Dodaj do ulubionych

Ballarini Ferrara

11.07.25, 20:34
Zatytułowam tak wątek, bo gdybym zatytułowała mysiulek to by poleciałbig_grin

A więc mysiulek, po kilku miesiącach korzystania z tej patelni dokupuję patelniogarnek

Chyba ze wszystkich polecajek na forum najbardziej korzystam z Twoich: koce merynos, "maszynka" do makaorników, biała herbata z Dragona i teraz te patelnie.

Poleć coś jeszcze (ale nie creuseta ani astalifta)

p.s. stalową patelnię do nalesników mam i polubiłam, ale to jest patelnai specjalistyczna
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 20:41
      serio taka fajna, bo szukam patelni. Na indukcji sprawdza się? Napiszcie coś więcej dziewczyny smile Najczęściej i najchętniej to jajecznicę smażę.
      • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 20:45
        Ja mam gaz, ale jest napisane, że na indukcję też może być.

Można smazyć na minimalnej ilości tłuszczu i nie przywiera. I przede wszystki bardzo ładnie i równo rozprowadza ciepło. Mój partner który ja zwykle "a po co, a po co, przecież mamy patelnię" teraz prawie jej nie odstępuje i niedługo chyba wodę na herbatę będzie w niej gotował. A na hasło, że dokupuję garnkopatelnie tylko przylecial z hasłem "pokaż, pokaż" i tylko o wielkości rozmawialiśmy
        • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 20:46
          p.s. i jest produkowana we Włoszech więc wszystkie parametry bezpieczeństa powinny być ok.
          • abasia0 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 20:52
            Też kupiłam tę patelnię z polecenia mysiulka, jest super.
        • nenia1 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 20:56
          ok mocca, a powiedz mi bo jest ciemna i jasnoszara, jaką masz? To się czymś różni, czy tylko kolor inny. Orientujesz się?
          • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 20:59
            To już mysiulek musi ewnetualnie powiedziec o różnicach. Ja mam tę jaśniejszą.
            • nenia1 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:07
              dobra, to czekamy wink Ta jaśniejsza na zdjęciach ładnie wygląda.
              • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 22:07
                mam granitowe jasnoszare
          • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 17:56
            inna powloka, granitowe sa jasnoszare
      • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 22:15
        jak wiesz, preferuje gaz ale tak ferrara jest na indukcje, ich najmniejsza patelnia do jajecznicy jest ok
    • primula.alpicola Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 20:51
      Brzmi fancy i drogo!
      • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:00
        Brzmi jak brzmi - ma przyciagnąc mysiulka
        • primula.alpicola Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:01
          Mysiulek czyta wszystko, trafi tu, nie martw się.
          • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:03
            noooo..... nie martwię sięwink
      • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 22:08
        no wlasnie nie drogo smile ulamek ceny zeliwnego zlomu
    • danaide2.0 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:02
      Powiem tak - Ballarini Ferrara to taka moja ukochana Cortina tylko w wersji również na indukcję. Ma żłobienia w dnie, poza tym design 1:1 jak Cortina. Niestety, ja jadę na gazie i przez te żłobienia po prostu szybciej mi się przypala, muszę działać zmniejszeniem gazu, a przez to spada mi temperatura.
      Ergo - dla mnie zmiana na minus.
      Cenowo wypada chyba taniej niż Cortina, w TK taniej, są też fajne promocje w jednej sieciówce ze sprzętem domowym.
      • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:05
        są płytki żeliwne, które ten problem niwelują
        • danaide2.0 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:10
          Problem zniwelowałoby dla mnie dalsze produkowanie dobrego produktu, a nie dodatkowy sprzęt, który się zasyfi i zawala mi kuchenkę.
          Ale dziękuję za sugestię.
          • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:14
            ten "sprzęt" jest przydatny do wszystkich patelni i garnków, zwłaszcza do wolnego i długiego gotowania/duszenia
            • danaide2.0 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:16
              Ok, dobrze wiedzieć, jakoś radziłam sobie do tej pory bez.
              • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:19
                to super
    • taje Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:08
      Któraś z tych może? zwilling.pl/nasze-marki/ballarini/naczynia-kuchenne/ferrara/

Ja nieustannie poszukuję patelni idealnej, ale dotychczasowe granitowe jakoś mnie nie zachwyciły (mam indukcję).
      • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 21:13
        Tak. Z tym, że ja mam gaz. Te patelnie są dostosowane do indukcji, ale nie wiem czy dają taki sam efekt. Wyżej abasia też chwaliła - może ona ma indukcję.

Moim zdaniem ma wszystkie zalety teflonowej bez jej wad. I nie jest tak cholernie ciężka jak creuset
    • al_sahra Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 22:00
      To ja się też podepnę z pytaniem do Mysiulka.

W tej chwili nie potrzebuję nowej patelni, ale teraz z ciekawości sprawdziłam poprzedni wątek, gdzie Mysiulek polecała tę granitową. Tam też napisała, że “powłoka ceramiczna to jakiś żart”. A ja właśnie niedawno - po latach używania garnków i patelni wyłącznie ze stali nierdzewnej - z poduszczenia przyjaciółki wszystko wyrzuciłam i kupiłam taki zestaw (na zewnątrz stal, w środku ceramika):

Używam tego przez trochę ponad pół roku i na razie jestem zachwycona. Są dość ciężkie, ale nie na tyle, żeby to przeszkadzało. Nic nie przywiera, mycie polega na przepłukaniu i wytarciu papierowym ręcznikiem (nawet nie wkładam do zmywarki, chociaż oczywiście można). Mysiulku, czy uważasz, że ta powłoka szybko się zużyje?
      • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 22:11
        nie mam pojecia, rozczarowana cermicznymi powlokami na patelniach ostera, kolejnych juz nie probowalam - zreszta i tak dobrze, ze tych osterow sie pozbylam bo chinskie byly tongue_out- przesiadlam sie na ballarini i zeliwny zlom

ale jak Ci pasuje to uzywaj na zdrowie 😘

ten green pan nawet ogladalam ale tez byl chyba chinski - chinski to ja lubie jedwab tongue_out
        • al_sahra Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 00:08
          mysiulek08 napisała:

> ten green pan nawet ogladalam ale tez byl chyba chinski - chinski to ja lubie j
          > edwab tongue_out

I herbatę smile.

Te garnki niestety są produkowane w Chinach (inaczej niż moje poprzednie stalowe, produkowane w USA). Wprawdzie GreenPan twierdzi, że mają tam własne fabryki i kontrolują cały proces produkcji, ale kto ich tam wie. Oni mają też jedną linię produkowaną we Włoszech, reklamowaną przez Stanleya Tucciego:

Nie wiedziałam o istnieniu tej linii, kiedy robiłam ten ostatni zakup, a szkoda, bo pewnie bym się skusiła. Potem zobaczyłam te garnki “na żywo” w sklepie i bardzo mi się spodobały, ale za późno, przecież nie wyrzucę nowego kompletu.

Zobaczymy, jak się te moje będą sprawować. Ja niewiele gotuję, więc jest szansa, że długo wytrzymają..
          • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 00:14
            no tak, yunany jednak chinskie sa 🤣

pewnie, ze nowek sie nie pozbedziesz, niewykluczone, ze tylko ja mialam takiego pecha z ceramiczna powloka
            • al_sahra Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 00:30
              mysiulek08 napisała:

> pewnie, ze nowek sie nie pozbedziesz, niewykluczone, ze tylko ja mialam takiego
              > pecha z ceramiczna powloka

Ten Tucci też ceramiczny, tyle że ładniejszy (i pewnie solidniejszy). Poza tym ja mam do niego feblik.
              • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 00:48
                na feblik nie ma mocnych 😎 wiec kup tuciego a ten zestaw co masz zanies do charityszopu - problem rozwiazany 🤣

w koncu na cos trzeba pieniadze wydawac 😛😉
                • al_sahra Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 00:59
                  mysiulek08 napisała:

> w koncu na cos trzeba pieniadze wydawac 😛😉

You’re a very bad influence.
                  • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 01:05
                    bo ja jak ten wąż edenowski albo wlascicielka sklepu blawatnego w krakowie 'kiedy sie bedziesz pani ubierac, pani Pawlikowska, jak bedziesz pani stara?? '

🤣
                    • al_sahra Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 01:50
                      mysiulek08 napisała:

> ‘kiedy sie bedziesz pani ubierac, pani Pawlikowska, jak bedziesz pani stara?? '

Mam to samo podejście big_grin
                      • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 01:55
                        akurat ciuchow kupuje najmniej ale powiedzonko jest uniwersalne 😘
                      • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 01:56
                        czyli zmieniasz gary 😎
      • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 08:19
        Miałam patelnię greenpana - nie dała się domyć. Nigdy jej nie przypaliłam, po prostu takie ślady po smażeniu/karmelizacji
        • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 17:57
          dokladnie tak bylo, nie do domycia
        • al_sahra Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 20:20
          mocca25 napisała:

> Miałam patelnię greenpana - nie dała się domyć. Nigdy jej nie przypaliłam, po p
          > rostu takie ślady po smażeniu/karmelizacji

No to albo miałam szczęście albo się jeszcze okaże, bo na razie wyglądają jak nowe. Moja przyjaciółka, która mi je poleciła, gotuję na tym od dawna i te jej też wyglądają dobrze. Ale strach wymieniać na te droższe od Tucciego, bo to w sumie ten sam producent.

Te pokazywane tu granitowe nie podobają mi się na wygląd, a ja muszę mieć ładnie w kuchni. Poza tym plastikowe rączki odpadają, bo my często potrzebujemy wstawiać patelnię do piecyka.
          • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 20:50
            jak pisalam, moge sie tylko odniesc do ceramicznych ostera ale zniechecily mnie do tej powloki

zgoda, ballarini sa smutne, ale do uciechy oka to mam krusety tongue_out - kruset ma te wade, ze potrzebuje tluszczu
          • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 20:51
            ballarini ma modele ze zdejmowanym raczkami, Ziuta kupila
    • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 11.07.25, 22:13
      ale co chcesz? buty juz przerabialismy wink zlomu zeliewnego nie chcesz, kremikow tez nie tongue_out wiec co?

o, posciel jedwabna moge polecic tongue_out
      • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 08:18
        Z butami nie wyszło. Okazało się, że pod siateczką jest "podszewka" z tkaniny.

Mam jedwabne poszewki do poduszki i wystarczy. Dzięki nim nauczyłam się i polubiłam spanie na poduszce ergonomicznej. (chociaż na innych też sypiam). Mam jeszcze jedwabną opaskę na oczy kupioną z okazji porazenia mięśnia twarzowego. Teraz nie używam, chociaż bardzo przyjemna
        • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 18:00
          moze inny model? moje maja tylko 'dzianine' bez podszewki
    • migafka357 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 09:34
      Ja też kupiłam tę patelnię pod wpływem Mysiulka. Rewelacja, nawet miałam wątek dziękczynny zakładac, ale skoro jest ten, to już tu podziękuję. Dzięki, Mysiulku, złoto, nie patelnia, mój chłop, który dużo gotuje, też zachwycony.
      • mocca25 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 09:46
        napisz jeszcze jaką masz kuchenkę, bo forumki z indukcją czekają na więcej informacji
        • migafka357 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 12:15
          Gazową, nie pomogę.
    • kropkaa Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 12:05
      Czym się różni jaśniejsza od ciemniejszej, ktoś wie?
      • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 18:01
        powloka, później sprawde, u fryzjera siedze 🙂
        • kropkaa Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 19:27
          Akurat mi Tefal 24 cm pada, więc jestem zainteresowana tym cudem wink
          • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 20:36
            to nie jest jakies wielkie objawienie smile kupilam jak wymienialam wszystkie teflonowe powloki, znalazlam te ballerini, akurat spora obnizka byla, to kupilam zestaw-produkcja wloska, niezbyt ciezkie, kolejny rok sluza (4 lata temu kupilam?), myje w zmywarce, specjalnie nie oszczedzam i powloka jak nowa
        • mysiulek08 Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 20:33
          ok, to z powloka granitowa sa dwie linie:
          salina - powloka ciemnoszara
          ferrara - powloka jasnoszara

czym sie roznia nie pytajcie, bo nie wiem, uzytkuje ferrare
          • piataziuta Re: Ballarini Ferrara 13.07.25, 07:54
            Jest więcej linii.
            Ja mam Torre, o którym piszą, że ma powłokę 3 razy trwalszą od ich poprzednich modeli.

• primula.alpicola Re: Ballarini Ferrara 13.07.25, 08:17
              Rozejrzałam się i tylko Torre ma odpinane rączki.
    • piataziuta Re: Ballarini Ferrara 12.07.25, 17:58
      O, ja też kupiłam sobie patelnie ballarini z polecenia Mysiulkani jestem bardzo zadowolona!
      Tylko u mnie z odpinanymi rączkami - do piekarnika czasem wsadzam.
      Chętnie poczytam wątek. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka