Dodaj do ulubionych

suszarka z pompa ciepla

05.07.26, 18:48
nie mam szczescia czy co?
zwykly kondensacyjny bosch byl nie do pobicia w kwestii suszenia 'lekkich' rzeczy typu polarowe kocie koce czy drobiazgi typu skarpetki, wlaczalam czasowy program na np 1h i wychodzilo suche
no ale sie zepsul i byla wymiana, najpierw na miele z pompa ciepla, ktora padla po okolo pol roku - oddali kase
zeby nie zostac bez suszarki na sezon deszczowy, kupilam 'na szybko' i 'od reki' jakis podstawowy model samsunga z pompa ciepla i klne niemal od poczatku uzytkowania
- polarowe kocie i poslania sa wilgotne mimo suszenia
- na programie bawelna - wylacza se po niecalej godzinie
-na programie reczniki - jw
- program czasowy ustawiony na 1,5 konczy po 30min - pranie wilgotne
i tak jest tez z wsadem innych lekkich rzeczy
od wczoraj probuje wysuszyc sterte kocich kocy i szlag mnie trafia!

jestem gotowa kupic kolejna suszarke mimo problemow z wyniesieniem i wniesieniem w pralni

czy wszystkie z pompa ciepla maja takie fanaberie?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 18:49
      najlepiej ten samsung suszy tylko reczniki
    • alpepe Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:06
      A nie grzebałaś w necie? Pewnie ten samsung jest smart i może jakaś aktualizacja by coś pomogła?
      • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:24
        a uchowaj boze od wszelkich smartow! nie to najprostszy, najzwyklejszy model z pompa ciepla

wg instrukcji i netu

za malo wsadu
        za duzo wsadu
    • chatgris01 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:12
      Od 2022 roku mam bazową Beco z pompą ciepła i dosusza wszystko bardzo dobrze (polarowe kocie koce są prawie suche po zwykłym odkłaczeniu 10 minut w zimnym nawiewie), więc chyba nie w pompie problem, raczej w konkretnym samsungowym modelu lub egzemplarzu.
      • chatgris01 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:12
        korekta: Beko
    • berdebul Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:19
      A zaktualizowałaś, wypoziomowałaś i połączyłaś z aplikacja? Nigdy kurfa więcej Samsunga, mam pralkę i to jest ciągły bal, ale od kiedy serwis mnie uświadomił, że muszę ją regularnie kalibrować i aktualizować, to jest lepiej. -.-
      • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:25
        jw, to jest model bez aplikacji, tak wypoziomowana
    • geez_louise Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:21
      Po kilku boschach które działały absolutnie bez zarzutu, kupiłam pierwszą suszarkę z pompą ciepła, Electroluksa, który był najgorszym badziewiem na świecie i na którego żaliłam się tutaj non stop. Jak się zepsuł, nawet nie próbowałam naprawiać, tylko wymieniłam na boscha, ale też z pompą, nie wiem czy teraz są nawet inne.

O niebo lepszy niż E., ale nie ma porównania ze starymi modelami. Nie wiem czy chodzi o pompę, czy o to, że teraz wszystko jest gorsze.

Nie robi aż takich numerów jak E, żeby przez całą noc trzepać leciutko podgrzane ciuchy i rano rodzina ma cały wsad ulubionych ciuchów zasmrodzonych stęchlizną i postrzępionych na brzegach, ale też potrafi dalej suszyć już suche ciuchy, albo po otwarciu przeze mnie bębna żeby w połowie suszenia wyciągnąć jedną rzecz, stwierdzić po minucie że czujniki mówią że już jest sucho i koniec programu.

Ogólnie, to chciałabym dzisiaj kupić amerykański zestaw GE do pralni z początku lat 90, tylko nowy. Wielgachną pralkę ładowaną od góry która mieści pościel z wszystkich łóżek w domu i równie wielką suszarkę z blaszanymi drzwiczkami, która ma jeden przycisk i jedno pokrętło. A te cała nowoczesność go niech se wsadzą. Muszę dolewać wody do pralki żeby się porządnie uprało.
      • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:28
        o, to dobrze wiedziec, ze E jest kiepski, bo juz mi reka drzala zeby kupic

hmm, tez mam ochote na te amerykanskie kobyly (tylko z przodu ladowane) ale sie w przygotowane na pralke i suszarke miejsce w pralni nie zmieszcza, moze w nowej chalupie smile
    • kamin Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:37
      Mam Boscha, chyba z pompą, jest w miarę ok
      • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:41
        nie strasz smile bo to w tej chwili jedyna opcja jesli nie chce innego modelu samsunga albo chinskich przylepiaczy "marek", co znaczy "w miare ok"
        • kamin Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 21:30
          Mam serie 6, kupiona około 2 lat temu. Ona jest w sumie w porządku tylko ja miałam chyba nierealistyczne oczekiwania. Naczytałam się ematki o tym, że z suszarki wyjmuje się koszule uprasowane i gotowe do noszenia, a okazało się że aż tak pięknie nie jest. Ale zwykłe pranie typu dresy, piżamy, majtki, skarpetki, ręczniki suszy dobrze i dość szybko. Program mix trwa około 1,5 h.
          • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 21:35
            czyli taka, ktora zamierzam nabyc jak cene obniza tongue_out

oczekiwania co do prasowania po suszarce mialam zawsze realistyczne, zreszta koszul nie susze w suszarce tylko na drazku w livingu tongue_out tak samo jak obecnych szirtow
          • geez_louise Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 21:54
            Koszule? Raczej nie chodziło o koszulę, tych lepiej nie suszyć wcale albo tylko rozgrzać w suszarce, zaraz wyciągnąć i prasować.

Za to zwykle bawełniane, wiskozowe czy sztuczne ciuchy codzienne jak się w dobrym momencie wyciągnie to wyglądają lepiej od uprasowanych, bo do tego są mięsiste. Efekt jest jak po szybkim przejechaniu parownicą. Pościel wyciągnięta ciepła i rozłożona na płasko też jest niemal jak uprasowana.
    • eliszka25 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:46
      Mam co prawda inną suszarkę, ale też miewa problemy z małym/lekkim wsadem. Wydedukowałam, że jak wsad jest za lekki, to go jakby „nie widzi” i wszystkie programy wyłączają się po chwili, bo suszarka uznaje, że już suche, choć mokre. Aleeeee jest jeden program czasowy, co prawda krótki, ale za to działa te przewidziane 20 minut nawet z jedną chusteczką. Jak mi czegoś suszarka nie chce dosuszyć, to nastawiam program 20 minut z ciepłym nawiewem i dosuszam. Czasem trzeba go włączyć 2 razy, ale przynajmniej mam suche pranie.

Może też masz jakiś taki program, choćby krótki, który może być ratunkiem?
      • geez_louise Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:50
        A nie możesz ustawić programu czasowego ciepłego na dłużej? U mnie w suszarkach programy czasowe też zaczynały się od 20 minut, ale można było od razu klikać dłuższy czas.

Też używam tego programu na dosuszanie rzeczy których suszarka już nie wyczuwa, albo na wysuszenie jednej lekkiej rzeczy.
        • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:53
          w tym moim 'szajsie' jest do ustawienia od 30min do1.5h - kompletnie nie dziala, wylacza sie przed czasem
        • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:56
          bosch z pompa ciepla? ktory model?
          • geez_louise Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 20:00
            Mam serie 4, bo już miałam nastawienie „jak będzie kolejne badziewie, to po roku kupuję inną firmę”, a dla rodziców kupowałam w tym samym czasie serie 6 albo 8, nie pamiętam i też nie narzekają mocno, ale twierdzą że stara serie 8 była nie do pobicia.
            • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 20:05
              zastanawima sie nad wersja 6 - nie ma wyzszych modeli
              WQG245D0ES - wersja hiszpanskojezyczna
              tylko cena jest z kosmosu wzieta
              • geez_louise Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 20:14
                Akurat mogłam sprawdzić, mama ma serie 6, teraz sobie przypomniałam , że na szybko stwierdziliśmy że wszyscy kupujemy serie 8, następcę suszarek sprzed 15 lat które były świetne, ale nie było ich w sprzedaży, więc ja wzięłam 4 a rodzice 6
                • geez_louise Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 20:19
                  3100 kosztowała w czerwcu 2025
                  • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 20:29
                    czyli to jest seria 6 tylko model ma wyzsza cyferke 245 a nie 241 - produkcja hiszpania a nie w PL
                    6000 pln chca 🤬 chyba poczekam na jakiegos cybera tongue_out
                • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 20:30
                  nieodzalowana kondensacyjna byla z serii 4, tez hiszpanska, pralka za to polska tongue_out
                  • geez_louise Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 20:35
                    Wszystkie stare bosche są nieodżałowane, a teraz weź się tłumacz rodzinie, że mają zatrzymać serial, bo idziesz 2 raz skontrolować suszarkę i dolać wody do pralki 🙄
      • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 19:52
        mam, niby 35min ale to samo, albo sie wylacza przed czasem -rzeczy wilgotne
        jest tez program -cieple powietrze- mozna ustawic do 1.5h i jw

wkladalam tez reczniki zeby dodac 'masy' i jw
        • andace Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 20:40
          Mam LG z pompą ciepła, używam programów automatycznych, do ubrań najczęściej opcji syntetyki i program jest na 1,1h, ale jeżeli suszarka uzna że jest nadal mokre to program trwa dłużej.

Do pościeli używam programu pościelowego (2h20m), ręczniki suszę w programie do ręczników (2h10), mam nawet program do butów i specjalną nakładkę żeby postawić buty i też używam „gotowego” programu.

Suszarka ma jedną małą wadę, jak się suszy poszewkę od kołdry, to po ok godzinie trzeba zrobić pauzę, wyjąć poszwę i jaą rozplątać, ponieważ zawija ona pościel w idealną kulę.
          • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 21:32
            suszarka ma jedną małą wadę, jak się suszy poszewkę od kołdry, to po ok godzinie trzeba zrobić pauzę, wyjąć poszwę i jaą rozplątać, ponieważ zawija ona pościel w idealną kulę.

to kazda tak ma smile chyba, ze jest opcja obracania bebna w obie strony
            • andace Re: suszarka z pompa ciepla 06.07.26, 00:39
              Mieliśmy bardzo starą (chyba 17 letnią) suszarkę z pompą ciepła, miała 4 programy, suszyła super ale nie robiła kuli pościelowej, więc dla mnie to nowość, bo obecna to moja 2 suszarka w życiu.
              • andace Re: suszarka z pompa ciepla 06.07.26, 00:46
                Ja mam od 4 lat LG z polskiej fabryki, i pralkę i suszarkę i jestem (odpukać) bardzo zadowolona. Sprawdziłam model i moja jest kondensacyjna z podwójną pompą ciepła.
                • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 06.07.26, 01:54
                  sprawdzilam dostepne u mnie lg - produkcja chiny - to jednak podziekuje

pranie mieli juz chyba 6 albo 7 godzine 😡 jutro sie zabierzemy za rozkrecanie, moze cos sie w rurkach przytkalo, a jak nie, to mowi sie trudno, przeplace za boscha
    • princy-mincy Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 21:33
      Nie wiem, my mamy od 5 lat i odpukac, żadnej awarii.
    • taje Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 21:35
      Mam Miele z pompą ciepła i przeklinam. Nie ma już krótkich "prasujących" programów i ogólnie pranie wychodzi bardzo pomięte. Ale nie wiem, czy obecnie da się kupić modele bez pompy ciepła?
      • mysiulek08 Re: suszarka z pompa ciepla 05.07.26, 21:39
        wspomnienie o miele przyprawia mnie o nerwowe drgawki wink

u mnie sa jeszcze ale to sa suszarki chinskiej produkcji z przylepiona naklejka jakis marek, choc widzialam LG (produkcja chiny) za cale 5tys pln, podziekuje, ale boscha z kondensacja bym kupila
        • andace Re: suszarka z pompa ciepla 06.07.26, 00:42
          Ja mam od 4 lat LG z polskiej fabryki, i pralkę i suszarkę i jestem (odpukać) bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka