milla7605 26.01.26, 13:05 Który Waszym zdaniem jest łatwiejszy do osluchania się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mocca25 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 13:07 Nie wiem, który jest "łatwiejszy", ale angielski jest podstawą, potem można wziąć się za inne języki Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 13:48 Jak przedmówczyni... w mojej bańce nie ma ludzi, którzy nie mówią po angielsku, za wyjątkiem mojego 80-letniego ojca. Teść w tym samym wieku już zna angielski (znał na tyle biegle, żeby w nim pracować). Dziewczyny z okolic Siematycz po pięćdziesiątce z przysłowiowego zmywaka w mojej okolicy nie znają języków tutejszych, ale dogadują się po angielsku. Najpierw angielski, potem można się zastanawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 14:00 Angielski. Z hiszpańskim było mi już trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 14:12 W jakim sensie? Jeśli pytasz o dostępność, to zdecydowanie angielski, jest wszędzie, wystarczy odpalić radio i posłuchać muzyki. Z kolei hiszpański ma logiczniejszą wymowę, więc łatwiej potem powiązać literki z dźwiękami. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka [...] 26.01.26, 14:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 14:26 O, świetny przykład z tym Jesusem, Hesus vs Dżizys, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 19:14 Pracowałam kiedyś z jednym Jesusem, a że środowisko było anglojęzyczne to miał ksywę Dżizas. Chyba tylko ja nazywałam go z rozpędu Chesus. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 14:52 Na przykład podwójne L...i G. A nie, czekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 15:03 Akurat pod tym względem, to wystarczy nauczyć się kilku prostych zasad, które obowiązują zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 15:57 Luzik. Tymczasem w angielskim: Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 17:26 Rozne jezyki moga byc trudne w wymowie w zaleznosci od jezyka pierwszego. Osoby z pierwszym hiszpanskim maja problemy z wymowa w angielskim i w druga strone. Polacy maja te problemy zarowno w angielskim jak i hoszpanskim, a Hiszpanie i osoby angielskojezyczne beda mieli w polskim. Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 17:36 Ja nie piszę o problemach z wymową tylko o tym w jakim stopniu zapis graficzny danego języka różni się od tego, co się słyszy. Dla Polaka hiszpański ma pod tym kątem więcej sensu niż angielski. Jeśli ktoś chce się uczyć języka głównie ze słuchu, to z hiszpańskim będzie mu łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 17:44 Jesli ktos chce sie uczyc ze sluchu to zapis jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 18:13 Tylko jeśli nigdy nie będzie mieć do czynienia z wersją pisaną, inaczej jednak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 18:21 Ale jesli bedzis mial to musi ten zapis znac zeby go prawidlowo przeczytac. Dla wiekszosci ludzi w normie intelektualnej nauka jezyka nie ogranicza sie tylko go sluchu. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 18:53 >Ale jesli bedzis mial to musi ten zapis znac zeby go prawidlowo przeczytac. Czekaj, o czym my właściwie rozmawiamy? Cały czas piszę, że pisownia hiszpańska jest dla Polaka bardziej swojska niż angielska, można mu dać tekst i jest szansa, że przeczyta go zupełnie poprawnie. Z angielskim tak nie będzie. Czyli jeśli ktoś stawia głównie na słuchanie, to potem szybciej ogarnie słowo pisane po hiszpańsku niż po angielsku. Dlatego pytałam co autorka ma na myśli pisząc "osłuchanie". Odpowiedz Link Zgłoś
milla7605 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 19:31 Rozumienie ze słuchu. Angielskiego uczę się dość długo. Rozumiem teksty pisane, umiem coś powiedzieć. Ale Rozumienie ze słuchu słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 20:15 Uczysz się sama czy z kimś? Jak? Na jakim mniej więcej poziomie? Problemy ze słuchem i przetwarzaniem fonemowym wykluczone? Czemu rozumienie słabo - kwestia wymowy, problem z odróżnianiem fraz, jeszcze coś innego? Czasami warto zrobić kroczek w tył i porobić ćwiczenia z podręczników z niższych poziomów. Bo to trzeba poćwiczyć, na prostszych tekstach, wolniej mówionych, z bardziej zrozumiałym akcentem. Jeśli nie masz dobrej bazy, a próbujesz np. posłuchać wiadomości, to będziesz się tylko frustrować. Jak będziesz mieć solidną bazę, to potem będzie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 20:25 A czego słuchasz? Ja np. pomimo b. dobrego hiszpańskiego, z zerowymi problemami w życiu, nie oglądam hiszpańskich filmów bez napisów. Szum, dźwięki tła itp. i niezależnie od języka nie wszystko słyszę ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 21:22 To nie jest b.dobra znajomość, przy b.dobrej powinnaś rozumieć jakieś 90%, wiadomo zależy od regionu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 22:52 Polskiego też bardzo dobrze w takim razie nie znam, bo z filmów nie wyłapuję mniej więcej tyle samo 🤣 I nie mam problemu ani z radiem, ani z podcastami, ani z książkami, o żywych ludziach nie wspominając. Mam problem z facetem z papierosem w mordzie, jak w koło jeżdżą samochody, a on rozmawia przez telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 20:50 To warto po prostu dużo słuchać. Ja zaczęłam słuchać porannego programu radiowego po francusku - moja ulubiona muzyka, wiadomości i jakieś gadanie. Na początku po prostu leciało w tle, i nagle, po paru miesiącach, odkryłam, że ja wiem, co oni mówią! A byłam na poziomie A2. Teraz rozumiem już wszystko. Możesz oglądać swoje ulubione seriale czy filmy - takie, które znasz na pamięć - w oryginale. Możesz oglądać wiadomości w TV - z obrazków domyślisz się, o czym mówią, rozumienie przyjdzie z czasem. Wystarczy pół godzinki, ale codziennie. A jeśli chcesz prościej, to poszukaj podcastów dla uczących się na Twoim poziomie albo poziom niżej, bywają fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 19:06 Polak prędzej nauczy się zrozumiałej wymowy hiszpańskiej niż angielskiej. W zasadzie wypowiadać słowa tak, żeby odbiorca je zrozumiał można się nauczyć w niecałą godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Angielski czy hiszpański 26.01.26, 19:14 Inaczej. W niecałą godzinę można się nauczyć poprawnie czytać i będziesz w stanie poprawnie przeczytać każde słowo, nawet takie, które pierwszy raz widzisz na oczy. Z angielskim na coś takiego nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś