Dodaj do ulubionych

Torebki skórzane

11.07.25, 13:39
Czy i jak konserwujecie/dbacie o skórzane torebki? Czy macie jakiś konkretny środek sprawdzony?
Mam 3 skórzane torebki, dwie z licowej skóry a jedna z takiej groszkowej.
Środków to konserwacji torebek jest mnóstwo. Najchętniej kupiłabym jeden, żeby był do tych dwóch rodzajów skóry.
Polecicie coś?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Torebki skórzane 11.07.25, 14:15
      Najprostsze to bezbarwny wosk, wiem, że kiedyś było to w deichmannie, pewnie w innych sieciach też. Do konserwacji butów, ale do torebek też ok. Ja nie dbam niestety, noszę, aż się znoszą.
      • 1papryczkachili Re: Torebki skórzane 11.07.25, 14:49
        Oo dzięki. Ja właśnie też nie dbam za bardzo, ale jedna z nich to Furla od męża za niemałe pieniądze (jak dla mnie) więc o nią szczególnie chcę zadbać. Mam ją ponad rok i na razie nie widzę żeby się z nią coś działo i chcę aby tak zostało.
        • alpepe Re: Torebki skórzane 11.07.25, 16:46
          Mnie najbardziej sypały się po deszczu, wtedy wyskakiwały bąble. A to takie bardzo gładkie i sztywne torebki, które uwielbiam. I za każdym razem, jak kupiłam nową, obiecywałam sobie, że teraz zacznę dbać. I niestety mi się nie bardzo chce.
    • przepio Re: Torebki skórzane 11.07.25, 16:51
      Noszę tylko skórzane torebki, rzadko przecieram ew mleczkiem kosmetycznym.
      Przeważnie nic sie nie dzieje, sama przestaje nosić, bo ileż można
      • 1papryczkachili Re: Torebki skórzane 11.07.25, 17:13
        Takim mleczkiem do demakijażu?
    • bazia_morska Re: Torebki skórzane 11.07.25, 18:24
      Coccine żel lub preparat w sprayu, dostępny w Rossmann.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Torebki skórzane 11.07.25, 18:28
      Używam mleczka do skórzanych foteli samochodowych
      • 1papryczkachili Re: Torebki skórzane 11.07.25, 22:17
        Dzięki wypróbuję
    • mysiulek08 Re: Torebki skórzane 11.07.25, 22:29
      preferuje wylacznie skorzane, jakos specjalnie sie nimi nie przejmuje, chyba juz 30letni gucci tez ladnie 'spatynowany' i tak lubie

od czasu do czasu przecieram chusteczkami do skorzanych foteli samochodowych a ostatnio przy czyszczeniu skorzanych kamizelek uzylam wody miceralnej - sposob wyszukany w necie
      • 1papryczkachili Re: Torebki skórzane 11.07.25, 22:43
        O i to rozwiązanie wydaje się najprostsze, podoba mi się 😁
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Torebki skórzane 11.07.25, 23:23
      Ja używam kremu Nivea, tego najzwyklejszego. Bardzo ładnie zmiękcza skórę, odnawia i nabłyszcza.
      Na przykład zmoczone skórzane rękawiczki piorę w wodzie z płynem do prania, płuczę, suszę, a jak wyschną to wciskam na ręce i smaruję kremem, jakbym ręce smarowała. Rękawiczki po takim zabiegu są, jak nowe.
      Wszelkie skóry, jak się robią suche, sztywne i wyblakłe, to smaruję je kremem Nivea i odżywają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka