03.04.26, 19:17
Praworządność: 0, POPiS: 1
czyli prokurator Garage po dłuuuugim pełnopłatnym urlopie, znaczy "zawieszeniu" w pełnieniu obowiązków wraca do pracy.
www.tokfm.pl/polska/lubelskie/prokurator-od-akt-w-garazu-wroci-do-prowadzenia-sledztw-bedzie-sie-innym-smial-w-twarz#google_vignette
Hmmmmm, chyba powinniśmy być wdzięczni bodnarowi, że nie pozbawił go wynagrodzenia, chociaż mógł, bo jeszcze przyszłoby mu teraz płacić odszkodowanie za utracone zarobki.
I nie chrzańcie, tuskoluby, o zabetononowaniu prokuratury przez piss itpitd. bo nie zrobiono NIC, żeby tę sytuację jakkolwiek zmienić. Ale oczywiście, mam nadzieję, że apetyty w święta będą wam dopisywać i wasza wiara w świntego tuska pozostanie niezachwiana!
A praworządność i ludzi pokrzywdzonych przez takich, jak on, tradycyjnie gryzł tu piessad.
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: 0:1 04.04.26, 07:12
      alicia033 napisała:

> Praworządność: 0, POPiS: 1
      > czyli prokurator Garage po dłuuuugim pełnopłatnym urlopie, znaczy "zawieszeniu" w pełnieniu obowiązków wraca do pracy.

Niestety, masz rację.
      Tak jest z wieloma innymi sprawami. 😬 Wczoraj czytałam np., że Republika nie ma kasy na koncesję, więc jej nie płaci, znaczy się płaci jak chce czyli w ratach, na co nie dostała zgody.
      I nie da się nic zrobić. 😬
      Przez brak rozliczeń przegrał Trzaskowski, w przyszłym roku Koalicja też przegra. Ziobro wróci w chwale męczennika.
      Te niby rozliczenia trwają tak długo, że nie ma szanas, aby coś zmieniło się za mojego życia.
      Zresztą dużo, bardzo dużo ludzi (zwłaszcza młodych), chce ruskiego buta. Chcą to będą mieć. ☹️
      • yenna_m Re: 0:1 04.04.26, 08:21
        Trzaskowski przegrał przede wszystkim dlatego, że K15X olała wyborców i przez 2 lata nic nie robiła oraz z powodu zbyt brutalnej kampanii wyborczej.
        I dopóki politycy nie zrozumieją, że brutalna kampania oraz lenistwo i nie dotrzymywanie obietnic wyborczech zniechęcają wyborców, to będą się dziwić, że wybory poszły nie tak.
        • boggi_dan Re: 0:1 04.04.26, 08:43
          yenna_m napisała:

> Trzaskowski przegrał przede wszystkim dlatego, że K15X olała wyborców i przez 2
          > lata nic nie robiła oraz z powodu zbyt brutalnej kampanii wyborczej.
          > I dopóki politycy nie zrozumieją, że brutalna kampania oraz lenistwo i nie dotr
          > zymywanie obietnic wyborczech zniechęcają wyborców, to będą się dziwić, że wybo
          > ry poszły nie tak.
          >
          To był człowiek bez kręgosłupa. Przegrał dlatego, że wstydził się swoich poglądów. Pamiętny wiec wyborczy i proporczyk LGBT. Nie przekonał wyborców i tyle. Niektórzy dalej liczą głosy.
          • yenna_m Re: 0:1 04.04.26, 09:35
            Ja nie poszłam na wybory z powodów jak powyżej.
            A pół roku wcześniej dałabym sobie rękę uciąć, że zagłosuje na Rafała.
            Zmieniłam zdanie w kampanii.
            Przestałam dostrzegać roznicę między PISS a PO.
        • margit49 Re: 0:1 04.04.26, 13:38
          yenna_m napisała:

> I dopóki politycy nie zrozumieją, że brutalna kampania oraz lenistwo i nie dotr
          > zymywanie obietnic wyborczech zniechęcają wyborców, to będą się dziwić, że wybo
          > ry poszły nie tak.
          >
          Aha, to dlatego Razemki zawsze na pozycji przegranych 🫤
        • natalia.nat Re: 0:1 04.04.26, 21:25
          yenna_m napisała:

> Trzaskowski przegrał przede wszystkim dlatego, że K15X olała wyborców i przez 2
          > lata nic nie robiła oraz z powodu zbyt brutalnej kampanii wyborczej.

Coś nieprawdopodobnego. Kim trzeba być, żeby tak łżeć?! I jaki w ogóle cel chce się tym osiągnąć? 😠

Brutalna kampania wyborcza, bo mówiło się o przeszłości pisowskiego kandydata? A Trzaskowskiego to niby nie hejtowano i nie atakowano?

K15X olała wyborców i przez 2 lata nic nie robiła? Ty się dobrze czujesz?

Po pierwsze, obietnice KO nie są obietnicami rządu Koalicji 15X. Nie na wszystkie zmiany była i jest zgoda wszystkich ugrupowań (związki partnerskie, aborcja na życzenie, likwidacja Funduszu Kościelnego, zniesienie zakazu handlu w niedzielę).
          Po drugie, na cześć zmian nie pozwalał zbyt wysoki koszt dla budżetu państwa (np. obniżenie kwoty wolnej od podatku).
          Jednak twierdzenie, że ten rząd nie zrobił nic, jest totalnie niesprawiedliwe. Zrobili więcej dla Polaków niż jakikolwiek wcześniejszy rząd, a wręcz wszystkie dotychczasowe razem wzięte.

+ Podwyżki dla nauczycieli (30%)
          + Podwyżki dla sfery budżetowej (20%)
          + Podwyżki dla pracowników socjalnych
          + Odblokowanie i realizowanie KPO
          + Świadczenie 800+
          + Babciowe - 1500 zł dla mam wracających do pracy
          + Finansowanie in vitro
          + Renta wdowia
          + Zmiany w systemie orzekania o niepełnosprawności (uproszczenie procedur, zmniejszenie biurokracji, orzeczenia stałe dla wielu chorób, orzekanie zaoczne bez badania)
          + Waloryzacja rent i emerytur
          + Podwyżka zasiłku pogrzebowego z 4 tys. do 7 tys.
          + Przywrócenia finansowania Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży
          + Podwyżka świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego z 500 zł do 1000 zł
          + Powołanie nowego Rzecznika Praw Dziecka i postępowania prokuratorskie dla poprzednika z PiSu
          + Wytyczne dla szpitali i prokuratury w sprawie aborcji (legalny dostęp do aborcji z powodów zdrowotnych)
          + Darmowe badania prenatalne
          + Bezpłatny program profilaktyczny „Moje Zdrowie”
          + Uruchomienia e-rejestracji na badania (od 2026)
          + Zwiększenie dostępu do znieczuleń przy porodzie
          + Inwestycji ze środków unijnych w geriatrię i opiekę długoterminową
          + Zniesienie podatku Belki dla oszczędności i inwestycji
          + Obniżenie VAT dla sektora „beauty”
          + Realizacja polityki antyprzemocowej
          + Budowa Tarczy Wschód
          + Budowa farmy wiatrowej Baltica 2
          + Kasowy PIT dla przedsiębiorców
          + Wakacje od ZUS dla samozatrudnionych i mikroprzedsiębiorców
          + Ograniczenie czasu kontroli mikroprzedsiębiorców
          + Zamrożone ceny gazu w 2024
          + Przywrócenie korzystnych zasad rozliczania produkowanej energii dla prosumentów – niższe rachunki za prąd dla inwestujących w fotowoltaikę.
          + Czysta i tania woda do produkcji rolnej – wdrażane projekty na meliorację wodną oraz budowę urządzeń retencyjnych
          + Tworzenie nowych rezerwatów przyrody (143 utworzone po zaprzysiężeniu rządu Tuska; podczas gdy w okresie 8 lat rządów Zjednoczonej Prawicy utworzono tylko 36 rezerwatów przyrody.
          + Wprowadzenie przepisów chroniących przed wycinką wybrane lasy w Polsce
          + Projekt zwiększenia przestrzeni magazynowej i budowy nowego terminala zbożowego w Gdańsku (prace trwają, realizacja do 2028 roku)
          + Powrót do służby żołnierzy niesłusznie zwolnionych po 2015 roku
          + Ocena z religii nie wliczana do średniej i wykreślona ze świadectw szkolnych
          + Religia na pierwszej lub ostatniej lekcji
          + Nowa odchudzona o 20% podstawa programową, która wejdzie w życie od 2026 roku.
          + Zlikwidowanie upolitycznionego i konserwatywnego przedmiotu HiT
          + Wprowadzenie do szkół Edukacji obywatelskiej i Edukacji zdrowotnej
          + Nowelizacja przepisów o elektronicznych wersjach podręczników, aby uwolnić uczniów od ciężkich plecaków
          + Brak obowiązkowych zadań domowych
          + Uznawanie małżeństwa jednopłciowych zawartych w innych krajach UE
          + Uszczelnienie zapory na granicy polsko-białoruskiej
          + Projekt nowego terminala zbożowego w Gdańsku
          + likwidacja 45 stanowisk rządowych pełnomocników i odchudzenie Rada Ministrów
          + Pociąg Polska-Chorwacja
          + Pendolino na trasie Warszawa-Szczecin
          + Program „Polskie Morze” i przywracanie polskiej bandery
          + wdrażanie nowego program modernizacji armii
          --Dostawa śmigłowców uderzeniowych Apache Guardian
          --Umowa na dostawę 24 radarów dalekiego zasięgu P-18PL.
          --Umowa na system antydronowy SAN
          --pozyskanie zintegrowanego systemu dowodzenia obroną przeciwlotniczą i przeciwrakietową IBCS dla programu WISŁA oraz programu NAREW (dostawa baterii Patriot)
          --umowa na dostawę wielozadaniowych granatników
          --umowa na zakup 1800 pocisków rakietowych od USA
          + Likwidacja szczujni Kurskiego
          + Rozliczanie rządu PiS, pociągniecie do odpowiedzialności karnej polityków PiS (w toku)
          ++ PKB w górę, Płace w górę, Inflacja w dół
          ++ awans Polski w prestiżowym rankingu Rule of Law Index z 36. na 33. miejsce, gdzie nasz kraj uznano za lidera postępu w przywracaniu mechanizmów kontroli władzy.
          ++ spektakularny skok w sferze wolności słowa – w rankingu Reporterów bez Granic Polska awansowała z 57. na 31. pozycję

• natalia.nat Re: 0:1 04.04.26, 21:40
            Oczywiście podwyższenie kwoty wolnej od podatku, miało być.
          • margit49 Re: 0:1 04.04.26, 21:52
            natalia.nat napisała:

> yenna_m napisała:
            >
            > Coś nieprawdopodobnego. Kim trzeba być, żeby tak łżeć?! I jaki w ogóle cel chce
            > się tym osiągnąć? 😠
            > Jednak twierdzenie, że ten rząd nie zrobił nic, jest totalnie niesprawiedliwe.

Ona i tak będzie biła pianę - Tusku musi odejść🤷‍♀️
            Choćbyś nie wiadomo ile argumentów/dowodów przytoczyła
            No przeciez tłumaczyła swoje rozczarowanie już po 1,5 roku-m.in.brakiem tanich mieszkań dla młodych🤦‍♀️
            Osiągnięciem będzie powrót pisu -socjalistów narodowych , może w konfiguracji z faszyzującą konfą

• alicia033 Re: 0:1 04.04.26, 08:46
        asia-loi napisała:

> Przez brak rozliczeń przegrał Trzaskowski,

IMO nadal nie wiemy, czy rzeczywiście przegrał. Bo to, że na urząd prezydenta został zaprzysiężony kontrkandydat oznacza tyle, że Polacy przegrali z POPiSem, a wola wyborców leży tam, gdzie praworządność, czyli na samym dnie.

> w przyszłym roku Koalicja też przegra.

jakby to powiedzieć... Nie będzie po kim płakać, jedna banda oszustów. Osobiście mam jednak słabą bo słabą ale jednak, nadzieję, która, jak wiadomo, umiera ostatnia, że ta tama jednak pęknie i wyleje się tyle szamba, że zatopi cały POPiS (z przystawkami po obu stronach).
      • bagietka01 Re: 0:1 04.04.26, 09:50
        Trzaskowski przegrał, bo się nie nadawał. Pogardliwy, butny, wywyższający się. A Koalicja przegra, bo oszukała ludzi obietnicami wyborczymi. Nie wiem, czy można było bardziej. Głosowałam na nich i wstyd się przyznać do naiwności. No i przegrają z powodu tego, co zrobili z ochroną zdrowia w Polsce i durnymi wypowiedziami na ten temat.
        • yenna_m Re: 0:1 04.04.26, 09:56
          Dokładnie tak.
          Osiem gwiazdek to za malo to program na Polskę. Zwłaszcza, ze obserwujemy zwijanie Panstwa Polskiego i cyniczne obiecanki-cacanki bez pokrycia.
        • asia-loi Re: 0:1 04.04.26, 10:07
          bagietka01 napisała:

> A Koalicja przegra, bo oszukała ludzi obietnicami wyborczymi.

Za to "święty i prawdomówny" PiS przez 8 lat, spełnił wszystkie swoje obietnice wyborcze. Co nie?
          • alicia033 Re: 0:1 04.04.26, 13:53
            asia-loi napisała:

> Za to "święty i prawdomówny" PiS przez 8 lat, spełnił wszystkie swoje obietnice
            > wyborcze. Co nie?
            >
            Nie. I dlatego tusk dostał 15.X.2023 kolejną szansę. I w całej okazałości pokazał, że jest takim samym załganym oszustem, co morawiecki a głosowanie na nich kolejny raz to po prostu głupota w stanie czystym.
          • bagietka01 Re: 0:1 04.04.26, 15:07
            Czytałaś dokładnie? Głosowałam na Koalicję. I co dostałam? Nic. A nawet jeszcze gorzej.
            • margit49 Re: 0:1 04.04.26, 15:26
              bagietka01 napisała:

> Głosowałam na Koalicję. I co dostałam? Nic. A nawet jeszcze
              > gorzej.

Ja też głosowałam. I będę konsekwentna
              Cudów nie oczekuję, bo w cuda nie wierzę

A czym cię tak obdarował pis?
              Inflancją? Drukowaniem pieniędzy?
              Tarczą antykryzysową?😂

Za czasu rządów pis ani ja, ani moja rodzina niczego nie zyskaliśmy, a wręcz straciliśmy na rzecz danin wszelakich, ustanowionych hojną ręką Morawieckiego
              Na finansowanie tarczy antykryzysowe🤦‍♀️

• margit49 Re: 0:1 04.04.26, 12:28
          bagietka01 napisała:

> Trzaskowski przegrał, bo się nie nadawał. Pogardliwy, butny, wywyższający się.

Ani butny, ani pogardliwy, ani wywyższający się
          To był dobry kandydat na prezydenta i dobrze reprezentowałby kraj

A pretensje do rządu, bo nie ma tanich mieszkań, służba zdrowia bez zmian itp - są śmieszne
          8 lat pisu i niczego w tej kwestii nie zrobiono, ale po 4 latach KO oczekuje się cudów
          A te na pewno sprawi konfederacja - zniknie bezrobocie młodych, tanie mieszkania na wyciągnięcie ręki, tak jak służba zdrowia
          No i super, wszyscy będą bogaci, zdrowi i szczęśliwi
          Tylko Razem jako zawodowa opozycja będzie krytykować, konstruktywnie🤣
          • bagietka01 Re: 0:1 04.04.26, 15:10
            Nie oczekuję cudów , ale czegokolwiek. A nie ma nic. Ani dobrej ochrony zdrowia ani edukacji ani wyższej kwoty wolnej od podatki itp. I naprawdę kwestia legalizacji związków jednopłciowych nie jest w obecnej sytuacji priorytetem.
            • asia-loi Re: 0:1 04.04.26, 17:57
              bagietka01 napisała:

> Nie oczekuję cudów , ale czegokolwiek. A nie ma nic.

Jest in vitro, kasa z KPO czyli są inwestycje, SAFE, nadal jeszcze jesteśmy w UE. Jeszcze jest w miarę normalnie.
          • bagietka01 Re: 0:1 04.04.26, 15:19
            Poza tym może trzeba było tyle nie obiecywać, tylko trzymać się rzeczywistości.
          • zandt Re: 0:1 04.04.26, 18:07
            Jezeli z uplywem lat nie jest lepiej wiekszosci, a nawet gorzej, to gdzie podziewa sie ten postep, wzrost PKB, ciagly rozwoj, gdzie ta dwudziesta gospodarka swiata? Liczba skrajnie ubogich moze nieco maleje, ale za to rosnie procent spoleczenstwa ubogiego socjalnie. Dla niektorych srodowisk to niezauwazalne, bo kupuja kolejne mieszkanie, kolejny samochod, kolejne wakacje na Bali, a tych ktorzy tego nie robia po prostu nie widac.
            • natalia.nat Re: 0:1 04.04.26, 22:00
              zandt napisał(a):

> Jezeli z uplywem lat nie jest lepiej wiekszosci, a nawet gorzej, to gdzie podzi
              > ewa sie ten postep, wzrost PKB, ciagly rozwoj, gdzie ta dwudziesta gospodarka swiata?

Oczywiście że z upływem lat jest lepiej większości. Skąd wnioskujesz że jest gorzej?

> Liczba skrajnie ubogich moze nieco maleje, ale za to rosnie procent spol
              > eczenstwa ubogiego socjalnie. Dla niektorych srodowisk to niezauwazalne, bo kup
              > uja kolejne mieszkanie, kolejny samochod, kolejne wakacje na Bali, a tych ktorz
              > y tego nie robia po prostu nie widac.

Ale zawsze tak było, że mniej niż więcej będzie "kupowało kolejne mieszkanie, kolejny samochód, kolejne wakacje na Bali". Jednak obiektywne wskaźniki ekonomiczne i społeczne wskazują, że poziom życia w Polsce po 1989 roku znacząco się poprawił w porównaniu do czasów PRL. Mamy wyższy poziom zamożności obywateli, lepszą jakość życia i możliwości rozwoju. Ludzi stać na o wiele więcej niż kiedyś, jest ogromny wybór produktów, sklepy i galerie są przepełnione. Jest znacząca i zauważalna poprawa w każdej dziedzinie życia.
              • zandt Re: 0:1 04.04.26, 22:27
                Czyli negujesz dane GUS, ktore mowia o liczbie ubogich, skrajnie i socjalnie? Wieksaosc,dla ktorych organizuje sie darmowe posilki, szlachetne paczki, ogrzewalnie zimowe korzystaja z tej jalmuzny dla rozrywki? Jezeli nawet w tych sklepach i galeriach jest jednoczesnie 2 miliony ludzi, to jednak 35 milionow zostaje poza tymi galeriami.
                • margit49 Re: 0:1 04.04.26, 22:48
                  No i Łukaszenka mówił, że w Polsce brakuje soli
                  I jak tu jeść kaszę bez soli, więc zapewniał, że nam tę sól dostarczał 🤣
                  • zandt Re: 0:1 04.04.26, 22:52
                    Podpierasz sie danymi z Bialoruskiego GUS?
                    • margit49 Re: 0:1 04.04.26, 23:02
                      Nie musialam.
                      To była publicznie dostępna informacja w polskich mediach😂
                • natalia.nat Re: 0:1 04.04.26, 23:06
                  zandt napisał(a):

> Czyli negujesz dane GUS, ktore mowia o liczbie ubogich, skrajnie i socjalnie?
                  > Wieksaosc,dla ktorych organizuje sie darmowe posilki, szlachetne paczki, ogrzewa
                  > lnie zimowe korzystaja z tej jalmuzny dla rozrywki? Jezeli nawet w tych sklepac
                  > h i galeriach jest jednoczesnie 2 miliony ludzi, to jednak 35 milionow zostaje
                  > poza tymi galeriami.

Jak zwykle, ja o jabłkach, a ty o gruszkach.
                  Gdzie napisałam, że neguję? Wprost przeciwnie. I nieraz o tym tutaj pisałam. Ty w kółko w ten sposób argumentujesz, właściwie lecisz na jednej śpiewce. No więc, zawsze będą ludzie ubodzy, nieporadni i niepracujący (czy to z lenistwa czy z problemu alkoholowego czy z jeszcze innego). Dlatego są zasiłki, noclegownie i dlatego jest organizowana pomoc. W PRLu też tacy byli. W bogatszych od nas krajach również tacy są, a nawet jest ich tam więcej. To trochę jakby się dziwić, że w zimie pada śnieg. Polska akurat ma niski wskaźnik nierówności społecznej na tle Europy a zwłaszcza świata. Wklejałam już te dane. Ja piszę o zjawisku ogólnym. Polska jest wskazywana jako jeden z liderów poprawy jakości życia w raportach OECD, co jest efektem szybkiego wzrostu gospodarczego i poprawy warunków bytowych po 1990 roku. Obecnie około 80% Polaków deklaruje satysfakcję z życia.
        • natalia.nat Re: 0:1 04.04.26, 21:35
          bagietka01 napisała:

> Trzaskowski przegrał, bo się nie nadawał. Pogardliwy, butny, wywyższający się.

I w czym się to przejawiało? Bo dla mnie to Nawrocki taki właśnie był.

> A Koalicja przegra, bo oszukała ludzi obietnicami wyborczymi. Nie wiem, czy można było bardziej.

Tak, a w czym oszukała? Co obiecywał rząd Koalicji (nie KO) i czego nie spełnił?

> Głosowałam na nich i wstyd się przyznać do naiwności.

big_grin

> No i przegrają z powodu tego, co zrobili z ochroną zdrowia w Polsce i durnymi wypowie
          > dziami na ten temat.

A cóż takiego zrobili z ochroną zdrowia? Winisz ich za wieloletnie zaniedbania? PiS przez 8 lat temat olał całkowicie. Obecny stan w tym resorcie jest najmniejszą winą aktualnie rządzących.

• bagietka01 Re: 0:1 04.04.26, 22:45
            60 000 kwota wolna od podatku. Brak kolejek do specjalistów i leczenia. To tak na początek.

demagog.org.pl/analizy_i_raporty/100-konkretow-po-dwoch-latach-ile-zrealizowano/
            • miss.dronio77 Re: 0:1 04.04.26, 23:11
              Proponuję, żeby w ogóle znieść podatki, a w zamian za to specjalista będzie każdego Polaka odwiedzał w domu.

szalenie mnie wzruszyła ta ochrona przed pogardą i butą Trzaskowskiego w osobie alfonsa, wyłudzającego od staruszków mieszkania. Obraz dla unaocznienia szacunku i pokory rzeczonego.
            • natalia.nat Re: 0:1 04.04.26, 23:15
              Znam. Na tym linku opierałam m.in swój komentarz. smile
              To są propozycje KO a nie Koalicji. Odróżniasz?
              A rozliczanie obecnie rządzących za problemy w służbie zdrowia jest zwykłym skur...ństwem, zważywszy że wcześniej PiS rządził długich 8 lat i temat olał całkowicie i jeszcze umierały kobiety na porodówkach. A nagle nowa ekipa ma dokonać cudu po takich wieloletnich zaniedbaniach. I przeczytaj ile jednak zrobili. Ogromnie dużo.

• boggi_dan Re: 0:1 04.04.26, 08:36
      Czyli nie dopatrzono się winy.
      Czy to samo nie może zadziałać w przypadku Ziobry?
      Chyba że liczyli nadto, że w areszcie wydobywczym wcześniej się wykończy zanim uznają że był niewinny, to znaczy nie że nie można postawić mu zarzutów?
      Cała ta koalicja została zbudowana na kłamstwie i na kłamstwie do władzy doszła. Wesołych Świąt dla wszystkich. Dobro zwycięża.
      • profes79 Re: 0:1 04.04.26, 08:44
        Nie, funfle z prokuratury którzy tworzą sąd dyscyplinarny stwierdzili, że przecież nie skażą swojaka bo ich kiedyś też to może czekać.
        Ziobro to już spakowany czeka na wyniki wyborów na Węgrzech.
        • alicia033 Re: 0:1 04.04.26, 09:34
          profes79 napisał:

> Ziobro to już spakowany czeka na wyniki wyborów na Węgrzech.

noi co nam w Polsce, po tym?
          Bez problemu znajdzie sobie inny, podobnie gościnny kraj.
          • riki_i Re: 0:1 04.04.26, 20:09
            Białoruś only
            • alicia033 Re: 0:1 04.04.26, 23:13
              riki_i napisał:

> Białoruś only

Na Europie świat się naprawdę nie kończy.
    • profes79 Re: 0:1 04.04.26, 08:43
      Problem polega, że te rozliczenia należy robić zgodnie z prawem, inaczej KO niczym nie będzie różnić się od PiS. A Tobie się marzą trojki.
      • alicia033 Re: 0:1 04.04.26, 09:39
        KO to właśnie pokazuje, że niczym nie różni się od kumpli z Piss. NICZYM. A już zwłaszcza w temacie działań zgodnie z prawem.
      • asia-loi Re: 0:1 04.04.26, 10:10
        profes79 napisał:

> Problem polega, że te rozliczenia należy robić zgodnie z prawem, inaczej KO nic
        > zym nie będzie różnić się od PiS. A Tobie się marzą trojki.
        >

Tak, zgodnie z prawem, tylko dlaczego tak masakrycznie długo, nawet w prostych sprawach. Ludzie widzą, jak zwykły szarak jest szybko karany, a nie widzą tego u polityków.
        • alicia033 Re: 0:1 04.04.26, 13:48
          Najprościej i absolutnie zgodnie z prawem to można było ich wszystkich wywalić z pracy na zbity pysk i niech przed sądami pracy sobie udowadniają, że zostali powołani na swoje stołki na podstawie konstytucyjnych ustaw. Noale, niestety, absolutnie nie o przywrócenie tu praworządności tuskowi&co chodziło.
          Btw. chętnie bym się dowiedziała jakież to z kolei przepisy nie pozwalają temu że wzrokiem tęskniącym za rozumem, siemoniakowi, wywalić przestępców nadal zatrudnianych w naszych służbach specjalnej troski.
          • riki_i Re: 0:1 04.04.26, 20:15
            alicia033 napisała:

> Najprościej i absolutnie zgodnie z prawem to można było ich wszystkich wywalić
            > z pracy na zbity pysk i niech przed sądami pracy sobie udowadniają, że zostali
            > powołani na swoje stołki na podstawie konstytucyjnych ustaw.

Nie mam zamiaru entuzjastycznie bronić K15X , ale słyszałaś chyba o ustawie dezubekizacyjnej PIS-u względem resortowych emerytów? Zrobiono tak jak proponujesz, z dnia na dzień zabrano im emerytury prawie do zera. A teraz dostają kosmiczne pieniądze wraz z odsetkami, bo "udowodnili swoje prawa przed sądami". Więc sorry, ale bredzisz. Dopiero by tuskowcy & co. umoczyli, gdyby ta pisowska gnida Ziarkiewicz dostała od niezawisłego sądu 1,5 mln zł , ofc za jakieś 6-8 lat (tyle trwają procesy w RP)
            • alicia033 Re: 0:1 04.04.26, 23:21
              riki_i napisał:
              > Nie mam zamiaru entuzjastycznie bronić K15X , ale słyszałaś chyba o ustawie dez
              > ubekizacyjnej PIS-u względem resortowych emerytów? Zrobiono tak jak proponujesz
              > , z dnia na dzień zabrano im emerytury prawie do zera. A teraz dostają kosmiczn
              > e pieniądze wraz z odsetkami, bo "udowodnili swoje prawa przed sądami".
              > Więc sorry, ale bredzisz.

Skup się jednak, riki. Bo nawet dobrze zacząłeś, czyli przykładem ustawy niekonstytucyjnej (tej tzw. dezubekizacyjnej) po czym wyciągasz z tego wnioski z d.py. Dotknięci tą ustawą właśnie dlatego wygrywają przed sądami, że jest ona niekonstytucyjna. To jak niby całe te towarzystwo sądowo-prokuratorskie miałoby wygrywać procesy o prawidłowość swojego mianowania, skoro ustawy, na podstawie których zostali mianowani są niekonstytucyjne?
              • riki_i Re: 0:1 04.04.26, 23:34
                Kto ma stwierdzić niekonstytucyjność tych ustaw, skoro TK jest sparaliżowany?

Prokurator ma immunitet, który moze uchylić Sąd Najwyższy (konkretnie Izba Odpowiedzialności Zawodowej), a ponieważ siedzą tam pisowcy (Duda mianował całą 11-stkę), sytuacja jest patowa.
                • alicia033 Re: 0:1 05.04.26, 22:10
                  riki_i napisał:

> Kto ma stwierdzić niekonstytucyjność tych ustaw, skoro TK jest sparaliżowany?

Każdy sędzia. W polskim systemie prawnym mamy tzw. rozproszoną kontrolę konstytucyjności.
                  To, że istnieje, no, przynajmniej formalnie, organ taki, jak Trybunał Konstytucyjny nie pozbawia innych sędziów prawa do rozstrzygania o tym, czy przepisy na podstawie których miałby wydać orzeczenie są konstytucyjne, ergo: należy je zastosować czy nie są, czyli należałoby je pominąć.
                  Tego np. "jakoś" potrafili sobie skutecznie odwołać:
                  wyborcza.pl/7,75398,32624754,sad-nominat-ziobry-prawidlowo-odwolany.html
                  Czyli można. Tylko trzeba chcieć to zrobić, zamiast udawać, że się nie da.

> Prokurator ma immunitet, który moze uchylić Sąd Najwyższy (konkretnie Izba Odpowiedzialności Zawodowej), a ponieważ siedzą tam pisowcy (Duda mianował całą 11-stkę), sytuacja jest patowa.

"Patowa" to ona jest wyłącznie dla tuska i tej jego bandy oszustów, którym bardzo brak praworządności tu odpowiadać, żeby wam wmawiać, że "no chcieliby coś zmienić ale wicierozumicie towarzysze no nie da się".
                  TSUE już parę razy się o tym kolejnym pissuarowym klubie towarzyskim wypowiedział, odmawiając mu atrybutów sądu, tudzież Polska wypłaca odszkodowania za bezprawne działania tego czegoś, co sądem nie jest.
                • boggi_dan Re: 0:1 05.04.26, 22:30
                  riki_i napisał:

> Kto ma stwierdzić niekonstytucyjność tych ustaw, skoro TK jest sparaliżowany?
                  >
                  > Prokurator ma immunitet, który moze uchylić Sąd Najwyższy (konkretnie Izba Odpo
                  > wiedzialności Zawodowej), a ponieważ siedzą tam pisowcy (Duda mianował całą 11-
                  > stkę), sytuacja jest patowa.
                  Straszne Rysiek. Musisz sobie poczytać, bo idzie nowe. Jeśli z owej problematycznej szóstki dwoje już złożyło przysięgę przed Nawrockim, to teraz albo trzeba ich unieważnić jako sędziów TK, wyzywając od dublerów i neosędziów TK, albo przyjąć, że innej drogi nie ma. Perfekcyjnie zostali wymanewrowani najwięksi prawnicy uśmiechniętych: te wszystkie Chmaje, Safjany, Richardy, Matczaki et consortes. A tym bardziej że dwoje zaprzysiężonych sędziów TK dostało rekomendacje PSL-u i Polski 2050.
                  • profes79 Re: 0:1 06.04.26, 08:35
                    Innymi słowy demontaż TK obsadzonego przez komunistycznych agentów trwa nadal. Ten sąd nawet jak wyda orzeczenie "dzień dobry" to trzeba będzie sprawdzić, czy nie pada.
      • buldog2 Re: 0:1 04.04.26, 21:36
        Po pierwsze, trzeba chcieć. A można być salonowym pawiem, stroszyć piórka i udawać, że się zwalcza.

Po drugie, w zgodzie z porządkiem prawnym ustanowionym przez mafię PIS oraz w ramach instytucji opanowanych przez PIS zwalczać PISu nie da się. Coś zrobić można, ale nie da się zwalczyć agenturalnej mafii PIS.
        Oni nie próbują, nie chcą zrobić nawet tego, co można. Pewnie dlatego, że, niewykluczone, mogłyby spotkać ich nieprzyjemności. znam więcej przykładów "nieistnienia" prokuratury, które sklasyfikowałbym jako szokujące

Sytuacja staje się archetypowa. W walce z siłami zła drużyna Zeusa użyła wszelkich środków, by zło złamać. Kronosa pokonano i wykastrowano, żeby nie odżył.

Dopiero po tym wprowadziła państwo prawa.

A tu, ani Zeusa, ani drużyny.
    • zanetka.x Re: 0:1 04.04.26, 09:36
      Mlodzi Polacy są zwolennikami Konfederacji i jej koalicji z PiS. Nie ma dla nich znaczenia wojna w prokuraturze. Nawet sie tym nie interesują.
      • alicia033 Re: 0:1 04.04.26, 09:40
        Tak wam w olgino każą pisać, ksawciu?
        Aha.
      • asia-loi Re: 0:1 04.04.26, 10:03
        zanetka.x napisała:

> Mlodzi Polacy są zwolennikami Konfederacji i jej koalicji z PiS. Nie ma dla nich znaczenia wojna w prokuraturze. Nawet sie tym nie interesują.

Tak, wojna w prokuraturze ich nie interesuje, podoba im się wojna między rządem, a Batyrem i podoba im się to co robi Batyr na polecenie swoich doradców.
        Ciekawe jak im się spodoba prawdziwa wojna, jak pójdą do okopów. Nienawidzą UE, Ukraińców - dzięki którym nam na łeb bomby nie lecą, słuchają ruskiej agentury, to będą mieli tak, jak chcą czyli ruski but.
      • husky_cat Re: 0:1 04.04.26, 13:51
        Nie wszyscy, tylko przegrywy, incele i bezmozgi, którym marzy się powrót do czasów słusznie minionych.
        • riki_i Re: 0:1 04.04.26, 20:17
          Ale kto jeszcze pamięta z autopsji te "czasy słusznie minione"? Ja pamiętam, ale ja mam 55 lat.
          • margit49 Re: 0:1 04.04.26, 20:52
            riki_i napisał:

> Ale kto jeszcze pamięta z autopsji te "czasy słusznie minione"? Ja pamiętam, al
            > e ja mam 55 lat.

Zapewne jest sporo takich osób, poza tym wieść gminna i rodzinna niesie o tym dobrobycie - mieszkaniach zakładowych, funduszu wczasów pracowniczych i koloniach dla dzieci, równych szansach 🤣
            Komu to panie przeszkadzało?
            • zandt Re: 0:1 04.04.26, 21:05
              Od tych " czasow slusznie minionych" uplynely 3,5 dekady. Przecoez ten ciagly postep, rozwoj iwzrost powinien spowodowac, ze wszystkim w kraju zyje sie lepiej, a nie tylko tej " lepszej" polowie.
              • margit49 Re: 0:1 04.04.26, 21:19
                A w którym to kraju wszystkim żyje się dobrze
                I nikt nie narzeka, nie ma ludzi niezadowolonych
                No, w którym?
                Chyba tylko w Rosji i Białorusi taki postęp cywilizacyjny i pełnia szczęścia
                /Sarkazm/

• zandt Re: 0:1 04.04.26, 21:48
                  Oczywiscie, trudno zeby wszyscy byli zadowoleni. Jedni narzekaja na zbyt wysokie podatk8 lub na podatki jako takie, na zbyt wysoka place minimalna, na roszczeniowosc pracownikow, inni na brak jedzenia ( ale tych jest tylko niecale dwa miliony) , a jeszcze inni na to, ze musza zyc od wyplaty do wyplaty. Szkoda tylko, ze tych ostatnich jest polowa spoleczenstwa.
              • asia-loi Re: 0:1 04.04.26, 21:39
                zandt napisał(a):

> Od tych " czasow slusznie minionych" uplynely 3,5 dekady. Przecoez ten ciagly postep, rozwoj iwzrost powinien spowodowac, ze wszystkim w kraju zyje sie lepiej, a nie tylko tej " lepszej" polowie.

A kiedy w Rzeczpospolitej ludziom żyło się lepiej niż teraz?
                Przed I wojną światową, przed II wojną, w PRL-u, pod zaborami, czy za króli?
                Moim zdaniem nigdy wcześniej ludziom w Polsce nie żyło się tak dobrze jak teraz. Chodzi mi o ogół społeczeństwa, a nie pojedyncze przypadki.
                Ja tej ogromnej biedy, o której piszesz, nie widzę ani na ulicach, ani w sklepach, ani wśród znajomych bliższych czy dalszych, ani wśród rodziny. Wszystkim których znam, żyje się lepiej, odkąd jesteśmy w UE, nawet tym którzy nienawidzą UE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka