Dodaj do ulubionych

Poradźcie - czy to choroba?

23.02.05, 15:51
Chodzi o męża. Czy któraś z Was wie coś wiecej o cukrzycy? Znalazlam taki
link, objawy sa opisane www.przychodnia.pl/cukrzyca/index3.php3?t=3
ale mnie bardziej chodzi o takie "domowe" objawy, nie medyczne...
Mąż dużo śpi, ciagle jest zmęczony, uwielbia słodycze, dużo pije (chociaż
mniej niż ja) - nie chodzi o alkohol!!!wink
Czy to może być cukrzyca? Ma poza tym b.niskie ciśnienie...Sam się z tym
zmęczeniem swoim męczy ale do lekarza ciężko go zaciągnąć...Czy na badania na
cukier trzeba mieć skierowanie? Jak je się robi?
Jeśli któraś z Was coś wie to napiszcie, prosze...
Obserwuj wątek
    • kalina_p Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 15:52
      Dodam, ze podstawowe badania krwi ma ok, to nie jest żadna anemia czy coś
      takiego. Depresja też nie! Może cukrzyca właśnie? Albo niedociśnienie?
      • lola211 Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 15:53
        juz w moczu mozna wykryc cukier, niech zaniesie do badania
    • kalina_p to nie takie proste... 23.02.05, 15:57
      jej, no żeby to było takie proste to bym tu nie pisala!!!
      Ja muszę mieć argumenty, które go przekonają, bo on twierdzi, że wszystko jest
      ok. I nie wiem, czy najpierw by musiał iść po skierowanie..?
      • lola211 Re: to nie takie proste... 23.02.05, 16:01
        Skierowanie, jesli chcesz bezplatnie, bez skierowania mozna , tylko placisz.
        On w ogóle nie robi zadnych badan, nawet okresowo moczu?
        Nie musisz od razu "wyjezdzac" z ta cukrzyca, po prostu jakos mu zasugeruj
        zrobienie badan ogólnych moczu i tyle.Ze sama tez sobie robisz i przy okazji i
        jemu bys do labolatorium zaniosła, cos w tym stylu.
        • kalina_p Re: to nie takie proste... 23.02.05, 16:03
          sugerowałam. "po co, ja zdrowy jestem, daj spokoj, zmeczony jestem..." i tak w
          kolko. No przeciez nie nasikam za niego!!! Kurcze, no nie wiem...teraz znow
          spi, wyprawa po zakupy tak go zmeczyla...martwie sie.
          • lola211 Re: to nie takie proste... 23.02.05, 16:09
            Jak dziecko.W takim wypadku, wcisnelabym mu do lapy ten pojemnik i po prostu
            kazala do niego nasikac, bez certolenia.Ja naprawde znam takie przypadki, moj
            facet po latach sam dobrowolnie poszedl do szpitala na badania,jak mu sie moja
            gadanina znudzila, a tez cale zycie zdrowy niby i lekarza z daleka omijal,
            drugi to moj ojciec, ktory te same gadki wstawial, podjechalam, zapakowalam do
            samochodu, do szpitala zawiozlam, i juz.
            Powiedz mu, ze zdrowi ludzie tez robia badania, jesli on tego jeszcze nie wie.
    • sweet.joan Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 16:00
      Na cukrzycy się nie znam, ale jeśli chodzi o skierowanie - potrzebne jest do
      wszystkich badań laboratoryjnych, chyba że zrobi to prywatnie na własną rękę i
      za nie zapłaci. Chyba tak. Pozdrawiam
    • ma.dzia Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 16:05
      Moj szwagier musial zrobic przeswietlenie kregoslupa ale nikt nie mogl go
      wygonic do lekarza po skierowanie,wiec sama poszla. Powiedziala lekarzowi co
      mezowi dolega i jak ciezko go namowic na wizyte. Lekarz dal skierowanie bez
      problemu. Mozesz zrobic to samo a potem tylko poprosic meza aby nasiusial do
      pojemniczka i zaniesz to sama. Powodzenia.
      • kalina_p Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 16:09
        no to jest jakiś pomysł. Sprawy objawów cukrzycy nie wyjaśniło ale przynajmniej
        może badania zrobi. Dzieki! Że też ja na to nie wpadłam wcześniej wink)))))
        • ulkapolla Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 16:14
          Kalina,
          Moze to tylko niskie cisnienie. Na dodatek dzisiaj jest okropny dzien. Ja mam
          niskie cisnienie i takie same objawy jak Twoj maz. Dzisiaj to jest jakis
          koszmar. Marze tylko o tym, zeby sie polozyc. I strasznie duzo ludzi u mnie w
          pracy narzeka na sennosc i zmeczenie. Na badania mozesz go namowic ale nie
          podejrzewaj od razu najgorszego.
          • kalina_p Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 16:18
            pocieszasz...dzięki! Są chyba 2 opcje - nieskie ciśnienie i cukrzyca. I obie te
            rzeczy sie leczy, z powodzeniem. Kwestia namówienia ślubnego na kontakt z
            lekarzemsmile

P.S. To ja chyba cyborg jakis jestem, bo ja mam ciągle mnóstwo energii!
            • ulkapolla Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 16:20
              Jak sie leczy niskie cisnienie?
              • kalina_p Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 16:24
                Leczy się objawy, coś tam się łyka itp. Jest to nawwet jedostka chorobowa
                pt."niedociśnienie"
                www.resmedica.pl/zdart5011.html
    • kawka74 Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 19:43
      Kalinko, to moze być zmęczenie materiału wink mnie też się ciągle chce spać, piję jak smok wawelski po konsumpcji nadziewanego baranka, słodycze uwielbiam - a cukier mam poniżej normy. I jestem niskociśnieniowcem.
      Czy w Waszej rodzinie ktoś choruje na cukrzycę? Pytam z bardzo prozaicznego względu - cukrzycy mają zazwyczaj na podorędziu glukometr wink, więc można by wstępnie sprawdzić, jaki jest poziom cukru we krwi (moja babcia jest cukrzykiem, więc nie raz korzystałam z glukometru). Oczywiście to nie zastąpi porządnego badania laboratoryjnego.
      • malafm Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 20:16
        Dokładnie...Kalina zapytaj u was w ośrodku zdrowia. U nas jest w ośrodku
        poradnia diabetologiczna i badanie krwi z palca kosztuje na cukier 3,50. Żadne
        pieniądze, skierowania też nie trzeba. To jest badanie podstawowe. Dobrze by
        było gdyby był na czczo ale to jeszce ustal dokładnie. Zreszta popytaj w
        przychodni bo u nas nawet test glukozowy mozna bez skierowania zrobic tylko że
        to juz płatne. Tak a propos gdyby Ci się go udało namówić to niech dzień
        wczesniej nie je za dużo słodyczy i absolutnie winogrona ( wiem że nie pora ale
        tak na wszelki wypadek). Miałam cukrzycę ciążową i trochę się naczytałam o tym.
        Aha przyszło mi jeszce do głowy, kiedyś w jakiejś aptece siedziała studentka
        medycyny i tez pamiętam, że za małe pieniadze takie badanie robiła ( to
        wystarczy zwykły glukometr). Popytaj może akurat cos takiego u Was też jest.
        pozdrawiam
        Mała
    • anek.anek Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 20:29
      Co to znaczy b.niskie ciśnienie? Niskociśnieniowcy niestety z reguły są ospali
      i wiecznie zmęczeni (sama jestem). Picie dużej ilości napoi jest naturalnym
      sposobem organizmu na podwyższenie ciśnienia niefarmakologicznego. Równie
      dobrze mogą to być problemy z cukrem. Badania trzeba zrobić i kropka.
      Twój mąż ma wszystkie objawy takie jak ja, ale u mnie cukier wypada znakomicie.
      U niego to też nie musi być cukrzyca. Ale do lekarza tak czy inaczej warto się
      przejść. Prynajmniej podstawowa morfologia krwi i badanie ogólne moczu. Warto
      tż zrobić badania (z krwi) typu zawartość potasu, sodu - to są rzeczy
      wpływające na ciśnienie. I do lekarza. Jeśli to nie cukrzyca, to z niskim
      ciśnieniem i kłopotami z tego wynikającymi można sobie świetnie radzić,
      niekoniecznie trując się lekami.
    • aha44 Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 20:31
      W cukrzycy może byc tak, że człowiek dużo pije , dużo sika , dużo je ,
      niekoniecznie słodycze , infekcje się słabo leczą , przeciągają , no i spadek
      wagi. Cukier w moczu może być ale nie musi.
      jak na moje to twój mąż nie ma cukrzycy, wygląda to jak obniżenie nastroju,
      sezonowe. bardzo niskie ciśniesnienie to jakie ciśnienie ?
      Ale dla bezpieczeństwa zrób badania, powiedz mężowi,że jeżeli to cukrzyca to
      może sie pewnego dnia nie obudzić. Pozdrawiam.
      • magdat3 Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 20:45
        Mój zachowuje się podobnie ale ma niedoczynność tarczycy. Oczywiście przyczyn
        może być masę i trudno gdybać. Zacznij jednak od poziomu glukozy we krwi przy
        pomocy paska. Aha apetyt na słodycze może być też przyczyną niedocukrzenia
        czyli hipoglikemii. Jeśli wszystko będzie OKI z cukrem to delikatnie poszukuj
        dalej. Tylko nic mu nie mów bo się chłopina zdenerwuje i pośle Cię do ... Ja z
        moim to przechodzę katorgi jak mam go wysłać na kontrolę choć wie że to
        konieczne.
        Powodzenia Magda
    • ledzeppelin3 Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 21:43
      Ile lat ma Twój mąż? Bo tak do 35 to występuje częściej cukrzyca typu I- objawy
      to wzmożone pragnienie, chudnięcie, częste zakażenia skóry typu czyraki mnogie,
      postępujące osłabienie...Apetyt może być wzmożony, a mimo to się chudnie.
      Przyczyn objawów Twojego męża może być wiele, jedną z nich jest np. przewlekłe
      zmęczenie. Ale raczej nie wskazują na cukrzycę typu I. Typ II wiąże się z
      otyłością, występuje zwykle po 40 r.ż., zwykle pierwszym objawem są powikłania
      w postaci choroby niedokrwiennej serca. Pozdr.
      • ledzeppelin3 Re: Poradźcie - czy to choroba? 23.02.05, 21:45
        Jednak nie da się zdiagnozować przez net, spróbuj mu dawać magnez z wit. B6 2x1
        tabl. Jeśli zmęczeniu towarzyszą zawroty głowy, osłabienie, bóle stawów,
        krwawienia z nosa, weź za tyłek i zaprowadź do lekarza, niech chociaż
        morfologię zrobi.
    • kalina_p Dzieki!!!!! 23.02.05, 21:52
      Wszystkim bardzo dziekuje, właśnie gadałam z mężem i przyobiecał mi odwiedziny
      w przychodni.
      Wiek 29, nie ma nadwag, nikt w rodzinie nie ma cukrzycy. Morfologie ma w
      porządku. A ciśnienie miał po kawie-siekierze 110/70. Czasem ma 105/70... Może
      to to.
      Sezonowe zmęczenie odpada, bo to niezależnie od pory roku, przemęczony też nie
      jest, pracuje tyle, co konieczne i ani minuty dłużej ,dużo jestw domu a prace
      ma niezbyt męczącąwink

Na niego sposobem jest nastraszyć trochę, wiec mu powiedziłam, że to może być
      właśnie cukrzyca i trochę się przejął, jutro lecę go zapisać do lekarki, dowiem
      się od razu, czy można te badania na cukier zrobić bez skierowania, to już by
      miał.
      Kochane jesteście!!! Dzięki raz jeszcze.
      • ledzeppelin3 Re: Dzieki!!!!! 24.02.05, 09:40
        Jeśli zmęczenie odpada, można wziąć też pod uwagę niedobór żelaza- daje on
        takie niecharakterystyczne objawy, dochodzi do tego łamliwość paznokci, suchość
        włosów...Również niedobór cynku...Ale zanim zacznie stosować preparaty
        wielowitaminowe i z mikroelementami- do lekarza. Niech go zbada, osłucha, ew.
        zleci morfologię. Ale jakiś preparat magnezu, najlepiej połączony z B6, może
        sobie brać (jeśli nie ma problemu z nerkami i oddawaniem moczu). Pozdrawiam
      • anek.anek Re: Dzieki!!!!! 24.02.05, 10:03
        No, to Twój mąż ma odrobinkę wyższe ciśnienie niż ja. Niskociśnieniowcy
        naprawdę są z reguły baardzo ospali i zmęczeni. Nic do tego nie ma pora roku.
        Ktoś nie ma normalne ciśnienie ten naprawdę nie wie jak to jestsad
        Badania jednak trzeba zrobić!
        A na podwyższanie ciśnienia niech mąż absolutnie nie pije kawy. Tysiąz razy
        lepszy jest dłuugi i intensywny spacer, gimnastyka (uprawia wogóle jakiś
        sport?), jesli już to herbata, odrobina więcej soli do potraw, dużo normalnych
        płynów typu woda, soki.
        Prez internet nie wolno diagnozować, do lekarza marsz!
        • joasiiik25 Re: niski cisnienie: 90/60 24.02.05, 10:59
          takie mam bez kawy po wypiciu kawy 105/70
          jak to lekarz okreslil "zywy trup" brrrr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka