Dodaj do ulubionych

wysokie temperatury w pomieszczeniach

27.01.26, 20:48
Byłam na weekend u mamy w Warszawie. Mama mieszka w bloku z końcówki lat siedemdziesiątych. Spółdzielnia dba o budynek, jest on ocieplony, regularnie odnawiany, wymienione są okna i inne elementy.

Mieszkanie mamy jest niewielkie, ma 47 metrów kwadratowych, dwa pokoje z kuchnią i łazienką ( 4 pietro ) . W dużym pokoju było 24 stopnie przy około minus siedmiu stopniach na zewnątrz, a w małym pokoju, w którym spałam, aż 26 stopni, mimo że kaloryfery były zakręcone. Ciepłe były jedynie rury biegnące przez strop do góry.

To było prawdziwe szaleństwo, nie mogłam spać. Lekko uchylałam okno, choć wiało, żeby obniżyć temperaturę i wtedy spadała ona do około 21 stopni. U sąsiadki na dole sytuacja wygląda podobnie, temperatury powyżej 20 stopni również przy wyłączonych kaloryferach.

Na grzejnikach są podzielniki, wszyscy płacą dość wysoki czynsz, a zwroty za wodę i ogrzewanie są raczej symboliczne. W takich temperaturach nie jestem w stanie normalnie funkcjonować. Jestem przyzwyczajona do 18 lub 19 stopni w sypialni oraz 21 lub 22 stopni w salonie.

Zastanawiam się, co oni zrobili, że ten blok aż tak trzyma temperaturę i czy to ma sens takie przegrzewanie mieszkan.
Obserwuj wątek
    • chlodne_dlonie Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 20:58
      Mnie zastanowiła informacja o tym, że mieszkańcy przy takim ogrzewaniu mają jeszcze jakieś zwroty. Napisałaś, że niewielkie, no ale jednak wink
      U mnie niestety nie jest tak kolorowo - mieszkania z tych nowszych w zasobach dużej spółdzielni (niestety..), ale niestety szczelność okien zaczyna pozostawiac wiele do życzenia. Przy mocno ujemnych temperaturach jakie panowały jeszcze niedawno, pomimo mocno grzejących kaloryferów, miałam w salonie 19/20 stopni. Dla mnie to przymało jak na takie pomieszczenie. W sypialni ok, ale nie w pokoju gdzie się siedzi np przy laptopie.
      Rok temu przy słabszej zimie mieliśmy dopłaty, w tym roku boję się pomyśleć ile wyniosą uncertain
      • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:05
        chlodne_dlonie napisała:

> Mnie zastanowiła informacja o tym, że mieszkańcy przy takim ogrzewaniu mają jes
        > zcze jakieś zwroty. Napisałaś, że niewielkie, no ale jednak wink
        >
        >

Może płacą wysokie zaliczki
        • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:25
          Czynsz jest wysoki mama placi powyzej 900zl miesiecznie
          • kolindra Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 23:55
            Dość standardowy raczej jak na spoldzielnię
            • kachaa17 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 07:58
              Moim zdaniem wysoki. Ja mam 40 m2 i płacę prawie 600 zł i też uważam, że to dużo.
              • kolindra Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 17:14
                Siostra za 50 m płaci 1000 zł, córka za 62 1200.
      • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:12
        Ja chodzilam po domu w majtkach i koszulce 🙄. Wlosy suszylam bez suszarki tak jak to robie zwykle w lecie .Mama nie widzie problemu ale jest starsza moze takie temperatury sa dla niej ok.W niedziele troche sprzatalam i zwyczajnie bylam spocona .Rozumiem , ze mamy mieszkanie jest srodkowe i pewnie te zewnetrzne maja inne temperatury poza tym jest na 4 pietrze w 10 pietrowym bloku ale czulam sie jak w piekarniku
      • szmytka1 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:49
        Ja rok temu 1500 za 3 miesiące niedopłata. To był pazdziernik-grudzien a więc jeszcze nie zima prawdziwa, nagrzać ciężko, przy podłodze 17 stopni, na wysokości max 22 stopnie. Okna nieszczelne, blok stosunkowo młody, że 20 lat ma. Nie mam żadnych rur do sąsiada co by mnie grzały. Masakra
        • chlodne_dlonie Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:00
          Ano właśnie..
    • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:03
      Rury są gorące, bo sąsiedzi powyżej grzeją na maxa, a twoja mama korzysta z ich ciepła.
      • alpepe Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:07
        Ale może mama by wolała nie musieć korzystać z ich ciepła i mieć nieco chłodniej?
        • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:18
          To niech zakręci w całym domu, łącznie z łazienką, wtedy będzie chłodniej niż 26 stopni
          • alpepe Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:00
            A przeczytałaś post otwierający?
            • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:02
              A ty przeczytałaś resztę dyskusji? Autorka najpierw nagrzała mieszkanie, a dopiero potem zakręciła kaloryfery i dziwi się, że jest gorąco
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:23
            is-laura napisała:

> To niech zakręci w całym domu, łącznie z łazienką, wtedy będzie chłodniej niż 2
            > 6 stopni

Pisałam poniżej, że tak samo jest u mojej matki. Zakręcone jest wszystko, grzeją rury. Nie da się nic sensownego z tym zrobić.
      • kokosowy15 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 16:48
        Rury sa gorace niezaleznie od tego, czy sasiedzi grzeja czy nie. Tam jest po prostu obieg wymuszony ( pompa) . Po prostu stare bloki po termomodernizacji sa dobrze izlolwane, lepiej niz nowe na ramie H. Powinnna byc automatyka wymiennika.
        • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 17:20
          No nie. Tak jest tylko w przypadku ciepłej wody, a nie ogrzewania. Jeśli nad tobą nikt nie grzeje to rury są zimne
          • kokosowy15 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 18:29
            Niestety, nie masz racji. Obieg wody jest wymuszony, grzejniki nie sa polaczone szeregowo lecz rownolegle. Nawet, gdy wszystkie kaloryfery na wszystkich pietrach sa zakrecone, rury w pionie sa cieple.
            • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:28
              Ale tylko w pionie na klatce schodowej. Na pewno nie w pionie przy oknach. Mam mieszkanie na przedostatnim piętrze i rury w pokoju są zimne gdy sąsiadka na górze nie grzeje
              • asia-loi Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:36
                is-laura napisała:

>Mam mieszkanie na przedostatnim piętrze i rury w pokoju są zimne gdy sąsiadka na górze nie grzeje

Wystarczy, że ktoś na ostatnim piętrze odkŕęci kaloryfry i wszyscy niżej mają ciepłe rurki w pionie.
          • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 18:36
            Nieprawda ja nie grzalam przez 3 dni a u kolezanki sasiadki na dole ,ktora tez nie grzeje rura, ktora biegnie do stropu byla goraca .
            • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:29
              Grzał ktoś nad tobą
            • asia-loi Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:31
              zyciemniekocha2000 napisała:

> Nieprawda ja nie grzalam przez 3 dni a u kolezanki sasiadki na dole ,ktora teznie grzeje rura, ktora biegnie do stropu byla goraca .

A nad Wami są jeszcze jakieś mieszkania?
              Moja koleżanka mieszka na pierwszym piętrze i jak ona ma zakręcone kaloryfery to rurki w pionie ma zimne. Nieraz jak byłam u niej to mówiła: mogliby sąsiedzi nad nad nią już odkręcić kaloryfery, to wtedy ona miałaby ciepłe te rurki w pionie. Blok 4 piętrowy.
    • zerlinda Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:05
      18 w sypialni? Współczuję, musisz się męczyć. Powinnaś mieć 15! A matkę ratuj, na wiosnę nie będzie co zbierać, kobieta się upiecze w tych 24 stopniach!
    • alpepe Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:06
      No, ale ktoś te kaloryfery ma odkręcone. Ja od lat wolę mieć chłodniej w mieszkaniu, bo zauważyłam, że się wtedy mniej przeziębiam, ale chłodniej to do 22 stopni maksymalnie, zwykle ok. 21. Ale w sypialni mamy kaloryfer zakręcowy, okno otwarte, a i tak mnie jest gorąco nad ranem, nie rozumiem, po co ktoś sobie grzeje i to nie bezpośrednio nade mną, wiem, bo rozmawiałam z sąsiadem, tak na full, a na pewno on bez grzania miałby temperaturę 23 stopni, bo blok dobrze zaizolowany.
    • krwawy.lolo Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:07
      Daj namiary. Jak ewentualnie wrócę na emeryturze do Polski, to tam zamieszkam.
    • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:20
      Też mieszkam w takim bloku. Daj matce spokój, niech każdy ma ciepło jak chce. Wracam zmarznięta z pracy i nie będę siedziała w 5 swetrach. Nienawidzę zimnej sypialni. Krążą filmy z Portugalii, mają 11 stopni w mieszkaniu i grzyba, rzeczy nie schną, uciekłabym stamtąd.
      • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:23
        No przeciez dalam .Zakrecilam w pokoju w ktorym spalam i otworzylam okno. Dziwie sie spoldzielni , ze jakos tych temperatur nie reguluje bo nic by sie nie stalo gdyby bylo o te 2 stopnie mniej .
        • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:34
          Gdyby mama wcześniej nie odkręcała to też miałaby niższą temperaturę w mieszkaniu. Widocznie lubi mieć ciepło.
          • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:41
            To jakby nie o tym wątek – nie o upodobaniach mojej mamy. To nie jest kwestia „lubienia ciepła”. Kaloryfery były zakręcone, a temperatura i tak przekraczała 24–26 stopni, bo ciepło idzie z pionów i od sąsiadów. Wątek jest o tym, że w ocieplonym bloku nie da się realnie regulować temperatury w mieszkaniu, a nie o preferencjach domowników. Obniżenie parametrów o 1–2 stopnie nie zrobiłoby z nikogo zmarzlucha, a wielu osobom poprawiłoby komfort snu i funkcjonowania.
            • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:47
              Da się w dużym zakresie. Wystarczy nie odkręcać wcale i będzie chłodniej.
              • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:50
                No sasiadka z dolu nie odkrecila od poczatku zimy i ma powyzej 20 i tak w malym pokoju 23 w duzym troche mniej.
                • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:54
                  Weź z niej przykład i nie odkręcaj, nie będziesz wtedy musiała narzekać na 26 stopni
                  • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:56
                    23 tam gdzie spie to i tak za duzo
              • kolindra Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 23:58
                is-laura napisała:

> Da się w dużym zakresie. Wystarczy nie odkręcać wcale i będzie chłodniej.

Alez zapewniam cię że nie będzie. Rozumiem autorkę bo mam to samo u rodziców, nie jestem w stanie tam wysiedzieć. A kaloryfery są zakręcone i grzeją tylko rury doprowadzające.
        • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:37
          Jak ma regulować spółdzielnia? Można zmniejszyć moc grzania na grzejniku, albo wyłączyć i tyle. Co cię obchodzi cudzy blok? Dziś wszystkim wszystko przeszkadza, chodzące na wysokich obcasach terroryzują nie chodzące, cieplolubni terroryzują zimnolubnych, Owsiak terroryzuje prawicowców, którym nikt nie każe się składać i kościół atakuje cokolwiek, by czuć się terroryzowany. Porobione odbierają godność nieporobionym, tym że istnieją .Odwalcie się. Chcesz mieszkać w lodówce, twoja sprawa.
          • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:45
            Spółdzielnia reguluje temperaturę nie na poziomie pojedynczego grzejnika, tylko na poziomie węzła cieplnego i parametrów instalacji w całym budynku. Przy zakręconych kaloryferach i 26 stopniach w mieszkaniu problemem nie są „upodobania”, tylko brak realnej możliwości regulacji. I o tym jest wątek – o przegrzewaniu po termomodernizacji, a nie o tym, kto komu narzuca styl życia. W tej sytuacji to ja nie mam wyboru i jestem zmuszona przebywać w przegrzanych pomieszczeniach.
            • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:50
              A skąd wg ciebie bierze się w domu 26 stopni gdy na dworze jest mróz? Ktoś nagrzał do tej temperatury i była to twoja mama odkręcając kaloryfer. Gdyby nie odkręcała to byś się nie przegrzała
            • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:50
              Nie opowiadaj bzdur, przy zakręconych grzejnikach mieszkanie się wyziębia, każdy czasem też wietrzy. Powinnaś pójść do spółdzielni i powiedzieć, że w bloku w którym byłaś gościem jest za ciepło i powinni grzać słabiej? OJP
              • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:53
                Opisałam konkretne zjawisko przegrzewania w ocieplonych blokach, które dotyczy wielu mieszkańców; nie zamierzam dalej polemizować z zaprzeczaniem faktom ani przenosić rozmowy na poziom personalny.
                • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:55
                  G.... ciebie powinno obchodzić cudze przegrzewanie, bo to twoja subiektywna ocena.
                  • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:58
                    Spokojnie, to tylko rozmowa o temperaturze.
              • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:53
                Każdy inaczej odczuwa temperaturę, ja wiecznie marznę. Nie wyobrażam sobie zimna w łazience i trząść tyłkiem przy rozbieraniu się do mycia.
            • konsta-is-me Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:57
              Ale jeśli zakrecisz całkiem kaloryfery to one NIE grzeją ...I jeśli otworzysz okno nie wmowisz mi że "nie ma możliwości regulacji temperatury ".

I jak rozumiem są termostaty, czyli można regulować ilość ciepła?
              To nie jest tak jak w PRL, że albo masz włączone albo nie i nie możesz kontrolować temperatury.
              Dogrzewać z przymusu może cię co najwyżej ogrzewanie na klatce albo sąsiedzi.
              Ale wątpliwe że u aż tak było ciepło tylko z tego powodu.
              Co spółdzielnia na niby zrobić, nie rozumiem? Zakazać lokatorom używać kaloryferów ?
              Wyłączyć ogrzewanie sąsiadom bo tobie za ciepło ?
              Jak będzie upał w lecie to też będzie wina spółdzielni ?
              Kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi - za gorąco ?- otwórz okna...
              W bloku nie ma takiej możliwości żeby u jeden miał 2+ a mieszkanie obok 30+
              • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:01
                Nikt nie twierdzi, że grzejniki „grzeją” po zakręceniu. Problem polega na tym, że w ocieplonych blokach znaczną ilość ciepła oddają piony, stropy i ściany od sąsiadów – i tego termostat nie reguluje. Wietrzenie zimą to nie realna regulacja temperatury, tylko strata energii. Spółdzielnia nie reguluje ciepła na poziomie mieszkań, tylko parametrów całej instalacji (węzeł cieplny). To znane i opisywane zjawisko po termomodernizacjach, a nie „subiektywne odczucia”. I o tym był wątek
                • konsta-is-me Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:15
                  Mieszkam w ocieplonym bloku , wolę żeby było za gorąco -choć u mnie nie jest- teraz mam zakręcone i siedzę w wełnianym swetrze - a mam zakręcone bo nie mogę znieść suchości powietrza a akurat parę dni zajmie zanim będę miała dostęp do nawilżacza .
                  Ale wolę, ocieplony blok, bo tak naprawdę, czynsz ( niemały ) to w dużej części przedpłata na ogrzewanie właśnie.Masz lepsza alternatywę ?

• asia-loi Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:00
              zyciemniekocha2000 napisała:

> Spółdzielnia reguluje temperaturę nie na poziomie pojedynczego grzejnika, tylko
              > na poziomie węzła cieplnego i parametrów instalacji w całym budynku.

Dokładnie tak. U mnie tak jest. Gorące kalaryfery mam tyko jak są mrozy. Jak jest 0 lub trochę powyżej 0, to kaloryfery na 5 są letnie i nic nie mogę zrobić aby były cieplejsze. Nie muszę patrzeć na termometr. Wystarczy, że dotknę kaloryfera w mieszkaniu i wiem, jak jest na dworze.
              • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:07
                To niech u ciebie sobie tak reguluje. U mnie też słabiej grzeją przy 10 stopniach na plusie, ale na pewno nie są letnie przy 0.
      • hanusinamama Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 14:47
        W 5 swetrach bym siedziała przy 10 stopniach...
    • madame_edith Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:44
      Kocham mieć ciepło w domu. Temperatura idealna to 23 stopnie, więc te 26 to już trochę za dużo. Ale przy 18 bym spała w kurtce i czapce, więc i tak z dwojga złego wolę 26. Są na świecie takie piecuchy! Odzwyczajenie się od tego byłoby bardzo trudne, ja jestem dosłownie sparaliżowana jak mi zimno i nie mogę funkcjonować.
      • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:00
        Dokladnie. Mnie na przykład zimno boli, może mam jakiś defekt sensoryczny i nie chciałabym, żeby ktoś mi ustalał temperaturę w mieszkaniu. Ludzi już powaliło z wtrącaniem się w nie swoje życie.
        • madame_edith Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:36
          Właśnie tak, zimno mnie boli.
          • kolindra Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 00:01
            Mnie z kolei przegrzanie doprowadza do szału, literalnie, wzbiera we mnie agresja.

Najlepiej śpi mi się przy otwartym oknie, Świetnie mi się śpi nawet jak jest na minusie.
            • madame_edith Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 08:25
              To byśmy nie mogły razem mieszkać 😃
              • homohominilupus Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 22:04
                madame_edith napisała:

> To byśmy nie mogły razem mieszkać 😃

Ja bym z nią mogla mieszkać a nawet spać 🙃
      • hanusinamama Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 14:48
        Jak wy wychodzicie z domu przy minus 5??? skoro przy 18 kurtka i czapka?
        • katriel Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 16:47
          Jak wychodzi, to się rusza. Jak śpi, to nie, więc musi być cieplej ubrana.
    • dwa_kubki_herbaty Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 21:58
      W pracy mamy taką sytucję, albo okno otwieramy i pizga albo siedzimy w 26 st. w zimie.
      Przyczyna, poludniowa wystawa, bo w pokojach na północ jest milo i chlodno. Ja jestem fanką chlodnych pomieszczeń, a w zimie do szaleństwa mnie doprowadza gdy zimno na dworze, ubierasz się adekwatnie a w pracy zdaloby się siedzieć w majtkach ale tylko w pokoju bo już na korytarzu chłodniej.
      Dodam, ze mamy nówkę budynek.
      Nie wiem jak ludzie funkcjonują w mieszkaniach z wystawą poludniowo zachodnią a te się cieszą największym braniem.
      Moja najblizsza rodzina mieszka w mroku północy i wschodu.
      • wybitniemondry Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:04
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> W pracy mamy taką sytucję, albo okno otwieramy i pizga albo siedzimy w 26 st. w
        > zimie.

To nie otwierajcie tylko uchylajcie od kilku milimetrów do centymetra.
      • konsta-is-me Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 15:12
        A co ma strona świata do rzeczy -w zimie ?
        Myślisz że okna na południe grzeją aż tak ?
        No chyba że pracujesz w szklarni.
        • is-laura Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 16:12
          Oczywiście, że grzeją. Mam dwa mieszkania w tym samym bloku i widzę różnicę. Mieszkanie z oknami na południe jest dużo cieplejsze w mroźne i słoneczne dni, nawet nie włączałam w nim w ogóle ogrzewania w ciągu dnia gdy było -15 stopni i słońce
        • dwa_kubki_herbaty Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 18:36
          Fizyki nie oszukasz.
        • asia-loi Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:43
          konsta-is-me napisała:

> A co ma strona świata do rzeczy -w zimie ?
          > Myślisz że okna na południe grzeją aż tak ?

Mam wszystkie okna na południe i jak świeci słońce to mi pięknie zimą nagrzewa mieszkanie. Jak jestem w domu, to zakręcam kaloryfery. Odkręcam po 16, jak słońce już nie świeci.
          Niestety latem też słońce świeci w okna i nagrzewa i mam w mieszkaniu piekarnik ☹️
          Zimą super, latem nie.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:21
      U mojej matki jest to samo. Mam z tym takie same problemy (duszenie się, trudności ze snem) i takie same rozkminy (jaki to ma sens).
      • homohominilupus Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 27.01.26, 22:34
        I u mojej identycznie. Nawet piętro sie zgadza!
        Dla mnie tam za gorąco.
    • ga-ti Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 00:09
      Ja lubię ciepełko.

Natomiast zastanawia mnie czemu tak ciepło jest w centrach handlowych? Rzadko chodzę, ale jak już muszę zimą to pamiętam,by pod kurtkę tylko tiszert założyć albo kurtkę w aucie zostawić. Człowiek się upominek zanim do sklepu dojdzie, o przeglądaniu ciuchów i przymierzaniu już nawet nie wspomnę.
      Jedyne, co mi przychodzi do głowy to troska i pracowników.
      • ga-ti Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 00:10
        Nie upominek a UPOCI!
      • snakelilith Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 01:22
        ga-ti napisała:

> Jedyne, co mi przychodzi do głowy to troska i pracowników.

Tak, większość pracowników chodzi w t-shirtach. big_grin Co jest całkowicie surrealne, biorąc pod uwagą, że chodzi o zimę. Ja nawet w domu o tej porze roku nie chodzę w t-shircie i nie bardzo wiem, dlaczego powinnam tak wysokiej temperatury oczekiwać w centrum handlowym.

• konsta-is-me Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 15:09
        Wejdź do Żabki ...😅
        Tam to dopiero sa tropikalne temperatury.
        Dla mnie to problem, bo nie mam samochodu i nie mam gdzie zostawić kurtki - a mam b ciepłą kurtkę, bo nie mam auta itd.
        Swoją drogą wydaje się że większości ludzi ( w CH) to nie przeszkadza, bo i tak chodzą w kurtkach.
    • salatka_z_cynamonem Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 01:51
      Nic specjalnie dziwnego jak blok dobrze ocieplony. Ja też mieszkam w dobrze ocieplonym tylko nowszym. Okna zamykam dopiero przy ok. minus 5, poza tym zawsze trochę uchylone bo jest za gorąco nawet jak kaloryfery są zakręcone
    • boggi_dan Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 05:20
      Jak czytam te bzdury to ręce opadają. "Wywietrzniki w oknach (nawiewniki) to urządzenia montowane w oknach PCV, drewnianych lub aluminiowych, zapewniające stały dopływ świeżego powietrza przy zamkniętych oknach, co jest kluczowe dla poprawnego działania wentylacji grawitacyjnej. Ich montaż jest niezbędny, aby uniknąć kondensacji pary wodnej, powstawania pleśni i grzybów. Ze względu na wysokie uszczelnienie nowoczesnych okien, nawiewniki są zalecane, a w niektórych przypadkach (np. ogrzewanie gazowe) wymagane przez przepisy. I po bólu.
    • zerlinda Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 06:01
      finanse.wp.pl/kara-za-zakrecone-kaloryfery-oto-co-mowi-prawo-7234191942187137a

Na szczęście spółdzielnie mają możliwość ukarania pasożytów, którzy pocą się w zimnie, żeby tylko nie płacić. I nie, nie mieszkam w bloku i nie mam problemu z takimi sąsiadami, bo mi zaraz któraś będzie imputować.
      • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 07:58
        I siedzą w domach w 5 swetrach pocąc się przy zamkniętych kaloryferach przy-5 . Ciekawe czy w domu wolnostojącym też zakrecaliby ogrzewanie...
        • jowita771 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 13:38
          Ja byłam takim sąsiadem, któremu było za ciepło. Teraz męczę się tylko w gościach. W swoim domu mam chłodniej, zwłaszcza w sypialni. Dodatkowo moja córka ma uczulenie na roztocza i temperatura powyżej 20 stopni jest w jej przypadku niewskazana po prostu.
          • freja08 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 17:08
            Mój eks miał kawalerkę otoczoną z każdej strony mieszkaniami emerytek, które grzały na maksa. Zimą nie mogłam tam spać bo nawet przy zakręconym grzejniku do zera było za gorąco.
    • kanga_roo Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 09:09
      Ale poza indywidualnymi upodobaniami i realnymi problemami z przegrzaniem/niedogrzaniem mieszkań to wiecie, że chłód jest dla człowieka zdrowszy?
      Sama należę do osób które szybko marzną, szczególnie kiedy się mniej ruszam. Jednak uważam, że przeprowadzka do domu gdzie temperatury oscylują w granicy 19 stopni o najlepsze co mogło mnie spotkać. W blokach człowiek jest przegrzany i ciągle zmulony a do tego bardziej wrażliwy na zimno. Teraz lepiej mi się śpi i funkcjonuje, mniej też marznę bo ubieram się adekwatnie do pogody.
      • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 09:19
        Nie jest problemem ustawić kaloryfery na 3 czy 2 i mieć 19 stopni w bloku. Nigdy nie ubieram się nieadekwatnie do pogody, jeżdżąc samochodem nie muszę nosić pod kurtką swetrów. W domu nie chcę nosić grubej warstwy ubrań, bo ciało mnie boli. Mam astmę i kiedy dusi mnie suche powietrze, otwieram okno. Siedzenie w niewietrzonym pomieszczeniu zabija mnie bardziej niż temperatura. Możesz mieć 19 stopni w domu i zamurowane okna.
        • kanga_roo Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 12:43
          właśnie forumki Ci wspomniały, że nie wszędzie ustawienie grzejników nawet na zero działa, to raz.
          dwa, jeżeli chcesz żyć sobie w cieplarni (dom, samochód), to Twoja sprawa, ale jednak nie wiem, czy przy astmie suche powietrze lub też powietrze z zewnątrz są takie super. moja koleżanka astmatyczka raczej szybko wietrzy a potem uruchamia oczyszczacze powietrza na maxa, jakość powietrza jest delikatnie mówiąc niska.
        • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 14:03
          Strasznie sie nakrecilas przeciez nie ide ci zakrecac kaloryferow w domu. I jeszcze z tym wietrzeniem. Okno bylo otwarte cala noc. Tyle że przy temperaturze zewnętrznej ok. –7°C wietrzenie przez noc obniżyło temperaturę tylko do ok. 21°C, a jednocześnie oznaczało 10 godziny na dobę zimne powietrze z zewnątrz. To nie jest regulacja temperatury, tylko ciągłe wychładzanie mieszkania i dyskomfort. W dobrze ocieplonych blokach przy zakręconych grzejnikach ciepło i tak szybko wraca z pionów i od sąsiadów i na tym polega problem.
        • hanusinamama Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 14:49
          Biorąc pod uwage ze przy 18 stopniach siedziałabyś w 5 swetrach???
          Sle skoro twoje wyjscie na dwór polega na siedzeniu w aucie...
        • palacinka2020 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:40
          Praktycznie niemozliwym jest, by miec 19 stopni mieszkajac w bloku, o ile twoje mieszkanie nie jest narozne albo ostatnie pod strychem.
      • figa_z_makiem99 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 09:26
        W galeriach jest za gorąco i trzeba zostawiać kurtkę w samochodzie, ale nie ma nic gorszego niż niewietrzone, chłodne mieszkanie z zakisłym smrodkiem, moja sąsiadka tak miała bo oszczędzała na ogrzewaniu, choć w bloku nie ma mierników i płacimy po równo.
        • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 14:14
          Upierasz się, że ludzie „lubią chłód”, bo tak sobie to tłumaczą, ale prawdziwym powodem jest oszczędność( bo taka mialas sasiadke) U mojej mamy placi sie za metraz a zwroty sa naprawde b.symboliczne nikt nie oszczedza zreszta to widac po temperaturach mieszkan Są osoby, którym faktycznie jest gorąco i które nie lubią wysokich temperatur . Ty lubisz ciepło i to też jest w porządku.

Problem polega na tym, że trzeba to jakoś wyważyć, bo 26 stopni w pomieszczeniu, w którym się śpi, nie jest normalną ani komfortową temperaturą – przynajmniej dla wielu osób. Chodzi więc nie o ideologię „kto lubi ciepło, a kto chłód”, tylko o znalezienie rozsądnego kompromisu.
          • mika_p Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 20:47
            > Chodzi więc nie o ideologię „kto lubi ciepło, a kto chłód”, tylko o znalezienie rozsądnego kompromisu.

Pomyślmy.
            Mama nie narzeka, jej sąsiedzi nie narzekają, ty tam byłaś gościem przez weekend, czyli 1-2 noce. Naprawdę konieczne jest "znalezienie rozsądnego kompromisu" na twoich kilka nocy w roku, skoro wszystkim innym, mieszkającym tam na stałe, jest dobrze? Jakby nie było dobrze, to ktoś już próbowałby coś z tym zrobić.

Załóżmy, że nie jesteś gościem, tylko mieszkasz tam na stałe, myślmy więc dalej.
            Dlaczego jest tak ciepło? Bo blok jest zaizolowany przed ucieczką ciepła na zewnątrz. W pokoju jest niechciane źródło ciepła, którego nie można usunąć, bo to blok z całym dobrodziejstwem inwentarza.
            Wyprowadzka do domu, gdzie sama będziesz regulować temperaturę, nie wchodzi w grę?
            Zamiana mieszkania na skrajne - parter, sąsiedztwo zewnętrznej ściany budynku, ostatnie piętro, nie wchodzi w grę?
            Odizolowanie niechcianego źródła ciepła? Np. zastawienie meblami? Pewnie nie, bo rurki idą przy oknie. Nałożenie jakichś kształtek styropianowych? Pani, a skąd to brać?! Owinięcie tkaniną? Też nie, bo będzie się zbierał kurz i tyle roboty przy każdorazowym rozwijaniu do prania i zawijaniu z powrotem. Nie da się nic zrobić.
            • tiffany_obolala Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 29.01.26, 09:40
              Załóżmy, że ktoś zimnolubny odziedziczy to mieszkanie.

Grzeje nie ta nieszczęsna rurka (choć ona też), tylko sąsiedzi. Co więcej, mogą mieć pretensje do zimnolubnego, że on nie grzeje, jak np. zobaczą otwarte przez całą noc, albo i cały dzień, okno. Bo (nie) grzeje się cudzym kosztem. Zdaje się, że w Polsce były już takie sprawy.

Podobno optymalna dla człowieka temperatura to 20-22 stopnie przy wilgotności powietrza 40-60. Jeśli jest ciepło, a sucho, to człowiekowi wydaje się, że zimno. I jeśli jest zimne światło, to też się wydaje, że jest zimno. A z wilgotnością mamy duży problem w blokowych mieszkaniach...

Ja w bloku w Polsce 22 stopni nie jestem w stanie osiągnąć, bo właśnie grzeją mnie sąsiedzi.

To jest złożony problem, przeprowadzka to nie jest takie hop-siup. Na dłuższą metę chyba dodatkowa izolacja termiczna ścian by tylko pomogła...
              • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 29.01.26, 15:59
                tiffany_obolala napisała:

> Załóżmy, że ktoś zimnolubny odziedziczy to mieszkanie.

No wlasnie ja je odziedzicze wlascieiwe czesciowo juz jest moje ( czesc spadku po tacie )
                >
            • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 29.01.26, 15:55
              Chciałabym doprecyzować o czym jest ten wątek bo mam wrażenie że rozmowa zeszła na boczne tory Nigdzie nie pisałam że trzeba coś zmieniać specjalnie pod moje kilka nocy jako gościa Opisałam zjawisko przegrzewania mieszkań w ocieplonych blokach i zapytałam z czego ono wynika oraz czy ma sens grzanie do tak wysokich temperatur Po termomodernizacji wiele budynków ma znacznie mniejsze straty ciepła ale parametry ogrzewania często pozostają ustawione jak przed ociepleniem Efekt jest taki że instalacja dostarcza za dużo ciepła a mieszkańcy muszą wietrzyć zimą żeby dało się normalnie funkcjonować Argument że inni nie narzekają nie oznacza że problem nie istnieje Wiele osób po prostu się dostosowuje uznaje to za normę albo nie wie że 26 stopni w sypialni to obiektywnie wysoka temperatura niezależnie od tego kto gdzie mieszka i jak często Ten wątek nie jest o mojej wyprowadzce zmianie mieszkania przestawianiu mebli ani zastawianiu pionów Jest o tym że w wielu ocieplonych blokach brakuje realnej regulacji temperatury po termomodernizacji Prawo nie wymaga utrzymywania w mieszkaniach 26 stopni wymagane minimum to około 20 stopni w pokojach Spółdzielnie mają możliwość obniżenia temperatur także nocą jeśli instalacja jest prawidłowo regulowana To nie jest kwestia czy wolno tylko czy ktoś się tym faktycznie zajmuje Na tym kończę bo temat został już merytorycznie wyjaśniony Chodziło mi wyłącznie o zjawisko przegrzewania i sens tak wysokich temperatur w ocieplonych budynkach
              • kokosowy15 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 29.01.26, 17:14
                Nalezy zwrocic sie do zarzadcy budynku o wlasciwa regulacje temperatury, najlepiej przy pomocy automatyki sterujacej przeplywem wody pierwotnej w wymienniku. Niestety, trzeba pogodzic sie z tym, ze na wyzszych pietrach bedzie nieco cieplej, ale to fizyka. Temperature ustawia sie zawsze dla najgorszych warunkow.
    • palacinka2020 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:39
      Wedlug nowomowy twoja mama jest "blokowym wampirem energetycznym". Ja tez bylam. Wynajmowalam 18 metrowa kawalerke, srodkowa. Wszystkie kaloryfery zakrecone, w lazience tez, wtedy bylo 24 stopnie. Wiec otwieralam okna, by zmniejszyc temperature do 21.
      • kokosowy15 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 19:45
        I marnowalas energie, podgrzewajac powietrze za oknem.
        • palacinka2020 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 29.01.26, 02:05
          Tak. A co mialam innego zrobic?
      • zyciemniekocha2000 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 20:43
        Moja mama nie bo ona tez odkreca .To ja przyjechalam na 3 dni i w moim pokoju zamknelam kaloryfer .Gdybym tam mieszkala na stale pewnie bym tym wampirem byla
        • kokosowy15 Re: wysokie temperatury w pomieszczeniach 28.01.26, 20:59
          Ja, jak widac, jestem. Wietrze mieszkanie, wilgoci nie mam, ale kaloryfer odkrecilem tej zimy tylko raz, na kilka godzin, bo mam w mieszkaniu 24 stopnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka