Dodaj do ulubionych

slabe ruchy

IP: *.* 15.08.01, 20:12
witam! jestem w 28 tyg ciazy, dzidzius bardzo intensywnie sie ruszal, praktycznie caly czas czulam jego silne ruchy, wczoraj bylam na usg i bylo ok, dzis jego ruchy sa slabe i rzadsze, czy powinam sie martwic, dodam jeszcze ze ostatnio bardzo sie denerwowallam i wtedy byl bardziej pobudzony, dzis jestem spokojniejsza moze dlatego?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: slabe ruchy IP: *.* 15.08.01, 21:06
      Nie mysle ze powinnas sie martwic, ale zawsze mozesz isc do lekarza jesli ta mysl nie daje ci spokoju. Jesli czujesz dziecka ruchy, choc slabe, to napewno wszystko jest w porzadku. Gorzej by bylo jakbys nic nie czula. Ja jestem w 21 tygodniu i do tej pory nic a nic nie czuje, i tez zaczynam sie martwic.
      • Gość: guest Re: slabe ruchy IP: *.* 15.08.01, 21:15
        Nie martw się. Ja także jestem w 28 tygodniu i mój mały coraz słabiej się rusza.Już nie czuję mocnych kopnięć ale tylko i wyłącznie "falowanie" brzucha :)To chyba normalne ponieważ ma on coraz mniej miejsca w brzuchu a poza tym dziecko tak jak każdy inny człowiek ma okresy pobudzenia i uśpienia :)Mam nadzieje że wytłumaczyłam ci to jakoś bo sama się zaplątałam w tym co napisałam:)))Aha...jeszcze jedno....Gdy ja mam więcej ruchu w ciągu dnia to też nie czuję prawie żadnych ruchów.Pozdrowienia,Wiki :)
    • Gość: guest Re: slabe ruchy IP: *.* 16.08.01, 08:54
      Cześć Dziewczyny!Jestem obecnie w 26 tygodniu ciąży i od wczoraj czuję bardzo delikatne ruchy maluszka choć wcześniej były bardzo wyraźne. Bardzo się tym denerwuję i stale jestem nastawiona na sygnały od mojego dzieciątka. JAk możecie co skrobnijcie coś o waszych odczyciach na tym etapie ciąży. Wielkie dzięki. AGA
      • Gość: guest Re: slabe ruchy IP: *.* 16.08.01, 09:42
        Dziewczyny, nie przejmujcie się tak. Ale z drugiej strony to, że się tak przejmujecie jest całkiem normalne. Ja jestem w 32 tyg. ciąży i mniej więcej od 22 tygodnia mam te same obawy: czy dziecko się przypadkiem za mało nie rusza?Mądre książki mówią o przeprowadzaniu testów począwszy od 28 tygodnia. Liczy się ruchy, nawet te najdelikatniejsze, i średnio powinno ich być 10 w ciągu 10 minut. Najlepiej taki test przeprowadzać po jedzeniu i oczywiście na leżąco. Jeśli nie czuje się 10 ruchów w ciągu godziny, test należy (po zjedzeniu czegoś lub wypiciu mleka) przeprowadzić jeszcze raz i jeśli nadal nic, to trzeba się skonsultować z lekarzem. Choć to nadal nie musi być nic groźnego. A jak się chodzi czy jeździ samochodem to ono sobie po prostu śpi. A najbardziej nie lubię (dziecko chyba też) jeździć autobusami, unikam jak ognia, brr.Pozdrawiam bardzo serdecznie, Sławka
    • Gość: guest Re: slabe ruchy IP: *.* 16.08.01, 11:15
      Moje dzieciatko uspokaja sie tylko wtedy, jak jade samochodem, plywam, chodze i w ogole, jak sie ruszam. Czasami zdarza sie, ze mam malo ruchu i ono tez sie nie rusza - wtedy wpadam w panike. Oczywiscie zaraz wszystko wraca do normy. Mysle, ze przyszle mamy maja lekka paranoje na tym punkcie. A malenstwo to tez czlowiek i moze czasami nie ma ochoty sie ruszac tylko woli posiedziec i pomyslec, jak jemu tam w brzuchy jest fajowo. Jestem w 31 tyg. ciazy.
    • Gość: guest Re: slabe ruchy IP: *.* 16.08.01, 13:50
      Witamsmile) Faktycznie mam te same objawy co wy. Cały czas czuje się jak sinusojda - dużo ruchów - boli brzuch, mało ruchów - panika. He he .Mój mały też lubi jeżdzic samochodem - uspokaja się. Co do liczenia ruchów to trochę inaczej piszą na str www.potomek.pl (karta ruchów płodu)PZW Olik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka