bazia_morska 05.08.25, 17:46 Przemówiła! www.instagram.com/reel/DM-iSitI2uG/?igsh=eHJ6YWJyOHNndmo2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paskudek1 Re: Agata Duda 05.08.25, 18:23 daniela34 napisała: > Jezu! Czyli potrafi! Cuuuud! Ale jaka szczęśliwa 😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:26 Kobita 1/5 życia milczała, toż w zakonach kontemplacyjnych bardziej miłosciwi są Popuściła sobie normalnie to przemówienie mówi wszystko. Przyznaję, ze głos ma miły i aż szkoda że to nie ona była prezydentką, zamiast Adriana stylizujacego się na Duce, no co za miny i dzióbki! Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: Agata Duda 05.08.25, 18:01 Lepiej dla niej by było, żeby dalej milczała. Żałosne i prymitywne pożegnanie. Zero wyczucia, dyplomacji. Zachowuje się jakby ją ze smyczy puścili. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Agata Duda 05.08.25, 18:08 Bo tak jest. Kto czytał Kandydata ten wie Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Agata Duda 05.08.25, 18:09 Mnie rozbawiła. Widocznie czuje się jak spuszczona ze smyczy i nie zamierza udawać, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Agata Duda 05.08.25, 19:00 pitupitt napisała: > No bo była na smyczy ostatnie 10 lat Bullshit prawda. Polska to nie Emiraty Arabskie. Dudowa w każdej chwili mogła powiedzieć długopisowi piss-prezesa, że odchodzi. Noale wolała wystawne życie na koszt polskiego podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: Agata Duda 06.08.25, 03:12 Ona? Baba 10 lat myślała jedynie o nowych kieckach i na tym się jej uciemiężenie kończyło. To, że mając możliwości mogła zrobić coś, ale wybrała nic to był jej wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Agata Duda 06.08.25, 03:22 magdulecp napisała: > Ona? Baba 10 lat myślała jedynie o nowych kieckach i na tym się jej uciemiężeni > e kończyło. To, że mając możliwości mogła zrobić coś, ale wybrała nic to był je > j wybór. Pytasz, w czym brała udział Agata Kornhauser-Duda podczas prezydentury Andrzeja Dudy — oto fakty Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że Agata Kornhauser-Duda była bardzo aktywna jako Pierwsza Dama — uczestniczyła w tysiącach wydarzeń i inicjatyw, zarówno samodzielnie, jak i wspólnie z Prezydentem. Oto najważniejsze obszary jej aktywności: Patronaty i działania społeczne Agata Duda objęła patronat nad setkami inicjatyw, które wspierały dzieci, edukację, osoby niepełnosprawne, seniorów oraz wolontariat. Była często obecna na wydarzeniach charytatywnych, np. na aukcjach WOŚP, gdzie para prezydencka przekazała przedmioty na cele dobroczynne, a sama Pierwsza Dama osobiście wspierała takie akcje. Edukacja i promocja czytelnictwa Bardzo mocno angażowała się w promowanie czytelnictwa — wspierała akcje „Cała Polska czyta dzieciom” i inne projekty edukacyjne. Spotykała się z finalistami konkursów naukowych, odwiedzała szkoły, czytała dzieciom bajki, zachęcając do rozwijania wiedzy i pasji. Pomoc Polonii i wsparcie dla Polaków na Wschodzie Organizowała zbiórki i dostawy pomocy humanitarnej dla Polaków na Ukrainie, Białorusi, Litwie, Mołdawii, Kazachstanie czy Gruzji — przekazano dziesiątki ton żywności, leków, sprzętu i innych potrzebnych rzeczy. Wspierała repatriantów i pomagała im adaptować się w Polsce. Wizyty w placówkach medycznych i opiekuńczych Odwiedzała szpitale, hospicja i domy pomocy społecznej, gdzie rozmawiała z pacjentami, personelem i rodzinami, m.in. w Rzeszowie czy Miechowie. Zwracała uwagę na problemy osób chorych i starszych, starając się promować pomoc i wsparcie. Wsparcie dla kobiet wiejskich i tradycji lokalnych Często spotykała się z członkiniami Kół Gospodyń Wiejskich, patronowała konkursom typu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i promowała rolę kobiet jako opiekunek tradycji i animatorek życia społecznego na wsiach. Udział w dyplomacji miękkiej i wizytach zagranicznych Towarzyszyła Prezydentowi w podróżach zagranicznych (m.in. USA, Turcja, Litwa, Ukraina). Brała udział w ważnych wydarzeniach międzynarodowych, takich jak Lublin Triangle przy Zgromadzeniu ONZ czy spotkania z amerykańskimi politykami, np. Nancy Pelosi czy Jill Biden, gdzie omawiano m.in. wsparcie dla Ukrainy. Aktywność charytatywna i kulturalna Uczestniczyła w aukcjach charytatywnych, wspierała artystów i organizacje kulturalne, promowała wrażliwość społeczną i pomoc potrzebującym. Przekazywała własnoręcznie wykonane ozdoby czy przedmioty na aukcje, które zbierały fundusze na cele dobroczynne. Podsumowując — Agata Kornhauser-Duda to Pierwsza Dama bardzo zaangażowana w społeczne i edukacyjne inicjatywy, mocno wspierająca działania na rzecz rodzin, dzieci, osób starszych i niepełnosprawnych. Wspierała również Polonię i budowała pozytywny wizerunek Polski na arenie międzynarodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Agata Duda 06.08.25, 08:15 Króliczku, to jest działalność KAŻDEJ pierwszej damy. Poprzednie też to robiły a jednak umiały się odezwać publicznie, kiedy było trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 08:33 Jedne umiały, inne się nie odzywały. Zastanawia mnie to „kiedy trzeba” - bo sądzę, że się pod tym kryje oczekiwanie, by prezydencja była w sprawach kobiet rzeczniczka strony liberalnej - a niby z jakiej racji? Domyślam się, że to oczekiwanie zakiełkowało dzięki postawie pani Marii Kaczyńskiej - chwała jej, ale czemu żądać, by kolejna mówiła jak ona? Idę też o zakład, że nowa prezydentowa odzywać się będzie. Posłuchamy, pogadamy 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:16 iwles napisała: > > Ale oceniać można? Czy uważasz, że nie? > > > Pewnie że można, tyle że ocena powinna odpowiadać wymaganiom - co do tych chyba się nie zgadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 09:19 Przeciez zgadzać się nie musimy. Ocenie podlega postawa, a nie wymagania. I tak, postawa "mogę, ale nie chce mi się" nie jest, wg mnie, pozytywna. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:27 iwles napisała: > > Przeciez zgadzać się nie musimy. > Ocenie podlega postawa, a nie wymagania. > I tak, postawa "mogę, ale nie chce mi się" nie jest, wg mnie, pozytywna. > > Ja tam nie wiem, co ona mogła, a czego nie mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 09:29 Jako wolny człowiek? Czy jako "niewolnik" swojego męża? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:40 Nie mam pojęcia, jaki był rzeczywisty zakres jej osobistej wolności, ani u nich nie tkwiłam w sypialnie w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 09:54 Naprawdę chcesz oceniać pierwszą damę przez pryzmat łóżka i szafy? 😲 Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:15 iwles napisała: > > Naprawdę chcesz oceniać pierwszą damę przez pryzmat łóżka i szafy? 😲 > Po prostu nic nie wiem o jej relacji z mężem - to niby na jakiej podstawie mam oceniać? A jak by nie kombinować, jej mąż i prezydent RP to ta sama osoba. Była. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 10:20 Toteż ocenie nie podlega to, jaką była żona w sypialni, a jej publiczna "funkcja" pierwszej damy. Tutaj nie trzeba zaglądać do alkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:52 Ale śmiało popierasz kazirodztwo, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: Agata Duda 06.08.25, 10:40 Wiesz, nie musiała jak już obrała taka strategie. Spoko, mnie tam jej odzywanie się czy nie było doskonale obojętne. Jest tylko jedno ale. Jej mąż był prezydentem 10 lat, dwie kadencje. Dwie kadencje sprawowała urząd 1 damy i 10 lat mówili do niej pani prezydentowo. A na koniec, po 10 latach wychodzi nie jak 1 dama, a dama pijana i robi cyrk. Ci ludzie, którzy tam stali i jej słuchali to byli ludzie, którzy pracowali dla jej męża i jej latami. Wypadało im podziękować i na tym zakończyć, ale dostali placka w twarz ostatnim zdaniem. Wyszło, że prezydentowa była uwięziona i cieszy się, że nie musi już ich oglądać. Dokładnie tak wyszło. Kompletny brak szacunku dla wszystkich tam zebranych, a już na pewno kompletny brak szacunku dla urzędu, który sprawował jej mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:45 Zgadzam sie. I aż nie wierzę w to co teraz piszę, ale to co powiedział swoim współpracownikom Duda wypadło dużo lepiej niż "mam wszystkich dość, spadam stąd" Agaty. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:50 daniela34 napisała: > niż "mam wszystkich dość, spadam stąd" > Agaty. Ona nie powiedziała "mam wszystkich dość, spadam stąd", powiedziała "bardzo wam dziękuję, ale to było długie 10 lat i bardzo sie cieszę, że w końcu mogę wrócić do własnego życia, do prywatności" Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 12:19 po_godzinach_1 napisała: > Ona nie powiedziała "mam wszystkich dość, spadam stąd", powiedziała "bardzo wam > dziękuję, ale to było długie 10 lat i bardzo sie cieszę, że w końcu mogę wróci > ć do własnego życia, do prywatności" Nienie. Powiedziała, że jest chyba jedyną z kancelarii, która cieszy się, że to koniec. No i dalej o tej wolności... Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: Agata Duda 06.08.25, 12:19 Tak dokładnie. Swoim śmiechem, wygibsdami, podkreśleniem jestem tu najszczęśliwsza osoba na tej sali. Bardziej wymownie olać tych ludzi się nie dało. Jakby zakończyła na cieszę się jednak, że mogę wrócić do własnego życia, do prywatności to by dyskusji nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 11:09 Tu masz sporo racji, w stosunku do pracowanikow urzędu nie było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 08:28 Tiaaaaa, te wizyty w Kolach Gospodyń Wiejskich i filmiki ze szkolnymi plecaczkami w tle, albo Czytanie Narodowe, którego patronatem jest Prezydent... No działała kobieta na rzecz prawa kobiet, aż furczało! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 08:36 iwles napisała: > > Tiaaaaa, te wizyty w Kolach Gospodyń Wiejskich i filmiki ze szkolnymi plecaczka > mi w tle, albo Czytanie Narodowe, którego patronatem jest Prezydent... No dział > ała kobieta na rzecz prawa kobiet, aż furczało! > > > Nie mogę pojąć, dlaczego wszyscy tu zakładają, że żona narodowo-katolicko-konserwatywno-populistycznego prezydenta miałaby wojować o prawa kobiet? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 08:42 A dlaczego zakładasz, że MUSI reprezentował poglad, że kobieta jest tylko dodatkiem do męża? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:10 Do męża w funkcji prezydenta ona sama w funkcji prezydenciny oczywiście jest dodatkiem. Identycznie małżonek pani prezydentki jest do niej dodatkiem. Takie role. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Agata Duda 06.08.25, 12:42 Żona narodowo katolicko konserwatywno populistycznego Kaczyńskiego jakoś dala radę choć oboje z roli nie wyszli. Miała bardzo duże możliwości, w kręgach narodowo konserwatywno populistycznych też kobietom dzieje się dużo krzywd, mogła wybrać pomoc im, nie zrobiła nic. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Agata Duda 06.08.25, 13:19 livia.kalina napisała: > narodowo katolicko konserwatywno populistycznego Kaczyńskiego Kaczyński jest bardziej wasz, niż nasz. Ani z niego narodowiec, ani katolik, ani konseratynwy, ani populista. - narodowy - pozwolił na wybicie 200 tys Polaków przez zamknięcie przychodni i szpitali - katolicki - to Kaczyński pierwszy podsunął koncepcję aborcji na papier od psychiatry - konserwatywny - konserwatyści się rozmnażają - populistyczny - to za jego prezesowania wszedł zielony ład i to za jego prezesowania władza wpuściła do Polski miliony inżynierów na żądanie korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Agata Duda 06.08.25, 13:29 dramatika napisał(a): > Kaczyński jest bardziej wasz, niż nasz. Ani z niego narodowiec, ani katolik, an > i konseratynwy, ani populista. > - narodowy - pozwolił na wybicie 200 tys Polaków przez zamknięcie przychodni i > szpitali > - katolicki - to Kaczyński pierwszy podsunął koncepcję aborcji na papier od psy > chiatry > - konserwatywny - konserwatyści się rozmnażają > - populistyczny - to za jego prezesowania wszedł zielony ład i to za jego preze > sowania władza wpuściła do Polski miliony inżynierów na żądanie korporacji. Dobre podsumowanie Kaczynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina tu przykład 06.08.25, 20:34 tu przykład w czyjej obronie mo0głą zabrac głos (uwaga: w swojej!) i nie raczyła w ogóle odpowiedzieć. To jej dawno znajomi z pracy tak: "Krakowskie liceum, w którym pracowała żona Andrzeja Dudy, nie udzieliło portalowi informacji, dotyczących powodu, dla którego była pierwsza dama nie wróci do nauczania w placówce. WP nieoficjalnie podaje jednak, że szkoła miała nie wyrazić zgody na kontynuowanie przez nią pracy. Portal opisuje sytuację, kiedy w 2019 r. w trakcie strajku nauczyciele z liceum, w którym pracowała Kornhauser-Duda, wysłali do niej list. Opowiedzieli w nim o swoich potrzebach. Żona ówczesnego prezydenta nie zareagowała na ich prośby." www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/co-dalej-z-agata-kornhauser-duda-nieoficjalnie-liceum-nie-wyraza-zgody/cs9yn4m,79cfc278 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: tu przykład 06.08.25, 22:54 zresztą nie chcą ich w Krakowie w ogóle Może pojadą do znienawidzonych Niemiec na szparagi? Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: tu przykład 07.08.25, 08:29 I tak tu niestety wrócą. Mają wypasioną willę. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: tu przykład 07.08.25, 13:38 Gdzieś wrócić muszą. Oczywiście optymalny byłby Mińsk i to nie Mazowiecki Ja się cieszę, że nie do Poznania. Wystarczy mi tu sąsiedztwa pisowskich kanalii Wróblewskiego i kucharki z trybunału Kucharskiego (choć ona cały czas na szczęście siedzi w Berlinie). Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: tu przykład 07.08.25, 14:28 I tak tu niestety wrócą. Mają wypasioną willę. + rzutem na taśmę 2 odznaczenia krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,32141027,prezydent-duda-w-tajemnicy-odznaczyl-jacka-majchrowskiego-w.html Tym posunięciem prezydent Duda próbuje sobie załatwić miękkie lądowanie w Krakowie po skończonej kadencji - mówią działacze Prawa i Sprawiedliwości. Chodzi o przyznanie w wielkiej tajemnicy Jackowi Majchrowskiemu Orderu Odrodzenia Polski. Medal od Dudy dostała też była prezeska spółki Kraków 5020. czy to nie powinno być 2050? Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: tu przykład 07.08.25, 15:06 Nazwali się 5020, zresztą jest wobec nich trochę zarzutów co do marnowania publicznej kasy. Mackie Majcher to nie wiem, za co odznaczony został - ułatwianie życia patodeweloperom chyba. Może Duduś liczy na robotę na jego uczelni, skoro UJ go nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: tu przykład 07.08.25, 15:23 pursuedbyabear napisała: > Może Duduś liczy na robotę na jego uczelni, skoro UJ go nie chce > Podobną ścieżką podążał i mój umysł. Kariera polityczna karierą polityczną, ale etacie by się przydał. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Agata Duda 05.08.25, 19:11 no. totalny niesmak. jej mąż rozpierdzielił nam system sprawiedliwości, a ona taka na koniec rozchachana. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Agata Duda 05.08.25, 19:14 claudel6 napisała: > no. totalny niesmak. jej mąż rozpi...erdzielił nam system sprawiedliwości, a ona t > aka na koniec rozchachana. a mogła płakać... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Agata Duda 05.08.25, 18:10 Dwie kadencje przy mężu. Czyli 10 lat prezydentury. Teraz Andrzej Duda wraca do Krakowa. Jutro zaprzysiężenie Karola Nawrockiego. By przy tym zawistnym rządzie wytrzymał też dwie kadencje. I jego rodzina wytrwała po mimo mowy nienawiści i hejtu. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 05.08.25, 18:30 hrasier_2 napisał: > Jutro zaprzysiężenie Karola Nawrockiego. By przy tym zawistnym rządzi > e wytrzymał też dwie kadencje. Amen. Czyżbyś był prorokiem, że rząd obecnej koalicji będzie u władzy przez najbliższe minimum 10 lat? Amen 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Agata Duda 05.08.25, 19:03 W sumie możemy się do życzeń przyłączyć 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Agata Duda 05.08.25, 18:41 Weź, jak już chcesz być ekspertem i nas uświadamiać to naucz się ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:14 Ani nie wiadomo czy ten rząd (ten obóz) będzie rządził aż do 35 ani czy Nawrocki wygra reelekcję. Prawdę mówiąc, w obie opcje wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:44 Ja też. No chyba że druga strona znajdzie jakiegoś kibola, ktory wyłudził mieszkanie od seniora i koniecznie wzywającego snus na wizji. Moze im byc trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 11:11 Chyba już będzie musiała dać sobie w żyłę na wizji, żeby za 5 lat zadziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Agata Duda 06.08.25, 11:35 Biorąc pod uwagę debilizm suwerena oraz infantylizm ematuś głosujących "sercem" i dla których nic się nie zmieniło pis będzie rządził po wsze czasy Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Agata Duda 05.08.25, 18:14 Pani Dudowej życzę tego, czego ona sama sobie życzy - odzyskania wolności. Nie zamieniłabym sie z nią na życia ani na chwilę Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Agata Duda 05.08.25, 19:01 po_godzinach_1 napisała: > Pani Dudowej życzę tego, czego ona sama sobie życzy - odzyskania wolności. A to ktoś ją więził? o_o Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Agata Duda 05.08.25, 19:24 alicia033 napisała: > po_godzinach_1 napisała: > > > Pani Dudowej życzę tego, czego ona sama sobie życzy - odzyskania wolności > . > > A to ktoś ją więził? o_o > > Ludzie to mają bujną wyobraźnię 🤣 > > Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 05.08.25, 19:28 Tani, ty jełopie, o wolności to Dudowa sama powiedziała. W sumie dobrze, że nie zaśpiewała! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 05.08.25, 21:29 I tak, i tak. Forma żenska z końcówką -owa jak najbardziej jest prawidłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 05.08.25, 18:37 Nawet nie wiem, jak skomentować ten śmiech. Za to mina Dudusia z wysunietą dolną wargą, jak u dziecka, ktore zaraz się rozplacze, bo ktos zabral mu zabawki - bezcenna 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mail-na-gazecie Re: Agata Duda 05.08.25, 19:50 Na mój gust to ona była wstawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Agata Duda 05.08.25, 19:52 mail-na-gazecie napisał: > Na mój gust to ona była wstawiona. Teraz to w cug pójdzie Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Agata Duda 06.08.25, 11:03 mail-na-gazecie napisał: > Na mój gust to ona była wstawiona. Niekoniecznie alkoholem, ale coś wzięła, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Agata Duda 05.08.25, 20:33 <Maleńczuk playing softly in the background>: 🎶 Boli mnie głowa i nie mogę spać chociaż dokoła wszyscy już posnęli nie mogę leżeć a nie mogę wstać, parę lat życia darmo diabli wzięli Tylko noc, noc, noc, płoną światła lamp nocny reflektor teren przeczesuje owo światło to jak ja dobrze znam nigdy nie gaśnie ktoś zawsze obserwuje Nie wiem czy wierzę jej czy nie wierzę wierzę jej czy nie wierzę Gdy przyjdzie ranek stanę u twych bram się pożegnałem bez do widzenia nie wiem czy będziesz tam, nie ma znaczenia wychodzę z więzienia... 🎶 Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Agata Duda 05.08.25, 21:01 a mogła się powstrzymać i zachować opinię milczącej paprotki. A tak to cały czar prysł Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Agata Duda 05.08.25, 21:08 aankaa napisała: > a mogła się powstrzymać i zachować opinię milczącej paprotki. A tak to cały cza > r prysł > E tam ostanie Exposé 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Agata Duda 05.08.25, 21:15 Zdałam sobie sprawę, że zupelnie nie kojarzyłam jej glosu, a gestykulacja mnie powaliła. Możliwe, że nie była trzeźwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 06.08.25, 10:16 Nie dowiemy się, jak przemawia na trzeźwo, bo brakuje materiału porównawczego🤷♂️ Sympatii w każdym razie wciąż nie budzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Agata Duda 05.08.25, 22:16 Nie dziwię się,ze tak długo milczała. Rozwiała wszystkie wątpliwości. Teraz rozwód, książka, a debil wróci do korespondencji z sebasradochleba, czy leśnym ruchadĺem. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Agata Duda 06.08.25, 12:10 Też czekam na książkę Dudziny, może być ciekawie. Chyba że nie było tam żadnej mrocznej tajemnicy tylko żywa niechęć tej kobiety do funkcji prezydentowej i kompletny brak predyspozycji do jakiejkolwiek funkcji publicznej. Ciężar i zagubienie, coś jak cesarzowanie dla Sisi Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 06.08.25, 12:15 Rany boskie, to ona też wydali dzieło? To już pewne, czy tylko spekulacje? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Agata Duda 06.08.25, 12:39 Nie, tak sobie tylko dywagujemy Milcząca, posągowa i stojąca na drugim planie Wałęsowa napisała i dowiedzielismy się jak wyglądało życie Wałęsów z jej perspektywy, jest jakieś prawdopodobieństwo że milcząca Dudzina też napisze, czemu nie pogdybać sobie. Ale im dalej tym bardziej skłaniam się ku temu, że kobita po prostu wyjątkowo nie odnajduje się w pewnych okolicznościach, może ma aspergera czy cóś tam z tej bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 06.08.25, 12:49 Uff. Znam ją tylko z jednej strony, więc nie wiem, czy odnajduje się w jakichkolwiek. Czy jej mąż się odnajduje? Coś tych ludzi ze sobą połączyło, nie sądzę, by to były dysfunkcje, ale nie znam się. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Agata Duda 06.08.25, 13:24 aandzia43 napisała: jest jakieś prawdopodobieństwo że milcząca Dudzina też napisze, czemu > nie pogdybać sobie. Ale im dalej tym bardziej skłaniam się ku temu, że kobita > po prostu wyjątkowo nie odnajduje się w pewnych okolicznościach, może ma asperg > era czy cóś tam z tej bajki. No prosze, oskarzenia o brak walki o biedne kobiety, a tymczasem wymyslanie glupich znieksztalcen nazwiska, czy pisanie per "kobita'. Ze tez ci nie wstyd i jeszcze oczywiscie asperger. Ja mysle, ze tez moge ci cos przypisac. Dalas mi do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Agata Duda 06.08.25, 13:46 Pisanie per kobita rzeczywiście słabe, ale gdzie ty patriotko polska widzisz zniekształcenie nazwiska? Forma Dudzina jest jak najbardziej poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Agata Duda 06.08.25, 13:55 A to mi przypisuj, droga wolna Gdzie mojej wypowiedzi znalazłaś ślad focha na Dudzinę za brak wsparcia strajku kobiet? Nawet przez chwilę nie spodziewałam że wesprze cokolwiek czego nie wesprze prezes. Dudzina to funkcjonująca obok Dudowej żeńska forma nazwiska Duda, dla żony Dudy. Do niej pasuje. Jako osoba z dysfunkcjami, choć bez AS, doskonale rozumiem i współczuję siostrom i braciom w niedoli kiedy muszą wychodzić ze strefy komfortu w strefę niemożności. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Agata Duda 06.08.25, 14:05 aandzia43 napisała: > Dudzina to funkcjonująca obok Dudowej żeńska forma nazwiska Duda, dla żony Dudy > . Do niej pasuje. > Jako osoba z dysfunkcjami, choć bez AS, doskonale rozumiem i współczuję siostro > m i braciom w niedoli kiedy muszą wychodzić ze strefy komfortu w strefę niemożn > ości. Posiadanie dysfunkcji nie upowaznia cie do przypisywania dysfunkcji innym. A kobieta ma chyba prawo do nazwiaska nieznieksztalconego. Czy nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Agata Duda 06.08.25, 14:41 Zjedz snickersa a potem odpierwiastkuj się ode mnie Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Agata Duda 06.08.25, 16:29 malgosiagosia napisała: . >A ko > bieta ma chyba prawo do nazwiaska nieznieksztalconego. Czy nie ma? Ma. Dudzina NIE jest znieksztalceniem. To zenska forma nazwiska Duda Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Agata Duda 06.08.25, 19:09 "Posiadanie dysfunkcji nie upowaznia cie do przypisywania dysfunkcji innym." Wiesz, tak sobie pomyślałam, że lepiej jest być posądzonym o neuroatypowość niż o ptasi móżdżek. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Agata Duda 06.08.25, 13:13 aandzia43 napisała: > Też czekam na książkę Dudziny, może być ciekawie. Kornhauser-Dudziny. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 19:13 Więc duże szanse, że ma talent literacki. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:22 No chyba lepiej jak milczała, ona tam chyba za karę siedziała.No ale przynajmniej dowiedzieliśmy się jak brzmi jej głos. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Agata Duda 05.08.25, 22:27 Kuba Sienkiewicz juz zdążył udzielić wywiadu kultura.onet.pl/muzyka/wywiady-i-artykuly/agata-duda-cytuje-kube-sienkiewicza-czy-pani-prezydentowa-wie/x8v9jtx Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:31 No i pięknie to powiedział. Jak to miło, jak człowiek moze byc dumny z lubianego artysty. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Agata Duda 05.08.25, 22:33 artystów sobie człowiek sam wybiera, że tak powiem refleksyjnie... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:36 Tak. I tym bardziej jest miło, kiedy artysta, wybrany przez człowieka wówczas ledwie że nastoletniego, po ponad 20 latach nadal staje na wysokości ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Agata Duda 05.08.25, 22:37 nieno, bój się bogów, toż ty porządnego człowieka hipotetycznie w wątpliwość podajesz!! odszczekaj. i to już! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:48 Od niepamiętnych czasów jestem wielbicielka Kuby i mimo to żadnej dumy nie poczułam. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:59 A ja tak. Bo powiedział właśnie to, co - moim zdaniem - powiedzieć należało. A mógł powiedzieć co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:53 Jakie: nie ma już nic? To już koniec pozostał wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:34 Nigdy nic do niej nie miałam - wolność słowa byłaby niczym gdyby nie towarzyszyła jej wolność milczenia. Teraz panią Agatę polubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Agata Duda 05.08.25, 22:52 nangaparbat3 napisała: > Nigdy nic do niej nie miałam - wolność słowa byłaby niczym gdyby nie towarzyszy > ła jej wolność milczenia. > Teraz panią Agatę polubiłam. > Ona wyszla z super cool domu, ma amazing rodzicow & bardzo w porzadku brata - to jest naprawde very hard to understand o co chodzi z tym Duda No ale widac czasem stajemy sie swiadkami tego, ze milosc (???) naprawde jest slepa & glucha? Looks like, eh ... Life. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Agata Duda 05.08.25, 22:55 Czasem wystarczy wstyd przed przyznaniem się do błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 08:47 Tak mi przyszło do głowy - moi rodzice politycznie zawsze stali po dwóch stronach barykady. W domu się kłócili o politykę bardzo często. Kiedy tato zapisał się do związków branżowych, spytałam mamy, czemu się na to zgodziła. „Jak się zapisywałam do Solidarności, to się go o zdanie nie pytałam”. W analogicznej sytuacji nie występowałaby przeciw mężowi-prezydentowi publicznie ani nie deklarowałaby poglądów sprzecznych z własnymi. Pozostałoby milczenie i wspieranie męża którego bardzo kochała, wiernie i do końca, wspieranie jako osoby, a nie polityka, chociaż zgadzam się, że to się nie da rozdzielić, konflikt tragiczny jak nic. Czyvtak było u państwa D. nie mam pojęcia, każdy sądzicie własnych doświadczeń, chyba Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Agata Duda 06.08.25, 08:21 Za co ja polubiłaś? Co dobrego zrobiła? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 08:53 „Za coś” to ja ludzi szanuje, cenię, a lubię często za nic. Bo są. W tym jednak konkretnym przypadku - za radosc z odzyskanej wolności. Znam to uczucie i w nim się z nią identyfikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Agata Duda 06.08.25, 09:00 Niewiele trzeba, zaledwie jedno żenujące wystąpienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Agata Duda 06.08.25, 09:26 Przecież ona była bardziej wolna niż przeciętna Polka. Zero codziennych obowiązków, zero ograniczeń finansowych. Że żyła w złotej klatce z mężem, z którym ponoć średnio jej się układa?... Ojej. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:30 Chyba żartujesz. Osoby „na świeczniku” są dzisiaj najprawdziwszymi niewolnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Agata Duda 06.08.25, 09:42 Nie, nie żartuję. Poza tym umówmy się, ona na tym świeczniku raczej bywała niż była. Przez 10 lat była nazywana paprotką i wyraźnie nie przeszkadzało jej to zbytnio, bo nie robiła nic, żeby opinię ludzi o sobie zmienić. A teraz do końca życia może mieć wywalone na wszystko. Naprawdę nazywasz to niewolnictwem? No ja jej jakoś nie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:52 Życie nikomu, ale to absolutnie nikomu nie daje szansy, żeby mieć „wywalone na wszystko”. No może ascetycznemu pustelnikowi-mistykowi, ale takie przypadki chyba bierzemy w nawias? Opinie o niej zapewne zależały od bańki. Tak czy inaczej uleganie opiniom tłumu już dawno odradzali stoicy i w pełni się z nimi zgadzam. Niecwiem, jaki ta pani miała wybór, nie wiem, co miało na nią wpływ, nie zwierzała się, jak królowa ludzkich serc, z tajemnic alkowy oraz innych. Zachowała dystans i nie mam jej tego za złe. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Agata Duda 06.08.25, 10:12 Cóż, w kwestii komfortu życia z pewnością może mieć wywalone. Jak już napisała daniela - nikt jej nie przystawiał pistoletu do głowy. Publiczna uciecha z tego, że nie musi już pełnić funkcji pierwszej damy, była po prostu niesmaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:18 Doprawdy, nie trzeba bylo sie aż tak poświęcać. Jakoś byśmy przeżyli bez. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 06.08.25, 10:20 Pamiętajmy też o tym, że dzięki swej niewoli, nie musi się martwić o przyszłość jedynego dziecka. Prawdziwie tragiczna postać! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:23 To prawda. Mam łkać juz, czy moge dopiero po 15.00 bo tusz mi się rozmaże? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Agata Duda 06.08.25, 12:27 Polecam wodoodporny na tę okoliczność. Czasem bardzo mi się przydaje kiedy w pracy właśnie sobie niefortunnie siedzę i płaczę ze śmiechu bo ematkę czytam, a dziewczyny właśnie tworzą wątek roku Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 19:15 daniela34 napisała: > To prawda. Mam łkać juz, czy moge dopiero po 15.00 bo tusz mi się rozmaże? 😀 Z jakiegoż to powodu zbierało Ci się na płacz? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 19:36 Z powodu owego niewolnictwa polały sie łzy me czyste, rzęsiste, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: Agata Duda 06.08.25, 10:45 Było o tym myśleć 10 lat temu. A już na pewno 5 lat temu. Chyba wiedziała po 5 latach co ja czeka przez kolejne 5? A jednak po tych 5 latach niewoli twardo wspierała małżonka w kampanii prezydenckiej. Inna rzecz, że ludzie na tych stołkach powinni wiedzieć kiedy i co powiedzieć. Mogła Dudu zaśpiewać w samochodzie i od tańczyć kankana poza kamerami. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Agata Duda 06.08.25, 12:35 nangaparbat3 napisała: > Chyba żartujesz. > Osoby „na świeczniku” są dzisiaj najprawdziwszymi niewolnikami. > Yyy, no nie. Niewolnik jest gdzie jest bo ktoś za niego tak zdecydował. Ona w to weszła z własnej woli, może za pierwszym razem naiwnie (czy ona przypadkiem w pierwszej kampanii nie mówiła. Że się prezesa nie boi?) ale za drugim razem już wiedziała na co się pisze. Mogła stanąć przed jakimś bardzo trudnym wyborem, owszem, kto wie co tam było za kulisami i co było na szali, ale to nadal był jej wybór, Duda to jednak nie jest Henryk VIII, głowy by jej nie obciął. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 13:07 nangaparbat3 napisała: > Chyba żartujesz. > Osoby „na świeczniku” są dzisiaj najprawdziwszymi niewolnikami. > Czyli Nawrockiemu powinno się dziś składać kondolencje zamiast gratulacji? Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 19:18 Zarówno Nawrocki jak i wcześniej Duda walczyli o tę rolę. Ich wybór, nie ich żon. Chociaż… kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Agata Duda 07.08.25, 00:35 nangaparbat3 napisała: > Zarówno Nawrocki jak i wcześniej Duda walczyli o tę rolę. Ich wybór, nie ich żo > n. Chociaż… kto wie > I serio uważasz, że żona kandydata ma taki wybór jak niewolnik? Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 07.08.25, 08:23 Ba, nie tylko żona, ale i sam kandydat albowiem "Osoby „na świeczniku” są dzisiaj najprawdziwszymi niewolnikami"! Właśnie dlatego każdy pcha się na świecznik, a nie do fabryk, szpitali czy kurierki- bo pragnie być niewolnikiem. Czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 07.08.25, 08:27 No i dlatego właśnie łkalam. Ale dopiero po 15.00 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Agata Duda 07.08.25, 08:34 nangaparbat3 napisała: > Chyba żartujesz. > Osoby „na świeczniku” są dzisiaj najprawdziwszymi niewolnikami. > Powiedz to tym, którzy wstają o 5 rano by dymać 12 godzinną zmianę za niewiele ponad minimalną krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 07.08.25, 08:43 No mnie się właśnie wydawało, że "najprawdziwszymi niewolnikami" są ludzie pracujący w zakładach łamiących prawo pracy (bądź w krajach ktore w ogóle praw pracowniczych nie uznają) I którzy nie mają alternatywy, zmuszeni dla utrzymania rodziny pracować ponad siły za głodową pensję, ofiary handlu ludźmi, ludzie przymusowo wcielani do armii czy choćby ukraińskie dzieci porywane do Rosji i indoktrynowane. To są moim zdaniem osoby, których los jest porównywalny do niewolników (łapanych jak zwierzęta, sprzedawanych jak rzeczy, pozbawionych jakichkolwiek praw, pracujących ponad siły, bitych i zabijanych przez włascicieli). Ale jak się okazuje bylam "w mylnym błedzie" bo los niewolniczy to los białego, dobrze wykształconego, zamożnego mężczyzny z profesorskiej rodziny, ktory zdecydował sie zostać prezydentem. To jest właśnie prawdziwy niewolnik, dziewczęta i chłopcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Agata Duda 07.08.25, 13:38 No widzisz. Ematka nie tylko bawi ale i uczy. Duda się może uczyć cały czas to ty też. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:20 Prawdziwy tragizm to nie byle co, istota ludzkiej kondycji po prosu. Dziękuję 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 09:27 Słowo "tragiczny" w potocznym znaczeniu "rażąco zly" nie jest synonimem "tragizmu". Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:51 nangaparbat3 napisała: > Teraz panią Agatę polubiłam. > Tak, wiemy, że hołubisz każdą patologię. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Agata Duda 06.08.25, 11:14 mizantropka_20 napisała: > Tak jak ty pisowski trollu? > biedna kobieto, znajdź sobie wreszcie jakiegoś psychiatrę. Naprawdę urojenia można leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Agata Duda 06.08.25, 11:21 Może tak, ale z wyleczenia z pisiorstwa nawet psychiatra nie da rady. Tak, że tak po-cu Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Agata Duda 05.08.25, 22:44 Według mnie była po prostu straszna. Przez dziesięć lat miała dosłownie kilka medialnych wystąpień i było to o kilka wystapień za dużo. Najbardziej pamiętne chyba w 2020 roku podczas kampanii wyborczej. Zamiast powiedzieć cokolwiek sympatycznego zaczęła kierować personalne uwagi wobec dziennikarza GW. Zupełny brak wyczucia miejsca i czasu. Całokształt trudny nawet do komentowania. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Agata Duda 05.08.25, 23:03 dla mnie najbardziej pamiętne było zachowanie wobec protestujących, teraz sprawdziłam, to było w Nowym Jorku 2018, też trudne do skomentowania, albo była wstawiona, albo na prochach. Albo sama z siebie taka jest Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Agata Duda 06.08.25, 13:53 Właśnie o tym zachowaniu pomyślałam, jak zobaczyłam ten żenujący występ. Te same nerwowe, nieskoordynowane ruchy, jakby była na prochach. Ona raczej sama z siebie taka jest… Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Agata Duda 05.08.25, 22:56 Wygląda na to, że to jednak dobrze, że milczała przez 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 [...] 06.08.25, 10:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Agata Duda 05.08.25, 23:03 Jak widać i ryby czasem wydają głos, a jednak lepiej, gdyby milczały. Wygląda na wstawioną, zabrakło jeszcze, żeby zaśpiewała tę piosenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Agata Duda 06.08.25, 11:41 mizantropka_20 napisała: > To było do pani "szwajcarskiej" oj, nie tylko u dudowej było pite. Biedna kobieto, naprawdę, ogarnij się. Żaden wstyd skorzystać z pomocy psychiatryczno-psychologicznej. Masz urojenia, nie ogarniasz, komu i gdzie odpowiadasz, zleciałaś do poziomu mojej psychofanki. Kiepsko, mizantropka, naprawdę kiepsko z tobą. P.S. Ile razy mam jeszcze pisać, że nie Szwajcaria a Pcim? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Agata Duda 06.08.25, 11:52 O Pcimiu pisi trollu nie wspomniałam nigdy w Twoim kontekście bogata kobieto. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Agata Duda 06.08.25, 06:21 Wszyscy odetchnęli, że jednak długo milczała? Mało dyplomatycznie i historycznie to wypadło. Miało być szczere i osobiście. Z drugiej strony, u niej ta szczerość jest właśnie histeryczna. Co już przynajmniej raz pokazała publicznie. Myślę też, że świetnie się uzupełnia z mężem. Żadnego rozwodu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Agata Duda 06.08.25, 09:42 kropkacom napisała: > iej raz pokazała publicznie. Myślę też, że świetnie się uzupełnia z mężem. Żadn > ego rozwodu nie będzie. tak! ja również tak uważam, oni do siebie świetnie pasują, kretyn i idiotka. Odpowiedz Link Zgłoś
serei Re: Agata Duda 06.08.25, 08:19 żenujące zakończenie żenującej dekady milczenia, mogła dużo, a nie zrobiła nic Kukiełka zerwała się z łańcuszka i pokazała jak bardzo miała w zadzie Polaków. Niech spada na drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:13 W sumie nic nadzwyczajnego, nic super ani nic złego/śmiesznego. Ja się jej nie dziwie, to musi być duża ulga, bo bycie PD to raczej nigdy nie było jej marzenie, tylko efekt kariery męża, medialnie też się nie wypowiadała, i raczej nie chciała, niż nie mogła, więc tylko robiła swoje rzeczy gdzieś po cichu. Do tego hejt, bo w polityce sie bez niego nie obejdzie, więc teraz serio musi być szczęśliwa, że wreszcie koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:32 Cóż, oczywiście że to było żenujące. Ta nieukrywana radość z tego, że wreszcie skończyła sie jej dobrowolna "niewola" o której wszyscy wiedzą, że jest efektem układu. Trzeba bylo nie iść na ten układ, nikt jej pistoletu nie przystawiał do głowy, a jeśli się juz poszło to trzeba bylo się powstrzymać od tak otwartego okazywania radości, że wreszcie niewola się skończyła. No ale najwyraźniej jeśli chodzi o takt i elegancję, pierwsza para dobrała się jak w korcu maku. Bardzo serdecznie przepraszamy Agatę Dudę, ze sie tak z nami męczyła. Doprawdy, nie trzeba było. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:43 Wiesz Danielo, jak czytam czy słyszę, że „wszyscy o czymś wiedzą”, odciąży zapala mi się czerwona lampka i zazwyczaj słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 09:53 Cóż, w mojej bance wiedzą wszyscy. Ale oczywiście możesz wierzyć, że tam byla gleboka miłość małżeńska. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:25 No cóż, w moich dwóch bankach też kiedyś wszyscy o czymś wiedzieli i była to wiedza łamiąca innym życie. W tych dwóch przypadkach fakty okazały się zupełnie inne (w jednym obwiniany okazał się ofiarą tego, co mu zarzucano, w drugim zawinił - choć nie wiem, na ile - człowiek przez wszystkich bardzo szanowany i stawiany za wzór, w przeciwieństwie do obwinianego i w konkretnej sprawie niewinnego, którym w poczuciu sprawiedliwości pomiatano). Ale to i tak nie ma znaczenia, bo właśnie w domu oglądają transmisję, czas żebym się wzięła za lektury himalaistyczne, to zawsze trochę pomagało. Dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:31 Na szczęście nic mi nie wiadomo o żadnych kwestiach łamiących komuś życie w stadle Dudów 🤷 Ale oczywiście mozna wierzyć w smoki i w głęboką miłość Agaty do Andrzeja w roku pańskim 2015. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Agata Duda 06.08.25, 10:53 >No cóż, w moich dwóch bankach też kiedyś wszyscy o czymś wiedzieli i była to wiedza łamiąca innym życie. Póki co to prezydentura spod znaku "ideologia_nie_ludzie" mogła komuś złamać życie. Nie wiedza, że oni żyli w układzie. Kraków to mentalnie małe miasteczko, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:33 Albo układu, albo chęci wspierania kariery męża. Plotki mają to do siebie, że nie zawsze są prawdziwe, więc tego, to tak naprawdę nie wiemy🤷🏼♀️. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:37 Niczego o żadnych plotkach nie pisałam 💁♀️ Pani poszła na uklad, pani miala z tego układu określone profity, pani doprawdy mogła się powstrzymać z ostentacyjnym okazywaniem jak bardzo się męczyła z narodem. Nikt od niej nie wymagał tego poświęcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Agata Duda 06.08.25, 10:51 wiadomosci.onet.pl/kraj/ekspertka-andrzej-duda-na-finiszu-prezydentury-nieswiadomie-skompromitowal-pierwsza/r4fsgxh?utm_source=kultura.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2 no to taka analiza, w sumie smutna. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 19:36 Smutne. Pani profesor jednak pojechała. Na przykład z faktu, że nie czuję niechęci do Dudziny nie wynika, że nie chciałabym, by Polska miała prezydentów o demokratyczno liberalnych czy demokratyczno -lewicowych poglądach. Pani profesor upraszcza, i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Agata Duda 06.08.25, 19:37 Przepraszam za głupi machistowski telefon - pisałam o PREZYDENTKACH. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 06.08.25, 10:42 Ale czy to w ogóle jest ważne? Jak było, tak było, ich prywatna sprawa. Mamy XXI wiek, kobieta jest oddzielnym bytem prawnym i ponosi skutki swoich decyzji. Niech zatem pani D. nie stylizuje się na piękną Ajlali, porwaną wbrew woli do pałacu. Żałosne to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:48 Nie jest szczególnie ważne, jeśli tak strasznie nie chciała byc prezydentową to mogła nia nie być, niezależnie od wcześniejszych zaszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Agata Duda 06.08.25, 23:16 daniela34 napisała: > jeśli tak strasznie nie chciała byc prezydentową to > mogła nia nie być, niezależnie od wcześniejszych zaszłości. Nie jestem obiektywna, bo jak pisalam wczesniej rodzina Kornhauserow ma bardzo cieply kacik w bi_scotcim serduszku choc akurat Agaty w zyciu nie poznalam & zapewne nie poznam Niemniej mysle, ze opcja "niebycia prezydentowa" w jakims momencie musialo byc simple choice: z nim w prezydenture OR bez prezedentury ale i bez niego We really don't know jakie uczucia zywila/zywi Pani AD do Pana AD A jesli ... it's love? Taka bez zartow milosc jakas wielka? Who knows? Benefit of the doubt ... hmmm I ja mysle, ze na swoj sposob ona ta prezydentowa tak naprawde NIE BYLA. Sciskala jakies rece gdy musiala, zmieniala sukienki, fryzury, buty gdy protocol excpected it, ale zawsze byla z tylu & mowila almost zero. I to tez zle, of course ale moze (just maybe!) to byla jej recepta na przetrwanie? Anyway, przetrwala 10 lat w roli, ktora jej wyraznie nie pasowala - mozna jej tylko zyczyc ... Kombi - Słodkiego Miłego Życia (HQ) Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 23:42 Cóż, powtórzę, oczywiście mozna wierzyć, że w roku pańskim 2015 "it was love." Można też wierzyć we wróżki 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 23:45 A co do życzeń - ja jej życzę takiego, jakie jej mąż swoimi podpisami albo ich brakiem zafundował wielu. Skoro ona odczuwa takie "love" wobec niego to zapewne wierzy, że to bedzie "good life." Można zatem powiedzieć, że dobrze jej życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Agata Duda 07.08.25, 00:31 daniela34 napisała: > Cóż, powtórzę, oczywiście mozna wierzyć, że w roku pańskim 2015 "it was love." > Można też wierzyć we wróżki 🤷♀️ Jakim trzeba byc chorym czlowiekiem, zeby takie go.no napisac? Co ty kobieto masz do czyjejs milosci? Zajmij sie swoja, czy moze juz po ptakach? Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 07.08.25, 08:36 Uff, jeżeli to aż taka miłość, która nie patrzy na nic, to szczęście w nieszczęściu, że wybranek tylko łamał praworządność, ułaskawiał przestępców i kompromitował kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Agata Duda 07.08.25, 13:31 lella_two napisała: > wybranek tylko łamał praworządność, ułaskawiał przestępców i kompromitował kraj! > I zostal praworzadnie wybrany 2 razy (dwa!!!) przez miliony chetnych To, ze sie jedna Pani Agata mogla zakochac to coz ... happens ale ta reszta PL? C'mon, problem z Duda to nie jest problem, ze sie zona z nim nie rozwiodla, it's much more troubling - spojrz kto zostal wybrany na jego nastepce Hard to believe, ze tak wlasnie tyyyyylu Polakow & Polek glosowalo, eh Life. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Agata Duda 07.08.25, 13:34 bi_scotti napisała: >Hard to > believe, ze tak wlasnie tyyyyylu Polakow & Polek glosowalo, eh Life. > Przy okazji, Konfa i Braun pobili wszelkie rekordy w Kanadzie. Masz jakąś teorie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Agata Duda 07.08.25, 14:13 tania.dorada napisał(a): > Przy okazji, Konfa i Braun pobili wszelkie rekordy w Kanadzie. Masz jakąś teori > e dlaczego? Nie mam As you can guess, nie odpowiadam za Polonie w Kanadzie ... ufff Jak pisalam wielokrotnie, moja polonijna banka jest bardzo moja - nie znam (in Canada!) ani jednej osoby glosujacej w tym roku na kogokolwiek kto nie jest RT - w PL znam Not too many ale owszem, w PL znam Life. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 07.08.25, 13:37 Oczywiście ze problem z Dudą nie jest w tym ze sie z nim żona nie rozwiodła! Ale jeżeli pani Dudowa tak ostentacyjnie okazuje, że była nieszczęśliwa przez ostatnie 10 lat jako prezydentowa to naprawdę można było nie. Wiem, wiem, byla głęboko zakochana. Hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 07.08.25, 13:57 Ano. A miłość jest ślepa, każdy to przecież wie🤷♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Agata Duda 07.08.25, 14:20 daniela34 napisała: > Wiem, wiem, byla głęboko zakochana. Hahaha Daniela, tak na powaznie. Przeciez Ty na pewno znasz iles examples par, w ktorych jedna ze stron "juz dawno powinna", bo jest przemoc, przemoc ekonomiczna, niewiernosc, niezgodnosc this or that (chocby i political views) etc. a jednak pary trwaja less for better, more for worse, eh No idea dlaczego ADx2 trwaja razem. Lojalnosc? Przyzwyczajenie? Lenistwo? Who knows? Sama wiesz, ze latwo sie mowi drugiej kobiecie "powinnas od niego odejsc!" a zycie sobie. Co do speech z nagrania, mysle ze powinna byla poprzestac na podziekowaniach i kwita. Reszta byla completely unnecessary. Ale mnie np. bardziej sie nie spodobalo to, ze nie podeszla do wszystkich tam zgromadzonych (znanych sobie z imienia & nie znanych) i nie podala kazdej z tych osob reki na pozegnanie. No matter ile tam osob bylo, IMHO, tak by bylo elegancko. Taka rola, eh - co by zrobila/nie zrobila/powiedziala/nie powiedziala to komus sie nie spodoba Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 07.08.25, 14:24 Ja w ogole nie mówię co pani Duda powinna juz dawno, teraz, wczoraj, 10 lat temu ani nigdy. Absolutnie! Ja tylko pozwolę sobie powtórzyć, że na hasło jakoby byla głęboko zakochana ja odpowadam: hahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Agata Duda 07.08.25, 14:25 I jeszcze tak a propos odchodzenia od meza polityka to ja chyba nigdy, no nigdy nie zrozumiem why, oh why, Hillary nie odeszla od Bill w 1997 roku! I can't believe, ze z nim zostala & wciaz z nim jest Crazy beans. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 07.08.25, 14:30 O ile mi wiadomo, pani Clinton nie dawała do zrozumienia jak szalenie cierpi i jest nieszczęśliwa na stanowisku Pierwszej Damy. Ba! Zdaje sie potem chciala też zająć jakieś inne, nieco wyższw stanowisko, nieprawdaż? Mnie nie dziwi dlaczego nie odeszła Clintonowa, podobnie jak nie dziwi mnie, dlaczego nie odeszła Dudowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Agata Duda 07.08.25, 14:35 daniela34 napisała: > O ile mi wiadomo, pani Clinton nie dawała do zrozumienia jak szalenie cierpi i > jest nieszczęśliwa na stanowisku Pierwszej Damy. Ba! Zdaje sie potem chciala te > ż zająć jakieś inne, nieco wyższw stanowisko, nieprawdaż? No, byli zespołem, mieli wólny cel, a potem ona miała swój interes do zrobienia. I była w tym konsekwentna. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:51 kaki11 napisał(a): > W sumie nic nadzwyczajnego, nic super ani nic złego/śmiesznego. Ja się jej nie > dziwie, to musi być duża ulga, bo bycie PD to raczej nigdy nie było jej marzeni > e, tylko efekt kariery męża, medialnie też się nie wypowiadała, i raczej nie ch > ciała, niż nie mogła, więc tylko robiła swoje rzeczy gdzieś po cichu. Do tego h > ejt, bo w polityce sie bez niego nie obejdzie, więc teraz serio musi być szczęś > liwa, że wreszcie koniec. Też tak to czytam Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Agata Duda 06.08.25, 17:22 Wystąpienie obciachowe, od kiwania się na obcasach przez nerwowy i głupawkowy chichot aż po ten cytat. I to mimo sztabu ludzi od 10 lat, z którymi mogła te dwie minuty przygotować żeby nie wyszło przypałowsko. Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice79 Re: Agata Duda 06.08.25, 10:10 Przykro mi się patrzy na to pożegnanie się pani prezydentowej. Mimo wszytko jej funkcja "pierwszej damy", reprezentowania Polski powinna być dla niej (dla każdego) zaszczytem. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 06.08.25, 11:22 Próbowałam sobie wyobrazić którąkolwiek z pierwszych dam z podobnym przekazem i nie udało mi się, a na brak fantazji nigdy nie narzekałam🤷♂️ Doprawdy, nie wiem, po co wydawać książki, memy wystarczą za historię tej prezydentury. Ale memów się nie zmonetyzuje, wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Agata Duda 06.08.25, 14:11 ricemice79 napisała: > Przykro mi się patrzy na to pożegnanie się pani prezydentowej. Mimo wszytko jej > funkcja "pierwszej damy", reprezentowania Polski powinna być dla niej (dla każ > dego) zaszczytem. Prawda? Ale to jest spojne z podejsciem jej meza i formacji politycznej do dojnej ojczyzny, z ktorej trzeba wyciagnac tyle, ile sie da, bo im sie nalezy. Koncept sluzby panstwu nawet im przez mysl nie przemknal. Odpowiedz Link Zgłoś
husmus Re: Agata Duda 06.08.25, 11:01 Biedna, taka uciemieżona była............. A na koniec zachowała się jak egzaltowana nastolatka. A mogła nadal milczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Agata Duda 06.08.25, 11:09 Jak myślicie, czy paprotka złoży pozew rozwodowy? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Agata Duda 06.08.25, 11:31 Myślę że teraz to juz nie. That ship has sailed. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Agata Duda 06.08.25, 11:45 primula.alpicola napisała: > Jak myślicie, czy paprotka złoży pozew rozwodowy? Ja mysle, ze nie, bo moim zdaniem ona wcale nie jest niezadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Agata Duda 06.08.25, 12:46 Też tak myślę. Na dokładkę jestem przekonana, że jest sobą zachwycona w roli pierwszej damy a ten pokaz ro było: tak sie dla was poświęcałam a wy mnie nie docenialiście! Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Agata Duda 06.08.25, 17:25 gris_gris napisała: > primula.alpicola napisała: > > > Jak myślicie, czy paprotka złoży pozew rozwodowy? > > Ja mysle, ze nie, bo moim zdaniem ona wcale nie jest niezadowolona. Też tak sądzę. I na pożegnaniu nie była pod wpływem, ona jest taka, jak było widać przez 10 lat aż do teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Agata Duda 06.08.25, 18:40 niemcyy napisał(a): > I na pożegnaniu nie była pod wpływem, ona jest taka, jak było widać przez 10 lat aż do teraz. znaczy kiedy to wcześniej była tak ekspresyjna??? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Agata Duda 06.08.25, 18:43 alicia033 napisała: > niemcyy napisał(a): > > > I na pożegnaniu nie była pod wpływem, ona jest taka, jak było widać przez > 10 lat aż do teraz. > > znaczy kiedy to wcześniej była tak ekspresyjna??? Jak podczas wizyty w USA tańcem-wygibańcem przedrzeźniała protestujących przeciw łamaniu konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Agata Duda 06.08.25, 11:57 primula.alpicola napisała: > Jak myślicie, czy paprotka złoży pozew rozwodowy? Myślę, że finansowo jej się nie opłaca, a pewnie głównie na to będzie patrzeć. Chyba, że by wytargowala korzystny podział majątku, to wtedy pewnie złoży. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Agata Duda 06.08.25, 14:05 czy paprotka złoży pozew rozwodowy? raczej nie. Brakuje jej kilku (?) lat pracy żeby przejść na emeryturę, która i tak nie będzie oszałamiająca. Zamiana pałacu na niewielkie mieszkanko - raczej będzie wolała willę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Agata Duda 06.08.25, 12:14 nena20 napisała: > W jej przypadku milczenie jest złotem. Tak też o niej powiedzial jej mąż. Milusio, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Agata Duda 06.08.25, 13:01 team#akogoto pozytku z niej nie bylo zadnego, a czy ona pijana wolnoscia, czy innymi substancjami... Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Agata Duda 06.08.25, 15:31 Najpierw przeczytałam dziesiątki opinii jaka wiochę odstawiła, potem obejrzałam. Zdumiało mnie jaki ona ma miły głos - wcześniej, jak większość Polaków, nie miałam okazji słyszeć. (Tu mi się przypomina znakomity skecz Johna Oliviera z Kushnerem i Gilbertem Gottfriedem). Potem - No kurde, jednak podziękowała ludziom z którymi pracowała, a z opinii, również w tym wątku, wyglądało, ze nie. A sama końcówka to mnie konkretnie zabrzmiała jak koniec roku szkolnego - wszyscy, nauczyciele tez, oddychają z ulgą i przebierają nogami żeby wyjść ze szkoły i oddychać wolnością. To przecież nie znaczy ze wszyscy sie tam nie lubili. No a ona nauczycielką była przez prawie dwadzieścia lat, ostatni raz kiedy miała okazje sie żegnać ze współpracownikami to było właśnie przy takiej okazji. Nie sądzę żeby byla czymkolwiek narąbany, raczej bardzo spięta, to był nerwowy śmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Agata Duda 06.08.25, 16:55 Czegokolwiek by Agata Duda nie powiedziała przy tej okazji, ematka nie oceniłaby tego pozytywnie. Podobnie, czegokolwiek nie ubrałaby dziś Marta Nawrocka, nie byłoby dobrze. Takie nastawienie. tania.dorada napisał(a): > Nie sądzę żeby byla czymkolwiek narąbany, raczej bardzo spięta, to był nerwowy > śmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Agata Duda 06.08.25, 17:03 mayoliijka napisała: > Czegokolwiek by Agata Duda nie powiedziała przy tej okazji, ematka nie oceniła > by tego pozytywnie. Podobnie, czegokolwiek nie ubrałaby dziś Marta Nawrocka, ni > e byłoby dobrze. > > Takie nastawienie. A ja mam takie nastawienie że ubrać to można choinkę? Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Agata Duda 06.08.25, 17:05 Słuszna uwaga. Errata - czegokolwiek nie włożyłaby. aandzia43 napisała: > mayoliijka napisała: > > > Czegokolwiek by Agata Duda nie powiedziała przy tej okazji, ematka nie o > ceniła > > by tego pozytywnie. Podobnie, czegokolwiek nie ubrałaby dziś Marta Nawroc > ka, ni > > e byłoby dobrze. > > > > Takie nastawienie. > > A ja mam takie nastawienie że ubrać to można choinkę? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Agata Duda 06.08.25, 17:27 Z drugiej strony, czego by nie założyla jedna czy druga i czego by nie powiedziała, przyjdzie mayoliijka i zawsze niczym tarczą zasłoni własną bohaterską piersią🤷♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Agata Duda 06.08.25, 18:27 mayoliijka napisała: > Czegokolwiek by Agata Duda nie powiedziała przy tej okazji, ematka nie oceniła > by tego pozytywnie. Podobnie, czegokolwiek nie ubrałaby dziś Marta Nawrocka, ni > e byłoby dobrze. > > Takie nastawienie. > Ja mam do całej tej ekipy nastawienie negatywne. Jedynie stwierdzam ze ma dużo milszy głos niż się spodziewałam oraz ze IMO to był nerwowy śmiech. Jakby nie było, może i kończy się bycie „niewolnikiem” (nie zgadzam się ze to niewolnictwo ale wiadomo o co chodzi), ale zaczyna się życie bez ochrony w świecie który w jakiś sposób swoją postawa kształtowali i przyjdzie im teraz pora na, hm, odcinanie „kuponów”. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Agata Duda 06.08.25, 20:57 mayoliijka napisała: > Czegokolwiek by Agata Duda nie powiedziała przy tej okazji, ematka nie oceniła > by tego pozytywnie. Podobnie, czegokolwiek nie ubrałaby dziś Marta Nawrocka, ni > e byłoby dobrze. > > Takie nastawienie. > Zawsze możesz sobie włączyć tv republika, tam pewnie pieją nad nimi z zachwytu. Takie nastawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Agata Duda 06.08.25, 18:48 Miły głos? Raczej dość zasadniczy. A uwżacie ją za" polską Marilyn Monroe" ? Pewien portal tak ją określał styl.fm/newsy/792200.gdy-9-lat-temu-andrzej-zostawal-glowa-panstwa-agatka-wygladala-prawie-jak-marilyn-monroe Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Agata Duda 06.08.25, 19:20 Nie jest to Sydney Sweeney opowiadająca szeptem świńskie dowcipy, ale jak się ją zna tylko z filmu niemego to zupełnie inny głos pasuje do tej twarzy, makijażu, fryzury, mundurków. Odpowiedz Link Zgłoś
wasylkap1 Re: Agata Duda 06.08.25, 16:43 Jaki ona ma miły głos! Serio. Aż szkoda że przez 10 lat noc nie mówiła. Z takim głosem może zacząć nagrywać podcasty 😜 Ale tak, wygląda jakby coś wzięła. Widać że jest szczęśliwa że opuszcza pałac. W sumie czytanie o sobie negatywów przez taki okres czasu może nieźle odbić się w głowie. Nie żebym broniła. Bo jednak mogła coś zrobić, a wybrała milczenie. Nowa prezydentową będzie milczała, choćby że strachu przed mężem. Nie wyobrażam sobie bać się Anżeja Odpowiedz Link Zgłoś