Dodaj do ulubionych

Przypadek ścierki

28.11.25, 20:30
Gdzie trzymacie ścierkę do blatu i kuchenki, żeby mogła wyschnąć, była pod ręką i jednocześnie nie psuła wyglądu kuchni? Mam na myśli zwykłą ścierkę do przecierania blatu, stołu albo kuchenki. Może być z mikrofibry, może być bawełniana albo taka kwadratowa gąbka. Szukam pomysłu na przechowywanie, które jest wygodne i wygląda dobrze. Jak to rozwiązujecie u siebie? Moja ścierka mieszka koło zlewu albo w zlewie. Jest stale mokra albo brudna. Właściwie nie wiem gdzie mam ją trzymać. Przez tyle lat nie znalazłam jej miejsca. Teraz muszę je dla niej znaleźć bo mnie to denerwuje.
Obserwuj wątek
    • marzenka12 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:34
      Na kranie. Kran pod oknem i na słońcu schnie w 5 minut
      • aankaa Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:38
        podobnie, po 2-3-4 dniach ściereczka (używam takich z rolki) ląduje w koszu
    • krwawy.lolo Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:38
      Żona przewiesza ścierę przez uchwyt od piekarnika, co mnie delikatnie mówiąc, denerwuje. smile

• mysiulek08 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:57
        mnie tez denerwuje wiec nie praktykuje
      • krwawy.lolo Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:34
        Odnosząc się do kilku innych wpisów w tym wątku, my też używamy głównie papierowych ręczników. Powyższa szmata wyciera okazjonalnie podłogę.
        Ewentualnie w moim wykonaniu do grubszego namoczenia kuchenki. Którą następnie polewam tym białym czyściwem, którym szoruję, co następnie zbieram na mokro inkryminowaną szmatą, co potem znowu czyszczę ostrą gąbką, co potem wycieram do sucha ręcznikiem papierowym.
        • aankaa Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:45
          do grubszego namoczenia kuchenki. Którą następnie polewam tym białym czyściwem, którym szoruję, co następnie zbieram na mokro inkryminowaną szmatą, co potem znowu czyszczę ostrą gąbką,

a wystarczyłoby przetrzeć kuchenkę po gotowaniu, w trakcie którego coś wyciekło. Bez namaczania i szorowania tongue_out
          • primula.alpicola Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 22:26
            Można się poparzyć!
            Ja tam wolę, jak mąż robi te takie sztuczki jak lolo.
            • aankaa Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 22:34
              po ok. 10-15 minutach płyta jest zimna i jeszcze nie zaschnięta. Ale co kto lubi
              • iwles Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 03:34

10-15 minut od ugotowania to ja jeszcze jem.
      • koronka2012 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 01:06
        Też tak robię, tylko biorąc pod uwagę, źe są na wodoku kupuję bardzo estetyczne ściereczki 😜
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:41
      Taką brudną, mokrą ścierką blat przecierasz?
      Przecież w niej mieszka pełno bakterii, a ty je rozmazujesz po blacie.
      • nieobiektywnie Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 22:54
        Ścierka bawełniana do blatów jest używana nie dłużej niż 3 dni i "pierze" się co wieczór w zmywarce, a potem idzie do prania wraz z innymi ręcznikami. Nie podoba mi się wieszanie na kranie w ciągu dnia z powodów wyłącznie estetycznych . Jeśli wpadnie do zlewu może się pobrudzić od resztek z talerzy.
        • memphis90 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 16:51
          Ścierka w zmywarce? 🤔
      • larix_decidua77 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 16:57
        Co ci zrobią bakterie mieszkające na blacie? Jedzenia bez opkaowania na nim przecież nie kładziesz.
    • balladyna Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:42
      No właśnie, taka ścierka jest stale mokra, albo brudna, nie jestem przekonana do wycierania nią blatu. Używam (wiem, nieekologicznie, ale za to rzadko latam samlotem i uczciwie segreguję śmieci) ręcznika papierowego.Poza higienicznoścą ma też tę zalete, że lepiej na blacie wygląda.
    • alpepe Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:45
      Jestem szkodnikiem ekologicznym. Ręcznika papierowy.
      • alpepe Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:45
        Ręcznik, bez a.
        • princesswhitewolf Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:49
          Za pozno. Nie liczy sie..juz jest e mojej sygnaturce ha!
          • marzenka12 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:54
            princesswhitewolf napisała:

> Za pozno. Nie liczy sie..juz jest e mojej sygnaturce ha!

Czemu e?
            • princesswhitewolf Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:33
              Wez to do sygnaturki, e zamiast w koniecznie
        • krwawy.lolo Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:53
          Tym dodatkowym "a" powiększyłaś Twój węglowy ślad. Mnożąc go przez wpis korygujący.
    • gris_gris Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:48
      nieobiektywnie napisała:

> muszę je dla niej zna
      > leźć bo mnie to denerwuje.

Mi się te z mikrofibry nie sprawdzają, bo nie schną. Mam kwadratowe gąbki, te które po wyschnięciu są jak tektura, i wieszam je na kranie, lub na brzegu ociekacza do naczyń. Ścierka, jak i ociekacz oraz gąbki do naczyń są czarne, więc mnie nie denerwują tak, jak te żółte czy różowe. Schnie szybko, pierze się ja w pralce.
    • aandzia43 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:49
      Moja psuje pejzaż kuchni bo suszę ją na kranie. Potem składam i dalej leży sobie na wierzchu. Z mikrofibry. Nie jest mokra i nie śmierdzi. Wrzucam do prania razem z ręcznikami.
      • aandzia43 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:05
        Ścierka do mycia blatów. Oddzielnie na haku na ścianie wisi ścierka do naczyń i ręczniczek do rąk. Jest też gąbka do naczyń, leży na zlewie. No i są ręczniki papierowe. Wszystko leży/wisi na wierzchu i psuje pejzaż.
    • kurt.wallander Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:52
      Mam taki organizer i wieszam ściereczkę na tym drążku:

https://www.menua.pl/images/menuapl/185000-186000/Przybornik-na-zlew-bialy_%5B185286%5D_1200.jpg
      • kurt.wallander Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:06
        A bawełniane ściereczki przewieszam przez uchwyt piekarnika, albo leżą na blacie. Większość jest ładna smile
        • nieobiektywnie Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 23:31
          Tego mi trzeba!
          • kurt.wallander Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 15:09
            Piszesz o moim organizerze?

To powiem, że długo szukałam. Miałam wczesniej podobne funkcjonalnie z Tchibo, ale rdzewiały. Mój jest nie biały, a cały stalowy, pięknie zmywa się w zmywarce. Znalazłam go na zalando lounge, wydał mi się drogi, ale znalazłam nowiutki taniej na vinted. Bardzo udany zakup, ale nie wiem, czy aktualnie jest gdzieś dostępny w Polsce.

Marka steel-function.
    • mysiulek08 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:55
      scierki typu recznik kuchenny bawelna/len lezy zlozony na blacie, wieczorem laduje w koszu na pranie - sluzy do scierania 'suchego'
      na mokro sa sciereczki 'gabkowe' namoczona z niewielka iloscia plynu do naczyn, blat starty, wyplukana lezy na pojemniku na sztucce na odciekaczu - sztuce wszystkie w zmywarce wiec ten pojemnik jest roboczy i tez wieczorem jak wyschnie tez kosz na pranie - po kilku praniach do wymiany
      oprocz tego reczniki papierowe - takie skladane, pociete, eko szare niebielone

scierni lniane mam ladne
      • mysiulek08 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:55
        *scierki
      • aankaa Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:29
        sciereczki 'gabkowe' namoczona z niewielka iloscia plynu do naczyn, blat starty, wyplukana lezy na pojemniku na sztucce na odciekaczu ...po kilku praniach do wymiany

serio pierzesz takie ścierki? Z czym je łączysz?
        • mysiulek08 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:47
          zwykle z recznikami do rąk, serwetkami, kuchennymi sciereczkami, u nas przerob recznikowy jest spory, zwykle co dwa dni wsad pralki sie uzbiera
    • pffpffpff Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:58
      Używam ręczników papierowych. Ścierki mnie brzydzą. Ścierkami myje tylko okna i czasem ścieram kurze.
      • nastarana Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 22:59
        Dokładnie. Wycieranie blatu mokra szmatą, lub gąbką ze zlewu jest po prostu obrzydliwe. Trzeba by to prać non stop.
    • trampki-w-kwiatki Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 20:58
      Przyznam szczerze, że nie lubię przedmiotów, które gromadzą brud i wilgoć, więc... tylko ręcznik papierowy.
    • jkl13 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:04
      U mnie taka bawełniana ścierka leży nieestetycznie na blacie, żeby była pod ręką. Często w miejscu, gdzie jest zmywarka, tam blat jest cieplejszy i szybciej schnie. Ale ścierki używam głównie do wycierania rąk, do mokrych prac używam gąbki do naczyń i ręcznika papierowego.
      U moich rodziców ścierka wisi na rączce od piekarnika. U mnie to by było nie tyle nieestetyczne, co niewygodne, bo piekarnik mam po drugiej stronie ciągu roboczego.
    • ritual2019 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:21
      Uzywam kitchen sink organiser. Bardzo podobny do tego na zdjeciu. Lubis Swedish cloths, wieszam na organiser, ktory zyje w szafie pod zlewem. Najczesciej uzywam multi purpose albo kitchen wipes z M&S.
      • ritual2019 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:40
        Zdjecie
      • nastarana Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 23:02
        ritual2019 napisał(a):

>, ktory zyje w szafie pod zlewem.

😂
    • iberka Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:24
      Nigdzie, używam ręczników papierowych
    • mikams75 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 21:57
      mam z boku wyspy kuchennej przyczepiony wieszak/reling i jest tak umiejscowiony, ze go nie widac za bardzo, trzeba faktycznie stanac z tej strony a to jest nie po drodze, wiec nie ogladam tej scierki za bardzo. Zdarza mi sie powiesic miedzy przegrodami zlewu i udawac, ze nie widze.
    • princesswhitewolf Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 22:42
      6/10 bo sie wkrecily
    • kanna Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 22:57
      Mam miliardy ścierek ze starych obrusów, ręczników itp.
      Przecieram blat RAZ potem ścierka idzie do prania.
      • mikams75 Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 23:13
        Idzie od razu taka mokra czy suszysz i zbierasz?
        • kanna Re: Przypadek ścierki 28.11.25, 23:33
          Wrzucam do kotłowni i tam obsycha. Lub od razu do pralki.
    • pepsi.only Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 12:04
      Gąbka- leży na suszarce, na ociekaczu. Od pewnego czasu lubię mieć Scrub Daddy, Scrub Mommy , źle nie wyglądają , łatwo je utrzymać w czystości, więc niech leżą na wierzchu.

A ściereczkę, ręczniczek ( bo nakupiłam kilka ręczniczków 30x30cm, w kolorze grafitowym, złożone są w koszyczku na półce), taki ręczniczek do użycia to wisi na wieszaczku wewnątrz szafki. Wieszaczek jest w formie mini relinga.
      Ale zaznaczam, w szafce wieszam suchy i czysty, gotowy do użycia, bo wilgotny, czy siakiśtam- ląduje natychmiast w pralce, a na wieszaczku- relingu zawieszam od razu świeży.
    • mava12 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 13:16
      ja mam w kuchni relingi, w tym jeden nad zlewem, właściwie wzdłuż zlewu. Wiszą na nim pojemniki z Ikei, takie
      https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/kungsfors-pojemnik-stal-nierdz__0713276_pe729384_s5.jpg?f=xs
      W nich jest pojenik z płynem do mycia naczyń, w drugim gąbka do mycia naczyń czy obok, druciak.A obok, na relingu, właśnie ściereczka do przecierania blatu czy rękawice
      • mava12 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 13:22
        dodam tylko, że ścierkę, kiedy się "zużyje", wyrzucam a nie piorę. Te ściereczki są tak tanie, że chyba musiałabym być skrajną sknerą, żeby je prać. Lub skrajną oszczędzającą. Ale te ostatnie to uzywają do tych cełów starych tshirtów, że o gaciach nie wspomnę.
        • mysiulek08 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 17:12
          daleko mi do sknerstwa i oszczednosci ale trudno zebym wyrzucala te 'gabkowe' flizelinowe sciereczki po jednodniowym uzyciu, wiec piore, tak samo jak reczniki kuchenne, wymieniane codziennie
          • mava12 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 17:51
            no ale ja nie wyrzucam po jednodniowym użyciu. Wszystko, gąbkę do zmywania (rzadko uzywam bo mam zmywarkę), druciak itp, wymieniam raz w miesiącu.
            Ścierkę do przecierania też.
            Przy czym oprócz niej, uzywam też ręczników papierowych oraz chusteczek nawilżanych do kuchni. Ścierkę "do przecierania" często też traktuję domestosem (chlorem), który ją dezynfekuje i przywraca świeżość, tak to nazwijmy. Jeszcze na głowę nie upadłam żeby prać ścierę do kuchni. I niby z czym miałabym ją prać? bo chyba nie z bielizna osobistą. A pranie 1 ściery mija się z celem. Jakimkolwiek.
            • mysiulek08 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 18:22
              mava i znowu pranie 😀😆

wymieniam te scierki, jak i reczniki kuchenne (len/bawelna) codziennie, jak sie do tego dolozy dziennie zuzycie recznikow do rak - kilka w ciagu dnia to zbierze sie z dwoch dni wsad pralki i nie widze problemu zeby w takim przypadku nie prac tych sciereczek, po kilku praniach wyrzucam

nie jest to sciera do podlogi (nawet takich nie posiadam-scier znaczy) a blatow nie mam brudnych od niewiadomoczego
            • mikams75 Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 20:40
              ja skladuje suche scierki i jak sie uzbiera ich wiecej to piore wszystkie razem.
    • arthwen Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 13:25
      Mam na relingu pojemnik na ścierki, leżą w nim zwinięte, suche i czyste, a po użyciu idą do prania.
    • vivyan Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 13:26
      Mam taki gadżecik nakładany na kran, po użyciu ściereczkę płuczę w gorącej wodzie, wyżymam mocno i kładę na tym do wyschnięcia.
    • m_incubo Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 13:43
      Nie używam takich ścierek.
      Nie zamierzam ich wieszać, suszyć, prać, eksponować, chować itp.
      Dorzynam krwawiącą planetę używając ręczników papierowych i tak już pozostanie.
    • obrus_w_paski Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 17:02
      Pod zlewem mam szafkę na kosze na śmieci, obok mam taką mini wysuwaną na dotyk szafkę o szerokości z 15-20 cm gdzie ma koszyczek na gąbkę i wieszak (nie haczyk) na właśnie taką szmatkę. Ta szafka mimo że b.waska to jest głęboka (na głębokość blatu) i ma jakąś wentylację . Ale nie ukrywam że czasem zapominam i wieszam na kranie
      • obrus_w_paski Re: Przypadek ścierki 29.11.25, 17:06
        O, coś w tym stylu:

https://www.kuchenny.com.pl/obrazki4/sciereczki_w_kuchni_sposoby_przechowywania_jak_ukryc_rejs_261020.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka