Dodaj do ulubionych

kolor oczu

05.07.06, 17:30
Witajcie mam pytanie ktore mnie bardzo nurtuje otoz kolor oczu naszego
rocznego dziecka zmienia sie wlasnie na piwny oboje mamy oczy koloru
niebieskiego...moj maz jest moim pierwszym mezczyzna wiec ojcostwo jego
jest100 procentowe moja mama a bacia naszego dziecka ma oczy brazowe...czy
ktos jest mi w stanie to racjonalnie wytlumaczyc???????????
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: kolor oczu 05.07.06, 17:33
      pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_Mendla
    • melka_x Re: kolor oczu 05.07.06, 18:12
      Mutacja?
      Bo wedle praw genetyki jako, że odpowiedzialny za niebieski kolor oczu gen
      jest recesywny oboje z mężem musicie mieć po dwa takie geny. Nie ma sposobu,
      żeby przekazać gen oczu piwnych, skoro żadne z Was go nie ma. To działa tylko w
      odwrotną stronę, czyli dwoje ludzi piwnookich może mieć niebieskieookie dziecko
      (jeśli każde z nich ma układ genów 'niebieskie - brązowe'). Gdybyś
      odziedziczyła po mamie 'brązowy' gen, to przy układzie 'niebieski - brązowy'
      jako, że ten drugi jest dominujący miałabyś oczy brązowe. Tak przynajmniej w
      szkole uczylismile
      • mamka_klamka Re: kolor oczu 05.07.06, 18:43
        Z kolorem oczu jest troche inaczej, bo jest to cecha determinowana przez geny
        wielokrotne. Czyli wiele współdziałających ze sobą genów. Nie działa tutaj
        prosta zależność recesywnośc - dominacja. Nie ma więc nic dziwnego w tym, ze
        niebieskoocy rodzice maja dziecko o piwnych oczach.
    • drops27 Re: kolor oczu 05.07.06, 18:23
      wydaje mi sie ze jak najbardziej jest to normalne, bo jezeli dwoje brazowookich
      moga miec niebieskookie to dlaczego nie odwrotnie? Pewnie u Ciebie oprocz genu
      recesywnego jak napisala kol. wyzej jest tez gen dominujacy po mamie i on wzial
      gore. Bo wcale nie jest powiedziane ze osoba z niebieskimi oczami nie ma genu
      dominujacego, czyli odpowiedzialnego za brazowe, czy piwne oczy. Tak mi sie
      wydaje, a jezeli sie myle niech mnie ktos z bledu wyprowadzi, byle racjonalnie.
      • melka_x Re: kolor oczu 06.07.06, 11:18
        > wydaje mi sie ze jak najbardziej jest to normalne, bo jezeli dwoje
        brazowookich
        >
        > moga miec niebieskookie to dlaczego nie odwrotnie?

Dlatego, że dwoje ludzi brązowookich może mieć gen (po jednym ze swoich
        rodziców) odpowiedzialny za niebieski kolor. Sami mają ciemne oczy, bo ciemne
        są dominujące, a więc zestaw brązowy - niebieski daje brązowy kolor, ale mogą
        swoim dzieciom przekazać gen odpowiedzialny za niebieskie oczy. Ich dziecko
        może mieć więc geny brązowy - brązowy, brązowy - niebieski lub niebieski -
        niebieski i w tym ostatnim przypadku oczy dziecka będą niebieskie. Dwoje
        niebieskookich ludzi - przynajmniej w teorii - w zestawie ma tylko geny
        odpowiedzialne za niebieskie oczy.
        • ania_jagodowa Re: kolor oczu 06.07.06, 11:32
          Ja znalazłam coś takiego:
          "- Współdziałanie genów nieallelicznych. Może być i tak, że jedna cecha
          organizmu jest uwarunkowana działaniem wielu genów nieallelicznych (tzn. wielu
          par różnych genów), m.in. kolor tęczówki ludzkiego oka, kolor skóry. Skrzyżowano
          dwie białe odmiany groszku pachnącego, z których jedna miała odmiany: dominujące
          C i recesywne p, druga zaś: dominujące P i recesywne c. W pierwszym pokoleniu
          potomnym rośliny miały kwiaty czerwone, w drugim zaś pojawiły się obie barwy,
          przy czym fenotypowy stosunek kwiatów czerwonych do białych wynosił 9:7.
          Wszystkie rośliny, które zawierają geny P i C razem, będą miały kwiaty czerwone,
          reszta białe. Geny te, choć współdziałają w wytworzeniu jednej cechy, dziedziczą
          się niezależnie. Tak więc współdziałanie genów zmienia przyjęty przez Mendla
          stosunek 9:3:3:1 na 9:7.
          Pozdrawiamsmile
    • niepytana Re: kolor oczu 05.07.06, 20:47
      Nauka wie o takich przypadkach, dlatego wiemy ze prawa genetyki nie dzialaja w
      100%. Genetyka nie potrafi wytlumaczyc tego wlasnie zjawiska jak rowniez tego
      dlaczego doroslym ludziom zmienia sie czasem kolor oczu. Zagadka wink Nie
      przejmuj sie.
      • mamka_klamka Re: kolor oczu 05.07.06, 21:05
        Genetyka działa, tylko prawa Mendla nie działaja.
        • lenkao Re: kolor oczu 05.07.06, 23:25
          Ja z mezem mamy oczy zielone,a coreczki:starsza czarne,mlodsza niebieskie wink
        • niepytana Re: kolor oczu 06.07.06, 06:07
          mamka_klamka napisała:

> Genetyka działa, tylko prawa Mendla nie działaja.

Wlasnie tak. Zle sie wyrazilam. Przepraszam smile Genetyka zawsze dziala smile
          • procesor Re: kolor oczu 06.07.06, 11:33
            ja szare
            mąż oficjalnie niebieskie a nieoficjalnie szare smile

a dziecko - kolorowe czyli zielonkawe w złote plamy smile

no i co z osobami które mają jedno oko w innym kolorze niż drugie? jedno brązowe
            a drugei zielone?? smile
            • melka_x Re: kolor oczu 06.07.06, 11:38
              > no i co z osobami które mają jedno oko w innym kolorze niż drugie? jedno
              > brązowe a drugei zielone?? smile

Kiedyś uważało się, że to mutacja. Dziś coraz częściej wysuwana jest hipoteza,
              że ludzie o różnych kolorach oczu to hybrydy. Brzmi to nieprawdopodobnie, ale
              ponoć badania to potwierdzają, przynajmniej w części przypadków. Najbardziej
              znany to kobieta z 3 dziećmi, której przy jakiś badaniach wyszło, że 2 z dzieci
              genetycznie nie może być jej. Kobieta rodziła, nie ma mowy o adopcji, 1 dziecko
              mogło być zamienione w szpitalu, ale dwoje? Po wielu badaniach - maksymalnie
              upraszczając- okazało się, że kobieta ma 2 różne materiały genetyczne (jak
              pochądzące od 2 osób) jest hybrydą.
              • procesor Re: kolor oczu 06.07.06, 11:55
                słyszałam o tej historii

i raczej mówiono tam chyba o tym że jej jajniki miały inny kod genetyczny niż
                reszta jej komórek - to było chyba przy temacie bliźniąt syjamskich, tego że
                spora część ciąz poczatkowo jest bliźniaczych a potem jedno się.. ? wchłania?
                zamiera?

czyli innymi słowy - ciało jednegoz blixniat, a jakies elementy np. oko,
                jajniki, tego drugiego..
                no i jeszcze zjawisko "fetus in fetu"..
                ciekawe rzeczy.. smile
                • melka_x Re: kolor oczu 06.07.06, 12:12
                  O ile pamiętam nie tylko jajniki. Zdajsie, że generalnie komórki w różnych
                  narządach różniły się kodem genetycznym w zależności od którego z bliźniaków
                  pochodziły, ale już nie pamiętam szczegółów.
    • aniabro1 Re: kolor oczu 06.07.06, 17:13
      Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi........chociaz ciagle to dla mnie nie
      jasne nie moge przestac o tym myslec dlaczego brazowe a nie niebieskie tak czy
      owak jeszce raz dziekuje
      • kinga.inga1 [...] 26.11.19, 10:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • alpepe Re: kolor oczu 26.11.19, 11:10
          Mówisz, że po 13 latach to ją nadal nurtuje?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: kolor oczu 26.11.19, 11:24
      Ktoś z was ma niebieskie oczy tylko w dowodzie. Albo to nie wasze dziecko.
      Moje oczy mają kolor zielony, szary, niebieski a w odpowiednim świetle są nawet trochę żólte.
    • mamtrzykotyidwa Re: kolor oczu 26.11.19, 12:23
      Kolor oczu nie jest determinowany tylko jedną parą genów, więc jeśli u waszych przodków były oczy inne niż niebieskie, to kolor oczu waszego dziecka nie musi być niebieski, może kolor oczu odziedziczyć po dowolnym przodku, nawet bardzo dalekim.
    • lumeria Re: kolor oczu 26.11.19, 16:53
      Oczy piwne maja jakby pomieszane kolory - zielono -złote. Czyli zawierają rożne pigmenty.

Pamiętasz ze szkoły, ze : niebieski + żółty = zielony

Wiec wygląda na to (w uproszczeniu), ze dziecko odziedziczyło trochę niebieskiego pigmentu, trochę żółtego i może trochę brązowego.
    • milamala Re: kolor oczu 26.11.19, 20:31
      No nie moze tak byc. Jak ty nie zdradzilas, to pewnie maz ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka