Dodaj do ulubionych

Twardnienie brzucha

IP: *.* 19.08.01, 01:13
Mam pytanie, czy twardnienie brzucha kilka razy dziennie w 26 tygodniu to normalny objaw? Brzuch "sztywnieje" na minutę czasami dwie i puszcza, uczucie "pęcznienia". Tydzień temu byłam u lekarza i wszystko było o.k. Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Twardnienie brzucha IP: *.* 19.08.01, 09:32
      to normalne na tym etapie ciazy, to skurcze macicy ale niegrozne
    • Gość: guest Re: Twardnienie brzucha IP: *.* 19.08.01, 10:37
      Owszem to normalne, ale wszystko zalezy od ich częstości i siły. Macica powoli przygotowuje sie do porodu. Jesli jednak zrobi to zbyt intensuwnie może się skrócić szyjka. Zwróć uwagę na częstość - jeśli masz wątpliwości to idż do lekarza. To co, ze byłaś tydzień temu.Pzw Olik
    • Gość: guest Re: Twardnienie brzucha IP: *.* 19.08.01, 13:34
      Są to tzw. skurcze Braxtona-Hicksa. Mogą się one pojawić pod koniec II trymestru i są odczuwane jako twardnienie brzucha. Z tego co pamiętam ze szkoły rodzenia jeżeli takich skurczy jest do 10 dziennie to wszystko jest OK. Ja miałam je bardzo często, łykałam NO-SPĘ i miałam zalecone leżenie. Urodziłam w 38 tygodniu. Myślę, że bez względu na wszystko powinnaś poinformować o tych skurczach swojego ginekologa
      • Gość: guest Re: Twardnienie brzucha IP: *.* 20.08.01, 10:08
        ja bym tego nie ignorowała. Też miałam taki skurcze, bardzo delikatne w 33 tyg. w czwartek pytałam znajomej położnej co to - powiedziała żeby się nie przejmować. W PIĄTEK wyskoczyłam z pracy na USG ( na szczęście) i pan doktor stwierdził całkowite zgładzenie szyjki i rozwarcie na 2 palce. Oczywiście po torbę do pracy nie poszłam - 24 godziny trwało powstrzymanie tego porodu. Martysia urodziła się po 2 tygodniach.Jasne że najczęsciej są to niegrożne skurcze przepowiadające.Asia
        • Gość: guest Re: Twardnienie brzucha IP: *.* 20.08.01, 12:08
          Asiu!Czy to znaczy, że urodziłaś w 35 tygodniu ciąży? Jeżeli tak to proszę napisz coś o tym (ile ważyła Twoja dzidzia i czy długo z tego powodu leżałyście w szpitalu). Pytam bo jestem w 35 tygodniu drugiej ciąży i mam również rozwarcie na dwa palce. Lekarz powiedział, że mogę w każdej chwili rodzić i kazał leżeć plackiem w łóżku (a jak tu leżeć w taki upał). A wszystko zaczęło się od skurczów o których piszecie.Pozdrawiam Monika.
    • Gość: guest Re: Twardnienie brzucha IP: *.* 20.08.01, 10:10
      Nie powinnas sie przejmowac -ja mam takie objawy juz od 5 miesiaca (to moja druga ciaza). Powody do zmartwienia sa wtedy gdy brzuch twardnieje ci okolo 5 razy na godzine.Pozdrawiam :-)))
    • Gość: guest Re: Twardnienie brzucha IP: *.* 20.08.01, 13:03
      A mnie lekarz zabronil go glaskac bo to moze wywolac porod przedwczesny. Lapy z dala od niego i nie nosic nic uciskajacego brzuch. Najlepiej luzne rzeczy bez gumek i ciazowe rajstopy.
      • Gość: guest Re: Twardnienie brzucha IP: *.* 20.08.01, 18:55
        Serdeczne dzięki za odpowiedzi, zawsze można tu liczyć na pocieszenie i rady. Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka