05.01.12, 10:00
Witam, chciałam zapytać czy ma ktoś jakieś doświadczenia z ganglionem? Wyskoczył mi przy kciuku, nie sprawia bólu i nie jest bardzo duży ale od ostatniej wizyty u lekarza troszkę się powiekszył. Najchętniej pozbyłabym sie go, ale lekarz mówił, że dopóki jest mały i nie przeszkadza to lepiej nie ruszać bo lubi nawracać czasami jeszcze wiekszy:( Narazie nic z nim nie zrobię ale jak będzie rósł to to będę chciała go usunąć. Miał ktoś to dziadostwo, usuwaliście, jeżeli tak to jaką metodą i z jakim rezultatem?
Obserwuj wątek
    • 25augustyna Re: Ganglion 05.01.12, 10:05
      Wysiadły Ci gugle? Proszę bardzo poczytaj o leczeniu ganglion
      • anielka05 Re: Ganglion 05.01.12, 10:35
        Dziękuję, bardzo mi pomogłaś:)
    • noboru Re: Ganglion 05.01.12, 10:08
      Hej, miałam duży ganglion na grzbiecie lewej dłoni. Nie bolał, ale ze względów estetycznych postanowiłam go usunąć. Dwa lata temu chirurg odessał go strzykawką, prawie nie bolało. Nawrotu nie ma! Acha, przed odessaniem dostałam skierowanie na prześwietlenie RTG dłoni. Powodzenia!!!
    • mamalgosia Re: Ganglion 05.01.12, 10:24
      Ja miałam ganglion. Wycięłam, przez około 10 lat był spokój. Potem pojawił się na nowo - nie wycinałam i zniknął.
      Podobno można go przebić i wyciągnąć z niego ciecz czy maź, czy co tam ma w środku
      • ammazuko_powrot Re: Ganglion 05.01.12, 10:48
        Hmm, ja coś takiego miałam jako nastolatka. Znikło samo i od ok 10 lat nie pojawiło się;)
    • osmanthus Re: Ganglion 05.01.12, 11:32
      Ganglion zwany po angielsku Bible Bump z powodu tradycyjnej kuracji przy pomocy Biblii.
      Jak widac w dalszym ciagu stosowanej :D

Bible Bump Ganglion Cyst Bashing Funny! - YouTube
      www.youtube.com/watch?v=AJFdx1fPLlA
      Bible Bump Removal (goodbye ganglion cyst) - YouTube
      www.youtube.com/watch?v=vyOwBqn-mbY&feature=related
      PS Moj maz swojego gangliona na palcu usunal zupelnie przypadkowo metoda zblizona do metody "biblijnej" - przytrzasnal sobie palec drzwiami , LOL
      • anielka05 Re: Ganglion 05.01.12, 12:05
        Tego "zabiegu "raczej nie zastosuje, czytałam że on się wtedy zwyczajnie chowa często powodując ból.
        • mamalgosia Re: Ganglion 05.01.12, 12:41
          a nie, u nas lekarz to stosował:) Odwracał uwagę pacjenta i nagle, umiejętnie uderzał:)
        • osmanthus Re: Ganglion 05.01.12, 14:47
          anielka05 napisała:

> Tego "zabiegu "raczej nie zastosuje, czytałam że on się wtedy zwyczajnie chowa
          > często powodując ból.

A gdzie sie chowa?
    • puma002 Re: Ganglion 05.01.12, 20:28
      Kolega miał ganglion na nadgarstku przez kilka miesięcy. Ganglion zniknął w ciągu jednej nocy po posmarowaniu nalewką z żywokostu. Żywokost można kupić w sklepach z ziołami.
      • aqua48 Re: Ganglion 05.01.12, 21:30
        Mam na stopie. Trochę przeszkadza, ale nie udało mi się go usunąć - bo trzy miesiące czekałam na operacyjne wycięcie na NFZ, aż sie zdenerwowałam. Chirurg powiedział, że może go odessać strzykawką, ale na bank wróci. Kuzynka pielęgniarka proponowała metodę "biblijną", ale ostrzegła, że w stopie są drobne kości, ktore można przy okazji uszkodzić. Więc - polubiłam i jest ze mną do tej pory.
      • paullina97 Re: Ganglion 05.01.12, 23:19
        Witam :D
        ponad miesiąc temu miałam operacyjnie usuwanego gangliona.Wszystko przebiegło sprawnie i bez żadnych problemów.Lecz od samego początku po operacji gdy zginam ręke na nadgrastku dalej czuje i widze wypuklenie praktycznie takie same jak przed operacją.Czy to jest poprostu znak pooperacyjny i zaniedługo zniknie czy ganglion powstał mi znów lub też nie został usunięty dokładnie?
        • mamalgosia Re: Ganglion 08.01.12, 18:26
          Tez miałam taką opuchliznę jakis czas po zabiegu.
    • brzuchalek Re: Ganglion 09.01.12, 15:17
      Miałam na przegubie dłoni. Ponoc mial szkodzic tylko urodzie. Kiedy nie mogłam juz ukroic chleba tą ręka, a czajnik wypadał mi z dloni lekarz zdecydowal sie go usunąć strzykawka. Nic nie pomogło. Pierwsza operacje mialam w prywatnej klinice. Lekarz usunął ganglion przy okazji stwierdził scieńczenie scięgien czy jakos tak podobnie. Ganglion po trzech miesiacach wyrósł taki sam, a ręką nie moglam nic podniesc. Wylądowalam w Szpitali Czerniakowskim w Warszawie na oddziale chirurgii ręki. Operacja trwala prawie trzy godziny, a samo znieczulanie reki kolo godziny. Goilam sie trzy tygodnie. Nic mi nie odrasta. Bylo to 13 lat temu. Po moich doswiadczeniach uważam, ze lepiej jest to swinstwo usuwac, poki jest male, nie dawac sie zbywac lekarzom, ze to tylko taka uroda. Potem zaczynaja sie komplikacje. W kazdym razie dobrze jest od razu trafic w dobre ręce i miejsce, czyli do chirurga, który zajmuje sie rakami wlasnie, np. do Szpitala Czerniakowskiego. O ile ta chirurgia ręki jeszcze tam jest. Pozdrawiam :)
      • anielka05 Re: Ganglion 11.01.12, 11:41
        Dzięki, napewno za jakiś czas będę chciała to usunąć, narazie na operację nie mogę sobie pozwolić bo mam małe dziecko i rękę muszę mieć cały czas sprawną. Szkoda tylko, że to lubi odrastać:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka