Dodaj do ulubionych

Do ematek emerytek

15.08.25, 13:34
Mam zamiar pod koniec października przejść na emeryturę, kiedy powinnam złożyć wniosek? Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • babcia47 Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 14:12
      W miesiącu poprzedzającym wtedy od razu dostaniesz świadczenie. Ja złożyłam w dzień urodzin i dostałam w następnym ale z wyrównaniem od dnia urodzin z tym że u mnie był to dzień gdy nabierałam prawa do emerytury. Można chyba nawet dużo wcześniej składać a świadczenie przeleją gdy już będziesz miała do tego prawo
    • malia Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 14:14
      ze dwa dni przed końcem miesiąca, wtedy za ten miesiąc dostaniesz pensję oraz całą emeryturę
      • mizantropka_20 Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 14:26
        Tak, tylko jak zamierzam np od 28-go, to 28-go?
        • malia Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 14:37
          ale co 28? Moja koleżanka z pracy teraz odchodzi na emeryturę, złożyła już wcześniej w pracy podanie o rozwiązanie umowy o pracę chyba od 27 i tego samego dnia ma zabrać papiery i jechać z nimi do zusu
          • default Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 14:47
            Dokładnie tak zrobiłam - zgodnie z moim podaniem, umowa o pracę została rozwiązana z dniem 27 stycznia, odebrałam świadectwo pracy i następnego dnia złożyłam je wraz z wnioskiem o emeryturę w ZUS. Za styczeń dostałam i pensję, i emeryturę.
            • mizantropka_20 Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 14:49
              Dzięki
              • asia-loi Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 18:13
                mizantropka_20 napisała:

> Dzięki
                >
                A którego dnia miesiąca się urodziłaś?
                Ja urodziłam się 9 lipca, i żeby dostać emeryturę za cały miesiąc, musiałam pracować jeszcze w sierpniu. W ZUS-ie mi powiedzieli, że odchodząc na emeryturę w lipcu, nie dostałabym emerytury za cały lipiec, ponieważ prawo do emerytury nabyłam 9 lipca.
                • default Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 20:21
                  No tak, to ma znaczenie jeśli się przechodzi "na styk" - ja byłam już prawie rok po nabyciu praw, gdy składałam wniosek.
                • babcia47 Re: Do ematek emerytek 15.08.25, 23:45
                  No to coś nie tak. Fakt że mi się tydzień wcześniej skończył zasiłek rehabilitacyjny a umowę o pracę rozwiązałam 1,5 roku wcześniej i może to miało znaczenie ale xl żyłam wniosek w dniu urodzin w lipcu a w sierpniu dostałam emeryturę za sierpień wraz z wyrównaniem za lipiec od dnia urodzin . Po prostu nie dostałam emerytury w lipcu ale za część lipca w sierpniu
                  • mizantropka_20 Re: Do ematek emerytek 16.08.25, 10:04
                    Ale nie dostałaś za cały lipiec, tylko od momentu nabycia praw. Asia przeszła w sierpniu i dostała za cały sierpień (jak rozumiem). Za cały lipiec pobrała wynagrodzenie
                    • asia-loi Re: Do ematek emerytek 16.08.25, 10:42
                      mizantropka_20 napisała:

> Ale nie dostałaś za cały lipiec, tylko od momentu nabycia praw. Asia przeszła w sierpniu i dostała za cały sierpień (jak rozumiem). Za cały lipiec pobrała wynagrodzenie
                      >

Tak, cały lipiec pracowałam. I pracowałam do 24 sierpnia. Emeryturę dostałam za cały sierpień i pensję za przepracowane dni sierpnia.
                      Moja siostra pracowała do 29 lipca i nie dostała emerytury za lipiec, bo ZUS powiedział, że za długo pracowała. Dowiedz się dokładnie w ZUS-ie do kiedy powinnaś pracować.
                      A korzystasz z ulgi dla seniora?
                      • mizantropka_20 Re: Do ematek emerytek 16.08.25, 12:38
                        Tak
                • mizantropka_20 Re: Do ematek emerytek 16.08.25, 10:00
                  Ja w maju, ale zamierzam przejść 29 października

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka