Dodaj do ulubionych

Japonski i co dalej

14.08.25, 11:34
Dziewczyny, może coś podpowiecie... moj syn (czternastolatek) zaczął sie uczyć japońskiego na duo lingo ponad rok temu, spędzał wg statystyk aplikacji nawet godzinę dziennie na nauce, potem byl wyjazd na kilka tygodni do Japonii, miał więc dodatkową motywację do nauki, na miejscu okazało się, że bez oporów zaczął rozmawiać z ludźmi całkiem sprawnie sobie radząc, zbierał mnóstwo pozytywnego wsparcia i wyrazów uznania. Po powrocie jeszcze więcej czasu spędza na nauce, pisze po japońsku, poznaje nowe znaki. Wg aplikacji to poziom około B1. Nigdy nie mial nauczyciela, wszystko to zupełnie samodzielna praca, nawet nie wiem skąd w nim taka wielka motywacja.
Teraz pytanie do Was, jak mogę go wspierać, moze jakis pomysł na wykorzystanie tej wiedzy? Może są jakieś konkursy? Z oczywistych względów pewnie nie polecimy szybko znów do Japonii, a fajnie by bylo, żeby ta praca nie poszła na marne i żeby coś z tego zostało
Obserwuj wątek
    • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 11:44
      Nie wiem gdzie mieszkacie, ale w Warszawie jest parę opcji. I w Krakowie (Mangghs) pewnie też.
      • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 11:52
        P.s. i bardzo gratuluję !!!
      • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 11:52
        W średniej wielkości mieście, do Krakowa mamy godzinę.
        • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:02
          Zobacz stronę mangghi skoro są najbliżej. Mają czasami jakieś konkursy no i sama działalność/ edukacja jest tam fajna
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:05
          W Krakowie tu są kursy sobotnie, można by dojechać.

manggha.pl/szkola-jezyka-japonskiego

Godzina jazdy, to norma, jak trzeba gdzieś dojechać.
          Myślę, że warto, skoro syn tak bardzo to lubi.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 11:56
      Sprawdź tutaj:

www.pl.emb-japan.go.jp/kultura/kursy_jp.html
      • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:05
        Dokleję jeszcze jeden link może komuś się kiedyś przyda - programy stypendialne (jak widać nie trzeba znać japońskiego jest opcja że naucza na miejscu) www.pl.emb-japan.go.jp/kultura/stypendia_ogolne.html
        • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 22:06
          Ich... skąd wiesz tyle na ten temat? Znasz japoński? Powiedz coś więcej..
    • bmtm Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:10
      Przez rok nauczył się japońskiego na poziomie B1. Pogratulować.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:38
        Duolingo bardzo zawyża poziom, niewspółmiernie do rzeczywistości
        • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:46
          Przecież to wszystko jedno czy ma slabe B1 czy mocne A2. Chłopak odwalił kawał roboty ! I to samodzielnie. A2 to około 240-300 godzin nauki. Jeżeli uczy się od roku godzinę dziennie, był w Japonii i ćwiczył to szanse na to B1 , nawet trochę słabsze są.
          • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:09
            Cala galaz bez sensu bo w japońskim nie ma systemu ABC. Płynność mierzy się zupełnie innym systemem N1-N5.
            • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:19
              Wiadomo, że to uproszczenie nawet w językach europejskich, bo godzina godzinie nie jest równa. Język jest jak kot ,- to ciecz.
          • nick_z_desperacji Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:53
            Ma o tyle znaczenie, że może mieć trudność z dopasowaniem poziomu kursu. Szybkie metody uczą po łebkach. Zrobił mnóstwo pracy, ale warto mieć świadomość, że czasami trzeba zrobić krok w tył, żeby pewniej isc do przodu.
    • b.bujak Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:33
      ale fajnie smile gratulacje!

może by tak zająl się jakaś formą aktywności z Japończykami przebywającymi w Polsce? np nauka języka polskiego, jakieś zajęcia z dziećmi ?
    • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:43
      Prosze cie...poziom B1 z japonskiego to ok 3 lat uczac sie 15 godzin tygodniowo czyli dosc intensywnie. Znacznie trudniejszy jezyk niz jakikolwiek europejski

A odpowiadajac na pytanie to bez wyjazdu do Japonii czy japonskiego 1:1 nauczyciela trudno bedzie o mowienie w tym jezyku
      • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:53
        Litości princess , czytaj zanim skomentujesz. Chłopak był w Japonii kilka tygodni i rozmawiał po japońsku. To ws,ystko jest w pierwszym poście.
        • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:56
          A ja bylam kilka tygodni w UK podczas studiow i rozmawialam po angielsku. Nie powiedzialabym ze znalam jezyk na poziomie B1. Rozmawiac to i ja rozmawiam po francuski i niemiecku ale B1 to to nie jest.

Najbardziej realistyczny przedział nauki japonskiego do B1 to ok. 1 000–1 600 godzin, zgodnie z danymi Japońskiego Centrum Kształcenia Językowego oraz ogólnym poziomem trudności.
          • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:00
            Tak princess, ale ciągle masz problemy z czytaniem po polsku i angielsku.eot
            • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:18
              Male a cieszy co? No pomysl jaka jestes lepsza, madrzejsza i w ogole twoje życie bedzie z tego powodu dowalania komus wspaniale. No ty cudzie
              • bezmiesny_jez Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:02
                95% forum jest mądrzejsze od ciebie, to żaden wyczyn, naprawdę.
                • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:07
                  Niestety to zanie tylko swiadczy o tobie.

No i co z ta madroscia w zyciu robisz? Co takiego osiagnelas? Dlaczego nikt nie zauważył?
                  • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:07
                    Same specjalistki od obcego jezyka a poza polskim w każdym dukaja
        • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:57
          W ogole to taki jezyk ze bez systematycznego kontaktu z osoba mowiaca w tym jezyku ciezko by mowic biegle
        • smoczy_plomien Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 14:58
          Przykro mi względem autorki, ale ja też nie bardzo wierzę w naukę języka na duolingo, szczególnie przy argumentacji, że zbierał mnóstwo wyrazów uznania wink Być może coś tam pogadał, w usługach większość rozmów to: dzień dobry - potrzebuję zjeść/kupić/dojechać - dziękuję - do widzenia. Bez nauczyciela nie ma mowy o dobrej wymowie w jakimkolwiek języku. W dzisiejszych czasach na pewno da się znaleźć nauczyciela online, poza tym oglądanie filmów, czytanie.
          • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:06
            No dokladnie to samo uwazam.

Duolingo na pewno pomaga dla poczatkujacych ale B1??
          • dni_minione Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:07
            Moja matka emerytka trzepie na duolingo angielski i włoski (od podstaw). Teraz po roku twierdzi, że po angielsku rozumie już WSZYSTKO, a z włoskiego ma poziom komunikacyjny. Irytuje mnie tym okrutnie, ale na razie nie sprowadzam jej na ziemię, choćby przy pomocy jakiegokolwiek artykułu prasowego w tych językach. Nie wiem, co i w jaki sposób to duolingo ludziom wmawia, ale może to jest jakaś gra psychologiczna, żeby ich motywować do dalszej pracy. Jeśli tak, to w sumie spoko.

Ale skoro syn opki gadał już z żywymi Japończykami i rzeczywiście ocenili jego poziom wysoko, to widocznie wielki talent, który trzeba szlifować. Ja bym poszła w lekcje online z Japończykiem.
            • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:09
              Ale ty tak na serio? Moja matka zrobila calosc Duolingo z angielskiego. Wszystkie poziomy. co z tego ze jako tako rozumie co napisane jak mowic nie umie.
            • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:11
              Dlatego mnie interesuje dlaczego wiele uczelni , w tym wspomniane University of London, honoruje egzaminy Duolingo.
              • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:15
                Napisz do nich. Zapytaj.

Normalnie uczelnie akceptuja IELTS TOEFL albo Cambridge ( niektore)

Ale jesli uwazasz ze najwyzszy poziom Duolingo to jakis zaawansowany poziom to ha ha ha.
                • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:34
                  Tak uważam i tak napisałam wink prawda?

P.s off top - chyba na każdym egzaminie jest test z czytania ze zrozumieniemwink
                  • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:48
                    Zapewne zdalas ich mniej w zyciu niz ja.
                    • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:53
                      Może z unijnego irlandzkiego angielskiego?wink
                      • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 17:14
                        Masz racje znam j.angielski gorzej niz ty i w ogole wszystko znam gorzej. Lepiej ci?
              • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:19
                Dlatego że test Duolingo i apka Duolingo to dwa różne światy?
                • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:28
                  No ale to byla hipokryzja gdyby robili test ale ich apka nie przygotowywuje do tego...?
                • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:32
                  Ale test robi się online?
                  • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:33
                    Tak. Na kamerkach
          • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 22:15
            Smoczy_plomien, princess, Wy w ogole nie rozumiecie o co chodzi w moim poście, tu naprawdę nie chodzi o popisywanie się umiejętnościami dziecka, nie mam zamiaru udowadniać co umiejętności, a czego nie, zresztą jak mogłabym skoro sama nie znam języka. Widzę tylko ile czasu spędza przy tym hobby, jak bardzo to go pochłonęło. Pewnie rmówił niegramatycznie i nie rozumiał wszystkiego, ale miał w tym ogrom satysfakcji.
            Chodzi mi tylko o to jak wspierać takie pasję, zeby sie nie wypalił imiał z tego coś na przyszłość.
            • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 04:02
              A ktos sie czepia gramatycznosci?
              Ja podjelam tylko temat B1.

Nic nie poradzisz jesli sie wypali. Sa to sprawy niemozliwe do zapobiegnięcia. Zreszta w kazdej chwilii moze do tego wrocic
            • smoczy_plomien Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 11:49
              Tak, i poleciłam to, co wg mnie się sprawdzi w przypadku dziecka zainteresowanego językiem smile
      • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:13
        Japoński moim zdaniem nie jest znacznie trudniejszy niż języki europejskie - jest wręcz zaskakująco nietrudny tylko dużo pamięciówy. Dwa czasy zasadniczo wszystko wg szablonu. Nie mówimy tu o niuansach i honoryfikatywności - tak żeby się dogadac to bardzo szybko można się nauczyć. Zasadniczo jak będziesz mruczec znacząco kiwać głową wzdychając yappari lub naruhodo już jesteś dogadana.
        • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:21
          Nie mowie po japonsku wiec sie nie wypowiem od siebie. To co pisze jest na podst opinii tych ktorzy sie uczyli- mowi sie ze jest to drugi po mandarynskim najtrudniejszy jezyk dla Europejczykow jezyk do nauczenia sie
          • hermenegilda_zenia_is_back Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 12:24
            Czyli jak zwykle : zero wiesz na ten temat, ale swoje bzdety musisz wrzucić
            • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 12:34
              Czyli jak zwykle. Nic nie masz do powiedzenia w temacie ale komensowac swoje kompleksy kopiac musisz. Pogadaj o tym z psychologiem
      • hanusinamama Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 14:51
        Był w Japonii....ale wiem j. polski też trudny.
        • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:09
          Naprawde uwazasz ze pobyt paro tygodniowy i Duolingo daj poziom B1 z jakiegokolwiek jezyka a co dopiero japonskiego?

Moje dziecko ma korepetycje z Francuzka, w szkole ma swietna ocene, co roku jezdzimy do Francji, na kursy do Francji posylam - to nie idzie tak szybko.

• norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:22
            Princess, ale może Twój syn nie ma takiej motywacji na razie. Mój oprócz tego japońskiego świetnie posługuje sie angielskim, ewidentnie ma dar do języków, ale z niemieckiego ma ledwo czwórkę, bo mu sie nie podoba ten jezyk, nie chce w nim mowic, mimo, ze uczy sie juz siódmy rok, to nawet nie próbuje się odezwać. Nie i już. Przypuszczam, że żadna ilość korepetycji by nie zmieniła jego podejścia. A tymczasem ten japonski tak zupełnie znikąd sie wziął.
            • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:46
              Ja mysle ze to kwestia ilosci godzin wystawienia na jezyk, ilosci cwiczen a nie " pragnienia". Motywacja daje chec do dzialania czyli do cwiczen.

On lubi jezyki i traktuje je jak zabawe.

Moje dziecko siedzi w klasie i zastanawia sie dlaczego jego koledzy nie potrafia wymowic czegos w j. francuskim. A jemu to przychodzi jak pikus. Nawet korepetytorka Francuzka go chwali.

Japonski jest językiem niebywale trudnym do nauki. Smoktunowicz czyli Lisica swego czasu opowiadala jak po roku japonistyki sie poddala i przeniosla na italianistyke ktora z latwoscia skonczyla. Zwlaszcza ze to corka dyplomatow i pare jezykow juz znala.

Ktos kto naucza japonskiego moglny mu zrobic test i ocenić poziom ( jesli to w ogole ma znaczenie). Moja matka zrobila wszystkie poziomy z Duolingo po angielsku a nie powiedzialabym by byl to poziom B1 jaki reprezentuje.
            • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:58
              Według amerykańskiego Foreign Service Institute (FSI), japoński należy do najtrudniejszej grupy językowej (kategoria IV) dla osób mówiących po angielsku i wymaga około 2200 godzin nauki, aby osiągnąć biegłość komunikacyjną w mowie i piśmie.

Dla porównania:

Języki takie jak francuski, włoski czy hiszpański wymagają około 600 godzin nauki.

Niemiecki i rosyjski potrzebują około 1100 godzin.

Japoński, podobnie jak chiński czy arabski, to około 2200 godzin nauki.

W praktyce oznacza to, że osoby uczące się japońskiego na hobbystycznym poziomie przy 15–30 minutach dziennie mogą potrzebować 3–4 lata, by osiągnąć poziom konwersacyjny. Przy systematycznej nauce po 1 godzinie dziennie wystarczy 1,5–2 lata, a intensywna nauka po 2–3 godzin dziennie może przynieść dobre efekty już po około roku. Kursy pełnoetatowe w Japonii mogą dać biegłość w 6-12 miesięcy.

Tak długi czas nauki wynika z takich czynników jak:

zupełnie inny system pisma (hiragana, katakana, kanji),

odmienna gramatyka oparta na kontekście,

inny szyk zdania (czasownik na końcu),

różne poziomy grzeczności i słownictwo niezależne od znanych języków europejskich.
              • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:41
                “ wypowiedź polskiego językoznawcy i japonisty — Arkadiusza Jabłońskiego (profesor UAM), który odniósł się do kwestii stwierdzenia, że japoński jest „trudny”. Oto, co mówi:

„Ciekawe, że chyba żaden japonista nie powie, iż język japoński jest trudny (a jeśli nawet powie, to zapyta najpierw, pod jakim względem i dla kogo)” 

To bardzo trafna uwaga — pokazuje, że trudność języka zawsze zależy od doświadczenia mówiącego, motywacji, kontekstu nauki i wielu innych czynników.”
                • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:45
                  Dla mnie japoński to była przede wszystkim masa pamięciowy i tu rzeczywiście miłość do języka się przydaje i bez niej ani rusz. To trzeba po prostu lubić wtedy po prostu widzisz sens
                • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:50
                  E tam, ale to sa ogolniki. Jak wkleilam co wkleilam to bylo ze mowa o Europejczyku znajacym angielski.
                  A motywacja to zupelnie inny faktor niz trudnosc jezyka.

Na tej zasadzie to o kazdym przedmiocie mozna powiedziec ze bez motywacji jwst trudny a z motywacja latwiejszy.

A jednak sa jezyki trudniejsze i łatwiejsze dla Europejczyka do nauki
                  • senin1 Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 07:57
                    Ty jednak potrafisz podciac skrzydla princess. Ale wlasciwie dlaczego to robisz?

I powiem z wlasnego doswiadczenia: kilka tygodni nauki jezyka w kraju, gdzie sie nim mowi na codzien MOZE zaowocowac umiejetnosciami na poziomie B1. Zwlaszcza w mlodym wieku, a juz zdecydowanie, jesli uczacy sie ma tzw. talent jezykowy. Ja po 6 tygodniach pobytu w niemczech przeszlam od dukania do plynnosci B1. Fakt, mloda z zdeterminowana bylam.

Szkoda, ze tak bardzo ci zalezy zeby kwestionowac, co pisze matka tego chlopaka sad.
                    • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 12:40
                      Ale dlaczego podciac skrzydła? Przeciez wyżej wyrazilam i brawa za motywacje i sukces.
                      Rozmawiam z forumkami a nie tylko matka. I sam fakt ze Duolingo mowi ze zaledwie dotyka B1 poziomu i nawet w angielskim max osiagniecie A2 w Duolingo to maximum.
                      Prostuje mit ze z Duolingo mozna nie wiadomo jaki poziom osiagnac. To jest appka dla początkujacych do nisko srednio zaawansowanego. Zwlaszcza kiepska w aktywacji mowienia i sluchania.
                      Ale sa inne metody lepsze w tym.
                      Co nie oznacza ze chlopak nie osiagnie i C2. Jak najbardziej jest to możliwe

>Ja po 6 tygodniach pobytu w niemczech przeszlam od dukania do plynnosci B1

Bo teoretycznie juz cos umialas. I tylko dokonalas aktywacji wiedzy teoretycznej. A japonski to nie niemiecki. Nie, od zupelnego zera znajomosci w pare tygodni nie zacznie ktos mowic na poziomie B1. I jesli ktos tak twierdzi to nie ma pojecia o nauce jezyka. Musialas znac jezyk w sensie nauki wczesniej.

Cytat
                      Realnie – nie da się opanować niemieckiego od zera do pełnego B1 w zaledwie kilka tygodni, nawet mieszkając w Niemczech, chyba że mówimy o bardzo wyjątkowych warunkach i ponadprzeciętnych zdolnościach językowych.

---

Dlaczego?

Poziom B1 oznacza, że potrafisz samodzielnie prowadzić rozmowy o codziennych sprawach, rozumiesz główne punkty rozmów i tekstów, radzisz sobie w większości typowych sytuacji w kraju docelowym.

Europejski System Opisu Kształcenia Językowego (CEFR) szacuje, że od A0 (początkujący) do B1 potrzeba około 350–400 godzin efektywnej nauki.

Nawet na intensywnym kursie w Niemczech (np. 20–25 godzin tygodniowo) dojście od A0 do B1 zajmuje zwykle 4–6 miesięcy.

• afro.ninja Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:45
            Bo twoj syn jest zmuszany do nauki francuskiego. A tego chlopca jezyk japoński fascynuje.
            • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:52
              Tak tak moj syn jest zmuszany i zapewne debil...a nie czekaj....

Academic Excellence Award. Tylko 10 dzieciakow na 250 w calej szkole dostalo taka nagrode. A to szkola z ktorej dzieciaki dostaja sie do Oxbridge

Wez nie gadaj glupot- nie znasz czlowieka.
              • afro.ninja Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:50
                Sama zakładałaś wątek o synu i jego nauce francuskiego. Raczej odwrotny do tego. Nie zakładam, ze złe sie uczy, skąd ten pomysł?
                Po prostu tutaj chlopiec sam z siebie doskonale przyswaja język japoński.
                • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:52
                  Zakladalam o kursach jezykowych we Francji a nie jego nauce.
                  Moj syn ma 12 lat i nie jest to.licealista wiec po co porownania?

I ja nie mowie ze nie przyswaja japonskiego ( brawa za checi), ale zgłosiłam wątpliwość co do B1 na podst paru tygodni w Japonii i DuoLingo. Tylko tyle

• afro.ninja Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 17:01
                    Ale ten chłopiec ma 14 lat i zaczął sie uczyć ponad rok temu sam, nie ma nawet korepetytora.
                    • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 17:07
                      No i brawa dla niego za motywacje. Nikt nie poddaje w watpliwosc inicjatywy i motywacji.
                      Nie o tym mowilam
                    • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 17:17
                      I taki szczegol. Autorka napisala ze appka ocenila go na B1. Max poziom nauczania japonskiego w Duolingo to A1-A2. Z angielskiego...A2.

W kursie japońskiego w Duolingo poziom znajomości języka, jaki można osiągnąć, jest podobny do poziomu A1-A2 według europejskiego systemu CEFR. Kurs obejmuje naukę podstaw pisma japońskiego (hiragana, katakana oraz około 90 podstawowych znaków kanji) oraz podstawową gramatykę i słownictwo. Duolingo skupia się na zapamiętywaniu i tłumaczeniu słów i fraz, co daje solidne podstawy, ale nie prowadzi do zaawansowanej biegłości językowej.

Podsumowując:

Poziom japońskiego w Duolingo to głównie A1 (początkujący),

Użytkownik uczy się podstawowych znaków i gramatyki,

Kurs jest dobry na start i do szybkiego oswojenia się z językiem,

Do nauki na wyższych poziomach potrzebne są inne metody i źródła.
                      • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 17:53
                        Skąd wzięłaś te 90 kanji?

The Duolingo Japanese course introduces over 1300 kanji characters. These are presented gradually within the context of vocabulary and sentences, with a dedicated kanji tab for focused practice. While the course covers a substantial number of kanji, it's designed to introduce them progressively rather than all at once.
                        • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 18:03
                          preply.com/pl/blog/najlepsze-aplikacje-do-nauki-japonskiego/?utm_source=perplexity
                        • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 18:05
                          A tu o poziomie:

duolingodata.com/dat/jafen221.html

Źródłem informacji o poziomie japońskiego w kursie Duolingo, który odpowiada CEFR A1 i A2, jest sam podział kursu na jednostki zgodne z CEFR. W kursie japońskiego Duolingo (wersja z 221 jednostkami) są rozróżnione sekcje:

Sekcje 2 i 3 obejmują poziom CEFR A1 (podstawowy),

Sekcja 4 obejmuje poziom CEFR A2,

Sekcja 5 zawiera materiał odpowiadający poziomowi B1.

Oznacza to, że duża część kursu obejmuje poziomy A1 i A2, a tylko niewielka część B1. W kursie uczysz się słownictwa, zwrotów, gramatyki oraz pisma (hiragana, katakana i podstawowe kanji), co plasuje go na poziomie początkującym i niższym średniozaawansowanym według europejskiego systemu CEFR.

Informacje te pochodzą z analizy struktury kursu Duolingo i jej powiązania z CEFR, zawarte są na stronach zbierających dane o kursach Duolingo oraz w omawianych recenzjach i opisach kursu japońskiego Duolingo
                          • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 18:11
                            No to już trochę nieaktualne dane, bo teraz japanese na duolingo ma 6 sekcji, a syn już od jakiegoś czasu siedzi w sekcji 5, czyli mniej więcej by sie zgadzało.
                            Kanji jest aktualnie ponad 1300, jak podałam.z ich strony.
                            • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 19:21
                              A mozliwe
                        • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 18:13
                          Takie cos znalazlam: Duolingo's Japanese course teaches over a thousand kanji (about 1,300 to 1,350), but the number of kanji units or lessons you see might differ (around 30 to 90 units), depending on your platform or version of the app. So both numbers—1300 and 90—can be correct but refer to different aspects: total kanji taught vs. number of kanji units or lessons.

90 jest szczegolowiej bo maja odpowiednia lekcje tylko dla tej kanji
                          • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 18:16
                            Ja oczywiście piszę o liczbie kanji a nie lekcji z kanji...
                            Sama dla towarzystwa nauczyłam sie kilkudziesięciu, a to tylko wierzchołek tego co jest w duolingo
                            • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 20:08
                              Jeśli naprawdę go to interesuje to polecam nauczyciela który wie co robi. Duolingo ma swoje limity. Nie da się nauczyć prawidłowo znaków wyłącznie z Duolingo.
                              • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 20:33
                                Na pewno, będę szukać nauczyciela,
            • hanusinamama Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:15
              Amen.
          • hanusinamama Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:14
            Tak uważam. Sa osoby które wręcz chłoną tak języki.
    • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:48
      Warto pogrzebać w temacie bo są stypendia specjalne dla licealistów. Dodatkowo na każdym kierunku (zwłaszcza technicznym ale każdym praktycznie) możesz też startować do stypendium i wymiany naukowej. Jest całkiem sporo możliwości.
      • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:50
        Cholera nie wkleiło mi się. Ty: coroczny konkurs krasomówczy - warto startować!
        www.pl.emb-japan.go.jp/itpr_pl/benron.html
        Egzaminy z japońskiego jeśli jest ciekawy jaki ma faktycznie poziom
        jlpt.pja.edu.pl/
        • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:53
          Acha - nie ma się co stresować że startują też studenci japonistyki - bardzo często wygrywa ktoś kto się uczył sam z wolnej stopy bo tu duże znaczenie ma też temat, treść i po prostu sam występ.
          • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 12:55
            Może się sam szykować na N5 (ten jest bardzo podstawowy) albo i na N4. Gdyby się zdecydował to najlepiej kupić podręczniki przygotowujące do egzaminów bo to głównie pamięciowa.
        • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:43
          Wow! Dzięki wielkie
      • ichi51e Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:04
        Jak uczy się sam to warto mu kupić podręcznik do nauki znaków bo tu łatwo niechcący sobie zaszkodzić. A w ogóle to Amazon.co.jp wysyła bez problemu do Polski (bardzo szybko mają jakąś ekspresową przesyłkę) coś tego typu www.amazon.com/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E8%AA%9E%E3%82%92%E5%AD%A6%E3%81%B6%E5%A4%96%E5%9B%BD%E4%BA%BA%E3%81%AE%E3%81%9F%E3%82%81%E3%81%AE-%E3%81%93%E3%82%8C%E3%81%A0%E3%81%91%E3%81%AF%E8%A6%9A%E3%81%88%E3%81%9F%E3%81%84-%E6%BC%A2%E5%AD%97%E7%B7%B4%E7%BF%92%E5%B8%B3500-foreigners-Japanese/dp/4816369996/ref=mp_s_a_1_7?crid=2WZBSJOQZJJ4W&dib=eyJ2IjoiMSJ9.h0JA7MgEyUbeawEyt7Ra-UMeN3UwI2F_sKAlt4nPVEGjIAEYdl7wBC6NCwlqSEnqnQy6p01dAdO5-TVP8S_Yw94yd7usBhdgZSS6MabuQHSyq2-YRRx6_pCgTAH0A8-95efNRDc8LXiB2qnRwmrGkc3FJI8th3uOyh-gle8Dh-0ht_v4U7Y7tjUfK56Dp0HwtZW0I90AYOnOI5x-Vd6w9w.QVTHY3xGBXbsXlhohJQOQii-aSpPTwboOY6-W3FlB3k&dib_tag=se&keywords=%E3%81%8B%E3%82%93%E3%81%98%E3%82%8C%E3%82%93%E3%81%97%E3%82%85%E3%81%86&qid=1755169309&sprefix=%E3%81%8B%E3%82%93%E3%81%98%252Caps%252C193&sr=8-7 ciężko wyjaśnić ale aplikacja nie nauczy tak jak praktyka. Pisać pisać i jeszcze raz pisac
    • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:30
      A tak jako ciekawostkę podaje, że np University of London akceptuje wyniki Duolingo jako dokument poświadczający znajomość języka.

P.s
      Dla mnie dziwne, ale jest jak jest
      • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:42
        Ojej, to rzeczywiście dziwne, ale mega ciekawe.
      • snakelilith Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 12:32
        mocca25 napisała:

> A tak jako ciekawostkę podaje, że np University of London akceptuje wyniki Duol
        > ingo jako dokument poświadczający znajomość języka.
        >
        > P.s
        > Dla mnie dziwne, ale jest jak jest

Dlaczego dziwne? Język to narzędzie, a nie sztuka dla sztuki. Jego znajomość zostanie zweryfikowana w trakcie studiów. Nigdy w życiu nie robiłam żadnego testu językowego. Nikogo nie interesowało, czy znam niemiecki na poziomie B coś tam zaczynając studia na niemieckiej uczelni. Nie miałam jednak też żadnej ulgi na zajęciach, więc jak czegoś jeszcze nie umiałam, to się nauczyłam.
        I wogóle te certyfikaty po testach mnie śmieszą. Komu to służy i do czego? I o czym dokładnie informują? Nawet native speaker władają językiem ojczystym w różnym stopniu. Widać np u princess. To trudno nawet nazwać polskim.
        • mocca25 Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 12:49
          Ale w takim wypadku w ogóle można znieść jakiekolwiek certyfikaty (a ciebie pewnie nikt nie pytał bo nie startwałas jako tzw international students tylko krajowy)

A czy certyfikaty/egzaminy mają sens? Cóż, one nigdy nie sa dokładnym wskaźnikiem, to sa raczej widełki. Do tego dochodzą cechy osobnicze, oglólny poziom wyszktałcenia itp itd. Myślę, że np pracodawcom dają podstawową wiedzę na temat poziomu znajomości języka kandydata.
        • ichi51e Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 14:46
          A w wielu miejscach jednak uniwersytety wymagają
    • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 13:41
      Wątek nie jest tu w tym czy jest możliwe, że zna na B1 czy nie, myślę, że syna to nawet nie obchodzi. Po prostu sprawia mu to radość - całe notesy zapisuje znakami kanji, ma też książkę do nauki pisma, co ciekawe dostał ją od managerki hotelu, w ktorym się zatrzymaliśmy, podarowała mu ją będąc pod wrażeniem jego zapału. Codziennie ją wertuje.
      Boję się, że fascynacja opadnie pewnego dnia, a wydaje mi się, że trzeba ją jakoś pielęgnować, zainwestował już bardzo dużo czasu, więc fajnie by było jakoś to spożytkować w przyszłości.
      • paniusiapobuleczki Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 15:01
        Może lekcje online z nativem? Jest ich trochę
        • paniusiapobuleczki Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 15:02
          www.ichigo.pl/kursy-japonskiego/kursy-online
    • joaz Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 14:11
      Są kursy on jeżyka angielskiego prowadzone przez Japończyka - poszukaj Ignacy z Japonii.
    • bi_scotti Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 14:42
      Ale masz fajnego syna - congrats! Super cool, ze ma swoja pasje & sam sie motywuje. Wsrod znajomych mam kilkoro, ktorych dzieci (well, juz czesto mocno dorosle) "doszly" do nauki Japanese language droga martial arts typu Akido, Kendo, Kenjutsu etc. Najpierw byla fascynacja sportem/walka a dopiero potem jezyk. Moze dla Twojego syna droga w druga strone to tez jakas opcja rozszerzenia contacts with anything Japanese smile Cheers.
    • hanusinamama Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 14:53
      Super, że chłopak połknął bakcyla. Pytanie gdzie mieszkacie. Moze poszukać nauczyciela jeden na jeden.
      Moze lekcje kaligrafii japońskiej.
    • afro.ninja Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:48
      Na jutubie jest Japonczyk, który doskonale opanował język polski, bo mu sie polska muzyka rockową spodobała. On chyba też prowadzi kursy.
      Ogólnie Japonia jest ciekawa, dużo ciekawsza niż Korea, lubię oglądać Emila i jego żonę.
      • bmtm Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:35
        Skąd ci ludzie mają n to czas.
      • afro.ninja Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:55
        Ignacy z Japonii. Ogólnie lubię jak opowiada o Japonii, bo robi to w taki polski sposób. wink
    • mocca25 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 15:58
      A w ogóle to polecam synowi artykuł na Culture .pl o rodzinie Umedow - bardzo ciekawa historia. Jak nie znajdziesz wieczorem mogę wkleić link
    • danaide2.0 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:25
      Azjatyckie języki mają serię Katakana od podstaw i Hiragana od podstaw, Edgard ma Japoński w obrazkach i Japoński - kaligrafia. Może wie, może zna, ale to dobre miejsce na wpisanie.
      • danaide2.0 Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 16:27
        Są też kolonie tematyczne, a zajęcia na mieście - to już zależnie do miasta.
    • segregatorwpaski Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 17:31
      Online poszukaj nauczyciela - z Japonii. Nauka jeden na jeden, nie w grupach. Wiem, że np na Politechnice Wrocławskiej, w Studium Języków Obcych pracuje Japończyk, który od kilkunastu lat mieszka w Polsce, uczy tam języka japońskiego, może daje lekcje online? Jest dobrym nauczycielem. Może na jakiś forach znajdzie się Japończyk/Japonka udzielająca lekcji online?
    • pepsi.only Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 21:36
      Wspaniale, gratuluję talentu!

(Znam chłopca dziś już ciut starszego, ale w podobnym wieku jak twój syn zaczał sie uczyć jezyka, i się go nauczył, sam. Wprawdzie to jezyk europejski, ale to bez znaczenia- historia podobna! Zapał mu nie mija, ma już w tej chwili jakies osiągniecia- olimpiady, a przede wszystkim jest w 1 lub 2 LO i już ma indeks na uczelnię wyższą... sam, samouk, po prostu tyle robi motywacja).
      • norra.a Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 21:42
        Dzięki, to bardzo miłe.
    • kocynder Re: Japonski i co dalej 14.08.25, 22:37
      Rady nie mam, więc się nie będę wyrywać, ale bardzo gratuluję! I zazdroszczę zdolności, bo ja do języków mam talent, jak piec do tańca... wink
      • norra.a Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 09:36
        Za to pewnie masz do czegoś innego!
      • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 09:49
        Dla wiekszosci ludzi to po prostu kwestia ilosci godzin spedzonych na uwaznsj nauce. Tak naprawde waski procent ludzi jest utalentowany, kocynder
        • kocynder Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 11:01
          No to ja należę do tego procenta na drugim biegunie. I zazdroszczę tym, którzy mają inaczej. Był czas, że mieszkałam blisko 5 lat za granicą. Nauczyłam się mówić/rozumieć w miarę, ale na pewno nie dobrze. I żadne godziny ćwiczeń mi nic nie dają. smile Nie, nie mam o to do nikogo pretensji, po prostu stwierdzam fakt.
          Z tym, że zazdroszczę bez zawiści, nie że chciałabym, żeby inni też nie mogli!
          • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 11:25
            Gdybys mieszkala w kraju w ktorym ten jezyk jest uzywany bardzo szybko bys stala sie biegla. Kwestia wystawienia na jezyk, immersion.
            • mocca25 Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 12:20
              kocynder: Był czas, że mieszkałam blisko 5 lat za granicą.

princess: Gdybys mieszkala w kraju w ktorym ten jezyk jest uzywany bardzo szybko bys stala sie biegla.
              • kocynder Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 12:54
                Ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.... wink
                Mieszkałam w innym kraju kilka lat. I tak, nauczyłam się na poziomie "komunikacji", tak na codzienne użytkowanie, ale na pewno nie biegle. No, mam dysfunkcję i tyle. smile
                • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:07
                  Nie wierze ze inteligenta osoba sie nie nauczy.

Poziom komunikacji to poziom na jakim wiekszosc sie zatrzymuje I bardzo pożądany.

Poza tym kwestia tego czy bylas faktycznie otoczona tubylcami. Jesli wokol byli Polacy glownie to wiesz ...
                  • kocynder Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:49
                    Szczęśliwie jest mi bardzo wszystko jedno w co wierzysz.
                    Poziom komunikacji jest wystarczający, ale na pewno nie jest DOBRĄ znajomością języka.
                    Byłam wówczas jedyną Polką w otoczeniu, nie miałam bezpośredniego kontaktu z żadnymi rodakami.
                    • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 14:07
                      I po co takie dogryzanie. Przeciez wiadomo ze to tylko forum i wielce nikomu nie zalezy na cudzej opinii

Jedni sie ucza szybciej inni wolniej ale w wiekszosci zalezy to od wystawienia na ten jezyk.
                      • pani.asma Re: Japonski i co dalej 23.08.25, 10:53
                        princess jak tam kolonia dziubdziusia?
        • hanusinamama Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:17
          No i to własnie kocynder pisze i gratuluje
          Ty zamiast tak samo chyba dostałaś ścisku zadka ze twoj potomny tak nie ma...moze jakbyś mniej cisneła.
          • princesswhitewolf Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:31
            Hanusina nie bredz. ...

Tu zupelnie od czapy i od rzeczy mowisz. Moge się tylko rozesmiac
    • samanta1010 Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 01:19
      zobacz na stronie ambasady japońskiej w Polsce, tam były chyba też jakieś stypendia
    • senin1 Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 08:43
      To moze nie jest dokladnie odpowiedz na Twoje pytania, ale jednak... Polecam ogladanie japonskich filmow i seriali, jesli jeszcze tego nie ma w zwyczaju. To swietny sposob na osluchanie, rozumienie ze sluchu, poszerzenie slownictwa, zrozumienie niuansow kulturowych i temu podobne. Dla mnie najlepszym sposobem na zapamietywanie jezykowych niuansow byla tez nauka piosenek. Rosyjskie ze szkoly podstawowej pamietam do dzis wink
    • tiarav Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 11:38
      Po pierwsze - wow, gratulacje, fajnie czytac o mlodym czlowieku tak fajnie zmotywowanym, wkreconym i systematycznym. Po drugie, on sie nauczyl przez ten rok duzo wiecej niz "tylko" japonskiego, wiec nawet jesli pasja minie (ale przeciez nie musi) to zostanie mu poczucie, ze potrafi sam, ze cierpliwosc i systematycznosc ma sens, a dla 14 latka to super wazne smile
      A po trzecie - padlo juz mnostwo rad, moze cos wykorzystacie. Fajnie, ze jestes tak pozytywnie do tej pasji nastawiona, moze wspolne ogladanie filmow (np.Studio Ghibli), seriali byloby czyms co dodatkowo wzmacnia hobby?
      • norra.a Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:04
        Dzieki! Wszystkim tu w ogole dziękuję za tyle miłych słów, to troche terapeutyczny wątek dla mnie, bo przyznam, ze długo bagatelizowałam ten jego japoński, myśląc, że do niczego to niepotrzebne, że jak siedzi tyle przy biurku, to może lepsza byłaby matematyka czy choćby niemiecki, albo choćby ruch na świeżym powietrzu z kolegami. A tu tyle wsparcia i świetnych rad z Waszej strony, dzięki jeszcze raz!
        • hanusinamama Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:18
          Widzisz sam sobie wybrał sam się pilnował. I tu ma +1000pkt wględem tych, któzy są zmuszani i ciśnieci...
        • tiarav Re: Japonski i co dalej 15.08.25, 13:48
          My rodzice to chyba w ogole za duzo myslimy wink a taki mlody - myk i sie japonskiego nauczy big_grin
    • norra.a Re: Japonski i co dalej 09.09.25, 08:18
      Hej dziewczyny, Chciałam się z Wami jeszcze tym podzielić.. syn zaczyna kurs w szkole językowej, napisał test, rozmawiał z nauczycielem i dostał się do grupy średniozaawansowanej, będzie chodził z ludźmi mającymi za sobą dwa lata nauki. Trochę jest smutny, że kurs nie obejmuje nauki kanji, ale i tak nie moze sie doczekać
      • kocynder Re: Japonski i co dalej 09.09.25, 08:24
        Super!
        • norra.a Re: Japonski i co dalej 09.09.25, 08:28
          Dzięki 🥰
      • tiarav Re: Japonski i co dalej 09.09.25, 10:40
        Ale fajnie smile
      • pani.asma Re: Japonski i co dalej 09.09.25, 12:27
        jejku, a nie mozesz dziecka zabrac do japonii na wakacje tylko zadowalasz go jakims kursem, po co
        • norra.a Re: Japonski i co dalej 09.09.25, 12:55
          To niebezpieczne, już był i teraz chce wiecej.
      • bi_scotti Re: Japonski i co dalej 09.09.25, 17:00
        norra.a napisała:

> Hej dziewczyny, Chciałam się z Wami jeszcze tym podzielić.. syn zaczyna kurs w
        > szkole językowej,

Swietnie - bedzie z innymi rownie zainteresowanymi jak on, beda sie wzajemnie wspierac & motywowac - great news! All the best dla syna smile Cheers.
    • tiarav Re: Japonski i co dalej 09.09.25, 13:31
      Dlaczego ten post jeszcze tu jest? Moderacjo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka