Dodaj do ulubionych

Barszcz ukraiński

07.01.26, 10:27
Najlepszy, jaki w życiu jadłam, to wegetariański w barze wege, coś wspaniałego, ale z oczywistych przyczyn nie pisali mi przepisu 😄

Sama nie mam pomysłu, co zrobić, żeby był esencjonalny i "taki, jak pamiętam z dzieciństwa" - babka nie zostawiła przepisu, niestety

A Wy jak gotujecie?
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 10:31
      Moja corka podsmaza na oliwie pokrojona wloszczyzne zalewa woda,jak sie zagotuje dodaje starte buraki,puszke bialej fasoli i pomidory (mutti),doprawia na koncu
      • dziunia.z.torunia Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:27
        Pomidorów chyba tylko trochę?
        • wapaha Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 14:17
          dziunia.z.torunia napisała:

> Pomidorów chyba tylko trochę?
          >
          Zalezy jaka ilosc barszcxu 😅
          • dziunia.z.torunia Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 15:18
            Nigdy nie słyszałam o dodawaniu pomidorów do barszczu
            Do kapuśniaku, może jeszcze jakiejś, ale tu - niespodzianka 😁
            • wapaha Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 15:49
              Ja tez. Do czasu az dziec zrobil 😉
            • szarmszejk123 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 16:49
              W mojej rodzinie zawsze się trochę dodawało, ale mało. W ilości jednego świeżego albo łyżeczki koncentratu.
              • mysiulek08 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 18:22
                ha! a u mojego rzeznika pana niemca wedzone zeberka to typowka wink i bywaja tez wedzone kosci od schabu, wiec po latach posuchy mam pod reka smile
                • szarmszejk123 Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 09:52
                  Szczęściara wink
            • babcia47 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 17:03
              Gdy chodzi o barszcz ukraiński to jak z wieloma potrawami każda gospodyni miała swój własny przepis ale były też wspólne składniki dla danego regionu. Moja babcia pochodząca z Wołynia zawsze dodawała pomidory do barszczu. Doda aly nie tylko kolor ale też element kwasu który sprawiał zupę. Na wsi wbrew pozorom mięso nie było tak powszechnie jedzone więc gdy chodzi o dodatek " zwierzęcy" to pełniły ta rolę skwarki że zrumienioną cebulką dodawane na końcu i/ lub gęsta śmietana która też na końcu się barszcz zabielalo lub łyżkę dodawało każdemu do talerza. Nieodzownym dodatkiem był bub, najlepiej młody lub wcześniej namoczoną fasola Jaś które też podbijały kaloryczność. Barszcz Ukraiński często miał firmę gęstego "smietniczka" warzywnego , często gotowany z młodymi ziemniakami lub te były podawane osobno polane masłem i obsypane koperkiem. O Perek posiekany wogole był obowiązkowym dodatkiem do zupy
              • babcia47 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 17:11
                A tak i jeszcze zawsze była dodawana spora garść lubczyku dodawana w wiązce razem z innymi warzywami naciowy która usuwało się pod koniec gotowania. Na początku lata warzywa korzeniowe były dopiero w formie i wielkości nowalijek np marchewka a seler, pietruszka jako nać. Jedynie młode buraczki kroiło się w całości razem z liśćmi
              • wapaha Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 19:00
                babcia47 napisała:

> Gdy chodzi o barszcz ukraiński to jak z wieloma potrawami każda gospodyni miała
                > swój własny przepis ale były też wspólne składniki dla danego regionu. Moja ba
                > bcia pochodząca z Wołynia zawsze dodawała pomidory do barszczu.

mój dziadek urodził się w obwodzie iwano-frankowskim. barszcz byl podawany z gęstą śmietaną ale gotowane ziemniaki z cebulką były podawane na osobnym talerzu
              • dziunia.z.torunia Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 20:23
                Śmietana tak, też lubię dodatek
                Jadłam z fasolą i groszkiem, ale o bobie nie słyszałam - on nie jest zbyt intensywny w smaku?
                Chociaż pewnie nie za dużo nie zaszkodzi
              • kotejka Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 21:38
                Moja babcia pochodząca z Wołynia zawsze dodawała pomidory do barszczu. Doda aly nie tylko kolor ale też element kwasu który sprawiał zupę
                ____
                Ukrainski musi miec pomidory (lub koncentrat)
                Bez.pomidorow to juz jest barszcz moskwiewski - nie podbity tymi pomidorami ma inby smak i kolor
    • la_felicja Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 11:56
      Najpierw podsmażam cebulę na małym ogniu, potem dodaję pokrojone warzywa: marchewkę w okrągłe plasterki, selera w kostkę, a buraki w batoniki (takie szersze zapałki)
      Przyprawiam czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem (a czasem też i czosnkiem, chociaż mi szkodzi) potem dodaję garść pokrojonych w kostkę ziemniaków, a po jak już wszystko zaczya mięknąć, dodaję puszkę białej fasoli
      • dziunia.z.torunia Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:27
        Tymianek - nie wpadłabym
        Brzmi fajnie
    • abria Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 11:58
      pewnie p. Halyna która tam gotuje, dała dobra kostkę rosołową
    • mariola233 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 12:02
      Witam,najlepszy jaki jadłam,gotowałam bez mięsa wielkiezarcie.com/przepisy/barszcz-ukrainski-przepis-od-ukrainca-30098052
      • la_felicja Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:19
        A żeberka to zapewne takie warzywka? One rosną w ziemi czy na krzaczkach?
        • dziunia.z.torunia Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:28
          😊
          Nie upieram się przy wege - po prostu taki, poza barszczem mojej babki, najbardziej mi smakował
      • konsta-is-me Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 16:35
        Polecasz przepis ,którego NIE próbowałaś ("gotowałam bez mięsa ") i na tej podstawie twierdzisz że jest najlepszy ?

Żeberka tu mocno zmieniają smak, moja mama robiła podobna wersję aczkolwiek to były jakieś wędzone żeberka i to jest zupełnie inna zupa niż ta "bez mięsa"...
        Osobiście zdecydowanie wolę wersję wegetariańska z fasolą.
        • szarmszejk123 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 16:51
          Jej, jak ja uwielbiałam ogryzać te wędzone żeberka z zupy jak byłam mała .. sto lat takich nie widziałam sad
    • mysiulek08 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 12:07
      wszelkie barszcze gotuje na bazie pieczonych burakow, zmiana w smaku i wlasnie 'esencji' jest mocno wyczuwalna, na plus oczywiscie

zawsze gotuje w wersji wege

warzywa czyli marchewka, seler (u mnie naciowy- nie ma bulw), por, pietruszka, starte na grubych oczkach tarki, podduszam na masle klarowanym (moze byc oliwa), dodaje pokrojone w czastki ziemniaki, buraki starte jak warzywa (sporo burakow), lisc laurowy, ziele ang, lubczyk ! poszatkowana maly kawalek kapusty albo kilka brukselek, garsc fasolki pokrojonej solidna lyzke koncentratu pomidorowego i tez chwile sie dusi, zalewam woda, sole, dodaja majerank (opcja, my lubimy), sporo pieprzu, ugotowana fasole (moze byc jas) - puszkowa tez moze byc i gotuje na malym ogniu do miekkosci warzyw/ziemniakow, troche cukru i kwasu ( ocet jablkowy/winny czy jakis inny) - mozna dodac zakwasu z burakow
      • mysiulek08 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 12:08
        *majeranek
        • dziunia.z.torunia Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:29
          No właśnie - dużo różnych warzyw, kapusta, nawet z kalafiorem już jadłam, przy czym nic nie przyćmiewało buraczków
          Musze popróbować, aż znajdę ten SWÓJ - dzięki wszystkim! ❤️
          • mysiulek08 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:57
            bo to nie jest jarzynowa, tylko barszcz, buraki musza sie wybijac🙂

gdyby nie 30stp na zewnatrz to bym barszcz na obiad ugotowala
      • qwirkle Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 14:11
        Jak mi sie zdarzyło w zeszłym roku gotować barszcz ukrainski, robilam z grubsza jak Ty (ja na podsmazontm boczku), dodalam raz zakwas burakowy. To było mega!
      • jakornelia12345 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 15:46
        Brzmi świetnie. Pytanie techniczne. Czy buraki pieczesz na patelni, czy w piekarniku? I na czym? Oleju? Maśle klarowanym? Jak długo?
        Już po przeczytaniu mogę sobie wyobrazić smak. Na pewno zarąbisty.
        • szarmszejk123 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 16:52
          Na patelni, to się zwykle smaży :p
          Ja piekę w piekarniku każdy burak zawinięty osobno w folię aluminiową.
          • jakornelia12345 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 17:09
            Ok. Jak długo?
            • szarmszejk123 Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 07:36
              Mniejsze z godzinę, wielkie to ze dwie.
      • mysiulek08 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 16:47
        *garsc fasolki szparagowej
    • szmytka1 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 12:11
      Nie gotuję wcale, nie znam z dzieciństwa i ta potrawa budzi we mnie wewnętrzny sprzeciw.
    • nieboraczek-raczek Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 12:54
      w każdym domu smakuje inaczej, rodzice mojej tesciowe to przesiedleńcy z U.
      więc prawdziwszy niż mój i mi nie smakuje

ja lubię zamiast kapusty wrzucać łodygi z brokuła, recykling, ale smakuje
    • kropkaa Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:35
      Pytałam znajome Ukrainki i najczęściej powtarza się dodatek kapusty i wywar gotowany na żeberkach.
    • aandzia43 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:40
      Fasola jaś, pieczone albo gotowane buraki, zakwas z buraków (żadne pomidory), włoszczyzna, kartofle, liść kapusty, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól). Ponieważ nie przepadam za majerankiem to wrzucam tymianek. Czasem na mięsie, najczęściej wege.
      • dziunia.z.torunia Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:44
        Jest znacząca różnica między pieczonymi a gotowanymi burakami?
        Do zwykłego barszczu używam tych podłużnych, są super, ale zawsze tylko gotuję
        • mysiulek08 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 13:55
          jest, jak pisalam, smak jest duzo lepszy niz gotowanych
          pieke zwykle wieksza ilosc, pakuje prozniowo/zamrazam
        • larix_decidua77 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 14:12
          dziunia.z.torunia napisała:

> Jest znacząca różnica między pieczonymi a gotowanymi burakami?
          Ja gotuję na parze, w szybkowarze i są super.
    • jakornelia12345 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 14:05
      Dzięki wam, pradawni bogowie. Wątek kulinarny, a nie polityczny.
      Chętnie podpatrzę przepisy.
      • pasquda77 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 15:48
        Buraki, ziemniaki, por, marchew, seler, pietruszka, biała fasola, kapusta, groszek konserwowy (kilka łyżek na duży gar), fasolka szparagowa.2-3 buraki ścieram na tarce- te większe wiórki, dodaję do tego ocet, dodaję do zupy w połowie gotowania.
        Tak gotowała barszcz ukraiński moja babcia pochodząca z tamtych stron.
        Dla tych którzy lubią można dodać śmietanę.
    • kotejka Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 15:57
      Sekretem prawdziwego barszczu ukrainskiego jest to, ze starte buraczki dusisz osobno w pomidorach. Duszone w kwasnym zacjowaja slodycz i piekny kolor. Pozostale warzywa karmelizujesz na patelni i wtedy laczysz - marchewka na cebulce, papryka podsmazone do wywaru, ziemniaki przed burakami rzecz jasna i dopiero na koniec buraczki e pomidprach, wtedy tez juz nie gotujesz, bo sie wygotuja i zuoa bedzie miala brzydki kolor. Przyprawiasz majerankiem i roztartym czosnkiem, moxe byc roztarty ze sloninka. Janlubie podawac go z drozdzowymi pampuchami i oliwa czosnkowa.
      • mysiulek08 Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 16:49
        jak zmieni kolor na kolor scierki to dodajesz troche kwasu i kolor buraczkowy wraca
      • elinborg Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 20:49
        O, kotejka, muszę tak sprobować z tymi buraczkami w pomidorach. Dzięki za patent!
        • kotejka Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 21:44
          elinborg napisała:

> O, kotejka, muszę tak sprobować z tymi buraczkami w pomidorach. Dzięki za paten
          > t!

Sprobuj, nie pozalujesz smile
          No i proporcje sa wazne. Niektorzy slyszac barszcz wala.milion burakow, a tam buraki wcale nie powinny dominowac, saja piekny kolor owszem, ale i kalusty i ziemniakow i korzeni powinno byc mniej wiecej po rowno
    • pepsi.only Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 16:06
      Gotuję podsmażone warzywa, i fasolkę z puszki, i buraki pokrojone w kostkę, 1-2 ząbki czosnku wrzucam w całości. Jak warzywa są gotowe, to doprawiam do smaku octem jabłkowym, i zabielam śmietanką/ lub zabielam śmietaną, ale wtedy raczej już octu nie daję/ . Jeśli ma być zupa treściwa, bo na obiad jednodaniowy, to musi być na "gęsto", sostunkowo mało wywaru, dużo warzyw, i samych ziemniaków jest sporo w stosunku do pozostałych warzyw, i one muszą być mięciutkie, niemal rozgotowane.
      Doprawiam bardzo prosto, i jak barszcz, czyli sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz tak z pół łyżeczki majeranku.
    • pepsi.only Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 16:10
      Dobra, to jutro na obiad u ematek barszcz ukraiński big_grin W każdym razie czuję się bardzo zainspirowana tym wątkiem smile ( i nie obiecuję, ale może wypróbuję inny sposób na wykonanie, niż mój własny wink ).
    • jasnoklarowna Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 17:18
      Ja podsmażam, podduszam pokrojone w zapalki buraki z octem ok 2-3 łyzki i łyżką koncentratu, dodaje do reszty warzyw, tez tak pokrojonych, zalewam bulionem, ja akurat wołowym ale mozesz dać warzywny. Dajesz tez listek laurowy i ziele oraz pieprz grubo zmielony. Jak sie podgotuja dokładam ziemniaki. Ja zgodnie z ukraińskim przepisem nie daje fasoli, ale teraz możesz wrzucić taka z puszki lub wczesniej przygotowaną namoczoną i ugotowaną białą fasolę. Jak ziemniaki zmiękną to miażdżysz ze 2 ząbki czosnku, dodajesz jeszcze łyżkę lub 2 koncentratu pomidorowego i jesli nie jest kwaskowy to oczu. Ja czerwonego akurat ale chyba każdy mozna. Doprawiasz solą i pieprzem i do miski, ja do każdej miski jeszcze kleks śmietany gęstej daję
      • jasnoklarowna Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 17:19
        Nie oczu a octu pod koniec miało być
        • dziunia.z.torunia Re: Barszcz ukraiński 07.01.26, 20:28
          W sumie oczy pływające w barszczu byłyby niezłą atrakcją 😂
          Ocet zwykły dajesz? Ja zazwyczaj winny lub jabłkowy do różnych potraw
          • la_felicja Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 10:57
            To już było, w Indiana Jones i Świątynia Zagłady
    • anomaliapogodowa81 Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 09:45
      Fajny wątek, jestem starą gropą a właśnie teraz tutaj sie dowiedziałam, że barszcz może być na mięsie/ z mięsem...

Całe swoje zycie byłam pewna, że barszcz to z założenia zupa czysto warzywna, takie też zawsze jadłam, gdziekolwiek jadłam.
      A tu proszę smile
      • szarmszejk123 Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 09:48
        A ja odwrotnie, zawsze jadłam ukraiński na czymś wędzonym :p
      • wapaha Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 09:48
        anomaliapogodowa81 napisała:

> Fajny wątek, jestem starą gropą a właśnie teraz tutaj sie dowiedziałam, że bars
        > zcz może być na mięsie/ z mięsem...
        >
        > Całe swoje zycie byłam pewna, że barszcz to z założenia zupa czysto warzywna, t
        > akie też zawsze jadłam, gdziekolwiek jadłam.
        > A tu proszę smile

Ja z kolei wszystkie zupy z zycia rodzinnego znalam na wywarach miesnych,do glowy wtedy nie przyszloby ze mozna inaczej. Bezmiesnie (poza rosolem)gotuje wszystkie zupy od ok 15lat
        • la_felicja Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 11:00
          Ja to samo, w mojej rodzinie królowało mięso. Dopiero po przejściu na swoje przekonałam się, że można ugotować coś dobrego bez mięsa i bez stania przy garach cały dzień.

Co mnie w tym wątku zaskoczyło, to pomidory w barszczu.
          • nieboraczek-raczek Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 11:16
            ukrainski z pomidorami nazywa się chyba wołyński,

kiedyś miałam kulinarną gazetę i tak był opisany

też smaczny, dobrą kwaśność robi, zakwasem tak nie umiem dosmaczyć
        • anomaliapogodowa81 Re: Barszcz ukraiński 08.01.26, 11:18

> Ja z kolei wszystkie zupy z zycia rodzinnego znalam na wywarach miesnych,do glo
          > wy wtedy nie przyszloby ze mozna inaczej. Bezmiesnie (poza rosolem)gotuje wszys
          > tkie zupy od ok 15lat

Spróbuj wapaha ugotować sobie tzw wegański rosół, jakie to jest dobre 😳
          Najklasyczniejszy przepis ma oczywiście Jadłonomia, ale w gruncie rzeczy sprowadza sie to do zrobienia mega esencjonalnego wywaru z warzyw, z dodatkiem sportu ilości przypraw i elementu umami typu sos sojowy czy palona cebula. PYCHA.
          • larix_decidua77 Re: Barszcz ukraiński 13.01.26, 14:36
            Najlepiej wychodzi na upieczonych w piekarniku warzywach.
      • aqua48 Re: Barszcz ukraiński 13.01.26, 16:46
        U mnie w domu barszcz czerwony zawsze był na wędzonce, boczku, itp i zawsze na zakwasie. Czysty, lub zabielany, z ziemniakami, uszkami lub z fasolą, z krokietem albo pasztecikiem. Ale za to nigdy nie gotowało się ukraińskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka