Dodaj do ulubionych

Łódź z 10-latkiem

16.02.26, 13:03
Polećcie proszę, gdzie warto pójść, odradźcie, co odpuścić.
I jeszcze: co dla 10-latka lepsze: EC1 czy ulica żywiołów? A może jedno i drugie będzie fajne?
Obserwuj wątek
    • abria [...] 16.02.26, 13:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • szmytka1 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 14:19
        Moim dzieciom, wtedy 8 i 17 lat tak się w Łodzi podobało, że w tym roku jedziemy jeszcze raz. Wydawało mi się, że nie będzie co robić, a tymczasem czasu nam zabrakło na wszystko xo planowaliśmy. Kopalnia też w planach, ale nie Wieliczka, tylko pobliska Łodzi Kłodawa 😝
      • malaperspektywa Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 15:06
        Co ty opowiadasz. Moi synowie, trochę byli starsi niż syn autorki, byli tak zachwyceni Łodzią, że byliśmy dwa razy. Raz zoo, ogród botaniczny, Piotrkowska drugim razem muzeum przemysłu włókienniczego, Księży Młyn i jakaś znana burgerownia chyba na Widzewie.
        • hej12345 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 15:17
          Właśnie myślałam o muzeum włókiennictwa, zastanawiam się też nad muzeum fabryki (?). Dziecko przyzwyczajone do muzeów smile Na pewno też pójdą (z mężem) na stadion
      • barbaram1 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 17:45
        Ja bardzo polecam skansen architektury drewnianej. Na tyłach białej fabryki. Jest tam również (osobny bilet) muzeum włókiennictwa. Samo muzeum może nie będzie takie super dla 10 latka, choć to zależy od osobnika, ale są tam krótkie pokazy razem z powieściami, jak kiedyś pracowało się w fabryce, włączają na krótko maszyny. Można poczuć klimat fabrycznej Łodzi. Te pokazy są o określonych godzinach. Jak zdecydujecie się na skansen to chyba w tej samej kasie można kupić bilet na pokaz. Polecam.
        Poza tym w zoo można nocować w akwarium (tzn. nie w wodzie), ale przy szybach. Trzeba mieć swoją karimatę i śpiwór. Nie korzystałam, ale słyszałam, że fajna sprawa.
    • rb_111222333 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 13:33
      Ulica żywiołów jest bardzo fajna. Na stronie jest info, że dla osób od 3-10 lat, więc się łapie w grupę docelową. Jeśli lubi eksperymentowanie, testowanie to się odnajdzie. EC1 jest moim zdaniem nudne, ale może trafiłam do złego skrzydła. Ja w każdym razie żałowałam, że kupiłam tam bilety.
      • rb_111222333 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 13:38
        Jeśli chodzi o łódź to byliśmy w palmiarni, łódzkim zoo, pałacu pełnym bajek, przeszliśmy szlakiem łodzi bajkowej, pod łodzią w mandorii i na dnuchańcach w rzgowie - wszystkie te miejsca polecam, z tym, że byłam z młodszymi dziećmi, więc nie wszystko musi przypaść Wam do gustu.
        • hej12345 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 14:06
          Super, bardzo dziękujęsmile
          • szmytka1 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 14:22
            Mapę murali sprawdź, jest w necie, myśmy oprócz bajkowego robili też szlak murali. W palmiarni drobne miej, można tam karmić ryby i zolwie, automat z pokarmem jest na monety. Jak lubi wodę to moim dzieciom podobało się też na Fali. Moi to fanowie harrefo Pottera, na Piotrkowskiej nie mogłam wyciągnąć z magicznego sklepu.
            • hej12345 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 15:15
              Dziękismile
              • miss.dronio77 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 22:25
                Jak Murale to i Pasaż Róży. Ja marzę, żeby go zobaczyć i z mężem obfotografować.
                • szmytka1 Re: Łódź z 10-latkiem 17.02.26, 13:22
                  Szczerze mnie rozczarował, ale może w pełnym słońcu robi większe wrażenie. Byłam około 18, słońce już było niżej i nie mieniło się intensywnie. Do tego roze zaniedbane z lekka.
    • smoczy_plomien Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 15:12
      Nie byłam na ulicy żywiołów, ale na EC1 3h było mało.

Zoo.
      Wystawa o polskich bajkach w muzeum kinematografii.
      Odznaka PTTK za znajowanie figurek postaci z bajek.
      Mandoria.
      • hej12345 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 15:16
        Świetnie, dzięki! Czyli polecasz EC1?
        • pasmale Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 15:52
          W EC1 jest jeszcze planetarium, do rozważenia.
          • barbaram1 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 17:57
            Moim zdaniem w planetarium trochę przynudzają, ale może po prostu miałam pecha do słabego prowadzącego. Film o śmieciach w kosmosie, który teoretycznie miał być dla dzieci w moim przekonaniu był przydługi i nieciekawy. Osobiście, jak macie mało czasu, to skorzystajcie raczej z innych atrakcji. Mojej rodzinie EC1 się podobało.
        • smoczy_plomien Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 22:31
          Tak, jest sporo sprzętu do zabawy i doświadczeń, a ludzi mało, więc można na spokojnie ze wszystkiego skorzystać. Na planetarium się nie załapaliśmy - pokazy nie odbywają się codziennie (przynajmniej wtedy, kiedy byliśmy).
      • smoczy_plomien Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 22:34
        Jeszcze jako ciekawostkę odwiedziliśmy Stajnię Jednorożców wink Obok jest jedna z figurek do odznaki PTTK, więc można przy okazji oblecieć.
    • nuka_2 Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 16:46
      Fajne jest jeszcze Muzeum Swiatla
      • kamin Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 22:20
        A z niego już parę kroków na Plac Wolności do Black World. I oczywiście Pasaż Róży po drodze.
        • leepka Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 23:46
          Black World rzeczywiście warto, niesamowite doświadczenie.
    • pani_libusza Re: Łódź z 10-latkiem 16.02.26, 22:21
      U nas hitem było planetarium byliśmy na pokazach dla dzieci i dla dorosłych - dziecko wtedy chyba 8 lat zadawało dociekliwe pytania i prowadziło zaangażowane dyskusje, wielkie brawa dla prowadzących za profesjonalne podejście i super tłumaczenia. ZOO o dziwo nie podeszło, tylko słonie i ryby ciekaw reszta „nudna” (ale to był ostatni dzień więc może już zmęczenie, mi tam zoo podeszło) : żywioły podeszły, no i mandoria - dla mnie koszmar, dziecko zachwycone.
    • hej12345 Re: Łódź z 10-latkiem 17.02.26, 08:50
      Napiszę zbiorczo - bardzo Wam dziękujęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka