28.10.25, 11:50
Prokurator ustalił, w oparciu o dowody, że pan Ziobro założył i kierował zorganizowaną grupą przestępczą. Działalność ta miała ścisły związek z funkcją Ministra Sprawiedliwości.
Czy tylko ja mam (wiem wiem, naiwnie i głupio, ale jednak) szczerą wiarę że wymiar sprawiedliwości zadziała?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Al Zero 28.10.25, 12:42
      Mydlenie oczu naiwnej publisi. Gdyby aktualna władzuchna chciała rzeczywiście zero skazać, to dostałby akt oskarżenia za nielegalne posiadanie akt prokuratorskich, które u niego znaleziono przy przeszukaniu półtora roku temu. Prościuchna sprawa, pewnie już nawet drugą instancję udało się zakończyć. No ale nie chodzi o to, by złapać króliczka, tylko by gonić go, go, go, go...
      To samo z macierewiczem. Zamiast ruszyć sprawę z włamem do centrum NATO, to ciągną sprawę na proces do rozwleczenia na dekady, czyli przy jego wieku do umorzenia z powodu śmierci.

• asia-loi Re: Al Zero 29.10.25, 10:35
        I tu się z tobą zgadzam.
        Nawet wczoraj A. Stankiewicz powiedział w jednym z programów w tv, że obecnemu rządowi najbardziej by pasowało, aby Ziobro został na Węgrzech. Za te akta w domu już można było zrobić z nim porządek. A reszta spraw mogłaby się toczyć swoim trybem. Z Macierewiczem to samo.
        Al Capone też nie poszedł siedzieć za to co robił, tylko za podatki.
    • primula.alpicola Re: Al Zero 29.10.25, 06:07
      Może i zadziała, ale pan Zero pryśnie na Węgry
      • memphis90 Re: Al Zero 29.10.25, 07:33
        No i już pryśnięty…
      • taje Re: Al Zero 29.10.25, 20:56
        Nie wiem, czy Węgry to dobry kierunek. Jest szansa, że rządy Orbana zbliżają do końca.
    • zanetka.x Re: Al Zero 29.10.25, 06:16
      Problem w tym że nic złego nie zrobił i akt oskarżenia upadnie w sądzie.
      • iwles Re: Al Zero 29.10.25, 06:21

Niewinni nie mają się czego bać! 😁
      • kropkaa Re: Al Zero 29.10.25, 07:36
        Od środka nocy na posterunku?
        Oj, to musi być poważna sprawa.
      • primula.alpicola Re: Al Zero 29.10.25, 08:28
        Owszem zrobił dużo złego. To przestępca.
      • boggi_dan Re: Al Zero 29.10.25, 08:33
        zanetka.x napisała:

> Problem w tym że nic złego nie zrobił i akt oskarżenia upadnie w sądzie.
        Ho, ho, 26 zarzutów? W normalnym kraju, gdzie obowiązuje prawo, choćby z mniej więcej, trzeba by jeszcze udowodnić przynajmniej jeden z nich przed niezawisłym, niezależnym, apolitycznym sądem. Obecnie takiej potrzeby nie ma, wystarczy dekretem wysłanym pocztą elektroniczną z restauracji posadzić Ziobrę na kilka lat. Tylko, że kij ma dwa końce, a w przypadku bardzo prawdopodobnej zmiany władzy, wystarczy zastosować jeden, ale konkretny art. z kodeksu karnego, mianowicie art. 231kk, gdzie występuje zagrożenie do 10 lat wiezienia i to w przypadku obywatela Żurka, ale także jego mocodawcy w pełni by mnie satysfakcjonowało. Nie zapominajmy także o radosnych nominacjach obywatela Bodnara.
        • iwles Re: Al Zero 29.10.25, 08:55
          boggi_dan napisał:

> Tylko, że kij ma dwa końce, a w przypadku bardzo prawdopodobnej zmiany władzy

"Ale to już było i nie wróci więcej" big_grin

• lauren6 Re: Al Zero 29.10.25, 08:57
        Skoro uciekł na Węgry to znaczy, że jest winny.
        • taje Re: Al Zero 29.10.25, 20:59
          Skąd informacja, że uciekł?
      • livia.kalina [...] 29.10.25, 20:22
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • afro.ninja Re: Al Zero 29.10.25, 07:36
      Tak jesteś bardzo naiwna. Poza tym na końcu istnieje i tak.prawo łaski. Także wszyscy wiedzą jak to będzie, ale grają swoje rolę znakomicie.
      • marta.graca Re: Al Zero 29.10.25, 08:10
        Dokładnie tak. Im dalej w las, tym bardziej jestem przekonana, że Sienkiewicz miał rację, mówiąc o państwie teoretycznym. Prokuratura krajowa porusza się jak dzieci we mgle.
        • alicia033 Re: Al Zero 29.10.25, 08:53
          marta.graca napisała:

>Prokuratura krajowa porusza się jak
          > dzieci we mgle.
          >

A skąd. To wybitni fachowcy od skręcania spraw i doskonale wiedzą, co robią. A że nie w tym kierunku, w którym ustawowo zobowiązani są działać to no cóż... Ryba psuje się od głowy.
          • boggi_dan Re: Al Zero 29.10.25, 09:21
            Przekroczenie uprawnień, zawsze można zarzucić, jeśli ktoś cos robił a tym bardziej, jak robił dużo.
            Nie dziwi fakt, że ten zarzut jest powtarzany, gdyż jest mało namacalny.
            A, że Fundusz działał to i pewnie nadużył bo działał. Pewnie teraz strażacy z OSP i gospodynie z kół wiejskich mają dylemat.
            • alicia033 Re: Al Zero 29.10.25, 10:02
              taniusza, zero jest nie do obrony i powinien resztę życia spędzić w więzieniu. Problem niestety w tym, że to, co teraz wydaliła z siebie prokuratura, to wyłącznie mydlenie oczu głupiemu elektoratowi tuska a nie coś, za co rzeczywiście można posłać zero do więzienia na 25 lat.
              • misiamama Re: Al Zero 29.10.25, 14:48
                alicia033 napisała:

> Problem niestety w tym, że to, co teraz wydaliła z siebie prokuratura, to wyłąc
                > znie mydlenie oczu głupiemu elektoratowi tuska a nie coś, za co rzeczywiście mo
                > żna posłać zero do więzienia na 25 lat.

Nie wiem do czego się odnosisz, ale z informacji udostępnionych publicznie wynika, że prokuratura postawiła zarzut utworzenia i kierowania zorganizowaną grupą przestępczą oraz przywłaszczenia 150 mln z Funduszu Sprawiedliwości, za co grozi kara do 25 lat więzienia. To nie jest poprawny zarzut?
                • alicia033 Re: Al Zero 29.10.25, 18:10
                  misiamama napisała:

> To nie jest poprawny zarzut?

To jest przede wszystkim zarzut na ciągnięcie procesu ad mortem defecatum (i właśnie dlatego taki ta władzuchna postanowiła mu postawić, żeby mydlić oczy publice, jakże to srogo ścigają kumpli z piss, de facto nie robiąc im krzywdy) a nie na szybkie i skuteczne skazanie go przez sąd karny.
                  • misiamama Re: Al Zero 29.10.25, 18:31
                    Wg mnie dobrze, że został postawiony zarzut cięzkiego kalibru, przyjmuję, że prokuratura potrafi ten zarzut wykazać przed sądem. Być może szybsze byłoby skazanie za te akta o których pisałaś wyżej, ale jeśli mają materiał i świadków gotowych zeznawać w dużej sprawie, to lepiej ścigać za poważne przestępstwa, niż za takie, którew odbiorze społecznym byłyby "pietruszką".
                    • alicia033 Re: Al Zero 29.10.25, 20:19
                      IMO mylisz się, czyli lepiej zrobić coś dobrze i szybko, niż wcale, a przede wszystkim prowadzenie jednej sprawy nie wyklucza jednoczesnego prowadzenia innych przeciwko temu samemu oskarżonemu. A w przypadku zera szybkie skończenie jednej ułatwiłoby wszystkie pozostałe, bo po skazaniu w sprawie z oskarżenia publicznego straciłby mandat poselski a wraz z nim immunitet. Noale jak pisałam - tu nie chodzi o skazanie ziobry, wyłącznie o teatrzyk dla wiernej publisi tuska&co.
                      Ale w sumie niech się bawią, bo jeśli zero miałby na serio polecieć, to żurek będzie też musiał pójść po tuska, który ma na koncie kupę zaniedbań za zamiatanie pod dywan złodziejstwa tych po stronie KO.
        • misiamama Re: Al Zero 29.10.25, 14:54
          Nie określiłabym tego co się tam dzieje jako poruszanie się dzieci we mgle. Bardziej mnie (niestety) przekonuje teza, że zarówno w prokuraturze, jak i w sądach, pracują ludzie niekoniecznie heroiczni. Z ich punktu widzenia, władza trzymająca się ustaw jest raczej niegroźna, natomiast jeśli wróci do władzy PIS, to zemsta będzie i to bardzo szybka. Jakoś rozumiem, że nie każdy ma taki rys jak Żurek, czy Tuleya.
          • marta.graca Re: Al Zero 29.10.25, 16:20
            A jak nazwałabyś aresztowanie Romanowskiego, którego chronił immunitet, jeśli nie totalnym partactwem? Prokuratura pozwoliła na jego ucieczkę.
            • misiamama Re: Al Zero 29.10.25, 17:58
              no nie nazwałabym partactwem, ale właśnie pozwoleniem na ucieczkę. W przypadku Ziobry jestem przekonana, że najlepsze co mogłoby się zdarzyć to jego ucieczka na Węgry, a w razie przegranej Orbana - hm, zaczyna się robić ciekawie. Rozumiem wolę rozliczeń, ale dobrze będzie, jeśli się sami wcześniej skompromitują. Bo teraz schorowany, biedny Zero w areszcie, odwiedzany przez zbolałą małżonkę, to byłby taki sam cyrk jak z Kamińskim i Wąsikiem. Msze pod aresztem, koronki do miłosierdzia, nieustająca nowenna w Republice i Radiomaryja. Nie jestem pewna, czy to pomoże przed wyborami - gdyby było możliwe postawienie zarzutów i wyrok, to tak, ale jeśli miałby po prostu siedzieć, a prawica miałaby piać ze zgrozy, to lepiej niech wieje do Budapesztu.
              • marta.graca Re: Al Zero 29.10.25, 18:47
                Jeśli rozliczenia mają wyglądać tak, że przestępcom pozwalamy uciec, to na co nam taka prokuratura?
                • misiamama Re: Al Zero 29.10.25, 19:36
                  jesli przestępcy są wybierani na pierwszy urząd w Państwie, to po co nam takie Państwo? no nie, tą drogą donikąd nie dojdziemy. Oczywiście co do zasady masz rację. Jednak pragmatycznie, wolę żeby Zero czy Romanowski siedzieli w Budapeszcie, jesli ich siedzenie w areszcie miałoby pomóc PIS w odzyskaniu władzy. Duża część wyborców ma takie podejście jak to któe cytowałam w wątku o Telusie, taki głęboko wierzący człowiek nie może robić przekrętów. Z tego punktu widzenia - uwzgledniającego uwarunkowania społeczne - może lepiej, żeby się ci przestępcy skompromitowali ucieczkami. Żeby społeczeństwo przestało wierzyć w to wielkie kłamstwo pisowskie.
                  • marta.graca Re: Al Zero 29.10.25, 20:01
                    Mam poważne wątpliwości, czy to zabetonowane społeczeństwo cokolwiek jest w stanie przekonać.
                    • alicia033 Re: Al Zero 29.10.25, 20:10
                      marta.graca napisała:

> Mam poważne wątpliwości, czy to zabetonowane społeczeństwo cokolwiek jest w stanie przekonać.

Owszem.
                      Połowa z cyrku pt. wybory już się wypisała.
                  • alicia033 Re: Al Zero 29.10.25, 20:09
                    misiamama napisała:

> jesli przestępcy są wybierani na pierwszy urząd w Państwie, to po co nam takie Państwo? no nie, tą drogą donikąd nie dojdziemy.

No właśnie, od lat o tym mówię. A właśnie w takim państwie żyjesz, tylko dług publiczny tu rośnie. W państwie, którym od 30 lat rządzi zorganizowana grupa przestępcza, tylko (jeszcze) od czasu do czasu zmienia twarze słupów u żłoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka