Dodaj do ulubionych

Skurcze w nocy

IP: *.* 24.07.01, 12:19
Cześć Dziewczyny!!!Mam okropny problem ze skurczami łydek, które łapią mnie po kilka razy w nocy. Jestem w ósmym miesiącu ciąży i od kilku dni zmora ta nęka mnie co noc. Nie dość, że trochę niewygodnie jest z takim dużym brzuchem pożądnie się wyspać, to jeszcze dodatkowo zrywanie się na równe nogi po kilka razy w nocy nie sprzyja za bardzo mojemu wypoczynkowi.W dzień czuję przez to cały czas napięcie w mięśniach i to trochę boli.Macie może jakiś złoty środek na zmniejszenie tej dolegliwości. Jakieś maści, kremy, okłady??? Cokolwiek, żeby tylko móc się trochę wyspać!
Obserwuj wątek
    • Gość: Aania Re: Skurcze w nocy IP: *.* 24.07.01, 12:44
      Hej! Nie wiem czy taka rada coś pomoże, ale ja chodzę do masażysty (zaczęłam jeszcze przed zajściem w ciążę) - teraz masaż odbywa się leżąc na plecach i na siedząco (z wiadomych powodów) i masowane są przede wszystkim uda i łydki.A słyszałam, że takie skurcze wywołane są ułożeniem dziecka i naciskiem na jakieś nerwy.Podobno pomagają naprzemienne ciepło-zimne prysznice od kolana w dół. A jak złapie skurcz to na leżąco trzeba stopę przyciągnąć w stronę kości piszczelowej. Podobno pomaga.Pozdrawiam.P.S.Masażysta nie może być pierwszy lepszy ani kilkudniowy samouk, bo możę być gorzej niż lepiej.
      • Gość: guest Re: Skurcze w nocy IP: *.* 24.07.01, 17:24
        sory a może ten magnez był na obrzęki???
    • Gość: guest Re: Skurcze w nocy IP: *.* 24.07.01, 13:19
      Gdzie? kiedy? czytałam, że takie skurcze sa objawem niedoboru jakiego? pierwiastka chyba fosforu. Niestety to było dawno temu. Czy przyjmujesz jakie? zestawy witamin i mikroelementów dla ciężarówek?
      • Gość: guest Re: Skurcze w nocy IP: *.* 24.07.01, 17:23
        mój ginekolog prowadzący mówił, żeby w takich przypadkach sięgnąć po magnez.W czasie skurczu mięsień, jeśli da radę mocno napiąć a potem delikatnie wymasować od dołu w górę ( rada pani rehabilitantki od gimnastyki ciążowej).Współczuję wiem jak to boli.
        • Gość: guest Re: Skurcze w nocy IP: *.* 25.07.01, 09:48
          Moją metodą na skurcze łydek jest zamiast wstawania - mocne uderzenie całą stopą o ścinę lub o materac na którym śpię.
    • Gość: guest Re: Skurcze w nocy IP: *.* 28.07.01, 14:21
      Cześć Dzidzia :hello:Gdy chwyci Cię skurcz unieś lekko nogę do góry(gdy leżysz)i poruszaj stopą w górę i w dół.U mnie działało natychmiastowo.Tego nauczyłam się w szkole rodzenia. Owocnych wysiłków.
    • Gość: wioleta Re: Skurcze w nocy IP: *.* 28.07.01, 20:59
      Jestem również w ósmym miesiącu i mam ten sam problem - boli jak diabli.Ale jak złapie mnie skurcz to mąż błyskawicznie rozmasowuje mi łydkę i przechodzi odrazu. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie robi się od razu taka glulka i jak Tomek ją rozmasuje to jest ok. w dzień nie mam problemów.
      • Gość: guest Re: Skurcze w nocy IP: *.* 28.07.01, 23:40
        Zazywajcie preparaty magnezu (Asmag, Slowmag)- magnez wplywa na kurczliwosc miesni (tez-macicy przy porodzie!), mniejsza o mechanizm. Naprawde dziala, przetestowalam.
    • Gość: guest Re: Skurcze w nocy IP: *.* 28.07.01, 22:09
      Dieta bogata w wapń i magnez! Ja w ciąży jadłam sporo jogurtów i kakao i nocny skurcz złapał mnie jeden jedyny raz.
      • Gość: guest Re: Skurcze w nocy IP: *.* 29.07.01, 14:58
        Dzięki dziewczyny bardzo za wszystkie rady. Będę testowała chyba każdą z osobna to może coś pomoże. Jak na razie jest tragicznie. Do tego zaczęły się skurcze w obydwu nogach na raz. Ale nawet masaże nie bardzo pomagają. Spróbuję z tym magnezem.Jeszcze raz dzięki.Dzidzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka