Dodaj do ulubionych

kolejne dziecko

24.10.06, 00:07
witam i prosze o proade.jaka jest najodpowiedniejsza roznica wieku miedzy
pierwszym a drugim dzieckiem.mam 9 miesieczna coreczke i bardzo bym chciala
miec kolejne dziecko ale nie chce realizowac tego kosztem mojej corki.nie
zdecyduje sie jesli ona nie bedzie jeszcze gotowa.jesli uda mi sie zajsc w
ciaze niebawem to miedzy nimi bedzie okolo dwoch lat czy to wystarczy aby
zaspokoic jej potrzeby.czy nie zrobie jej wiekszej krzywdy nie poswiecajac
jej tak duzo czasu jak dotychczas?z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • karin.dsi Re: kolejne dziecko 24.10.06, 00:09
      Znam wiele rodzin, gdzie różnica między dziećmi była ok 2 lata i raczej było
      wszystko Ok.
      Pytanie: czy Ty dasz radę obsługiwać takie dwa maluchy?
    • mika_p Re: kolejne dziecko 24.10.06, 00:10
      Zawsze kolejne dziecko coś odbiera już narodzonym.
      Ale i coś daje.
      Reszta to są kwestie techniczne.
      Jendi uważają, ze rok po roku jest do dupy ze względu na trudne pierwsze lata z
      maluchami - inni uważają taką różnicę za luksus, bo potem dzieci są sobie
      bliskie.
      Sa tacy, co myślą, ze taka róznica jak miedzy moimi dziecmi jest fajna (7 lat) -
      bo duze jest duże i swiadome. Ja uwazam, ze to za duzo.
      Etc.
      • moofka Re: kolejne dziecko 24.10.06, 00:12
        mika_p napisała:

> Sa tacy, co myślą, ze taka róznica jak miedzy moimi dziecmi jest fajna (7
        lat)
        > -
        > bo duze jest duże i swiadome.
    • ropusia Re: kolejne dziecko 24.10.06, 01:46
      Najodpowiedniejsza pora to taka, która Tobie pasujesmile Ja mam dwoje dzieci z
      różnicą prawie dwóch lat i dobrze mi z tym.
      A przy okazji Twojego pytania przyszła mi do głowy pewna myśl: niejeden rodzic
      zastanawia się, czy aby nie skrzywdzi pierwszego dziecka decydując się na
      drugie. Patrząc w ten sposób drugie zawsze będzie pokrzywdzone, bo nigdy nie
      będzie miało rodziców tylko dla siebie (krzywda tym większa, im różnica wieku
      mniejsza)...
      Tak mi się nasunęło, nie bierz proszę tego akurat do siebiesmile
      • a.lenard Re: kolejne dziecko 24.10.06, 09:00
        ropusia napisała:

> Najodpowiedniejsza pora to taka, która Tobie pasujesmile

z tym się zgadzam w 100%.
        Między moimi dziećmi bedzie 2 lata i 3 miesiące. Jeszcze nie wiem jak to jest z
        własnej praktyki, bo dopiero jestem w drugiej ciązy, ale z obserwacji
        rodzinnych widzę ze jest to naprawde duuuuzo pracy przy takich maluchach, ale z
        czasem jak dzieci rosną maja większy kontakt, lepiej się rozumieją i ze sobą
        bawią.
        Znam tez takie rodzeństwa gdzie różnica jest 6 lat - totalny brak
        porozumienia!!! Jak dla mnie porażka.
        Ale to ty musisz chcieć i wiedzieć ze dasz sobie sama radę. Odpowiedni wiek to
        wtedy, gdy ty jesteś pewna i gotowa. A radę dasz, nawet jakby to był rok
        róznicy. Starsze zawsze pomimo małego wieku może pomagać, podac pieluszkę ,
        butelkę itp. Nie bedzie się czuło odepchnięte, jeśli ty sobie wszystko dobrze
        zorganizujesz smile Powodzenia.
    • sdec Re: kolejne dziecko 24.10.06, 09:11
      Myślę, że 2-3 lata różnicy. U mnie jest 8 lat i jest to za duża przerwa, czasem
      jest nawet gorzej niż źle.
      • beniusia79 Re: kolejne dziecko 24.10.06, 09:39
        ja mysle, ze 2 lata to optymalnie. mam 2 szwagrow, ktorzy maja dzieci z roznica wielu kolo 2 lat. bawia sie razem, przyjaznia sie ze soba. nie moga bez siebie zyc. sama mam brata o 10 i siostre o przeszlo 6 lat starsza i uwazam, ze to zbyt duuuza roznica. z siostra zaprzyjaznilam sie dopiero jak obie poszlysmy na swoje, z bratem zas nie umiem zlapac kontaktu. byl zawsze zazdrosny i zly na rodzicow bo pozwalali mi na wiecej niz im... mam 3 miesieczna coreczke, mysle, ze najpozniej za rok bedziemy sie starali o rodzenstwo dla niej smile
      • ledzeppelin3 Re: kolejne dziecko 24.10.06, 09:42
        U mnie jest 20 m-cy. Na początku bywało bardzo ciężko, i właśnie bałam się, że
        starsza coś straci. Teraz, kiedy jest coraz lepiej, a małe są ciągle razem i
        widzę jak już teraz nawiązała się między nimi fantastyczna więź, uważam tak
        małą różnicę za rewelacyjną. Starsza nie pamięta czasów, gdy Baśki nie było,
        więc nie jest specjalnie zazdrosna, a jej odruchy altruizmu, gdy daje małej
        swoje zabawki, chwytają za serce. Teraz widzę, że dają sobie więcej, niż
        zostało im odebrane. No i drugie dziecko, które pojawia się szybko po
        pierwszym, zapobiega "zatraceniu się" mamusi w miłości do pierwszego jedynaka
        • anita.anita80 Re: kolejne dziecko 24.10.06, 09:59
          witam! ja mam dzieci z róznicą 2 lata i 1 miesiąc (planowaną) i jest ok ja
          będąc jeszcze w ciąży uczyłam córeczke samodzielności oduczyłam od pieluch ,
          wózka , itp i jak urodziłam to starsza była już bez pieluch ,pokonywała spore
          trasy nózkami , samodzielnie jadła
          teraz już bawią się razem i bardzo się kochają
          ja uwazam ,za idealną różnice wieku 2 lub 3 lata między dziecmi
          z punktu widzenia psychologi dobra różnica między dziecmi nie więcej jak 4 lata
          ale kazda różnica wieku między rodzenstwem ma swoje plusy i minusy
          samo musisz być gotowa na drugie dziecko
          pozdrawiam
          • zuzanna56 Re: kolejne dziecko 24.10.06, 13:06
            U mnie są 4 lata różnicy i jest bardzo dobrze. Ale to jest indywidualna decyzja
            każdego małżeństwa.
    • ameliabi Re: kolejne dziecko 24.10.06, 13:42
      ja mam syna w wieku 10 lat a córeczka ma 2 mies. J
    • oxygen100 Re: kolejne dziecko 24.10.06, 14:31
      nie wierze w to co czytamsmile) forumowiczki maja podjac za Ciebie taka decyzje?smile)
    • ania.silenter Re: kolejne dziecko 24.10.06, 15:21
      Każdy musi zdecydować sam jaka różnica wieku jest wg. niego najbardziej ok. U
      nas 15 miesięcy - z początku było ciężko, a teraz (Ola ma 2,9 roku a Ada 17
      miesięcy)jest super!
      pozdrawiam
      • joanna1982 Re: kolejne dziecko 24.10.06, 21:31
        Ja mam 2 szkrabów i między nimi jest półtora roku róznicy. Na początku było
        ciężko choć córcia we wszystkim mi towarzyszyła - podawała puder, pieluszkę
        razem szykowałyśmy kapiel dla Piotrusia. Teraz Nati ma 2 latka i 4 m-ce a mały
        10 m-cy. Razem się juz bawią i często się przytulają i jest to bardzo słodki
        widok. Natalka go podkarmia. I uwielbiają razem się kąpać - pisk, krzyk i dużo
        pluskania i uśmiechnięte buźki od ucha do ucha. Natalka często mówi że kocha
        Piotrusia i że nie chce innej dzidzi bo już ma Piotrusia i że gdyby go nie było
        to by płakała.
        Pozdrawiam
        Asia, mama 2 letniej Natalki i 10 m-cznego Piotrusia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka