29.06.26, 08:41
mam na palcu stopy. miałam już zabieg odsysania, niestety prawie natychmiast wypełnił się znowu (lekarz uprzedzał, że tak może być bo ma połączenie ze stawem skąd wycieka płyn). jest jeszcze możliwy zabieg chirurgiczny tzn wycięcie i zaszycie połączenia ze stawem. ale lekarz, który robił odsysanie, twierdził że to poważniejsza sprawa i może zostać duża blizna. to by była zamiana siekierki na kijek - w tej chwili mam bulwę na palcu, ale nie boli i w niczym nie przeszkadza poza kwestią estetyki. czy któraś z was miała taki zabieg?
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: ganglion 29.06.26, 08:45
      Tak, miałam na dłoni. Po zabiegu dłoń unieruchomiona (niestety nie pamiętam, jak długo), bliznę mam około 5 cm długości. Częściowo straciłam czucie w skórze
      • swiecaca Re: ganglion 29.06.26, 09:17
        oj to słabo
        • mamalgosia Re: ganglion 29.06.26, 13:43
          Dla równowagi jak mi się drugi pojawił, to odwlekałam ruszanie go na tyle długo, że sam zniknął i już ze 20 lat go nie ma
    • slonko1335 Re: ganglion 29.06.26, 08:46
      tak, lekarz uprzedzał, że będzie trzeba pwotórzyc kilkakrotnie i tak było, po 3 razie nie wrócił
      • swiecaca Re: ganglion 29.06.26, 09:04
        3 razy odsysanie czy wycięcie?
        • slonko1335 Re: ganglion 29.06.26, 09:27
          odsysanie-mówili mi że mam się nie zgadzac na wycięcie
          • swiecaca Re: ganglion 29.06.26, 10:55
            odpłatnie robiłaś?
            • slonko1335 Re: ganglion 29.06.26, 11:27
              nie ale musiałam lek który wstrzykiwali wykupići z nim przyjść, w opakowaniu było chyba 5 ampułek i od razu kazał schowac do lodówki i zostawić żeby były jak odrośnie.
    • arwena_111 Re: ganglion 29.06.26, 08:51
      Miałam na dłoni. Miałam wycięte, jakąś szynę na kilka tygodni? Właściwie nie mam śladu.
    • marta.graca Re: ganglion 29.06.26, 08:56
      Miałam odsysanie i wróciło, za drugim razem miałam odsysanie ze wstrzyknięciem sterydu i ręka musiała być ściśnięta taką opaską przez tydzień czy dwa. Lekarka mi powiedziała, że to jest decydujące. Za drugim razem nie wróciło.
      • swiecaca Re: ganglion 29.06.26, 09:05
        też miałam steryd ale nie było ściśnięcia sad
        • marta.graca Re: ganglion 29.06.26, 09:18
          Podobno bez tego ani rusz.
    • fogito Re: ganglion 29.06.26, 09:13
      Ja miałam mieć, bo zrobił mi się od siedzenia na podłodze podczas rysowania lata temu. Ale jakoś nie miałam ochoty. Teraz po dwóch latach ćwiczenia na siłowni sam zniknął. Nie wiem jakim cudem, ale nie ma go. I nawet nie zauważyłam kiedy. Miałam go przy kostce.
      • weronika_ozankowa Re: ganglion 29.06.26, 09:20
        fogito napisała:

Nie wiem jakim cudem, ale nie ma go. I nawet nie zauważyłam kiedy
        > . Miałam go przy kostce.

Ja też miałam na grzbiecie stopy, ale sam zniknął i nie wiem kiedy! Po prostu któregoś dnia włożyłam sandały, patrzę… nie ma go! A był kilka lat.
      • magda.z.bagien Re: ganglion 29.06.26, 18:12
        Ja miałam na wierzchu dłoni. Byłam w kolejce do chirurga, co trwało parę miesięcy i ganglion w tym czasie sam zniknął.
      • landora Re: ganglion 01.07.26, 21:52
        Mnie się zrobił od noszenia dziecka. Dziecko podrosło, a ja go masowałam i, ku mojemu zdumieniu, zniknął.
    • jdylag75 Re: ganglion 29.06.26, 11:36
      Miałam kiedyś na stopie, na górnej części, trochę mi w bucie przeszkadzał i musiałam sznurować jednego buta luźniej. Ponieważ były to jeszcze szkolne czasy, a ja uwiellbiałam się uczyć klęcząc na podłodze to jakoś tak wypadało, że na tym siedziałam i dociskałam do podłogi, i kiedyś ganglion zniknął na zawsze.
    • cosinuss Re: ganglion 29.06.26, 12:31
      Miałam spory na małym palcu dłoni, lekarz powiedział, że może samoistnie się wchłonąć i żebym poczekała. Zaczęłam przygodę ze wspinaczką i boulderingiem i zniknął. Może przypadek a może nie. Wspinaczka profilaktycznie została już drugi rok smile
      • abasia0 Re: ganglion 29.06.26, 14:04
        Miałam na przegubie dłoni wiele lat. Zaordynowano mi kiedyś zabieg na stawy dłoni: masaż gorącym, wirującym powietrzem z jakimiś drobinkami. Kilka godzin po tym ganglion pękł, przegub był lekko opuchnięty i dzisiaj nie mam po nim śladu.
    • bi_scotti Re: ganglion 29.06.26, 14:17
      Nawet nie wiedzialam, ze mozna miec jakis zabieg. Seriously. Mialam ganglion w czasie Covid, ni z tego ni z owego zrobil sie na nadgarstku. W niczym nie przeszkadzal. Of course - sprawdzilam w google co i jak, doszlam do wniosku, ze przezyje bez zawracania glowy lekarzom gdy dookola pandemic. Sam sie wchlonal w ciagu kilku tygodni, wiecej sie nie pojawil. Spory byl ale jak wyzej - nie przeszkadzal w niczym. Podobno u niektorych ludzi sprawia bol, gdyby bolalo to bym sie pewnie z jakims good doctor spokala ale poniewaz budzil wylacznie zdziwienie "what's that?", pozwolilam mu samemu zniknac. All the best na cokolwiek sie nie zdecydujesz! Cheers.
    • zytagil Re: ganglion 29.06.26, 21:32
      Miałam na nadgarstku, blizna nie jest duża, teraz prawie już nie widoczna, ganglion nie odrósł. Odsysanie rówież u mnie skończyło się bardzo szybko naciekiem nowego płynu. U mnie na nadgarstku ganglion uciskał przy wysiłku ręki i ręka mnie bolała.
    • ophelia78 Re: ganglion 29.06.26, 22:38
      Miałam na nadgarstku.
      Chirurg go wcisnął. Powiedział ze to zabieg pierwszego wyboru i w wielu przypadkach ganglion wraca i trzeba wybrać sterydy, jesli bez powodzenia to zabieg.

Chyba mialam farta bo po tym wciśnięciu (nie wiem jak to się fachowo nazywa ale tak to wyglądało: chwycił nnie za nadgarstek i z całej siły nacisnął na ganglion jakby wciskając go do środka, potem mocno zabażował i kazał jak najdłużej trzymać z uciskiem) ganglion nie wrocil.
    • ender_celebi Re: ganglion 30.06.26, 13:06
      mi się sam wchłonął smile miałam na nadgarstku
    • mikams75 Re: ganglion 30.06.26, 14:12
      Niestety to lubi wracac. Najprosciej to opaska uciskowa. Zabieg jaki opisujesz moze i by byl skuteczny ale nie wierze, ze bez skutkow ubocznych typu usztywnienie stawu itp. Natomiast blizna - czy na palcu stopy az tak przeszkadza?
      • zytagil Re: ganglion 01.07.26, 21:26
        Największa skuteczność to właśnie wycięcie chirurgiczne, bo nie tylko sam płyn jest usuwany ale i torebka w której ten płyn się gromadzi.
      • zytagil Re: ganglion 01.07.26, 21:27
        Ja nie mam żadnych skutków ubocznych, to prosty zabieg.
        • mikams75 Re: ganglion 01.07.26, 21:30
          to co mojej corce proponowano, to nie byl prosty zabieg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka