Dodaj do ulubionych

Wyniki matur

08.07.26, 08:44
Zadowolone Bombelki i matki?
U nas zdane - zobaczymy jak rekrutacja. Ciekawe jakie średnie wyniki
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Wyniki matur 08.07.26, 08:56
      Gratulacje.
    • kropkaa Re: Wyniki matur 08.07.26, 08:58
      Rewelacyjne. Na razie wychodzimy z szoku.
      • gajmal Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:01
        Brawo. Gratulacje big_grin
        • kropkaa Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:17
          Dziękuję, przy zakupie alkoholu o dowód mnie nie pytają, ale przynajmniej mam ebombelka 🤣
    • gajmal Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:01
      Gratulacje.
    • heca007 Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:19
      Zdane, czy będzie zadowolony to okaże się przy rekrutacji tongue_out On zawsze zakłada, że "wszystko będzie dobrze" a jak wiadomo nie zawsze tak jest tongue_out Ale zobaczymy...
      • majenkirr Re: Wyniki matur 08.07.26, 15:20
        I tacy ludzie majà w życiu najlepiej. Mój syn ma tak samo.
      • kropkaa Re: Wyniki matur 08.07.26, 16:33
        Takie podejście w życiu to jak wygrana na loterii.
    • sabek81 Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:22
      Zdane, jedynie z geografii wolałaby więcej punktów ale powinna się dostać tam gdzie aplikowała.
    • andaba Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:39
      Niezadowolona, bo wróciła z roboty, położyła się spać, nie wyłączyła telefonu, bo uznała że nikt dzwonił nie będzie, z jedyną wydzwaniającą kolezanką gadała wieczorem. No niestety, zapomniała, że koleżanki syn mature zdawał i zadzwoniła się pochwalić pod pozorem zapytania jak mojej poszło. A ja nie wiem, bo śpi. Niestety, ja już nie. A serio myślałam o tym telefonie, żeby wyłączyć. Ale wybaczam, jak moje pierwsze zdawało to równie też bardziej przeżywałam (choć na pewno nie tak, żeby o 9 po ludziach wydzwaniać).
      Gratulacje.

Zanim wysłałam zadzwoniła druga koleżanka w tej samej sprawie. Kurcze, no ja bym do nich z powodu matury dzieci nie dzwoniła, jakkolwiek obie je bardzo lubię i kibicowałam ich dzieciom.
      • heca007 Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:50
        Rozumiem, że koledze córki poszło genialnie ale żeby z samego rana obdzwaniać kogoś poza najbliższą (zainteresowaną) rodziną?!?
        • andaba Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:56
          No właśnie smile
          Genialnie jak genialnie, ale naprawdę bardzo dobrze.
          Synowi drugiej koleżanki też jak na jego możliwości poszło bardzo dobrze.
          No ale żeby mnie budzić, co za nietakt smile
          (Ta pierwsza wiedziała, że jestem po nocy).
    • losiczka Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:52
      Niezbyt, matma ciut lepiej niż się spodziewał, ale fizyka gorzej niż myślał, a tuż po egzaminie był bardzo zadowolony. Chce iść na fizykę techniczną na AGH, u niego każdy wynik poniżej 90 to plama na honorze -). Zobaczymy, jak pójdzie rekrutacja.
    • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:57
      Zdane, na wybrane studia powinno starczyć
    • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 09:59
      Też jestem ciekawa jakie średnie wyniki. Po centralach można się trochę zorientować
      • slonko1335 Re: Wyniki matur 08.07.26, 10:26
        wiadomosci.onet.pl/kraj/wyniki-matur-2026-cke-opublikowala-dane/byg69cl
        • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:48
          Dzięki, poszukam jeszcze jak w konkretnych województwach i miastach
      • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:26
        Centylach miałam napisać
    • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 10:06
      u nas (Niemcy) swietnie, okazalo sie, ze mial najlepsza mautre w szkole (i dostal od niemieckiego towarzystwa fizycznego nagrode za najlepsza mature z fizyki). na wybrane studia (fizyka haha) juz ma wstep (tutaj wystarcza jego wyniki z matur).
      • klaramara33 Re: Wyniki matur 08.07.26, 10:39
        kura17 napisała:

> u nas (Niemcy) swietnie, okazalo sie, ze mial najlepsza mautre w szkole (i dost
        > al od niemieckiego towarzystwa fizycznego nagrode za najlepsza mature z fizyki)
        > . na wybrane studia (fizyka haha) juz ma wstep (tutaj wystarcza jego wyniki z m
        > atur).
        >
        Rodzina fizyków z Was, to nic dziwnego. Mój syn skończył włąśnie podstawówkę i na profil mat-fiz idzie, bo bardzo lubi fizykę. Ciekawe czy mu pasja nie przejdzie. Twierdzi,że chciałby studiować fizykę. Pytał co mógłby robić po takim kierunku oprócz uczenia. Według mnie to jeśli fizykę kwantową wybeirze, to przy rozwoju technologoii mógłby znaleźć pracę. Czy się zgadzasz?
        • hanusinamama Re: Wyniki matur 08.07.26, 10:55
          TRoche głupio napisane. CO z tego ze rodzina fizyków. Nadal pracować trzeba, uczyć się trzeba.
          Jak byłam laureatką olimpiady chemicznej tez usłyszałam "tata chemik wiec wiadomo"...no nie wiem co wiadomo. Ja się tego uczyłam, ja pisałam...nie ojciec (moj ijciec jest świetnym chemikiem ale nie umie uczyć wiec nie korzystałam z jego wiedzy, bo to bardziej zaciemniało temat wink niż rozjaśniało)
          • klaramara33 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:15
            hanusinamama napisała:

> TRoche głupio napisane. CO z tego ze rodzina fizyków. Nadal pracować trzeba, uc
            > zyć się trzeba.
            Janse,że trzeba pracować. Wiem dobrze ile trzeba włozyć pracy w osiągnięcia. Po prostu napisałam lekko o zianteresowaniach po rodzicach , chociaż wiem,że nie zawsze dzieci je dziedziczą. No ale przy dwójce rodziców fizyków jednak jest większe pradopodobieństwo,że dziecko też fizyk. Poza tym uważam, że przebywanie od kołyski w środowisku związanym z daną tematyką bardzo pomaga w zdobywaniu wiedzy w sposób naturalny, a nie tylko z książką w ręku.

> Jak byłam laureatką olimpiady chemicznej tez usłyszałam "tata chemik wiec wiado
            > mo"...no nie wiem co wiadomo. Ja się tego uczyłam, ja pisałam...nie ojciec (moj
            > ijciec jest świetnym chemikiem ale nie umie uczyć wiec nie korzystałam z jego
            > wiedzy, bo to bardziej zaciemniało temat wink niż rozjaśniało)
            No ale czy z tematami chemicznymi przebywałaś w domu?
          • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:16
            u nas starszy syn robi (z miloscia wielka) inzynierie budowlana. owszem, jest bardzo dobry z fizyki tez, ale co innego go fascynuje.
        • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:15
          nie znam sie zupelnie na "technologii kwantowej", u nas (na razie) zupelnie sie nie sprawdza.
          po fizyce zawsze mozna zostac naukowcem (choc to ciezki kawalek chleba, trudno o prace), po roznych specjalizacjach sa rozne mozliwosci - w IT, w "big data", w AI.
          niech syn zobaczy, jak sie jego zainteresowania rozwina i decyduje pozniej.
          moj na razie planuje astrofizyke i prace naukowa po tym.
          • klaramara33 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:18
            kura17 napisała:

> nie znam sie zupelnie na "technologii kwantowej", u nas (na razie) zupelnie sie
            > nie sprawdza.
            > po fizyce zawsze mozna zostac naukowcem (choc to ciezki kawalek chleba, trudno
            > o prace), po roznych specjalizacjach sa rozne mozliwosci - w IT, w "big data",
            > w AI.
            > niech syn zobaczy, jak sie jego zainteresowania rozwina i decyduje pozniej.
            > moj na razie planuje astrofizyke i prace naukowa po tym.
            >
            W IT tak u na sporo fizyków, ale takie bardziej stricte fizczne prace mnie zastanaiwją, bo jednak ci nasi to się douczali i robią inne rzeczy. trochę tylko zahaczające o fizykę.
            • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:31
              moja znajoma po fizyce jadrowej pracuje w szpitalu - chodzi na operacje ze zrodelkami radioaktywnymi i pomaga je umieszczac "w pacjencie" (to tak w skrocie). inna pracowala w banku w Wiedniu jako "szyfrant". duzo z nas zostalo w nauce.
              • klaramara33 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:49
                kura17 napisała:

> moja znajoma po fizyce jadrowej pracuje w szpitalu - chodzi na operacje ze zrod
                > elkami radioaktywnymi i pomaga je umieszczac "w pacjencie" (to tak w skrocie).
                > inna pracowala w banku w Wiedniu jako "szyfrant". duzo z nas zostalo w nauce.

Ciekawe opcje smile Dzięki bardzo i również gratuluję synowi sukcesu!
      • kropkaa Re: Wyniki matur 08.07.26, 10:53
        Gratulacje! To na pewno po mamusi 😘
        • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:13
          > Gratulacje! To na pewno po mamusi 😘

po tatusiu moze tez? wink spotkalismy sie z mezem w pracy, robiac doktoraty.
          jednak najwiecej pewnie po moim tacie (moi oboje rodzice to tez fizycy) - tata byl astronomem teoretykiem, a syn planuje astrofizyke teoretyczna smile wyobrazam sobie, jaki dziadek bylby dumny z niego!
          • arwena_111 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:21
            Na pewno spuchłby z dumy. No ale jak to mówią "gena nie wydłubiesz". Syn z takimi genami był skazany na sukces w fizyce big_grin.

Mój dziadek był geografem - jak syn zdawał geografię na maturze i zdał na ok 95% - też mówiłam, że pradziadek byłby dumny.
            • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:28
              moj starszy syn tez zdawal geografie na maturze, ale dostali jakies przedziwne wypracowanie do napisania, cos w stylu "wplyw przemyslu wlokienniczego w Indonezji na warunki atmosferyczne w Peru" wink i dostal tylko 5, zamiast 6 wink tak przynajmniej twierdzil big_grin
              • arwena_111 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:37
                Czasami tak bywa, że nagle zmieniają się zadania. W roczniku syna wszyscy byli nastawieni na geografię społeczną. A większość zadań okazała sie z fizycznej. I wyniki ogólnie były słabe z tego co czytałam - bo właśnie tematyka zaskoczyła.
                Moje dziecko od małego kochało atlasy geograficzne, "jeżdżenie palcem po mapie" Mieliśmy taki zwyczaj, że co roku na wakacjach w Zakopanem kupowaliśmy dzieciakom książki (były tam takie namioty z "tanią książką"). I syn zawsze wyszperał sobie jakąś encyklopedię geograficzną, kosmosu itd, atlas. Potem wieczorami siedział z mężem, czytali sobie i omawiali. Mam w domu niezłą kolekcję dla wnuków wink.
                Żałowałam, że mój dziadek zmarł jak miałam 8 lat. Byłby naprawdę zachwycony i pewnie by z prawnukiem siedział nad geografią. Był nauczycielem zarażającym pasją uczniów ( ja byłam za mała, ale czytałam o nim wypowiedzi jego uczniów na "naszej klasie).
                • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:46
                  > Moje dziecko od małego kochało atlasy geograficzne

moj mlodszy syn (ten od astrofizyki) poprosil na urodziny o taki "atlas nieba" - z wymienionymi alfabetycznie wszystkimi znanymi obiektami kosmicznymi, z danymi typu masa, swietlnosc, sklad itp - i siadywal sobie w kaciuku i czytal wink
                  • arwena_111 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:52
                    No widzisz smile od małego się szykował.

Mojemu pasja do geografii została w podróżach. Zwiedza świat na własną rękę. Sam organizuje sobie wycieczki (i nam od 3 lat). W tym roku wyciągną nawet ojca do Gruzji i pochodzili po górach i zwiedzali.
                    W ogóle woli góry niż jeziora czy morze ( górami zaraził go mąż, niestety nie podzielił mojej miłości do jezior i morza sad ).
                    • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:06
                      a nie pojechalby ze mna na wycieczke do Pakistanu?? i do Turcji - zobaczyc konkretne prehistoryczne zabytki wink ja bym zaplanowala wszelkie atrakcje! moj maz w te rejony nie chce, sama nie pojade, a z biurem podrozy wolalabym nie.
                      • arwena_111 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:54
                        : D. Turcję już zwiedził big_grin, chociaż pewnie nie całą.

W tym roku jak był na stażu w Hongkongu to zwiedził Wietnam, Koreę, Japonię, Chiny, Filipiny i Mongolię.
                        W Mongolii okazało się, że oni bardzo lubią Polaków i mamy wspólną Historię wink.
                        U nich uczą o najazdach w XIIIw na Polskę. Pogadali sobie o historii smile. Byli w szoku, że u nas się też o tym uczy.
                        • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:03
                          arwena_111 napisała:

> : D. Turcję już zwiedził big_grin, chociaż pewnie nie całą.

a widzial Gobekli Tepe?? najstarsza znana swiatynie, liczy ok 11 tysiecy lat i zostala zbudowana jeszcze przez lowcow-zbieraczy. to moj cel wink

https://cdn.getyourguide.com/image/format=auto,fit=crop,gravity=auto,quality=60,width=1210,dpr=1/tour_img/6458e090763cb.jpeg

en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe
                          a w Pakistanie chcialabym zobaczyc zabytki z cywilizacji Doliny Indusu - fascynujace!
                          • arwena_111 Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:38
                            Cudo, ja kiedyś chciałam studiować archeologię. Moi dziadkowie znali prof.Michałowskiego i zawsze babcia mówiła, że archeologia jest piękna. I tak jest, ale jak wybierałam studia kierowałam się jednak pragmatyzmem. Bo z archeologii ciężko wyżyć. A już na wykopaliska to naprawdę mało kto jeździ.
                            • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:46
                              ja mam w planach udzial w wykopaliskach etruskich we Wloszech. juz sobie miejsce upatrzylam. teraz zbieram pieniadze - kazdy moze brac udzial, ale trzeba (sporo) zaplacic. jak dzieci pokoncza studia, to tam sie wybieram smile bylam w tym miejscu jako turystka 2 lata temu i sie zakochalam.

a jeszcze bardziej bym chciala brac udzial w wykopaliskach paleontologicznych, ale tutaj zupelnie nie mam pomyslu, jak sie tam dostac, LOL
                              • arwena_111 Re: Wyniki matur 09.07.26, 09:41
                                Mnie zawsze fascynował Egipt i starożytna Grecja. Właśnie sobie przypomniałam, że miałam książkę z dedykacją prof.Michałowskiego ( dał mojej babci "dla wnuczki") - miałam z 5 lat. Ale została u moich rodziców. Ciekawe gdzie teraz jest, muszę sprawdzić jak będę u rodziców.
          • kropkaa Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:48
            Nie "znam" tatusia, poza tym na ematce słodzę ematce wink
            • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:04
              kiss
              • kropkaa Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:11
                Mnie tak dziś napisała koleżanka i naprawdę zrobiło mi to dzień. W pierwszym odruchu, przyznaję, przyszło mi na myśl, że po ojcu też, ale szybko przegoniłam te rozważania i cieszyłam się, że mam takich przyjaciół 😊
                • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:15
                  ja zawsze z nostalgia mysle o tacie (zmarl tragicznie, gdy mialam 6 lat) - pewnie dlatego on mi pierwszy przyszedl na mysl smile
      • arwena_111 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:17
        Kura, co jak co - ale po Twoim synu można się było tego spodziewać. W końcu dziecko takiej ematki. Dziwne byłoby gdyby ta fizyka poszła mu źle big_grin

Co nie zmienia faktu - gratulacje dla młodego.
        • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:26
          w ogole ciekawe maja tutaj zadania fizyczne na tych maturach.
          starszy syn, 3 lata temu, mial dwa zadania z "mojej" dzialki (fizyka czastek elementarnych) - bylo jedno z eksperymentem w CERNie - a teraz pomaga u mnie w pracy budowac detektor podobny do tego, co opisywal na maturze. a ten detektor, ktory mial na maturze, to widzial na wlasne oczy u mnie w robocie, dotykal i znal dokladnie zasady dzialania (nie przepuscilam okazji do wykladu big_grin). powiedzial, ze na maturze nie musial w ogole myslec przy tym zadaniu, bo samo mu "stanelo przed oczami".
        • grey_delphinum Re: Wyniki matur 08.07.26, 11:26
          Gratuluję wszystkim ematkowym bombelkom smile
          • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:07
            Dziękuję i tez gratuluję wszystkim
            • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:13
              > Dziękuję i tez gratuluję wszystkim

tak, wielkie gratulacje dla naszych wspanialych doroslych bombelkow smile
      • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:05
        Kuro gratulacje dla syna i dla Ciebie jako matki. Z tymi dziedziczeniem talentów różnie bywa. Wiadomo, można dziedziczyć jakieś predyspozycje po przodkach, mieć kapitał kulturowy, mieć możliwość pogadania o swoich zainteresowaniach z rodziną. No ale spotkałam tez średnich/kiepskich lekarzy, którzy byli dziećmi wybitnych rodziców naukowcami-lekarzy i widać że talentu nie odziedziczyli.
        Mnie posiadanie ojca naukowca (nauki ścisłe) dało tyle że zawsze lubiłam się uczyć, zagłębiać się w różne tematy i miałam okazję poznać paru Noblistów. Trochę zdolności pewnie odziedziczyłam, ale przydały mi się głównie po to żeby dostać się na medycynę (fizyka i chemia były dla mnie proste, więc nie musiałam się bardzo uczyć biologii też potrzebnej do egzaminow wstępnych). Teraz jestem typowym praktykiem, nie pracuję naukowo
        • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:10
          moja siostra po rodzicach fizykach odziedziczyla zupelnie inne zdolnosci i zainteresowania, w ogole nie zajmuje sie przedmiotami scislymi. roznie bywa.

ja zaluje, ze tak duzo z chemii i biologii pozapominalam, bardzo lubilam te przedmioty. moze na jakies wyklady internetowe sie zapisze? cos ktos wie?
          • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:15
            Moja siostra też nie, humanista-lingwistka 🙂
            • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:20
              u nas to samo!
              • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:05
                🙂
    • andaba Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:00
      A jakie wyniki z rozszerzonego polskiego?
      Bo tym, co mnie najbardziej zaskoczyło to fantastyczne moim zdaniem wyniki u kolegów córki - fantastyczne jak na szkołę, w której nie przeczytali ani jednej lektury, nie pisali ani jednej klasówki, ani jednego wypracowania jako zadanie domowe). Wyniki podstawowego polskiego też bardzo dobre mają wszyscy, ale ten rozszerzony to naprawdę zaskoczenie.
      • kura17 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:12
        dla mnie najwiekszym skandalem w niemieckim systemie jest fakt, ze tu nie musi sie zdawac matury z jezyka ojczystego! od zawsze mnie to szokuje. w ogole malo uwagi poswiecaja temu przedmiotowi. moim matury z niemieckiego raczej nie poszlyby bardzo dobrze (starszy wybral geografie zamiast niemieckiego, a mlodszy historie).
        • alpepe Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:43
          Dla mnie to też jest skandal, a ilość lektur szkolnych dopiero.
        • taje Re: Wyniki matur 08.07.26, 21:59
          kura17 napisała:

> dla mnie najwiekszym skandalem w niemieckim systemie jest fakt, ze tu nie musi
          > sie zdawac matury z jezyka ojczystego! od zawsze mnie to szokuje. w ogole malo
          > uwagi poswiecaja temu przedmiotowi. moim matury z niemieckiego raczej nie poszl
          > yby bardzo dobrze (starszy wybral geografie zamiast niemieckiego, a mlodszy his
          > torie).
          >
          W brytyjskim (także systemie międzynarodowych A-levels) nie ma żadnych przedmiotów obowiązkowych na maturze, możesz sobie wybrać przedmioty jakie tylko chcesz, jeśli tylko wszystko gra w planie. Są bloki przedmiotowe i z każdego można wybrać tylko po jednym przedmiocie, bo wszystkie przedmioty z tego samego bloku są nauczane w tym samym czasie. Co więcej wybiera się tylko 3-4 przedmioty. Mój starszak też nie miał angielskiego (język nauczania) na A-levels, bo musiał mieć przedmioty potrzebne na wybrany kierunek (medycyna), czyli matematykę, chemię i biologię. A fizyki musiał się uczyć sam (z tutorem) - na AS-level wybrał sobie najpierw francuski, a potem kiedy nagle doznał oświecenia, że idzie na medycynę, nie dało się już połączyć fizyki z innymi naukami, ustawili bloki przedmiotowe pod jego pierwotny wybór, no i został z tym francuskim... Na szczęście fizyka okazała się niepotrzebna, bo tam gdzie aplikował wystarczała matematyka, biologia i chemia. Młodszy też idzie w ścisłe i wybrał sobie matematykę, fizykę, chemię i ekonomię. I zaaplikował o możliwość Further Maths, czy się uda zobaczymy, bo zazwyczaj pozwalają na max 4 przedmioty (też kwestia planowania bloków przedmiotowych).
      • kropkaa Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:15
        U nas profil klasy taki, że rozszerzony polski nie wiem, czy ktoś zdawał 🤔
        Ale pamiętam zaskoczenia wynikami u znajomych - lektury w postaci słuchanej, a wyniki max i prawie max.
      • slonko1335 Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:19
        mojej koleżanki córka, bardzo zadowolona z tematu uważała, że jej świetnie ten polski rozszerzony poszedł a tu zaskoczenie i tylko 26%
        • andaba Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:23
          W jakiej szkole? Tzn chodzi mi, czy LO, czy technikum i jaki profil.
          • slonko1335 Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:54
            Lo profil bez rozszerzenia z polskiego. Mogło tak być że w szkole Twojej córki omawiali podobny temat który był na maturze a tu nie do końca napisała w temacie. Złożyła o wgląd wiec zobaczymy.
      • slonko1335 Re: Wyniki matur 08.07.26, 17:01
        Rodzinne dziecko z polaka podstawa 62% rozszerzenie 86. Human.
    • partytura2026 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:02
      Rozszerzona matura z biologii - do której uczyło się jakieś 3 mce - 33 %

Nie spodziewałam się.
      • partytura2026 Re: Wyniki matur 08.07.26, 12:05
        W szkole miało program podstawowy. Uczyło się samo.
        Angielski rozszerzony 92 % ale się nie zgadza.
        Ustny - 100 %
        Polski 53 %

Generalnie tak se.
        Ale na czas spędzony na nauce i okoliczności towarzyszące -,mogło być gorzej.
    • bluea.nna1 Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:23
      Wyniki szkol mozna sprawdzac na oke wyniki, sprawozdania
    • primula.alpicola Re: Wyniki matur 08.07.26, 13:41
      Zdała!!! Wszystko super, a matmę, GRUNT ŻE ZDAŁAbig_grin
      • kropkaa Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:15
        😁
        Też się cieszymy! 😂🤣🥰
        • primula.alpicola Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:20
          No! big_grin
      • heca007 Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:27
        Gratulacje smile Kolega syna właśnie złożył podanie o wgląd w maturę z matematyki. Wg jego obliczeń powinien mieć co najmniej 60% a dostał... 28 i nie zdał. Nie może uwierzyć i chce to zobaczyć na żywo. Ciekawe czy tak duży błąd jest możliwy.
        • andaba Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:31
          No chyba trochę wątpię. Zwłaszcza że takie graniczne są pewnie wnikliwiej sprawdzane.
        • primula.alpicola Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:37
          heca007 napisała:

> powinien mieć co najmniej 60% a dostał... 28 i nie zdał. Nie
          > może uwierzyć i chce to zobaczyć na żywo. Ciekawe czy tak duży błąd jest możliw
          > y.

Nie sądzę. Ta praca była pewnie wnikliwie sprawdzona przez więcej niż jednego egzaminatora
          • heca007 Re: Wyniki matur 08.07.26, 14:40
            No właśnie też mnie to zaskoczyło. Co innego walka o kilka procent a co innego o kilkadziesiąt... Ale niech zagląda, może coś jednak znajdzie tongue_out
            • nick_z_desperacji2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 16:31
              W sumie, to mu potrzebne 2%, ale prace, które oblewają maturę są sprawdzane ponownie, więc raczej małe szanse.
    • aagnes Re: Wyniki matur 08.07.26, 15:29
      U nas zgodnie z przewidywaniami: matematyka w sierpniu, reszta powyżej oczekiwań, no po prostu bajka, przez brakujący JEDEN punkt z matematyki moze sie pozegnac prawdopowdopodobnie ze studiami, zanim ona poprawi tę matme to juz dawno wszyscy beda przyjeci tam gdzie chciała.
      pewnie będzie jedynym dzieckiem na ematce, które idzie w sierpniu do poprawy smile
      • nuka_2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 15:48
        Może złóżcie podanie o wgląd, może ugracie ten 1 punkt. Każde dziecko jest inne, ma inne predyspozycje. Jeden się boi matematyki, drugi polskiego, co nie znaczy że nie ma innych super uzdolnień. Znajome dziecko poprawiło się w zeszłym roku z matematyki w sierpniu i zdało poprawkę bardzo ok
      • sabina211 Re: Wyniki matur 08.07.26, 16:00
        Wiem, co czujesz, bo 6 lat temu (rok pandemii, matury w czerwcu, wyniki w sierpniu) mój syn też miał poprawkę z matematyki i to z uzyskanymi zawrotnymi 4 procentami. Do tego rozszerzenia, zwłaszcza 2 z 3, dużo powyżej jego przewidywań, wyniki znacznie powyżej przeciętnej, wręcz wysokie. Do poprawki podszedł po kilku sesjach nauki z dziadkiem, nauczycielem matmy i zdał na prawie 50 procent. Licencjat stacjonarnie robił na tym kierunku, który wcześniej wybrał, tylko na innej uczelni (też publicznej). Dziś obronił 2 magisterkę. Poprawka nie przeszkodziła mu zupełnie w niczym, choć chyba na wynik żadnego egzaminu nie czekał tak, jak na wynik poprawki z matmy. Dlatego myślę, że i u Was będzie dobrze nawet jeśli studia przesuną się o rok. A wcale nie muszą.
        • aagnes Re: Wyniki matur 08.07.26, 16:24
          Dla mnie to jednak troche szok, bo z reszty ma 80-90 %. ja wiem, ze nie jest matematyczna, mialam nadzieje, ze zaliczy na te nieszczesne 30% i spali wszystkie materiały i ksiazki od matematyki. a tutaj trzeba siegnac z powrotem do szafy i do kieszeni po kase na korepetycje, wakacje zmarnowane, i wciaz nie wiadomo co bedzie dalej.
          • nick_z_desperacji2 Re: Wyniki matur 08.07.26, 16:35
            Jeśli wszystko ma tak super zdane, to może próbować dostać się na słabszą uczelnię i się przenieść. Zazwyczaj to się nie udaje, bo większość uczelni ma wymóg, że żeby się przenieść trzeba mieć wyniki, które pozwalałyby się dostać, a kombinują ludzie, którym punktów zabrakło, ale myślę, że w tym wypadku warto próbować.
            • aagnes Re: Wyniki matur 08.07.26, 16:44
              Tak bedziemy kombinowac, gdzies tam ostatecznie pojdzie, a moze na zaoczne i do pracy, a moze gdzies pojdzie i okaze sie ze kierunek jest do bani i bedzie zmieniac. jest troche opcji, ale bardzo chcialam miec to dzisiaj z glowy a tutaj trzeba od nowa zaczac mysleć. dobrze, ze ma prace i zajecie a nie siedzi i sie zamartwia, wystarczy, ze ja to robię ze nas dwie.
            • kurt.wallander Re: Wyniki matur 08.07.26, 20:29
              nick_z_desperacji2 napisała:

> Jeśli wszystko ma tak super zdane, to może próbować dostać się na słabszą uczel
              > nię i się przenieść.

Ale żeby pójść na jakiekolwiek studia, nie trzeba mieć zdanej podstawy?
              • slonko1335 Re: Wyniki matur 08.07.26, 20:30
                Zda w sierpniu ale wtedy juz najlepsze kierunki będą pewnie zajęte...
              • andaba Re: Wyniki matur 08.07.26, 20:31
                Trzeba, ale na te studia zapewne ma iść jak zda poprawkę.
          • sabina211 Re: Wyniki matur 08.07.26, 16:38
            Nie jest to przyjemne (choć my liczyliśmy się z możliwością poprawki, ale z 4 procentami już nie...) Mogę tylko życzyć, żeby i u Was za kilka lat poprawka była anegdotą rodzinną, a córka bez przeszkód realizowała swoje plany.
          • ekstereso Re: Wyniki matur 08.07.26, 21:23
            Zobaczysz, ułoży się, daj jej perspektywę, że nic trudności się zdarzają. Wysyłam życzliwe mysli
      • andaba Re: Wyniki matur 08.07.26, 16:54
        Moja córka kilka lat temu zdawała poprawkę, nie w sierpniu, ale za rok, bo w lecie w ogóle nie zamierzała poprawiać. Ale przez rok przemyślała sprawę, przysiadła fałdów i zdała, bez korepetycji, ucząc się sama. Nie żeby jej to było potrzebne, no ale maturę ma.
      • heca007 Re: Wyniki matur 08.07.26, 17:14
        Koleżanka mojego brata z liceum (dawno to co prawda było) planowała się dostać na architekturę. Ale nie zdała matematyki, w sierpniu nie zdała poprawki. I musiała odczekać rok. Po czym zdała, dostała się w kolejnym roku, skończyła i od lat jest architektem.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Wyniki matur 08.07.26, 20:39
          Ło matko, teraz mnie dobiłaś.
    • princy-mincy Re: Wyniki matur 08.07.26, 17:25
      Maturzysta z mojej rodziny- matematyka i ang rozszerzenie ponad 90%, polski podstawa 70% z czego on się bardzo cieszy, bo obstawiał ok max 60
    • brenda_bee Re: Wyniki matur 08.07.26, 17:40
      Zdane👍
    • malaperspektywa Re: Wyniki matur 08.07.26, 17:44
      Gratuluję wszystkim bombelkom. Nawet tym , którym niewiele zabrakło. Na szczęście to wszystko to tylko pewna niedogodność. Będzie dobrze.
    • skarlet.gdzie.jest Re: Wyniki matur 08.07.26, 19:06
      Zdana.
      Rozstrzał między ustnymi, a pisemnymi ogromny, np. polski ustana 89 , pisemna 37. Matma na 53. Na rozszerzonym poszedł i się podpisał za 17.
      Nie wybiera się na studia. Przynajmniej nie w tym roku. Pracuje. Zarabia i to całkiem nieźle.
      • skarlet.gdzie.jest Re: Wyniki matur 08.07.26, 19:09
        Dodam, że świętują. Niestety przyjaciel będzie topić smutki- matma olana.
    • kurt.wallander Re: Wyniki matur 08.07.26, 20:32
      Dziecko w rodzinie bardzo dobrze. Nawet powiedziałabym rewelacyjnie, m.in. fizyka na 83%. Powinno dostać się gdzie chce.

Gratulacje dla tych, którym poszło dobrze. A ci, którzy mają poprawkę - to nie koniec świata, dobrze, że maturę można poprawiać.
    • ga-ti Re: Wyniki matur 08.07.26, 20:51
      Uf, uf I jeszcze raz uf! Zdane! Polski ponad 70, angielski podstawa I rozszerzenie ponad 90, matma 40 kilka, biologia też, szału nie ma, ale radość wielka!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka