Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsza plaża

10.06.26, 16:32
Nie da się ukryć, pytanie sprowokowane dyskusją o ponoć brudnych plażach nad Bałtykiem.

Która plaża, gdziekolwiek na świecie, jest Waszym zdaniem najpiękniejsza? I jakie są Wasze najważniejsze kryteria: biały piasek, przejrzysta woda, roślinność, widoki, mało ludzi - czy może jeszcze coś innego?

(Pytam o plaże odwiedzone przez Was osobiście, a nie te znane np. ze zdjęć czy filmów).
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 16:40
      Jest taka plaża w okolicach Torre Lapillo w Apulii, ukryta za skałami, gdzie nigdy nie ma ludzi. To ta :p
      • agjot Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 16:49
        Moja ta
        • ritual2019 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:34
          Maksyk?
          • agjot Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:01
            Tak
    • volta2 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 16:48
      zwiedziłam wiele plaż, bałtyckie u mnie są najwyżej w rankingu. wyjeżdżam i wciąż poszukuję ideału, bo w bałtyku nie dam rady się wykąpać z uwagi na temperaturę wody, gyby była cieplejsza, cieszyłabym się tanimi wakacjami co roku (dla mnie bałtyk nie wychodzi drogo, czynnikeim decydującym o cenie jest dojazd autem dla 4 osób, zamiast biletów lotniczych, nie umiem kupować za 40 zł na drugi koniec kontynentu)

zagranicznie:
      jedna z fajniejszych to w tunezji w mahdii, kolor wody obłędny, fale były solidne ale też nie jakieś niebezpieczne, więcej mi nie trzeba.

kolega pokazywał zdjęcia z seszeli i przyznam, że kuszące (nie dopytywałam jednak o warunki kąpieli, ostatnio chciałam się kąpać w oceanie/w sumie morze południowochińskie i siła fal powodowała że o kąpieli nie było mowy, zbyt duże zagrożenie utonięciem wg mnie).

• mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 16:49
      Między Karwia a Debkami, w okolicy Hyeres (teraz bym nie trafiła, szłam jak owca), nie tyle plaża co kąpielisko Forty Foot. Ale mogłabym jeszcze długo ciągnąć np i Bretania i Szkocja ...
      • bi_scotti Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:17
        mocca26 napisała:

> Między Karwia a Debkami,

Agree 100% choc przyznaje bez bicia, ze milosc bywa slepa a sentymenty definitely skew oglad & poglad wink To sa tereny mojego dziecinstwa - pewnie kazde ziarenko piasku zostalo przeze mnie przez lata dmuchniete, siedziane na, uzyte do budowania zamkow & kopania studni - impossible zeby nie byla najpiekniesza big_grin
        #2 rowniez sentymentalnie ale i praktycznie (200 km z minimal traffic!) Sauble Beach nad Huron. W ogole piaszczyste (bo sa tez i piekne kamienne) plaze nad Great Lakes sa wonderful. Bonus: woda nie jest slona - nie niszczy bi_scotciej delikatnej skorki wink
        #3 Mobile, Alabama - nie tylko pieknie ale i pusto ... tyle, ze who knows kiedy znow da sie odwiedzic, eh .., Cheers.
        • koronka2012 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:15
          Wolę te między Debkami a Białą gorą, za Piaśnicą 😝 pustka i szum fal
          • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:01
            W Polsce pustka na plazach? Aha. Chyba po sezonie, zima
            • hermenegilda_zenia_is_back Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 23:24
              Nie wszystkie plaże w Polsce to Mielno lub Sopot? Tych kilometrów linii brzegowej trochę jest. Wątpię, żebyś była wszędzie
              • sunflowerin Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 00:43
                haha, kilka milometrow od Mielna sa naprawde puste piekne plaze
              • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:20
                W Mielnie i Sopocie bylam, ale nie tylko. W miedzyzdrojach tez itd
                • ponis1990 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 15:36
                  Wystarczy przejść kawałek od głównej plaży i już są pustki. Na przykład pomiędzy Dziwnowem a Międzywodziem. Tylko ze trzeba ujść tak z dwa kilometry.
      • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:34
        O tak Hyeres, Notre Dame Beach na Porquerolles wysepce jest cudna
    • astomi25 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 16:50
      Najpiekniejsze plaze na jakich bylam to na Sardynii.
      • koronka2012 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:16
        Też je wysoko oceniam, szczególnie te na północy wyspy. I Szkockie...oraz Costa de la Luz
    • nenia1 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:20
      Ja jestem zdecydowany team "góry" ale jakbym miała wybierać to Mierzeja Kurońska z moją ukochaną Pervalką. Inne plaże, które mi się podobają to takie, które mają obok góry, albo coś co je przypomina big_grin Chyba najpiękniejsze dla mnie z tych na których byłam to Praia de Odeceixe i Calances.
      • chlodne_dlonie Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:50
        Odeceixe jest niesamowita - tak plaża (z jej odpływami i przypływami) jak i miasteczko, mekka surferów. Spędziłam tam piękny weekend smile
        Ale Portugalia ma tyle wspaniałych plaż, że ciężko byłoby mi się zdecydować tylko na jedną wink Może Praia da Bereixa albo Bordeira..?
        Ale i Costa Prata ma niesamowite plaże, te bardziej znane jak Nazare z rekordowymi falami, ale i mniej popularne, np leżące niedaleko granicy z Hiszpanią. Cudowne smile
    • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:23
      Porthcurno to jedno z najpiekniejszych miejsc w Kornwalii. Plaza zachwyca jasnym prawie bialym piaskiem, ktory powstal glownie z rozdrobnionych muszli morskich oraz drobnych krysztalkow mineralow. Dzieki temu piasek odbija swiatlo, a krystalicznie czysta woda mieni sie niezwyklymi odcieniami turkusu i blekitu, przypominajac krajobrazy Karaibow.
      Miejsce to jest znane nie tylko z pieknej przyrody, ale rowniez z bogatej historii. W Porthcurno tuz kolo plazyznajduje sie Muzeum Telegraficzne, ktore opowiada fascynujaca historie podmorskich kabli telegraficznych laczacych Wielka Brytanie z reszta swiata. To wlasnie stad przez wiele lat przebiegala jedna z najwazniejszych sieci komunikacyjnych imperium brytyjskiego.
      Nad zatoka wznosi sie rowniez niezwykly Minack Theatre –grecki teatr na swiezym powietrzu wykuty w granitowych klifach. Polozony wysoko nad oceanem oferuje spektakularne widoki i jest uwazany za jeden z najbardziej malowniczych teatrow na swiecie. Wokol sa egzotyczne ogrody.
      Polaczenie bialego piasku, czystej wody, fascynujacej historii oraz niezwyklej architektury sprawia, ze Porthcurno jest cudnym miejscem
      • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:25
        I wiecej zdjec
      • brenya78 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:18
        Princeska, ty już używasz chatgpt czy innego llma do pisania postów???
        • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:59
          Brenjuszka i ten chat GPT pisze bez polskiej czcionki po polsku?
          • brenya78 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:16
            princesswhitewolf napisała:

> Brenjuszka i ten chat GPT pisze bez polskiej czcionki po polsku?
            >

Nic trudnego. Słabo Princeska, slabo.
            • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:18
              Co bys ty beze mnie zrobiła. Zanudzilabys sie. Nie mialabys kogo analizowac, za kim łazić po forum i coś tam wypisywac liczac na to ze wywrzesz inne wrazenie niz szurnietej. Życzę milego wieczoru a kiedys i pobytu na magicznej plazy w Porthcurno.
              • brenya78 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:55

> Co bys ty beze mnie zrobiła. Zanudzilabys sie. Nie mialabys kogo analizowac, za
                > kim łazić po forum i coś tam wypisywac liczac na to ze wywrzesz inne wrazenie
                > niz szurnietej. Życzę milego wieczoru a kiedys i pobytu na magicznej plazy w Po
                > rthcurno.
                >

Na razie to ty sprawiasz wrażenie malo inteligentnej skoro 1) piszesz posty przy użyciu LLMa albo 2) nie widzisz jak bardzo jest to oczywiste.
          • brenya78 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:53
            "Ten fragment ma kilka cech często spotykanych w tekstach LLM:

Bardzo uporządkowana struktura: opis przyrody → historia → atrakcja → podsumowanie.

Dużo przymiotników i pozytywnych określeń („krystalicznie czysta”, „niezwykłe odcienie”, „fascynująca historia”, „spektakularne widoki”, „najbardziej malowniczych”).

Styl przypominający przewodnik turystyczny lub wpis promocyjny.

Brak osobistych doświadczeń, opinii czy konkretnych szczegółów, które wskazywałyby na autora będącego świadkiem miejsca.

Podsumowujące zdanie na końcu („Połączenie X, Y i Z sprawia, że…”), co jest bardzo charakterystyczne dla modeli językowych."
            • marzenka12 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 08:22
              Przede wszystkim nie kaleczy polskiego, od razu wodac ze to nie princess
              • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:19
                Male a cieszy, co marzeka?
            • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:45
              Order z ziemniaka

Zamiast sie skupic na plazy to ta tu w detektywa sie bawi. Co za ludzie. Naprawde pocieszne
          • nastarana Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 12:50
            No właśnie Princess, użyłaś niewłaściwy prompt. Poznaj moje dobre serce - jeśli chcesz, aby chat pisał w twoim stylu, to używaj tego poniższego.

“Napisz tekst w stylu osoby, która odpowiada na post lub komentarz, ale najwyraźniej go nie przeczytała albo przeczytała tylko pierwsze dwa zdania. Nie odnosi się do głównej treści, odpowiada na rzeczy, których nikt nie napisał, myli fakty, wyciąga błędne wnioski i walczy z argumentami, które nie padły. Używa chaotycznej składni, błędów językowych, pomija polskie znaki, często zmienia temat i wykazuje dużą pewność siebie mimo braku zrozumienia tekstu. Logika wypowiedzi jest słaba, pojawiają się sprzeczności, nadinterpretacje i emocjonalne reakcje na wyimaginowane problemy. Tekst ma przypominać komentarz internetowy osoby, która weszła się pokłócić, a nie zrozumieć, o czym jest dyskusja.”
            • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 14:12
              Nie wiem, co bardziej podziwiac: ilosc czasu wlozoną w ten prompt czy fakt, że nie zauwazylas, że jesteś jego głownym bohaterem. Nie ja sie tutaj kloce a wlasnie ty. Gadaj dalej do sciany i wlewaj sobie. Pa.
              • marzenka12 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 15:56

> Nie wiem, co bardziej podziwiac: ilosc czasu wlozoną w ten prompt czy fakt, że
                > nie zauwazylas, że jesteś jego głownym bohaterem. Nie ja sie tutaj kloce a wl
                > asnie ty. Gadaj dalej do sciany i wlewaj sobie. Pa.
                >

O, i to jest odpowiedź pisana samodzielne!
                Kochan ten styl
                • nastarana Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 17:51
                  Spadaj Marzenko! Przecież widać, że Princess użyła mój prompt, który jej podarowałam.
              • nastarana Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 17:52

> Nie wiem, co bardziej podziwiac: ilosc czasu wlozoną w ten prompt czy fakt, że
                > nie zauwazylas, że jesteś jego głownym bohaterem. Nie ja sie tutaj kloce a wl
                > asnie ty. Gadaj dalej do sciany i wlewaj sobie. Pa.
                >

No widzisz, jak świetnie i naturalnie wyszło? Fajnie, że ci się podoba!
    • marta.graca Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:24
      Mega Portokali w Grecji smile
    • snakelilith Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:32
      Najważniejsze kryterium dla mnie, to mało ludzi. I nie może być zbyt słodko, dzikie nordyckie klimaty, kilometrowo, szeroko, fale, wiatr, słońce zachodzące w wodzie, dlatego u mnie na podium są dwie duńskie plaże nad Morzem Północnym.
      Pierwsza to Sønderstrand na Rømø (1). Plaża w morzu wattowym. Zjawiskowa po prostu. Na liście dziedzictwa naturalnego UNESCO.
      A druga to Cold Hawaii, czyli plaża pomiędzy Varupør i Klitmøller w parku narodowym Thy (2). Na trzecim zdjęciu najbardziej wysunięty na zachód punkt Jutlandii czyli molo w Varupør.
      • bi_scotti Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:49
        snakelilith napisała:

> Najważniejsze kryterium dla mnie, to mało ludzi.

Maybe ... W sumie w wiekszosci przypadkow that's right - kazdy z nas chce miec to "swoje prywatne" miejsce nad wielka woda wink
        Ale jedna z plaz, ktore wspominam bardzo czule to Bondi beach w Sydney. Sure, kupa luda ale jest cos strasznie fajnego w tym, ze plaza jest so inviting, so friendly, ze jest w wielkim miescie, accessible by public transit i wciaz ma swoj urok, swoj styl, pozostaje cool & beautiful smile No i woda ciepla, co ematki docenia big_grin A gdy sie chce chlodnej wody w wielkim miescie, to Atlantic beach w Cape Town - piekne, piekne plaze ale temp. wody more-or-less jak w Great Lakes wink Moge dopisac Miami, Copacabana - jest cos zupelnie wyjatkowego w uroku plaz przy duzych/wielkich miastach - inny vibe - inny ale nie gorszy (IMHO, of course wink). Cheers.
      • forsythia Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:07
        najbardziej wysunięty na zachód punkt Jutlandii czyli molo w Varupør.

Najbardziej wysunietym na zachod punktem Jutlandii jest Blåvandshuk (polnocna granica Nationalpark Vadehavet). Tam sa zreszta tez przepiekne plaze i ciagnace sie kilometrami wydmy.
        • snakelilith Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 22:08
          forsythia napisała:

> Najbardziej wysunietym na zachod punktem Jutlandii jest Blåvandshuk

To nas okłamano. big_grin
          W każdym razie molo w Vorupør ma 310 m i w ten sposób jest jakoś zachodnio- szczególne dla Jutlandii. Będę w tym roku, to dokładnie sprawdzę o co chodzi. Na zdjęciu już sama końcówka.
          W Blåvand jeszcze nie byłam.
          • forsythia Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 22:34
            Blåvand oczywiscie warto zwiedzic - glownie dla tego przyladka Blåvandshuk. Tam morze wattowe spotyka sie z morzem polnocnym i przy odpowiednich warunkach atmosferycznych i "plywowych" mozna zaobserwowac wyrazna granice miedzy spokojna, zamglona tafla i oceanicznymi balwanami. smile
            Polecam tez muzeum Tirpitz. Ale generalnie Blåvand jest masakrycznie zatloczone. Na dluzsze zatrzymanie sie lepsze jest pobliskie Vejers (polnocna czesc), a dla pustelnikow - Grærup.
            • snakelilith Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 23:00
              forsythia napisała:

> Ale generalnie Blåvand jest masakrycznie zatloczone

Dlatego nie zatrzymuję się na południu. Jedyny wyjątek zrobiłam dla Rømø, ze względu na morze wattowe. Na północ od Thorsminde zaczyna się robić puściej. W okolicach Vejlby Klit/ Frist jest więcej domków turystycznych, ale to ciągle nie do porównania z okolicą pomiędzy Blåvand a Søndervig.
              Ciut więcej zamieszania robi się potem w okolicach Blokhus/ Løkken/Lønstrup i Skagen, ale północy Zachód jest dla ludzi szukających praktycznie pustych plaży.
              Małą miejską plażę, bardzo dobrą do kąpieli, bezpieczną, także dla dzieci (bo przywejściu do Limfjordu) z kryształową wodą ma Thyborøn (1).
              A w parku narodowym Thy masz nie tylko puste plaże, ale także piękne lasy i wrzosowiska w okolicy, trochę urozmaicenia do typowego plażowego urlopu (2, 3 i 4).
    • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:37
      Proponuję zrobić ranking.
      Wrzucamy zdjęcia bez pisania gdzie to, a forumki wybierają które najładniejsze.

• piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:45
        Part 2
        • fgh05 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:58
          piataziuta napisała:

> Part 2

3 zdjęcie. Palmy + biały piasek.
          Gdzie to jest?
          • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:59
            Dominikana. Okolice Punta Cana.
            • chlodne_dlonie Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:34
              Tak, pięknie tam, chociaż wyrzucane na brzeg wodorosty bywają uciążliwe wink Ale obsługa w resortach zazwyczaj sprząta je w miarę sprawnie.
              • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 18:50
                chlodne_dlonie napisała:

> Tak, pięknie tam, chociaż wyrzucane na brzeg wodorosty bywają uciążliwe wink Ale
                > obsługa w resortach zazwyczaj sprząta je w miarę sprawnie.

Ja tam...zbierałam śmieci z plaży.
                Skołowałam worek i spacerując zbierałam - oczywiście tylko z tej strefy, którą dało się chodzić, bo miejscowa konna policja blokuje przejścia dłuższe niż kilometr w jedną stronę
                Dziwiącym się ludziom mówiłam, że byłoby pięknie, gdyby było czysto.

A przy Słowińskim Parku Narodowym plaża jest równie biała, tylko szersza, czystsza, morze bywa lagunowe przy odpowiedniej pogodzie i można iść w samotności długie kilometry.
        • ritual2019 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 19:45
          Mam podobne zdjecie
      • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:05
        https://tse3.mm.bing.net/th/id/OIP.2cU2hRu4rqxoi4BNE0m0HQHaE7?pid=Api
        https://livingearthphotography.ie/wp-content/uploads/2021/04/Forty_Foot_Dublin_Ireland_Coast.jpg https://img.oastatic.com/img2/610976895/max/variant.jpg https://www.classe-decouverte-savoie.com/wp-content/uploads/2021/07/Iles-de-Hyeres-15-Frankrijk-Provence-vakantie-strand-Proquerolles-Port-Cros-Levant-Middellandse-zee-Toulon-zee.jpg https://dinan-tourisme.fr/wp-content/uploads/2025/06/Plage-1.jpg
        • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:13
          U Ciebie głosuję na drugie zdjęcie - skały w wodzie.
          Gdzie to?
          • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:20
            Forty Foot, Dublin. I mniej magicznie to samo miejsce:

https://c8.alamy.com/comp/B3X5PN/the-forty-foot-bathing-area-in-sandycove-south-dublin-ireland-B3X5PN.jpg https://i.pinimg.com/736x/5e/4e/e7/5e4ee7a5e94e442b482101dfe79dfd79.jpg
            • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:35
              Najs!
              Mieciu chce mnie wyciągnąć do Irlandii na kajta, ale ja na razie ciułam złotówy 🙄 (ktoś coś wydał, żeby drugi ktoś musiał oszczędzać)...
              • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:36
                ciułaj, ale to sie niedługo skonczy a Irlandia poczeka
      • snakelilith Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:30
        piataziuta napisała:

> Wrzucamy zdjęcia bez pisania gdzie to, a forumki wybierają które najładniejsze.

Ale tak się nie da. Te miejsca trzeba "czuć". Ja np. jedną z piękniejszych plaży widziałam na Lanzarote - playa de papagayo na południu wyspy. Ale ja tam była w latach 90 i już wtedy nie było całkiem pusto i jak na zdjęciach robionych chyba o świcie, kiedy wszyscy turyści jeszcze śpią. W ostatnich latach były tam jednak podobno tłumy i to pomimo urody dyskwalifikuje dla mnie piękną plażę.
        • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:40
          To nie tylko kwestia godziny, ale i pory roku. Poza tym nawet w sezonie jest/bywa wybór. Nie wiem na przykłąd jak teraz jest w Kołobrzegu ale kiedyś plaża na wschód i plaża na zachód od głownego wejścia to dwa zupełnie inne byty. Tłumy na plaży robią przede wszystkim ci, którzy chcą mieć blisko z plazy do hotelu, do restauracji, do miasta itd
        • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:40
          To tylko durna zabawa.
          Jedna z ładniejszych plaż, które widziałam, jest na moich zdjęciach, ale na pewno nie wygra.
          • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:42
            z Twoich to trzecie zdjęcie z piewrszej serii
            • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:52
              Półwysep, Kuźnica od strony morza we wrześniu.
              • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:59
                Lubię bardzo Pólwysep Helski ale dojazd jest jaki jest.
                • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 19:07
                  W sezonie wakacyjnym to koszmar. I w długie weekendy wiosenno-letnie.
                  Ale poza tymi okresami jest spoko.
      • skat_0 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 20:40
        Jedno takie miejsce ma u mnie specjalne bicie serduszka, zgadniecie?
        • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 20:58
          Ja nie wiem, ale chętnie się dowiem. Pięknie!
          • skat_0 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 21:00
            Podpowiem, że to też Bałtyk 🫣
            • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 21:07
              Wyspa Wolin?
              Skały jak w Jurze.
              • skat_0 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 21:21
                Nie, to dunska wyspa Møn i slynne klify 🤩
                • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 21:34
                  Najs!
                  Wszystko co mnie zaskoczyło w tym wątku, było na północy Europy. Będzie się tam trzeba kiedyś wybrać.
                • taje Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 09:59
                  O, zainspirowałam się Twoją podpowiedzią (bo Ty Ty chyba zasugerowałaś klify Mon w moim wątku duńskim??) i zarezerwowałam tam miejscówkę na dwie noce podczas naszej objazdówki w sierpniu.
                  • nenia1 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 10:33
                    taje warto, Bałtyk faktycznie jest tam bajkowy, a klify otacza urokliwy las bukowy, który akurat udało się Duńczykom nie wyrąbać. Bardzo ładne miejsce, choć sama plaża wąska, ale dobra do spacerowania (jeśli nie będzie tam tłumów). Przy okazji zwiedź sobie na tej wyspie Liselund, bardzo ładne tereny parkowe, z urokliwym niewielkim zameczkiem z którym wiąże się romantyczna historia.
                    • snakelilith Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 15:16
                      nenia1 napisała:

> a klify otacza urokliwy las buk
                      > owy, który akurat udało się Duńczykom nie wyrąbać.

Jeżu drogi, Duńczycy od 100 lat uprawiają aktywne zalesienie. I większość lasów stracili też w czasie, gdy wszędzie w Europie robiono to samo, czyli w średniowieczu. Klimat i gleby w Danii nie sprzyjają też odnawianiu się wielkich liściastych lasów, zwłaszcza na zachodzie poddanym silnym zachodnim wiatrom. Dlatego krajobraz wygląda inaczej i stworzyła się całkiem inna ekosfera przypominająca szkockie krajobrazy. Co nie znaczy, że nie ma tam lasów. Niżej park narodowy Thy. Linia wybrzeża przechodzi w zielone wydmy, potem są wrzosowiska, a potem także lasy.
                  • skat_0 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 13:56
                    Tak, to ja 🫣 zawsze sie tam zachwycam, w przeciwienstwie do Jutlandzkich plaz, gdzie kurde trafialismy slabo z pogoda
                    • skat_0 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 14:06
                      Tu plaza z bunkrami na Jylland
                      • snakelilith Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 14:37
                        Bunkry na plaży są praktycznie na całym pół. zachodnim wybrzeżu Jutlandii. W okolicach Hanstholm jest nawet muzeum wojenne, a zdjęcie robione jest chyba w okolicach Vigsø. Chyba, bo tych bunkrów ma na fotkach tyle, że sama nie wiem już skąd.
                    • snakelilith Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 14:23
                      skat_0 napisała:

> w przeciwienstwie do Jutlandzkich plaz,
                      > gdzie kurde trafialismy slabo z pogoda

Ha. ha, ha, Jutlandia kocha chyba tych, którzy ją kochają. wink Nie pamiętam już kiedy mieliśmy tam brzydką pogodę. Chyba najbardziej stabilna jest tam pogoda na przełomie sierpnia i września.
                      Oba zdjęcia robione we wrześniu. Na drugim jestem akurat w wodzie na plaży w Thyboron.
    • mayoliijka Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 17:47
      Na Limnos (szerokie, piaszczyste plaże, puste nawet w szczycie sezonu) i na Cape Cod.
      • mayoliijka Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:44
        Zapomniałam o Nowej Szkocji. Te były chyba najpiękniejsze.
        • bi_scotti Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 01:32
          mayoliijka napisała:

> Zapomniałam o Nowej Szkocji.

Sure, NS ma fajne plaze ale skoro Atlantic to nalezy tez wspomniac amazing beaches in BC smile Cheers.
    • brenya78 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:15
      Najpiękniejsze sa plaże na szwedzkim archipelagu. Piasek, skały nizsze i wyższe, sosny, wyspy, skrzaca się woda i brak upału.
    • swiezynka77 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:28
      Niedawno
      • bi_scotti Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:37
        To ja Ci na to tak … big_grin Cheers.
      • fgh05 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 22:23
        swiezynka77 napisał:

> Niedawno

Czy to biały piasek?
        • swiezynka77 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 08:55
          bielutki, bałtycki smile
          • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:23
            wiadomo Bałtyk, i jeszcze humor poprawia świadomość że taniej niż zagranica
          • madame_edith Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 15:01
            Jak to? Nie może to być. Gdzie brud i śmieci? Nawiązanie to innego wątku jakby co
    • simply_z Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:39
      Tarifa
    • wapaha Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 18:46
      poznaję świat od strony lądu i wody, zawsze gdy gdzieś jesteśmy opływam linię brzegową i znajduję urocze zakątki- najwięcej i najczęściej bywam w chorwacji i tam jestem zauroczona w zasadzie każdą plażą. jedna była jednak szczególna, bo trudno dostępna od strony lądu ( krzewy, kamienie, wspinaczka i dość stromo) a od strony wody tylko jachtem/supem itp i to troszkę płynąc.
      plaża malutka, dzika totalnie, bezludna ( !!) wyjątkowe dno i woda, jaskinie i wnęki po bokach. jedno zdjęcie z netu - jest ich więcej, żadne nie obrazuje w pełni rzeczywistości-jak ktoś chce niech sobie zobaczy -uvala borovica/ razanj i drugie moje - zrobione na bardziej stromym ale krótszym "zejściu" do plaży
    • konsta-is-me Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 19:21
      Dla mnie Bałtyk, a konkretnie Gdańsk- nie wiem jak teraz to wygląda ale kiedys byl tramwaj a zaraz obok lasek iglasty i wydmy.
      I ta sciezka piaskowa, z igłami pod stopami , coraz bardziej miękki piasek i oczekiwanie ze juz zaraz, juz za chwile wyłoni sie widok morza.
      I zapach i szum , dla mnie jakas magia jest w tym , choć wizualnie jest duzo niby ladniejszych plaż ale to nie to.
      • al_sahra Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 02:22
        konsta-is-me napisała:

> I ta sciezka piaskowa, z igłami pod stopami , coraz bardziej miękki piasek i oc
        > zekiwanie ze juz zaraz, juz za chwile wyłoni sie widok morza.

Tak!

Mnie teoretycznie najbardziej podobają się plaże w tropikach (lubię ciepło i przezroczystą turkusową wodę), ale jedno z moich najwspanialszych wspomnień z dzieciństwa to właśnie spacer na bałtycką plażę przez pachnący sosnowy las.
        • pade Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 09:40
          Też tak mam. I co roku się tym jaram. Że teraz las, ale już za chwileczkę, już za momenciksmile
    • krwawy.lolo Na wezwanie Ziuci 10.06.26, 19:39
      .
    • eagle.eagle Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:01
      Z ostatnich wakacji, wszystkie plaże są piękne, po niektórych się tylko nie da chodzić na bosaka.
    • kochamruskieileniwe Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:07
      Lubię plaże bretońskie.i bałtyckie. I to miejsce
      • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:12
        Najs!
        Kreta, Włochy czy Bahama?
        • kochamruskieileniwe Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:23
          Elafonsi. Kreta.

Lubię jeszcze Prasonisi na Rodos, ale z innych względów
          Tam wieje 😉
          • piataziuta Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:27
            "Tam wieje 😉"

Aj noł!
            Moja ginekolog mnie tam wysyła przy co drugiej wizycie. smile
      • mayaalex Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:13
        Elafonissi jest piekna ale trzeba chyba byc na Krecie na poczatku grudnia albo w lutym, zeby nie bylo tam tlumow.
        • kochamruskieileniwe Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:46
          Ja ją uznaję poza sezonem turystycznym.
      • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:20
        Bretonskie sa bardzo posobne do tych na pd zachodzie Uk
    • bazia_morska Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 20:56
      Mam swoje ulubione w Chorwacji i Grecji, ale gdybym miała wybraflć jedną, jedyną to byłoby to Rømø. Kocham i tęsknię.
    • mayaalex Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 21:11
      Baltyckie sa bardzo ladne, pamietam jak kiedys bylam w Dabkach i plaza tam byla zachwycajaca. Chociaz tak najbardziej to lubie wszelkie egzotyczne, chyba najladniejsze sa na Seszelach ale Mauritius czy Tajlandia tez sa przepiekne. Nie bylam na Karaibach i w Ameryce Poludniowej, plaze tam tez wygladaja rajsko. Lubie jak jest miekki piasek i ciepla woda a w niej jakies zyjatka do poogladania. Wtedy nie przeszkadza mi nawet jak plaze sa sztuczne, jak na Malediwach.
      • fgh05 Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 22:24
        Czy czwarte zdjėcie to Tajlandia
        • mayaalex Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 07:01
          Tak, to Maya, gdzie krecono film z Di Caprio.
          • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 10:55
            to ona odpada, podobno są tam surowe zakazy wchodzenia do wody, więc ta plaża się nie liczy, a pozostałe wyglądają podobnie do bałtyckich. A Bałtyk do tego tańszy.
            • mayaalex Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:59
              😂😂😂
              No rzeczywiscie, jak sie zignoruje roznice w temperaturze wody i kwestie rafy koralowej to jest zupelnie tak samo wink Troll harder smile
            • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 12:01
              Tajskie plaze podobne do polskich? 😃
              • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 12:25
                te zamieszczone zdjęcia przez mayaalex poza tą rajską Maya nie pokazują nic czego nie zobaczymy nad Bałtykiem.
                • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 12:43
                  No ale chyba rozumiesz ze w Tajlandii temperatura wody wyzsza, na plazy sa muszle a nie muszelki a wokol egzotyczna roslinnosc. Toz to zupelnie inny klimat
                  • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 12:44
                    Bo wiesz patrzac jak ty to piękne piaszczyste plaże są kolo Nuuk na Grenlandii tez. No i patrzac na zdjecie wygladaja tak ja te nad Baltykiem i w Tajlandii
                • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 12:49
                  Ale zamiast udania, że nie trzeba jeździć zagranice może napisz to co w temacie: jaka plaże jest dla ciebie najpiękniejsza. Bo nie wiem czy wiesz ale jest wiele bałtyckich plaż , zagranica teżwink
                  • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 15:31
                    Łatwiej chyba byłoby wskazać te brzydkie. Większość całego naszego wybrzeża jest piękne, taka naj to chyba byłby Hel, ale mówię - większość naszego wybrzeża jest superowe. I tańsze od zagranicy.
                    • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 15:51
                      ale co jest tańsze? Hotele? campingi?
                      • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 15:53
                        W sumie - to trochę jak zastanawianie się czy tańsza jest herbata czy ziemniaki
                      • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 17:17
                        wszystko, noclegi, wyżywienie i samo istnienie w takim miejscu, bo np w Polsce nie wolno wprowadzać opłat za samo spacerowanie po okolicy, a np. w Niemczech czy Włoszech wprowadzają.
                        • mocca26 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 17:56
                          daj linka , to ciekawe te opłaty za spacerowanie
                          • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 09:22
                            w niemieckich kurortach na wyspie Uznam masz zapłacić za samo chodzenie po ulicy czy po plażach, płacisz w automatach i chodzą specjalni kontrolerzy i wyrywkowo kontrolują przechodniów. Dlatego nawet Niemcy wolą polską częśc Bałtyku. Nie ma jak Polska !
                    • simply_z Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 09:29
                      I sinice takie fajne 😋
                      • a74-7 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 10:38
                        I te parawany ...big_grin
                        • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 15:39
                          już te głupie mity jak brudny Bałtyk, albo że drogi Bałtyk, albo że niepogodny Bałtyk zostały obalone, to teraz jeszcze parawanów sie przyczepiłes ? hahaha, ale głupota, Polsk Bałtyk jest czysty, tańszy i super się tu wypoczywa ! Polska !
    • swinka-morska Re: Najpiękniejsza plaża 10.06.26, 23:36
      Nad Bałtykiem - Karwia i Dębki.
      W Chorwacji - plaże na południowym wybrzeżu Hvaru, mam tam kilka ulubionych, gdzie z reguły oprócz nas przychodziły 3-4 rodziny i można było bimbać cały dzień pomiędzy piękną wodą, gorącymi kamieniami i cieniem pod pachnącymi sosnami. I jeszcze plaża Lumbarda na Korculi.
      We Włoszech - plaże w Toskanii na wysokości rezerwatu Sterpaia. Piękny piasek, super fale i nigdy nie jest tłoczno, nawet w szczycie sezonu.
      Sardynia - mega przereklamowana, mówię stanowicze "nie" polowaniu na bilety żeby wejść na te "pocztówkowe" plaże. Jeśli już to plaża Cala Li Cossi - malownicze dojście po skałach, bardzo ładna plaża w zatoce.

• chlodne_dlonie Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 11:39
        Na Sardynii byłam jeszcze przed tym 'biletowaniem' i większością plaż byłam zachwycona. Szczególnie utkwiła mi w pamięci jedna, na południu, gdzie na plażę szło się przez teren okupowany przez flamingi a sama plaża była praktycznie pusta (przełom czerwca i lipca) , z białawym piaskiem i lazurową wodą - coś pięknego!
        • al_sahra Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 21:45
          chlodne_dlonie napisała:

> Na Sardynii byłam jeszcze przed tym 'biletowaniem' i większością plaż byłam zac
          > hwycona. Szczególnie utkwiła mi w pamięci jedna, na południu, gdzie na plażę sz
          > ło się przez teren okupowany przez flamingi a sama plaża była praktycznie pusta
          > (przełom czerwca i lipca) , z białawym piaskiem i lazurową wodą - coś pięknego!

Dzisiaj natknęłam się na coś takiego. Bilety to jedno, ale żeby mieć prawo do rozpięcia parasola, trzeba przyprowadzić dziadka albo dziecko…

www.theguardian.com/world/2026/jun/10/sardinian-beach-bans-umbrellas-people-aged-10-65-punta-molentis
        • simply_z Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 09:31
          Ale nadal tak jest..zwlaszcza we wrzesniu.
    • bywalec.hoteli Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 08:20
      wiele różnych, nie mogę się zdecydować smile
    • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 10:50
      O brudnych plażach nad Bałtykiem bredzą tylko ci którzy chcą na siłę udowodnić sobie i światu że przepłacanie grubego hajsu na zagraniczny wyjazd miało sens. A nie miało.
      • princesswhitewolf Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 12:02
        Chyba juz pare dobrych lat wakacje w sezonie nad Baltykiem nie sa tańsze od zagranicznych
        • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 09:27
          Są tańsze, co powoduje dodatkowe zadowolenie bo Polacy lubią mieć coś taniej. I leżąc sobie na bałtyckiej plaży można rozkoszować się świadomością tańszych, a równie dobrych wakacji niż zagraniczne.
    • a74-7 Re: Najpiękniejsza plaża 11.06.26, 19:32
      Moze nie najpiekniejsza , Bournemouth a dokladnie Hendgisbury Head plaza w UK.
      • wyprawa32768 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 09:28
        czy widać tu coś czego nie ma w Polsce ?
        • a74-7 Re: Najpiękniejsza plaża 12.06.26, 10:21
          "czy widać tu coś czego nie ma w Polsce ?"
          siegaj tam , gdzie oko nie siega ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka