Dodaj do ulubionych

polećcie blender, proszę

14.09.25, 21:01
Kielichowy lub ręczny. Do past. Taki co da sobie rade z suszonymi pomidorami w oleju i natką pietruszki, bazylią czy orzechami.
Bo mój ręczny 10letni z lidla właśnie na pomidorach się wykłada.
I może przepisy na smarowidła macie fajne, najlepiej "wysokobiałkowe".
Moje ulubione: przeróżne ryby wędzone+ twaróg+ przyprawy (akurat tu to wystarczy widelec), zielony groszek ugotowany + mięta, twaróg+ pomidory suszone.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: polećcie blender, proszę 14.09.25, 21:05
      Oglądałam przed momentem gazetkę lidla i mają w ofercie.
    • alterego72 Re: polećcie blender, proszę 14.09.25, 21:35
      Może coś z tej książki ?
      https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/4816000/4816703/616582-352x500.jpg
    • mysiulek08 Re: polećcie blender, proszę 14.09.25, 21:45
      BRAUN Multi Quick 9
      sa w roznych konfiguracjach

www.braunhousehold.com/pl-pl/produkty/przygotowywanie-posilkow/blendery-reczne/multiquick-9x

jak moj 16letni bosch zaczal 'tracic' moc to musialam miec cos w zapasie i ten braun jakos do mnie przemowil, szatkownice mozna byc w calosci w zmywarce , w boschy pokrywa tylko recznie
    • szmytka1 Re: polećcie blender, proszę 14.09.25, 21:54
      Mąż ma blender bosh, ale już kilka lat go ma, więc pewnie nr modelu niewiele pomoże.
    • madame_edith Re: polećcie blender, proszę 14.09.25, 21:59
      Ja mam taki, bo córka zaczęła narzekać na starego chyba brauna (intensywnie używany ponad 10 lat na pewno). No i mam 2 teraz, na szybko używam starego. Ten nowy super sam blender, moc ma dużą, ale szatkowanie mnie wkurza (a głównie to mnie przekonało do tego modelu).
      • abasia0 Re: polećcie blender, proszę 15.09.25, 06:12
        Rozważ markę Zeegma, mam ich blender 1500 W, mocny i poręczny.
    • iberka Re: polećcie blender, proszę 15.09.25, 06:24
      Mam Bosch ergomixx (taki z wieloma dodatkami) i nie polecam. Tak, świetnie radzi sobie z blendowaniem, szatkowaniem, tarciem, ale nie wszystkie elementy nadają się do mycia (dosłownie - nie można ich myć ani w zmywarce ani pod bieżącą wodą) więc dbanie o czystość tego cuda jest niełatwa i absorbująca uncertain. Nie miałam pojęcia, że tak może być.
      • mysiulek08 Re: polećcie blender, proszę 15.09.25, 07:07
        moze, mam starszy model boscha, sprzed ergomixa i pokrywy od szatkownicy w zadnym wypadku nie mozna myc w zmywarce i pod biezaca woda, tzn woda nie moze sie dostac do srodka pokrywy, jak kupowalam 16lat temu to nie mialam zmywarki 😉 wiec to nie byl jakis wielki problem ale i tak wolalam szatkownice rzadko uzywac
        • iberka Re: polećcie blender, proszę 15.09.25, 14:05
          Kupowałam 2.5 roku temu, płaciłam 600 PLN więc do głowy mi nie przyszło, że będę myć ręcznikami papierowymi 🤦🤦🤦🤦
    • bene_gesserit Re: polećcie blender, proszę 15.09.25, 07:29
      Pesto z orzechów włoskich: orzechy, oliwa, natka, sił, pieprz, ew. czosnek (najlepiej pieczony). Świetne do makaronu i jako pasta na chleb.
      Orzechy włoskie na słodko - z miodem i jogurtem greckim.
      Labneh że smażona cebulką plus sól ew jakieś wschodnie przyprawy. Koniecznie zrobić poprzedniego dnia, żeby się przegryzło.
      Do pasty z groszku (mrożonego, nie z puszki!) warto dodać pistacje. Wtedy bez mięty, bo zabije ich smak.
      Smalczyk z fasoli (białej, brązowa w postaci pasty przypomina kocie gówienko): smażona cebulką, trochę rozgotowanego kwasnego jabłka ( jeśli masz słodkie, dodaj soku z cytryny), natka, czosnek.
      Pokruszona fetą z jogurtem, szczypiorkiem, świeżo mielonym pieprzem i drugim bno posiekanym (nie zmiksowanym ogórkiem (bez galaretki, samo twarde).
      Mutabal i muhammara
    • snakelilith Re: polećcie blender, proszę 15.09.25, 13:47
      Ja mam starego ręcznego Boscha 400 W. Jak pomyślę, to on ma już chyba z 20 lat i to może być jeszcze stara generacja, kiedyś takie produkty mniej się psuły, więc nie daję gwarancji na tą markę.
      Mój daje radę ze wszystkim, jedynie bardzo zmrożone owoce muszę kroić drobniej, gdy chcę np. robić sorbety. Jakiś suszony pomidor się czasem zawinie o nożyk, ale wystarczy go zdjąć i miksować dalej.
      Co ważne i tobie też to radzę, ma zdejmowaną końcówkę ze stali nierdzewnej, co pozwala mi miksować gotujące się zupy i sosy od razu w garnku na kuchence (dlatego kupiłam też ręczny) oraz nie farbuje się. Kiedyś u teścia skorzystałam też z Boscha, ale takiego z tworzywa i z sosu z curry wyszedł mi żółty. Nie zeszło nawet w zmywarce.
    • afro.ninja Re: polećcie blender, proszę 15.09.25, 14:04
      Kupilam za 200 zeta czarnego bosha, bo mój czternastoletni kenwood może nie wyzionął ducha, ale guma sparciała na przycisku włączającym blender.

Bosh ma taki duży plastikowy przycisk, co mi bardziej odpowiada.
    • mikams75 Re: polećcie blender, proszę 15.09.25, 19:54
      Braun multiquick. Mam jakiś stary model, nowsze mają dużo dodatków. Z metalową końcówką u siekaczem. Super jest i nie rozchlapuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka