20.03.26, 10:29
Czy w Polsce można nie lubić ziemniaków? Od dawna nie przepadałam, z każdym miesiącem czy rokiem coraz bardziej, doszłam do tego, że tłuczone ziemniaki to dla mnie koszmar kulinarny, frytki czy pieczone lubię. W domu problem, bo obiad bez ziemniaków to problem
Obserwuj wątek
    • kadfael Re: Ziemniaki 20.03.26, 10:31
      Dziwne pytanie. Nawet w Pyrlandii można nie lubić ziemniaków.
      • marianna1960 Re: Ziemniaki 21.03.26, 04:37
        Tylko tłuczone, żadne tłuste frytki czy pieczone, moja ulubiona odmiana Catania.
    • angazetka Re: Ziemniaki 20.03.26, 10:34
      A kto ci każe je lubić?
    • kanna Re: Ziemniaki 20.03.26, 10:38
      Skoro nie lubisz, to po co jesz?
    • slonko1335 Re: Ziemniaki 20.03.26, 10:45
      Jemy bardzo mało ziemniaków. Obiad bez ziemniaków to żaden problem.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ziemniaki 20.03.26, 10:48
      Nie jadam często, do tego stopnia że jak jest obiad ziemniaki + mielone + mizeria to mam łzy w oczach, teraz niema czasu, wpierdziela się makarony, kluchy, tortille, kasze, pizze tylko inaczej nazwane.
      W miesiacu marcu jadlam ziemniaki 3 razy, raz w całosci gotowane, raz zgniecione z maslem i smietaną i raz jako frytki.
    • andaba Re: Ziemniaki 20.03.26, 10:53
      Niby można, no ale jak można!?
      Mnie do szczęścia wystarczą ziemniaki, są ziemniaki, jest jedzenie - dają tyle możliwości i do wszystkiego pasują.

Ale zauważyłam, że młodsze pokolenie niekoniecznie, moich tak ze dwoje nie przepada
      • mysiulek08 Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:01
        no nie ? pyry to zycie !
        i nie jest to wcale nudne warzywo, chyba ze ktos jada wylacznie tluczone do obiadu

ale rozumiem, ze mozna nie lubic, tak jak wielu innych rzeczy, osobiscie nie przepadam za wersja pure z maslem i mlekiem, moze nie istniec i prazuchy nie lubie
        • snakelilith Re: Ziemniaki 20.03.26, 20:09
          mysiulek08 napisała:

> no nie ? pyry to zycie !
          > i nie jest to wcale nudne warzywo, chyba ze ktos jada wylacznie tluczone do obi
          > adu
          >

Purée z dobrych skrobiowych ziemniaków zgniecione z masłem (dużo masła), odrobiną ciepłego mleka i koniecznie gałką muszkatołową mogę jeść jako danie główne. W sumie jem jako danie główne, reszta obiadu na talerzu to dodatki. wink
          • elinborg Re: Ziemniaki 20.03.26, 20:20
            snakelilith napisała
            >
            > Purée z dobrych skrobiowych ziemniaków zgniecione z masłem (dużo masła), odrobi
            > ną ciepłego mleka i koniecznie gałką muszkatołową mogę jeść jako danie główne.
            > W sumie jem jako danie główne, reszta obiadu na talerzu to dodatki. wink

Tak jest!
            No może u mnie z tą różnicą, że masła mało,więcej mleka. I natka, dużo natki pietruszki
            W sklepie sprawdzam zawsze typ ziemniaków, mam dwa miejsca, gdzie są dobre "kluskowe".

• malia Re: Ziemniaki 20.03.26, 20:26
              o nie nie, pietruszka w puree to zło, tylko drobny szczypiorek, dużo.
          • mysiulek08 Re: Ziemniaki 20.03.26, 20:26
            jesli do wyboru byloby tylko puree z masle albo pierogi ruskie, a ja bardzo glodna, to jednak bym wybrala puree ale tylko w takim przypadku, mnie wystarcza pospolite tluczone, z pietruszka lub koperkiem wink

u nas jest todmiania 'patagonia' lekko zolta i maczysta pyra, na tluczone sie swietnie nadaje i na frytki i 'zolta chiloanska', odmiany kolorowe sa najlepsze do salatek (gotowane na parze, bo w wodzie, nawet w 'mundurkach' traca kolor i robia sie sinawe)
            • snakelilith Re: Ziemniaki 20.03.26, 20:35
              mysiulek08 napisała:

> jesli do wyboru byloby tylko puree z masle albo pierogi ruskie, a ja bardzo glo
              > dna, to jednak bym wybrala puree ale tylko w takim przypadku, mnie wystarcza po
              > spolite tluczone, z pietruszka lub koperkiem wink

Ja jestem team koperek. big_grin
              U mnie w Niemczech uprawia się podobno 300 odmian ziemniaków, więc nie narzekam na wybór. Dla ułatwienia ziemniaki pakowane w workach oznaczone są jako skrobiowe, gotujące się pół na pół i sałatkowe.
              Ale w każdej kategorii są różne odmiany. Ja zwykle kupuję te skrobiowe, bo z tego wychodzą najlepsze śląskie kluski i w zupach takie są najlepsze.
              • mysiulek08 Re: Ziemniaki 20.03.26, 20:44
                kazda pyra na swiecie ma w sobie czilijskie geny tongue_out
                • snakelilith Re: Ziemniaki 20.03.26, 21:05
                  mysiulek08 napisała:

> kazda pyra na swiecie ma w sobie czilijskie geny tongue_out

Jasne, pomidory są też amerykańskie, ale założę się, że nie każdy Włoch to wie. wink
                  Niemcy mają sentyment do kartofla, bo rozpowszechnił je w Europie Stary Fritz, czyli Friedrich II z Prusów w 18 wieku, w ramach zwalczania głodu.
                  Jak fama głosi, robił to podstępem, bo ludność do nowomodnych ziemniaków podchodziła sceptycznie. Stary Fritz kazał więc sadzić ziemniaki na małych poletkach, które w ciągu dnia strzeżono żołnierzami. W nocy żołnierze spali, a chłopi ziemniaki kradli, bo jak strzeżone, to musi być coś wyjątkowego.
                  Pomyśleć, że kariera ziemniaka to zaledwie niecałe 300 lat.

• mysiulek08 Re: Ziemniaki 20.03.26, 21:49
                    a to nie byl Parmentier? bo ja znam francuska wersje 🙂

ciekawostkihistoryczne.pl/2022/04/21/zadziwiajaca-historia-ziemniaka/
                    ps
                    truskawka tez ma czilijskie korzenie
                    • snakelilith Re: Ziemniaki 21.03.26, 10:32
                      mysiulek08 napisała:

> a to nie byl Parmentier? bo ja znam francuska wersje 🙂

A czytałaś zalinkowy tekst? wink
                      Stary Fritz (Fryderyk II) zaczął wprowadzać ziemniaka już wcześniej, bo od 1746 roku. Parmentier odpatrzył to sobie w czasie przebywania w Prusach i zaczął reklamować ziemniaka we Francji dopiero od 1772.
                      • mysiulek08 Re: Ziemniaki 21.03.26, 12:59
                        chodzilo mi tylko o to, ze ja znalam historie pilnowania pyrow, w wersji francuskiej a nie pruskiej 😉
                        pomijajac scislosc historyczna, Parmentier, stal sie jakby bardziej slawny ziemniaczano (chocby zupa), lepszy PR mial 😎
                        • snakelilith Re: Ziemniaki 21.03.26, 13:39
                          mysiulek08 napisała:

> chodzilo mi tylko o to, ze ja znalam historie pilnowania pyrow, w wersji francu
                          > skiej a nie pruskiej 😉

Parmentier ściągnął od Fritza.

> pomijajac scislosc historyczna, Parmentier, stal sie jakby bardziej slawny ziem
                          > niaczano (chocby zupa), lepszy PR mial 😎

Zależy gdzie. wink
              • bazia_morska Re: Ziemniaki 20.03.26, 20:54
                Pamiętam moją pierwszą podróż do Niemiec, rok 1998. Zaskoczyly mnie stragany z ziemniakami 😍.
      • alicia033 Re: Ziemniaki 20.03.26, 15:05
        andaba napisała:

> Mnie do szczęścia wystarczą ziemniaki, są ziemniaki, jest jedzenie - dają tyle możliwości i do wszystkiego pasują.

Amen!
    • szarmszejk123 Re: Ziemniaki 20.03.26, 10:55
      Nic mi nie wiadomo o tym, żeby czegokolwiek gdziekolwiek nie można było nie lubić:p nie lub sobie w spokoju i się nie przejmuj :p
    • wena-suela Re: Ziemniaki 20.03.26, 10:55
      Ani w domu rodzinnym, ani w moim nigdy nie jedliśmy tłuczonych ziemniaków. U rodziców były gotowane w skórkach, a u mnie są pieczone razem z innymi warzywami. Puree znam tylko ze stołówek. A pochodzę z Wielkopolski, krajowej pyrlandiismile. Nie jemy częściej niż 2-4 razy w miesiącu. I nie dlatego, że nie lubimy. Tak wychodzi.
    • delorianka Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:00
      Nie, nie można nie lubić ziemniaków, są za to wysokie kary!

A tak serio, jak obiad bez ziemniaków to problem (?!) to ugotuj sobie coś innego sama… albo chociaż coś zamiast tych ziemniaków.
    • szare_kolory Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:03
      mia_mia napisał(a):

> Czy w Polsce można nie lubić ziemniaków? Od dawna nie przepadałam, z każdym miesiącem czy rokiem coraz bardziej, doszłam do tego, że tłuczone ziemniaki to dla mnie koszmar kulinarny, frytki czy pieczone lubię. W domu problem, bo obiad bez ziemniaków to problem

Nie można. Przychodzi Centralne Biuro Kartoflane i wychwytuje takich reakcjonistów. Fakt, że nikt zna dalszych losów osób zatrzymanych przez CBK jest najlepszym dowodem na ich skuteczność.
      • delorianka Re: Ziemniaki 20.03.26, 13:43
        😂
    • aandzia43 Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:17
      Znam wiele osób z różnych pokoleń nie przepadających za ziemniakami. W każdym razie nie na tyle by jeść je często i do każdego drugiego dania. Chyba jednak Polacy nie mają obligatoryjnie genu "kocham ziemniaczki". Ja kocham, w każdej postaci. Skoro rodzina musi inaczej się udusi to gotuj im i nie jedz. Trzymaj w lodówce np. uparowany ryż czy kaszę (dwa, trzy dni wytrzyma) i dorzucaj sobie do swojego obiadu.
      • angazetka Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:19
        Ba! Skoro rodzina musi, to może sobie gotować ziemniaki sama wink
        • little_fish Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:25
          Otóż to.
          A przy tak ogromnym wyborze kasz, ryżu, makaronu i innych rzeczy serio nie widzę problemu z obiadem bez ziemniaków. Mimo że ziemniaczki kocham miłością wielką w każdej postaci.
        • aandzia43 Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:34
          Rodzina może sobie ugotować sama, chyba że mia jest tą główną gotującą i wpuszczanie kogoś do kuchni gdy praca nad obiadem wre na skrobanie i gotowanie ziemniaków stwarzałoby niepotrzebne zamieszanie i dezorganizację. Jeśli ktoś z rodziny gotuje to niech jednocześnie z ziemniaczkami paruje też ryż dla mia. Ziemniaki, kasze, ryż można gotować raz na dwa dni. Niech sobie stoją w lodówce obok siebie i czekają na swoją kolej i konsumenta.
    • la_felicja Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:24
      Tluczonych też nie lubię, moja mama wysuszała je na wiór w czasie tłuczenia, a potem polewało się je tłuszczem, sn po smażeniu kotletów. Koszmar dietetyczny, no ale bez tłuszczu były za suche.
      Odkryłam, że można sobie ze dwa ziemniaki wyłowić przed tłuczeniem i wtedy smakują o wiele lepiej.

Tłuczonych z mlekiem, masłem, śmietaną nie uznaję - fuj, ohyda.

Ale za to wszystkie potrawy ziemniaczane uwielbiam - pyzy, szare kluski, placki, kopytka, blacharza
    • arthwen Re: Ziemniaki 20.03.26, 11:34
      Moje dziecko jak było małe, to miało na ziemniaki alergię. Nawet na frytki (mimo że teoretycznie czynnik alergizujący powinien się rozłożyć w temperaturze bodajże wyższej niż 150 stopni) reagowało dolegliwościami żołądkowymi.
      Alergia minęła, ale ziemniaków nie lubi, frytki owszem, ale je baaaardzo rzadko.
      Ale w związku z tym wszystkim ziemniaki w naszej diecie zostały mocno ograniczone i tak zostało wink Jemy czasem (tzn ja i mąż, dziecko nie) ale to może ze dwa-trzy razy w miesiacu. Dzisiaj np robię gnocchi, ale dziecko będzie jadło co innego.
      Dla mnie nie problem, obiad z ziemiakami w sensie porcji ziemiaków z wody/smażonych/pieczonych można spokojnie zastąpić kaszą czy ryżem. A dziecko akurat kocha kaszę gryczaną.
    • hosta_73 Re: Ziemniaki 20.03.26, 12:31
      W domu problem, bo obiad bez ziemniaków to problem

Problem leży w braku akceptacji twojej niechęci do ziemniaków, nie w Polsce wink
      Ja ziemniaki mogę jeść codziennie a moje dziecko nie, więc tak planujemy jadłospis by uwzględnić preferencje każdego domownika.
    • czarna_kita Re: Ziemniaki 20.03.26, 13:46
      Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią.
      Ale rozumiem ze ktoś moze czegos nie lubi i sie temu nie dziwię. Nie lubisz ziemniorów to nie jedz ich, w czym problem ? Ktoś ci codziennie pcha na siłę do ust ?
    • figaaga Re: Ziemniaki 20.03.26, 13:54
      Można. Nie mamy kryzysu, żeby jeść tylko ziemniaki, kartofle lub pyry na zmianę. Jedz co lubisz na zdrowie!
      Mniemam, że częso słyszysz "jak mozna nie lubić ziemniaków! nie jadłaś dobrych / moich / teściowej / pieczonych z ogniska....." stąd pytanie. Na pocieszenie: ja nie lubię pierogów. Ruskich nie tknę, inne tylko jak przymieram głodem.
    • mava12 Re: Ziemniaki 20.03.26, 14:05
      ziemniaki mają dużą wartość odżywczą. Większa niż biały ryż czy makaron.
      Oczywiście jeśli nie są oblane litrami tłuszczu czy sosu.
      Ja mam do ziemniaków stosunek obojętny. Do jednych dań pasują ziemniaki, do innych ryż czy makaron.
      Do tradycyjnej kuchni polskiej pasują ziemniaki. Jakoś nie wyobrażam sobie schabowego z ryżem...
      Jeśli preferujesz kuchnię włoską to wiadomo - makaron (chociaż ziemniaki też z Włoch do Polski przyjechały...)
      Jeśli wolisz chińską to ryż.
      Zależy jaką kuchnie uprawiasz na co dzień.
      Ja lubię kasze (tradycyjnie polskie bo Polska kaszą stała) ale u mnie w domu nikt nie lubi. Częściej więc są ziemniaki. Wole ugotować ziemniaki niz "pie*rzyć" się z ich pieczeniem, czy frytkami.
      No ale ja jem po to, żeby żyć a nie żyję po to, żeby jeść.
      • marileskrzys Re: Ziemniaki 20.03.26, 14:06
        Schabowy to raczej kucnia austro-włoska w sensie pochodzenia, a nie polska.
        • mava12 Re: Ziemniaki 20.03.26, 15:53
          to możliwe.
          Jednak bażantów już od dawna nie jadamy na obiad.
    • marileskrzys Re: Ziemniaki 20.03.26, 14:05
      Ja np. nie przepadam za pierogami.
    • bezmiesny_jez Re: Ziemniaki 20.03.26, 14:51
      To nie jedz, z czym masz właściwie problem? Chcesz usłyszeć, że jesteś taaaaka wyjątkowa? Rodzina niech je ziemniaki, ty sobie gotuj kaszę, ryż, bataty czy makaron. Albo nic.
    • feniks_z_popiolu Re: Ziemniaki 20.03.26, 14:59
      W Polsce można nie lubić ziemniaków. Tak samo jak można nie lubić buraków , to akurat mój przypadek.

Zamiast ziemiaków można różne kasze, frytki, ryże, makarony, kluski. Przy weekendowych zakupach na bazarze / biobazarze widzę, że coraz mniej osób kupuje ziemniaki.
      One po prostu wymagają więcej pracy z obróbką. Ja je lubię ale właśnie ta obróbka powoduje , że jem rzadziej niż bym chciała

• marileskrzys Re: Ziemniaki 20.03.26, 15:13
        Co ty po biobazarach chodzisz? apo co ? fiu fiu same tutaj fitnessiary
    • natalia.nat Re: Ziemniaki 20.03.26, 15:55
      Lubię ziemniaki w każdej możliwej postaci. Obiadowo do wszelkiej maści polskich kotletów są wg mnie najlepsze. Lubię zwykłe z wody, puree, pieczone, frytki, chipsy, jako placki ziemniaczane, w formie klusek na ich bazie np. pyzy czy kopytka. Często pieczemy ziemniaki na ognisku w ogrodzie i jemy z kwaśna śmietaną lub twarożkiem. Nigdy mi się nie znudzą.
    • m_incubo Re: Ziemniaki 20.03.26, 16:10
      To jedz frytki i pieczone, a nie jedz tłuczonych, ktoś cię zmusza?
    • bi_scotti Re: Ziemniaki 20.03.26, 16:24
      Ha, moze powinnam to skomentowac w watku o zmianie pogladow big_grin
      Ziemniaki mogly nie istniec, wrecz lepiej gdy nie istnialy przez jakies 50+ lat mojego zycia ... ale slowly, slowly, very slowly zaczelam je doceniac wink Na poczatek byla fabryczna potato salad z Costco. Ja wiem - ematka gardzi wszystkim niedomowym, sprzedawanym w plastic containers etc. No ale ja te salad sprobowalam troche przypadkiem na jakiejs pracowej imprezce i OMG - I liked it big_grin Next step to byly mashed potato w jakims Irish pub (in Ireland) - jak ja moglam zyc bez nich przez pol wieku surprised big_grin No i teraz jestem sklonna dac sie namowic na jakies tam placki kartoflane, nawet ewentualnie na French fries, nie mam problemu z oven herb roasted potatoes etc. Czyli ... poglady/smaki ulegly zmianie = ziemniaki sa oficjalnie OK wink Cheers.
      • m_incubo Re: Ziemniaki 20.03.26, 16:32
        Ja wiem - ematka gardzi wszystkim niedomowym, sprzedawanym w plastic containers etc. No ale ja te salad sprobowalam troche przypadkiem na jakiejs pracowej imprezce i OMG - I liked it big_grin

Ematka szanująca się to może i tak.
        Ja nie aspiruję i mnie ze wszystkich sałatek najbardziej smakują sklepowe gotowce mające warzywa na końcu listy składników 🤷🏻‍♀️
        • szarmszejk123 Re: Ziemniaki 20.03.26, 16:41
          Kiedyś, kiedy mieszkałam w Londynie uzależniłam się od Coleslaw 'a z serem z Aldi :p borze szumiący jakie to było dobre :p
          Albo sałatka śledziowa z buraczkami lisnera 😍
          Teraz też czasem mnie najdzie na coś, co jest zwane "sałatka" z szynka , czyli w sumie nie wiadomo co w tym jest, ale jest dobre :p
          • little_fish Re: Ziemniaki 20.03.26, 19:58
            "Albo sałatka śledziowa z buraczkami lisnera" kurczę, ostatnio nigdzie nie mogę jej znaleźć. Obawiałam się, że wycofali...😔
            • szarmszejk123 Re: Ziemniaki 21.03.26, 12:35
              No co Ty,? to bylo najlepsze co maja w ofercie..
    • smoczy_plomien Re: Ziemniaki 20.03.26, 16:56
      Jako człowiek-ziemniak nie rozumiem pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka