Dodaj do ulubionych

czy nie wolały byście...

31.10.06, 14:09
żeby Wasze dzieci uczyły sie w szkołach podzielonych na płcie?
Chłopcy osobno i dziewczynki w zeńskich?
Albo przynajmniej, aby była możliwośc wyboru?
I monitoring, nawet w kiblu smile
Obserwuj wątek
    • gwiazdka114 Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 14:10
      tak, bardzo bym chciała.
    • joasiiik25 Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 14:11
      oczywiscie,ze nie
      dziewczyny nie wpadajcie w panike to bez sensu
      moze wogole nie posylajcie swoich dzieci do szkoly...
      • wdowaa Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 14:13
        Joasik, one sobie jaja robiąwink
        to najnowszy pomysł RPDz...
    • aluc Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 14:16
      zupełnie serio - tak, wolałabym, zwłaszcza gdybym miała córkę, może nie w
      podstawówce, ale od poziomu gimnazjum chyba tak
      nie ze względu na przemoc i takie tam inne, tylko ze względu na stereotypy co
      do możliwości intelektualnych
      kiedyś w Stanach zbadano kobiety z pierwszej pięćsetki Forbesa - zdecydowana
      większość z nich skończyła szkoły żeńskie, zresztą niekoniecznie bardzo
      elitarne i drogie
      • zonka77 na serio 31.10.06, 14:19
        szczerze mówiąc mając wybór zastanowiłabym się bardzo mocno i całkiem możliwe że
        wybrałabym dla córki szkołę żeńską
        piszę całkiem poważnie.
    • moofka Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 14:18
      co do dzielenia na płcie, wcale nie wydaje mi sie to glupim pomyslem
      natomiast ja wolalabym, zeby w szkolach uczyli nauczyciele, ktorzy czują sie
      odpowiedzialni za samopoczucie i bezpieczesntwo uczniow przez caly czas ich
      pobytu w szkole, a nie tylko od 8 do 8,45 raz w tygodniu
      ktorzy sa silni i mają autorytet
      a nie, jak teraz nieudacznicy, ktorzy siedza tam, bo gdzie indziej roboty nie
      znalezli i rozkladają rece, ze mlodziez dzisiejsza
      tacy, ktorzy beda nie bali by sie nazywac rzeczy po imieniu i reagowac z calą
      stanowczoscia na najmniejsze przejawy przemocy, a nasze panstwo powinno im
      zapewnic odpowiednie narzędzia
      dorosli ludzie dochodzą w sadach odszkodowan i lecza depresje z powodu mobbingu
      podczas kiedy dreczenie szkolne jest kwitowane krotkim - wyglupy
      • joasiiik25 Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 14:23
        moofka mozesz byc pewna ,ze ja jestem takim nauczycielem(nie chce sie chwalic)
        tam gdzie moje kolezanki odpuscily ja nie odpuszczam, zajmuje sie kazdym
        trudnym przypadkiem i reaguje na przejawy chocby najmniejszej agresji wsrod
        uczniow.
        Taki mam sposob bycia na codzien nie tylko w pracy
    • malila Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 14:33
      Nie zrobiłabym mojej córce takiej krzywdy. Z różnych powodów, ale najważniejszy
      jest ten, że chociaż czuję się feministką, muszę stwierdzić, że z większością
      mężczyzn łatwiej jest obcować niż z większością kobiet. Facet zwykle co ma w
      głowie, to na języku. Dziewczyny rozsyłają uśmiechy na prawo i lewo, czulą się
      i całują na dzień dobry, chociaż pięć minut wcześniej obrabiały tyłek.
      No i mężczyźni jednak są bardziej konkretni. W każdym razie ja z takimi obcujęwink
    • figrut Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 14:43
      Nie, nie wolała bym, aby moja córka chodziła do żeńskiej szkoły. Takie
      dziewczyny ciężko się później odnajdują w wyższych, mieszanych szkołach i ciężko
      im później radzić sobie z chłopakami. Sama chodziłam do mechanika z samymi
      chłopakami. Na początku było bardzo ciężko, ale ja przynajmniej nie miałam
      problemu z odnalezieniem się w mieszanym, czy męskim gronie. Koleżanki z
      internatu w którym mieszkałam [pielęgniarki], wypuszczone ze szkoły "na wolność"
      na dyskoteki między internatami, na zbyt dużo sobie pozwalały - obmacywanie,
      głupie komentarze, obleśne propozycje. Większość z nich, z braku chłopaków w
      klasie, łaknęło męskiego towarzystwa za wszelką cenę, niezależnie od chłopaka.
      Mógł być obleśny i obleśnie się zachowywać, byle by tylko się nimi
      zainteresował. Za monitoringiem w toaletach jestem jak najbardziej, byle by nie
      w kabinach.
      Tak po prawdzie, to bardzo dużo w szkole zależy od dyrekcji. Moja córka
      chodziła do bardzo dobrego gimnazjum okupionego mieszkaniem z dziadkami. W jej
      gimnazjum dyrektor trzymał wszystko twardą ręką i nie było żadnych bójek i
      innych tego typu rzeczy, bo za grubsze przewinienie uczeń wylatywał ze szkoły.
      Sama mieszkam bardzo blisko [150 metrów] gimnazjum w moim miasteczku i to, co
      się w nim dzieje, przechodzi wszelkie granice pojmowania szkoły i dyscypliny -
      jedna, wielka samowolka. Ostatnio uczniowie zamknęli się z nauczycielką w klasie
      i grozili, że ją zgwałcą. Uczniowie popychają księdza na szkolnym korytarzu, gdy
      ten idzie na lekcje religii, jednemu z nauczycieli nałożyli kosz ze śmieciami na
      głowę itd. . Jak patrzę na to, co się tu dzieje, to raczej zdecyduję się na inne
      gimnazjum dla moich synów, mimo, że to mam niemal pod nosem [na ulicy Szkolnej
      mieszkam].
      • elf1977 Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 15:04
        Podział ze względu na płeć jest podziałem sztucznym, nie chciałaby, żeby moja
        córka chodziła do żeńskiej szkoły (jeszcze do tego katolickiej...).
        Jeśli chodzi o nauczycieli, piętnuje się ich cały czas, pokazuje samo zło, a
        to, co zrobią dobrego, kwituje się milczeniem. Mam dość wieszania psów na
        nauczycielach, nie jestem z negatywnej selekcji, jestem w szkole, bo chcę, ale
        jeśli nadal wszyscy dookoła będą mnie traktować jak g...., odejdę ze
        szkolnictwa.
        • joasiiik25 Re:wrzesien 2007 31.10.06, 15:09
          wiadomosci.onet.pl/1426636,11,item.html
          z mila chcecia bym pracowala w takim osrodku
          zawsze chcialam pracowac z trudna mlodzieza
          • zuzanna56 Tak jest np w Wielkiej Brytanii i Irlandii 31.10.06, 15:14
            Ale tam tak jest od lat. Szkoły średnie ( od 11 roku życia ) są osobno dla
            chłopców i osobno dla dziewcząt. Wszyscy noszą mundurki.
            Czy ma tak być u nas? Chyba nie ma tej tradycji.
        • figrut Elf1977 31.10.06, 15:23
          To nie jest wina nauczycieli, ale nadinterpretacji praw ucznia, któremu nic nie
          można zrobić bo jest nieletni, a nauczyciele boją się odezwać z obawy przed
          rewanżem takowych uczniów. Tu powinna granice trzymać dyrekcja. Mam porównanie
          dwóch gimnazjów. W jednym "panuje" dyrektor z którym nie ma żartów, w drugim
          dyrektorka, która odbębnia tylko papierkową robotę i na wszystko przymyka oko.
          Tam, gdzie rządzi dyrektor, to jedno z najlepszych i najbezpieczniejszych
          gimnazjów w kujawsko-pomorskim, tu, gdzie rządzi dyrektorka, to jedno z
          najgorszych gimnazjów w tym rejonie. Jedno gimnazjum od drugiego dzieli zaledwie
          14 kilometrów. Nie sądzę, aby młodzierz z tych dwóch różnych miejsc aż tak
          bardzo się od siebie różniła.
    • asia_mama_alusia Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 17:14
      jeśli byłyby to PAŃSTWOWE OBOWIĄZKOWE szkoły (podział na żeńskie i męskie), to
      było by to sprzeczne z konstytucją RP, która zabrania wszelkiego rodzaju
      segregacji społecznej - w tym przypadku segregacji płciowej
      pozdrawiam smile
      • monia145 Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 19:05
        A mogłyby sobie być , ale tylko i wyłącznie jako alterantywa dla
        koedukacyjnych. Mnie zalezy, aby dziecko chodziło do szkoły, która traktuje
        swoje obowiązki wychowawcze i dydaktyczne serio- czy będzie to jednopłciowe czy
        dwupłciowe gimnazjum jest mi naprawdę obojętne. I jedna i druga wersja ma
        zalety i wady.
    • kotbehemot6 Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 17:26
      no koniecznie , a na pozalekcyjne spotkania z płcią przeciwną-zezwolenie od "derekcji", pozwolenie od rodziców zatwierdzine przez Rade Rodziców no i oczywiście od księdza proboszcza
      • ola2004 Re: czy nie wolały byście... 31.10.06, 18:59
        Wolałabym, owszem, trafiają do mnie następujące argumenty:
        www.wprost.pl/ar/?O=44158&C=57

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka