Dodaj do ulubionych

Przemoc w szkole

04.05.26, 21:38
Cześć. Potrzebuję rady od rodziców.
Moja córka jest w 3 klasie szkoły podstawowej. Od dłuższego czasu jeden chłopiec ją wyzywa i używa wobec niej przekleństw. Wczoraj doszło do czegoś poważniejszego — uderzył ją kijem, ma siniak na ręce. Kopał też jej plecak i został uszkodzony chlebak.
To nie jest pierwszy sygnał zgłaszany szkole. Szkoła mówi, że pracuje z tym uczniem i że jest poprawa, ale po tym, co się stało, nie widzę realnej poprawy.
Jutro mam kolejną rozmowę z dyrekcją. Chciałabym zapytać rodziców, którzy byli w podobnej sytuacji: czego konkretnie domagaliście się od szkoły? Jakie działania rzeczywiście zadziałały? Czy zgłaszaliście sprawę na policję albo gdzieś dalej, jeśli szkoła nie reagowała skutecznie?
Będę wdzięczna za konkretne doświadczenia i praktyczne rady.
Obserwuj wątek
    • mama4141 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:39
      Dodam ze ten dzieciak ma zespół Aspergera i tym tak jakby jest to usprawiedliwiane
      • zabickalola Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:46
        Wszystko mailem, pisać pisać, pisać. Zażądać spotkania z dyrekcją i rodzicami tamtego dziecka, ma powstać notatka. Opieka psychologa szkolnego dla twojego dziecka. Po kiju informacja że następnym razem wzywasz do szkoły policję.
        • raczek47 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:52
          Jakim następnym razem? To już był następny raz. Policja.
          Adpreger niech sobie napier...a panie dyrektor i pedagog oraz tatusia i mamusię.
          • zabickalola Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:59
            Może wezwać i od razu. Pytanie co szkoła zrobi z wyzywaniem i przekleństwami. Dzieci w tym wieku są jeszcze pod stałą opieką kadry, również na przerwie. Kadra reaguje? Jest opcja nauczyciela wspomagającego…
      • raczek47 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:48
        Om atakuje też innych czy Twoją córkę wybrał na ofiarę?
        Na policję od razu, jeszcze teraz wieczorem bym poszła, niech zabezpieczą monitoring.
        Szkoła, jak widać tradycyjnie woli żeby nie wyszło poza mury.
        A powinno.
        Każdy taki przypadek.
      • skumbrie Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:59
        ZA rozsądne usprawiedliwienie.
        Zgłaszasz sprawę na policję

Dokumenty wysyłasz do kuratorium i DW dajesz dyrekcję szkoły.

Koniec twoich działań i problemów z tym bombelkiem.
        • skumbrie Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:00
          *ZA to żadne usprawiedliwienie
    • kochamruskieileniwe Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:52
      Pamiętaj. Że szkołą nic "na gębę". Tylko pisma. Zadać , by szkoła przedstawiła plan, jak zamierza chronić Twoja córkę.
      Jeżeli w szkole jest monitoring, zażądać wglądu w nagrania.
      Następny krok, albo już teraz, pismo do dyrekcji szkoły również do wiadomości kuratorium.
      Jak to nic nie da- policja

Czy agresor ma nauczyciela wspomagającego?
      • kochamruskieileniwe Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:57
        Wiem, że pewnie Ci się to nie spodoba, co napiszę. Ale jeśli jest monitoring, to sprawdź, czy agresor atakuje, czy nie jest to z jego strony sposób obrony.
        Czy tylko Twoja córka jest ofiarą, czy dotyka to też innych. A może inni prowokują, a obrywA twoja córka, bo stoi najbliżej.
        To trzeba sprawdzić, bo różnie bywa. Oczywiście, nie ma zgody na agresję, ale lepiej sprawdzić jak to jest, żeby potem uniknąć przykrych niespodzianek.
        • raczek47 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:03
          Tylko policja może ten monitoring sprawdzić. Na wniosek samego rodzica nie.
          Dlatego trzeba zgłosić.
          • blahblah2 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:05
            miałam polecenie służbowe jak zgłoszę mam szukać nowej pracy
            • raczek47 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:13
              Trzeba było nagrywać.
              Przypomnę: można nagrywać rozmowy bez informowania o tym.
      • mama4141 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:13
        Ma, ale jak widać to nic nie daje, ten nauczyciel nie przybywa z nim cały czas. Dodam ze prędzej wyzywał i popychal a teraz juz bije i niszczy rzeczy. Rodzice drugiej dziewczynki byli w szkole ponieważ ona dostała kijem w głowę a szkola na to "jest poprawa" ręce opadaja
        • raczek47 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:14
          Przestań tu się żalić i jedź na komisariat.
          • mama4141 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:18
            Zal a pytanie sie o radę to dwie różne rzeczy także komentarz nie na miejscu
            • raczek47 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:37
              Zaczęłaś od pytania o poradę a w pozostałych żalisz się na brak działań że strony szkoły- rady padły, w tym ode mnie.
              Oczywiście zrobisz jak zechcesz.
    • blahblah2 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 21:56
      Zespół Aspergera nie usprawiedliwia przemocy fizycznej i psychicznej to takie gadki szmatki. wezwanie policji, trzy września skutek wyrzucenie ze szkoły. dyrektorzy nie lubią wzywać policji i bardzo lubią wyciszać sprawy. ja jako nauczyciel kiedyś wezwałam sama policję bez wiedzy dyrekcji, pobicie, dyrektor był niezadowolony, rodziców.
      • raczek47 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:00
        Każde pobicie się zgłasza.
        Za chwilę bite dziecko dostanie fobii szkolnej i rodzice będą mieli gehennę z wyjściem dziecka do szkoły przez szereg następnych lat. A koleżka będzie sobie dalej chodził i dręczył innych.
        • blahblah2 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:06
          miałam polecenie służbowe, co oznacza że jeśli go złamie to......
          • blahblah2 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:07
            byłam wtedy . moda po 5 latach odeszłam i tak z tej szkoly
        • mama4141 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:16
          Wlasnie druga z dziewczynek juz tez jak moja corka boi sie iść do szkoły, myślimy o zmianie ale dlaczego te dwie dziewczynki mają płacić za cos czego nie zrobiły, gdzie to nie one są problemem
      • ponis1990 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:05
        Ja ,e swojej strony pochwalę szkołę podstawową mojego dziubdziusia - był w ósmej klasie problem, że bardzo wyzywali jedną dziewczynę w klasie ( grupka chłopaków, epitety typu kur... Szm..) no i na jedną z wywiadówek został zaproszony dzielnicowy ( przez dyrekcję) rodzice tych chłopaków i oni sami. Nie wiem co im nagadał dzielnicowy ale problem ustał.
    • nena20 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:01
      Zabierz córkę ze szkoły. Nie ma sensu wysłuchiwania że poprawa, że rozmowa.....szkoły są niewydolne.
      • mama4141 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:17
        Ogólnie strasznie, tyle sie mówi o takich rzeczach żeby reagować, a jak rodzic reaguje to nic z tego nie wynika aż dojdzie do tragedii
        • skumbrie Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:37
          Ale ty nie reagujesz. Mimo że jesteś rodzicem.
          • mama4141 Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 23:18
            Zgłaszam dyrekcji, jutro kolejna rozmowa i zamiar pójścia na policję to nic? Śmiechu warte
    • subskrybcja Re: Przemoc w szkole 04.05.26, 22:58
      mama4141 napisała:

> Cześć. Potrzebuję rady od rodziców.
      > Moja córka jest w 3 klasie szkoły podstawowej. Od dłuższego czasu jeden chłopie
      > c ją wyzywa i używa wobec niej przekleństw. Wczoraj doszło do czegoś poważniejs
      > zego — uderzył ją kijem, ma siniak na ręce. Kopał też jej plecak i został uszko
      > dzony chlebak.
      > To nie jest pierwszy sygnał zgłaszany szkole. Szkoła mówi, że pracuje z tym ucz
      > niem i że jest poprawa, ale po tym, co się stało, nie widzę realnej poprawy.
      > Jutro mam kolejną rozmowę z dyrekcją. Chciałabym zapytać rodziców, którzy byli

Napisałabym Ci bo ja byłam taka córką, a mój napastnik, kij go tam wie, czy miał Aspargera czy nie, jakiś dziwny był, albo to tak go zapamiętałam, wiek się też zgadza, 2-czy 3 klasa podstawówki.
      Tylko teraz są inne czasy i by to nie przeszło.
      W każdym razie po tej akcji dał mi spokój do końca podstawówki.
    • 71tosia Re: Przemoc w szkole 05.05.26, 01:18
      Jeżeli dziecko ma zespół Aspargera i bywa agresywne to powinno mieć nauczyciela wspomagającego który monitorowałby zachowanie chłopca. Zapytaj więc wprost dyrekcję, kto w momencie uderzenia kijem sprawował opiekę nad tym chlopcem? Szkoła musi mieć plan wychowawczy (tzw IPET) dla tego ucznia, spytaj dlaczego jest nieskuteczny. Przypomnij dyrektorowi, ze prawo twojej córki do bycia bezpieczna jest tak samo ważne jak prawo chłopca do edukacji - spytaj co mają zamiar zrobić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka