Dodaj do ulubionych

Tylko jedno dziecko?

• renia1807 Re: Tylko jedno dziecko? 28.01.07, 10:16
      Ja miałam syna jedynaka przez 16 lat, na poczatku chciałam drugie dziecko ale
      troche sie bałam, poza tym mamy niezgodność czynnika Rh z mezem więc tez
      należało troche poczekac , a potem to juz mi sie nie chciało, stałam się
      wygodna ,bo syn juz był duży. Właściwie trzech dorosłych ludzi w domu, zajęłam
      się tez pracą, i masz ci - zaszłam w ciążę .Urodziłam córkę, która ma teraz 13
      miesięcy i jest przecudnie!
      Nie wyobrazam sobie teraz żeby mogłoby byc inaczej, wniosła w nasz dom tyle
      radości, wszyscy ześmy sie zmienili nie mówiąc juz o starszym synie któremu
      urosły skrzydełka z rodości, że ma siostrę.
      I powiem wam, ze żałuję tylko jednego, że decyzję o 2 dziecku mogłam podjąc
      wczesniej ale widocznie tak miało byc i jestem z tego powodu szczęśliwa.
    • gazunia Re: Tylko jedno dziecko? 28.01.07, 11:42
      Zachciało nam się drugiego po 8 latach i w lipcu przyjdzie na świat, a ja a
      może raczej moje hormony ciążowe już myślą o trzecim??? Chyba zgłupiałam
    • dorotanet Re: Tylko jedno dziecko? 30.01.07, 10:23
      mam 3 letnia córeczkę i teraz planujemy drugie bardzo chce a poza tym moja
      córeczka czzesto mówi ze chce mieć malą dzidzie do przytulania bawienia. chce
      zeby miala rodzenstwo bo my kiedys odejdziemy a ona bedzie miala kogos
      bliskiego bo nie zawsze maz nas wspiera tak jak siostra czy brat.
    • candi76 Re: Tylko jedno dziecko? 09.02.07, 14:21
      Witam
      Ja mam córcię. 10 lutego kończy 3 latka. Jest kochanym dzieckiem i mogę z przekonaniem powiedzieć, że jak na swój wiek jest bardzo mądra.
      Gdy Lila miała roczek nie myślałam jeszcze o drugim dziecku. Byłam zmęczona i marzyłam tylko o chwili wytchnienia. Mam układ z mężem, on zarabia, a ja zajmuję się domem i dzieckiem. Czasem układ ten mi doskwierał i nadal mi doskwiera (oddzielny temat).Mała kończy 3 lata, a znaleźć pracę (dobrą pracę) nie jest łatwo. Z początku mieliśmy z mężem plany - Lila będzie miała 3-4 lata to pomyślimy o drugim dziecku. A tu KLOPS. Plany wykupu obecnego mieszkania (kawalerki) i zakupu większego legły w gruzach. A ja od dwóch miesięcy marzę o drugim dziciątku. Co gorsza jak na złość w moim otoczeniu większość koleżanek, znajomych jest w ciąży bądź już urodziły. Czuję, że siedzę w dołku z którego nie mogę się wydostać. Ani pracy, ani perspektyw mieszkaniowych, a insynkt napiera.
      Co do Twoich rozterek, to uważam, że powinnać dać sobie czas. Życie samo podyktuje Ci co robić. Poza tym różnica wieku 2,3 czy 4 lata działa w pewnym sensie na Twoją korzyść. Starsza córcia będzie w pełni świadoma pojawienia się drugiej istotki i umówmy się pomocna.
      Pozdrawiam

• mamakubusia8 Re: Tylko jedno dziecko? 09.02.07, 15:21
      nie spiesz sie z dzieciaczkiem za szybko bo ja zaszlam jak moj kubus mial rok
      wcale tej ciazy nie planowalam i poronilam. Lekarz powiedzial mi ze nie bylo
      szans donosic tej ciazy(9 tydzien) bo to za szybko bylo po porodzie. poczekaj
      jeszcze rok. i dziecko bedzie madrzejsze
      • lola211 Re: Tylko jedno dziecko? 09.02.07, 16:49
        Lekarz powiedzial mi ze nie bylo
        > szans donosic tej ciazy(9 tydzien) bo to za szybko bylo po porodzie

Moze w Twoim konkretnym przypadku, to nie jest zadna regula.Moja mama ze mna
        zaszla w ciaze po 3 mies. od porodu, ja rowniez zaszlam w ciaze po 3 mies. od
        porodu i to przedwczesnego, za to jakis tam lekarz mnie zrugal.Rok to nie jest
        malo.
      • astomi25 Re: Tylko jedno dziecko? do mamykubusia 09.02.07, 16:52
        Jesli zaszlas w ciaze rok po pierwszym porodzie, to podejrzwam ze musialy byc
        inne przyczyny straty ciazy. Nie mial racji Twoj ginekolog mowiac,ze dlatego
        poronilas, bo za malo czasu uplynelo. W kolejna ciaze mozna zajsc nawet i
        miesiac po porodzie i urodzic zdrowe dziecko.
        Moze masz problem z hormonami, ktore jeszcze nie doszly do rownowagi?
        • iwoneczka74 Re: Tylko jedno dziecko? do mamykubusia 16.02.07, 23:24
          nigdy niema dobrego czasu na dzieci,zawsze jest coś ważniejszego.Miałam przez
          13 lat jedynaka Marka a teraz mam drugiego 2 miesięcznego Bartosza,i dzięki
          temu czuje się 20 lat młotsza.Dlatego na dzieci nigdy nie jest za póżno ani za
          wcześnie. Pozdrawiam.
        • siborki_mi Re: Tylko jedno dziecko? do mamykubusia 10.03.07, 00:35
          Pewnie, że można zajść w ciążę zaraz po porodzie i można urodzić zdrowe
          dziecko, tylko - z tego co mówiła moja dr - optymalny minimalny czas na zajście
          w ciążę po pierwszym porodzie to dwa lata - rok zwykle karmimy, a drugi rok -
          organizm się regeneruje i wraca do równowagi. Tak to tłumaczyła i wydaje się
          logiczne. A że czasem życie pisze inne scenariusze, które na szczęście zwykle
          dobrze się kończą to inna sprawa. Ja uważam, że ciąża i karmienie, to jest
          jakieś obciążenie dla organizmu kobiety i jeśli nie ma takiej konieczności
          (wpadki wink), to po co nadwyrężać swoje zdrowie?
          Co do rodzeństwa i różnicy wieku, to powiem tak: przykre to, ale prawdziwe -
          mam 3 lata młodszą siostrę i nigdy się dobrze nie dogadywałyśmy. Kiedyś znajomi
          mówili - dorośniecie, to się zmieni. I co? Nic - teraz nie mamy praktycznie
          żadnego kontaktu! Spotykamy się okazjonalnie na święta u rodziców i czasem ze
          względu na nasze dzieci, bo się lubię (w podobnym wieku). I niestety naprawdę
          nawet nie mamy o czym rozmawiać! Może to ogromna różnica charakterów, może
          błędy rodziców? Nie ma co szukać winnych, tak jest i tyle, więc przekonanie, że
          jak mała różnica wieku gwaratuje miłość i przywiązanie rodzeństwa to bzdura.
          Nie wiem jak będzie, jak kiedyś (oby nieprędko!) rodziców zabraknie, ale nie
          sądze, żeby jeszcze były jakieś szanse na to, żebyśmy się zbliżyły. Mam dużo
          lepszy kontakt z 4 lata młodszym bratem ciotecznym, a on ze swoją rodzoną 2
          lata młodszą siostrą też prawie nie ma kontaktu! Moja przyjaciółka ma za to
          świetny kontakt z 10 lat młodszym bratem, a mój małżonek ze swoim (też młodszy
          10 lat) też zero kontaktu.
          Ja uważam, że ważne jest, żebyśmy chcieli (wspólnie z mężem) mieć drugie
          dziecko - po prostu! Nie dla pierwszego dziecka, nie dlatego, że będą miały
          siebie jak nas zabraknie, bo tego nie możemy przewidzieć. Po prostu powinniśmy
          chcieć, żeby w naszej rodzinie pojawił się nowy człowiek smile
          A ja mam nadzieję, że jak u nas się kiedyś pojawi taki nowy człowiek, to będzie
          lepiej żył ze swoją siostrą niż jego mama! I oby tak było smile
          Pozdrawiam wszystkie mamy
    • monia813 Re: Tylko jedno dziecko? 12.02.07, 22:03
      ja mam 4letniego syna i gdy go urodzilam zapieralam sie ze drugiego dziecka
      miec nie bede. teraz z upływem czasu myślę, że mogłabym jeszcze raz urodzić,
      tylko powstrzymuję mnie myśl o porodzie bo to co przeżyłam było makabryczne.
      nie jest zle mieć jedno dziecko, bo czasem daje w kośc za dwoje nawet troje.
      poza tym mój synek bardzo nam chorował najpierw skaza białkowa, potem
      nawracajace alergiczne dusznosci, aż do obrzęku krtani, także nie wiem czy
      dałabym radę przy dwójce, ale w głębi serca super byłoby mięc wiekszą rodzinkę.
      narazie wiem jedno nie żałuje, ze mój synek jest jedynakiem, mam cały czas
      tylko dla niego przez co szybko sie rozwija. pozdrawiam.
    • agiczekr Re: Tylko jedno dziecko? 22.03.07, 16:46
      Faktycznie to trudna decyzja, i wszystkie twoje za i przeciw są dla mnie jak
      najbardziej zrozumiałe. Ja jednak mimo wątpliwości się zdecydowałam. Różnica
      pomiędzy moimi dziećmi będzie dwa latka. I nie twierdzę, że będzie mi łatwo.
      Jestem przerażona tym co mnie czeka, ale szczęśliwa bo wiem że dobrze
      zdecydowałam. Tak naprawdę trudno powiedzieć kiedy jest ten najlepszy czas.
      Moim zdaniem jednak, 2-3 lata to w sam raz. Ty wszystko pamiętasz, co i jak z
      takim dzieckiem się robi, twoje pierwsze maleństwo szybko się zaprzyjaźni z
      nowym człowiekiem i będzie siłą rzeczy bardziej samodzielne bo jest już duże.
      Różnica wieku 4 lata to już za dużo (wiem od koleżanek) starsze nie jest na
      tyle duże żeby zająć się sobą, a poziom zabawy zbyt duży, aby mogły bawić się
      razem lub nawet byś mogła czytać im te same książeczki. Poza trudem pierwszych
      wspólnych miesięcy same plusy.

• lilian_ka Re: Tylko jedno dziecko? 22.03.07, 18:00
        Ja mam półtoraroczną córeczkę (diabełka do kwadratu) i podobny dylemat.
        Napiszę tylko, że ze swojego dzieciństwa (mam 2 lata młodszą siostrę) pamiętam
        obok wspólnych zabaw mnóstwo kłótni, wręcz nienawiści (mamy bardzo różne
        charaktery), poczucia niesprawiedliwości w traktowaniu mnie przez rodziców. Gdy
        byłyśmy nastolatkami to nasze kontakty się bardzo poprawiły na parę lat, teraz
        znowu się od siebie oddaliłyśmy, chociaż oczywiście się widujemy i rozmawiamy.
        W każdym razie z moich przemyśleń wynika to, że rodzeństwo to nie tylko
        towarzystwo do zabaw ale i ogromna rywalizacja, ścieranie się charakterów,
        szczególnie trudne do zniesienia, gdy mieszka się w jednym pokoju. I zadnej
        gwarancji przyjaźni w przyszłości...
    • mapi9 Re: Tylko jedno dziecko? 26.04.07, 01:16
      Ja nie żałuje ze mam jedno i jedno będę mieć wink)
    • mamausi Re: Tylko jedno dziecko? 26.04.07, 10:35
      ja tez mam jedno dziecko, ma juz 5 lat...i ciągły dylemat,czy zdecydować sie na
      drugie, czy sobie poradzimy, co z praca, jak to wpłynie na nasze dotychczasowe
      zycie....trudna decyzja
    • gerandia Re: Tylko jedno dziecko? 26.04.07, 14:01
      Ja ma jedno dziecko synek w niedizel skonczy 1,5 roczku i nie mysle o drugim
      dziecku nie chce boje sie o prace nie wiem czy jestem gotowa i w ogole
      przygotowana na ciaze i ogolnie tym bardziej ze maly caly czas jeszcze budzi
      sie w nocy i jestem zmeczona NIE CHCE drugiego dziecka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka