magda1971 31.10.05, 16:53 Gdybym była ministrem sprawiedliwości wprowadziłabym karę śmierci dla rodziców lub prawnych opiekunów dziecka, którzy dopuszczają się skatowania go. Nieodwołalnie i bezapelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: Kara śmierci 31.10.05, 16:54 A jaki to aktem prawnym ,jesli mozna wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
julia246 Re: Kara śmierci 31.10.05, 17:00 Oj ja też bym tak zrobiła, ale niestety się nieda((( Odpowiedz Link Zgłoś
ponton Re: Kara śmierci 31.10.05, 17:11 magda1971 napisała: > Gdybym była ministrem sprawiedliwości wprowadziłabym karę śmierci dla > rodziców lub prawnych opiekunów dziecka, którzy dopuszczają się skatowania go. > Nieodwołalnie i bezapelacyjnie. I Twoim zdaniem to rozwiazaloby problem katowania dzieci a moze wrecz przywrocilo skatowynym dzieciom zdrowie i zycie? Jak wykazuja wszelkie mozliwe statystyki, kara smierci nie dziala odstraszajaco na nikogo w zadnym kraju. Zeby faktycznie ograniczyc ilosc krzywdzonych dzieci, trzeba zainwestowac w mechnizmy pomocy zagrozonym rodzinom, oplacac sluzby odwiedzajace mlodych rodzicow, zainwestowac w edukacje i pomoc spoleczna. Zabijanie bijacych i zabijajacych nie zmiejszy ilosci tragedii, pozwoli tylko niektorym politykom poczuc sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
agakapalka Re: Kara śmierci 01.11.05, 19:44 A my jestesmy za karą śmierci, szczególnie w przypadku, gdy ofiarą sa bezbronne dieci. Ktoś, kto bije kilkumiesieczne niemowlę tak, że ono umiera nie zasługuje na to, zeby z naszych podatków (które mogą byc przekazywane na inne cele) opłacać jego utrzymanie w więzieniu. Widziałyście, jak żyja więźniowie? Maja lepsze warunki niż niejedne dzieci w domach dziecka. W dobie tak wysokiego bezrobocia takiemu degeneratowi(tce) w wiezieniu jest lepiej, niż na wolności! Bądźmy szczerzy -w ostatnich latach wzrosła ilość dzieci maltretowanych przez rodziców. Oprawcy nie ponosza kary cięższej niz 3-5 lat więzienia. Czy taka powinna być cena za życie bezbronnego dziecka? Spędzenie paru lat w luksusowych jak dla niektórcyh warunkach? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Kara śmierci 01.11.05, 21:28 Ja bym ich nie zabijała tylko sterylizowała. Żeby już nie mogli więcej dzieci krzywdzić. Przynajmniej swoich Odpowiedz Link Zgłoś
musia2002 Re: Kara śmierci 01.11.05, 22:15 Ja zgadzam sie w 100% z agakapalka[wlasnie rozmawialam z mezem o tej dziewczynce co zmarla dzis skatowana przez konkubenta matki]. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kara śmierci 01.11.05, 21:47 Zwłaszcza tym, którzy jak Rejtan bronią prawa rodziców do bicia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szymka Re: Kara śmierci 01.11.05, 23:35 Ja też!!! A wcześniej bym połamała łapy, na żywca. Informacje o maltretowanych dzieciach mnie przerastają. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Kara śmierci 01.11.05, 23:57 kara smierci dla tych co: katuja dzieci zabijaja z zimna krwia terrorystow dozywocie: dla tych co molestuja (dodalabym jeszcze wiele innych kar dla nich, nienawidze ludzi, ktorzy krzywdza w taki sposob dzieci) -- ::: The world is mine ::: Odpowiedz Link Zgłoś
ponton Re: Kara śmierci 02.11.05, 00:11 Ale co ta kara ma, Waszym zdaniem, zmienic w doli tych maltretowanych dzieci? Zamiast myslec o dzieciach !!!! dajecie tylko upust swojej zlosci i checi zemsty. To nikomu nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka01 Re: Kara śmierci 02.11.05, 00:33 Jestem ZA! jeśli nie kara smierci, to przynajmniej dożywocie w kamieniołomach!!!! Co to zmieni? Życia nie przywróci, ale ja nie chcę dawać na takiego drania nawet zlotówki - nie interesuje mnie jego resocjalizacja. A czy nikomu nie pomoże? tego nie wiesz - jesli choc jedną osobe odstraszy i powstzyma od katowania - warto. nawet dla jednego małego istnienia - przeciez to moje dziecko może paśc ofiarą takiego zwyrodnialca. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta9912 Re: Kara śmierci 02.11.05, 08:04 Jak dla mnie ,to żadna kara dożywocia ani sterylizacja nie jest na miejscu.Kara śmierci jest dobrym rozwiązaniem.Skoro nam się nie podoba to że jacyś ludzie katują dzieci,zabijają je lub maltretują, to czemu mamy ich utrzymywać w więzieniach?Przecież płacąc podatki - robimy to, ŻYWIMY OPRAWCÓW.A oni odsiaduja zazwyczaj połowę wyroku,potem wracają na wolność i robią to poraz drugi.Jestem całym sercem za karą śmierci!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edik77 Re: Kara śmierci 02.11.05, 08:23 Generalnie też jestem za karą śmierci, ale bardziej za zmianami w obowiązującym systemie "resocjalizacji". Denerwuje mnie fundowanie "wczasów" wszelakim złoczyńcom, jak dla mnie powinno stosować się system, w którym musieliby zapracować na swoje utrzymanie (jest wiele prac, jakie możnabyłoby wykonywać w ośrodku zamkniętym). A ci, którzy by nie reflektowali, i nie zadzaiłałoby widmo robót przymusowych dostawaliby pokoik metr na metr, chleb i wodę. A nie bibliotekę, siłownię i takie tam za m.in. moje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Kara śmierci 02.11.05, 10:37 człowiek nie ma prawa człowiekowi odbierać życia takie jest moje zdanie kary, tak, ale przede wszystkim profilaktyka i w sensie wychowania (tego dorosłego, kiedy jeszcze dzieckiem był), i w sensie opieki nad rodzinami z problemami i w sensie "czujności obywatelskiej" w końcu na czym nam zależy? żeby te dzieci nie miały tak źle, czy na tym żeby przykładnie ukarać winnych? pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
mamapiotra Re: Kara śmierci 02.11.05, 10:57 ja bym wprowadziła chemiczna kastracje i pozbawienie praw rodzicielskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapiotra Re: Kara śmierci 02.11.05, 11:00 jak nie beda mieli mozliwosci posiadania dzieci, to nie beda mieli kogo katowac. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Kara śmierci 02.11.05, 12:57 mamapiotra napisała: > jak nie beda mieli mozliwosci posiadania dzieci, to nie beda mieli kogo katowac > . żonę, narzeczoną, matkę, psa, kota, podwładnego w pracy, można też kogoś porwać i trochę podręczyć, a co, takich przypadków, to mało jest? pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
mamapiotra Re: Kara śmierci 02.11.05, 19:18 dorosli moga sie bronic. dzieci nie. dziecko nie ucieknie od mamy, bo bije. dorosły moze odejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszka Re: Kara śmierci 02.11.05, 12:33 Głupoty oowiadacie, kolezanki.Przywrócenie kary śmierci jest juz niemozliwe, z uwagi na niejaki postęp cywilizacyjny w tej dziedzinie i miedzynarodowe konwencje regulujace tę sprawę, o czym prezydent IV Rzeczypospolitej, niezaleznie od swoich populistycznych wyborczych haseł, jako "swietnie wykształcony prawnik", doskonale wie. Po drugie, ja tez, gdybym dorwała tego zwyrodnialca, co zabił Agatkę, rozszarpałabym na strzępy.Tyle tylko,że moj gniew ani moja żądza zemsty nie powinna byc przesłanką do stanowienia prawa. i po trzecie: wiecie, kto jest co najmniej współwinnym tej ostatniej tragedii? Ci, co wiedzieli, patrzyli i nie zrobili nic,by tej malutkiej pomóc.Nie poszli na policje, nie dorwali po cichu goscia w rogu i nie spuscili mu wpie.. by raz na zawsze odechcialo mu sie bicia najsłabszych Kara smierci nic nie zmieni poza tym, ze wy bedziecie usatysfakcjonowane. W społecznawrażliwośc natco wokół- i owszem.Może uratowac czyjeś życie. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka01 Re: Kara śmierci 11.11.05, 01:17 No faktycznie i w takim strasznie niecywilizowanym kraju jak USA kara śmierci jest... Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Kara śmierci 11.11.05, 10:16 Kara śmierci? To nie kara, to tylko eliminacja osobinków. Jestem przeciw karze śmierci z kilku powodów. Jednym z nich jest konieczność instytucji kata. Odpowiedz Link Zgłoś
ponton Re: Kara śmierci 11.11.05, 15:09 balbinka01 napisała: > > No faktycznie i w takim strasznie niecywilizowanym kraju jak USA kara śmierci > jest... W niektorych stanach jest, w innych jej nie ma a np. w Texasie kara smierci wykonywana jest rowniez na osobnikach opoznionych umyslowo z bardzo niskim IQ i na nastolatkach sadzonych jako dorosli. To, ze sprawiedliwosc ma byc slepa nie znaczy, ze ma byc bezmyslna ale czesto niestety jest Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 USA 17.11.05, 11:03 Nie nazwałabym USA cywilizowanym krajem (poza obszarem wschodniego Wybrzeża). Od czasów Tocquevilla nic się tam nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
mamafilipcia Re: Kara śmierci 02.11.05, 13:17 nic nie zmieni i niestety prezydent jej nie wprowadzi... Jan Paweł II był przeciwnikiem kary śmierci... I zgadzam się z opinią, że kara śmierci nie odstrasza. Wiem, że trudno jest przejść obojętnie na taką tragedią, nie wiem co bym zrobiła gdyby ktoś zabił Mi dziecko... nie wiem i nie chcę się nigdy dowiedzieć... ale i tak jestem przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa a dlaczego tylko dla opiekunów i rodziców dzieci 11.11.05, 10:45 dla wszystkich którzy zabijają powinna byc kara smierci? Dziecko lepsze niż dorosły? Nie przesadzajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: a dlaczego tylko dla opiekunów i rodziców dzi 11.11.05, 10:52 bardziej bezbronne.... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: a dlaczego tylko dla opiekunów i rodziców dzi 11.11.05, 10:55 nie przesadzaj. Wobec rosłego i agresywnego faceta jestem tak samo bezbronna jak dziecko. I jeśli on mnie zakatuje na śmierć to on nie zasługuje na karę śmierci? Nie przesadzajmy, dziecko to nie święta krowa. Każdy ma prawo żyć, a każdy kto życie celowo i z premedytacją odbiera zasługuje na taką samą karę, czy zabił 2 miesieczne dziecko czy 50 letnią kobietę, czy 20 letniego męzczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: a dlaczego tylko dla opiekunów i rodziców dzi 11.11.05, 11:03 ale ja nie napisałam ze kara smierci tylko dla tych którzy zabijaja dzieci,uważam tylko ze są bardziej bezbronne i tyle! Rosłemu facetowi moze się zdarzyć ze uciekniesz,mozesz go zranić-zalezy wszystko od okolicznośći.Mozesz tez nie zdązyć-fakt.Ale dziecko nie ma szans na obrone nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: a dlaczego tylko dla opiekunów i rodziców dzi 11.11.05, 11:19 Uważam inaczej. Wobec niektórych osób jestem rownie bezbronna, tak samo jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: a dlaczego tylko dla opiekunów i rodziców dzi 11.11.05, 11:07 nie dziecko to nie świeta krowa bo krowa to zwierzę.. a ciekawe czy zwierze takie jak krowa moze byc swięte?moze tak... np.jak ładnie gryzła trawkę,była miła dla innych krów,zawsze była dorżnięta to pewnie i swietą moze być)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mruczek96 Kornelcia 11.11.05, 11:28 przesadzasz. z takiej krowy to nawet wiekszy pozytek moze byc bo ona jak tylko jest zdrowa i bez wscieklizny to moze byc pozyteczna. a dziecko to co? tylko denerwuje nieraz kogoś. to moze nawet powinna byc mniejsz kara za zabicie dziecka jak ono jest mniejsze? proporcjonalnie. a z tym dorznieciem to do lipcowej sie doczepilas, co? daj jej spokoj. kazdy ma prawo miec swoje zdanie! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: a dlaczego tylko dla opiekunów i rodziców dzi 17.11.05, 09:55 > dla wszystkich którzy zabijają powinna byc kara smierci? > Dziecko lepsze niż dorosły? Nie przesadzajmy No wlasnie nie przesadzaj. Dziecko jest zwolnione z odpowiedzialnosci karnej tak jak i np. osoba umysłowo chora, z powodów myslalam dla wszystkich oczywistych.Jesli istnieja okolicznosci wykluczajace rozumienie czynu to nie moze byc mowy o odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: sprostowanie 17.11.05, 09:58 Powinnam czasem ze 3 razy przeczytac zanim odpisze. Oczywiscie- jesli wprowadzac kare smierci to bez wzgledu na to , kto był ofiara. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Kara śmierci 11.11.05, 11:33 tak tak kara śmieci dla wszystkich a dla reszty przymusowa aborcja i eutanazja i niech to minister jak najszybciej wprowadzi Odpowiedz Link Zgłoś
mruczek96 Re: Kara śmierci 11.11.05, 11:36 dobrze ze jeszcze moze byc eutanazja bo dla niektorych o kilkadziesiat lat za pozno na aborcje Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Kara śmierci 11.11.05, 14:43 nie wiem czy jest dostateczne kara za taki czyn . kara śmierci? hm... w przypadku niektórych osób i ich przestępstw, to byłoby zdecydowanie za mało. ja bym ich trochę jeszcze pomęczyła. Chyba mam skłonności sadystyczne Odpowiedz Link Zgłoś
kacha1979 do lipcowej 17.11.05, 07:48 TY CHYBA DZIEWCZYNO NIEWIESZ CO PISZESZ ....JUZ MNIE WKOR.... JAK MOZESZ TAK MOWIC ZE KTOS KTO ZABIJE MALE DZIECIATKO MA TAKA SAMA KARE JAK TEN CO ZABIJE 20 LETNIA DZIEWCZYNAE ALBO 50 -LETNIEGO FACETA ..TY CHYBA MASZ NIEPOKOLEI W GLOWIE CZY U CIEBIE W DOMU WSZYSCY SA ZDROWI ?? WYDAJE MI SIE ZE JEST CI TO OBOJETNE JAK TAKA OSOBA BEDZIE UKARANA .CZYTLAM WSZYSTKI TWOJE WATKI I ODPOWIEDZI NIEKTORE I WYDAJE MI SIE ZE MYSLISZ TYLKO O SOBIE JAK TOBIE BEDZIE DOBRZE I KTO CIE DZIS WYR... CHLOPAK CZY DZIEWCZYNA ...DLA MNIE JESTES POPROSTU DEBILKA ...POZDRAWIAM TWOJE DZIECI.. Odpowiedz Link Zgłoś
kacha1979 Re: Kara śmierci 17.11.05, 08:15 Kraj 2005-11-16 Trzeba surowszych kar dla katów dzieci Minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro oświadczył, że po analizie spraw dotyczących pobić najmłodszych dzieci prokuratura powinna rozważać postawienie sprawcom zarzutu usiłowania zabójstwa lub - w przypadku śmierci dziecka - zabójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
palka_zapalka Re: Kara śmierci 17.11.05, 09:27 Minister tego nie zrobi będąc w UE nie mamy możliwości wprowadzenia kary śmierci - niestety!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: Kara śmierci 17.11.05, 09:50 W Holandii jest eutanazja, można ja wprowadzic jako karę - nie uważasz, ze taki zwyrodnialec jest niepotrzebny społeczeństwu? Jest wręcz szkodliwy, czego zdążył dowieść. Na eutanazję go! Tylko powolutku... Odpowiedz Link Zgłoś
palka_zapalka Re: Kara śmierci 17.11.05, 09:54 My mamy taki bałagan w prawie karnym, ze najpierw powinno sie go udoskonalić i adekwatnie do czynu wymierzać - a prowadzić ruletki. Zobaczymy jak w tej dziedzinie popisze się PiS i Pan Kaczyński prawnik jak to sugerują doskonały. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolek11 Re: Kara śmierci 17.11.05, 10:02 Kara śmierci dla wszystkich szaleńców.Pza tym, że mordują to jeszcze są utrzymywani z naszych pieniedzy!!! Wracając do Lipcowej, to co Ona może wiedzieć o dzieciach. Tylko prowokuje do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga ???? 17.11.05, 10:59 a ja dodam trochę na przekór - czy nie uważacie, że państwo zabijając, nawet takich zwyrodnialców - samo staje się mordercą???? (nie mówiąc już o ludziach jako wykonawcach tej kary)??? Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka01 Re: ???? 19.11.05, 03:28 Dla mnie to w pewnym sensie obrona konieczna. Ostatnio pod Poznaniem był taki przypadek: facet zabił włamywacza - został uniewinniony. I słusznie według mnie. Tak samo z mordercami (zabójstwa z premedytacją) - państwo=społeczeństwo broni się eliminując takiego dupka. Odpowiedz Link Zgłoś