11.03.12, 08:11
Witam, mam nadzieje,że coś mi doradzicie, bo się pogubiłamsad
Mój syn (5 lat) ma pod kolanem gangliona (guz wypełniony płynem z torebki stawowej). Od wakacji usiłujemy coś z tym zrobic, ale lekarze nie są w stanie ustalic wspólnego stanowiska.
Ortopeda najpierw kazał rozgrzewac, masowac, kupic odpowiednie wkładki ortopedyczne i usunąc 3 migdal, bo podobno może na to wpływac. Wszystko zrobiliśmy, choc masaże i rozgrzewania słabo nam wychodziły. Ortopeda teraz zaproponował ściąganie płynu strzykawką i 6 tygodni w gipsiesad, a później operacje, bo ściąganie w 80% nic nie dajesad Ortopeda sportowy, z którym się konsultowaliśmy, mówi,żeby absolutnie nie ruszac, bo tylko narazimy małego na ogromny ból i stres, a ganglion pojawi się po paru miesiącach w innym miejscusad Pediatra każe poradzic się chirurga, ale jest przeciwny zabiegowi.
Małemu ganglion nie przeszkadza, ale nie wiem jak będzie dalej.
Miał ktoś do czynienia z ganglionem?
Obserwuj wątek
    • milva_barring Re: Ganglion 11.03.12, 08:52
      Ja miałam, co prawda niewielkiego i na stopie (ale akurat w miejscu, gdzie kończył mi się but, więc był trochę uciążliwy). Moja mama i siostra również miały, więc u nas być może to rodzinne.
      Miałam ten płyn odciągany strzykawką przez chirurga i po kilku tygodniach znów się odnowił w tym samym miejscu. Po jakimś roku, kiedy gangliona nie ruszałam, przyzwyczaiłam się, po prostu znikł.
      Z mamą i siostrą było podobnie, miały odciągane, wycinane itp. i zawsze się odnawiały. A teraz od kilku lat wszystkie mamy spokój. Bez żadnych bezpośrednich ingerencji lekarskich same się wchłaniały. Z tym, że u nas były raczej niewielkie, największy był wielkości małego orzecha laskowego.

Z "mądrości ludowych" dowiedziałam się, że należy znaleźć grzebień i nad ganglionem zrobić znak krzyża. Nie praktykowałam czegoś takiego, bo w zabobony nie wierzę. Ale może ktoś ma inne doświadczenia wink

Jeśli synowi nie przeszkadza, na razie nic z tym bym nie robiła, szkoda narażać dziecko na ból. Może sam zniknie...
    • viki711 Re: Ganglion 11.03.12, 10:16
      moja córka miała na nadgarstku, pediatra powiedziała, że jeżeli ją to boli to można usunąć, dostałam skierowanie do chirurga i ganglion po 3 dniach zniknął, ja też miałm na stopie, po jakimś czasie zniknął, może poczekaj...
    • penelopa102 Re: Ganglion 11.03.12, 21:34
      Miałam ganglion na nadgarstku. Trochę przeszkadzał podczas ćwiczeń w-f w szkole, pomagało masowanie go , tzn. na pewien czas się zmniejszał, ale potem znów się powiększał. Ortopeda zalecił moczenie ręki w soli iwonickiej (kupionej w aptece) oraz nagrzewanie. Oba sposoby pomagały na pewien czas. Ganglion zniknął kiedy zaszłam w ciążę i jak na razie jest spokój.
    • monika3411 Re: Ganglion 11.03.12, 22:59
      Córka miała na nadgarstku.
      Miała ściąganą wodę strzykawką. Zabieg był bolesny.
      Po paru tygodniach ganglion znów się pojawił w tym samym miejscu.
      Poszłyśmy do tego samego lekarza, który znów ściągnął wodę, a następnie wstrzyknął w to miejsce jakiś preparat ze sterydami. Od tego czasu jest spokój z ganglionem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka