dokopota 20.12.04, 07:41 Witam. Zaczynamy zbierać przepisy na sałatki świąteczne. Mam prośbę, podzielcie się przepisami, bo chciałybyśmy zaskoczyć rodzinę na święta. Myślę, że przyda nam się taka przedświąteczna wymiana przepisów. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mayessa Re: sałatki świąteczne 20.12.04, 13:16 Czy znasz salatke krolewska? Ananas,marynowany seler itp. Poza tym salatki typu "przepis od Eli", "Przepis od pani Krysi" itp Teraz nie mam czasu ale pózniej napisze Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: sałatki świąteczne 20.12.04, 13:50 SALATKA KROLEWSKA seler marynowany (kupuje sie w sloiku)-odlej wode z niego jajka gotowane kukurydza ananas jabluszko wedlina majonez PYSZSZNA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lawia Re: królewska inaczej:-) 20.12.04, 16:55 Ja zamiast wędlinki dodaję pokrojony w kosteczkę żółty ser Pyyyyyyyyyyyyyyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: sałatki świąteczne 20.12.04, 15:35 Ostatnio wypróbowałam pyszny przepis: 1/2 puszki ananasa (pokroić go w kawałki) 1 puszka kukurydzy spora garść orzechów włoskich (lekko połamanych nie mielonych bo zciemnieją) 2 jabłka starte na tarce mała garść rodzynek Wszystko wymieszac i dodać 3 łyzki majonezu. Sałatkę można odstawić nawet na kiklka godzin, jest wtedy nawet smaczniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: sałatki świąteczne 20.12.04, 17:37 MAKARONOWA puszka czerwonej fasoli puszka annanasów 4-5korniszonów Szczypiorek 20dkg kiełbasy szynkowej 30dkg ugotowanego makaronu(najlepiej małe świderki z malmy) jogurt 2łyżki brendy(lub koniaku itp) 1,5łyżeczki curry sól pieprz Produkty pokroić wymieszać,dodać sos zrobiony z jogurtu,kilku łyżek soku ananasowego,brendy,curry,soli pieprzu.Sałatka jest najlepsza po 30-40minutach. Ma całkiem niezwykły smak!Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
mola_mama Re: sałatki świąteczne 21.12.04, 00:37 A może z chipsami? Oto warstwy: chipsy paprykowe - połamać je trochę tuńczyk w sosoie własnym cebula - w kosteczkę chipsy paprykowe kukurydza majonez ozdobić pomidorem. Pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
donatta z krabami - pyszna i prosta 21.12.04, 08:06 Dwa opakowania paluszków krabowych - rozmrozić i pokroić na plasterki, wrzucić do miski. Odecedzić kukurydzę z puszki, wrzucić do krabów. Dodać pokrojony w cienkie paseczki zielony ogórek (lub dwa, zależnie od wielkości), wszystko obficie posypać koperkiem (może być suszony z paczuszki). I już. Możńa jeść. W opryginale, takim jak ja go znam, nie ma już żadnych przypraw i sosów, bo sałatka jest pyszna sama w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: sałatki świąteczne 21.12.04, 09:19 ja robie 2 salatki: pierwsza: kukurydza z puszki, sliwki w occie drobno pokrojone, orzechy wloskie, pokrojony kurczak wedzony i rodzynki jak ktos lubi..ta salatka jest pyszna! druga: zwykla "smieciowka" jak ja to mowie Jablka, groszek, kukurydza, ogorki kiszone, marchew Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszyma Re: sałatki świąteczne 21.12.04, 11:12 Ja zwykle robie taką: seler (ten ze słoiczka) puszka lub dwie madnarynek (moga byc tez swierze, ale z puszka jest szybciej), starty żółty ser i starta szynka. Do tego majonez i przyprawy. a druga to: starte jabłko, starty ser mozarella, kukurydza, por (czy tez pora, nigdy nie wiem jak sie mówi) no i majonez oczywiście. Pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś