Dodaj do ulubionych

Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie krucho

15.11.05, 19:15
Dlatego ,że w grudniu musimy zapłacić za ubezpieczenie samochodu ,a poza tym
trzy osoby między czasie mają urodziny.Liczę na jakieś bony świąteczne bo
przeciwnym razie będzie krucho.Niestety grudzień zawsze jest dla nas
miesiącem w którym najwięcej wydajemy .A to przez te ubezpieczenie.A jak
radzicie sobie z wydatkami w grudniu?Też musicie przycisnąć pasa?
Obserwuj wątek
    • amelia791 Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 15.11.05, 21:01
      Oj też, też. Wiadomo: Mikołaj, Święta, imieninki syna, Sylwester ... Wiele
      rodzin się zapożycza np. biorąc kredyt na Święta, żeby mieć pieniądze na Święta
      i Sylwestra, dlatego myślę że najbardziej "biednym" miesiącem jest styczeń bo
      dopiero wtedy odczuwamy ile pieniędzy nam ubyło, a często jeszcze mały kredycik
      świąteczny trzeba spłacic.
    • mamuska85 Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 15.11.05, 21:53
      U nas też krucho. Ja już kupuje prezenty. To pozwoli mi choć troszke rozładować budżet w grudniu.
      • justimic Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 15.11.05, 22:22
        u nas też krucho, bo oprócz świąt i mikołaja mamy dwoje urodzin - chrześniaczki
        męża i mójego chrześniakasmile staramy się trochę nadrobić w listopadzie i pokupić
        choć część prezentów ale też za wiele nie nawojujemy, bo mąż ma urodzinysmile
        jednak największym odciążeniam jest płacenie ubezpieczenia w całości w czerwcu,
        bo tak też wypadała nam II rata na grudzieńsmile
        pozdrawiamsmile
        • iwona-mama-majki Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 16.11.05, 08:33
          To chyba mogę się przyłączyć do grona sad Zapowiadało się całkiem dobrze,
          wprawdzie ubezpieczenie za samochód też do zapłacenia ale dalibyśmy radę. A tu
          się okazało, że nasz samochodzik się popsuł i od początku listopada włożyliśmy
          w niego już 700 zł sadsadsadTak więc na święta też cieniutko Ehhhhh chyba już
          chcę stycznia
          • kejtka1 Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 16.11.05, 09:38
            Widzę, że samochody to skarbonka bez dna. My nie mamy, może to dobrze ale z
            drugiej strony by się przydał. U nas na święta nie będzie źle, mąż dostaje
            dosyć wysokie bony no i jakieś nadgodzinki mu wpadną. Spędzamy święta w domu
            więc nie trzeba się martwić prezentami dla innych(rodzinę mamy w Suwałkach a
            moi rodzice obecnie w USA u brata)więc możemy trochę "poszaleć".

Mamy "domowe"
            Jaś i Natalka
    • bbb21 Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 16.11.05, 16:57
      u nas już listopad jest kiepski.
      Dlatego robię własnoręcznie prezenty pod choinkę dla dorosłych. Kupujemy tylko
      dla dzieci. Też drobiazgi. Poza tym rachunki do zapłacenia. Zaczęliśmy już żyć
      oszczędnie, bardzo, ale aby do wiosny; u nas przynajmniej odejdzie opłata za
      gaz, która zimą jest spora.
    • sledziowa Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 16.11.05, 22:50
      Przyłączę się do narzekać na wydatki... też mam drugą ratę OC za samochód, na
      dodatek 4 grudnia moja mama ma imieniny - Barbara, 6 grudnia - Mikołajki.
      Zazwyczaj robię prezenty dla moich dwóch chrzestniaków i córeczki. Przezornie
      by oszczędzić grudzień przezenty kupiłam już teraz. Potem Boże Narodzenia. W
      tym roku Wigilia u mnie, więc wydatków mam też więcej, potem Sylwester... I tak
      pewnie wydam znowu fortunę.

A jeszcze dziś się dowiedziałam, że w przyszłym roku mam o jeden wydatek
      więcej. W lipcu ślubują moje siostry bliźmiaczki, dodam, że slubują w ten sam
      dzień, więc jedna impreza a podwójny wydatek. A dziś się dowiedziałam, że we
      wrześniu ślubuje mój szwagier czyli brat mojego męża... Więc czeka nas ciężki
      rok...

Pozdrawiam
      Karolina
    • mama-marty1 Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 17.11.05, 12:08
      No my tez zaciskamy,również ubezpieczenie do połacenia:/. Jednak w tym roku
      prezenty będą naprawde skromne,cała nasza kasa idzie na szkołę wiec nie możemy
      sobie szalećsmile. Nawet sobie nic nie planujemy kupować w tym roku,no chybaże mąż
      dostanie coś extra na Świętasmile
      • rosie.rosie Re: Muszę przycisnąć pasa bo na święta będzie kru 18.11.05, 01:12
        Dolaczam do grona smile
        Krucho oj krucho..
        U nas rowniez samochod to straszny porzeracz, placimy zbyt wysokie jak na nasze
        mozliwosci raty..
        Prezenty, jesli nic sie nie zmieni, zrobie wlasnorecznie, a wlasciwie juz
        zaczelam.

Bbb1 a co robisz na prezenty?

Aha, i polecam forum 'oszczedzamy' jesli jeszcze macie na czym, a jesli nie to
        forum 'dorabiamy' - niestety mniej aktywne niz to pierwsze.
        • bbb21 rosie 23.11.05, 22:25
          zrobiłam :1, w słoiczkach - posuszone cząśtki jabłka, troszkę pomarańczy,
          cytryny-wygląda fajnie, stoją u mnie na parapecie; 2, na steropianie "robię" ze
          skrawków tkanin wzory: krajobrazki dla mam, kubek dla siebie, kwiatek dla
          bratowej, chcę jeszcze zrobić aniołki oraz pooprawiam dla męskiej części
          zdjęcia. Może jeszcze coś zrobię. Ty , wyczytałam kiedyś, robisz decoupage
          (nie wiem czy dobrze napisałam ), ładne rzeczy, ale ja się do tego raczej nie
          wezmę. Widziałam jeszcze super pomalowane butelki.
          • rosie.rosie Re: rosie 24.11.05, 21:54
            ciekawa jestem strasznie jak wyglada nr 2

ja na razie dekupazuje bombki choinkowe
            • bbb21 Re: rosie 25.11.05, 12:45
              wielkość steropianu wg Twojego uznania. Rysuję na nim wzór. Są dwie metody:
              kawałki materiałów wtykane brzegami w nacięte rowki w steropianie. I tutaj
              skrawki materiałów zaczepiam w rowki również w tą boczną część steropianu tak,
              aby to się trzymało, nie wypadało. Druga metoda: kawałeczki tkaniny +- 2mm x
              3mm wtykam pilniczkiem w steropian. Te dwie metody łączę, wygląda ciekawiej.
              Może po weekend będę miała zdjęcia, jeśli Cię to interesuje, spróbuję przesłać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka