Dodaj do ulubionych

zasiłek macierzyński

IP: *.* 28.07.01, 16:28
Dziewczyny, może wiecie na jaki zasiłek macierzyński mogę liczyć, jeśli prowadzę własną działalność gospodarczą? Czy przysługuje mi urlop wychowawczy?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: zasiłek macierzyński IP: *.* 28.07.01, 19:10
      Prowadząc własną działalność gospodarczą możesz zapomnieć o zasiłku macierzyńskim :( Ja celowo przed porodem zatrudniłam się na 1/4 etatu, żeby z tych złodziei, którym co miesiąc płacę (czytaj:ZUS) cokolwiek wyciągnąć...Paranoja, zwłaszcza, że płaci się składki jak wszyscy inni, a zajmując się małym dzieckiem, nie można pracować. Ale macierzyński się nie należy... Za karę czy co?Zadzwoń do swojego oddziału ZUS-u i sama spytaj.Pozdr. K.
      • Gość: guest Re: zasiłek macierzyński IP: *.* 28.07.01, 19:54
        Kasiu, to mnie teraz załamałaś. Co miesiąc i ja i mąż płacimy tyle pieniędzy, a tu taki numer?! Zaczęłam więc szperać w innych źródłach, na bajbusie są porady prawne (swoją drogą mogły by być i tutaj) i tam twierdzą, że dostaje się zasiłek i porodowy i macierzyński (100% kwoty od której płaci się składkę). Ąle z doświadczenia wiem, że przepisy sobie, a życie sobie. Masz rację muszę dzwonić do ZUS. Ja pytam całkiem hipotetycznie, bo na razie ciążę dopiero planuję.
        • Gość: guest Re: zasiłek macierzyński IP: *.* 28.07.01, 20:07
          Ewa, to co piszę, wiem z własnego doświadczenia. Tak było 7 m-cy temu i myślę, że jest do tej pory. Nie chciałam Cię załamywać! Zadzwoń w poniedziałek i zapytaj. A potem, jeśli możesz, daj znać jaką odpowiedź otrzymałaś.K.
    • Gość: guest Re: zasiłek macierzyński IP: *.* 28.07.01, 22:09
      Mysle, ze przysluguje Ci zasilek... walcz o niego. Ja mialam problemy, ale to dlatego, ze prowadze firme i na dodatek jestem zatrudniona (mam nadzieje, ze Ciebie to nie dotyczny). Okazalo sie, ze musze placic skladki (z firmy ktora prowadze) w trakcie trwania urlopu macierzynskiego. Znajomy mi powiedzial, ze na czas trwania urlopu powinnam zawiesic dzialalnosc w spolce, ale ze spolka jest 2-osobowa, to gdybym zawiesila dzialalnosc, to to juz nie bedzie spolka... po prostu paranoja. Na dodatek w ZUSie siedza ludzie, ktorzy zielonego pojecia nie maja o przepisach. Nie wiem, dlaczego nikt nie pomyslal o takiej sytuacji??? Wiem, ze nie jestem jednyna osoba, ktora miala ten problem. Moze ktoras z Was byla w podobnej sytuacji???Wiem, ze w kazdym ZUSie interpretuja przepisy inaczej... kazdy po swojemu i tak jak mu wygodnie. Moj maz znalazl w jakims biuletynie ZUS odpowiedz na pytanie odnosnie zasilku macierzynskiego dla prowadzacej firme i ze stosunku pracy... szczerze mowiac, ja nie zrozumialam nic z odpowiedzi na to pytanie. W ZUSie tez nie byli w stanie mi tego po ludzku wytlumaczyc. Zagladnij na strone http://www.zus.pl/niusy/pyt000.htm znajdziesz moze znajdziesz tam odpowiedz na nurtujace Cie pytanie.Powodzenia
    • Gość: guest Re: zasiłek macierzyński IP: *.* 30.07.01, 17:41
      Jestem żywym przykładem tego, że można dostać zasiłek macierzyński, prowadząc działalność gosp. Jedyny warunek - jeśli płaci się dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, sprawdź na ZUS DRA, płaciło się je 180 dni i do tego regularnie, tzn. zawsze w terminie. Jak kiedzś się spóźniłaś, to możesz pisać wniosek o przywrócenie terminu wpłaty składki, tak to się pięknie nazywa. Ja miałam coś takiego, bank mi przelewy zawieruszył, ale wydobyłam od nich potwierdzenie, że przelewy zostały złożone w terminie i jest OK. Poza tym, jeśli nie chcesz płacić składki w czasie urlopu, to przy składaniu wniosku o zasiłek, musisz złozyć oświadczenie, że w tym czasie nie prowadzisz działalności (do Krutki: wg pań w moim ZUS-ie to nie to samo, co zawieszenie działalności, zawieszenie byłoby jakbyś się w ogóle wyrejestrowała z ubezpieczeń. Ale ty masz to i tak wszystko za sobą, prawda?).I jeszcze coś, zasiłek jest naliczany od kwoty od jakiej płaciłaś ubezpieczenie przez ostatnie pół roku minus podatek i minus jeszcze coś, ja płaciłam od tej minimalnej wysokości, jak wszyscy nieszczęśni "przedsiębiorcy", w tej chwili dostaję ok. 850 zł netto. Z tego co się dowiedziałam (niestety za późno), można płacić ubeżpieczenie chorobowe (a samo chorobowe to tylko 2 pół %, czy coś koło tego) od wyższej kwoty i dostać więcej zasiłku. Ta informacja jest po pierwsze do sprawdzenia, a po drugie wg mnie do zastosowania, jeśli masz absolutnie "czystą" sytuację, tj. żadnych spóźnień itp.O wychowawczym możesz zapomnieć :(Przepraszam, że dość chaotycznie, w razie wątpliwości m0gę napisać kiedyś jaśniej :)
      • Gość: guest Re: zasiłek macierzyński IP: *.* 31.07.01, 13:20
        Dzięki, za informację. To co piszesz jest dość sensowne, choć w naszym kraju i w naszym ZUS-ie jest wszystko możliwe. Ja jeszcze nie jestem w ciąży, a tylko planuję być wkrótce, na dodatek jestem zatrudniona na czas określony w firmie, niestety już niedługo będę pracować tylko na własny rachunek. Będę wtedy opłacać te okropne składki. W ZUS-ie pani powiedziała mi, że oddzwoni z informacją bo musi sprawdzić i tyle ją słyszałam. W każdym razie pocieszyłaś mnie Halinko. Jak się jeszcze czegoś dowiem to będę pisać
      • Gość: guest Re: zasiłek macierzyński-do haliny IP: *.* 31.07.01, 14:08
        Halinko, wytłumacz mi jeszcze raz. Ja jestem zatrudniona normalnie na etacie, mam dodatkowo firmę, z której płace tylko ub zdr. I teraz na zasiłku macierzyńskim, albo zawieszę działalność, albo mam płacić pełne ubezp. ? Pomimo, że jestem w pełni ubezpieczona w zakładzie pracy ?A co gdybym na czas zasiłku zatrudniła kogoś na umowę zlecenie do prowadzenia firmy ? Czy wtedy też muszę pełne ubezpieczenie, czy tylko zdrowotne ? Może wiesz ?
        • Gość: guest Re: zasiłek macierzyński-do haliny IP: *.* 31.07.01, 16:20
          Niestety, aż taka genialna nie jestem. Ja mam tylko firme, więc nie wiem, jak jest w twojej sytuacji. Ale wydaje mi się,że nie musisz płacić. Ale na pewno nie trzeba ZAWIESZAĆ działalności, tylko TY nie możesz pracowac w tym czasie (o ile to dobrze zrozumiałam), więc jeśli kogoś zatrudnisz albo np. mąz będzie robił jako tzw. osoba współpracująca (jeśli ma ubezpieczenie z innego tytułu, to musi płacićtylko zdrowotne)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka