś podobnym i to podobno też była prz
                        > yczyna, dla której jej nie uznał).
                        >

Wydaje mu się że Cecylii nie uznał bo urodziła się kiedy byli oddzielnie w długich podróżach i nie widzieli się dwa lata. A Izabela miała Cecylię chyba z Branickim
                        • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:58
                          aandzia43 napisała:

>
                          > Wydaje mu się że Cecylii nie uznał bo urodziła się kiedy byli oddzielnie w dług
                          > ich podróżach i nie widzieli się dwa lata.

Tak.

A Izabela miała Cecylię chyba z Branickim

Z Rzewuskim, jak wyżej napisała Mdro.
                          Z Branickim miała piękną Zofię (po mężu Zamoyską).
                          >
                          >
                          • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:34

>
                            > A Izabela miała Cecylię chyba z Branickim
                            >
                            > Z Rzewuskim, jak wyżej napisała Mdro.
                            > Z Branickim miała piękną Zofię (po mężu Zamoyską).
                            > >

No tak, chłopcy mi się pomylili tongue_out
                            • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:03
                              Izabella pewnie też się sama w tym mętliku gubiła.
                    • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:57
                      Powstała ciekawa ksiązka o pozamałżeńskich dzieciach arystokratów z chłopkami, ich dalszych losach, kontaktach między arystokratami i ich chłopskimi krewnymi.

Michał P. Garapich, "Dzieci Kazimierza", 2019.
                      lubimyczytac.pl/ksiazka/4880280/dzieci-kazimierza
                    • paszczakowna1 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 22:28
                      > Ale ewentualne następne dzieci żony często były dyskretnie rodzone i oddawane na wychowanie. Czartoryski uznał nie jakieś jedno zaplątane, ale właściwie całą gromadkę (poza Cecylią, bo tej już nie mógł, choćby bardzo chciał wink ) Chłop miał psyche.

Konstanty Jabłonowski usynowił dziecko, które jego żona miała (jak z największego koszmaru/najskrytszej fantazji seksualnej polskiego prawaka) z czarnoskórym lokajem.
                      • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 23:05
                        paszczakowna1 napisała:

> > Ale ewentualne następne dzieci żony często były dyskretnie rodzone i odda
                        > wane na wychowanie. Czartoryski uznał nie jakieś jedno zaplątane, ale właściwie
                        > całą gromadkę (poza Cecylią, bo tej już nie mógł, choćby bardzo chciał wink )
                        > Chłop miał psyche.
                        >
                        > Konstanty Jabłonowski usynowił dziecko, które jego żona miała (jak z największe
                        > go koszmaru/najskrytszej fantazji seksualnej polskiego prawaka) z czarnoskórym
                        > lokajem.

No ten to już naprawdę miał psyche big_grin
                        Szczęsny Potocki z pierwszą żoną, bogatą, inteligentną i i obrotną Józefiną Amalią z Mniszków miał oficjalnie jedenaścioro dzieci, ale zrobił samodzielne tylko kilkoro pierwszych. Zastanawiam się czy ten stoicki spokój panów nie wynikał często z dobrej pozycji prawnej i majątkowej żon.
            • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:20
              Czartoryska miała na twarzy dzioby po ospie, ale za to miała bardzo ładne zęby, o co w tamtych czasach wcale nie było łatwo, bo wiadomo jak z higieną było.
              Info od kochanka!
              • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:21
                Podobno drzewiej czarne zęby były powodem do dumy, że stać nas na jedzenie słodyczy.
                • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:32
                  W dawnej Japonii to w ogóle damy sobie specjalnie czerniły zęby, bo białe jako wystająca część szkieletu były uważane za nieprzyzwoitość...
                • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:10
                  Szczególnie brzydkie zęby miała cesarzowa Jozefina Bonaparte. Podobno liczne braki zębów oraz wiele krzywych
                  • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:13
                    I chyba dzioby po ospie też miała. Straszne zęby mieli też Jerzy Waszyngton i król Bawarii Ludwik.
                    • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:32
                      Nie, Józefina cerę miała ładną, bez dziobów (i zadziwiająco mało zmarszczek).
                      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:33
                        To która miała dzioby?! (Oprócz Izabeli i podobno Elizabeth Taylor)?!
                        • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:35
                          Elizabeth T. z pewnością żadnych dziobów nie miała. Izabela owszem, ale miała taki wdzięk i seksapil, że nie miały znaczenia.
                          • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:02
                            Podobno miała, tylko mocny makijaż nosiła.
                  • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:31
                    Józefina w dzieciństwie objadała się trzciną cukrową i to jej zniszczyło zęby, ale wyspecjalizowała się w uśmiechach bez otwierania ust a la Gioconda oraz w ukrywaniu dołu twarzy za wachlarzem. Była wielką kokietką (i elegantką, świetnie się ubierała).
                  • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:12
                    Cesarzowa Sisi miała brzydkie zęby. Niektórzy piszą, że zepsute ale raczej po prostu krzywe. Co wypomniała jej na poczatku małżeństwa teściowa. Odtąd Sisi starała się nie uśmiechać z otwartymi ustami tongue_out To był jej duży kompleks.
            • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:27
              Tak, historia Cecylii też mną wstrząsnęła. I jeszcze silny związek emocjonalny, miłość siostrzana plus pewnie poczucie odpowiedzialności - Maria, siostra starsza od Cecylii kilkanaście lat, opiekowała się nią do końca długiego życia jednej i drugiej. Piękne i smutne.
            • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:35
              Ja to się dziwię szczęściu Czartoryskiej, która urodziła tyle dzieci, nie zmarła w połogu i dożyła 90 lat wink
              • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:42
                Ona musiała mieć bardzo silny system odpornościowy, jako 15latka (tuż przed ślubem) przeszła ospę (czarną!) i przeżyła, a śmiertelność przy tej chorobie wynosiła wtedy od 30 do 95% (zależnie od odmiany).
              • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:13
                Być może długowieczność genetyczna. Jej mąż żył zresztą podobnie długo- 89 lat, a syn- Adam Jerzy dożył 91 roku życia.
      • kk345 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 18:25
        > czasem to była tajemnica Poliszynela.
        Kto to był ten Poliszynel? big_grin
        • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 18:35
          pl.m.wikipedia.org/wiki/Poliszynel
          • kk345 Re: Ciekawostki historyczne 05.08.25, 12:05
            W przypadku tajemnicy, to poliszynel, nie Poliszynel. Na pewno to wiesz big_grin
            • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 05.08.25, 12:24
              Czepialstwo :p zwrot wywodzi się od imienia realnej postaci z komedii dell arte więc napisanie z wielkiej również nie jest błędem raczej dziwactwem i nadgorliwością.
      • babcia47 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 21:40
        Ja dla odmiany czytałam że czasy średniowiecza wcale nie były tak pruderyjne jak się wszystkim wydaje a wręcz wielu współczesnych by się zgorszyło gdyby nagle zostało w te czasy przeniesionych. Przekonanie jak wyglądały ówczesne obyczaje wzięły się z literatury i poezji rycerskiej, pobłogosławione przez kościół tyle że z rzeczywistością miało to niewiele wspólnego. Nawet mnisi i księża nie byli tacy świeci tym bardziej że celibat dopiero zaczynał obowiązywać
        • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 21:46
          Łaźnię publiczne były ciagle jeszcze norma i to koedukacyjne. Dopiero chyba epidemie przystopowaly
          • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 22:00
            To jeszcze nic. W Rzymie toalety były grupowe...
            • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 22:12
              Nie tylko w Rzymie! W Austrii jest pozostałość rzymskiej osady Carnatum i tam jest skansen zrobiony.Defekacja była niemalże czynnością towarzyską. Do dziś tego typu toalety są w Chinach
              • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 22:13
                Zdjęcie ze skansenu nie z Chin te Chińskie są dość okropne ta z tym drewnianym blatem była bardzo przyjemna.
    • kochamruskieileniwe Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:40
      Przeglądając historię osiedla wsm na Żoliborzu w Warszawie (tzw szklane domy) zobaczyłam jak wyglądało polepszanie warunków życiowych klasy robotniczej, której stać było na te mieszkania. Mieszkanie tzw półtorej izby było często zamieszkane przez rodzinę z trójką dzieci.

Inny tryb snu. Opisany w różnych (np. Lata 20. czy 30. ub. w.) kronikach kryminalnych relacjonujących przesłuchania np świadków. Takich z klasy ciężko pracującej i nie. Raczej tzw niziny społeczne - jak ich wtedy określano.
      " było to po pierwszym śnie" Spać chodzono wczesnie- ze względu na oszczędności związane z oświetleniem. Potem była przerwa o drugi sen do momentu wstania o rozpoczęcia nowego dnia.
      • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:50
        Tak, stąd podkurek, posiłek, który zanikł.
        • kochamruskieileniwe Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 21:52
          No właśnie.
      • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 22:26
        W średniowieczu podobno tak spano. Z powodu braku światła. Kładziono się wcześnie, potem po północy wstawano, robiono co tam się dało i znowu spano do świtu, kiedy trzeba było wstawać żeby wykorzystać pierwsze promienie słoneczne. Podejrzewam, że teraz chodzilibyśmy jak zombie po takiej technice spania wink A wypadki samochodowe byłyby o wiele częstsze.
        • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 22:27
          Jeszcze do XIX wieku tak sypiano (Wańkowicz opisywał).
          • beneficia Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 08:58
            No gdzie sens, z powodu braku światła wstawali po północy?
            • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:07
              Też tego nie rozumiem. Może chodzili jednak za wcześnie spać?
            • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:20
              Nie z powodu braku światła, tylko podobno taki jest fizjologiczny rytm dobowy snu wyborcza.pl/7,145452,18185986,jak-sypiali-nasi-przodkowie-osiem-godzin-to-mit.html
              • dariamax Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:35
                Ja tak spałam, przez jakiś czas, byłam lepiej wyspania niż teraz jak próbuję spać w jednym kawałku.
                • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 20:52
                  A teraz nie możesz też tak robić? Skoro Ci ten system odpowiadał.
          • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 22:06
            Dawnymi czasy to ludzie podobno sypiali w pozycji prawie siedzącej. Dobrze, że z tego zrezygnowali.
            • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 23:52
              Bo pozycja leżąca kojarzyła im się z łożem śmierci. Tak leżały osoby zmarłe.
        • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 08:37
          Mój teść tak sypia😅 kładzie się o 20, wstaje o 1 w nocy i potem znów się kładzie koło 4 i śpi do 7 :p
          • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 19:04
            Ja tak ostatnio sypiam. Przysypiam nad iv około 21. Budzę się o 1. Idę do łóżka i zasypiam około 3...
    • la_felicja Re: Ciekawostki historyczne 09.07.25, 22:02
      Planet to bardzo ciekawa jednostka chorobowa
      • paola.brunetti Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:36
        Uważano wtedy, że nagła śmierć, której nie umiano wyjaśnić, następowała na skutek negatywnego wpływu planet. Żeby umiejscowić moment sporządzenia powyższego spisu w historii medycyny, zaledwie 4 lata wcześniej William Harvey opisał, w jaki sposób działa serce i że krew krąży w naczyniach w obiegu zamkniętym, tak więc pełno było różnych dziwacznych teorii i wierzeń.
    • memphis90 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 06:53
      Mnie fascynuje historia Artemisii Gentilesi, barokowej malarki. Wcześnie osierocona przez matkę, wychowywana była przez ojca, malarza i wyrosła tak nie do końca na ideal damy tamtych czasów. Wg źródeł została zgwałcona przez współpracownika ojca, Tassiego, niemniej jednak po tym wydarzeniu pozwalała Tassiemu wielokrotnie odwiedzać swoją alkowę. Dopiero po kilku miesiącach, kiedy kochanek nadal nie realizował obietnicy małżeństwa oraz założenia wspólnej pracowni malarskiej, poskarżyła się ojcu. Sprawa gwałtu trafiła do sądu, który to poddał Artemisie torturom, by potwierdzić jej zeznania. Artemisia nie odwołała swojej wersji nawet podczas 3x miażdżenia palców! Tassi został wyrzucony z Rzymu, a Artemisia wydana za mąż za jakiegoś nieszczęśnika. Po wyjeździe z Rzymu i zyskaniu sławy Artemisia nawiązała sporo, sporo romansów…

I teraz mnie zastanawia - był gwałt + romans czy może sam romans + zemsta na niedotrzymane obietnice…? 🤔 Artemisia była wyjątkowo charakterna…
      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 07:14
        I mimo tych zmiażdżonych palców wciąż malowała?
        • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:09
          To było chyba bardziej narzędzie sprawiające ból niż faktycznie miażdżące jako że było z liny jak rozumiem.
      • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:00
        I te obcięte głowy Holofernesa tak dla funu malowała?
        W sumie, może zapotrzebowanie było?
        • memphis90 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:31
          No cóż - romans, brak obiecanego ślubu i brak obiecanej pracowni może pchnąć do zemsty (choćby wyrażonej umieszczaniem rysów eks-kochanka/gwalciela w każdym marnie kończącym mężczyźnie na malowanym obrazie) tak samo, jak romans rozpoczęty gwałtem… I to mnie właśnie zastanawia w tej historii.
    • andaba Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:36
      Bardzo fajny wątek.

Ale powiedzcie mi kobiety, znające angielski nawet perfekt, ale nie będace tłumaczkami - jesteście w stanie po przeczytaniu listy z pierwszego postu wiedzieć co to za choroba po polsku? poza tak oczywistymi, jak gangrena, fistula, czy convulsion?
      Bo te nazwy są mniej podobne do łacińskich, niż polskie...

• szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:40
        No skąd, wiele z tych " chorób" to właściwie żadne jednostki chorobowe + tych terminów od dawien dawna się nie używa. Np. Consumption nie znaczy, że ktoś gościa zjadł, tylko że "jakas" choroba, nie wiadomo jaka, go " strawiła" .
        Te przyczyny śmierci to tak nie do końca diagnozy medyczne:p
        • paola.brunetti Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 11:45
          Consumption to akurat tłumaczy się jako suchoty, czyli formę gruźlicy. Część z tych terminów powyżej funkcjonuje w języku medycznym do dzisiaj, a niektóre już zanikły.
        • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:43
          To niczy tłumaczenie pewnego starego filmu na polski. Aktor mówi - "my gay days are over". Lektor tłumaczy - "przestaje się umawiać z mężczyznami".
          • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:44
            😳
      • mmoni Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 17:14
        tu jest dosyć dobrze przetłumaczone na dzisiejszy angielski
        www.reddit.com/r/coolguides/comments/f3c2hi/comment/fhitmr0/
    • elinborg Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:49
      Historia gentlemana Jacka, czyli Ann Lister.
      Zaczęłam ogladać serial na HBO i stwierdziłam, że takie głupoty wymyślają, że Bridgertonowie wysiadają.
      No i doczytałam, że to faktycznie istniejąca postać.. Pierwsza połowa XIX wieku, właścicielka sporego majątku, choć nie arystokratka, jest lesbijką, ubiera sięcw męskim stylu i w takim działa na polu uczuciowym i nie tylko, jak na tamte czasy rzecz jasna. Pierwsza uwiedziona dziewczyna w szkole,ćw internacie, a potem już cała lista.. Dwa " małżeństwa" czyli prywatne ślubowanie w kościele, drugie z bogatą dziedziczką, wybraną dla pieniędzy właśnie, ale potem jednak spełnione uczuciowo, choć podobno nie całkiem szczęśliwe, bo różnica charakterów..
      Majątek kochanki Ann Lister wykorzystywała do zakładania kopalni, budowy kasyna i hotelu, ulepszania posiadłosci. Samodzielne dokształcanie, zdolności matematyczne, zainteresowanie medycyną (brała udział w sekcjach zwłok). Do tego podróże, romanse, górskie wedrówki.
      Oraz prowadzenie dziennika, szczegółowego, z opisem erotycznych dokonań ( to szyfrem), dopiero niedawno w pełni odczytany.
      I jeszcze, zupełnie nieoczywista, akceptacja najbliższej rodziny. Anne Walker, czyli "żona" nr 2 mieszkała razem z Ann Lister w jej posiadłości razem z jej ciotką i ojcem.
      • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 09:56
        Też faktycznie istniejąca postać: pl.wikipedia.org/wiki/Charles_d%E2%80%99%C3%89on
        • elinborg Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:24
          chatgris01 napisała:

> Też faktycznie istniejąca postać: pl.wikipedia.org/wiki/Charles_d%E2%80%99%C3%89on
          >

Dla mnie jednak francuski dwór to co innego niż angielska prowincja. I oczywiście nie chodzi mi o samą postać Ann Lister, jej orientację i zdolności, tylko o eksponowanie przez nią swojej inności, odwagę życia po swojemu, dążenie do samorealizacji, szczęścia.
          Jej partnerki w końcu wychodziły za mąż, rodxiły dzieci, albo niestety kończyły w zakładach psychiatrycznych. Ona twardo postępowała po swojemu.
      • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:11
        Doczytaj jeszcze co stało się z kochanką po śmierci Ann.
        • elinborg Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:27
          Ależ doczytałam. Wylądowała w tym samym zakładzie dla psychicznie chorych co pierwsza kochanka Lister.
          Jest jeszcze więcej faktów, o których nie napisałam.
          • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:31
            elinborg napisała:

> Ależ doczytałam. Wylądowała w tym samym zakładzie dla psychicznie chorych co p
            > ierwsza kochanka Lister.
            > Jest jeszcze więcej faktów, o których nie napisałam.

No to u nas jednak az tak zle nie bylo
            partnerka Konopnickiej zostala pogoniona przez spadkobiercow poetki, ale do psychiatryka nikt jej nie wpakowal, ani nawet nie probowal, o ile pamietam - wlasnosc to wlasnosc, swieta sprawa, a prowadzenie sie zgola drugorzedna smile
            • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:33
              Chyba aż tak jej nie pogonili skoro w pierwszym rzucie udało się ją pochować w grobie z Konopnicka.
              • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:38
                ichi51e napisała:

> Chyba aż tak jej nie pogonili skoro w pierwszym rzucie udało się ją pochować w
                > grobie z Konopnicka.
                >

Szczegolow, przyznam, nie pamietam, ale zdaje sie nie pozwolono jej mieszkac w tym domu, w ktorym z Konopnicka troche latek przezyla, ani nic po kochance nie dostala, nawet na pamiatke... posmiertnie to posmiertnie, widac o miejsce w grobie nikt sie prawowac nie zamierzal.
                tak czy siak, psychiatrykiem sie nie skonczylo
                • elinborg Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:32
                  Anne Walker, czyli ta ostatnia partnerka, została wymazana z historii rodu po prostu. Zniszczono prawdopodobnie jej portret, rzeczy osobiste, listy, jej posiadłosc nie istnieje.
                  Rodzina też nie pozwoliła jej mieszkać w odziedziczonym majątku po Lister, czyli Shibden Hall, zbyt długo, musiała się przeprowadzić do Szkocji,do siostry.
                  Pewnie jakże wygodnie było pozbyć się "skandalistki" i korzystać z jej pieniędzy zapewne. Tym bardziej zadziwia stosunek rodziny Lister do jej sposobu życia.
            • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:47
              Mam przekonanie graniczące z pewnością, że partnerka Konopnickiej była jednak silniejszą psychicznie jednostką niż niektóre z kochanek Lister.
              Nie wspominając o nie tylko zdrowotnych funkcjach psychiatryków na przestrzeni wieków.
              • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:56
                No otoz, tam upychano osoby klopotliwe/niemoralne/niepozadane/wybierz dowolne procz chorych. Nie potrzeby osoby upchnietej byly nadrzedne sad
                Dulebianka na pewno byla silna psychicznie, ale mnie chodzilo o stosunek otoczenia do "takiej", nie o nia sama.

PS doczytalam wlasnie, ze ona za dlugo w jednym grobie z Konopnicka nie polezala, ale nie wyjasniono, czy powodem bylo stanowisko rodziny Konopnickiej, czy jej wlasnej rodziny, czy jeszcze inny powod
    • paola.brunetti Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 11:50
      Czytam właśnie autobiografię irlandzkiej pisarki Edny O'Brien i bardzo mnie to zdziwiło, że w latach 50-tych, kiedy Edna jako młoda dziewczyna związała sie z żonatym mężczyzną, rodzina zorganizowała całą ekspedycję, zeby odbić ją z rąk uwodziciela. Zabrali ze sobą nawet biskupa. Ekspedycja zakończyła się bijatyką, ale nic nie wskórano, dziewczyna została z ukochanym i ostatecznie za niego wyszła, ale rodzina nie mogła tego przełknąć i uważała córkę za zhańbioną.
      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:00
        Jedna moja ciotka podobnie "odbijała" syna ze szponów dziewczyny z dzieckiem, a było to niecałe 20 lat temu, więc ...
        • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:02
          Ciotki ekspedycja składała się z czterech bliskich krewnych. Nawet okulary przeciwsłoneczne włożyli, żeby ich spaprany młodzian z daleka nie rozpoznał. Ku zgrozie ekspedycji wyszło przy okazji, że młodzian pali!!! Ostatecznie porzucił niegodną, bo ciotka "klasycznie" zagroziła swoim zgonem.
      • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:08
        Biografii jeszcze nie czytałam, ale czytałam jej dwie powieści, "Czekając na miłość" i "Dziewczyna o zielonych oczach". Egzemplarz pierwszej wydany w latach 70. czy 80. ma opisuje jeden z elementów treści jako "pierwszą miłość", tymczasem dostajesz właśnie opowieść de facto grromingu nastolatki (tak od... 14. roku życia?) przez dorosłego, żonatego mężczyznę. Na ile autobiograficzna - pewnie już ktoś ocenił.

Z jednej z tych dwóch powieści wyciągnęłam też info o podklejaniu sukienek (łatkami?).
        • paola.brunetti Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:44
          Też czytałam te książki, sporo jest w nich elementów autobiograficznych (m.in. cała historia z romansem opisana wyżej), ale sporo tez jest różnic. Faktycznie ta historia z fascynacją dużo starszym mężczyzną dziś wygląda na grooming. Tam w ogóle było sporo tego typu elementów, np starszy sąsiad mówi, że pomoże dziewczynie w zamian za buziaka itp. Można by sie teraz zastanawiać, czy autorka nie opisała znanych sobie sytuacji i tak po prostu było, a nasz odbiór zmienił się z czasem. W wersji oryginalnej, nie tłumaczonej na polski, jest jeszcze ostatni tom tej powieści, ale czytając go po latach doznałam zawodu, bo historia Caithleen i Baby wcale nie kończy sie najlepiej.
      • elinborg Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:40
        Na Sycylii były "małżeństwa naprawcze" (mam nadzieję, że nie przekreciłam nazwy)- chodziło o to, że facet porywał upatrzoną pannę i potem brali ślub, żeby panna nie była " zhańbiona"- ten proceder trwał do lat 70 XX wieku!!
        A gdzieś w latach piećdziesiątych albo 60' Letizia Battaglia( mogłam przekrecić), późniejszą dziennikarka zajmująca się mafią, została przez męża zamknięta w psychiatryku, bo.. chciała się rozwieść!!
        • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:49
          Czytałam o podobnym w książce opisującej Sardynię - służąca zaszła w ciążę z panem, więc pan kazał służącemu (któremu wpadła w oko ze wzajemnością) zabrać ją na spacer w określone miejsce, a jej - uwieść go. Potem pan przybiegł i udawał wielce zagniewanego, a żeby wstydu nie było, kazał służącemu ożenić się ze służącą. Służący i służąca byli wielce wdzięczni, bo wszyscy tam musieli mieć zgodę wszystkich na wszystko.
          XX wiek.
          • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:20
            U koleżanki jej oficjalny prapradziadek-stajenny został tak wrobiony w ciążę przez pana ordynata.
        • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:39
          Nie tylko na Sycylii, ale na całym południu.
          Moja szwagierka była tak " porwana" jeszcze pod koniec lat '80. Było to bardziej na pokaz niż na prawdę, ale było wink "uciekli" do domu jakiejś ciotki, która przyjmując ich dała niejako zgodę na małżeństwo.
          • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:42
            Wrzucilabym historyczne filmiki z Apulii, rozmowy z młodymi kobietami z czasów lat '50-'60, które otwarcie mówią, jakie cechy musi mieć facet, żeby dały się porwaćwink
            • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:43
              Za szybko - wrzucilabym, ale są po włosku, więc mało kto by tu zrozumiał. 🤷
          • elinborg Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:51
            szarmszejk123 napisał(a):

> Nie tylko na Sycylii, ale na całym południu.
            > Moja szwagierka była tak " porwana" jeszcze pod koniec lat '80. Było to bardzie
            > j na pokaz niż na prawdę, ale było wink "uciekli" do domu jakiejś ciotki, która p
            > rzyjmując ich dała niejako zgodę na małżeństwo.

No jak oboje chcieli, to ok. Gorzej jak Panna młoda nie była chętna,a rodzina naciskała. Czy też ksiądz.
            Akurat oglądałam film o dziewczynie, która się postawiła i wniosła oskarżenie przeciw porywaczowi jako pierwsza. Teraz się zastanawiam, czy to nie 80' jednak były

• szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:54
              No no akurat oboje chcieli. A czasem nie chciało żadne, ale starsi bracia przekonywali :p
              Choc generalnie te "porwania" to kiedy oboje chcieli a rodzina się nie zgadzała. Wtedy taki pannę porywał, i jeśli ktoś z dalszej rodziny ich przyjął pod dach, było zaklepane.
    • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:54
      Co łączyło Tito, Freuda, Stalina i Hitlera? Kto zgadnie?
      • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 12:57
        Zapomniałem o Trockim.
      • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:44
        Wiedeń?
        W jednym konkretnym roku?
        Może nawet ta sama dzielnia?

Wiedza bodajże z Demotywatorów.
        • szarmszejk123 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 15:41
          Tak, Wiedeń 1913 wink
          • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:19
            Teoretycznie Stalin popchnięty przez Freuda mógł wylać farbki Hitlerowi...
        • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 16:21
          W 1913
    • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 14:57
      Indie, XVIII w., Ghulam Kadir Chan Robiilla. Porwany jako dziecko przez Saha Alama, wychowywany jak książę, został ulubieńcem Śaha i prawdopodobnie jego kochankiem. Jako dwudziestokilkulatek zaatakował Delhi, splądrował Czerwony Fort (jeszcze nie doczytałam co to), torturował i gwałcił służbę, oślepił Śaha Alama. Złapany i zamęczony na śmierć.

Krótka notka biograficzna z początku "Anarchii" Dalrymple.
      • profes79 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:27
        Pałac/twierdza stanowiące siedzibę władców. Coś jak Tower w Londynie.
    • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:16
      O generałowej Zajączkowej pewnie nie słyszałyście
      krio-star.pl/uroda-i-zdrowie/generalowa-zajaczkowa/
      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:28
        Słyszałyśmy. To ta, co po 80ce, była brana za 15-latkę. Prawdziwa e-pramatka.
        • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:33
          To samo chciałem napisać. Często wspominają o tym w publikacjach czy nawet jakimś filmie dokumentalnym o niej. Jakoś trudno mi uwierzyć... żeby np. Joan Collins była brana za nastolatkę smile Może przez ślepego.
          • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:36
            Joan Collins nie nosiła kapeluszy z woalką i to jeszcze w świetle świec, pewnie dlatego.
        • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:42
          anajustina napisała:

> Słyszałyśmy. To ta, co po 80ce, była brana za 15-latkę. Prawdziwa e-pramatka.

nie za 15latkę nie kłam tongue_out
          po prostu mając70+ dymała młodzieniaszków tongue_out suspicious
          • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:50
            Co za zboczenica.
          • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:52
            Za 15-latke nie, ale cytuje za zapiskami z epoki - gdy sie mlody (wowczas) porucznik (wowczas) Zajaczek zenil z wdowa po bodajze pulkowym cyruliku czy kims takim, towarzysze "obzalowywali go, ze sie wiaze z babinka starsza oden o lat mendel". Kilkadziesiat lat pozniej jasniejaca wciaz panienska uroda ksiezna Zajaczkowa uchodzila za mloda zone starego meza smile

Balzak tez ja wspomina jako te, co posiadla sekret wiecznej mlodosci, ale nie wiem, czy on kiedykolwiek ja widzial, czy tylko slyszal o niej
            • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:01
              Dla Balzaka 30- latki to już były staruszki.
              • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:02
                Akurat.
                • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:16
                  W końcu ukuł bo termin. Inna sprawa, że opisywał rzeczywistość sprzed 200 lat, nie swoje poglądy.
            • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:34
              tt-tka napisała:

gdy sie mlody (wowczas) poru
              > cznik (wowczas) Zajaczek zenil z wdowa po bodajze pulkowym cyruliku czy kims ta
              > kim, towarzysze "obzalowywali go, ze sie wiaze z babinka starsza oden o lat men
              > del". Kilkadziesiat lat pozniej jasniejaca wciaz panienska uroda ksiezna Zajacz
              > kowa uchodzila za mloda zone starego meza smile

wg Wiki pojął ją za żonę gdy miał 34lata ( 1786) a stopnia podpułkownika dosłużył się w 1777r i rozwiodła się ( ślub unieważniono) nie z cyrulikiem a lekarzem wink

ona urodziła się w 1754 r wink - a on 2lata wczesniej wink

>
              > Balzak tez ja wspomina jako te, co posiadla sekret wiecznej mlodosci, ale nie w
              > iem, czy on kiedykolwiek ja widzial, czy tylko slyszal o niej
              wg Wiki -poznali się i on ocenił jej wiek na 35lat ( miała 82) -to był 1836r
              Jako 60latka dymała prawie40lat młodszego Grzymałę, który jednak porzucił ją dla młodszej George Sand
              Grzymała był przyjacielem Chopina, który Sand poznał w 1838 r. i był jej kochankiem Kto wie- może jakis trójkącik im wyszedł tongue_out
              >
              • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 20:12
                Jeśli trójkącik, to zapewnie nie w alkowie, tylko pani umawiała się "na zakładkę".
                • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 08:45
                  anajustina napisała:

> Jeśli trójkącik, to zapewnie nie w alkowie, tylko pani umawiała się "na zakładk
                  > ę".

ZAPEWNE ??
                  byłaś materacem czy jak ? tongue_out
                  • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 08:51
                    Nie, biografie czytałam.
              • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 21:24
                wapaha napisała:

> wg Wiki pojął ją za żonę gdy miał 34lata ( 1786) a stopnia podpułkownika dosłuż
                > ył się w 1777r i rozwiodła się ( ślub unieważniono) nie z cyrulikiem a lekarze
                > m wink
                >
                > ona urodziła się w 1754 r wink - a on 2lata wczesniej wink

A ja pisze o swiadectwach wspolczesnych im osob - info moglo byc niescisle, natomiast wrazenie zgodne - pani ciagle mloda i piekna tongue_out
                >
                > >
                > > Balzak tez ja wspomina jako te, co posiadla sekret wiecznej mlodosci, ale
                > nie w
                > > iem, czy on kiedykolwiek ja widzial, czy tylko slyszal o niej
                > wg Wiki -poznali się i on ocenił jej wiek na 35lat ( miała 82) -to był 1836r
                > Jako 60latka dymała prawie40lat młodszego Grzymałę, który jednak porzucił ją dl
                > a młodszej George Sand
                > Grzymała był przyjacielem Chopina, który Sand poznał w 1838 r. i był jej kochan
                > kiem Kto wie- może jakis trójkącik im wyszedł tongue_out
                > >
                • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 21:36
                  Przecież to niemożliwe żeby w wieku 82 lat wyglądać na 35. Nawet największym gwiazdom filmowym ta sztuka się nie udała.
                  • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 21:46
                    Za to udała się jeszcze Ninon de Lenclos oraz (prawie, bo zmarła w wieku 71 lat) Juliette Recamier.
                    Weź też pod uwagę, że 35latka z pierwszej połowy XIX wieku wyglądała jak dzisiejsza co najmniej 45-50latka (jeśli była z warstwy uprzywilejowanej, bo biedna zaharowana i wyniszczona chłopka czy robotnica mogła w tym wieku wyglądać starzej od dzisiejszych 60latek).
                    • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 22:05
                      Generałowa nakładała pod koniec życia warstwę wosku na ciało wink
                      • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 22:09
                        heca007 napisała:

> Generałowa nakładała pod koniec życia warstwę wosku na ciało wink

To by wiele tłumaczyło tongue_out
                      • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 22:21
                        Nie zapominaj o lodzie
                    • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 22:51
                      chatgris01 napisała:

> Za to udała się jeszcze Ninon de Lenclos oraz (prawie, bo zmarła w wieku 71 lat
                      > ) Juliette Recamier.

No a Diana de Poitiers, dwa wieki wcześniej? smile

> Weź też pod uwagę, że 35latka z pierwszej połowy XIX wieku wyglądała jak dzisie
                      > jsza co najmniej 45-50latka (jeśli była z warstwy uprzywilejowanej, bo biedna z
                      > aharowana i wyniszczona chłopka czy robotnica mogła w tym wieku wyglądać starze
                      > j od dzisiejszych 60latek).
                      >

Myślę że dużą urodą, dobrymi genami, w dobrych warunkach i unikając zbyt intensywnego macierzyństwa i wtedy mogły wyglądać świetnie do 45 lat i nie odstawać od dzisiejszych czterdziestolatek. Potem... no cóż, było różnie.
                      • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 23:43
                        aandzia43 napisała:

>
                        > No a Diana de Poitiers, dwa wieki wcześniej? smile

>
                        O Dianie nie wspominałam, bo nie dożyła 80 (ani nawet 70, zmarła w wieku 66 lat).
                        Ale miałam o niej napisać z innego powodu, mianowicie mogła jeszcze pożyć, ale okazało się (z robionych niedawno badań), że zmarła z powodu zatrucia metalem ciężkim, a konkretnie złotem. Wszystko przez chęć odmłodzenia oraz wyjątkowo uczciwego alchemika-regularnie piła eliksir na bazie złota, uważanego wtedy za remedium, ale zwykle występującego w takich eliksirach w dozach raczej homeopatycznych. Natomiast jej alchemik nie oszukiwał i walił tam naprawdę rzetelną dawkę, co ją po pewnym czasie zabiło...
                        • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 00:00
                          Złota kobieta tongue_out Albo Midaska. Medycyna estetyczna już wtedy bywała niebezpieczna.
                        • danaide2.0 Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 20:05
                          Była mowa o Lenclos, o złocie, dorzucam biel ołowiową, arszenik i parę innych substancji
                          ciekawostkihistoryczne.pl/2017/12/22/najbardziej-zabojcze-szkodliwe-kosmetyki-skutki-uboczne-historia/
                          • profes79 Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 20:10
                            danaide2.0 napisała:

> Była mowa o Lenclos, o złocie, dorzucam biel ołowiową, arszenik i parę innych s
                            > ubstancji
                            > ciekawostkihistoryczne.pl/2017/12/22/najbardziej-zabojcze-szkodliwe-kosmetyki-skutki-uboczne-historia/

pl.wikipedia.org/wiki/Radithor
                            Jeszcze Radithor - woda z substancjami promieniotwórczymi uważna za cudowny lek.
                      • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 00:02
                        Miałam taką sąsiadkę. Tzn rodzice mieli bo ona była starsza dużo od nich wink W każdym razie babka była artystką, malarką. Opalała się już w marcu na ogródku. Cały czas wyglądała jakby ja przytrzasnęło w solarium. Poza tym jednak była dość wysoka, zawsze szczupła, zgrabna, bardzo prosta, miała sprężyste ruchy. Bardzo dużo chodziła. Kiedyś powiedziała mojej matce (a miała 82 lata), że ona się dziwnie czuje jak spotyka z koleżankami bo one cały czas mówią o chorobach a ona "wie pani, mnie nic nie boli!". Nic jej nie dolegało.A jakie zęby miała! Piękny uśmiech pamiętam do dziś. Sądzę, że gdyby ją ubrać w piękną suknię z XIXw, dać perukę z długich włosów, jedwabne rękawiczki, atłasowe pantofelki, nałożyć delikatny makijaż to nikt by nie powiedział, że ma 80 lat. Miała bardzo młodzieńczą figurę. I podobnie jak Zajączkowa urodziła jedno dziecko.
                    • mmoni Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 17:08
                      Też tak podejrzewam, że Zajączkowa wyglądała niesłychanie młodo na tle swoich ówczesnych rówieśniczek - nawet z tych z uprzywilejowanej klasy - steranych ciążami, z zepsutymi lub wypadłymi zębami i dziobami po ospie. Stąd te opowieści o urodzie nastolatki, natomiast my jej za nastolatkę nie wzięłybyśmy. Przeciętna dobrze zakonserwowana e-matka, gdyby przeniosła się wehikułem czasu w tamtą epokę, wywierałaby równie piorunujące wrażenie.
                      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 18:35
                        Pod warunkiem, że byłaby jeszcze generałową i księżną, a nie żoną chłopa...
                        • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 19:14
                          anajustina napisała:

> Pod warunkiem, że byłaby jeszcze generałową i księżną, a nie żoną chłopa...

Brak spracowania też na pewno Zajączkowej pomógł tongue_out Ta moja z tego co wiem nie parała się pracą fizyczną, artystka, jej mąż (opisywałam to kilka razy na ematce) wywinął orła na schodach w zimie, uderzył głową i zmarł na miejscu. Ona była ponad połowę swojego życia wdową.
                          • ichi51e Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 19:19
                            Nie opalała się uprawiała sport była nienormalnie zimnolubna z tego co pamietam
                            • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 20:16
                              No i z definicji pani z pozycją zasługiwała na komplementy, chłopka, choćby najpiękniejsza, nie.
                              • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 20:18
                                Tak jak dzisiaj celebrytki o całkiem zwykłej urodzie to piękności według Pudelka & co.
                                • abasia0 Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 20:46
                                  Najpiękniejsza łazienka w Polsce znajduje się w Sosnowcu, pochodzi z 1890 roku. To budowla po lewej stronie to kibelek chyba.
                                  • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 21:00
                                    Lekki przerost formy nad treścią...
                  • wapaha Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 08:46
                    bmtm napisał(a):

> Przecież to niemożliwe żeby w wieku 82 lat wyglądać na 35. Nawet największym gw
                    > iazdom filmowym ta sztuka się nie udała.

generałowa miała ponoć świetną cerę, jest wzmianka o tym że "na starość" smarowała ramiona woskiem by były gładkie i jasne
                    • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 08:50
                      Ale mimo wszystko...
                      • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 11.07.25, 08:55
                        Może zacznijcie od nie zamykania okna w zimę i kubłów lodu.
                • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 21:43
                  Szkoda, że nie ma zachowanych żadnych jej zdjęć. Zmarła w 1845 roku więc już od kilku lat była dostępna fotografia. Albo ich nie zrobiła albo zaginęły (albo ja o nich nie wiem wink ).
      • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:14
        To ironia? Jak można nie słyszeć o Zajączkowej tongue_out
        • briar_rose Re: Ciekawostki historyczne 17.07.25, 16:57
          Ciekawie się wtedy na tę urodę patrzyło smile Choćby słynna Agnes Sorel, "Dame de Beauté", najpiękniejsza kobieta we Francji jej czasów. Nie tylko została pierwszą w historii oficjalną faworytą na francuskim dworze i zrewolucjonizowała modę, paradując w sukniach z głębokim dekoltem. Odegrała też kluczową rolę w wojnie stuletniej między Anglią i Francją, popychając kochanka do jej zakończenia. Na podstawie znalezionej w grobie czaszki udało się zrekonstruować wygląd Agnès. Czy rzeczywiście "Najpiękniejsza z Pięknych"?

www.lanouvellerepublique.fr/loches/le-visage-d-agnes-sorel-aussi-vrai-que-nature
          • tt-tka Re: Ciekawostki historyczne 17.07.25, 17:38
            briar_rose napisał(a):

> Ciekawie się wtedy na tę urodę patrzyło smile Choćby słynna Agnes Sorel, "Dame de
            > Beauté", najpiękniejsza kobieta we Francji jej czasow. Na
            > podstawie znalezionej w grobie czaszki udało się zrekonstruować wygląd Agnès.
            > Czy rzeczywiście "Najpiękniejsza z Pięknych"?

Jej czasow, to kluczowe. Kanony urody zmienne sa smile
          • chatgris01 Re: Ciekawostki historyczne 17.07.25, 22:20
            Ale z tymi zmarszczkami pod oczami to moim zdaniem trochę przesadzili... (przecież zmarła w wieku 27 lat).
    • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 17:30
      Astronomiczny mechanizm z Antykithiry pochodzący z II lub I w p.n.e. Najbardziej zaawansowany przyrząd mechaniczny wytworzony przed okresem oświecenia- 37 kół zębatych.
      pl.wikipedia.org/wiki/Mechanizm_z_Antykithiry
      Za moich czasów nie wspominali o tym w szkole. Nawet kilku ... znajomych archeologów o nim nie słyszało (szok).
    • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:31
      Zaciekawił mnie fakt, że kilku wybitnych malarzy polskich XIX stulecia było ludźmi o znaczącym stopniu niepełnosprawności. Feliks Pęczarski- wybitny malarz akademicki (głuchoniemy i z niedowładem ręki), Ludomir Benedyktowicz - realista (miał amputowaną rękę, malował przy pomocy protezy), Adam Chielowski - realista (bez nogi), Jan Matejko (znacząca wada wzroku, krotkowidz, musiał malować kilka centymetrów od płótna by widzieć detale kompozycji).
      • marta.graca Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:34
        A Beethoven był niemal całkowicie głuchy.
      • aandzia43 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 18:50
        Władysław Strzemiński stracił podczas IWŚ rękę i nogę, potem został światowej rangi malarzem.
      • heca007 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 19:02
        Za granicą podobnie. Sara Biffen właściwie nie miała ani jednej kończyny tongue_out A była uznaną malarką.
        • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 19:08
          Prawda, ale np. wspomniany Ludomir Benedyktowicz tworzył specjalną protezą obrazy o niebywałej skali realizmu, wybitnie dokładne krajobrazy.
    • zona_glusia Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 21:52
      Ostatnio zaskoczyła mnie wiadomość, że kości neandertalczyków odkryto w Polsce.
      • anajustina Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 21:56
        Tylko kości? Podobno nawet żywe okazy.
      • bmtm Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 21:59
        Zawsze mnie ciekawiło, co by było gdyby człowiek neandertalski przetrwał do dzisiaj.
        • tanebo0001 Re: Ciekawostki historyczne 10.07.25, 22:05
          www.sci.news/genetics/neanderthal-dna-human-complex-traits-12008.html
        • klaramara33 Re: Ciekawostki historyczne 04.08.25, 13:21
          bmtm napisał(a):

> Zawsze mnie ciekawiło, co by było gdyby człowiek neandertalski przetrwał do dzi
          > siaj.
          W jakimś sensie przetrwał po częsci w nas. Kiedyś naukowcy uważali ,że Homosapiens wytłukł Neandertalczyka. Obecnie po badaniach genteycznych okazało się ,że jakaś tam mała część genów pochodzi od neandertalczyka. Część ich na pewno się skrzyżowała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka