Dodaj do ulubionych

zajady............................help!!!

27.02.05, 09:42
bardzo prosze was o pomoc - czy znacie nazwe jakiejś maści na zajady? albo
jakis domowy sposób na pozbycie sie ich? moze trzeba jakies witaminy
zazywać...? nigdy tego nie miałam a teraz mi wyskoczyły sad poza tym mam bardzo
spierzchnięte usta mimo ze cały czas je nawilżam...
macie jakies rady...?

plis

pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • mama1974 Re: zajady............................help!!! 27.02.05, 09:49
      Sowo zażywaj witaminę B2. Pij mleko, jedz jaja, sery. I nie styresuj się. Stres "zabiera" nam witaminę B.

Pozdr mama
      • joasiiik25 Re: zajady............................help!!! 27.02.05, 09:57
        pij sok marchwiowy, kup zestaw wiatamin, jedz cytrusy (mimo iz przy zajadach
        moga bolec usta) lub kup sobie wit. C
        chron usta przed mrozem (stosuj przed wyjsciem krem ochronny)
      • glonik Re: zajady............................help!!! 27.02.05, 15:11
        mama1974 napisała:

> Sowo zażywaj witaminę B2. Pij mleko, jedz jaja, sery. I nie styresuj się.
        Stres
        > "zabiera" nam witaminę B.
        >
        > Pozdr mama

B2, i to w dawce uderzeniowej, kilka razy dziennie w dawce po 3-4 tabletki.
        Mnie pomaga.

• black_currant Re: zajady............................help!!! 27.02.05, 11:45
      Ostatnio zwalczyłam zajady u mojej córki. Dawałam jej witaminę B, na dwór
      smarowałam mascią z witaminą A, a na noc aftinem (pediatra powiedziała, że
      ponieważ to miejsce jest prawie non stop wilgotne, to mogą pojawic się grzybki,
      które utrudniają gojenie).

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa smile
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
    • wieczna-gosia Re: zajady............................help!!! 27.02.05, 18:53
      mozna tez kupic takie pigolki z wit B6 ze ona jest w srodku plynna, jak A+E to
      sie kapsulki chyba nazywa wink i w kazdym razie zmierzam do tego, ze zajada
      posmarowac ta mazia z kapsulki wink jak juz zajady sa to zdecydowanie dawka
      uderzeniowa witaminy B2 na zajada plus do srodka witamine B compleks- jest duza
      szansa ze w innych B tez masz niedobory sad
    • skarolina Re: zajady............................help!!! 27.02.05, 19:05
      Moja lekarka twierdzi, że na zajady najlepsza jest maść Clotrimazolum.
    • sowa_hu_hu Re: zajady............................help!!! 27.02.05, 20:17
      dzięki dziewczyny! jutro biegne z samego rana a do apteki i kupuje witamine b ,
      poza tym musze sie zaopatrzyć w jakiś komplecik witaminkowy i kupie tez jakąś
      maść na zajady... oby zeszły bo wyglądam potffffornie uncertain

pozdrowionka
    • evee1 Re: zajady............................help!!! 27.02.05, 23:24
      U mnie bez pudla dziala Tormentiol. raz, dwa razy posmaruje i zajad juz nie
      ma. Ale tak w ogole to faktycznie trzeba uwazac na diete, bo jak jest za malo
      Vit B i ma sie do zajad tendencje, to moga sie odnawiac.
    • paraga Re: zajady............................help!!! 28.02.05, 10:13
      Bardzo prosto można sobie pomagać jogurtem - naturalnym oczywiście. Bakterie w
      nim zawarte zwalczają te "złe" drobnoustroje które pojawiają się na zajadach
      (tak jak ktoś już napisał, na wilgotnym środowisku ust rozwijają się bakterie i
      grzybki). Ja postawiłam sobie malutki kubeczek z jogurtem pod ręką (po trochu
      nakładałam, żeby nie był zimny z lodówki) i cały dzień sobie smarowałam usta na
      biało smile - tak gdzieś co pół godziny, godzinę.
      Naturalnie nawilża, a do tego leczy. Polecam. Ja pozbyłam się kłopotu bez farmacji.
      • mayessa Re: zajady............................help!!! 28.02.05, 12:29
        Na mnie witaminy i inne cuda "medycyny ludowej/naturalnej itp" nie dzialaly i
        od poczatku swego zycia chodzilam z zajadami.A teraz mam masc Pimafucort i mi
        sie wyleczyly a jesli sie CZASEM pojkawia to raz-2 razy posmaruje i ok.
    • marzek2 Re: zajady............................help!!! 28.02.05, 13:59
      Gdy mnie pojawiają się te brzydkie rzeczy na wargach od razu łykam w dużych
      ilościach preparat Drovit, drożdże w tabletkach, oczwiście zawiera to Wit. B 2.
      Już na następny dzień jest poprawa i znikają w ciągu 2 dni najwyżej. Piszę
      tylko Sówko, gdyby inne preparaty nie pomogły, możesz spróbować tego, ja mam
      wypróbowane, zawsze pomaga!
      • sowa_hu_hu nie pomogło za wiele... 01.03.05, 09:37
        łykam witamine b2 , robie sobie masć z owej witaminy , smaruje sie
        tormentiolem... troszke sie poprawiło - tzn podsuszyło ale jakiejs rewelacyjnej
        zmainy nie widze - miałam nadzieje że szybciej to zejdzie...

nadal mam problem z suchym,i ustami - pergamin poprostu , całe popekane sad
        • mal_gosia2 Re: nie pomogło za wiele... 01.03.05, 09:45
          Grubo na usta i zajady maść cynkowa.
          Mi zrobiło się to na dzień przed moim ślubem, na szczęście byłam umówiona do
          kosmetyczki na tzw próby makijażu i ona tą maść poradziła. Następnego dnia rano
          nie było śladusmile
          Małgosia
        • edzio_grubas Sowko... 01.03.05, 10:40
          tak jak pisalam w innym watku kup sobie masc Trobiotic albo jakas inna z
          neomycyna bez recepty. Na prawde szybko pomaga. Pozdrawiam.
          • aszlan Re: a może Labisan 01.03.05, 10:52
            Mnie akurat ta maść pomogła.
            • joasiiik25 Re: a może Labisan 01.03.05, 10:57
              dziewczyny a co na pekniete usta?
              mojemu mezowi zrobila sie ranka pionowa na ustach, raz sie goi raz krwawi.
              masc witaminowa nie pomaga
              co radzicie?
              • sowa_hu_hu na usta 01.03.05, 11:22
              • sowa_hu_hu na usta 01.03.05, 11:23
                kolezanka mi poleciła linomag - własnie kupiłam i posmarowałam - zobaczymy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka