Dodaj do ulubionych

nie chce chodzić

IP: *.* 09.07.01, 13:52
Mój Michaś ma 14 miesięcy i nie mogę go wogóle zachęcić do chodzenia. Już zaczyna mnie męczyć chodzenie z nim po mieszkaniu za jedną rączkę - a kiedy go puszczę i chcę zachęcić do chodzenia samemu od razu rzuca się z płaczem na podłogę i mogę go uspokoić jedynie dając mu znów rękę abyśmy dalej chodzili razem po mieszkaniu. Szczerze mówiąc już mam dość, bo widzę jak ładnie chodzi za rączkę a sam nie chce się odważyć chodzić! Napiszcie jakie Wy miałyście doświadczenia ze swoimi maleństwami...
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: nie chce chodzić IP: *.* 09.07.01, 14:12
      Ksawerek ma prawie 16 miesięcy i też chodzi głównie za rękę i to od niedawna tj. ok. 3 tygodni. Powiem szczerze, że się z tego cieszę, bo w porywach kiedy odważy się sam, to nie mogę za nim nadążyć, a z reguły pędzi tam, gdzie nie powinien. Ciesz się póki możesz. Poza tym nic na siłę. Rozumiem, że jesteś zmęczona ciągłym chodzeniem z synkiem, ale może to też sprawa wścibskich pytań "Co, jeszcze nie chodzi ?" albo porównywania z innymi dziećmi. Jeśli tak, to daj sobie spokój. Każde dziecko jest inne i twoje na razie potrzebuje poczucia bezpieczeństwa, że ktoś jest koło niego. Ani sie nie obejrzysz, jak pewnego dnia i to szybciej niż myślisz, Michaś puści twoją rękę i dopiero się za nim nabiegasz wspominając te czasy z nostalgią.Pozdrowienia.ATA
    • Gość: guest Re: nie chce chodzić IP: *.* 09.07.01, 14:19
      Moja mała od nie dawana zaczyna sama chodzic, ale jak zaczeła sie uczyc, to najwiecej przy wózku spacerowym. Bywały takie dni ze godzinami chodziłysmy razem tam i z powrotem po przedpokoju i pokoju. Ja się zmęczyłam ona nie.Teraz widać wyniki, oczywiscie jak się zmeczy to czasami klapnie sobie na pupkę, ale zaraz wstaje i idzie dalej. Bardzo często nadal trzyma się mnie za rączkę i chodzimy razem.Wydaje mi sie ze jednak gdy Kamila pchała wózek najbardziej jej pomogło aby odwazyła sie isc sama.Obecnie ma 13 1/2 miesięcy
      • Gość: guest Re: nie chce chodzić IP: *.* 09.07.01, 23:31
        Sylwio,wierze,ze to meczace ale poza tym twoj synek jest jak najbardziej w porzadku. Dzieci naprawde roznie zaczynaja i to czesto zalezy od cech dziedzicznych,ale bynajmniej o niczym zlym nie swiadczy.Moze wyprobuj pomysl Stasi, jesli sie da. Wozek czy wogole cos stabilnego do popychania to wspaniala zacheta i odciazenie Twojego kregoslupa. Za chodzikami nie jestem ale za czyms do popychania jak najbardziej-dziecko przy tym cwiczy przysiady, wstawanie no i chodzenie. Wspaniale utrzymuje rownowage. My mielismy takie cos na czterech kolkach z roznymi zwierzaczkami ale pozniej sie wysluzylo i dla nastepnej pociechy kupilismy zwykly, niskoplatformowy drewniany wozek z klockami-naprawde cudo-mile w dotyku i bardzo stabilne (ja zawsze to powiem bo mam bzika na punkcie eko-klockow itp ale to prawda!!)Moze wezcie synka ze soba i sprawdzcie, czy go to w sklepie zainteresuje. A nuz...
    • Gość: guest Re: nie chce chodzić IP: *.* 09.07.01, 14:48
      Moja Zuzia nie ma w ogóle ochoty chodzić.Nogi podkurcza i od razu raczkuje. Owszem miewa czasami coś takiego, że trzyma się wózka i wtedy parę kroczków zrobi, ale nic poza tym. obecnie ma 12 m-cy 2 dni.
    • Gość: guest Re: nie chce chodzić IP: *.* 09.07.01, 15:14
      Hi hi moich znajomych synek tez chodził trzymając któreś z rodziców za rękę. Tato sie pewnego dnia zdenerwował i dał mu do ręki ....rąbek koszulki którą Mały miał na sobie i od tej pory Synus trzymał sie koszulki podczas chodzenia.
    • Gość: guest Re: nie chce chodziĺ IP: *.* 09.07.01, 16:19
      moj maly jest w tym samym wieku. i tez nie chce chodzi - nawet za jedna reke gdy pamieta. ale postanowilam sie tym nie przejmowac. na trzecie pietro bez windy wlazi na czworaka i to jest dla mnie najwazniejsze. lekarze mowia, ze lepiej zeby dlugo nie chodzil - wczesne chodzenie obciaza kregoslup, ktory jest wtedy bardziej narazony na skolioze i inne takie. wiec sprobuj sie tym nie przejmowac. tyle tylko, ze ja za czesto maxa za raczki nie prowadzam - gania na czworaka. moj kregoslup tego nie wytrzymuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka