grey_delphinum 25.01.26, 14:54 Czy to ma sens? Niby wszystko pootwierane (muzea itp.) , ale czy na pewno? Bylibysmy w Paryzu od czw do pon. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 15:00 We Francji jest to normalny dzień wolny. Zresztą Boże Ciało w Europie wolne jest tylko w Polsce, Austrii, Portugalii i Chorwacji a częściowo w Niemczech, Szwajcarii i Hiszpanii. Większy sens ma wyjazd do Francji niż urlop wtedy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 15:16 profes79 napisał: > We Francji jest to normalny dzień wolny. > Chyba miało być "roboczy" ? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 15:17 ...i nawet na brak kawy tego nie zwalę o tej godzinie... Tak, oczywiście, normalny dzień roboczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 15:09 A boże Ciało jest we Francji dniem wolnym od pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 15:15 Nie. Wolny od pracy jest czwartek Wniebowstąpienia Pańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 15:29 Nie ma sensu, bo za krótko. Tylko 2 pełne dni na miejscu, to można co najwyżej liznąć największe atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 16:35 Musi tak byc, niestety. Wiem, że to tylko "liźnięcie", ale urlop nie jest z gumy, a mamy zaplanowane jeszcze inne wyjazdy (corka w kwietniu leci na Sri Lankę, a my w lipcu na Kretę). Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 21:01 W sumie dlaczego dwa? Jak Ty to liczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 25.01.26, 22:13 Paryz zawsze ma sens a pozna wiosna to juz w ogole, bedzie pieknie. Tylko nastaw sie, ze te najwieksze atrakcje rzeczywiscie trzeba rezerwowac a potem jeszcze czesto odstac w kolejce na miejscu (kolejka jest dla tych z rezerwacjami). Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 26.01.26, 05:07 Wiem, nastawiam się 😉 mialam lecieć na dluzej w październiku poprzedniego roku, ale wyszlo jak wyszlo, więc cieszę się nawet z perspektywy tych kilku dni. Jesli masz jakies wskazowki, jak zoptymalizować zwiedzanie, to chętnie poczytam 😊 szczegolnie interesuje mnie, czy zwiedzanie Wersalu ma sens, jesli jestesmy tak krótko (ale baaardzo bym chciala). Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 26.01.26, 08:02 grey_delphinum napisał(a): > 😊 szczegolnie interesuje mnie, czy zwiedzanie Wersalu ma sens, jesli jestesmy > tak krótko (ale baaardzo bym chciala). Pytanie, czy macie wycieczkę pod jakieś konkretne wydarzenie czy tylko se balader à Paris. Czyli ile będziecie mieć "wolnego" czasu. Podstawowa trasa w Wersalu z przebieżką przez ogrody do Petit Trianon i z powrotem do bramy wyjściowej zajmie wam, licząc od metra w centrum do powrotu do centrum pół dnia. Z mojego zielono zafiksowanego punktu widzenia warto, cała oranżeria jest już wtedy ustawiona na tarasach, można się załapać na kwitnące drzewka pomarańczowe, no pięknie tam wtedy! Odpowiedz Link Zgłoś
miriamesther_73 Re: Paryż w weekend z Bozym Ciałem 26.01.26, 09:47 Nie, Wersal sobie w takim układzie odpuście, nie dacie rady czasowo. I tak w samym Paryżu jedynie "liźniecie" atrakcji. Zależy też jakie macie priorytety i wstępne plany, co jest dla Was "must-see". Jak moi rodzice lecieli pierwszy raz do Paryża sami, to im zamówiłam Paris Museum Pass, bardzo dobrze sprawdził się, rozejrzyj się co z takich opcji jest dostępne i czy się przyda (skracasz czas oczekiwania na wejście tu, czy tam, chociaż w niektórych miejscach i tak trzeba zrobić rezerwację on line). w czerwcu będzie o tyle fajnie, że bardzo długo widno, więc można zwiedzać do upadłego Odpowiedz Link Zgłoś