Dodaj do ulubionych

Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najlepsze?

07.02.05, 14:29
Witam, chcę zapytać mamy, których dzieci śpią na piętrowych łóżkach czy jest
to bezpieczne? Mam dwójkę dzieci (5 i 2 lata) i łóżko piętrowe byłoby dla nas
idealnym rozwiązaniem ale trochę obawiam się o bezpieczeństwo syna (5-latka),
który spałby na górze. Tym bardziej, że Kacper nie należy do dzieci śpiących
zbyt spokojnie (inna rzecz, że takich spokojnych chyba jest małowink. Mam
pytanie do mam, które w praktyce przetestowały takie rozwiązanie: czy
jesteście zadowolone i czy zdarzało się np. że dziecko spadło? Wiem, że brzmi
to dziwnie ale chciałabym po prostu wiedzieć czy coś takiego często się
zdarza. Druga rzecz to firma (sklep), w jakich kupiłyście te łóżka. Chyba
najtańsze są w Ikei ale chciałabym wiedzieć czy są one również w miarę dobre
jakościowo. Wiem, że są też w Jysku i sklepach meblowych z sieci "Abra". I
jeszcze małe pytanko o materace: które są najlepsze i w umiarkowanej cenie? Z
góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam wink
Obserwuj wątek
    • bdra1 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 14:42
      nie wiem mam dwie kolezanki ktore mialy lozka pietrowe jeden zlecial i stracil
      przytomnosc bylo to pare lat temu, lozka przecieli.
      a niedawno corka mojej kolezanki spadla i wyladowali w szpitalu...
      • basia027 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 15:08
        witam!
        ja zamawiałam łozko piętrowe w zeszłym roku przez internet.Lózko jest bardzo
        stabilne ,dobrze zabezpieczone i wytrzymałe{do 150kg}.Wyposazone było w 3
        materace{ja zamawiałam łozko piętrowe"potrójne"bo planuje w przyszłosci jeszcze
        jedno dziecko}.Moj syn miał wtedy 5,5lat .
    • aziolek Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 14:45
      Czesc,
      tez sie zastanawiam nad lozkiem pietrowym. Tylko dzieci mam mlodsze teraz maja
      starszy 2,9 a mlodszy 1,5 roku.Mysle zeby zamienic im lozeczka na lozko
      pietrowe jak skoncza 3 i 2 lata. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie czy 3 latek
      bedzie bezpieczny na gorze a 2-u latka mozna juz przeniesc do normalnego lozka.
      Wiem ze sa specjalne zabezpieczenia, mozna je kupic np w IKEA.

Tylko czy to wszystko wystarczy jako zabezpieczenie.

Pozdrawiam

• carminamama Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 15:15
        Basiu 027 a mogła byś dac mi namiar na te łózka piętrowe potrójne? właśnie
        wczoraj znajomy mnie pytał czy nie wiem gdzie coś takiego kupic i czy wogóle
        istniejesmile a ma pilna potrzebe, prosze jak możesz podaj mi namiar na
        carminamama@gazeta.pl lub tu na forum...
        pozdrawiam
        • wio_sna Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 15:28
          My kupiliśmy łóżko piętrnowe dzieciom, gdy miały 1,5 i niecałe 3 latka. Starszy
          spał na górze.
          Chłopcy są bardzo żywi, ale nigdy nie zdażyło się, aby któryś spadł z wysokiego
          łóżka.
          Świtenie wchodzą po drabince, a górne łóżko stało się najatrakcyjniejszym
          miejscem w pokoju.
          Kupiliśmy je w sklepie z meblami sosnowymi, jest rewelacyjnie wykonane, u góry
          ma ochronną barierkę.
          Materace polecam zwykłe piankowe. U nas się sprawdziły, bo po 2 latach
          wynieniliśmy je bez żalu. Zdarzało się, że młodszy , a i starszy, przeciekał w
          nocy.
          Łóżek z Ysk ( czy jak to się pisze) raczej nie polecam, bo jak dla mnie są za
          wąskie: 70 cm.

• aziolek wio_sna 07.02.05, 15:36
            wio_sna, a mials na dole zabezpieczenie? Mlodsze dziecko spi spokojnie? Moj
            maly rozrabiaka rzuca sie po calym lozku az furcza szczebelki.
            Jaka szerokosc ma Twoje lozko?
            Pozdrawiam
            • wio_sna Re: wio_sna 07.02.05, 15:52
              Nie, nie mamy. Mały spadł raz, choć wędruje po łóżku co noc.
              Teraz raczej szuka głową oparcia w bocznych ściankach i ścianie. Wbija sie w kąt
              i tak śpi.
              My mamy łóżko robione na wymiar i ma 90 cm. szerokości. Rewelacyjnie jak dla
              mnie, bo można spokojnie z dzieckiem położyć się. Poza tym, gdy czytamy mieścimy
              się we troje dorosły i dwoje dzieci.
              Zrobiliśmy także łóżko 10 cm wyższe niż standard i też sobie chwalimy.
        • basia027 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 15:34
          witam!
          podaje adres:www.spanie.bielsko.pl/
          pozdrawiam.
          Mama Justynki i Adrianka.
          • justa75 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 16:10
            Hej,
            Ja mam dla swoich dzieci lozko wysuwane jedno z drugiego. Przedzielone na
            dodatek pojemnikami na posciel. Co jest bardzo praktyczne. Calosc ma wysokosc
            okolo 60 cm (3 czesci po okolo 20 cm). Gorna czesc to lozko, srodkowa to
            pojemniki a dolna wysuwana na malutkich koleczkach to drugie lozko (wlasciwie
            materaz na stelazu z koleczkami). Na gornej czesci zamontowalam dodatkowo
            ochronna barierke (ikea). Lozko doskolanle zdaje egzamin. Dzieci zaczely na nim
            spac kiedy skonczyly 2 lata. Nie zdarzylo sie spasc a nawet jesli to
            spada "tylko" z wysokosci 60 cm i na dodatek na dolne lozko. Na dzien dolne
            lozko wsuwa sie i nie przeszkadza.
            Lozko jest firmy "Dąb" , strona www.dab.gdynia.pl - mozna poogladac, a ja
            polecam.
            Justa
            • malgorzata9 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 17:53
              Które to????
              • justa75 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 08.02.05, 10:05
                System modulowy DĄB - lozko model M-68
    • dz_joanna Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 16:08
      My mamy piętrowe łóżko z Ikei i jesteśmy bardzo zadowoleni. Córka śpi bardzo
      niespokojnie, ale nigdy nie zdarzyło się, żeby spadła - łóżko ma wysokie
      barierki. Jest na tyle duże (90x200 cm), że zdarza nam się leżeć razem i
      czytać, a na codzień mieszczą się z Anią wszystkie niezbędne przytulanki
      (czytaj: cały tłum).
      • aziolek Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 16:16
        Tez myslalam o lozku z IKEI dodatkowo chce dokupic zabezpieczenie na pewno dla
        mlodszego na dol. Nie wiem jeszcze czy kupie baldachim dla starszego na gore.
        Jesli mu sie spodoba to dokupie.
        • beti262 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 07.02.05, 22:57
          ja mam lozko pietrowe juz 2 lata.Dzieci maja 8 lat i 5.5.Jeszcze sie nam nie
          zdarzylo,zeby ktoras spadla.Kupione zostaly w zwyklym sklepie meblowym i tez sa
          dobre,sama na nim z corka spalam.Pozdrawiam
          • nocek1 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 08.02.05, 07:40
            a my kupiliśmy w Praktikerze, po obejrzeniu wszystkich innych uznaliśmy że jest
            najlepsze - wysokie barierki, możliwośc podziału na 2 łóżka i szerokie schodki
            jako drabinka ( nie wżynają się w nóżki przy wchodzeniu). Nasi chłopacy mieli
            4,5 i 2 lata jak debiutowali prawie rok temu - z górą nie ma problemu, a zdołu
            mały spadł ze 3 razy i teraz kładziemy małą kołderkę przy łóżku jak zasną i
            jest ok. Mały ma narazie zakaz wchodzenia na górę, bo kiepsko schodzi na dół.
            Pozdrawiam Nocek
            Ps - mieliśmy wcześniej wysuwane łóżko ( jedno pod drugim) - ale przy małej
            powierzchni pokoju to się nie sprawdza, bo aby wysunąć dolne trzeba było
            odsuwać wszystko z podłogi - np tory które sobie zbudowali i chcieli się bawić
            następnego dnia i to był problem...
    • agawa3 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Jakiej firmy najle 08.02.05, 12:45
      Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi, naprawdę sporo się dowiedziałam smile
      Pozdrawiam Was seredecznie
    • agawa3 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Do Basi027 08.02.05, 12:54
      Basiu, łóżka są rzeczywiście ładne i w przystępnych cenach. Mam do Ciebie
      jeszcze jedno pytanie: Czy barierka zabezpieczająca w górnym łóżku nie jest za
      niska? Może to tak wygląda na zdjęciach ale mam wrażenie, że przydałaby się tam
      jeszcze jedna deseczka. Pozdrawiam Cię i dzięki za namiary
      • anek.anek Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Do Basi027 08.02.05, 12:59
        Nasz synek ma łózko na antresoli z Ikei. Dostał je kiedy nie miał jeszcze
        trzech lat. Nie ma szans, żeby spadł podczas snu. Jedynym niebezpieczeństwem
        jest ew. zabawa na górze, ale tutaj młody od początku miał po prostu totalny
        zakaz. Kiedy są u nas w gościnie inne dzieci, to takie łóżko aż sie prosi żeby
        bawić się na górze (a jest naprawdę wysokie). Wtedy pozwalam, ale wyłacznie pod
        okiem dorosłych - kiedy dzieci są na górze, to zawsze ktoś z dorosłych na
        zmianę siedzi przy tym łózku - bo jak one są na górze, to jest niezłe
        szaleństwo. Syn już się wyszkolił i jak tylko któreś zaczyna iść po drabinie,
        to od razu mnie woła. w nocy nie widzę problemu, musiałby być lunatykiem żeby
        spać. Zanim przespał piewszą noc, to przez pół dnia ćwiczyliśmy chodzenie po
        drabince (gdyby w nocy nieprzytomny wstawał zrobić siusiu - to żeby miał już
        wyćwiczone automatycznie ruchy. Dla niego to była zabawa, ale dla mnie
        bezpieczeństwo.
        • pawlinka Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Do Basi027 08.02.05, 20:36
          mam do Ciebie pytanie: czy to jest antresola z serii LO?
          www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?
          catalogId=10101&storeId=19&langId=-27&categoryId=10154&cattype=sub
          To łóżko rosnące b. nam się podoba, myślę nad kupnem.
          Pozdrawiam
      • basia027 Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Do Basi027 08.02.05, 15:48
        witam!
        To tylko tak wygląda na zdjęciach.Zapewniam cię ze te łózka są dla dzieci
        bezpieczne.Mój Adrian{lat6,5}od roku spi na górze i jeszcze się nie zdarzyło
        zeby wypadł bo ta barierka na górze jest tak umocowana ze niema szans i niema
        takiej mozliwosci zeby dziecko wypadło.Ja zamawiałam łózko piętrowe"trio" i
        jestem bardzo zadowolona.
        Pozdrawiam.
        Mama Justynki i Adrianka.
        • mama.krzysia.kacperka Re: Łóżko piętrowe-bezpieczne? Do Basi027 08.02.05, 21:24
          Hej!
          My kupiliśmy parę miesięcy temu łóżko pietrowe i ysku.
          od razu nam się bardzo spodobało,z tego względu,że dolna część jest sporo
          szersza od górnej.
          W razie jakby synek spadał z góry,to ma szanse spaść na łóżko.
          Oprócz tego kupiliśmy ochronną barierkę w Ikei i jak to tej pory jest wszystko
          w porządku.Polecam
          Pozdrawiam,Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka