Dodaj do ulubionych

Wątek rysunkowy

06.12.25, 06:11
Czy są tu ematki rysujące, a w szczególności portrecistki?:p
Bo ja sobie ubzdurałam, że chce się nauczyć rysować ludzkie twarze i chciałam was poprosić o polecenie jakichś stron/blogów/instow dla początkujących.
Może znajdzie się któraś odważna i pokaże jakieś swoje rysunki? 🙂

Oto moje pierwsze podejście, proszę się nie śmiać, jestem z niej dumna:p ale na tym etapie ją porzucam, obawiam się że nie dam rady jej już pomóc 😅😅
Obserwuj wątek
    • inaccessible_rail Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 07:24
      Praca jest, jak na początek, całkiem fajna 🙂
      Z radami nie pomogę bo rysuję ptaki i czasem własnego psa. Ale nawet z ptakami widzę że kluczem jest jak najdokładniejszy szkic.
      Jak mawia moje dziecko, nie możesz się spodziewać że będziesz super rysować jeśli nie będziesz ćwiczyć ręki codziennie. Obawiam się że ma rację 😉
      • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 07:38
        Dzięki, starałam się z grubsza ogarnąć proporcje:p
        Oraz odkryłam, że narysowanie lewego oka podobnego do prawego jest w uj trudne 😐 więc tak poprawiając i poprawiając wyszły wielkie gały, no ale nic to :p

Ps. Mądre dziecko smile
        • bene_gesserit Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:35
          Niemal nikt nie ma symetrycznej twarzy - to się darzą bardzo rzadko, więc się w ogóle nie przejmuj. Masz dobre, miękkie ołówki i dobra gumkę?

Dekoracje ga na skróty jest rysowanie ze zdjęć, chociaż efekt jest IMO gorszy, bo mniej ciekawy.

Rysuj, jak ci się podoba. O to w rysowaniu chodzi. Naiwni, tacy bez kursów i szkół rysownicy mogą osiągnąć po pewnym czasie mistrzostwo - nie w superrealustycznym przedstawianiu świata czy postaci ale w superswoim przedstawianiu świata czy postaci, który może być o niebo lepszy niż efekt "jak że zdjęcia". Szukaj w rysowaniu siebie, jest kogo szukać wink
          • bene_gesserit Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:36
            *drogą na skróty, nie dekoracje ga
          • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:38
            Ja z "bazy" jestem grafficiara, kiedyś nawet pewien klub bilardowy został udekorowany moimi i koleżanki graffiti, dostałyśmy za to kupę kasy jak na nasze ówczesne możliwości zarobkowe :p ale to było sto lat temu, już mnie jakoś nie kręciwink
            • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:45
              "Ja z "bazy" "

Jakoś głupio to brzmi, przekalkowałam z włoskiego :p
    • mocca25 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 07:43
      Nie rysuję, ale kilka lat temu mój partner zatęsknił za marzeniami młodzieńczymi i po prostu zapisał się na kurs. Tylko połowa kursantów to była młodzież przygotowująca się na ASP, reszta to randomy w różnym wieku.

Może poszukaj czegoś takiego?
      • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 07:46
        Chciałam! Ale się spóźniłam i już nie było miejsc. Szkoda, bo to w miejscu gdzie córka chodzi na zajęcia artystyczne, praktycznie pod domem.
        Może zobaczę czy gdzieś indziej nie ma czegoś takiego.
        • inaccessible_rail Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 12:02
          Może miejsce się zwolni? Czasem ludzie rezygnują w trakcie roku. Zadzwoń do nich i zostaw namiary że y dali Co znać jak miejsce się zwolni.
          Czasem bywają też weekendowe warsztaty, może poszukaj w okolicy?
          • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:06
            No może, byłoby super smile napisze do nich w poniedziałeksmile
    • autumna Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 10:51
      Kurs online Proko, pełna wersja płatna, ale darmowa część w zupełności wystarczy do zrozumienia podstaw:
      www.proko.com/course/portrait-drawing-fundamentals
      Rysuję hobbystycznie i jak wiele osób zaczynałam od portretu - jak na załączonym obrazku. na rys 2 widać jakiś tam postęp
      • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 10:52
        Dzięki!
      • autumna Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 11:01
        wysłało się za wcześnie.
        No więc na rysunku nr 2 widać, że szło nawet w dobrą stronę, ale porzuciłam tematy portretowe na rzecz bardziej dogłębnej nauki od podstaw i mam bardziej kolekcję ćwiczeń z tychże podstaw niż prac do pokazywania.
        Zanim zaczniesz rysować pełne portrety, ćwicz sobie rysowania poszczególnych części twarzy oddzielnie (usta, nosy itp.).
        • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 11:09
          "Zanim zaczniesz rysować pełne portrety, ćwicz sobie rysowania poszczególnych części twarzy oddzielnie (usta, nosy itp.)."

Tak, staram się wink
    • aqua48 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 11:35
      Rysuję sporadycznie. Zazwyczaj martwe natury. Do portretów nie zabieram się (na razie?). Rysunków nie wkleję smile ale potwierdzam że trzeba ćwiczyć. Zacznij od portretów ze zdjęć.
    • geigo Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 17:34
      Blogów ani kursów nie polecę, bo moje początki rysowania są z czasów grubo przedinternetowych, polecę natomiast książkę Betty Edwards "Drawing on the Right Side of the Brain", a szczególnie radę, żeby nie rysować tego, co się wie, tylko to, co się widzi suspicious Czyli nie rysujesz oka - tęczówki, powieki, rzęs - tylko ciemniejsze i jaśniejsze obszary, które się w miejscu tego oka znajdują. Trzeba do tego trochę przestawić myślenie, ale warto wink
      No i tak jak dziewczyny piszą - im więcej rysujesz, tym większe postępy, wiadomo.

I też coś tam wrzucę, takie dość szybkie małe szkice.
      • yenna_m Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 18:30
        Świetne! Z charakterem!
      • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:05
        Świetne!
        Robali nie malujesz?
        • geigo Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 20:58
          A dzięki, dzięki smile

szarmszejk123 napisał(a):

> Robali nie malujesz?

No ba wink
          (dwa razy akwarela, kredki oraz markery wodne. Szkoda tylko, że w sztucznym świetle kolory poszły się paść...)
          • bene_gesserit Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 21:03
            O borze, żucza gra wstępna jak żywa!
          • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 21:08
            O wow! Zajebiste!
            • geigo Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 22:08
              big_grin Dzięki jeszcze raz smile
              • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 22:11
                Najlepsze są włochate nóżki tego ostatniego 😁
          • danaide2.0 Re: Wątek rysunkowy 12.12.25, 11:09
            Przepiękne te robale, a i twarze niczego sobie, choć nie wiem, czy bym się odważyła na spotkanie sam na sam w ciemnym zaułku...

Uprzejmie donoszę, że zimą wtyki amerykańskie pojawiają mi się w domu (Śródmieście Warszawy). Wabi je ciepło otwartego okna, nie mają siły na latanie, na bzyczenie, ale gdzieś się kryją (kartonik z mydłem w spiżarce? Idealnie!), siedzą, łażą. To pierwszy taki rok.
    • yenna_m Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 18:29
      Polecam turtoriale na yt, fb i kursy np na Domestika
      Moje wprawki. Ostatni rysunek juz ze zdjęcia.
      • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:04
        Ooo piękne! To zielone oko to jest mój gol na najbliższy czas:p rzęsy są trudne dla mnie .. w sumie na tą chwilę wszystko jest trudne 😅 ale chęci mam dużo, to może coś z tego będziewink
        • yenna_m Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:09
          Moim zdaniem rzęsy są najtrudniejsze. I też mam z nimi problem smile
          • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 19:15
            Jak długo zajęło ci dojście do tego zielonego?
            • yenna_m Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 21:58
              2 tygodnie?
              • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 21:59
                O, serio? To krótko! A ile ćwiczyłam dziennie przez te dwa tygodnie?:p
                • yenna_m Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 22:14
                  Nie pamiętam. Ale też dużo oglądalam filmów wcześniej, zanim się odważyłam.
                  Tu sobie popatrz
                  www.facebook.com/share/v/1AYM22uYin/
                  • yenna_m Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 22:22
                    I tu (suche pastele) www.facebook.com/share/r/12Lw58vWLVN/
                    Oko sfinksa suche pastele www.facebook.com/share/r/1ABQpGTtKt/
                    Ołówek www.facebook.com/share/v/17BkYwax4w/
                    www.facebook.com/share/v/1TU5qydG4j/
                    www.facebook.com/share/v/17aot4YqRY/
      • afro.ninja Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 09:32
        Wrzuc jeszcze raz te ptaszki, co już je pokazywałaś na ematce.
        • yenna_m Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 11:29
          Akwarela, suche pastele.
          Muszę wrocic do nauki rysowania bo to fajne było.
    • taje Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 21:04
      Ja sobie od wielu lat powtarzam, że zajmę się malowaniem na emeryturze smile No zobaczymy, bo jeszcze chwila, ale ciągnie mnie.
      • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 21:18
        Czemu dopiero na emeryturze?
        • taje Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 21:22
          Bo nie mam teraz przestrzeni psychicznej na to, mam inne projekty życiowe.
          • lilia_tygrysia Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 23:30
            Ja wróciłam do malowania po prawie dwudziestu latach przerwy. Tyle dobrej energii mi to przyniosło, że wystarczy jeszcze na robienie innych rzeczy smile
            • yenna_m Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 00:54
              wspaniale relaksuje
    • lilia_tygrysia Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 23:28
      Ja rysuję (chociaż nie lubię). Połowa sukcesu to dobra obserwacja. Nie rysuj że zdjęcia, tylko z obserwacji. I najlepiej na początek szybkie szkice, nie gotowe rysunki. Na szybko chwycić proporcje, a potem następna kartka i następne szkice.
      • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 23:30
        "Ja rysuję (chociaż nie lubię)."

Jak to? 🤔

Jak na razie, to ja się na rysowanie ze zdjęcia nie porywam, obawiam się totalnej porażki 😅
        • lilia_tygrysia Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 23:32
          Zajmuję się zawodem pokrewnym, głównie pracuję z innymi materiałami, przede wszystkim plasteliną, ale przeszłam edukacja artystyczną łącznie z rysunkiem i od czasu do czasu potrzebuję coś narysować, a naszkicować to już na co dzień.
        • lilia_tygrysia Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 23:34
          Fajnie jest pamiętać że rysowanie to jest zabawa, rysować można wszystko. Rysowanie twarzy jest trudne, po prostu, a szczególnie dla kobiet które robią makijaż, bo narysować dobrego to zupełnie co innego niż się pomalować smile
          • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 23:41
            Trudne jak cholera, ale jak widzę co ludzie potrafią,to tez tak chcę 😅 być może porywam się z motyką na księżyc, bo malować to się akurat specjalnie nie potrafię:p
            • lilia_tygrysia Re: Wątek rysunkowy 06.12.25, 23:46
              Spróbuj poszkicować zwierzęta. Psy są bardzo sympatyczne do szkicowania, szczególnie jak śpią. No i nie oceniają... A jaka satysfakcja jak się narysuje swojego zwierzaka wink I kup sobie fajne ołówki/flamastry/kredki, dobre narzędzia dodają motywacji i serio wpływają na przyjemność pracy i efekt.
        • autumna Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 09:55
          szarmszejk123 napisał(a):

> Jak na razie, to ja się na rysowanie ze zdjęcia nie porywam, obawiam się totaln
          > ej porażki 😅

1. Nauka rysowania polega na tworzeniu masy "brzydkich" rysunków i trzeba się z tym oswoić. Przerobiłam na sobie. Pieczołowicie cieniowałam portrety, które na dzień dobry miały skopane proporcje. Jako że jest to czasochłonne, rysowałam z wydajnością paru rysunków do roku. Pierwszego kopa jeśli chodzi o poprawę jakości dał mi ten kurs (darmowy, bardzo dobry), gdzie zaczynamy od prostych rzeczy, jak pojedyncze liście, przechodząc do bardziej złożonych:
          drawabox.com/
          2. No właśnie powinnaś zacząć od kopiowania zdjęć, to świetne ćwiczenie. To właśnie rysowanie "z głowy" jest trudniejsze i utrwala błędy, ponieważ rysujemy swoje wyobrażenie o danym obiekcie, a nie jego faktyczny wygląd. Klasyka błędów na twoim portrecie - prawdziwe oko nie ma kształtu symetrycznej "łezki", pojechałaś utrwalonym w wyobraźni uproszczonym, symbolicznym kształtem.

Kurs podstaw Proko też sobie przejrzyj:
          www.proko.com/course/drawing-basics
          Polecana tu książka Betty Edwards "Rysunek. Odkryj talent dzięki prawej półkuli mózgu" nie jest najlepszym podręcznikiem rysunku. I mówię to jako osoba, która sama od niej zaczynała. Dodaje odwagi, żeby w ogóle zacząć, ale da się streścić w dwóch akapitach:
          1. Rysowanie jest umiejętnością jak każda inna, której można się nauczyć i nie są potrzebne specjalne predyspozycje.
          2. Podstawą jest uważna obserwacja rzeczywistych obiektów - proporcje, kąty, kształt krzywizn itp. Rysunki większości dorosłych pozostają na poziomie przedszkolaka, ponieważ tej obserwacji nas nigdy nie uczono, posługujemy się utrwaloną w dzieciństwie symboliką - domek to kwadrat z trójkątnym daszkiem itp.
          • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 09:58
            "2. No właśnie powinnaś zacząć od kopiowania zdjęć, to świetne ćwiczenie. To właśnie rysowanie "z głowy" jest trudniejsze i utrwala błędy, ponieważ rysujemy swoje wyobrażenie o danym obiekcie, a nie jego faktyczny wygląd. Klasyka błędów na twoim portrecie - prawdziwe oko nie ma kształtu symetrycznej "łezki", pojechałaś utrwalonym w wyobraźni uproszczonym, symbolicznym kształtem."

No tak, dlatego zwykle rysowałam coś " nieistniejącego", do czego nie ma porównania i może być tylko albo brzydkie, albo ładne :p
            Bardzo to asekuracyjne, nie?
            Muszę wyjść ze sfery komfortu :p
            • autumna Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 10:14
              > Bardzo to asekuracyjne, nie?
              > Muszę wyjść ze sfery komfortu :p

Coś, co robimy dla przyjemności i samorozwoju, potrafi być absurdalnie stresujące smile
              Od kiedy przyjęłam do wiadomości, że przeznaczeniem moich rysunków jest kosz z makulaturą, od razu lepiej idzie. Tzn. absolutnie nie wyrzucaj od razu, stare prace są potrzebne do śledzenia postępów. Ja swoje skanuję, bo średnio mam miejsca do gromadzenia papierzysk.
              Aktualne robię sobie zalinkowany wyżej kurs podstaw z Proko, baardzo obszerny, bez presji i pośpiechu. Czasem jakieś ćwiczenie mnie "pokona", to wracam do niego później.
              • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 10:19
                "Coś, co robimy dla przyjemności i samorozwoju, potrafi być absurdalnie stresujące smile"

To prawda!
                Ale i satysfakcjonujące jednocześnie, mimo takich sobie efektów:p
    • srubokretka Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 03:51
      Nie rysuje od 20 lat. Nawet nie wiem gdzie schowalam swoje prace.
      Radze nie zaczynac od portretow tylko od rysowania , a raczej obserwacji cieni na prostych przedmiotach. Najlepiej bialych, szarych najpierw. Ustaw sobie figury geometryczne na nudnym tle i patrz jak pada na nie swiatlo.
      Twarz z twojej pracy ma cien po prawej stronie, ale nos po lewej i oko lewe jest bardziej zacienione.
      Jak widzimy przedmiot to skupiamy sie glownie na tym jak on sie "swieci". Podczas rysowania skupiamy sie na cieniach, ktore ten przedmiot wydobywaja. Inaczej jest podczas rysowania np pastelami na ciemnym tle.
      Jak na pierwszy raz jest bdb.
      • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 09:25
        Tak, no właśnie, to jest chyba to, o czym pisze wyżej Geigo, żeby rysować to, co naprawdę widzę, nie to, co mój mózg myśli, że widzę..
        Poprobuje z tymi cieniami a na razie wczorajszonocne oko, chyba najlepsze jak dotąd :p

• yenna_m Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 11:44
          Ćwicz. Jest naprawdę ok. Pracuj nad rzesami, są mega trudne
          Rysuj rzęsy RAZEM z rysownikiem.
          www.facebook.com/share/r/1H7aLwsndk/
          www.facebook.com/share/r/1AbpB8x7TH/
          • szarmszejk123 Re: Wątek rysunkowy 07.12.25, 13:31
            Dzięki! Będę ćwiczyć i przyjdę tu do was za dwa tygodnie, ocenicie czy jest poprawa :p
    • celandine Re: Wątek rysunkowy 12.12.25, 10:59
      Ja się uczę rysować, interesują mnie jednak tylko zwierzęta i rośliny. Noszę sobie zeszyt na psi wybieg i próbuję rysować ptaszki, liście i inne. Nie mam się czym chwalić na razie. Jest fajny kurs Brenta Evistona na Udemy, The art and science of drawing, zaczyna od podstaw a potem są też postacie, ja zrobiłam jedną część. Moja córka jest głównie zainteresowana ludźmi, nosi wszędzie sketchbook i rysuje ludzi w metrze, w kawiarniach, posągi w parku, w domu maluje duże obrazy olejne natomiast mówi, że najważniejsze jest to ciągłe gryzmolenie w sketchbooku z natury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka