Dodaj do ulubionych

fuga w łazience - pomocy

24.01.05, 21:56
KOchane mamy,
na mojej fudze w łazience w okolicy kranu zrobił się brzydki osad, taki
żółtawy (fuga jest bladoniebieska). Podejrzewam, że zalągł mi się (wyrósł??)
grzyb paskudny. Czym toto usunąć? Nie chcę wydrapywać fugi i kłaść nowej.
CHciałabym zmyć to jakims preparatem. Wiecie jakim? Poradźcie!!
Obserwuj wątek
    • patunia13 Re: fuga w łazience - pomocy 24.01.05, 22:02
      W prawdzie nie jest to srodek na grzyb, ale sprawdzony. Plyn do czyszczenia
      toalet polac w zazolkle czy zarozowione miejsce i zostawic troche, zeby
      podzialalo. Pozniej szorstka szczotka troche potrzec fuge i splukac woda.
      Powinno podzialac. Wyprobowane. Powodzenia.
    • jemma Re: fuga w łazience - pomocy 24.01.05, 22:04
      spróbuj domestosem,poczekaj chwilę i spłucz.To się co prawda odnawia,ale na
      jakiś czas jest spokój.Mam to samo przy brodziku i jak na razie nic innego nie
      skutkuje.Jednak chętnie poznam inne sposoby.
    • gagunia Re: fuga w łazience - pomocy 24.01.05, 22:13
      najlepiej domestosem dwufazowym- on ma rowniez skladnik antybakteryny. u mnie
      sie sprawdzalo.
    • magda1711 Re: fuga w łazience - pomocy 24.01.05, 22:20
      Polecam Domestos.Bardzo skuteczny na różne osady,itp.Ja używam tego
      zielonego.Wg mnie najskuteczniejszy.
      • andaba Re: fuga w łazience - pomocy 24.01.05, 22:49
        Mąż kazał zapytać czy było malowane Delfinem, bo wtedy łatwo zmyć.
    • cesarus Re: fuga w łazience - pomocy 25.01.05, 07:48
      musisz tylko uważać jesli masz kolorową fugę. jeśli zadługo, albo za dużo
      będzie tego domestosa czy czegokolwiek z chlorem, stracisz również kolor fugi!
      rób to delikatnie
      ania
    • karinka17 Re: fuga w łazience - pomocy 25.01.05, 08:16
      nam sie robi grzyb przy brodziku, i nic nie pomaga sad - ale nie na fudze , bo
      te posmarowalismy zaraz po położeniu przeparatem anty grzybicznym, tylko na
      silikonie sad...
      jesli natomiast na fudzie zaczyna coś wyłazić (najczeście schodzi z silikonu na
      fugę) to traktuje to płynem do czyszczenia łazienek i tyle - zawsze schodzi smile
      • ewa2233 Re: fuga w łazience - pomocy 25.01.05, 08:18
        Mieliśmy takie szare kropeczki na fudze. Po potraktowaniu miejsca zwykłym ACE -
        zeszło bez śladu. Również z zasłonki prysznicowej.
        -----------------------------
        • aga30 Re: fuga w łazience - pomocy 30.01.05, 23:08
          Czesc,
          czy mnie tez ktos moglby doradzić co mam zrobić? Mam bladoniebieska fuge Atlasa
          w łazience i ubikacji. Teraz wszędzie jest szara, probowalam najpierw ją
          wyszorować bo myślałam, że to kurz, czy brud taki wdeptany ale nie pomogło.
          Problem w tym, że kiedy ją kładli byłam w szpitalu, mąż nie zwrócił uwagi ja
          po powrocie nie mogłam czyścić bo byłam w ciąży. I teraz nie wiem co to może
          być. Brud, grzyb, twarda woda? czy w fugę można wdeptać kurz i brud? Np.
          podczas remontu? Próbowałam teraz Cilit Bang, ale jest strasznie bo zrobiły sie
          białe. Czy wie ktos co moge zrobić? Boje się teraz użyć inny środek.
          Aga
          • ewa2233 Re: fuga w łazience - pomocy 31.01.05, 08:27
            zawsze można spróbować jakiegoś środka - najpierw na małym odcinku fugi, który
            jest w miejscu niewidocznym.
            -----------------------------
          • lola211 Re: fuga w łazience - pomocy 31.01.05, 08:58
            Sa specjalne plyny do czyszczenia fug, np. w Praktikerze.
          • cesarus Re: fuga w łazience - pomocy 31.01.05, 09:35
            jeśli fugi zrobiły ci się białe, to nie ma na to chyba rady. Cilit, ponieważ ma
            w sobie wybielacz chlorowy, odbarwił twoje niebieskie fugi. Nic na to już nie
            poradzisz. Będą białe. A co do kurzu wtartego, to raczej jest to niemożliwe,
            ale nie jestem ekspertem. To raczej kamień. Środkami wybielającymi go usuniesz,
            ale ryzykujesz utratę koloru (chyba już zaryzykowałaś...) po prostu musisz
            delikatnie i szybko nałożyć i jeszcze szybciej dokładnie zmyć.
            powodzenia
            ania
          • karinka17 mozna wdeptać.... 01.02.05, 08:42
            w stosunkowo świeżą i jeszcze nie zainpregnowaną fuge MOŻNA wdeptać kurz i
            brud sad
            wiem to bo u mnie sie tak stało w łazience - wpierw połozyli fuge a potem zaraz
            przyszedł kuzyn robić gładź na suficie...i pomimo iż wszytko było zakryte to
            kurz wlazł. Fugi zamiast zielone są szaro-zielone sad. Jedyny sposób skuteczny
            jaki znam na grzyb i wdeptany kurz to usuniecie starych fug i nałożenie nowych,
            (ale to moze grozić uszczerbieniem kafelek...) a nastepnie zinpregnować je
            specjalnym płynem.
            A wszytkie płyny specjalne do czyszczenia, czy tez nie to pomagają doraźnie i
            tylko wtedy jesli i grzyb i brud nie "wżarł" sie ani za głęboko, ani za mocno i
            jeśli fugi pociągnięte są płynem ochronnym...
    • apolka Re: fuga w łazience - pomocy 31.01.05, 09:37
      A tak na przyszłośc: polecam pozostawianie na noć otwartych drzwi do łazienki i
      odsuniętych kabinowych. Powietrze krąży swobodniej i grzyby wolniej się
      rozwijają.
    • fionna Re: fuga w łazience - pomocy 31.01.05, 16:14
      Potwierzdam - zielony Domestos jest najlepszy na te paskudztwa. Miałam taki
      brrr "grzybowy" osad na brodzilu (silikonie), polewałam czy się dało, dopiero
      po Domestosie zniknęło (polałam domestosem +ace) i po godzinie wyszorowałam i
      zniknęło.
    • aga.bob Re: fuga w łazience - pomocy 31.01.05, 16:23
      u mnie poskutkowała zwykła soda oczyszczona nasypać na fige troche namoczyć i
      zetrzeć myjką
    • aneta76 Re: fuga w łazience - pomocy 01.02.05, 15:05
      Jak nic powyzszego nie poskutkuje to zawsze mozesz isc do sklepu z artykulami
      typu kleje itp i tam kupic specjalny srodek na grzyba. Jest niestety bardzo
      silny i trzeba pracowac w rekawiczkach itp. ale calkiem dobrze dziala...
      Czasami jak grzyb naprawde sie gleboko zalagl to niestety zerwanoe fug jest
      niezbedne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka