Dodaj do ulubionych

Trad wives, soft girls i OF

29.04.26, 13:34
Co Waszym zdaniem stoi za popularnością tych zjawisk wśród młodych kobiet - zjawisk generalnie dość zróżnicowanych, ale ich wspólnym mianownikiem imo jest monetyzacja kobiecości.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 13:39
      Łatwe pieniądze. Eot
      • martishia7 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:32
        Krótko i na temat smile
    • lajtova Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 13:49
      Co to znaczy popularność?
      Załóżmy że sprawa dotyczy kobiet w wieku 18-24 lata.
      Ile z nich podpada pod te zjawiska i jaka jest liczba kobiet w tym wieku na świecie?
      Zacznij od podania tych danych.
    • geez_louise Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 13:52
      Jak wychodzę nad ranem do pracy spakowana na dwa dni, to jestem pewna, że zjawisko byłoby popularne również wśród starych kobiet gdyby ktoś nam chciał płacić tyle co tym młodym na OF 🙄
      • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 13:57
        Otóż, dziś przeczytałam na filmwebie, że aktorka, która grała w american pie zarobiła 1M USD w tydzień. Ma 52 lata.
        • geez_louise Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:04
          Hmm, pocieszające. Co prawda w niczym wcześniej nie grałam, ale za to mam „dopiero” 47 lat i zadowoli mnie dużo mniejsza kasa za tydzień.
        • martishia7 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:33
          Czy mówimy o mamie Stifflera?
          • borsuczyca.klusek Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:08
            Nie

www.al.com/life/2026/04/american-pie-star-earns-more-than-12-million-on-onlyfans-in-first-week.html
          • angazetka Re: Trad wives, soft girls i OF 30.04.26, 00:13
            Jennifer Coolidge raczej nie musi dorabiać na OF wink
    • at.attin Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 13:54
      Naprawdę cię obchodzą jakieś zjawiska w UK czy w USA.?
      • angazetka Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:15
        To też polskie zjawiska.
        • at.attin Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:17
          Piękne polskie określenia.
          • angazetka Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:39
            Nie określenia polskie, tylko zjawiska.
            • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:20
              angazetka napisała:

> Nie określenia polskie, tylko zjawiska.
              >
              Taaak... Pamiętam jak "popularnym" zjawiskiem były studentki utrzymanki, potem media ekscytowały się gimnazjalistkami w słoneczku, jeszcze później były galerianki.... Jakoś tak bywa że młode kobiety i seks to medialny temat. A na ile zakorzeniony w rzeczywistości, to już bym polemizowała....
              • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:27
                Szczerze mówiąc zupełnie nie zauważyłam w mainstreamowych języka moralnego wzburzenia, jaki towarzyszył galeriankom i słoneczkom. Być może jedynie w odniesieniu do nurtu trad wifes (że pompowany przez alt prawice).
                Raczej o pracy seksualnej mówi się obecnie dość neutralnie, a Pudelek donosi, które mieszkanie kupiła Fagata z zarobków na OF.
                • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:29
                  hailey_bieber2003 napisał(a):

> Szczerze mówiąc zupełnie nie zauważyłam w mainstreamowych języka moralnego wzbu
                  > rzenia, jaki towarzyszył galeriankom i słoneczkom. Być może jedynie w odniesien
                  > iu do nurtu trad wifes (że pompowany przez alt prawice).
                  > Raczej o pracy seksualnej mówi się obecnie dość neutralnie, a Pudelek donosi, k
                  > tóre mieszkanie kupiła Fagata z zarobków na OF.
                  Bo żyjemy w kolejnej odsłonie kapitalizmu, gdzie nie ważne skąd pieniądze, ważne że się je ma. Nie dotyczy to tylko OF, to jest rak który toczy wszystko.
              • angazetka Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:28
                Nie mówię, że popularne. Mówię, że istniejące. Mamy na instagramie polskie tradki. Mamy only fansiary. No są.
                • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:36
                  angazetka napisała:

> Nie mówię, że popularne. Mówię, że istniejące.
                  Ty nie mówisz, ale post startowy tak, więc do tego się odnoszę. Moim zdaniem prostytucja jest tak samo powszechna jak kiedyś, czyli dotyczy niewielkiego ułamka populacji, za to jako temat jest rozdmuchana w mediach.
              • martishia7 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:30
                > Pamiętam jak "popularnym" zjawiskiem były studentki utrzymanki

O, kiedyś zostałam wzięta za taką studentkę, tak 20 lat temu. Jak poszłam ze szwagrem do iSpot kupować komputer. Miny panów z obsługi nietęgie, szwagier nie zakumał kontekstu, wyjaśniłam mu jak wyszliśmy. Za straty moralne zabrał mnie na kawę. Stare, dobre czasy big_grin
                • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:37
                  Cóż, studentka kupująca MacBooka w 2006 nie była raczej codziennym zjawiskiem smile
                • alpepe Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:17
                  O, kiedyś na dworcu PKP w Katowicach, tym z pięknymi kielichami, co to go wyburzono, czekałam na mamę, by odebrać ją z dworca, wracała z sanatorium. Miałam 16 lat, i przechadzałam się po dworcu, bo byłam za wcześnie, a pociąg za późno. Jakiś facet DWA razy się dopytywał, czy czekam na klienta. Odmówiłam raz, odmówiłam drugi. Nikt mnie na kawę za straty moralnie nie zabrał.
                  I nadal uważam, że młodocianych prostytutek na dworcu PKP aże tyle nie było, tylko faceci widzieli w każdej młodej pannie takowe.
                • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:28
                  martishia7 napisała:

> > Pamiętam jak "popularnym" zjawiskiem były studentki utrzymanki
                  >
                  > O, kiedyś zostałam wzięta za taką studentkę, tak 20 lat temu. Jak poszłam ze sz
                  > wagrem do iSpot kupować komputer. Miny panów z obsługi nietęgie, szwagier nie z
                  > akumał kontekstu, wyjaśniłam mu jak wyszliśmy. Za straty moralne zabrał mnie na
                  > kawę. Stare, dobre czasy big_grin
                  Kolejna odsłona starego dobrego przekonania, że jak kobieta ma pieniądze lub wysokie stanowisko, to na pewno przez seks. Nie ma przecież innych możliwości w męskich móżdżkach.
              • lauren6 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:58
                runny.babbit napisała:

> Jakoś tak bywa że młode kobiety i seks to medialny temat. A na ile za
                > korzeniony w rzeczywistości, to już bym polemizowała....

Wygooglaj sobie ile na ON zarabiają Fagata czy Lena Polanski.
                Nawet jeśli to wierzchołek góry to podejrzewam, że i tak ładne oraz obrotne dziewczyny potrafią wycisnąć płacących za dostępy jak cytrynę.
                • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:02
                  To ma się do przeciętnych zarobków tak jak zarobki przeciętnego aspirującego pisarza do zarobków Mroza. Większość zarabia po kilkanaście dolarów.
                • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:24
                  lauren6 napisała:

> runny.babbit napisała:
                  >
                  > > Jakoś tak bywa że młode kobiety i seks to medialny temat. A na ile za
                  > > korzeniony w rzeczywistości, to już bym polemizowała....
                  >
                  > Wygooglaj sobie ile na ON zarabiają Fagata czy Lena Polanski.
                  > Nawet jeśli to wierzchołek góry to podejrzewam, że i tak ładne oraz obrotne dzi
                  > ewczyny potrafią wycisnąć płacących za dostępy jak cytrynę.
                  To że garstka patocelebrytek na tym zarabia, nie jest żadnym argumentem za tym, że to jakieś popularne zjawisko. Zresztą równie dobrze mogłabyś argumentować, że youtuberzy dobrze zarabiają, bo są tacy co koszą miliony.
                  A prostytucja była i będzie. Kiedyś po prostu uważana była za coś do ukrycia, a nie obnoszenia się.
          • sztalugi1234 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:48
            at.attin napisał:

> Piękne polskie określenia.

Ło jezu, znów stavros.
    • otia5 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:03
      Hmm, sądząc po tym, że polscy mężczyźni w 2025 roku wydali na OF ponad 327 milionów złotych, to tak sobie gdybam, że może chodzić o pieniądze. Jest popyt, to i podaż wzrasta.
      • bmtm Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 23:17
        Absurd. Na mnie panie prostytutki, onlyfansiary, galerianki i inne twory ani grosza nei zarobił i nie zarobią;
        • bmtm Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 23:18
          W sumie to żal mi tych facetów. Tyle czasu i pieniedzy marnować na takie uslugi.
    • partytura2026 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:08
      Przeświadczenie o tym, że to łatwa kasa, a sukces = popularność.
    • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:17
      Ale skąd teza że to zjawiska popularne? Gdzie, jak bardzo, o czym tu w ogóle dyskutować bez danych?
      • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:25
        Za vice.com: w USA 47% przebadanych kobiet z pokolenia gen-z zadeklarowało trad wife jako najbardziej pożądany przez nie styl życia (vs girlboss, digital nomad, trophy wife).
        • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:27
          A ile przebadano? Poza tym to należało pytać o młode amerykanki a nie młode kobiety
        • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:21

> Za vice.com: w USA 47% przebadanych kobiet z pokolenia gen-z zadeklarowało trad
          > wife jako najbardziej pożądany przez nie styl życia (vs girlboss, digital noma
          > d, trophy wife).
          Aha. Czyli mamy fakt w stylu "amerykańscy naukowcy..."
        • hanusinamama Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:54
          Srutututu....
        • bene_gesserit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:01

> Za vice.com: w USA 47% przebadanych kobiet z pokolenia gen-z zadeklarowało trad
          > wife jako najbardziej pożądany przez nie styl życia (vs girlboss, digital noma
          > d, trophy wife).

Co z tego wynika dla Polek? Ile z deklarujących rzeczywiście wybierze taki styl życia, albo w ogóle będzie miało możliwość wyboru? I, jeśli wybierze, nie umrze z nudów i frustracji po paru miesiącach, kiedy okaże się, że takie życie w niczym nie przypomina upiornie glamour fotek z Insta?
        • nick_z_desperacji2 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:12
          Wracamy do punktu wyjścia: te 47% to chce mieć wypasioną chatę, bogatego męża i ciuchy od projektantek w zamian piekąc ciasto i "sprzątając" dom, który wcześniej 3 sprzątaczki obleciały.
          • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:37
            Oczywiście, a pokolenie wyżej chciało podążać władczym krokiem do wieżowca na Manhattanie, w szpilkach, markowej garsonce i z biczfejsem.
          • primula.alpicola Re: Trad wives, soft girls i OF 30.04.26, 07:48
            Ja bym chciała, why not. Nieograniczona kasa, uwielbiający na wieki, uwielbiany mąż. Wzięłabym ludzi do pomocy, miałabym jakieś fancy kury i kaczki biegusy, szklarnię i ogród. Oraz psy i koty.
            Byłby z tego piękny Instagram!
            • trampki-w-kwiatki Re: Trad wives, soft girls i OF 30.04.26, 08:23
              Prawda? Żyć nie umierać smile
        • majenkirr Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:56
          > wife jako najbardziej pożądany przez nie styl życia (vs girlboss, digital nomad, trophy wife).

Trad wife bardziej pożàdany od trophy wife?😵‍💫
          • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:59
            Tak smile trophy był najniżej
            • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:01
              (Być może z uwagi na niechęć do maksymalnie wyśrubowanych standardów wyglądu oczekiwanych od trophies)
              • majenkirr Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:05
                Ale za to trzeba piec i gotować🥴

To ja i tak mam najlepiej, jest na to jakaś nazwa?
                • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:08
                  A jak masz? smile to wymyślimy nazwę
                  • majenkirr Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:47
                    > A jak masz? smile to wymyślimy nazwę

Ani nie piekę ani nie wyglądam🤣
                    Leń pospolity?
                • nick_z_desperacji2 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:12
                  Zazwyczaj to trzeba i piec, i gotować, i sprzątać i do tego wyglądać. I standardy "wyglądania" są równie wyśrubowane, bo ma być "naturalnie piękna" (czyt. tak zrobiona, żeby koledzy nie zauważyli, że zrobiona).
                  • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:18
                    nick_z_desperacji2 napisała:

> Zazwyczaj to trzeba i piec, i gotować, i sprzątać i do tego wyglądać. I standar
                    > dy "wyglądania" są równie wyśrubowane, bo ma być "naturalnie piękna" (czyt. tak
                    > zrobiona, żeby koledzy nie zauważyli, że zrobiona).

To jak polski model, tylko bez pracy zawodowej do tego wszystkiego 🙃
                  • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:19
                    W zasadzie to ja mam pomysl na biznes - mogłabym sie wynajmować jako ghost trad wife - ja bym piekła i gotowała a trad wife właściwą by byla od wyglądania 😀 coś jak ghost writer tylko w kuchni
                    • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:20
                      To jest genialne! Widzę w tym potencjał na film
                      • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:26
                        Chyba była taka scena w Desperate Housewifes. Gabrielle chciała udowodnić Carlosowi, że potrafi upiec ciasto - ktore ostatecznie Bree podała jej przez okno 😄
                        • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:26
                          *housewives
        • paszczakowna1 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 20:44
          > Za vice.com: w USA 47% przebadanych kobiet z pokolenia gen-z zadeklarowało trad wife jako najbardziej pożądany przez nie styl życia (vs girlboss, digital nomad, trophy wife).

A żadnych normalnych opcji nie było? Z tego wszystkiego trad wife brzmi najmniej debilnie.
          • tania.dorada Re: Trad wives, soft girls i OF 30.04.26, 03:09
            paszczakowna1 napisała:

> > Za vice.com: w USA 47% przebadanych kobiet z pokolenia gen-z zadeklarował
            > o trad wife jako najbardziej pożądany przez nie styl życia (vs girlboss, digita
            > l nomad, trophy wife).
            >
            > A żadnych normalnych opcji nie było? Z tego wszystkiego trad wife brzmi najmni
            > ej debilnie.

No otóż. 🤣
    • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:22
      W skali calej populacji wcale nie są popularne, są natomiast medialne.
      • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:27
        A medialność nie jest mierzona liczbą obserwatorów?
        Czy masz na myśli, że sztucznie wypompowane stymulowaną algorytmizacją?
        • angazetka Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:40
          Żyje w tej sposób garstka osób.
        • partytura2026 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:41
          Obserwuje nie tylko ludzi z których poglądami czy stylem życia sympatyzuje, więc liczba followersow nie jest równoznaczna z liczbą fanów.
        • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:42
          Medialne w znaczeniu „budzące zainteresowanie mediów”, które uwielbiają pompować niszowe zjawiska jako ważkie kwestie społeczne. Algorytmizacja też robi swoje bo jak klikniesz to dostajesz zalew treści. A całość jest utopiona w kapitalistycznym sosiku monetyzowania każdego zalążka idei . Jak popatrzysz na społeczeństwo to zobaczysz, że dużo popularniejsze są Żabka girls wśród młodych kobiet niż trad wives. Jeśli średni wiek zawierania związku małżeńskiego dla Polek wynosi około 29 lat to skąd się niby mają brać te wives dwudziestoletnie? Wszystko jedno - trad czy nie. Realia są takie: jest niewielka grupa Polaków żyjących tak, że kobieta zajmuje się domem i kilkorgiem dzieci a mężczyzna zarabia. To co widzisz w mediach jako trad wives to są po prostu przedsiębiorczynie w sukienkach w kwiatki i z głosikami jak z oazy, które zarabiają więcej niż niejeden facet. Ale też są niszą
          • angazetka Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:49
            Kim są Żabka girls? big_grin
            • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:56
              Spontanicznie stworzone określenie opisujące młode kobiety pracujące w mało przyjemnych i niezbyt wysoko płatnych pracach, często żeby zarobić na studia albo po prostu wystartować z samodzielnym życiem.
              • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:19
                Myślę, że to określenie mogłoby zażreć w internetach smile
    • nick_z_desperacji2 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:38
      Nie sądzę, żeby były jakoś bardzo popularne, sporo się o nich mówi, ale nie sa masowym wyborem.
      Ogólnie: pieniądze. Na OF jest to uświadomione, tylko dobrego. Za to młode kobiety wybierające rolę tradwife są o wiele bardziej naiwne. Prowadzące znane profile, nie dość że są bogate, mają bogatych mężów, to jeszcze wcale nie rezygnują z własnego dochodu, wręcz przeciwnie. Biznes zbudowany wokół internetowego wizerunku jest bardzo dochodowy. Kandydatki na tradwife kupują właśnie ten obraz sielankowego życia paprotki, która w 20 ogarnie cały dom, wstawi obiad i koniec na dziś.
      • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:46
        Owszem, kupują bez refleksji na temat tego, o czym piszesz ty i analoga - że te influencerki, które obserwują, wcale nie są uzależnionymi finansowo od męża gospodyniami domowymi, tylko przedsiebiorczyniami mającymi niezłe źródło dochodu. I że o ile same nie zostaną influ to wybierając rolę "influ" będą w zupełnie innej sytuacji.
        • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:46
          *wybierając rolę "trad wife"
          • hanusinamama Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:56
            Amen. One zarabiają na tym promowaniu tradwife niezłą kasę, są finansowo niezależne, budują swoją markę.
            Poza tym to nie bardzo ma się do czego odnośić w Polsce. Sorry ale moja matka pracowała, obie babki też, prababki tyrały na wsi w domu, w polu w oborze....i tak raczej wygąda w naszym kraju trad wife story
            • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:26
              hanusinamama napisała:

> Amen. One zarabiają na tym promowaniu tradwife niezłą kasę, są finansowo niezal
              > eżne, budują swoją markę.
              > Poza tym to nie bardzo ma się do czego odnośić w Polsce. Sorry ale moja matka p
              > racowała, obie babki też, prababki tyrały na wsi w domu, w polu w oborze....i t
              > ak raczej wygąda w naszym kraju trad wife story
              Dokładnie. Ale wciąż można przeczytać komentarze kucyków, że głupie kobiety wybrały feminizm, a przecież mogły tak jak kiedyś tylko leżeć i pachnieć. Oni naprawdę łykają, że wszędzie lata 50 wyglądały jak sitcomy z USA. Gdy nawet w Stanach tak różowo nie było.
              • bene_gesserit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:11
                Kolegę mam, który szuka sobie tradwife. Miał dziewczynę, skończyła studia, zaoferował, że wynajmie mieszkanie, będzie za nie oczywiście płacił i ja utrzymywał, zamieszkają razem.

Dziewczyna, o dziwo, przybrała na taki układ. Ona miała się zająć domem i nie szukać pracy, on nieźle zarabiał. Ślub zaplanowany, rodzice się poznali i nagle sielankę trafił szlag. Okazało się, że ponieważ on płaci, to on wybiera, jak spędzą urlop. Ona marzyła i Włoszech, on trwardo stał na stanowisku, że trzeba wspierać Polaków i Polskę, więc urlop tylko w kraju. Do dziewczyny (w końcu!) dotarliz że tak będzie przez całe jej życie, jeśli będzie tkwiła w tym para-sponsorskim układzie, nawet po ślubie. I już jej nie ma, wróciła do rodziców, znalazła pracę i nowego chłopaka, podobno już nie z Konfy big_grin
                • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:18
                  👍👍👍
                • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:24
                  A jak długo była na jego utrzymaniu?
                • hanusinamama Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:29
                  To dobrze ze zrozumiała na początku.
                  Mam koleżankę, która od 10 lat jest zajmuje sie domem i dziecmi. Pan zarabia ...i pan decyduje.
                  Jak kiedyś przy grillu zażartował, ze jego żóna to może zdecydować czy na obiad ma być mielony czy schabowy...tak wiecej się już z nimi nie spotykamy.
                  Mieszkają w jego domu (rodzice zbudowali dali mu przed slubem). O tyle mnie decyzja dziewczyny zadziwia, ze jej matka w wieku 50 lat musiała zaczynać wszystko od zera (musiała sie wyprowadzić z mieszkania męża) tyle ze miała pracę. Ona zna dobrze ile kosztowało to jej matkę i sama weszła w jeszcze mniej dla niej bezpieczny układ.
                  • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:34
                    A gdzie Twoim zdaniem nastąpił błąd matki?
                • primula.alpicola Re: Trad wives, soft girls i OF 30.04.26, 07:51
                  Uufff, uratowała się!
              • vivi86 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:58
                Nie wierzę, że nie tylko ja to widzę.
            • vivi86 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:56
              Aż nie wierzę, że ktoś poza mną to dostrzega.
        • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:55
          Oczywiście, ale dlaczego w ogóle biorą to pod uwagę, skoro mama uczyła, że wykształcenie + dobra praca 9-5 to potęgi klucz
          • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:58
            Dzieci nie są kopiami rodziców i często podchodzą krytycznie do lansowanych przez nich wzorców, to naturalne. A poza tym praca 9-5 to żaden ideał życia
          • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:02
            Myślę że częściowo to moze wynikać z tego o czym niżej pisze Beata. A częściowo właśnie z przeświadczenia że w ten sposób lekko latwo i przyjemnie można przeżyć życie.

Jeśli chodzi o to pierwsze to nawet w Polsce, gdzie jest roczny macierzyński i żłobki plus przedszkola, właśnie obserwuję na koleżance jak - kiedy macierzyński się kończy - szarpanie się z logistyką dziecięcą, pracą przy braku wsparcia drugiej połówki skłania do myśli, żeby rzucić to wszystko i przejść na utrzymanie męża. I to w wykonaniu kogoś kto jeszcze dwa lata temu mówił, że nie wyobraża sobie nie pracować i siedzieć w domu z dzieckiem dłużej niż rok.
            Gorzej tylko jeśli w realu, mąż chce miec trad wife w fartuszku, piekącą ten chleb ale jednocześnie oczekuje zeby wnosiła do gospodarstwa taki sam dochod jak on. Jesli ktoś nie ma talentu do social mediów to taki układ nie wypali...
            • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:05
              Przy braku wsparcia drugiej strony to chyba nie ma na czyje utrzymanie przejsc…
              To że mąż chce to jeszcze o niczym nie świadczy… Natomiast znam trochę osób, które tak żyją i są z tego zadowolone. Po prostu przyjmijmy że nie ma jednego modelu życia dobrego dla każdego.
              • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:11
                Skrót myślowy może: przy braku wsparcia logistycznego (może nie tylko zresztą). W takim sensie, że mąż wychodzi z założenia, że dziecko to kobieca sprawa i ani zarywać nocy ani brać wolnego zeby sie dzieckiem zająć nie zamierza.
                Natomiast fizycznie mąż jest i pensja męża też jest więc teoretycznie przejść by można, tylko mąż prezentuje to właśnie przekonanie, że dziecko i kuchnia to sprawy kobiece ale do wspólnego worka finansowo wkładać maja rowno oboje
                Taki paradoks

Co do tego ze sa tak funkcjonujące (czyli mąż utrzymuje, żona zajmuje się domem) rodziny to przeciez nie polemizuję i jesli to obojgu odpowiada to nie mam zastrzeżeń
                Ba, ja przeciez w takiej rodzinie dorastalam, moja mama z różnych względów nie pracowała zawodowa od mojego urodzenia (przeszła na macierzyński, wychowawczy a potem już nie było do czego wracać)
                • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:16
                  A pytałaś ją kiedyś (przepraszam, jeśli to zbyt wścibskie), czy nie miała obaw względem bycia „przy mężu”?
                  • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:33

> A pytałaś ją kiedyś (przepraszam, jeśli to zbyt wścibskie)

Dlaczego? Nie mam z tym problemu 😀
                    Rozmawiałyśmy o tym wielokrotnie.

Mój ojciec jest, pomijając wszystkie jego wady, ktore sobie ma, jak każdy, człowiekiem z gruntu przyzwoitym, ale przecież gwarancji nie ma nigdy, tym bardziej że czasem w grę wchodzi po prostu ślepy los (wypadek, niepełnosprawność, poważna choroba jedynego żywiciela).
                    Oczywiście że miała obawy. Natomiast miała swoje mieszkanie (swoje, nawet nie wspólne), inna nieruchomość którą w razie W można byloby sprzedać i staż pracy, ktory potem dal jej emeryturę. Więc jakies zabezpieczenie w razie W miała. No a oni wtedy kiedy taką decyzje podejmowała, po prostu nie mieli innego wsparcia, żadnej babci, dziadka, żadnej zaprzyjaźnionej sąsiadki. Miało byc na kilka lat, potem przyszły przemiany gospodarcze i bezrobocie, potem problemy zdrowotne i tak zostało. Ja nie narzekam, mama chyba też nie 🙂
                • martishia7 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:22
                  Ouch. Planuje z nim kolejne dzieci, czy na jednym kończymy? Wybacz, że tak wścibsko zapytam.
                  • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:37
                    martishia7 napisała:

> Ouch. Planuje z nim kolejne dzieci, czy na jednym kończymy? Wybacz, że tak wści
                    > bsko zapytam.

Nie wiem. Ja mam poczucie że "something's gotta give" i w tym układzie jaki jest oni długo nie pociągną. Ona długo nie pociągnie i albo się rozstaną, albo ktos tu bexzie musiał fundamentalnie zmienic podejście.
                    Akurat mi się tak nasunęło po wczorajszej długiej rozmowie i po tym jak sobie dzis o tej sytuacji myślałam w tramwaju.
                    • martishia7 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:48
                      Dzieci mają to do siebie, że rosną. Nie znam szczegółów sytuacji Twojej koleżanki ofc, ale z czasem jest łatwiej (banał). Nie wiem jak ona postrzega jego podejście. Jeśli sama ma podobnie tradycyjno-nowoczesne siłaczkowe (co się jeszcze zdarza), to jakoś to przetrwają zapewne. Jeśli zaś jest rozczarowana jego postawą, to tak patrząc po otoczeniu - jest to zadra w tyłku, która zostaje. Rozstanie w tej sekundzie nic jej nie daje. Ale rozstanie z powodu tego właśnie rozczarowania, odroczone na za 5 lat - zero zdziwienia.
                      • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:56
                        Rosną, rosną, tylko do etapu żeby dziecko poszło do przedszkola to jeszcze ponad rok a ja mam wrażenie że tam już czysto fizycznie ona juz "robi bokami." Zobaczymy.
              • nick_z_desperacji2 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:53
                Nie ma jednego dobrego modelu życia, ale jedne są bardziej ryzykowne od innych.
                • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:03
                  Zajeżdżanie się w stylu „biorę na siebie sto procent opieki nad dzieckiem i zajmowania się domem i połowę kosztów utrzymania” jest jednym z nich.
                  • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:05
                    Nie polemizuję 💁‍♀️
                  • nick_z_desperacji2 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:17
                    Przy czym pani zajeżdżona może się z tego układu wypisać kiedy zechce i nie ucierpi, a wręcz zyska. Pani trad jak się wypisze, albo zostanie wypisana, bo pojawiła się młodsza, zazwyczaj nie ma nic, bo konfiarze bardzo sceptycznie podchodzą do wspólnoty majątkowej, za to ma dziurę w życiorysie i mniejsze szanse na dobrą pracę.
                    • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:22
                      Albo nawet jeśli formalnie ta wspólnota jest to trzeba by jej działanie wyegzekwować w sądzie smile
                      Tak, w razie W bezpieczniej być zajeżdżoną bo przynajmniej pensja wpłynie dziesiątego, gorzej jesli trzeba liczyć na to, ze sąd wyda zabezpieczenie potrzeb rodzing i dopiero komornik ściągnie

Pan od pani zajeżdżonej jest zwolennikiem zgadnij której partii 😀
                      • hanusinamama Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:31
                        Ja tylko dodam, że niepracująca pani po rozwodzie to ma marne szanse na alimenty na siebie w PL.
                        • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:33
                          Nie no, ma, ma. W jakiej wysokości i na jak długo to juz zależy, w tym od rozstrzygnięcia o winie.
                          • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:40
                            A czy w Polsce można umówić się w intercyzie, że pani ze związku ma wyjść z konkretną sumą?
                            • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:43
                              Byloby to możliwe, owszem.
                              • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:44
                                Zatem może to jest rozwiązanie dla tradów i tradek
                    • angazetka Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:25
                      Pani trad ma, jak wspomniano, własną markę i dochód. Bycie niepracującą zawodowo żoną przy mężu to NIE JEST bycie tradką.
                      • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:31
                        angazetka napisała:

> Pani trad ma, jak wspomniano, własną markę i dochód. Bycie niepracującą zawodow
                        > o żoną przy mężu to NIE JEST bycie tradką.

Pani trad ma jeśli jest jednocześnie influ i ma z tego bycia influ realne dochody. Osób funkcjonujących w social mediach jest mnogo a mnogo, nie wszyscy odnoszą sukces ze swoim "kontentem" (hatfu!)
                      • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:54
                        No nie, to jest właśnie bycie trad. To co opisujesz to są pseudotradki
                        • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:02
                          Ok. Przyjmuję. Nie znam się aż tak. Kilka razy mi algorytm wypluł na IG ale że nie bawi mnie słuchanie takich treści to mie zgłębiałam różnicy między trad a pseudotrad.
                      • runny.babbit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:05
                        angazetka napisała:

> Pani trad ma, jak wspomniano, własną markę i dochód. Bycie niepracującą zawodow
                        > o żoną przy mężu to NIE JEST bycie tradką.
                        >
                        Ależ to właśnie jest trad wife. Po prostu co innego promują innym, a co innego same robią. Typowe dla prawicowych odchyłów. Rób co mówię, a nie co faktycznie robię.
                        • majenkirr Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 20:56
                          runny.babbit napisała:
                          co innego promują innym, a co innego
                          > same robią. Typowe dla prawicowych odchyłów. Rób co mówię, a nie co faktycznie robię.

Nie dla prawicowych odchyłów, a dla influencerów ogólnie. Vide ostatnia drama z MJ Gray😏
                          www.tiktok.com/t/ZTkbLyQu2/
                    • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:28
                      nick_z_desperacji2 napisała:

> Przy czym pani zajeżdżona może się z tego układu wypisać kiedy zechce i nie uci
                      > erpi, a wręcz zyska. Pani trad jak się wypisze, albo zostanie wypisana, bo poja
                      > wiła się młodsza, zazwyczaj nie ma nic, bo konfiarze bardzo sceptycznie podchod
                      > zą do wspólnoty majątkowej, za to ma dziurę w życiorysie i mniejsze szanse na d
                      > obrą pracę.

Najwyraźniej ten układ, choć bezpieczniejszy od trad, podoba się młodym dziewczynom tak bardzo, że aż pala się do związków i dzieci.
                      • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:30
                        (Dla ścisłości, uważam, że to bardzo dobrze, że kontestują model życia i zarabiania poprzednich pokoleń)
                      • nick_z_desperacji2 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:20
                        > Najwyraźniej ten układ, choć bezpieczniejszy od trad, podoba się młodym dziewcz
                        > ynom tak bardzo, że aż pala się do związków i dzieci.
                        Za to układ "trad" nawet jeśli się w Polsce podoba (statystyki są z USA), to w warstwie deklaratywnej, bo dwudziestoparoletnich matek kilkorga dzieci u nas za wiele nie ma, a sporo z tych, które są, to nie żadne trad tylko patologia.
                    • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 17:53
                      We wszystkich znanych mi parach gdzie kobieta zajmuje się dziećmi jest małżeństwo bez rozdzielności majątkowej, część pan ma też majatek osobisty sprzed ślubu
                      • daniela34 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:01
                        Pakowanie się w rozdzielność przy braku swoich dochodów to jest wyższy poziom naiwności, więc nie jestem zaskoczona.
                        Ale i tak bywa (pan na przykład tlumaczy pani że prowadzi tak ryzykowną działalność gospodarczą że to tylko dla jej dobra przecież i wszak!)

Natomiast jedna uwaga - wspolnosc działalność dopóki działa. A jak nie działa (w tym na przykład sensie, że ma sie dostęp do wspólnego konta na którym są środki) a drugi czlon wspólnoty nie współpracuje gdyż właśnie uznał, że wylogowuje się ze związku, to należy udać się dopiero do takiej ładnej instytucji zwanej sądem i uzyskać stosowne rozstrzygnięcia. I teoretycznie takie wstępne rozstrzygnięcie można dostać już w 7 dni! A w praktyce roznie z tym bywa.

I znowu - to nie jest kwestia krytyki układu mąż zarabia, żona zajmuje sie domem tylko świadomości, że wspólność oczywiście chroni ale żeby uzyskać tę ochronę to trzeba przynajmniej czasu (a czasem również umiejętności lub pieniędzy zeby skorzystać z kogoś kto te umiejętności ma)
            • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:08
              No więc właśnie, to nie jest dosłowne pytanie „dlaczego nie słuchają rodziców”, tylko chyba „dlaczego najwyraźniej pewna opowieść o świecie przestaje się spinać”.
              • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:25
                Bo ona się nigdy nie spinała. Powiem więcej - patrząc na życie mojej matki nie widzialam ani jednego powodu, żeby jej słuchać. I myślę, że tak jest w wielu wypadkach
          • angazetka Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:28
            Bo widzą, że to nieprawda.
          • hanusinamama Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:59
            Łykasz jak pelikan albo udajesz...wcale nie ma aż takiego poparcia. Młodzi ludzie są bardziej świadomi jakie sfi-fi im serwują SM.
          • trampki-w-kwiatki Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 23:12

> Oczywiście, ale dlaczego w ogóle biorą to pod uwagę, skoro mama uczyła, że wyks
            > ztałcenie + dobra praca 9-5 to potęgi klucz

Mnie tak uczyła i matka, i ojciec, ale bardzo nie chciałam pracy na etacie od 9 do 17, więc pracowałam na to, żeby rozkręcić działalność by móc przez kilka lat wieść życie takiej trochę domowej żony. Pompowałam zasoby we wspólną firmę, która już akurat byłaby w stanie nas utrzymać z moim zaangażowaniem z doskoku, gdy życie pokazało faka, bo mi się mąż wykrzaczył.

Ja tam mogłabym być przez jakiś czas na etacie żony i matki, ale z mojego doświadczenia wynika, że jest to jednak ryzykowna zabawa.
          • tanebo0001 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 23:14
            Bo to już nie działa. Możliwości awansu społeczno ekonomicznego zostały poważnie ograniczone.
      • beataj1 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 14:53
        Myślę że to też jest związane z totalnie powalonym systemem w USA.
        Biorąc pod uwagę, że tam kobiety praktycznie nie mają wsparcia związanego w ciążą. Nie ma czegoś takiego jak płatne zwolnienie, urlop macierzyński jest opcjonalny i zależny od dobrej woli firmy. Instytucjonalna opieka nad dziećmi nie istnieje a nieinstytucjonalna jest horrendalnie droga itd. To wiele kobiet jest w ostatecznym rozrachunku zmuszona do wyboru - jakaś koszmarna gimnastyka związana z połączeniem opieki na dziećmi i pracą lub rezygnacja z pracy i przy dzisiejszej ekonomii drastyczne obniżenie standardu życia.
        A tu mamy magiczną opcję łagodnej panienki siejącej macierzankę i piekącej chlebek.
        Ta wizja zakłada mężusia który umożliwi ten styl życia. Czyli jest to wizja realna dla niewielu i w znakomitej większości fantastyczna jak marzenie o spotkaniu księcia z bajki.
        Tu i tu małe ptaszki ćwierkają radośnie dookoła.
        • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:14
          Chyba również to w ten sposób widzę. Dodać erozję klasy średniej, załamanie trajektorii klasycznych karier (vide zwolnienia właściwie wszędzie).. I chyba pojawia się poszukiwanie takich dróg, w których kapitał seksualny zapewnia bezpieczeństwo
    • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:00
      Na marginesie - ja znam jedną „soft girl”, wiek 22, nie pracuje, nie uczy się, zarabia facet na dość dobrym korporacyjnym stanowisku - kilka lat starszy od niej. Ogarnia ich życie towarzyskie (facet z gatunku introwertyczno-nieśmiałych), urządza imprezy, coś tam działa na tiktoku.
      Wydają się szczęśliwi
      • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:06
        Możliwe że „cos tam działając” zarabia całkiem nieźle.
        • hailey_bieber2003 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:09
          Żyją raczej skromnie, ale tak, może coś jej wpada
        • hanusinamama Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:00
          Chyba osttanio te zarobki mocno spadły. Jezeli się stawia wyłącznie j=na tego jednego konia mozna sie ostro przejechać
    • princesswhitewolf Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:05
      W twoim pytaniu jest odpowiedz.
    • smoczy_plomien Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:10
      Konieczność klasyfikacji, brak wiary w siebie i brak wzorców.
      • smoczy_plomien Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:12
        Odnoszę się do popularności wśród odbiorców takich profili, a nie jako własny wybór życiowy.
    • nellamari Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 15:50
      Brak porządnego wykształcenia i brak wiary we własne możliwości. Ewentualnie przykre wypadki losowe.
    • bene_gesserit Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 16:06
      Kretyńska moda z USA. Była parę lat temu importowana z Ameryki moda na - nie pamiętam dokładnie, jak się to nazywalo - pony brothers? Czy jakoś podobnie - to polegało na przebierankach młodych mężczyzn w tęczowe ciuchy i duch braterstwa z rogiem na czole. W domyśle raczej chodzilo o niesprecyzowaną tożsamość seksualną. Po moim mieście wtedy galoppwaly grupy takich kolesiow, znikli po jednym sezonie.

W Polsce interesów kobiet rezygnujących z kariery na rzecz pracy domowej prawo praktycznie nie chroni, więc zjawisko ma raczej ograniczony wpływ. Niezależnie od tego, jak wielu wyznawców ma u nas masowa kultura rodem z USA.

Czytałam kiedyś wywiad z adwokatka od rozwodów, opisała kilka naprawdę tragicznych historii z porzuconymi po latach kobietami, które bez żadnego (dodatkowego) zabezpieczenia prawnego zdawały się na finansowa łaskę i niełaskę męża i rezygnowały z samodzielnoaci, co w ich przypadku po rozwodzie kończyło się tragicznie.
      • vivi86 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 18:58
        Dokładnie. To nie Szwajcaria
    • trampki-w-kwiatki Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 22:52
      Trad wifes i onlyfansiary w jednym rzędzie?
      No nie wiem 🙄
    • tanebo0001 Re: Trad wives, soft girls i OF 29.04.26, 23:42
      No wiesz... Generacja Z zbliża się do 30-tki. Jakoś trzeba tego męża złowić.
      • analoga_niet Re: Trad wives, soft girls i OF 30.04.26, 07:29
        Nie trzeba o większość nie łowi
    • leyla76 Re: Trad wives, soft girls i OF 30.04.26, 07:58
      Właśnie skończyłam czytać „Yesteryear” i ta książka to totalny „reality check” w tym temacie. Moim zdaniem za tymi trendami stoi przede wszystkim mega silna potrzeba ucieczki – świat nas dziś tak przytłacza, że wizja sielskiego życia i pieczenia chleba wydaje się po prostu kojąca.

Ale niestety , tak jak pokazuje historia Natalie w książce, to głównie świetnie opakowany produkt. Pod przykrywką „powrotu do natury” kryje się zwyczajna monetyzacja nostalgii. Sprzedaje nam się obrazek idealnej kobiecości, który fajnie klika się na Instagramie, a w rzeczywistości jest po prostu wyreżyserowanym spektaklem pod zasięgi. „Yesteryear” brutalnie obnaża tę ściemę – pokazuje, że za tymi „estetycznymi” kadrami często stoi sztab ludzi i desperacka próba kontroli nad życiem.

Książkę polecam, bardzo fajnie sie czyta.
    • maly_fiolek Re: Trad wives, soft girls i OF 30.04.26, 08:00
      To jest tiktok, wyświetlania, pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka