Dodaj do ulubionych

Nowelizacja ustawy o DPS

11.04.26, 08:36
www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/Nowe-zasady-oplat-w-DPS-Znika-karygodna-praktyka-zaplaca-tez-przejmujacy-majatki,282616,1.html
Była tu niedawno dyskusja na forum kto ma płacić za pobyt seniorów w DPSie i widzę, że w końcu zabrali się za uporządkowanie problemu. Jest kilka zmian za które trzymam kciuki.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 08:44
      IMO szału nie ma. Nowelizacja, że pracownicy nie mogą kreatywnie obciążać 5latkow kosztami pobytu dziadka w dps to żadna nowelizacja. Co do ofiar przemocy, to akurat nasze pokolenie, które było wychowywane laniem na dupę w domach alkoholików i które ma lub będzie mieć za chwilę rodziców w dps - w większości nie mialo tej przemocy w żaden sposób udokumentowanej, żadnych niebieskich kart, nawet rozwodu często nie było, bo „kobieta winna dźwigać swój krzyż”. Na gębę nikt ich z opłat nie zwolni. O rodzicach, którzy zerwali kontakt z dzieckiem ostatecznie mowy w ustawie nie ma - w każdym razie artykuł się ostatecznie do nich nie odnosi…?
      • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 08:46
        Szału nie ma, ale mają się wziąć za tych, którzy majątki seniorów przytulili i nie chcą się do ich opieki w DPSie dokładać.
        • memphis90 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 08:49
          To akurat dobre, Nacpanowie wszelkiego sortu powinni ponosić konsekwencje „nabycia majątku”.
          • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 16:55
            Tyle, że prawo nie działa wstecz.
        • wikisabob Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 09:36
          Nie zmieni to sytuacji, w których ukochane cudowne dziecko zostanie obdarzone całym majątkiem, a drugie , niekochana czarna owca, zostanie zobowiązane do opłat za DPS a po śmierci rodzica nie dostanie nic, oprócz ewentualnego, wywalczonego zachowku. Po prostu zamiast , jak dotąd przepisywać majątek za życia wybranemu dziecku, rodzic przepisze wszystko w testamencie, o czym oficjalnie wszyscy dowiedzą się po śmierci rodzica. A pominięte w testamencie dziecko nigdy nie odzyska pieniędzy, które latami wykładało z własnej kieszeni na utrzymywanie rodzica w DPS
          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:18
            To z majątkiem rodzica powinno płacić za DPS.
            • feldmarszalek.duda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 17:41
              Dokładnie, taka była konkluzja tego poprzedniego wątku - dużo ludzi się zgodziło, że to z majątku seniora w pierwszej kolejności powinny być pokrywane opłaty za DPS. Niezależnie, czy ten senior miał małżonka i dzieci, czy nie. Więc entuzjazm co do nowelizacji jest trochę przedwczesny.
              Ale można być ostrożną optymistką, że ktoś w ogóle zauważył problem i próbuje cokolwiek ruszyć.
            • wikisabob Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 21:31
              fogito napisała:

> To z majątkiem rodzica powinno płacić za DPS.

Ale mamusia przepisze majątek dopiero w testamencie. Córka zobowiązana do opłat za DPS dopiero po śmierci matki dowie się, że cały majątek został przepisany na braciszka, który nie płacił za opiekę nad mamusią bo miał dwie lewe rączki do roboty i nie miał z czego. Czy ktoś zwróci córce to co przez wiele lat wydała z własnej kieszeni za pobyt matki w DPS, która jak się okaże po śmierci pominęła ją w testamencie? Nikt nie zwróci. Brat przytuli cały majątek i tyle.
              • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 22:45
                No i dlatego ktoś kto jest w DPSie nie mógłby przekazywać majątku nikomu innemu. Majątek powinien być spieniężony a pieniądze wydane na mowę miejsce pobytu. Tu trzeba zmienić prawo. I w końcu to jakoś uregulować.
      • czerwonylucjan Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 08:52
        Jak to w ogole mozliwe, ze maletniego, ktory ma obowiazek szkolny mozna obciazyc jakimkolwiek kosztem, nie wspominajac nawet o babci w dps, maloletni nie ma wlasnych pieniadzy wiec wtf?
        • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 08:53
          Ale tak było paradoksalnie.
          • memphis90 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 10:18
            Nie znam się, więc się wypowiem - IMO dpsy obciążając kosztami nieletnich od samego początku zwyczajnie łamały prawo, a że zapewne chodziło o rodziny o niskim potencjale socjoekonomicznym i kulturowym, to za bardzo nie wiedziały jak się sprzeciwić. Przecież warunkiem obciążenia zstępnego jest istnienie jakiegostam przychodu tego zstępnego - nieletni z definicji przychodu nie ma, bo nie zarabia. Ale i tak dobrze, że ktoś się za to zabrał, skoro urzędasy popełniały takie nadużycia,
            • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:25
              To samo dotyczyło dzieci porzuconych w DD lub odebranych rodzicom. U mnie w miescie była głosna sprawa chłopaka z DD. Pracował, zarabiał, założył rodzine...i bach ma płacic za mamusie w DPSie. Sąd uznał, ze urzednicy działali niezgodnie z przepisami
        • koronka2012 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:08
          Dokładnie tym bardziej że mało który nieletni jest sierotą, czyli nie ma bliższych, dorosłych krewnych których można by obciążyć.
          • freja08 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:55
            To są rzadkie przypadki typu ojciec małoletniego poszedł w długą i nikt nie wie co się z nim dzieje albo zmarł, senior to rodzic tego ojca i innych dzieci nie miał. Była synowa (matka małoletniego) nie ma żadnych zobowiązań względem seniora, pozostaje wnuk. Przepisy że wnuk może być małoletni są absurdalne.
            • memphis90 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 20:37
              No ale jest przepis, że można obciążyć, jeśli taka osoba ma dochód jakistam- jakistam. Jaki dochód ma kilkulatek..?
              • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 09:58
                > Jaki dochód ma kilkulatek..?

Jeśli babcia zapisała wnuczkowi mieszkanie i zostało ono wynajęte, to zysk z wynajmu jest chyba dochodem małoletniego? I dlaczego ten dochód małoletniego ma zostawać w kieszeni małoletniego, a ja mam jego babcię utrzymywać?
                • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:02
                  Ewentualnie sytuacja, ze babcia zapisała wnuczkowi mieszkanie, małoletni mieszka w mieszkaniu rodziców, a w mieszkaniu po babci mieszka dalsza rodzina nie płacąc oficjalnie za wynajem. I wtedy wnuczek ma mieszkanie na start, dalsza rodzina ma dach nad głową na parę lat, a za babcię DPSie płacę ja.
            • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 09:55
              > Była synowa (matka małoletniego) nie ma żadnych zobowiązań względem seniora,

A nie jest tak, że przy rozwodzie ucinane są zobowiązania wobec współmałżonka, ale nie wobec teściów i w niektórych przypadkach eksowie i eksie muszą utrzymywać eks-teściów?
              • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 11:25
                Z tego co słyszałam to tak jest. Ale mogę się mylić.
              • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 07:44
                Obciążani są wstępni, zstępni i małżonek. Była synowa nie mieści się w żadnej z tych kategorii.
      • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 20:49
        Przede wszystkim dla mnie niejasne jest to, czy i ile będę płacić jako jedna z kilkoro wnucząt. Z czego tylko ja tak naprawdę jestem do „ścignięcia”.
        Rozłożyła mnie na łopatki wiadomość, że nie interesuje nikogo rozdzielność majątkowa i do obliczenia opłaty wliczają się również dochody mojego męża.
        • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 20:51
          Druga kwestia to to, że prywatne domy opieki są tańsze niż DPSy państwowe.

A trzecia, że tzw. Świadczenie wspierające, które niepełnosprawny senior w teorii może przeznaczyć wg własnego uznania na opiekę nad sobą, nie może być przyznane jeśli tenże senior wybierze opiekę w domu opieki. Bo już na opiekę w swoim domu może te kasę przeznaczyć.
        • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 22:41
          Owszem, będziesz, i jak jesteś jedyna wypłacalna to będziesz płacić sporo.
          • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 07:17
            No nie będę, bo z tego powodu Dps odpada. Po pierwsze prywatny jest tańszy, łatwiej się dostać, a przede wszystkim wizja, że jeśli rodzina przestanie się składać, senior trafi z powrotem do swojego miejsca zameldowania, skutecznie zmotywuje pozostałych do płacenia.

Ale gdybym miała możliwość określenia i jasnego podania wysokości opłaty - jedni mówią, że tylko moja część, że nie mogliby ściągnąć ze mnie części którą powinni zapłacić inni, inni jak ty z uśmiechem satysfakcji twierdzą, że przyszłoby mi zapłacić za całość, bo patrzą tylko na to ile z kogo mogą zdjąć.

To jest na uważam coś, co wielu ludziom w przyszłości zburzy ich założenia odnośnie spokojnego życia na emeryturze. Bo zamiast wydawać hajs na wycieczki i żyć w końcu jak wolny człowiek, znowu będą liczyć każdy grosz, którego wymagać będzie opieka nad rodzicem.

Przy czym w najgorszej sytuacji są ludzie, których rodzice mieszkają w komunalnych mieszkaniach. Te własnościowe, przy odrobinie współpracy z rodzicem czy (w przypadku demencji) żmudnego procesu ubezwłasnowolnienia będzie można wynająć i z tego pokryć chociaż częściowo pobyt w domu opieki.
            • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 07:20
              Gdybym miała jasno i wprost z góry określone warunki, rozważyłabym Dps.
              W każdym razie zderzenie z systemem było dla mnie dość traumatycznym przeżyciem. Ilość formalności, niejasności, sprzeczności i konieczność wyszarpywania wiedzy, o przysługujących, która powinna być dostępna na każdym oddziale szpitalnym i przychodni lekarskiej.
              • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 07:22
                O przysługujących prawach i możliwościach
                • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 09:34
                  partytura2026 napisała:

> O przysługujących prawach i możliwościach

Ta wiedza jest zwykle wiedzą tajemną, ciężko ją wydobyć, a umieszczenie kogoś w dps udaje się najlepiej przy współpracy kogoś z ops. No i sądu, jeśli delikwent mimo rozpaczliwego stanu, kategorycznie się nie zgadza.
              • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:23
                Dokładnie. Człowiek nie wie co ma robić i gdzie się udać. Powinien być asystent seniora, który przedstawi prawa i możliwości. Ja wszystkiego uczyłam się w internecie i jeszcze musiałam skierowania wyszarpywać od wiejskiego lekarza, który uczył się chyba razem ze mną.
                • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:25
                  Fogito, przykro mi z jednej strony, (bo mama chyba umarła?), ale z drugiej zazdroszczę Ci ogromnie.
                  I myślę, że rozumiesz.
                  • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:31
                    Tak, Mama zmarła. I pomimo perturbacji jakie niosła za sobą walka z systemem to jest mi strasznie ciężko. Jakby mi prąd wyłączyli. Moja rada dla wszystkich jest taka. Odkładajcie pieniądze na opiekę na starość, bo za wszystko tak czy siak trzeba będzie zapłacić.
                    A nasz źle funkcjonujący system opieki nad seniorami może kiedyś zostanie poprawiony. Póki co jest chaos.
                    • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 09:35
                      fogito napisała:

> Tak, Mama zmarła.

Moje kondolencje.

> A nasz źle funkcjonujący system opieki nad seniorami może kiedyś zostanie popra
                      > wiony.

Nie sądzę. Poprawione zostanie jedynie ściąganie kasy z rodziny.
                      • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 09:47
                        Rynek zapełni się prywatnymi pseudo kancelariami, które będą ogarniały za rodziny te wszystkie formalności, które powinny być jak najbardziej uproszczone, a są skomplikowane do granic absurdu.
                        Zresztą takie firmy już działają.

Działają też pseudo fundacje, które co roku biorą kasę z dotacji na organizację kilku turnusów wytchnieniowych w randomowych miejscach, na których przystosowanie też rzecz jasna przyznawana jest dotacja, a w kolejnych latach miejsce i fundacja znikają.

Kolejne pole do nadużyć to kwestia tego, że randomowa osoba, która zna temat, łatwo może wykorzystać starszą sąsiadkę, ciotkę, czy nawet obcą osobę, występując w jej imieniu o np świadczenie wspierające i wskazując swoj rachunek do jego wypłaty.

Zaskoczyła mnie liczba osób z orzeczeniem o niepełnosprawności, których rodziny nie miały pojęcia o tym świadczeniu.

To dokładnie ten sam kejs, co kiedyś renty wdowie, o których trzeba było się dowiadywać przypadkiem, a o których moim zdaniem powinno być się informowanym przy okazji formalności związanych z zasiłkiem pogrzebowym.

• fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 09:51
                        Może kiedyś.
                • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:27
                  Tak. I żeby to chociaż było jasno zebrane i usystematyzowane, a nie ZUS co innego, WZON co innego, MZON jeszcze co innego i wszędzie wrażenie, że masz im dać se spokój, a nie tyłek zawracać. No może z wyjątkiem ZUS. Tam mnie pozytywnie zaskoczyła obsługa i życzliwość.
                  • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:32
                    Tak to wygląda właśnie. Ja miałam brata do pomocy więc razem było nam łatwiej. No i były odłożone pieniądze na opiekę. Plus pracujemy oboje. To właściwie zmieni wszystko.
        • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 16:23
          Jak to? Nie respektuje się rozdzielności majątkowej? Wszędzie się respektuje, a tu nie? Zaskoczyłaś mnie.
    • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 08:52
      Przede wszystkim SKUTECZNOŚĆ egzekucji tych opłat z majątku pensjonariusza DPS, włączając w to sprzedaż nieruchomości i egzekucję z pieniędzy za tę sprzedaż oraz z pieniędzy z konta, a nie tylko z emerytury. Weryfikacja dokładnych dochodów pensjonariusza, bo przechodzą takie wałki że głowa boli.

Objęcie dokładniejszą kontrolą finansów pensjonariusza, w tym - sprawdzenie na czyją rzecz robi lub ostatnio zrobił duże darowizny (w tym na KK, czy też jakieś zapisy na opiekunki itp. bo powszechną praktyką jest, że opiekunki z MOPS skłaniają staruszków do przepisywania mieszkań na nie). Absolutny zakaz przyjmowania jakichkolwiek darowizn od podopiecznych przez gminne opiekunki i pracowników DPS, w tym przez wiecznie kręcących się po DPSach funkcjonariuszy KK.

W ogóle pomysł że ma płacić rodzina uważam za chory, ale z tego co widzę tego nie zmienią, bo by się system zawalił.
      • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 08:54
        A kto inny niż rodzina miałby płacić? Większość seniorów zostawia majątek rodzinie.
        • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 09:21
          Senior płacił na to w składkach. Tez uważam, że chore jest obarczanie rodziny kosztami pobytu w państwowym DPS rodziny. A deinstytucjonalizacja to nic innego jak dalsze przerzucanie ciężaru opieki na rodzinę i umywanie rąk przez państwo.
          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 10:08
            Ale jeśli państwo ma rąk nie umywać , to majątek seniora powinien być przez państwo przejęty. Taka opieka trwająca latami to spory koszt dla podatników.
            • memphis90 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 10:20
              Powinien.
          • irma223 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:23
            Opłata za DPS to w dzisiejszych czasach ładnych kilka tysięcy miesięcznie. Cała miesięczna emerytura owego seniora, to zazwyczaj (tzw. "stary portfel") połowa lub 1/3 opłaty, którą powinien opłacić za opiekę w DPSie. Przy czym tak naprawdę podopieczny DPSu płaci 2/3 dochodu, który posiada, nawet, jeśli to tylko 1/10 należności za jego pobyt w państwowym DPSie. Pytanie, kto ma zapłacić resztę kosztów. Dotychczas było tak, że najbliższa rodzina: dzieci, małżonkowie, wnuki lub rodzeństwo, jeśli ktoś nie miał ani męża, ani żony, ani dzieci, ani wnuków. Jeśli oni płacić nie mogą, to wtedy gmina, z której pochodzi podopieczny MOPSu. W końcu ktoś musi zapłacić kucharkom, sprzątacz(k)om, opiekun(k)om, terapeut(k)om, etc.
          • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:05
            > Senior płacił na to w składkach.

W jakich składkach? Zdrowotnych, chorobowych czy emerytalnych?
          • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 09:39
            A jak nie płacił? Pracował na czarno?
        • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 11:16
          Na przykład w kraju w którym mieszkam opłaca się to z emerytury seniora, z majątku seniora, a w następnej kolejności - z podatków które senior płacił przez całe życie. W żadnym wypadku rodzina nie jest obciążana tym kosztem i uważam to za zdrowe i normalne.
          Przy czym egzekucja z majątku seniora jest skuteczna, a jak to wygląda w Polsce to miałam okazję się przekonać. Nie każdy senior zostawia majątek rodzinie, na przykład moja babcia z piekła rodem nie zostawiła nic, zadbała by wszystko przepisać na KK, a i tak moja matka musiała płacić za nią.
          • profes79 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 11:21
            Dodaj do tego, że ten majątek seniora to o ile nie zostawia za sobą kolii z brylantami to starcza na rok, może dwa opieki w DPS.
            • aandzia43 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:51
              Majątek seniora to w naszych realiach czasem jakieś mieszkanko. Czasem. Kasa ze sprzedaży wystarczy może na dwa lata pobytu seniora w porządnym domu opieki. A co zrobić jak senior nie umrze do końca zapasu kasy? Sytuacja z najbliższego otoczenia.
              • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 20:27
                Gmina wtedy musi dopłacić (ofc jeśli mówimy o państwowym DPS)
                • aandzia43 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 09:50
                  Dziecko sprzedało mieszkanie (wspólna własność z seniorem) żeby opłacić dom opieki. Żeby dziecko lat 40+ mogło pracować a nie osobiście opiekować się 24/7. Kasa się kończy.
            • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:06
              Ale Ty myślisz że tu gdzie mieszkam jest jakoś inaczej? Wiele osób wręcz nie ma nic do sprzedania, bo całe życie mieszkało w wynajmowanym/gminnym. Po prostu gmina ma na to budżet z podatków i tyle. Całe życie płacimy te podatki po to, by takie sprawy były rozwiązane. Wy wolicie płacić na KK, to macie to co macie. U nas na kościół płacą ci co są do niego zapisani, również w podatku (dodatkowym) i jest to wyszczególnione dokładnie na deklaracji, a nie że dotacje, odzyskiwanie nieruchomości i inne ciemne sprawki.

Do tego jeszcze mamy opiekę polegającą na tym, że (gminni) opiekunowie przychodzą do domu podopiecznego po kilka razy dziennie, pomagają się umyć, dowożą jedzenie (to jest płatne, ale dość przystępnie wycenione), pilnują leków, pomagają w życiowych czynnościach, w ten sposób starsza osoba może długo mieszkać sama mimo braku sprawności i do domu opieki czyli tej najdroższej formy opieki trafia już pod sam koniec, gdy nawet z tą pomocą nie da rady.
              • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:18
                I tak powinno byc w kazdym cywilizowanym kraju.
                • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:49
                  Mnie najbardziej szokuje to, że w Polsce obciąża się tym problemem rodziny, przede wszystkim - nie oszukujmy się - kobiety. Kobietom "daje się" (haha) niższy wiek emerytalny żeby mogły zapierniczać za darmo przy opiece nad starszymi członkami rodziny swojej własnej i męża, a jednocześnie nagradza się za ten zapieprz niższą emeryturą. Żadna z partii politycznych nie oferuje żadnego kompleksowego rozwiązania jednej z najważniejszych kwestii, przed którymi stoi lub w przyszłości stanie każdy z nas. I co ciekawe, nikt tej kwestii nie podnosi przy wyborach, nie zadanie tych pytań, w ogóle się nad tym nie zastanawia. Jakoś to będzie.
                  • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 11:30
                    I to jest problem. To udawanie, że problemu nie ma. Aborcja, i vitro na tapecie w każdej kampanii. A o opiece nad milionami staruszków cisza.
                    • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 11:33
                      fogito napisała:

> A o opiece nad milionami staruszków cisza.

No wlasnie. A problem bedzie sie poglebial przy obecnej tragicznie niskiej dzietnosci. Ciekawe jak to panstwo ma zamiar uniesc za te 30-40 lat kiedy i my bedziemy juz stare i ogolnie bedziemy spoleczenstwem starych dziadkow.
                    • kropkacom Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 11:46
                      To nie ty twierdzisz, że opieka instytucjonalna jest zła a zająć się ma córka osobiście?
                      • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 12:44
                        Nie, cos ci sie chyba pomylilo lub moje zdanie na ten temat zostalo opacznie zinterpretowane
                      • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 14:33
                        Opieka osobista rodziny jest najlepsza. Ale wielu seniorów dzieci nie ma. Poza tym, dlaczego córka? Może być syn.
                        • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 19:01
                          fogito napisała:

> Opieka osobista rodziny jest najlepsza.

Bo?
                          Absolutnie się z tą tezą nie zgadzam.
                          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 19:20
                            Bo miałam nieprzyjemność obserwować przez miesiąc jak wygląda opieka nad seniorami w domu opieki. Nic nikogo nie interesuje a już na pewno nie jest istotne dobro seniora.
                            • asia.sthm Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 19:31
                              A jak w domu się seniorem opiekujesz?
                              • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 22:44
                                O niebo lepiej. Bo do opieki dochodzi jeszcze miłość, której żaden dom opieki nie zapewni.
                                • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 07:36
                                  fogito napisała:

> O niebo lepiej. Bo do opieki dochodzi jeszcze miłość, której żaden dom opieki n
                                  > ie zapewni.

No tak nie do końca. Bo jak ktoś się brzydzi zmienić osranego pampersa ale bardzo k9cha tatusia, to raczej jednak osobiście się nie zajmie, musi komuś za pewne czynności zapłacić. Od samej miłości opieką nie będzie zapewniona.
                                  • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 07:54
                                    Można zatrudnić opiekuna do domu. Poza tym, kiedy moja Mama przez 3 tygodnie była w domu opieki to ja się szybko zorientowałam, że zmiana pampersa to dla nich problem i robiłam to sama jak przyjeżdżałam w odwiedziny.
                                  • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:12
                                    Ale jest różnica między nadzorem nad zmianą pampersa a zostawieniem w dps, bez żadnego nadzoru.
                                    Znam 3 sytuacje z ostatnich lat, gdzie oddano leżącego seniora do domu opieki i to nie najtańszego. Senior umierał w max 3 miesiące.
                                    Osoby, które oddały ( żona, dzieci) do tej pory się zastanawiają, czy gdyby był w domu to żyłby dłużej. I mają mocnego kaca moralnego - mimo iż obiektywnie patrząc, sami nie daliby rady. Ale zastanawiali się czyby nie wziąć dwóch opiekunek z mieszkaniem - 24/7.
                                    • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:24
                                      Niestety taka prawda. W domu opieki brak indywidualnej opieki i tak to się kończy.
                                      • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 17:03
                                        Moja teściowa żyla w domu opieki ponad dwa lata. Dobrze zaopiekowana, ktoś był u niej na ogol 2x w tygodniu.
                                    • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 13:14
                                      Bo w domach opieki nikt z personelu nie będzie wysłuchiwał jęczenia, bo boli, namawiał, żeby babcia łaskawie zjadła jak nie bułeczkę to kaszkę, żeby nie wychodziła w nocy sama dobtoalety- na wszystko dają leki p/ bólowe czy uspokajające. A takie leki przyspieszają zgon.
                                      • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 14:25
                                        No taka prawda niestety. Dlatego bycie w domu z rodziną wydłuża życie seniora o kilka lat.
                                      • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 14:31
                                        Z tym, że w znanym mi prywatnym d.o. były także osoby całkiem samodzielne, które spokojnie dawałyby sobie radę same w domu z niewielką pomocą asystentki społecznej. Ale wolały być obsłużone, jedzenie podane, gacie wyprane. Być może był to stan osiągnięty po lekach, bez których funkcjonowałyby jako warzywa?
                                        • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 15:46
                                          demodee2 napisała:

> Z tym, że w znanym mi prywatnym d.o. były także osoby całkiem samodzielne, któr
                                          > e spokojnie dawałyby sobie radę same w domu z niewielką pomocą asystentki społe
                                          > cznej. Ale wolały być obsłużone, jedzenie podane, gacie wyprane. Być może był t
                                          > o stan osiągnięty po lekach, bez których funkcjonowałyby jako warzywa?

W dobrym dps-ie stan pensjonariuszy szybko się poprawia.
                                          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 16:44
                                            Nie znam takich przypadków ale może ktoś skrajnie zaniedbany polepsza swój stan.
                                            • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 17:08
                                              fogito napisała:

> Nie znam takich przypadków ale może ktoś skrajnie zaniedbany polepsza swój stan

Chodziło mi o osoby mieszkające wcześniej samotnie, które trafiły do dps-u.
                                              • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 18:04
                                                No to mogły być pewnie odwodnione i nawet zagłodzone, więc faktycznie mogło im się polepszyć.
                                • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 11:57
                                  > Bo do opieki dochodzi jeszcze miłość, której żaden dom opieki nie zapewni.

Miłość, która nie pozwala kochającej opiekunce na kierowanie się rozsądkiem, co spokojnie robią niezaangażowane emocjonalnie profesjonalistki ("Nie chce pani jeść kolacji? Tu nie będziemy karmić pani łyżeczką, tylko czeka pani do śniadania na jedzenie").
                                  • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:00
                                    I najczęściej nikt tego seniora nie karmi a senior słabnie z dnia na dzień.
                                    • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:56
                                      > I najczęściej nikt tego seniora nie karmi a senior słabnie z dnia na dzień.

No ale trudno karmić kogoś na siłę!

W domu po błaganiach i prośbach seniorka łaskawie połykała parę łyżeczek jedzenia. W d.o. okazywało się, że "je ładnie, nie za wiele, ale je".
                                      • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 14:26
                                        Czasami trzeba po prostu karmić.
                                • berber_rock Re: Nowelizacja ustawy o DPS 16.04.26, 07:18
                                  fogito napisała:

> O niebo lepiej. Bo do opieki dochodzi jeszcze miłość, której żaden dom opieki n
                                  > ie zapewni.

??? A co z takimi domami w których nie dochodzi?
                                  • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 16.04.26, 09:42
                                    No coz. Jak ze wszystkim. Życie staje się niezmiernie trudne dla wszystkich.
                        • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 19:37
                          > Opieka osobista rodziny jest najlepsza.

Owszem, jeśli członkowie rodziny maja profesjonalne przygotowanie do opieki nad seniorami.
                          • aandzia43 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 20:02
                            demodee2 napisała:

> > Opieka osobista rodziny jest najlepsza.
                            >
                            > Owszem, jeśli członkowie rodziny maja profesjonalne przygotowanie do opieki nad
                            > seniorami.

Oraz mogą zrezygnować z pracy zawodowej. Albo wynająć sprzęt i fachową opiekę na większą część doby co też nie jest za darmo. A w miejscach daleko od szosy prawie niemożliwe.
                        • kropkacom Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 19:39
                          > Opieka osobista rodziny jest najlepsza. Ale wielu seniorów dzieci nie ma. Poza
                          > tym, dlaczego córka? Może być syn.

Czyli jak dzieci nie ma to ma być zła opieka? Bo zazwyczaj to córki się opiekują nadal od nich się wymaga. Syn wie, że będzie się musiała tobą sam zajmować?
                          • asia.sthm Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 19:43
                            > Syn wie, że będzie się musiał tobą sam zajmować?

Wie i już zdobywa profesjonalne przygotowanie.
                            Kursy i praktyki na obcych w DPS
                          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 22:45
                            Mój raczej nie ma wyjścia, bo jest jedynakiem. Ale wie, że spokojnie może opiekunkę 24/7 do domu wynająć.
                            • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 09:41
                              Rozumiem, że mu zapewnisz finansowanie takiej opiekunki?
                              • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:21
                                Oczywiście że tak. Plus mam mieszkanie, które syn dziedziczy.
                            • netlii Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:06
                              Jako osoba, która organizowała przez wiele lat miejsce zatrudnienia m.in opiekunkom osób starszych w ich miejscu zamieszkania jestem zdania, że wyszukać odpowiedzialną, sumienną bez ukrytych wad to czasem trafić jak w lotto.
                              Aby zamknąć się na warunkach zleceniodawcy w domu gospodarza, daleko od swojego centrum życia trzeba było być często przyciśniętą finansow albo z ukrytymi demonami typu alkoholizm, fajki czasem skłonność do hazardu (wtedy 2 w 1 bo i zadłużenie).

Mając w tym segmenecie doświadczenie woleliśmy więc organizować rodzinnym seniorom miejsce w prywatnych domach opieki gdzie personel wzajemnie patrzy sobie na ręce jak i rodzina, do tego dochodzą regulacje prawne zaś opiekunka nie jest przeciążona pracą, po dyżurze wraca do miejsca zamieszkania a nie zakwaterowana jest w obcym miejscu i mieszkaniu/domu rotacyjnie na kilka tygodni.
                              • nunia01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:10
                                Moja sąsiadka, pomimo dobrych doświadczeń z domem opieki, który organizowała dla teściowej swojego syna, sama w sytuacji krytycznej wybrała opiekunkę w domu. Tyle, że ona miała bardzo szerokie wsparcie znajomych (rodzina była za daleko) i mieszkała u niej od lat zaprzyjaźniona lokatorka. Czyli nie było osoby / osób bliskich, które mogły się nią zająć, za to było dużo osób, które przez samą swoją obecność niejako nadzorowały opiekunkę (jednocześnie powodując, że nie nie była wciąż 'uwięziona' z osobą chorą i mogła ograniczyć się do działań medycznych i higienicznych).
                                • netlii Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:30
                                  Nadzór ważna sprawa, ale co w sytuacji, gdy opiekunka nagle polegnie w starciu ze starymi przyzwyczajeniami i po prostu porwie ją imprezka? Jednocześnie stwierdzi, że zrywa kontrakt, na zmienniczke nie czeka i zamawia sobie busa.
                                  Dobrze jeśli jeszcze podzieli się informacją ze swoim koordynatorem, rodziną, gorzej gdy zachowa to dla siebie. Otoczenie może mieszkać gdzie indziej i z 1-2 dni może nie być opieki i nadzoru.
                                  W masowych ośrodkach nawet z brakami kadrowymi masz gwarancje, że ktoś będzie i chociaż na zmianie pogotowie wezwie.
                                  • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:50
                                    Moja babcia była w szpitalu ostatnie 2 tygodnie życia - bo nikt nie chciał podawać kroplówek w domu a sama już nie jadła.
                                    Była przy niej opłacana przez nas opiekunka - 10h dziennie. To opiekunka babcię myła, zmieniała pampersy i dawała pić.
                                    Ktoś z rodziny był codziennie w szpitalu. Obok babci leżała starsza pani, bez kroplówek. Dostawała jedzenie - dostawała czyli stawiano obok łóżka i wszyscy mieli wywalone czy pacjent zje czy nie. Jak nie zjadł - zabierano w całości. Nikogo nie obchodziło czy pacjent nie chciał czy nie był w stanie zjeść sam.
                                    Do tej pani przychodziła córka - ale po pracy, wieczorem. Ta nasza opiekunka powiedziała jej, że matka nic nie je, nie pije, raz dziennie miała zmienionego pampersa.
                                    Ta córka zaproponowała naszej opiekunce kasę, za doglądanie też jej matki. Opiekunka mojej babci spytała się o zgodę moich rodziców - bo w końcu miała płacone za 100% uwagi dla babci. Nikt nie widział powodu aby tam nie pomogła, moja babcia była właściwie nie kontaktująca już, więc spokojnie opiekunka mogła nakarmić kogoś obok. Ważne aby babcia była zaopiekowana.
                                    Ale niestety tak jest i w szpitalach i w dps - nie masz nadzoru, nie masz pomocy - to pacjent jest zostawiony sam sobie.
                                  • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 14:27
                                    Wynajmując firmę masz gwarancję ciągłości usługi. Opiekunki płacą wysokie kary jeśli znikną nagle.
                                    • netlii Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 17:09
                                      fogito napisała:

> Wynajmując firmę masz gwarancję ciągłości usługi. Opiekunki płacą wysokie kary
                                      > jeśli znikną nagle.

Tia, płacą albo i nie płacą - bo i z czego? Znikają, procesują się, trafiają na międzyagencyjną czarną liste (teraz w związku z RODO podejrzewam, że nawet tego nie ma).
                                      Rekrutowałam dla jednej z agencji z pierwszej trójki, co miesiąc były zrywane kontrakty. Cóż, robota opiekunki 24Hjest wyjątkowo niewdzięczna.
                                      • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 18:07
                                        Korzystałam z Promediki 2 lata. Zdarzyło się tak, że trzeba było zmieniać opiekunkę z dnia na dzień. I jakoś nie wyszła trzaskając drzwiami tylko czekała na zmienniczkę, bo kara za zerwanie kontraktu była wysoka.
                                        • netlii Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:19
                                          Miałaś więc wyjątkowe szczęście. Do tego prawdopodobnie Wy mieliście zastrzeżenia składając reklamacje co do jej pracy a nie jej się "odwidziało", więc nie chciała palić za sobą mostów w agencji i branży. W takim wypadku kara działa. Może sytuacja losowa bądź po prostu sumienna perełka.
                                          W przypadku silnie zdeterminowanej jednostki kara jest nieściągalna.

• fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:26
                                            Raz jednej pani się odwidziało. A raz to mnie się odwidziało. Więc były oba przypadki. Może miałam szczęście. Nie wiem.
                                        • palacinka2020 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 16.04.26, 04:58
                                          Nie placa kar tylko co najwyzej nie dostaja ostatniego wynagrodzenia.
                                          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 16.04.26, 05:58
                                            Tak czy siak tracą pieniądze. Moje panie opiekunki twierdziły, że jest kara kilku tysięcy za zerwanie kontraktu. Ja nie w wchodziłam w szczegóły, bo nie ze mną tego kontraku nie podpisywały.
                              • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 21:19
                                A z tym to się zgodzę. Ja co prawda nie szukałam opiekunki w miejscu zamieszkania, ale dochodzącej i było mega ciężko. Zajęło mi to jakieś 2 lata i nikt się nie nadawał. Później, gdy zrezygnowana przestałam w ogóle szukać, to nagle się napatoczyla smile
                                • netlii Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:24
                                  bujakajamajka napisała:

> A z tym to się zgodzę. Ja co prawda nie szukałam opiekunki w miejscu zamieszkan
                                  > ia, ale dochodzącej i było mega ciężko. Zajęło mi to jakieś 2 lata i nikt się n
                                  > ie nadawał. Później, gdy zrezygnowana przestałam w ogóle szukać, to nagle się n
                                  > apatoczyla smile

Osoby, które nie szukają przez pośrednictwo agencji a na własną reke doświadczyły często sytuacji gdy na cito potrzebna jest zmienniczka, pani wyraża chęci do podjęcia pracy i nie przyjeżdża. Niejednokrotnie po wstępnym rozpoznaniu warunków stanu podopiecznego czy też miejsca zamieszkania deklarują się... a na następny dzień nie stawiają i nie odbierają telefonu.
                                  Życie, szkoda, że konsekwencje dotyczą kogoś w trudnym położeniu.
                                  • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 18:07
                                    Mam teraz taką sytuację i nawet żadnej zmienniczki nie szukam, po prostu cierpliwie czekam, aż moja wyzdrowieje, a dzisiaj jej przepisali już drugi antybiotyk (na szczęście nie ma kowida ani nawet grypy). Zresztą nie jestesmy umówione na zapłatę za godziny ale na ryczałt, więc nieważne, czy uda jej się posprzątać 4 razy w miesiącu czy raz, i tak muszę zapłacić pelną kwotę.
                    • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 20:41
                      fogito napisała:

> I to jest problem. To udawanie, że problemu nie ma. Aborcja, i vitro na tapecie
                      > w każdej kampanii. A o opiece nad milionami staruszków cisza.

W ogóle mnie to nie dziwi. Wszakże wybraliśmy sobie prezydenta, który starszego człowieka umieścił w DPS na poczet jego mieszkania. Jak ktoś taki może mieć jakiekolwiek pojęcie o opiece nad słabszymi?
                      • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 21:07
                        Sytuacja w PL powoli zaczyna przypominać jeden wielki oddział zamknięty. Rządzi nami tylko prawo siły. Ten kto jest większym osiłkiem i lepiej pyskuje, ten wygrywa. Do tego masa uwięzionych niewolników otrzymujących miskę ryżu.
      • wikisabob Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 21:39
        Popieram aby egzekwować należność ze sprzedaży nieruchomości pensjonariusza, tylko jak to zrobić? Ile jest takich przypadków, że senior rezygnuje z DPSu i chce wrócić do siebie? A tu dom sprzedany...
        • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 22:58
          A, czyli się nie da. No skoro się nie da to się nie da, płaćcie sami.
      • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 09:43
        chicarica napisała:

> Przede wszystkim SKUTECZNOŚĆ egzekucji tych opłat z majątku pensjonariusza DPS,
        > włączając w to sprzedaż nieruchomości i egzekucję z pieniędzy za tę sprzedaż o
        > raz z pieniędzy z konta, a nie tylko z emerytury. Weryfikacja dokładnych dochod
        > ów pensjonariusza, bo przechodzą takie wałki że głowa boli.

Ale jakie wałki? Ktoś tu pisał w tym wątku - wszyscy całe życie płacimy podatki. Zabieranie 70% emerytury jest imo całkowicie ok. Ale żądanie od rodziny opłat rzędu 8-9 tys miesięcznie? Przecież wiadomo, że każdy zrobi stójkę na ch...u bez trzymanki, byle tylko tego haraczu nie płacić. W DE ściągają z emerytur specjalne ubezpieczenie pielęgnacyjne i to moim zdaniem jest właściwa droga. Obecny system nic nie daje, bo jak z tych opłat rodzinie nie udaje się wymigać, to senior trafia do jakiejś w miarę taniej prywatnej umieralni, a w tych państwowych lądują z kolei ludzie z marginesu i inni, z których w ogóle nie da się ściągnąć jakichkolwiek pieniędzy. I podatnik (gminy) i tak za to wszystko płaci.

> Objęcie dokładniejszą kontrolą finansów pensjonariusza, w tym - sprawdzenie na
        > czyją rzecz robi lub ostatnio zrobił duże darowizny (w tym na KK, czy też jakie
        > ś zapisy na opiekunki itp. bo powszechną praktyką jest, że opiekunki z MOPS skł
        > aniają staruszków do przepisywania mieszkań na nie). Absolutny zakaz przyjmowan
        > ia jakichkolwiek darowizn od podopiecznych przez gminne opiekunki i pracowników
        > DPS, w tym przez wiecznie kręcących się po DPSach funkcjonariuszy KK.

Ok, ale to pobożne życzenia.

> W ogóle pomysł że ma płacić rodzina uważam za chory, ale z tego co widzę tego n
        > ie zmienią, bo by się system zawalił.

No więc czeka nas chocholi taniec, udawanie że coś działa, jak nie działa oraz oszukiwanie/ kombinowanie jak koń pod górkę rodem z czasów PRL.
        • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 17:36
          Wałki, z przykładu mojej nieświętej pamięci babci z piekła rodem:
          - podanie do wyliczenia odcinka emerytury swojej własnej, którą otrzymywała wcześniej (niższej), zamiast tej po dziadku, którą otrzymywała później (wyższej), przez co zabierano jej z emerytury mniej, ale moja matka musiała płacić przez to więcej
          - nie podanie do wyliczenia pieniędzy za sprzedane mieszkanie, te pieniądze po prostu leżały sobie na koncie nie ruszone i nikt z tego nie pobierał na poczet opłat za DPS, "znikły" z konta na 3 tyg przed śmiercią babci, gdzie wg danych banku 90+ letnia staruszka pojawiła się w oddziale banku (dodajmy że w czasach pandemii, gdzie każde spotkanie trzeba było umawiać z wyprzedzeniem, nie można było ot tak wejść z ulicy) i wypłaciła sobie około 500 tys. w gotówce a następnie przekazała je w darowiźnie dla parafii, oczywiście ksiądz z parafii często ją w tym okresie odwiedzał i wspierał duchowo.

Oczywiście to nie powinno być tak, że tylko moja matka miała za to płacić, ale tak się złożyło, że tylko ona z całej jej patologicznej rodziny była wypłacalna, mimo że w tym czasie emerytką będąc sama musiała spłacać własny kredyt mieszkaniowy, a jej sytuacja mieszkaniowa wynikała w bardzo dużej mierze z tego, jak urządziła ją jej matka z piekła rodem.
          • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 19:48
            Chicarica, po tym wszystkim to absolutnie nie dziwię się, że żyjesz poza Polską. Ksiądz równy babuni z piekła rodem.
            • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 22:27
              E tam, babunia z piekła rodem to kopnęła w kalendarz długo po tym jak ja już dawno w Szwecji mieszkałam. I w sumie nawet pod koniec życia była względnie przytomna. Na tyle przytomna w każdym razie, żeby podać mnie jako jedną z osób które miałyby się na te jej wywczasy w DPSie składać, zgodnie zreszta z daną mi grubo ponad dekadę wcześniej za pośrednictwem matki obietnicą, że ona nam jeszcze krwi napsuje. Nie przewidziała tylko, że tak daleko łapy MOPSu nie sięgną, a próbować mnie szukać w świecie na długo po tym jak się z Polski wymeldowałam to można mniej więcej tak skutecznie, jak windykować ją z jej kasy na koncie.

Drugą babcię miałam natomiast, w ramach rekompensaty, fajną i kochaną, taką prawdziwą, siwiutką i lepiącą pierogi. Mieszkaliśmy z nią za dzieciaka i była świetna. Mam też żyjącą jeszcze do dziś stareńką ciotkobabcię (ciotkę ojca), też fajną, więc pokrzywdzona przez los w kwestii babciowej aż tak nie jestem. Ale fakt, ta stara zmora to była wybitna. Wiele osób odetchnęło gdy śmierć ją unieszkodliwiła. Z ciekawostek, babus był gruby jak parowóz, a dożył słusznego wieku, więc i dla mnie jest nadzieja pomimo wagi big_grin
              • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 22:56
                Nie wiem z czego to wynika, ale właśnke takie straszne zołzowate parowozy potrafią żyć długo. Może to ta zła energia je trzyma przy życiu?
                • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 23:28
                  Taką mam teorię.
                • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 11:06
                  Czyli jak jestem zołzowatym parowozem to może pociągnę dłużej niż myślę big_grin
            • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 22:28
              A ksiądz tak w ogóle to tylko jeden z całego korowodu funkcjonariuszy KK którzy mają swój ogromny wkład w moją i mojej rodziny ateizację.
              • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 23:03
                Nie no, menda wyjątkowa, przecież kasę zacharabcił głównie dla siebie. Widziałem funkcjonariuszy KK jak przychodzili do pewnej spółki skarbu państwa, w której krótko pracowałem, po pieniądze. Nie wchodząc w szczegóły, zachowanie funkcjonariuszy Pana Boga było dla mnie dość szokujące. Cały zarząd bał się ich jak diabeł święconej wody i karnie dawał dziesiątki tysięcy na reklamę w czymś, czego nikt nigdy nigdzie nie widział, nie czytał i nie rozprowadzał. Btw jakby mi któryś z tych panów ukradł/wyłudził rodzinne pół miliona zł, to Nergal przy mnie to byłby pikuś 😉
                • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 10:49
                  Dokładnie tak jest, to są pazerne luje które są zawsze tam, gdzie zwęszą kasę.
                  Nie wiem czy to jest rodzinne pół miliona, bo zarówno moja matka jak i ja raczej nie figurowałyśmy na babcinej liście spadkowej i niczego poza świętym spokojem od babuni z piekła rodem nie oczekiwałyśmy. Babunia zresztą nie była w ogóle zainteresowana kontaktem z nami, co najwyżej tylko dopieczeniem komu się da. Trudno w ogóle uwierzyć że są tacy ludzie, ale naprawdę są, żyją wyłącznie aferami rozkręcanymi przez siebie samych i jak tylko mogą komuś coś zrobić po złości, to zrobią. Niech się smaży stara rura w piekle. To jest taka osoba, o której całkowicie obcy ludzie którzy mieli z nią styczność mówili później mojej matce "no tak, pani matka to był dość trudny człowiek". Czytaj: zmora z piekła rodem, którą trzeba trzymać widłami na odległość żeby nie użarła. Moja matka też była przez nią tak psychicznie stłamszona, że chyba nie miała siły się wykłócać jeszcze o cokolwiek.
                  Tym niemniej, że przebywająca w DPS staruszka w dziewiątej dekadzie życia udaje się żwawym krokiem w pandemii do banku wypłacić tego rodzaju kwoty a następnie ze trzy tygodnie później umiera na covid, to takie bajki to oni sobie mogą opowiadać tym, którzy wierzą że nastoletnia dziewica zaszła w ciążę za zwiastowaniem anioła, ale nie mnie.
        • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 18:03
          Jeszcze jedno, Rychu. Dlaczego pobożne życzenia? Dlaczego coś, co może działać w innych krajach, w Polsce jakoś nie może?

Co do finansowania. Moja opinia jest taka, że to absolutnie nie powinno być finansowane poprzez ściganie rodziny i jakąś dziwaczną procedurę pt. MOPS czy GOPS ustala sobie że ten ma płacić 500, a tamten 1500, a tak to wygląda w tej chwili. Wywiad środowiskowy, który też przeprowadzany jest na jakichś dziwacznych zasadach, bez obowiązującego standardu. Oczywiście powinno to działać albo poprzez % z podatku odkładany na cele opieki, albo ubezpieczenie pielęgnacyjne, albo coś w tym stylu.
          • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 19:52
            W Polsce wiele rzeczy jakoś nie może działać normalnie. Ja jestem zwolennikiem ubezpieczenia pielęgnacyjnego, obowiązkowego. Tak jak w DE. Ale wątpię aby kiedyś je wprowadzono.
            • chicarica Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 11:09
              No to można by metodą podatku. U nas jest podatek czy też bardziej opłata pogrzebowa. Dzięki temu każdy ma zapewniony pogrzeb na koszt państwa (bez fajerwerków oczywiście, za fajerwerki trzeba dopłacać) i nie ma problemu z tym kto weźmie zasiłek i kto postawi grobowiec.
    • profes79 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 09:11
      Szkoda tylko, że nie podjęto żadnych działań mających chronić nieszczęsnych członków rodziny obdzieranych do gołej skóry przez system.
      • wicehrabia_julian Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 09:28
        profes79 napisał:

> Szkoda tylko, że nie podjęto żadnych działań mających chronić nieszczęsnych czł
        > onków rodziny obdzieranych do gołej skóry przez system.

ktoś płacić musi, wolałbyś płacić czy sam się zajmować?
        • profes79 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 09:55
          Jest różnica między "płacić" a "zostawimy członkowi rodziny tyle, żeby nawet na własny pogrzeb mu nie wystarczyło".
          • ardzuna Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 11:46
            A ten członek rodziny już nie pracuje?
            • profes79 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 11:49
              I co z tego, że pracuje? MOPS swego czasu mi wysłał pismo w którym stwierdził, że łaskawie mi zostawią 1,5k PLN na przeżycie. Koszt DPS w Warszawie to w tej chwili od 8,5 do ponad 13k PLN miesięcznie. Ja już nie mówię o patologii jaką jest DPS na Targówku z miesięcznym kosztem przekraczającym 30k PLN (!)
              edziennik.mazowieckie.pl/WDU_W/2026/2903/akt.pdf
              • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 12:38
                A może w takim razie niech gmina/państwo dopłaca osobie zajmującej się seniorem samodzielnie do wartości średniej kwoty utrzymania w DPS? Od razu opłaty zmalałyby. I nie, świadczenie wspierające to nie to samo, bo najpierw trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności, a nie każdy senior je ma.
                • kamin Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 17:28
                  A co stoi na przeszkodzie żeby senior miał to orzeczenie o niepełnosprawności? Jeśli wymaga opieki na poziomie dającym prawo do świadczenia wspierającego to orzeczenie dostanie.
                  • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 17:37
                    System. Wiesz, ile i jak się to załatwiała ? I ile się czeka? I jak są wydawane orzeczenia?
                    • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:08
                      Ja takie zaświadczenie dla mamy załatwiłam w kilka tygodni, wiec chyba raczej się już długo nie czeka.
                      • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 12:44
                        Orzeczenie o niepełnosprawności? To miałaś szczęście. Czeka się najpierw w miejskim ośrodku , potem w wojewódzkim. W teorii powinno to zająć maksymalnie ok. 3 miesięcy , trwa obecnie czasem i rok. (Szczególnie w Warszawie)
                        • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 14:34
                          Serio? Mama z Wielkopolski. Orzeczenie załatwione w miesiąc.
                          • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 22:58
                            Na Śląsku kuzynka czeka od stycznia.
                        • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 07:05
                          Jesteś pewna, że chodzi ci o orzeczenie, a nie określenie wysokości potrzeby wsparcia?
                          Bo to pierwsze załatwiliśmy w miesiąc. Tak, jak pisze Fogito. Z tym, że z komisją zaoczną.
                          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:16
                            My też z zaoczną komisją. Mama nie musiała nigdzie jechać. A co do wsparcia pomimo złożonych papierów nigdy go nie otrzymała. I tu faktycznie ponoć czeka się latami.
                            • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 08:23
                              Do zeszłego roku tak. W tym roku WZONy mają podobno ustawowo nieprzekraczalny termin do 3 mcy i wnioski z tego roku są rozpatrywane na bieżąco, a stare leżą i czekają na swoją kolej.
                              Przy czym te z lat poprzednich, po przyznaniu odpowiednio wysokiej punktacji (chyba pow. 75) będą wypłacane z wyrównaniem wstecz do dnia złożenia wniosku o ustalenie wysokości potrzeby wsparcia, w te złożone w tym roku już nie będą wyrównywane.
                              To, co też jest idiotyczne, to odejmowanie punktacji za wiek. Czyli im ktoś starszy, tym mniej punktów mu ponoć przyznają, z racji tego że to po prostu kwestia starości.
                              Przy czym w naszym przypadku sytuacja zadziała się z dnia na dzień i wcześniej pojęcia takie jak niepełnosprawność, WZON, mzon, dofinansowanie do pieluch, materaca antyodlezynowego, rehabilitacja itd. były mi kompletnie obce.
                          • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 09:17
                            Nie, do określenia poziomu wsparcia jeszcze nie doszli.
                    • kamin Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:41
                      Oczywiście, że wiem. Nawet mam w domu dziecko z orzeczeniem.
                • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:31
                  Nie, opłaty za dps nie spadną. Tam przecież trzeba opłacać personel i wiele innych rzeczy. Nikt nie będzie opiekował się cudzymi dziadkami charytatywnie.
                  • koronka2012 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:24
                    zerlinda napisała:

> Nie, opłaty za dps nie spadną. Tam przecież trzeba opłacać personel i wiele inn
                    > ych rzeczy. Nikt nie będzie opiekował się cudzymi dziadkami charytatywnie

To może wyjaśnisz jeszcze dlaczego w prywatnych firmach się opłaca opiekować seniorami za mniejszą kasę oferując jednocześnie o niebo wyższy poziom usług, zakwaterowania i wyżywienia? Ba i jeszcze wypracować z tego zyski?
                    • kamin Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:40
                      Wręcz przeciwnie. Znane mi dpsy prywatne zapewniały dość niski standard opieki. Zwykle jest tam olbrzymia rotacja personelu opiekuńczego, bo dostają najniższe pensje, a praca jest jak w fabryce na taśmie. Jak danego dnia przypada czas na kąpiel czy zmianę poscieli danego piętra, to biegną z pokoju do pokoju biegiem, żeby się ze wszystkim wyrobić. Na nocnej zmianie jest zwykle jedna osoba. Generalnie liczba etatów jest na poziomie absolutnego minimum. Wyżywienie też nie porywa.
                      Tam gdzie są faktycznie dobre warunki -tam i odpłatność jest zdecydowanie wyższa niż w państwowych placówkach.
                    • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:32
                      Bo do prywatnego dps nikt nie przyjmie naprawdę problematycznego staruszka a jak coś zataisz, to szybciutko rozwiążą z tobą umowę. Zresztą z tym wysokim poziomem usług to tak różnie, znajomej pani dyrektor obiecała, że będzie codziennie z tatusiem piła kawę a później okazało się, że nie tylko wspólnego picia kawy nie było ale również terapii zajęciowej, spacerków i wielu innych cudow, które być miały. Na moje pytanie, jak mogła uwierzyć, że pani dyrektor będzie pula kawę czy herbatę z każdym z pensjonaruszy, przecież kobieta by zeszła na serce po takich ilościach kofeiny, stwierdziła, że była naiwna.
                      W państwowym dps jednak są kontrolę, jest, mimo wszystko, zachowany jakiś p9ziom tej opieki. I nikt nie kłamie, że jest psiejsko czarodziejsko.
                      • wapaha Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 11:41
                        zerlinda napisała:

> Bo do prywatnego dps nikt nie przyjmie naprawdę problematycznego staruszka a ja
                        > k coś zataisz, to szybciutko rozwiążą z tobą umowę. Zresztą z tym wysokim pozio
                        > mem usług to tak różnie, znajomej pani dyrektor obiecała, że będzie codziennie
                        > z tatusiem piła kawę a później okazało się, że nie tylko wspólnego picia kawy n
                        > ie było ale również terapii zajęciowej, spacerków i wielu innych cudow, które b
                        > yć miały. Na moje pytanie, jak mogła uwierzyć, że pani dyrektor będzie pula kaw
                        > ę czy herbatę z każdym z pensjonaruszy, przecież kobieta by zeszła na serce po
                        > takich ilościach kofeiny, stwierdziła, że była naiwna.
                        > W państwowym dps jednak są kontrolę, jest, mimo wszystko, zachowany jakiś p9zio
                        > m tej opieki. I nikt nie kłamie, że jest psiejsko czarodziejsko.

piszesz same nieprawdy
                        prywatne domy opieki podlegają kontrolom i wymogom, ( tak samo jak prywatne przedszkola) i przyjmują problematycznych pacjentów/klientów-gdyż często starość sama w sobie jest problematyczna
                        • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 12:50
                          Ok, masz rację. Prywatne domy opieki przyjmują wszystkich staruszków, opłaty są niższe, niż w państwowych a kontrolę są co chwila. Wszyscy są tam mili i uśmiechnięci i pracują za bóg zapłać. Tak jest.
                          • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 13:09
                            > Prywatne domy opieki przyjmują wszystkich staruszków,

Wszystkich poza agresywnymi.

> opłaty są niższe, niż w państwowych

Tak, a poza tym prywatny właściciel nie pyta, skąd pochodzą pieniądze na opłatę. Może iść nawet cały dochód seniora, w gminnych może iść tylko 3/4 dochodu, resztę ma pokryć rodzina lub podatnik.
                            • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 13:14
                              Prywatny dom opieki to ruletka, można spodziewać się wszystkiego. No chyba, że kosztuje jeszcze wiecej niż pełnopłatny państwowy, albo ktoś ma układy i trafi do Skolimowa.
                            • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 07:57
                              I mnie ciekawi na co ma iść ta 1/4 smile
                              Na spadek?
                              • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 09:46
                                W państwowych dps z pozostałych seniorowi 30% emerytury ściąga się opłaty za płatne leki, za pieluchomajtki itp. No i senior może sobie z tego robić zakupy np. papierosy.
                          • wapaha Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 13:42
                            zerlinda napisała:

> Ok, masz rację. Prywatne domy opieki przyjmują wszystkich staruszków, opłaty są
                            > niższe, niż w państwowych a kontrolę są co chwila. Wszyscy są tam mili i uśmie
                            > chnięci i pracują za bóg zapłać. Tak jest.

hm
                            wybrałaś kiepski sposób na wybrnięcie z tego, co napisałaś wcześniej
                      • koronka2012 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 21:44
                        Doprawdy? Jakoś demencyjny tata mojej kumpeli (w dodatku z nowotworem) znalazł miejsce, był świetnie zaopiekowany a przede wszystkim nie chodził głodny.
                      • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:34
                        A to bardzo ciekawe. MOjego dziadka przyjęto do prywatnego bo...panstwowy nie chciał "takiego pacjenta". Co ciekawe moja matka i ciotka nie płąciły wcale wiecej niz za ten panstwowy.
                        MOze u ciebie panstwowe mają lepszą opiekę - gratuluję. U mnie to miejsca, gdzie nikt nie chce isc ani oddać bliskiej osoby.
                  • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:31
                    Tylko pytanie czemu w jednym miejscu to koszt 8 tysiecy w innym 30....
                    I jakimi cudzymi dziadkami? Sorry ale z jakiej racji ja mam się zajmować kimkolwiek?
                    To nie są moje dzieci
              • asia.sthm Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 17:29
                Ciekawe dlaczego ten Targówek taki drogi.
                Nie do wiary jak to wyliczyli
                • zandt Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:35
                  Dlaczego mieli cokolwiek wyliczac? Placenie duzych pieniedzy za usluge , jesli nalezysz do elity finansowej, podnosi twoj prestiz.
              • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:08
                > Koszt DPS w Warszawie to w tej chwili od 8,5 do ponad 13k PLN miesięcznie.

Są prywatne domu opieki, one mniej kosztują.
        • cegehana Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 13:00
          Jak ktoś sam się zajmuje seniorem to też musi płacić za jego utrzymanie, jedzenie, leki, media, mieszkanie, sprzęt plus wziąć na siebie koszt robocizny.
    • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 16:00
      No dobrze, ale jeśli seniorka darowała swoje mieszkanie 10-letniej wnuczce i przeniosła się do DPSu, a w mieszkaniu mieszka teraz wnuczka z rodzicami, to kto ma płacić za DPS? Podatnik czy osoba, która skorzystała na darowiźnie (wnuczka)? A jeśli podatnik, to czy do końca życia seniorki, czy do 18. urodzin wnuczki?
      • kamin Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 17:32
        Tu jest więcej pytań? Czy jeśli siostrzeńcy seniorki dostali po kawalerce w prezencie to do mają obowiązek utrzymywać ją w DPS do końca życia czy tylko do wartości otrzymanego mienia?
        • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:02
          > Czy jeśli siostrzeńcy seniorki dostali po kawalerce w prezencie

A jeśli siostrzeńcy są nieletni? Bo nieletnich nie można obciążać kosztami DPSu...
          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:10
            Każda sytuacja jest inna, ale powinny być jakieś ramowe zasady, które nie kłóciłyby się ze zdrowym rozsądkiem.
        • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:10
          kamin napisała:

> Tu jest więcej pytań? Czy jeśli siostrzeńcy seniorki dostali po kawalerce w pre
          > zencie to do mają obowiązek utrzymywać ją w DPS do końca życia czy tylko do war
          > tości otrzymanego mienia?

Gorzej jak siostrzeńcy wzajemnie sprzedadzą sobie te kawalerki, aby udowodnić , że owego darowanego mienia od dawna już nie posiadają.... imo ludzie będą chwytali się absolutnie wszystkiego, aby za ów DPS dla członka (-ów) rodziny nie płacić ani grosza.
          • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:15
            Polacy to oszuści co?
            • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:28
              Dlaczego oszuści? Działają w granicach prawa, przecież!

Wnuczka dostała cały majątek od babci, która poszła do DPSu, ale nie można ściągnąć od wnuczki opłaty za DPS, bo jest nieletnia.
              • aandzia43 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 20:06
                I do kiedy wstecz te darowizny mają łączyć się ze zobowiązaniem obdarowanego do płacenia dziesięciu tysi miesięcznie na opiekę nad seniorem? Jak teraz mając 60 przepiszę komuś wszystko co mam a za 25 lat będę wymagała całodobowej opieki (w dużej mierze fachowej) na fachowym łóżku (nie, nie sielankowe prowadzenie pogodnej staruszki na spacerek), to ten ktoś też będzie rozliczany z darowizny która obchodzi srebrne wesele?
                • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 20:24
                  Andzia, trudno powiedzieć. Teraz jak ktoś pozwie o zachowek po zmarłym, to do majątku zmarłego doliczają darowizny których tenże udzielił czlonkom rodziny nawet sprzed wieeeeeelu lat. Więc pewien negatywny precedens w porządku prawnym już jest (bo taki nieszczęśnik co ma wypłacić zachowek , ma go często wyliczany od abstrakcyjnej kwoty, której po śmierci zmarłego nigdy nie widział na oczy - a zapłacić trzeba).
                  • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:26
                    No ale zawsze tak było - darowizny na rodzinę były wliczane do masy spadkowej. Darowizny na obcych - do 10 lat wstecz.
                    I to logiczne, bo w ten sposób obchodzono prawo.
                    Żeby nie było kombinowania - powinno nie być zachowku, a spadkodawca powinien bez żadnych móc zrobić testament na kogo chce. I nie musieć tłumaczyć dlaczego wszystko zapisuje Ziucie a nie Kasi.
                    • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 13:34
                      No wiesz Arwena, ale skutki wliczania tych darowizn bywają katastrofalne. Znam przypadek pana, który niegdyś był niezwykle bogaty, kupował dzieciom mieszkania i samochody itp. , a potem dość gwałtownie zbiedniał. Jedno dziecko płci męskiej okazało się pijakiem, ćpunem i hazardzistą, więc je pominął w testamencie windykacyjnym. No i ów dzieć po śmierci tegoż pana wniósł o zachowek. Jak zaczęto w sądzie liczyć majątek z uwzględnieniem tych wszystkich przeszłych darowizn na rodzinę, to się okazało, że wdowa musi sprzedać jedyne mieszkanie po mężu (czyli wszystko co po panu zostało), i w zasadzie wyzbyć się absolutnie wszystkiego, bo zachowek wyszedł kosmiczny. Uważam, że to jest nie fair.

Ps. I mniej więcej z tego powodu nie wystąpiłem o zachowek po ojcu, tam też były darowizny na jego nową rodzinę, gdybym wystąpił, to siostra przyrodnia i jej matka zostałyby gołe i wesołe , bez dachu nad głową.
                      • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 14:10
                        A wystarczyłoby pewnie aby pan wydziedziczył ćpuna.
                        • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 15:44
                          Panu nie mieściło się w głowie, że ćpun będzie na tyle bezczelny, aby jeszcze handryczyć się o zachowek po nim. Otrzymał wszak fortunę (którą ofc przetracił)
                          • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 07:51
                            A skąd panu taki pomysł wpadł do głowy? Ćpun przetracił to co dostał i na kolejne ćpanie brakło - miał zrezygnować z tego co mu się prawnie należało?
                            Tylko zastanawiam się jeszcze nad tym - ćpun dostał jakiś majątek, on też wszedł do masy spadkowej. Czy jego wartosć nie powinna być wliczona do zachowku? w sensie - zachowek 1 mln, wcześniejsza darowizna 1 mln - czyli do wypłaty zero?
                            Daaaaniela problem do rozwiązania big_grin
                            • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 09:54
                              Nie trzeba Danieli. Tak ten majątek został wliczony do zachowku, ale były przecież jeszcze inne dzieci i inne darowizny.

Ćpun prezentował taki poziom debilizmu, że nikt nie spodziewał się, że znajdzie się u jego boku adwokat Krokodyl. Poza tym ćpun nigdy nie miał grosza przy duszy. No ale złożyło się tak, że degenerata wyjęła niegdysiejsza sąsiadka pana bogatego tatusia, która pamietala z młodości, jak tenże był Rockefellerem . Pani uznała, że po taaaaakiej fortunie przecie musiało wiele zostać, a kasę na pewno ukryła chytra wdowa. Najęła mecenasa Krokodyla, swego kolegę z czasów szkoły, który zgodził się poprowadzić sprawę za success fee, no i ta sprawa toczy się chyba nadal bez rozstrzygnięcia, będzie z ponad 10 lat (tak przypuszczam, na bieżąco nie jestem). Mec. Krokodyl wciąż składa kolejne wnioski o prześwietlenie kont, darowizn, majątków.. chce wzywać świadków sprzed dekad .... no takie info do mnie dochodziło.
                            • daniela34 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:18
                              No oczywiście że darowizny, które otrzymał powinny byc zaliczone na jego zachowek. Art.996 kc
                • kamin Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 21:42
                  No właśnie. Strach będzie przyjąć od zamożnej ciotki droższy prezent ślubny, bo jeszcze się okaże, że za 30 lat będzie trzeba ją utrzymywać w dpsie smile
                  • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:26
                    Prezenty to inna bajka. A drogie to powinno się zgłaszać do US big_grin
              • memphis90 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 20:44
                Ale można od jej rodziców, którzy są zobowiązani do płatności za własnego rodzica.
          • memphis90 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 20:43
            >Gorzej jak siostrzeńcy wzajemnie >sprzedadzą sobie te kawalerki, aby >udowodnić , że owego darowanego >mienia od dawna już nie posiadają
            A to chyba już ich problem, a nie ustawodawcy..? 🤔 Jeśli kasę ze spadku wsadzisz sobie w walizkę, a te walizkę zgubisz w drodze to domu, to i tak musisz zapłacić od spadku podatek (jeśli jesteś w tej grupie podatkowej, co podatek zapłacić musi).
      • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:25
        > to kto ma płacić za DPS?

A jeśli seniorka miała 2 córki, jedną singielkę i jedną z mężem i córką, i swoje mieszkanie podarowała wnuczce, to czy za DPS maja płacić obie córki?
    • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 18:34
      A tak na marginesie, czy jest możliwość umieścić w dps członka rodziny sprawnego umysłowo, który tam nie chce iść?
      • kamin Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:43
        Nie.
        • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:46
          Przez sąd tylko.
          • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:40
            Ale tylko jak jest ubezwłasnowolniony. W innym przypadku nie.
            • nunia01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 11:16
              również jak nie jest ubezwłasnowolnionym, tylko decyzję musi wydać sąd
              • arwena_111 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 11:41
                Czyli sąd ubezwłasnowalnia w tym zakresie.
                • nunia01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:04
                  ale w innej procedurze i osoba pozostaje nieubezwłasnowolniona. Sama nie przechodziłam przez to, więc nie mam doświadczeń osobistych, ale chyba przede wszystkim dużo szybciej.
                  • daniela34 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:10
                    Szybciej chociaz o ile szybciej o tym decyduje juz to w jakim konkretnym sądzie sie to odbywa. Decyduje sąd rejonowy, wydział rodzinny, wiec jesli mały sąd to.moze byc duzo szybciej niż ubezwłasnowolnienie o którym.orzeka sąd okręgowy.
                    • daniela34 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:12
                      W ramach ciekawostki - o ile wiem ta kobieta ktora wiele lat żyła zamknięta w mieszkaniu (p.Milena?) właśnie w takiej procedurze ma byc umieszczona w DPS.
                      • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 19:40
                        Śledzilam sprawę pani Mirelli (nie Mileny) z wypiekami na twarzy, bo sama jakiś czas po maturze przesiedziałam w domu. Co prawda nikt mnie tu raczej siłą nie trzymał, ale zawsze. To, co rzuciło mi się w oczy to fakt, że pani Mirella ma trzy oddane, świetne przyjaciółki, które zawsze ją wspierały w trudnych chwilach i po prostu upomniały się o nią. O mnie wtedy nikt się nie upomniał niestety. Teraz na szczęście znalazłam paru przyjaciół, ale wtedy tuż po maturze wszyscy o mnie zapomnieli sad Też wtedy miałam konflikty ze starzejącymi się dziadkami, którzy byli w wieku rodziców pani Mirelli. Również byli bardzo apodyktyczni i nie pozwalali mi się z nikim spotykać (mogłam tylko wyjść do sklepu na jakieś 20 min i z powrotem). Ale ja nie poszłam do DPS, bo wiedziałam, że oni lada chwila odejdą.
                        • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 20:32
                          Boże, zabiłaś ich!
                          • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 20:27
                            Ty tak serio tongue_out?
                            • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 20:32
                              Ja już wtedy byłam totalnie napruta prochami i miałam w sobie tyle agresji, co Kubuś Puchatek w Afganistanie smile
    • koronka2012 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:16
      Temat DPS jest dla mnie tyleż kuriozalny co skrajnie irytujący.
      Koszty utrzymania pensjonariusza są po prostu horrendalne (w Warszawie to ponad 9 tys), podczas gdy standard zakwaterowania jest żałosny, a wyżywienia wręcz skandaliczny.
      I należałoby wyjaśnić skąd te koszty się biorą. W prywatnym domu opieki za mniejszą kasę standard jest luksusowy a pensjonariusze nie są głodni.

A druga rzecz która mnie niebotycznie wkurza w systemie, to fakt że wymaga się opłat od rodziny, za coś płacimy te składki przez całe życie. A z drugiej strony nasze państwo stać na wysyłanie setek tysięcy ludzi na niemal darmowe wczasy w sanatoriach, żeby seniorzy mogli sobie pobrykać na dancingach.
      • kamin Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 19:47
        W Łodzi koszt w większości domów to 6500-7000 tysięcy. W prywatnych na ogół jest cena podobna, ale mniej personelu. W praktyce często tych najbardziej wymagających opieki osób w ogóle nie chcą przyjmować do prywatnych.
        mops.uml.lodz.pl/pomoc-spoleczna/domy-pomocy-spolecznej/
        • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 11.04.26, 20:28
          Pod Warszawą państwowy 9600
          • koronka2012 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 21:48
            A to zależy gdzie. Bardzo zamożny znajomy płacił za pobyt swojej matki coś koło ośmiu tysięcy w jakimś pałacyku. Przynajmniej tyle było na początku, była tam chyba 2 lata. Prywatny pokoj, mnóstwo zajęć aktywizujących, rehabilitacja, fantastyczne wyżywienie. Bywał u niej bardzo często więc mógł to obserwować na bieżąco zresztą mama była w świetnej formie umysłowej, więc opowiadała wszystko.
          • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 20:52
            W Poznaniu między 8-13tysiecy
      • demodee2 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:19
        > wymaga się opłat od rodziny, za coś płacimy te składki przez całe życie.

Ale jakie składki? Ja w życiu nie zapłaciłam składki, która przeznaczona byłaby na mój pobyt w domu opieki na starość lub w przypadku utraty sprawności w wieku dojrzałym.

Może piszesz o jakichś składkach na ubezpieczenie prywatne?
        • koronka2012 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 21:50
          Ubezpieczenie społeczne, mówi ci to coś? Skoro mamy za co finansować renty alkoholowe, czy fanaberie typu bezpłatne urlopy w sanatoriach, to tym bardziej powinno być na zaopiekowanie się seniorami
          • palacinka2020 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 10:39
            Wiesz ze kazdy pracujacy musi tez pokryc koszty zajmowania sie dziecmi i studentami, niepracujacymi zonami, osobami na zwolnieniach lekarskich, matkami i ojcami na wychowawczym, rencistami, emerytami, bezrobotnymi, a dopiero na koncu pensjonariuszami DPS?

Liczba osob niepracujacych jest w Polsce ogromna a w przeciwienstwie do innych krajow przysluguje im pelnia swiadczen. Nawet w bogatszych panstwach "zona przy mezu" musi sobie oplacic ubezpieczenie zdrowotne- w Polsce nie.
          • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:39
            Nie ma czegoś takiego jak renta alkoholowa...ciągle tu ktoś kłamstwa z TIKTOKa powiela..
            • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 09:21
              next.gazeta.pl/next/7,151003,32682949,renta-alkoholowa-dla-polakow-po-marcowych-zmianach-wyplaty.html

Jak zwal tak zwal. Dostaje się rentę w przypadku niezdolności do pracy spowodowanej nadużywaniem alkoholu.
              • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 09:32
                Chyba trzeba zacząć pić 🙄
                • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 12:28
                  Chyba tak. Dla mnie to skandal.
                  • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 12:33
                    No ale chyba jednak renta jest przyznawana na ogólnych zasadach i taka osoba musiała wcześniej pracować? A choroba alkoholową jak najbardziej jest jednostka chorobową. Owszem, mnie to również oburza, ale cóż..
                    • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 12:44
                      Może trzeba zmienić definicję.
              • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 20:44
                bagietka01 napisała:

> next.gazeta.pl/next/7,151003,32682949,renta-alkoholowa-dla-polakow-po-marcowych-zmianach-wyplaty.html
                >
                > Jak zwal tak zwal. Dostaje się rentę w przypadku niezdolności do pracy spowodow
                > anej nadużywaniem alkoholu.

Uważam to za skandal. Ja alkoholu w życiu nie miałam nawet w ustach, a ZUS czy wzon odmawia mi wszelkich dodatków do rent, poza może zasiłkiem pielęgnacyjnym, który otrzymałam lata temu. Byłam nawet w sądzie, ale niestety sędzia okazał się być totalnym kosmitą, ktory chyba pierwszy raz w życiu zobaczył na oczy osobę chorą umysłowo. Na kolejną rozprawę nawet nie pojechałam. Do dzisiaj mamy w mieście kilka emerytek, które latami sądzą się z zusem czy wzonem o należne świadczenia, lecz niestety z marniutkim skutkiem, bo zakłada się, że jakiś tam dochód posiadają. A że głodowy, no to cóż.
      • dreg13 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:17
        W dps są ludzie, których nie utrzymuje rodzina, ale za których płaci państwo - bezdomni, alkoholicy, męty społeczne i… imigranci/uchodzcy (tak, tak, ci też się starzeją). Na ulicy siè ich nie zostawi, jak są niezdolni do samodzielnej egzystencji, to przecież chyba gdzieś się ich umieszcza. A placi za to państwo/gmina, czyli my. Im więcej takich osób, tym większe kwoty za dps.

W prywatnych domach opieki płaci się tylko „swojego” pacjenta, a w państwowych - za swojego i za całą menażerię.
      • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:39
        U mnie w miescie panstwowy DPS jest droższy niż prywatne. I nie są tam lepsze warunki.
        I moze w innych przyjmują najtrudniejszych pacjentów...tu nie. MOj dziadek ze szpitala niestety musiał trafić do DPSu. Ponieważ miał problemy psychiczne i był agresywny (po faszerwaniu w szpitalu silnymi lekami uspakającymi) panstwowy DPS odmówił przyjęcia.
    • cegehana Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 10:30
      A ja uważam, że państwo powinno zająć się tematem na poważnie, bo liczba seniorów rośnie a nie obciążać kolejne pokolenia, nawet jeśli odziedziczylo ono jakieś tam mieszkanie w bloku, bo to źródełko też wkrótce wyschnie. Młodzi nie dostaną spadku, bo pochłonie go DPS, nie dorobią się sami bo ich zarobek pochłonie deweloper i bank, nie odłożą na emeryturę bo państwo ich składki na bieżąco wydaje. I będzie pokolenie seniorów, których nie będzie już z czego kroić. Jest jakiś plan na to? Zajumanie kolejnej forsy od pracujących tylko na chwilę ratuje sytuację.
      • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 14:35
        cegehana napisała:

> I będzie pokolenie seniorów, których nie będzie już z czego kroić. Jest jak
        > iś plan na to?

Nie ma.

Najgorzej, że grupy ludzi bez własnych mieszkań absolutnie nie wyżyją z państwowej emerytury.
    • jowita771 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 14:17
      Ależ się uczepili tego Nawrockiego 😆
      • kamin Re: Nowelizacja ustawy o DPS 12.04.26, 20:04
        No właśnie uważam, że Karol to zawetuje
    • nunia01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 08:53
      To wszystko jest postawione na uszach i potrzeba rozwiązań systemowych a nie takiego działania punktowego. Społeczeństwo się starzeje. System opieki nie istnieje. Są świadczone jakieś punktowe usługi, na które ktoś się załapie, a inny się nie załapie. Jedne rzeczy gratis, w innych przypadkach dostaniesz pieniądze jak się uda, a w jeszcze innych płać drenując swoją rodzinę i ograniczając możliwości rozwoju kolejnego pokolenia. Niejasne zasady świadczenia wspierającego, brak opieki wytchnieniowej, ograniczanie godzin opiekuńczych czy asystenckich, kasa na organizację opieki projektowo a nie systemowo, brak jakiejkolwiek strategii. Domy opieki dziennej gratis, DPS za które trzeba płacić, no chyba, że nie masz z czego (czyli nic specjalnego do systemu nie włożyłeś, to jeszcze ci zapłacimy) i ZOL-e gdzie wystarczy 70% emerytury (w ZOL-ach zapewne opieka jest tańsza).
      • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 18:51
        Cała gorzka prawda! Na krótko przed pandemią renty były bardzo ujednolicone. Na nieco wyższe świadczenie mogli liczyć głównie ci, których rodzice wypracowali dla nich renty rodzinne. Teraz mamy totalną patologię i burdel na kółkach - znam ludzi, którzy ledwo łażą, a pobierają zaledwie 1200 PLN zasiłku z mopsu. Znam też takich, którzy czują się o niebo lepiej ode mnie, a mają po 5 tys świadczeń. A ten obłędny maraton rozpoczęła właśnie partia, która ma w nazwie sprawiedliwość... sad
        • zerlinda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 18:53
          O niebo lepiej od ciebie? Przecież tobie nic nie jest, leniu śmierdzący!
          • nunia01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 10:38
            Niezależnie od osobistych przekonań takie są fakty. Są osoby pobierające świadczenie wspierające i będące w świetnym stanie. A są opiekunowie, którzy piszą odwołania bo komisja po kilkuminutowym wywiadzie orzekła, że się nie należy, bo całkowicie zależny demencjusz naopowiadał jak to załatwia sprawy w urzędzie, do którego nawet nie trafi...
          • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 21:30
            zerlinda napisała:

> O niebo lepiej od ciebie? Przecież tobie nic nie jest, leniu śmierdzący!

No jak to "nic"? Nie znasz mnie na żywo. Dzisiaj ze 3 osoby z kadry ŚDS powiedziały, że jestem strasznie nakręcona. Nigdy nie widziałam w takim stanie osób z ośrodka, które mają przyznane świadczenie wspierające i inne dodatki. Będę się starała w sobotę rozmawiać z psychiatrą, ale on mi przerywa już po jednej nutce, albo nawet po pół. A inny unika jak tylko może przepisywania mi jakichkolwiek medykamentów, nie wzruszyło go nawet to jak powiedziałam kiedyś, że byłam zadłuzona na 75 tyś.
    • wikisabob Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:18
      Ja tu widzę szukanie oszczędności ukryte pod pięknymi słówkami, żeby seniorzy jak najdłużej byli w swoim domu, w swoim środowisku. DPSy są bardzo drogie, państwa nie stać na utrzymanie seniorów w tych ośrodkach, więc będzie się robić tak żeby utrudniać umieszczanie niedołężnych seniorów w placówkach, a całą opiekę zwalić na rodzinę, otoczenie, i niewielką ( bo kasy brak) pomoc instytucji, wszystko oczywiście ubrane w ładne, okrągłe zdania , że to dla ich dobra.
      • nunia01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:41
        dokładnie, sypie im się 'system' oparty o darmowej pracy bliskich (głównie kobiet) bo seniorów do zaopiekowania się robi coraz więcej. Dodatkowo w związku z wydłużaniem życia coraz więcej ludzi choruje na choroby neurodegeneracyjne, z którymi nawet lekarze czy ratownicy nie mają specjalnego doświadczenia a opieka systemowa np. hospicja nie przewidują obejmowania ich opieką. Społeczeństwo usłyszy o świadczeniu wspierającym i opiece wytchnieniowej, więc uzna, że wszystko jest w początku. Na grupach opiekunowie będą się skarżyć, że w ich gminach opieka wytchnieniowa obejmuje 4 osoby rocznie, a świadczenie wspierające nie przysługuje, bo demencjusz powiedział komisji, że wszystko obi sam, a opiekun go okrada i komisja żadnego świadczenia nie przyznała.
        • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 18:09
          nunia01 napisała:

> Na grupach opiekunowie będą się skarżyć, że w ich gminach opie
          > ka wytchnieniowa obejmuje 4 osoby rocznie, a świadczenie wspierające nie przysł
          > uguje, bo demencjusz powiedział komisji, że wszystko obi sam, a opiekun go okra
          > da i komisja żadnego świadczenia nie przyznała.

To niestety tylko wierzchołek góry lodowej. U mnie na jednym z oddziałów psych. znajduje się tzw. "akwarium" - przeszklona sala, w której umieszczane są starsze kobiety, przeważnie z otępieniem i demencją. Czasem trafiają się też młodsze osoby w pasach. Matka mojej opiekunki też tam kiedyś leżala. Opowiadała mi, że zauważyła na tej sali totalny brak intymności - pampersy tych pacjentek są zmieniane na widoku wszystkich pozostalych z sali, a nawet postronnych osób z całego oddziału. Jakiegokolwiek parawanu brak, choćby nawet jednego. Może pan Jurek Owsiak zrobi ściepę narodową na parawany dla pacjentek psychiatrycznych, skoro nawet z tym państwo sobie nie radzi? Wykrywacz żył dla szpitala już kupił...
          • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:42
            Skoro wiesz jak tam jest czemu tego nie zgłosić...a nie piszesz, ze Owsiak ma zrobić sciepę. Dokładasz się do WOSPu czy tylko na niego plujesz???
            Mało sprzetu w polskich szpitalach z WOSPu...
            • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 13:00
              hanusinamama napisała:

> Skoro wiesz jak tam jest czemu tego nie zgłosić...a nie piszesz, ze Owsiak ma z
              > robić sciepę. Dokładasz się do WOSPu czy tylko na niego plujesz???
              > Mało sprzetu w polskich szpitalach z WOSPu...

Tak się składa, że w tym roku dałam stówę na Owsiaka i do dzisiaj tego NIE załuję. Gdybym mogła sobie na to pozwolić, to pewnie dałabym i wiecej, lecz po opłaceniu jedzenia, opiekunki i rachunków zostaje mi zaledwie 200 PLN, a "awaryjną" stówę muszę mieć zawsze w zanadrzu. Byłam wtedy świeżo po diagnozie nieuleczalnego zespołu Gilberta i miałam brzuch jak rozwora przed oprosieniem, a Owsiak w tym roku zbierał na zdrowe brzuszki dzieci. Wiedziałam więc doskonale, co to znaczy mieć chory brzuszek.

I tak, sprzętu z WOŚP jest w szpitalach "jak mrówków" dosłownie. Już w 2005 roku moją maleńką siostrzyczkę, która w centrum zdrowia dziecka miala 7 operacji, leczono WYŁĄCZNIE sprzętem z serduszkiem.
              • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 13:45
                Aha, a zgłaszać tego nie bardzo jest komu i gdzie, gdyż jestem pewna, że tutejsza rzecznik praw pacjenta przechodziła obok tej sali miliony razy i żadnych nieprawidłowości nie spostrzegła. Co mogę więc ja, zwykły szaraczek? Można uderzyć do ordynatora (też tych parawanów nie wyczaruje), lub do dyrektora szpitala (ten prędzej), ale pewnie jeśli nie mieli do tej pory sygnałów, że coś jest nie tak, to taka jednostka jak ja tego nie zmieni.
      • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 10:56
        Na tym ma polegać „deinstytucjonalizacja”. Rodzina niech się martwi, zajechane baby szybciej umrą i nie bedą obciążać systemu zdrowotnego i emerytalnego, ale pięknie to będzie wyglądało na papierze, jak cudnie są seniorzy zaopiekowani.
        • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 11:07
          No i tu należałoby się wsparcie w postaci opiekunów dla seniora.
          • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 12:24
            Ale póki co wsparcie ma ten, kto ma pieniądze.
            • riki_i Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 13:37
              Niekoniecznie. Ktoś bez pieniędzy i bez rodziny może trafić do całkiem niezłego państwowego DPS-u (są takie niektóre), gdzie zabiorą mu jedynie 70% renty/emerytury, a resztę dopłaci gmina.
              • feldmarszalek.duda Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 17:49
                Nawet nie musi być biedny, wystarczy, że bez najbliższej rodziny. Już dalsza rodzina (która odziedziczy majątek nawet ustawowo) nie musi grosza płacić na utrzymanie w DPS.
                Czyli do celów dziedziczenia osoba nie jest samotna, ale do celów ustalenia zobowiązanego do opłat za DPS - jest. To jest prawdziwe miłosierdzie gminy.
            • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 14:43
              I na te starość trzeba oszczędzać, żeby w DPSie nie wylądować.
            • nunia01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 17:33
              tek kto zapłaci, albo zapłacą jego dzieci + ten co nie ma wcale i mu gmina zapłaci. To taka zachęta do bycia pracowitym. Co wypracujesz, to zabiorą.
      • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 17:44
        Masz dużo racji. Kiedyś się śmiałam, że niedługo pewnie będziemy seniorów eutanazować i klepać po ramieniu, że pójdą do nieba...
        • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 19:30
          To jest straszne. Ja juz slyszalam opowiesci gdzie seniora w rodzinie juz w szpitalu niechetnie chcieli leczyc bo "za stary" i sie "nie oplaca". Miejmy nadzieje ze jak my bedziemy stare to bedzie kto mial o nas "zawalczyc" w takiej sytuacji
          • palacinka2020 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 10:41
            Serio? Mnie pobyt w DPS czy ZOL nie marzy sie jako swietlana przyszlosc. Wcale nie chce by ktos o mnie "walczyl" gdy bede stara i zniedolezniala, aby przezyc kolejny rok w lozku.
            • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:10
              Ale ja nie mowie o seniorze lezacym niedoleznie w DPSie tylko o takim ktory jest jeszcze na chodzie ale musi od czasu do czasu przeciez do okulisty, kardiologa moze na rehabilitacje, moze na tomografie itd. Przecietny 85 latek jest dosc bezbronny w zderzeniu z polskim systemem. Czasami trzeba byc "pushy". Generalnie trzeba byc ogarnietym i dosc zaprawionym w bojach a z racji wieku jest to wszystko trudniejsze. Obserwuje jak mamy moich kolezanek pomagaja/pomagaly swoim rodzicom czyli dziadkom tych kolezanek. Nikt u tego starego pokolenia nie byl w stanie calkiwicie i od a do z ogarnac tematy medyczne (pomimo bycia w miare sprawnymi w sensie fizycznym).wszystko zalatwialy (umawialy wizyty, wozily, czesto bywaly na wizytach z seniorem) dzieci. I mowie to o korzystaniu z publicznej a nie prywatnej sluzby zdrowia. I podkreslam, mowie o seniorach na chodzie.
              • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:44
                I niby okulista go nie przyjmie? Bajki pleciesz
                Moja prawie 100 letnia babka chodziła do róznych lekarzy, miała normalnie robione badania.
                Nie miała zrobionego jednego zabiegu...nie daltego ze sie nie opłaca tylko dlatego, ze jej serce mogłoby tego nie snieść. Wieksze ryzyko stanowiła operacja...łykasz wszystko jak pelikan
                • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 14:09
                  hanusinamama napisała:

> I niby okulista go nie przyjmie? Bajki pleciesz
                  > Moja prawie 100 letnia babka chodziła do róznych lekarzy, miała normalnie robio
                  > ne badania.
                  > Nie miała zrobionego jednego zabiegu...nie daltego ze sie nie opłaca tylko dlat
                  > ego, ze jej serce mogłoby tego nie snieść. Wieksze ryzyko stanowiła operacja...
                  > łykasz wszystko jak pelikan

Jasne, tylko u ematki stulatka sobie ogarnia wizyty lekarskie i sama.na nie jedzie. Co ty pitolisz. Na
                  • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 14:37
                    NO ale ty piszesz, ze nie chcieli leczyć "bo się nie opłaca"...
                    • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 18:09
                      hanusinamama napisała:

> NO ale ty piszesz, ze nie chcieli leczyć "bo się nie opłaca"...
                      Wiesz, wizyta okulistyczna twojej 100 letniej babci to jedno (poza tym babcia napewno nie pojechala tam sama tylko miala support) a np dializy czy podanie najnowszej terapii onkologicznej to drugie. Mamy do czynienia z osobami na chodzie (zebys sie znow nie uczepila lezacych pensjonariuszy w Dps) ktore zostaly splawione jakas a) gowniana terapia podstawowa albo w ogole odmowa jej podania b) rzadszymi dializami niz tak naprawde konieczne. Jak myslisz,kto z tych prrzypadkow ma szanse wywalczyc lepsze leczenie? 85 latek ktory sam samiutenki musi sie zmierzyc z systemem? Czy 85 latek ktory ma wsparcie mlodszych ludzi z rodziny? Mam wrazenie ze nigdy nie bylas w sytuacji "opieki" (again! Nie opieki w sensie pielegnacji itd) nad osobami starszymi. Ja tak.
              • palacinka2020 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:54
                Nie znam 85 latkow. Znam 76 latkow ktorzy ogarniaja wlasne wizyty lekarskie bez problemu.
                • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 14:12
                  palacinka2020 napisała:

> Nie znam 85 latkow. Znam 76 latkow ktorzy ogarniaja wlasne wizyty lekarskie bez
                  > problemu.

Ale 75 lat go zaden wiek, przeciez to oczywiste ze w tym wieku sie ogarnia samemu. Moj tata w tym wieku jeszcze pracuje.
                  Po co sie wymadrzasz skoro nie znasz ludzi w zaawansowanym wieku? Ja pisze na podstawie wlasnych doswiadczen oraz w moich kregach. 85 + latkowie nie smigaja jak 75 latkowie i jednak czesto potrzebuja kogos kto im to wszystko organizacyjnie ogarnie.
                  • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 14:15
                    To jest raczej oczywiste. 10 lat zmienia wszystko. Mam 97latke, która śmiga w internecie, ale wozimy ją do lekarzy albo zamawiamy wizyty do domu. Przeciętna osoba 80 plus potrzebuje pomocy. Poza tym załatwianie czegokolwiek w przychodniach i szpitalach to jest koszmar niezależnie od wieku.
                    • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 14:28
                      fogito napisała:

> To jest raczej oczywiste. 10 lat zmienia wszystko. Mam 97latke, która śmiga w i
                      > nternecie, ale wozimy ją do lekarzy albo zamawiamy wizyty do domu. Przeciętna o
                      > soba 80 plus potrzebuje pomocy. Poza tym załatwianie czegokolwiek w przychodnia
                      > ch i szpitalach to jest koszmar niezależnie od wieku.

Wlasnie o to mi chodzi i kazda osoba majaca w rodzinie lub wsrod znajomych osoby 85+ to potwierdzi. Moi dziadkowie byli w doskonalej formie do grubo po 90tce ale badania kontrolne, umawianie, ustalanie z lekarzami itd zalatwiali moi rodzice. Moj kolega ma mame ktora wlasnie dostala diagnoze bialaczki w wieku 87 lat (poza tym jest na chodzie, w sensie nie lezaca) i to on ogarnia z lekarzami plan leczenia, rozmawia z zespolem opieki paliatywnej kiedy oni przychodza do tej mamy bo ona zwyczajnie nie ma na to sily.
                      Tutaj na forum tez przeciez ematki towarzysza swoim starszym mamom w wizytach, diagnostyce (sporo bylo watkow nt chorob onkologicznych)
                      • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 16:31
                        Ja powiem tak: w życiu bym się nie spodziewała, że znajdziemy się w takiej sytuacji z dnia na dzień.
                        Dla porównania mam seniora nieco młodszego, który od kilku lat niedomagał. I tu jakby było jasne, można było zadbać wcześniej o wszystko, przygotować się, znaleźć opiekę, ogarnąć na spokojnie logistykę. Zresztą w tym przypadku senior zadbał materialnie i logistycznie o to, żeby ciężar opieki od strony finansowej i logistycznej zabezpieczyć.
                        Ten mój przypadek to osoba całkowicie zdrowa, samodzielna, która po upadku w domu nie dość, że straciła sprawność ruchowa, to co gorsza dopadła ją demencja - czego dowiedziałam się o demencji? Że człowiek stary (prawie sto lat) funkcjonujący na codzień w bezpiecznym i znanym środowisku może latami nie dawać oznak demencji. W momencie szoku (wypadek, jakaś tragedia) automatycznie sypie się o kilka / kilkanaście lat. Czasem trochę udaje się to cofnąć, ale nigdy do stanu wyjściowego.

Nie da się z kimś takim żyć na dłuższą metę. Czuję oczekiwanie, że to ja zajmę się babcią. Bo przecież mama ma 70 lat.
                        Tylko ja w tej chwili funkcjonuje w trybie myślenia o tym, że za chwilę będę zajmować się matką.

I sorry, ale nie chcę tego robić.

• fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 17:02
                          Do takiej osoby trzeba zatrudnić opiekunkę lub opiekuna. Innego wyjścia nie widzę.
                          • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 18:10
                            Taka osoba jest uwięziona.
                            • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 19:26
                              No a jest jakieś inne wyjście.
                              • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 19:35
                                Dom opieki.
                                • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 21:37
                                  No tak, ale wtedy trzeba mieć świadomość, że to często jest wyrok dla seniora z demencją. Taki o siebie nie zawalczy. Zostanie uciszony lekami.
                                  • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 21:43
                                    Nie wiem, czy to nie jest bardziej humanitarne, niż pozwalanie seniorowi z demencją życie w napięciu z powodu wytworów chorego umysłu. Demencja często idzie w agresję.
                                    • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 21:56
                                      Mam trzy takie przypadki w rodzinie i w każdym były to osoby pogodne w ostatnich latach życia. Wręcz jak dzieci praktycznie. Szczególnie moja Mama i jej siostra. W każdym razie my Mamą się jak dzieckiem zajmowaliśmy a ona dużo pamiętała z młodości. recytowała Dziady Mickiewicza, śpiewała piosenki. Więcej się śmiala niż przed chorobą. Owszem zdarzały się momenty zagubienia i irytacji, ale to były momenty i obecność kogoś bliskiego uspokajała.
                                      Mnie bezduszność i niekompetencja personelu w domu opieki przeraziła. I te płacące staruszki, które łapały mnie za ręce jak odwiedzałam Mame. Strasznie to przykre było. Mama była tam 3 tygodnie i zabrałam ją przed końcem miesiąca próbnego.
                                      • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 22:24
                                        Płaczące
                                      • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 09:23
                                        To miałaś szczęście . Bo ja miałam do czynienia z osobą agresywną.
                                        • fogito Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 09:33
                                          Nie wiem. Może to kwestia dobrania leków albo charakteru człowieka.
                                          • bagietka01 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 15.04.26, 12:49
                                            Nie, raczej jednostki chorobowej. Są różne rodzaje demencji i ludzie różnie to przechodzą.
              • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 16:02
                Ja zderzyłam się jeszcze z jednym problemem. Do tej pory sprawna osoba nagle przestaje chodzić. Mieszkanie na którymś piętrze bez windy.
                Odpada prywatna służba zdrowia, z której do tej pory korzystaliśmy, bo żeby dostarczyć pacjenta, potrzebny jest nie tyle transport - do auta wsiądzie i wysiądzie samodzielnie, może się wspomóc chodzikiem czy wózkiem. Ale pozostaje kwestia zniesienia i wniesienia po schodach. Więc każdorazowo trzeba wzywać transport medyczny. W jedną stronę to mniej więcej 350 zł.

Bezpłatny transport medyczny należy się tylko przy korzystaniu z publicznej służby zdrowia.

Gdyby nie to uwięzienie, możnaby rozpatrywać opiekę w domu. Ale weź sobie żyj bez możliwości wyjścia. Przez kolejne bóg wie ile lat.
            • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 15:56
              Pewnie! Lepiej leż w łóżku w domu i zwal opiekę na dzieci.
          • hanusinamama Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 12:42
            Takie leczeni za wszelką cenę to coś czego chcesz??? Byłaś kiedys w DPSie? Chyba nie
            • infinitypool Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 14:15
              hanusinamama napisała:

> Takie leczeni za wszelką cenę to coś czego chcesz??? Byłaś kiedys w DPSie? Chyb
              > a nie
              To do mnie? Jakie leczenie za wszelka cene?
              Ja mowie o sprawnych seniorach ktorzy potrzebuja wsparcia logistyczno organizacyjnego (i nie,, nie mowie tu o 75 latkach bo dla mnie to sa jeszcze dosc mlodzi ludzie) a nie o ludziach w DPS bo na szczęście nie znam nikogo kto by w takim przybytku skonczyl
            • partytura2026 Re: Nowelizacja ustawy o DPS 14.04.26, 18:11
              Byłam. W dwóch różnych. Jeden to był koszmar. Drugi - moje marzenie na starość. Dps. Nie prywatny dom.
    • bujakajamajka Re: Nowelizacja ustawy o DPS 13.04.26, 17:28
      Od kilku już lat w Polsce zapowiadają deinstytucjonalizację. Niedługo nie tak łatwo będzie dostać się do DPS, bo najpierw każdy chętny będzie otrzymywał opiekuna (nie było tylko nigdzie napisane, kto będzie go opłacał). Dopiero jak nie dogada się z opiekunem, będzie mógł iść do DPS. Pomysł ambitny, żeby tylko nie stało się tak jak z psychiatrami/psychologami, którzy jeszcze parę lat temu za darmo jeździli po domach pacjentów, a teraz samemu trzeba zasuwać do poradni. Nawet jeśli masz taką deprechę, że nie wstajesz z łóżka czy takiego schiza, że nie kontaktujesz.

Nawet ubezwłasnowolnienie ma wkrótce zniknąć. Zresztą to zawsze była trochę fikcja - czy istnieje w PL wykaz osób ubezwłasnowolnionych? Osoba ubezwłasnowolniona w PL może przez internet wziąć nawet pożyczkę na grube tysiące, czy zamawiać drogie paczki ze sklepów internetowych. A odkręcić to to potem trudno. Nawet w sklepach stacjonarnych sprzedawcy nie zawsze mogą się domyślić, czy ktoś jest ubezwłasnowolniony, no chyba, że to wioska z jednym spozywczakiem na krzyż...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka