Dodaj do ulubionych

Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice

10.04.26, 18:31
Maszynka do lodów - za i przeciw, poproszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • skumbrie Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 18:36
      Przeciw: cena i - jeśli przesadzisz - konieczność wymiany garderoby na większą 😉

Kup, nie znam nikogo, kto żałował tego zakupu.
      • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 18:43
        Dzięki! Zastanawiałam się nad możliwością robienia lodów proteinowych, sorbetów, milkshake’ow i slushy w zdrowszej wersji, jeśli to możliwe wink
    • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 18:49
      ja widzialam, bo chcialam, same pozytywne opinie wink
      Ninja creami, nie wiem czy to ten sam model, o ktory pytasz. Kupilam w niezlej promocji w listopadzie w ramach rodzinnego prezentu pod choinke. Jeszcze nie uzywalam, czekam na lato.

Co do sugestii o zmianie rozmiaru - lody jesc i tak bede a tu jest szansa na zdrowsze i mniej kaloryczne.
      • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 19:06
        Ja pooglądałam trochę filmików i konsystencja lodów nie zachwyca. Chodzi mi o włoskie.Mam nadzieję, że będziesz zadowolona, jak już zaczniesz robić własne smile
    • wicehrabia_julian Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 19:34
      chce ci się robić lody i potem to myć? ja w promieniu kilkuset metrów mam trzy lodziarnie z wybitnymi lodami, nie piszę o żabkach, biedronkach w których jest bez liku lodów
      • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 20:01
        Ale nigdy nie wiesz co tam wrzucaja. Wybitne poprawiacze smaku.
        • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 20:49
          Właśnie tak, jak piszesz: będę panowała nad składem masy.
          Mycie nie jest dla mnie problemem.
          • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 21:05
            smiem twierdzic, ze robie lepsze niz najlepsze z lodziarni
            • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 21:24
              Mysiulku, podzielisz się przepisem na lody, jeśli to nie tajemnica?
              • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 22:12
                zadna tajemnica, mniej wiecej taki
                wloskaakademiakulinarna.pl/domowe-lody-zrob-je/

moje modyfikacje to
                10 zoltek albo 8 naorawde duzych
                1L smietanki 36%
                200 ml pelnego mleka
                pol szklanki mleka w proszku pelnego (czasami sypnie sie wiecej)
                niepelna szklanka cukru
                rum albo likier smakowy

dodatki:
                kawa liofilizowana
                czekolada
                krem czekoladowy albo orzechowy
                biala czekolada
                krem pistacjowy
                ajerkoniak

zotlka ubijam z cukrem i dalej ubiajam w podgrzewanej misie (companion) az masa zbieleje i zgestnieje

pol litra smietanki, z mlekiem i mlekiem w proszku pogrzewam w na malym gazie do temp 80stp - mieszajac, po lekkim przestudzenku wlewam do masy zoltkowocukrowej, studze
                mocno schlodzone smetanke (0,5L) ubijam na sztywno i powoli wlewam przestudzona mase zoltkowa ze smietanka i mlekie

wychodzi tego sporo smile dziele na polowe i dodaje dodatki (robie dwa smaki) dodaje alkoholu, schladzam przez noc i na drugi dzien krece pierwsza porcje
                na dzien nastepny jak sie misa domrozi, druga porcje

mozna z polowy porcji ale jak juz sie zabieram to robie hurt tongue_out
                • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 22:25
                  Dziękuję, Mysiulku!
                • homohominilupus Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 11:41
                  Obśliniłam się
                • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 14.04.26, 13:00
                  >zotlka ubijam z cukrem i dalej ubiajam w podgrzewanej misie (companion) az masa zbieleje i zgestnieje

W jakiej temperaturze?
                  • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 14.04.26, 16:17
                    program 'deser'
                    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 14.04.26, 16:25
                      No ale ja bym to robila w Thermomix bo nie mam MUA i dlatego pytam jaka to temp
                      • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 14.04.26, 16:33
                        moze czytaj dokladniej, przeciez pisalam, ze ubijam zoltka z cukrem , w podgrzewanej misie companion (tefal/moulinex)
                        odpowiadam - program desery

poszukaj w swoim TM jak sie np zabajone, do tego deserku tez ubija sie zoltka z cukrem
                        • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 14.04.26, 16:45
                          Ok zobacze temp w zabajone
              • andace Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 22:15
                Polecam książkę „lody domowa manufaktura” David Lebovitz lub w oryginale The Perfect Scoop www.amazon.com/Perfect-Scoop-Revised-Updated-Accompaniments/dp/039958031X/ref=as_li_ss_tl?
                • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 22:27
                  Szkoda, że na forum nie można dawać lajkow wink Thx!
              • tania.dorada Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 00:04
                Z mojego doświadczenia clue tkwi nie w przepisie tylko w odpowiednim zmrożeniu misy i schłodzeniu mikstury - tak, żeby się ubiła w tym samym momencie w którym zaczyna zamrażać, bo inaczej to albo powstaną kryształki lodu albo zacznie się ubijać masło i będzie mieć taki tłusty smak. To trzeba na własną rękę wyczuć ile czasu zajmuje w Twojej maszynie i w twoim zamrażalniku.
                • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 00:15
                  masa schladzam najczesciej przez noc a misa mrozi sie 24h przy - 26stp
                  najlepsze lody wychodza przy kreceniu okolo 20 min

nigdy nie zrobilo sie maslo ani krysztalki, choc na poczatku bywalo, ze za dlugo krecilam i misa zaczynala sie rozmrazac
                  • tania.dorada Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 03:49
                    Pisałam do Haveny, która jak rozumiem dopiero zaczyna, gdzież bym śmiała przypuszczać że kiedykolwiek zrobiło się TOBIE masło lub kryształki!
                    • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 04:28
                      ochh, dziekuje, ze doceniasz moja doskonalosc!
                      • tania.dorada Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 05:02
                        Zawsze!
                • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 00:18
                  Alkohol pomaga by sie nie tworzyly krysztalki. Wystarczy odrobina
                  • homohominilupus Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 11:28
                    Alkohol to trucizna
                    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 19:35
                      Cos niedorzecznie opowiadasz.

Do lodow dodaje sie lyzeczke a nie litr
                      • homohominilupus Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 21:34
                        Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu
                        • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 21:39
                          >Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu

A ty jesteś AA ze tak mowisz?
            • wicehrabia_julian Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 09:22
              mysiulek08 napisała:

> smiem twierdzic, ze robie lepsze niz najlepsze z lodziarni

ja gorąco w to wierzę, ale co z tego? taka maszynka do lodów potem zagraca kuchnię, bo użyta raz czy dwa, poza tym czy żeby napić się piwa trzeba kupowac browar?

im mam więcej doświadczeń tym bardziej szanuję jedyny bezcenny zasób jaki posiadamy czyli czas, nie da się go w żaden sposób odzyskać
              • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 10:23
                No ale nie wszyscy mieszkaja w bloku. Musisz wziac pod uwage ze jedni maja kuchnie na 20 mkw a inni jeszcze spizarnie , piwnice i kilka budynkow w ogrodzie.
                Nie mozna swojej sytuacji przymierzac do wszystkiego

Zalezy ile tego browara sie pije. Jak ktos lubi lody to i jada jako codzienny deser. To robi tez frozen yoghurts a takze sorbety
                • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 10:24
                  Ja szanuje bardziej zdrowie niz moj czas. Poza tym mysiulek i my tu inne lubimy gotowac itd. To sprawia nam przyjemnosc i nie jest wielka strata czasu.
                • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 11:11
                  a niektorzy moga miec bardzo duza kuchnie w bloku smile
                  i tez cenie jakosc tego, co czesto sie jada.
              • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 16:29
                akurat czasu (i kilku innych rzeczy, w tym metrow kuchni) to mi nie brakuje, poza tym, nie mam lodziarni pod nosem a wyjezdzac z domu i tluc troche po wertepach, zeby zjesc lody nawet nie wybitne, to po prostu mi sie nie chce, w tym wlasnie (cennym ) czasie przytoguje mieszanke do zamrozenia tongue_out

poza tym, ja to zwyczajnie lubie wink
              • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 11:45
                bledne jest zalozenie, ze maszynka bedzie uzyta raz czy dwa. Jak piwo pije raz na rok, to nie urzadzam sobie browaru (choc znam takich, co tak robia) ale lody jadam zdecydowanie czesciej.
                Poza czasem cenie sobie bardzo jakosc.
      • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 11:09
        > ja w promieniu kilkuset metrów mam trzy lodziarnie z wybitnymi lodami

ja w pl mam taka jedna ale to daleko ode mnie.
        Ale tu gdzie mieszkam do wybitnych lodow mam jakies 30km, w promieniu kilkuset 15km tez by sie jakas lodziarnia znalazla ale na pewno nie wybitna. Pozostaja markety, najblizszy ma marny wybor, ciut dalej jest lepiej i mam tam swoje ulubione ale jednak w ostatnim czasie mam dosc czesto ochote na lody i wychodze z zalozenia, ze jak cos jadam czesto, to musi to miec dobry sklad. Nie satysfakcjonuje mnie jadanie byle jakich lodow.
    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 20:08
      Ta maszynka nie zamraza i po prostu jest to lepiej przystosowany mikser. Iles godzin wczesniej musisz zamrozic składniki. Wiec troche bez sensu

Wiele planetarnych mikserow ma mise do lodow ktora wychodzi taniej w zakupie niz caly sprzet Ninja

Natomiast domowe lody- popieram. Ja robie sobie ze stewia
      • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 23:11
        problem w tym, ze taka wielka mise trzeba najpierw potrzymac w zamrazalniku a ja mam za maly. Ta maszynka ma male pojemniki.
        • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 09:31
          Ja mam mise do KA jej wielkosc jest mniej wiecej taka jak dwa pojemniki. To nie nest duze
          • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 23:12
            No nie. Misa jest jedna i jest wielka. Dla mnie za wielka. Pojemniki sa stanowczo mniejsze i moge uzyc jednego
            • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 23:24
              Nie wiem co za robot masz. Ja mam mise do robienia lodow w Kitchen Aid. Nie nazwalabym tego wielka misa. Duzo mniejsza niz ta do ubijania
              • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 00:11
                objetosciowo jest porownywalna z misa do ubijania, zajmuje sporo miejsca w zamrazarce, jesli ktos nie ma sporej zamrazarki to mniejsze pojemniki ninja sa latwiejsze w uzyciu
                • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 00:23
                  mowie o tej

sklep.vivamix.pl/sorbetiera-5ksmicm-id-951
                  • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 00:53
                    Ja mam ta poprzednia
              • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 10:52
                mam KA. Misa jest nieporeczna i dla mnie za duza, nie zmiesci mi sie do zamrazalnika a nie bede kupowac specjalnej zamrazarki do misy na lody. Pojemniczek od ninjy jest duzo duzo mniejszy.
                • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 14:31
                  No ale mise sie mrozi tylko przed robieniem. Potem te lody wyjmujesz do pojemnika jakiego chcesz.
                  Urzadzenie o jakim mowisz zajmuje dużo wiecej miejsca niz misa

Jesli juz kupowac to maszyne ktora mrozi a nie po prostu kolejny mikser bo to po prostu tylko obraca i nic wiecej. Szkoda kasy
                  • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 14:51
                    i tylko przed robieniem zamrazalnik rosnie i ewentualnie inne rzeczy znikaja? No nie. Ninja nie jest duza i moge ja trzymac gdziekolwiek.
                    A ze to mikser, no coz, jak sie nie sprawdzi, to sprzedam i kupie maszyne, ktora sama mrozi.
                    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 15:01
                      Ta ninja wlasnie mialaby sens jakby mrozila tez.
                    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 15:03
                      Pojemnik ninja- 820ml
                      Misa ma dwa razy tyle. Nie jest wielka. Ale to ma sens jesli juz masz mikser jaki ma misy do kupienia.
                      • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 15:15
                        Pojemnik ninja ma 11x11cm i wchodzi mi do zamrazalnika. Moge robic male porcje, moge robic dwa smaki w jednym pojemniku.
                        Owszem, mam mikser KA. Misa od KA jest co najmniej dwukrotnie wieksza i u mnie sie nie zmiesci. Nie wiem do czego probujesz mnie przekonac.
                        • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 15:19
                          Nie przekonuje - spekuluje. Wiesz ja bym kupila ninja ze wzgl na to ze toto zrobi nie tylko lody ale i np lody proteinowe i gelato. Bo ma inna Technologie mieszania troche jak maslo sie robi. I wlasnie maslo tex fajne wychodzi w nim jak masz nadmiar smietany.

Ale jak ktos lubi po prostu lody to misa ma wiekszy sens.

To sa apekty przekonywujace. Tyle ze to jest spore urzadzenie

A KA w sumie to ja do ubijania tylko uzywam. Do wszystkiego innego TM7.

Nic tak swietnie nie ubija bialek jak KA albo śmietany
                        • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 15:20
                          A ty myslisz o tej wersji z kreconymi lodsmi czy tej wczesniejszej bez?
                          • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 15:28
                            bez kreconych lodow, wole twardsze.
                            KA uzywam na wiele sposobow i mam rozne dodatki.
                            Ninja ta zwykla nie jest duza i planuje robic wlasnie jakies proteinowe wynalazki, mrozone jogurty itp. O masle nie pomyslalam, nie miewam nadmiarow smietany, ale moze przetestuje.

U mnie nie ma co spekulowac, wystarszy zmierzyc.
                            • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 15:34
                              maslo swietnie robi zwykly planetarny, duza misa, duza rozga
                              robie regularnie ze smietanki zebranej przy okazji robienia twarogu
                              a bywa, ze i 'zwykla' smietanka sie 'przebije' i zamiast kremu do ciasta mam maslo 😉
                              • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 15:45
                                wiem, zrobilam kiedys ale nieduza porcje, wlasnie niechcacy przy ubijaniu smietany. Ale w mikserze trudniej malymi porcjami operowac.
                                • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 16:25
                                  A i powiem ci ze jakiekolwiek urzadzenie do lodow sie zwroci jesli jadacis lody. Lody maja coraz gorszy sklad. Wystarczy poczytac. A juz takie dobre maja i odpowiednio wysoka cene
                                • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 18:36
                                  z 6 l mleka, po wygrzaniu twarogu, zbieram okolo 600ml śmietanki z serwatka, mum ubija bez problemu, podobnie jak jedno bialko na piane 🙂 z czym KA ma problem 😋 tak, nie znosze KA
                                  • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 19:17
                                    Nie rozumiem. Maslo sie robi z surowej smietany.

Po zrobieniu twarogu zostaje serwatka.Bez smietany.

Z serwatki w ogromnej ilosci oczywiście Wlosi robia Ricotta po zakwaszeniu jej cytryna.
                                    • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 19:59
                                      podczas podgrzewania zakwaszonego bakteriami mleka, na powierzchni wygrzanego twarogu, z prawdziwego, nieoszukanego tlustego! mleka wytraca sie warstwa tluszczu (smietanki) , no normalny proces i ten tluszcz (smietanke) zbieram z powierzchni twarogu, czesciowo z serwatka, czasami wychodzi 100g masla, czasami 150g, jesli robie twarog z 12 l to i 300g sie trafilo

a serwatka jest odcieknietego twarogu

nie jest to slodka smietanka a smietana zakwaszona bakteriami twarogowymi i w czasie ubijania, przed etapem wytracania sie tluszczu, taka kwasna smietane sie robi
                                      na kolejna wojne nabialowa nie mam ochoty ale to nie jest zaden tajemny proces, tajemnica tkwi w solidnym mleku, zakwaszeniu mleka, 24h kwaszeniu i dlugim podgrzewaniu w temp 40-45stp ( robie to w piekarniku przez kilka godzin)

jak jest malo tluste mleko, to warstwy tluszczu (smietanki) po prostu nie bedzie
                                      • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 20:08
                                        No ja ta tresc tlusta lacze z twarogiem. Poza tym robie z poltlustego raczej wiec tam jest na wierzchu troche tluszczu ale naprawde malo.

Przede wszystkim tez jest to kwestia z jakiej ilości mleka sie robi. Ja robie z litra moze dwoch. Tam ledwo co jest tluszczu
                                        • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 20:31
                                          co 2tyg mam 12l swiezego, niepasteryzowanego mleka i polowy robie fete albo caciotte, drugie 6l to twarog, gdzie produktem ubocznym jest spora ilosc tluszczu mlecznego wiec jest i maslo

teoretycznie z tego mleka bym mogla zrobic smietanke i kwasna smietane ale przy braku wirowki to za duzo zachodu a poza tym, smietanke czy kwasna smietane moge kupic a twarogu nie
                                          • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 21:40
                                            Lee to z 12 litrow to zupelnie inna sprawa. Zostanie i na maslo. A u mnie nawet gdybym kupila pelne z Chanel Islands to z litra czy dwóch malo wyjdzie bo moze z 30 g
                                            • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 21:47
                                              ale jeszcze raz
                                              maslo robie z tluszczu (smietany) wytraconego z mleka w procesie robienia twarogu
                                              owszem, moglabym odstawic te 12l mleka, zebrac smietanke i potem robic ser ale po prostu mi sie nie chce, a tak mam dwa w jednym

eot, mam jeszcze do przerobienia 5kg lososia
                              • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 16:15
                                Ja nie wiem jak to robisz ale mi zwykla rozga kiepsko robi jak twardnieje i lepsza byla taka plastkowa co silikonem zbiera ze scianek tez. A poza tym zakladam worek foliowy na mise bo chlapie strasznie przy robieniu masla. No i nawet najwolniejsze tempo jest za szybkie.
                                • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 18:32
                                  normalnie, w boszu mum9 bo ma wieksza rozge niz KA, wlewam smietanke i zwykle troche serwatki, schladzam, wlewam do miski i kreci na najwyzszych obrotach, jak sie zbierze wiecej serwatki, to fakt, 'dziure' musze zakryc ale pokrywa w mumie ma lepsza konstrukcje niz w KA i wystarczy recznik polozyc
                                  z rozgi i scianek misy, miekkie maslo zbieram szpatulka, maslanke zuzywam do pieczenia chleba a maslo kilka razy wygniatam i plucze w filtrowanej wodzie
                                  • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 18:39
                                    No ja nie moge na najwyzszych obrotach poza samym początkiem bo potem juz trzaska. Ja zakładam torbe taka folijke ze sklepu na mide. I robie dziure tak by tylko przeszla rozga.

Inaczej wszystko jest ufajdane w koncowym etapie.

Ja nalesniki na maslance robie. Maslo plucze i do lodowki
                                    • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 18:56
                                      dlatego wole boscha, wyzsza misa,wieksza rozga i solidniejsza pokrywa
                                      • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 19:15
                                        W zasadzie ubjam tam tylko smietane i bialko, reszta leci w TM7 wiec nie ma sensu zmieniac
                                • thank_you Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 13:42
                                  Yyy, kup osłonę do misy - ja robię normalnie masło ze śmietanki w KA - where problem? I tak, każdy robot planetarny utrzepie masło na ściankach misy.

A co do sorbetiery KA - jest nieporęczna przy lodowkozamrazarkach, które mają zamrażarki na dole w postaci niedużych szuflad.
                                  • thank_you Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 13:51
                                    A co do wielkości - nie widziałyście misy do mojego Kenwooda 😅😅😅 To wiadro 😅

Mnie lody z KA zadowalaja - tak naprawdę to kwestia przepisu i procesu. Też robię na zoltkach , zawsze z duszą na ramieniu, no ale są najlepsze. I często wyjadamy prosto z sorbetiery, takie mięciutkie. Ech, narobiłyście mi smaka.
                                    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 13:56
                                      To Cremie tutaj ma troche inna funkcje. Robi nie tylko lody. I bardzo chodzi o element funkcjonalnosci w sumie, bo lody wyjda i w misie KA i w tym Ninja Cremie.

Ja mam ta przezroczysta oslonke na KA ale jak sie robi maslo to chlapie w pewnym momencie niemilosiernie.
                                      • thank_you Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 14:37
                                        Szczęśliwie nie mam już na to miejsca big_grin
                                        • thank_you Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 14:41
                                          No i jak na moje potrzeby zupełnie wystarcza mi sorbetiera jak chcemy najeść się lodów domowych. Genialne lody (z naturalnym składem) mam obok domu, a sorbety robię im po prostu ze zmrożonych owoców -
                                          Miksu miksu i do miseczek. ;-ap
                                          • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 14:49
                                            No dokladnie ja tak robilam z KA misa.

Tylko ze ja mam Slushi monster. I uwalnia mnie to od kupowania mu jak gdzies idziemy takich slushi o gownianym skladzie. Bo juz sie naslushuje w domu.
                                            • thank_you Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 14:57
                                              Rozumiem, na przyszłość polecam słowo: nie kupię, to niezdrowe. Nigdy nie kupiłam tego czegoś żadnemu swojemu dziecku. wink
                                              • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 15:02
                                                Domowe zdrowe jak z lodami smile

Ja tam uważam ze od czasu do czasu moge kupic i dziadostwo pt wata cukrowa. Ale raz w roku
                                                • thank_you Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 17:01
                                                  Raz na rok to chyba nie jest temat? wink
                                                  • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 17:45
                                                    No tak ale slushi to tak go " napada" czesciej. Latem jak gdzieś idziemy
                                    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 14:09
                                      No tak ale jak juz zrobisz to musisz to jesc. Nie da sie zamrozic w sorbertierze reszty i do zamrazalnika a potem wyjac i rozrobic. Za kazdym razem musisz to zjesc albo przelozyc do pojemnika innego i zamrozic ale wtedy to w wiekszosci przepisow bez alkoholu czy guar gumy beda sie krystalizowac intonjuz nie to co swieze. Taki ja mam problem z misa KA. A z tym Cremie to moge zrobic 15 smakow, zamrozic i zrobic np gorna polowe z 3 kubkow i podawac, a reszte znow zamrozic a potem robic dol z yych kubkow itd.

Funkcjonalnosc jest inna

Poza tym misa ma funkcje tylko lodow. Nie ma funkcji dla gelato, albo frappe czy slushi itd itp. Kazde lody miekkie czy twarde czy sorbet czy co sie chce ubija tak samo. A Cremie nie. To sie rozni. Sa tez opcje dodania tylko pasków jakiegos sosu truskawkowego albo dodania dodatkow. Itd
                            • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 16:23
                              >bez kreconych lodow, wole twardsze.

Chyba sa 3 odmiany ninja i ja bym kupila ten drugi co sie nazywa Breeze bo ten jest nawezszy

Ten najlepszy to robi tez Frozen Yoghurt a wczesniejsze tego nie maja i to obrzydliwe slushi ( Granita) jakie dzieci lubia, kawe mrozona i tez taki ludnjam w Margarita podaja
                              • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 18:19
                                kupilam zwykla ninje, bo mi sie trafila w super cenie a poza tym jest ladna a ja lubie ladne gadzety wink
                                Ma opcje: Ice Cream, Sorbet, Light Ice Cream, Smoothie Bowl, Gelato, Milkshake.
                                Jest waskie ale dosc wysokie, i co dla mnie bylo wazne, ma male pojemniki.
                                • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 18:36
                                  No to opowiedz nam za jakis czas jak sie sprawuje. Moze lepiej niz te misy
                                • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 13.04.26, 20:13
                                  Mika, zainspirowana kupilam dzis tez Deluxe wersje. Ta srodkowa wersja bez funkcji kreconych lodow wloskich. Skopiowalam przepis mysiulka i jak przyjdzie bede robic Gelato. Mise KA sprzedam jesli okaze sie ze Ninja lepszy
                                  • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 14.04.26, 12:46
                                    Princess, daj proszę znać jak Ci sie sprawdza! Ja chyba pozostanę przy tytułowej maszynie, bo te świderki mnie zanęciły wink Pierwej jednak poczytam recenzje i pooglądam YT.
                                    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 14.04.26, 12:56
                                      Dam znac za jakies 2-3 tyg . Jak przyjdzie potestuje.

Sa 3 wersje
                                      Podstawowa- wystarczajaca

Delux i ta ma najwiecej programow i jest w sumie najlepsza pod wieloma wzgledami

Swirl czyli to samo co Delux ale z boku dodatkowi ma takie cos co produkuje krecone wloskie lody. I to juz jest duzo wieksze.

Ja kupilam ten środkowy.

Jeszcze byla wersja Breeze mniejsza niz podstawowa ale podobno nie jest zbyt dobra.
                                  • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 14.04.26, 16:44
                                    ooo, a tak krytykowalas! wink Delux rozni sie od mojej chyba tylko tym, ze ma wieksze pojemniki. Czy cos jeszcze?
                                    Ja czekam aktualnie na lepsza pogode i przegladam przepisy.
                                    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 18.04.26, 15:18
                                      No rozni sie tez tym ze ma kilka programow wiecej i mozesz zrobic tylko np gorna polowe czy dolna itd
                                      • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 18.04.26, 15:19
                                        frappe, frozen drink, slushi, frozen yogurt
    • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 20:28
      namowinia przez Mikams wink kupilam, na szczescie w duzej promocji i ja jestem na nie, nawet jesli zrobisz mase do zamrozenia na smietance i zoltkach, zamrozisz w pojemnikach i potem zblendujesz ninja, to nie bedzie to konsystencja wloskich lodow, podobnie sorbety

i jest tansza opcja smile
      www.tefal.pl/maszyna-do-robienia-lodow-tefal-dolci-ig602ae0-10-programow-14l-600w

ta sama masa zamrozona w misie KA daje swietne, 'aksamitne' i 'puszyste' lody, podobnie sorbety - tylko dlatego reanimowalam KA

ninja to silniejszy mikser/blender i tyle, pojemniki tez oszalamiajacej pojemnosci nie maja

jesli nie chcesz sie bawic w wstepne mrozenie skladnikow czy mrozenie misy (nie sa male) to lepiej przypatrz sie maszynkom z agregatem, ktore mieszja i mroza

np
      www.mediamarkt.de/de/product/_unold-48880-eismaschine-profi-plus-eismaschine-250-watt-edelstahl-107740833.html
      • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 20:56
        Dzięki za konkrety!
        Mam już taką maszynę z misa (Ariet*) i nie lubię jej używać - głośna i długo kręci lody.
        W tej Ninj*, o którą pytam, jest taki element do robienia lodów - świderków, to mnie frapuje najbardziej!
        Przepraszam za *, ale uznano mnie chyba za spamera… Może teraz przejdzie?
        • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 21:04
          mise w tej ariete musisz mrozic czy jest z kompresorem?

nie mialam ( ninje oddalam w dobre rece 🙂) wersji ze swiderkami ale sposob przygotowania jest taki sam
          • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 21:09
            Misę trzymałam w zamrażarce, nie miałam pojęcia, że są jakieś inne możliwości.
            • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 22:00
              sa, takie z wlasnym kompresorem, jedna linkowalam wyzej, u mnie jak zwykle, wybor zaden, tylko jakies chinskie sad
            • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 22:02
              Sa. Andace ci wkleila bardzo fajny sprzet ( jesli masz miejsce). Robi lody i samo mrozi i sama ustawiasz jak twarde chcesz te lody.
              Tylko jak mowie, zajmuje to miejsce
              • andace Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 22:09
                Fakt, mała ta maszynka nie jest, trzymam ją w spiżarni bo nie nadaje się na trzymanie na blacie na stałe.
        • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 10:57
          teraz doczytalam, ja mam wersje bez swiderkow.
      • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 23:14
        mysiulek, kiedy ty kupilas namowiona przeze mnie jak ja sama jeszcze nie uzylam i nie napisalam opinii?
        • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 23:38
          ilekroc jest mowa o domowych lodach, to polecasz ninje 😉
          ale nie wykluczam, ze znow pomylilam cie z inna forumka na 'm' - myalex czy jakos tak - nie mam pojecia dlaczego tak bardzo obie mi sie mylicie

jesli to nie bylas Ty, to przepraszam 😘
          w kazdym razie ninji nie polecam
          • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 00:09
            dzieki, trzeba bylo to napisac jak tu pytalam rok temu ;P
            teraz juz mam ninje, nieuzyta, czeka na pogode na lody.
            • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 00:26
              sprawdzilam 🤣

mikams75
              Re: alleluja! KA wyzional ducha !
              27.11.25, 21:55
              Kup ninja creami.

oferta trafila sie w polowie grudnia, no nie moglam wczesniej sprawdzic 😉
              • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 07:39
                to bylo wlasnie po moim zakupie, bo sie naogladalam i naczytalam internetow i sama kupilam ale nie opisywalam wlasnych zachwytow ani usilnie nie namawialam. Kilka mies. wczesniej zakladalam sama watek i za wiele sie wtedy tu nie dowiedzialam.
                Ale jak jestes niezadowolona to mozesz sprzedac, u mnie z drugiej reki w sezonie osiagaja ceny wyzsze od tych promocyjnych nowych.
                • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 11.04.26, 07:54
                  alez ja nie mam do Ciebie pretensji! no, co Ty! 😘😘 przeciez do sklepu za raczke mnie nie zaprowadzilas i nie wymusilas uzycia karty 😉
                  chcialam sprobowac, na wlasna odpowiedzialnosc, nie wyszlo? bywa, a bo to pierwszy raz?
                  sprzet poszedl w dobre rece, obdarowani sa zadowoleni a ja nie sie nie wkurzam 😎

w lipcu, jak dotra misy do lodow do ankarsuma, to KA skonczy w kontenerze z elektrosmieciami 😛,wytrzymuje te mlockarnie tylko dla lodow ale moja cierpliwosc sie juz skonczyla
                  • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 11:01
                    a te dwie maszyny z kompresorem (nie sa tansza wersja wink masz moze?
                    Jak mnie ninja zawiedzie to bym kupila z kompresorem, szczegolnie ten tefal mnie zainteresowal. Akurat male pojemniki to dla mnie atut, ta druga maszyna wyglada na wieksza gabarytowo i pojemnosciowo. Wole zrobic czesciej mniejsze porcje, potestowac rozne smaki a nie przejadac sie i nie trzymac dlugo.
                    • andace Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 11:57
                      Mam maszynę Sage, jak mamy gości to porcja wystarczy na 4 osoby, a jak robimy sami to wsadzamy lody do pojemnika i do zamrażarki, ale głównie dlatego że robimy na zapas.

Lody są na tyle zmrożone, ze świetnie się przechowywają, pojemnika nie wstawia się ani do lodówki ani do zamrażarki, mogę zrobić fotkę maszyny i pojemnika na tle KA dla określenia wielkości.
                      • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 12:00
                        a trzeba robic cala porcje? czy mniej tez ukreci?
                        Ile czasu trwa zrobienie lodow?
                        • andace Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 14:18
                          Mąż twierdzi że w zależności od tego co chcemy osiągnąć, do ok 2 godzin. Urządzenie ma programy i jak się wybierze odpowiedni program to dopiero pokazuje czas wykonania.
                          Jak robimy sorbety to chyba wychodzi ok 600-700 ml, ale zazwyczaj robimy całą litrową porcję, bo na tyle są przepisy. Maszyna ma program który utrzymuje co najmniej przez godzinę zamrożone lody i w zależności od konsystencji, trzeba poczekać do 10 min przed serwowaniem, żeby wychodziły ładne kulki.
                      • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 12:44
                        Andace, a łatwo sie steruje tym stopniem zamrożenia? Robiłaś slushy, milkshake czy mrożony jogurt?
                        Teraz mi się pokazuje taka maszyna 4swiss.pl/produkt/maszynka-do-slushie-slushy-sm026-slushie-master/
                        Wygląda na to, że ona nie zrobi jednak twardszych lodów, gałkowych.
                        A Twoja powinna robić wg opisu z netu.
                        • andace Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 14:22
                          Mam starszą wersję tego modelu (bo moja maszynka ma chyba 7 lat) www.lakeland.co.uk/content/documents/17955_Sage_SmartScoop_IB.pdf

Robię w nim czasem zwykły jogurt, lub lody jogurtowe z owocami, ale mrożonego jogurtu nie robiłam. Milkshakow ani slushy nie robiłam.
                          Znalazłam link do instrukcji obsługi z przepisami
                          www.lakeland.co.uk/content/documents/17955_Sage_SmartScoop_IB.pdf

Mąż się tym bawi, robi lody z przepisów z książki linkowanej powyżej, innych przepisów nie próbował.
                          • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 14:56
                            fajna tylko mysiulek wyzej podlinkowal dwa sprzety mniejsze i tansze.
                      • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 14:27
                        >pojemnika nie wstawia się ani do lodówki ani do zamrażarki,

No wlasnie na tym polega zasada tych z kompresorem ze toto mrozi jak robi.

Te z mrozona misa maja ta wade ze na rax zrobi sie 2 rundy lodow a potem znow trzeba mrozic. A jesli chce ktos kilka smakow naraz to nie jest to za bardzo mozliwe chyba ze doda do waniliowych juz po ubiciu jakos albo bedzie przekladal jakos.
                        • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 12.04.26, 14:29
                          Ale tez misa mniej miejsca zajmuje... Ja taka mam ale gdybym miala kupowac pewno bym poszla w kierunku takiej x kompresorem
      • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 13.04.26, 20:14
        >to nie bedzie to konsystencja wloskich lodow, podobnie sorbety

Ta Deluxe ma funkcje Gelato. Inaczej kreci. No i przepis mozna jaki używasz. Ale zobaczymy jak przyjdzie. Ja tez wole Gelato od lodow zwyklych.
    • andace Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 21:37
      Mam taką maszynę do lodów, nic nie trzeba zamrażać, ani pojemnika ani składników. Robi kilka wersji lodów i można też w niej przygotować jogurt (link do przypadkowego sklepu):
      luke.pl/pl/p/Maszyna-do-lodow-Sage-the-Smart-Scoop-SCI600/4473?
      • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 22:21
        Andace, dziękuję! Maszyna wydaje się być super! Teraz tylko znaleźć na nią jakieś ciekawe miejsce wink
        • mysiulek08 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 10.04.26, 23:40
          nawet rozwazalam targanie jej ze swiata, ale nastal covid, a potem poczty powariowaly z cenami przesylek, z zalem odpuscilam
    • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 18.04.26, 14:26
      Pierwsze wrażenie

Mocny sprzet. Dzis robilam Frappe. Kawa mrozona. Przepis z ich ksiazki. Bardzo smaczny przepis. Smakuje jak z kawiarnii. No ale robie najpiew w ekspresie studze itd

Jedno co musze powiedziec to trzeba dokupic tych pudelek w jakich sie mrozi bo ja zrobilam kawe z mlekiem w 2 i juz dzis nic wiecej nie zrobie bo dopiero jak sa oproznione robi sie kolejne i musi się to zamrozic na 24 godz zanim bedzie mozna robic jakis deser.

Potrzebne jest tez miejsce w zamrazarce i to musi stac pionowo.
      • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 18.04.26, 18:42
        to bardziej frappucino niz frappe.
        Ja moze jutro przetestuje, mam juz jeden pojemnk zamrozony. W moim zestawie byly trzy, mysle, ze mi spokojnie wystarcza. Mozna tez warstwowo mrozic i miec dwa smaki w jednym.
        • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 18.04.26, 19:29
          Frappucino to nazwa wymyslona przez Starbucks. Bo juz w McDonald's to jest Frappe a jest z mlekiem a nie na wodzie bo slowa Frappucino nie moga uzywac.

Oni na maszynie maja to jako Frappe i przepis jako Frappe. Ale tak, zawiera to mleko jak we Frappucino
          • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 19.04.26, 00:39
            To ja znam tylko klasyczna grecka frappe i wyglada zupelnie inaczej.
            • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 19.04.26, 10:09
              No mleka nie zawiera
              • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 19.04.26, 13:47
                grecka frappe? jest z mlekiem albo bez, wg zyczen.
      • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 19.04.26, 14:47
        ja dzisiaj tez zrobilam pierwsze lody i sa rewelacyjne!
        • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 19.04.26, 17:47
          No ciekawe urzadzenie. Ja chce zrobic te limoncello i marscapone lody co sa tam w tej broszurce zalaczonej
          • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 19.04.26, 18:12
            mascarpone tez bym zjadla, ale chyba nie natrafilam w broszurce, albo za szybko ja przejrzalam.
            • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 19.04.26, 20:17
              Moze te dwie wersje maja rozne przepisy?
      • havena Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 11:47
        O, dzięki za relacje! Ja coraz bardziej skłaniam się do tytułowej maszyny. I na pewno dokupię przynajmniej dwa dodatkowe pojemniki do mrożenia.
        • mikams75 Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 18:17
          ja mam w sumie trzy, tyle bylo w komplecie, dla mnie wystarczajace.
          • princesswhitewolf Re: Ninja CREAMi Scoop & Swirl Ice 20.04.26, 20:15
            W Deluxe sa 2 tyle ze duze. No ale ten chce slushi, babcia mrozona kawe, stary weganskie lody na mleku kokosowym a ja jogurt mrozony itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka