Dodaj do ulubionych

pranie dywanu co polecacie

03.11.06, 11:33
mam jasny dywani komplet wypoczynkowy i ostatnio stwierdziłam a raczej
zauwazyłam ze sie zapusciło to wszystko. próbowałam prac dywan vaniszem ale
jakos nie widze róznicy. moze wy macie skuteczniejsze sposoby na odzyskanie
ladnego wygladu rzeczy. z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • paraga Re: pranie dywanu co polecacie 03.11.06, 11:37
      To też zależy czy prać będziesz ręcznie czy odkurzaczem piorącym.
      Ja kupowałam w REALu płyn "Tuba". Bardzo ładnie pachnie i śmiem twierdzić, że
      jest lepszy niż przereklamowany Vanish. Polecam. Prałam odkurzaczem, ale wydaje
      mi się że do ręcznego też się nadaje.
    • maallinka Re: pranie dywanu co polecacie 03.11.06, 11:44
      tak, vanish jest do d... niestety. I to zarowno ten do prania dywanow, jak i
      odplamiacz do ubran, przekonalam sie o tym na wlasnej skorze.
      Tesciowa mowi ze pierze plynem do naczyn, a potem tylko lekko gabka splukuje i
      podobno pierze sie super. Chyba sama wyprobuje przed swietami.
      pozdr.
    • kdadik Re: pranie dywanu co polecacie 03.11.06, 11:47
      Pranie ręczne często kończy się zaciekami które wyglądają jeszcze gorzej. Ja
      nauczona doświadczeniem sad do czyszczenia tapicerki wypożyczam odkurzacz z
      komfortu (wypożyczenie niby darmowe, "niby" bo trzeba kupic u nich płyn piorący
      za ok 25-30zł). Tyle że trzeba do tego siły - u mnie pierze mąż. A jeśli chodzi
      o dywan to oddaję do pralni (koszt około 20 zł, zależy od wielkości dywanu i
      zabrudzenia). Jest to rozwiązanie droższe od buteleczki płynu, ale z drugiej
      strony odbieram dywan czysty i suchy.
    • madziaaaa Re: pranie dywanu co polecacie 03.11.06, 12:04
      Polecam zamówienie ekipy piorącej dywany i meble. To nie jest duży koszt, a
      efekt super.
      • ola984 Re: pranie dywanu co polecacie 03.11.06, 12:35
        a jak to wygląda w praktyce taka ekipa? czy potem te dywany są suche czy muszą
        wyschnąć? I tak w przybliżeniu ile może kosztować wypranie dywanu sredniej
        wielkości i kompletu wypoczynkowego?
        • madziaaaa Re: pranie dywanu co polecacie 03.11.06, 13:03
          ja za dużą kanapę narożną i dywan dalam około 45 zł. Facet przyjeżdża z
          odkurzaczem piorącym. Schnie to około 4-5 godzin. Wygląda czyściutko i
          schludnie.
          Mieszkam w Łodzi-jeśli może to mieć wpływ na cenę smile
          • anatemka Re: pranie dywanu co polecacie 03.11.06, 13:12
            w lubelskim jest jeszcze taniej, a dywan jest lekko wilgotny i suuuuper czystysmile
    • mamapiotra Re: pranie dywanu co polecacie 03.11.06, 13:53
      do prania ręcznego polecam mikser (wychodzi dużo świetnej piany). a teraz oddaję do myjni samochodowej. kosztuje 20 zł i dostaję czyściutki i suchy dywan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka