Dodaj do ulubionych

urlop w pracy

IP: *.* 30.03.01, 12:32
Mam pytanie dotyczące prawa pracy. Z poprzedniego roku kalendarzeowego zostało mi 5 dni urlopu. Teraz od początku roku jestem na zwolneniu lekarskim aż do porodu do maja. Potem będzie oczywiście urlop macierzyński, mniej więcej do konca grudnia. Co w tej sytuacji dzieje się ze zwykłym urlopem pracowniczym? Czy ten zaległy za ubiegły rok mi przepada? Czy obecny mogę wykorzystać po macierzyńskim?\nPozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tyska Re: urlop w pracy IP: *.* 30.03.01, 12:36
      Siemka\nNiewykorzystany urlop wypoczynkowy przepadnie Ci dopiero po 3 latach. To znaczy po porodzie masz 26 tygodni macierzyńskiego, potem możesz wykorzystać (żeby nie przepadły, bo nie przechodzą na następny rok) 2 dni opieki nad dzieckiem, potem zaległych 5 vdni urlopu i resztę urlopu, a od nowego roku masz kolejny przypadający Ci urlop.\nA szczerze mówiąc, to Ci aż zazdroszczę, tak długiego przebywania z dzidzią w domu.
    • Gość: Ewa mama Michała Re: urlop w pracy IP: *.* 31.03.01, 17:15
      Czy urlop macirzyński można sobie skrócić?\nEwa
    • Gość: Gosia Re: urlop w pracy IP: *.* 01.04.01, 11:47
      Z tego co się orientuje to nie. Obecnie od stycznia 2001 wynosi on 26 miesięcy. Jedynym sposobem dopuszczalnym przez prawo jest to, aby wykorzystać cztery tygodnie macierzyńskiego jeszcze przed porodem, co oznacza, ze automatycznie po porodzie zostanie 22 tygodnie. I od tego nie ma przeproś. Nie można skrócić ani na życzenie pracownicy, ani pracodawcy. Chociaż znam z praktyki przypadki, gdy dziewczyny musiały wracać do pracy w połowie urlopu macierzyńskiego, bo pracodawca straszył zwolnieniem. Pracodawca ma obowiązek przywrócić do pracy matke po macierzyńskim, ale dzień później może już wręczyć wypowiedzenie.\nWiem też, że w Sejmie jest projekt urlopu rodzicielskiego, co oznacza, że będziemy mogli decydować kto z rodziców, tatuś czy mamusia i w jakim wymiarze czasu skorzysta z obowiązkowego urlopu po porodzie. To jednak odległa przyszłość.\nPozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka