princesswhitewolf 05.05.26, 23:06 A ematkom ktory stroj sie podobal? Dociekam skad te bombelki leca w tej rozowej. 🙈🤦 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nieobiektywnie Re: MET Gala Cyrk 2026 05.05.26, 23:08 nie wiem co to i dobrze mi z tym 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 05.05.26, 23:14 Cyrk kochaniutka, cyrk dla bogaczy. 🤦 Zona Bezosa zaplacila 10 mln za wstep na ten cyrk a on szczedzi grosza swoim pracownikom. 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: MET Gala Cyrk 2026 05.05.26, 23:49 Dlaczego “cyrk”? Met Gala nie ma być prezentacją atrakcyjnych wieczorowych strojów - od tego są Oskary czy inne Złote Globy. A Met Gala to jest pokaz artystyczny, w każdym roku pod jakimś przewodnim tematem określonym przez organizatorów, im bardziej szalony, tym lepiej. Motyw przewodni w tym roku to “Moda jako sztuka” (w kontekście wystawy kostiumów z różnych epok w Metropolitan Museum). W tym artykule są przykłady interpretacji konkretnych dzieł sztuki (mnie najbardziej podobały się suknie Julianne Moore i Gracie Abrams): The Best ‘Fashion Is Art’ References From the 2026 Met Gala Z pozostałych strojów zachwycił mnie ten Alexy Chung, podobno inspirowany liliami Moneta, ale dla mnie pierwsze skojarzenie było: Primavera! Wprawdzie sukienka nie ma wiele wspólnego z obrazem Boticellego, ale jest w niej jakaś wiosenna świeżość. Poza tym Zoë Kravitz w koronkach i oczywiście szkieletowa Beyoncé (tego się nie da odzobaczyć): Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2003 Re: MET Gala Cyrk 2026 05.05.26, 23:58 Venus wynurzająca się z matchy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:22 Sztuka to jest tu: youtube.com/shorts/c9LoX9ZDq04?si=LElUMTevTMbq3CsG A to wyzej to degrengolada Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 08:42 al_sahra napisała: > > Poza tym Zoë Kravitz w koronkach i oczywiście szkieletowa Beyoncé (tego się nie > da odzobaczyć): > Beyonce wygląda jak trylobit! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:25 hailey_bieber2003 napisał(a): > Ten: Tak to rzeczywiscie jest dzielo Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:33 hailey_bieber2003 napisał(a): > Ten: Tak! Wspaniała suknia, ponoć zainspirowana dawnymi projektami Thierry’ego Muglera (kolekcja "Les Insectes" z 1997 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:06 I jeszcze Madonna z żaglowcem na głowie, ale o co tu chodzi, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nastarana Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:34 The Temptation of St. Anthony Leonory Carrington Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 02:29 nastarana napisała: > The Temptation of St. Anthony Leonory Carrington Dziękuję. Przyznaję się bez bicia, że musiałam wygooglać Leonorę Carrington. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:20 Ja wybieram to i sens tego: Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:21 Napis: Gun violence is killing kids in this country. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:21 Jedyny ubior jaki tam ma sens Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 09:10 Zgadzam sie. Piekna suknia. Numer 1 tegorocznej gali wedlug mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nastarana Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:29 Cyrk? Zdajesz sobie sprawę, że to nie jest pokaz mody? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:31 A ty okreslasz pokazy mody mianem cyrku? Ja nie Odsylam do linkow jakie wyzej wkleilam Odpowiedz Link Zgłoś
nastarana Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:39 Nie, ja po prostu myślę, że nie wiesz czym jest i jaka jest idea MET Gala. Wydawało Ci się, że to jakiś event, na którym bogacze postanowili się licytować, który jest bardziej oryginalny. Nie podejrzewałam cię o takie braki w obyciu i dlatego jestem zdumiona. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:52 Mam 53 lata i to nie pierwsza MET gala jaka widze. O jednej pisalam w pracy magisterskiej 29 lat temu. Wlasnie dlatego, ze wiem czym jest MET Gala, nie potrafie przejsc obojetnie nad faktem, ze jej honorowym przewodniczacym jest Jeff Bezos. Trudno zachwycac sie Idea sztuki, gdy jest ona finansowana przez czlowieka, ktorego firma jest oskarzana o systemowe lamanie praw pracowniczych. Moje obycie pozwala mi widziec szerszy kontekst, a nie tylko sukienki zyrandole i czerwony dywan. Probujesz po raz kolejny dowartosciowac sie i ustawic a pozycji tej z wieksza znajomoscia sztuki, sama masz braki w obyciu w kwestii bieżących wydarzen społecznych, skoro nie widzi związku między luksusem na schodach MET a warunkami pracy w Amazonie i kim jest Bezos. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:45 princesswhitewolf napisała: > > Odsylam do linkow jakie wyzej wkleilam To, co linkujesz, to nie jest żadna “sztuka”, tylko protest polityczny. I przy całej mojej sympatii dla krytyków Bezosa, chciałabym przypomnieć, że galeria niemoralnych, okrutnych możnowładców i tyranów sponsorujących dzieła sztuki rozciąga się od czasów starożytnych, przez Borgiów, do braci Koch (niedawnych sponsorów Met Gala). To nie jest powód, żeby eliminować sztukę z naszego życia. A określanie dzieł sztuki jako “degrengolady” ma niechlubne tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:57 >To, co linkujesz, to nie jest żadna “sztuka”, tylko protest polityczny. Tzn wg Ciebie protest spoleczny w postaci pokazu nie ma prawa byc sztuka. Wodiczko sie w trumnie przewraca. Ai Weiwei i Dropping a Han Dynasty Urn, Banksy i Love is in the Bin i cala sztuka wspolczesna tez. MET to jest degrengolada i pokazuje dekadencje spoleczna. Podobnie jak Victoria Secret Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 00:58 Wiele gwiazd m.in. Zendaya, Bella Hadid, Meryl Streep odmowilo przyjscia na gale wlasnie ze wzgledu na udzial Bezosa. Uznaly, ze pokazywanie sie tam to wspieranie Amazon Prime Gala, a nie sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:09 princesswhitewolf napisała: > Wiele gwiazd m.in. Zendaya, Bella Hadid, Meryl Streep odmowilo przyjscia na gal > e wlasnie ze wzgledu na udzial Bezosa. Zważywszy, że Meryl Streep nigdy przedtem nie uczestniczyła w tym wydarzeniu, wydaje się to być mało znaczącym protestem. I w dalszym ciągu nie wiem, w czym Bezos jest gorszy od braci Koch. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:16 Saganowski whataboutism - '' Skoro bracia Koch byli zli, to Bezos tez może byc więc nie ma o czym gada" . To proba odwrócenia uwagi od faktu, ze MET Gala staje się coraz bardziej symbolem toksycznego kapitalu, a nie sztuki. Co do Meryl: To ze e ktos nie bywa na gali co roku, nie oznacza ze jej publiczna odmowa nie ma znaczenia. Jeśli ikona kultury i etyki taka jak Meryl mowi nje ze wzgledu na Bezosa to jest to potezny sygnall PRowy. Glos Meryl Streep niezaleznie od jej poprzedniej obecnosci nadaje bojkotowi etyczny wymiar ktorego.to nie da sie zlekcewazyc. Prawdziwe obycie to umiejetnosc wyciagania wnioskow z tego, kto dzis finansuje kulture i jakim kosztem Odpowiedz Link Zgłoś
nastarana Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:29 Nie wiem co jest bardziej żenujące - Princess mówiąca swoim princessowym językiem, czy princess mówiąca chatem gpt i nieudolnie próbująca to zatuszować. Nie będę dyskutować z chatem, od tego masz Asmę. „Saganowski whataboutism” 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 03:42 nastarana napisała: > Nie wiem co jest bardziej żenujące - Princess mówiąca swoim princessowym języki > em, czy princess mówiąca chatem gpt i nieudolnie próbująca to zatuszować. W sumie szkoda, bo temat jest ważny i ja miałam jeszcze kilka rzeczy, które chciałam napisać (m. in., że w zasadzie się zgadzam, ale trzeba wybierać swoje bitwy, że sztuka jest wartością samą w sobie itd). Nie mam jednak zapału do wdawania się w dalsze dyskusje z naszą napastliwą forumową specjalistką od ekonomii, sztuk pięknych i militariów (a właściwie z tym, co Chat GPT jej wypluwa). Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 09:09 Princess: <sztuka jest wartością samą w sobie < Też princess: Chyba że na Met 2026, to wtedy nie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 08:26 nastarana napisała: > Nie wiem co jest bardziej żenujące - Princess mówiąca swoim princessowym języki > em, czy princess mówiąca chatem gpt i nieudolnie próbująca to zatuszować. Nie b > ędę dyskutować z chatem, od tego masz Asmę. „Saganowski whataboutism” 😂😂😂 Dyskutować duża sztuka. W sumie mała strata. Bo i tak nic wartościowego nie wniosisz. I to nigdzie. Te emotki też nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 01:05 Pewne filmy sie starzeja zle i pewne akcje artystyczne tez. Aktualnie w tym roku wyglada to tak Jeff Bezos i jego zona Lauren Sanchez zaplacili 10 milionow dolarow, by zostac honorowymi gospodarzami gali. Ludzie protestuja przeciwko temu, ze muzeum bierze pieniadze od czlowieka, ktory dorobil sie na wyzysku pracownikow. Lider zwiazkow zawodowych Amazon zostal aresztowany pod MET podczas protestu. To podkresla kontrast: miliarderzy bawia sie w srodku, a ludzie walczacy o godne zarobki sa wyprowadzani w kajdankach. Dokladnie jak na wyzej zalinkowanym przekazie. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 08:29 fogito napisała: > Smutny jest ten świat. "Dziwny jest ten świat Gdzie jeszcze wciąż Mieści się wiele zła I dziwne jest to Że od tylu lat Człowiekiem gardzi człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 07:14 Wygrywa pani, która ma kosmiczny chełm na twarzy, za brak ego Natomiast jeśli to miał być popis śmiałości i wyobraźni, to słabiutko. Czymkolwiek ten cyrk jest Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 08:15 Mnie ta bąbelkowa bardzo się podoba! Ale też się zastanawiam skąd jej te bańki lecą 😅😅 Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: MET Gala Cyrk 2026 06.05.26, 09:22 Były tam podobno zamontowane urządzonka dmuchające mydlane bańki. A sama sukienka jest ze szklanych baniek, siadanie odpadada. Odpowiedz Link Zgłoś