Dodaj do ulubionych

Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co robić,

26.01.05, 16:45
Spotkała mnie dzisiaj jedna wielka pomyłka, pomyliła się hurtownia, pomyliła
się farmaceutka, i pomyliła się pielęgniarka. A ja teraz jestem zrozpaczona.
Ale po kolei. Byłam dzisiaj u ginekologa po jakiś środek antykoncepcyjny dla
karmiącej. Ponieważ nie stać mnie już na cerazette (straciłam niedawno prace)
poprosiłam o ten zastrzyk Depo-provera. Stwierdziłam ze raz sobie wezmę na 3
miesiące mój mały skończy wtedy 10 miesięcy, więc dam sobie po tym spokój już
z karmieniem. Poszłam zrealizowałam receptę, przywieźli lekarstwo z hurtowni,
ja odebrałam i poszłam do przychodni na zastrzyk. Siedzę sobie spokojnie w
domu a tu przychodzi taki chłopiec i mówi ze jego ciocia, która pracuje w
aptece prosi żebym podeszła, bo ma bardzo ważną sprawę do mnie. Poszłam i co
się okazało? Hurtownia się pomyliła i zamiast 1 ml wydali aptece 3 ml
farmacełtka nie popatrzyła, pielęgniarka nie popatrzyła i tak w moim tyłku
znalazła się trzykrotna dawka hormonów. Normalnie się popłakałam z
przerażenia. W aptece mnie przepraszali itd. dzwonili go ginekologa on
powiedział ze nadal mogę karmić, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Teraz
pisze i ryczę, co mnie skłoniło żeby brać ten cholerny zastrzyk. Jakoś nie
mam do nich wszystkich zaufania. Boje się karmić mojego synka. Co mam teraz
robić? Może któraś z was zna się na tym i mi coś doradzi. Jestem rozpatrzona.
Mój synek ma teraz 7 miesięcy
Obserwuj wątek
    • meg241 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 16:50
      Jesli lekarz powiedział ze mozesz karmic to pewnie karmic mozesz. Z tego co
      wiem to w Depo Provera jest spora dawka hormonów i tu raczej obawiałabym sie o
      Ciebie i jak podziała to na Twoj organizm. Ja po jednej dawce mam nie zła jazde
      a co dopiero po trzech.Dodam ze mimo tych całych problemow nadal karmie i
      lekarz nie ma nic przeciwko.
      Dla spokoju sumienia zadzwoniłabym jeszcze do innego ginekologa.

pozdrawiam

Magda
    • inga_iga Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 16:52
      Nie potrafie Ci nic poradzic co do depo, ale co do apteki to zwykłe przepraszam
      to chyba mało,jak komus pomylą leki np nasercowe i ktos wykorkuje to tez
      powiedzą rodzinie przepraszam?Miałam kiedyś podobną sytacje i w ramach
      przeprosin wynegocjowałam jakies kosmetyki(juz za bardzo nie pamiętam co to
      było)Spróbuj, powinni poczuwać sie do rekompensaty.
      • p.hadam Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 18:51
        > Nie potrafie Ci nic poradzic co do depo, ale co do apteki to zwykłe przepraszam
        > to chyba mało,jak komus pomylą leki np nasercowe i ktos wykorkuje to tez
        > powiedzą rodzinie przepraszam?Miałam kiedyś podobną sytacje i w ramach
        > przeprosin wynegocjowałam jakies kosmetyki

Sorry, ale wyobrazilem sobie tego co wykorkowal na serce jak mu przyniesli
        paczke kosmetykow w rekompensacie smilesmilesmile

PoZDROWKA
        Hadzio
        • inga_iga Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 19:43
          Sorry, troche to niezręcznie napisałam-fakt. Ja miałam sytacje że pomylili się
          z lekami dla mniesmileI ja dostałam w ramach przeprosin kosmetyki
    • koleandra Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 16:57
      Kiedys też cały Afrin wypiłam zanim przeczytałam ulotkę "w razie przypadkowego
      dostania sie do ust natychmiast zgłosic sie do lekarza". Oczywiście błąd
      farmaceutki w moim przypadku jest o wiele mniejszy niz w Twoim. Radziłabym
      skonsultowac to z innym lekarzem.
      • beata985 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 18:47
        afrin???
        nie no ,ale ise usmiałam hahaha
    • fajka7 do maw51!!!!! 26.01.05, 19:37
      upewnij sie czy to faktycznie pomylka bo w depo w ostatnich miesiacach zmienila
      sie proporcja: kiedys bylo 150mg substancji w 1 ml, a obecnie sprzedaja po 3 ml
      ale 50mg w kazdym czyli razem wychodzi i tak 150mg tylko wody wiecej;
      ja za pierwszym razem sie na to zlapalam i polecialam do apteki oddawac, ale z
      farmaceutka na spokojnie sie doliczylysmy tej dawki, a potem gin sam i
      powiedzial (gdy juz wiedzialam, zebym sie nie dziwila);
      masz opakowanie po ampulce?
      • maw51 Re: do maw51!!!!! 26.01.05, 19:58
        Nie sprawdzałam 3,3ml 500mg
        • fajka7 500 czy 50? 26.01.05, 20:59
          nie mam jak teraz sprawdzic bo maly spi wpokoju z apteczka, ale jesli to tylko
          kwestia tego stezenia to wzielas tyle ile trzeba
    • maw51 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 19:57
      Chłopak mojej siostry dzwonił do swojego wujka, który jest bardzo dobrym
      specjalistą w dziedzinie ginekologii i położnictwa i on mu powiedział, że
      prawdopodobnie nic by się nie stało, ale żebym nie ryzykowała szczególnie ze to
      chłopiec. Moja siostra pytała się też znajomej pediatry, ona stwierdził ze nie
      powinno się nic stać. Nie wiem chyba nie będę ryzykować
      • 11974r Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 20:22
        Decyzję co do dalszego karmienia musisz podjąć sama, ale ja nie odpuściłabym
        tej aptece. Poszłabym aby w ramach rekompensaty dali mi choziaż zniżkę na leki
        dla dziecka na najbliższy rok, niech ktoś poczuje konsekwencje swojej pomyłki,
        w końcu chodzi o zdrowie a nie o jeden plasterek szynki za dużo lub za mało.
        Pozdrawiam
    • maw51 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 20:39
      www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=forum&file=viewtopic&topic=2917&forum=249&cat=41&cat_title=Pediatria
      • maw51 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 20:49
        Szczerze mówiąc to, co lekarz to inna opinia,ale nie będę ryzykować nie
        wybaczyłabym sobie gdyby mu się coś stało. Dziewczyny, dwóch lekarzy, u których
        się pytałam dziwiło się, dlaczego ja to w ogóle stosuje te zastrzyki jako
        antykoncepcje i żebym raczej wróciła do cerazzette (już po ptakach), że tego
        leku nie powinno się stosować jako środka antykoncepcyjnego za dużo hormonów
        później są problemy z zajściem w ciąże przez 1-2 lat i jest to lek przede
        wszystkim do leczenia raka. Mi nic nie będzie tak twierdzili, kobiety, u
        których leczy się raka szyjki macicy mają podawaną codziennie taką dawkę, jaka
        ja dzisiaj dostałam. I z ulotki przeczytałam ze ta substancja będzie w mojej
        krwi nawet po 7 miesiącach. Szkoda, że wcześniej nie poczytałam o tym
        dokładniej.
        • meg241 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 26.01.05, 23:44
          Moj lekarz twierdzi dokładnie to samo, niestety ja bez jego wiedzy wziełam ten
          zastrzyk i mam teraz problemy. Pisałam o tym w Twoim watku gdzie pytałas o
          cene. Szkoda ze nie przeczytałas, moze wtedy przynajmniej Ty uniknełabys tego
          wszystkiego.
          Mam nadzieje ze wszystko bedzie u Ciebie ok.

pozdrawiam

Magda
          • edytek1 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 27.01.05, 00:43
            Szczerze mówić od apteki domagałabym się bezplatnego mleka dla małego choć do 2
            lat. To było lekarstwo nie plaster! Najpierw bym poszla porozmawiac a potem
            jesli niebyliby skłonni do ugody zawiadomiłabym Naczelną Izbę Aptekarską
            • lily23 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 27.01.05, 09:50
              no wlasnie,skoro przez pomylke apteki musisz zrezygnowac z karmienia
              naturalnego,to oni powinni ci teraz zapewnic mleko dla dziecka,bo to z ich winy
              musisz sie na takie przezucic.
    • maw51 Re: Dziewczyny pomóżcie prosze, bo nie wiem, co r 27.01.05, 12:56
      Mój mąż był rano w tej aptece. Będziemy dostawać mleko dla małego za darmo
      przez pół roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka